Μπορούν να συνυπάρχουν Blockchain και παραδοσιακές βάσεις δεδομένων;

Ως πόρος Blockchain, ίσως περιμένατε να προωθήσουμε το Blockchain ως απάντηση στη ζωή, τον πολιτισμό και το σύμπαν όπως το γνωρίζουμε. Τουλάχιστον θα έπρεπε να χαιρετίζουμε τις αρετές του όσο καλύτερα από μια παραδοσιακή βάση δεδομένων, σωστά; Οχι!

Δεν είμαστε εδώ για να πουλήσουμε το Blockchain ως απάντηση σε κάθε ζήτημα τεχνολογίας. Επιδιώκουμε να το τοποθετήσουμε στο ευρύτερο τεχνολογικό τοπίο όπου μπορεί να συμβάλει και να ωφελήσει αμοιβαία όλους. Από αυτήν την άποψη, δεν είναι καλύτερο από μια βάση δεδομένων, αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση.

Blockchain και βάση δεδομένων

Δεν θα γενίκατε και θα λέγατε ότι ένα φορτηγό παραλαβής είναι καλύτερο από ένα κανονικό αυτοκίνητο, εξαρτάται τελικά από τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται και την προβλεπόμενη χρήση. Όταν κοιτάζετε την ευρύτερη βάση χρηστών υπάρχει πραγματικά πολύς χώρος για και τα δύο.


Το παρακάτω διάγραμμα παρέχει μια περίληψη υψηλού επιπέδου των βασικών διαφορών μεταξύ του Blockchain και μιας βάσης δεδομένων που διερευνάται περαιτέρω στο βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Blockchain έναντι βάσης δεδομένων

Δεν μπορούμε απλά να ταιριάξουμε

Το βασικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί όταν παρακολουθείτε αυτό το βίντεο είναι ότι το Blockchain προσφέρει διαφορετικά οφέλη από μια παραδοσιακή βάση δεδομένων. Έχοντας την επιλογή του Blockchain ή μιας κανονικής βάσης δεδομένων είναι πραγματικά καλό, καθώς δίνει στον πελάτη περισσότερες επιλογές και ευκαιρίες. Επίσης, δεν είναι απαραίτητα περίπτωση του ενός ή του άλλου, μπορείτε να έχετε και τα δύο, να λειτουργούν ανεξάρτητα ή ενσωματωμένα και συνδεδεμένα. Επιστρέφοντας στην αναλογία του αυτοκινήτου ως οδηγού, μπορεί να χρειαστείτε τις ιδιότητες που σας δίνει μια παραλαβή ή μπορεί να πιστεύετε ότι ένα αυτοκίνητο πληροί καλύτερα τις απαιτήσεις σας. Πολλές οικογένειες μπορεί να έχουν παραλαβή και αυτοκίνητο και αυτό είναι εντάξει.

Το κλειδί είναι να κάνεις καλές επιλογές

Η πρόκληση είναι να βεβαιωθείτε ότι τα κομμάτια του παζλ τεχνολογίας σας ταιριάζουν!

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιχειρηματική ανάλυση είναι τόσο σημαντική κατά τη λήψη τεχνολογικών αποφάσεων. Ο συγχρονισμός της διαδικασίας, των δεδομένων και των συστημάτων είναι πολύπλοκος. Κάθε νέα τεχνολογία που προστίθεται στην υποδομή μιας εταιρείας πρέπει όχι μόνο να λειτουργεί αποτελεσματικά από μόνη της, αλλά και να ευθυγραμμίζεται και να ενσωματώνεται στο υπάρχον οικοσύστημα. Στην ιδανική περίπτωση, μια νέα προσθήκη πρέπει να ενισχύσει ό, τι υπάρχει ήδη σε κάποια χωρητικότητα, γιατί να το κάνετε.

Κάθε μέρα φαίνεται ότι μας πωλείται ένα νέο σύστημα ή ένα gadget, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε την έλξη μας προς το νέο και λαμπερό να είναι η λήψη αποφάσεων. Πρέπει να αντισταθούμε σε βραχυπρόθεσμες, παλμικές αγορές τεχνολογίας που δεν είναι στρατηγικά ευθυγραμμισμένες και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα αργότερα. Η αγορά ενός αυτοκινήτου όταν γνωρίζετε ότι συχνά θα πρέπει να πάτε εκτός δρόμου ή να μεταφέρετε βαριά φορτία δεν θα είναι η βέλτιστη, μπορεί να λειτουργήσει αλλά δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική όσο ένα φορτηγό. Το αυτοκίνητο μπορεί να φαίνεται καλύτερο από το φορτηγό και να είναι φθηνότερο, αλλά κάνει τη δουλειά που χρειάζεστε και θα διαρκέσει.

Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη αλλά όχι για δικό της

Η τεχνολογία για χάρη της τεχνολογίας δεν επιλύει επιχειρηματικά προβλήματα. Εάν έχετε ένα υπάρχον σύστημα με μια βάση δεδομένων που λειτουργεί καλά, ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και είναι οικονομικά αποδοτικό, γιατί να το αλλάξετε για ένα νέο. Από την άλλη πλευρά, μην κρατάτε αυτό το σύστημα μέχρι να πεθάνει και να μην υποστηρίζεται. Οι στρατηγικά εστιασμένες εταιρείες σχεδιάζουν μπροστά και κάνουν αλλαγές νωρίτερα και όχι αργότερα για να μειώσουν τον κίνδυνο και να παραμείνουν ενημερωμένοι. Η προσθήκη Blockchain στη σουίτα τεχνολογίας ενισχύει την ικανότητά σας να διασφαλίσετε ότι διαθέτετε μια ολοκληρωμένη εργαλειοθήκη πληροφορικής στη διάθεσή σας. Μπορεί τελικά να αντικαταστήσει μία ή περισσότερες υπάρχουσες βάσεις δεδομένων ή να τις συγχαρώ. Εάν διαχειρίζεται σωστά, η διαδικασία και οι ανάγκες δεδομένων σας θα το αποφασίσουν σε εύθετο χρόνο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το παραδοσιακό μοντέλο βάσης δεδομένων με το δικό σας υλικό και λογισμικό στο χώρο του οποίου μπορείτε να ελέγχετε και να διαχειρίζεστε έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου σε ένα μοντέλο που βασίζεται στο cloud ως λογισμικό ως υπηρεσία (SAAS). Για πολλές επιχειρήσεις αυτό έχει μειώσει την επιβάρυνση για τα τμήματα πληροφορικής της εταιρείας. Ωστόσο, η μεταφορά βάσεων δεδομένων και συστημάτων στο cloud δεν καταργεί απαραίτητα όλους τους περιορισμούς μιας βάσης δεδομένων.

Ομοίως, η εφαρμογή Blockchain μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένους από τους κοινούς περιορισμούς της βάσης δεδομένων, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει μερικές από τις δικές της μοναδικές προκλήσεις, όπως εξηγεί το βίντεο.

Η ζωή είναι ένας συμβιβασμός

Ως πελάτης συνήθως θέλουμε τα πάντα, αλλά οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς, δηλαδή τη ζωή. Έτσι, όταν αποφασίζετε μεταξύ Blockchain και βάσεων δεδομένων, πρέπει να ελέγξετε τις αντίστοιχες δυνάμεις και τιμές όπως εξηγούνται στο βίντεο.

Αποφασίστε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς:

  • Είναι η απόδοση ο βασικός παράγοντας?
  • Ή ίσως η ασφάλεια ή η αποκατάσταση καταστροφών?
  • Χρειάζεστε τα πάντα ελεγχόμενα και ανιχνεύσιμα?
  • Θα συνεργάζεστε με άλλες εταιρείες και θα πρέπει να ενσωματωθείτε στα συστήματά τους?
  • Είναι το κλειδί ρύθμισης και συμμόρφωσης?
  • Πρέπει τα δεδομένα σας να είναι συγκεντρωτικά ή αποκεντρωμένα?
  • Δουλεύετε παγκοσμίως ή σχεδόν?

Αυτές είναι όλες οι σημαντικές εκτιμήσεις, οπότε να είστε ξεκάθαροι τι προσπαθείτε να επιτύχετε εκ των προτέρων για να διασφαλίσετε ότι θα κάνετε τις σωστές τεχνολογικές επιλογές προτού ξεκινήσετε μια νέα πορεία. Η αλλαγή κατεύθυνσης μια φορά σε ένα μονοπάτι είναι πολύ πιο δύσκολη (και πιο δαπανηρή) και η προσπάθεια τοποθέτησης ενός τετράγωνου γόμφου σε μια στρογγυλή τρύπα δεν είναι ένα βιώσιμο μοντέλο προόδου.

Διαβάστε επίσης: Blockchain vs Database: Κατανόηση της διαφοράς μεταξύ των δύο

Τελικό σκορ

Κλείνοντας, εάν το Blockchain εναντίον της παραδοσιακής βάσης δεδομένων ήταν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου (ποδόσφαιρο), θα έλεγα ότι το τελικό σκορ είναι 1-1, μια αξιόπιστη κλήρωση σκορ με τις δύο πλευρές να έχουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους. Δεν υπάρχει κακή επιλογή, έτσι κάνετε την εργασία σας, κοιτάξτε τα φύλλα της ομάδας και επιλέξτε την πλευρά σας!

Εάν μετά την παρακολούθηση του βίντεο θέλετε να συζητήσετε περαιτέρω οποιαδήποτε πτυχή του ή να έχετε κάτι να πείτε σχετικά με αυτό το άρθρο, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 101 Blockchains.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me