Τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού: Απλώς εξηγείται

Το Cryptocurrency ήταν σίγουρα μία από τις σημαντικές τεχνολογικές εφευρέσεις τα τελευταία χρόνια. Η βάση των κρυπτονομισμάτων, δηλαδή η τεχνολογία Blockchain, έχει αποκτήσει εξέχουσα αναγνώριση για τις διαφορετικές λειτουργίες της. Ωστόσο, η εστίαση στην Τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού (DLT) έχει συγκριτικά περιοριστεί εν μέσω των αγώνων για τις κρυπτονομίσματα και το Blockchain.

Αντίθετα, μια λεπτομερής κατανόηση του DLT και του τρόπου λειτουργίας του μπορεί να βοηθήσει στην εισαγωγή μιας σημαντικής επανάστασης στις συμβατικές προσεγγίσεις για επιχειρηματικές συναλλαγές. Ένας άλλος σημαντικός λόγος για να εστιάσετε στις σωστές εξηγήσεις του DLT είναι ότι πολλοί άνθρωποι το συγχέουν ως συνώνυμο της τεχνολογίας Blockchain.

Στην πραγματικότητα, το Blockchain είναι βασικά ένας τύπος κατανεμημένου καθολικού. Καλώς ήλθατε στη γωνία αναλυτών στο DLT που καλύπτει τη σημασία του DLT και της λειτουργίας του. Το πιο σημαντικό από όλα, μπορούμε να αναλογιστούμε τις λεπτομέρειες σχετικά με διαφορετικούς τύπους DLT και τα χαρακτηριστικά τους σε αυτήν τη συζήτηση. Επιπλέον, η συζήτηση σε αυτή τη γωνία αναλυτών θα παρέχει επίσης πληροφορίες για τις τρέχουσες προκλήσεις για το DLT.

Εγγραφή τώρα: Δωρεάν μάθημα Blockchain

Προέλευση και σημασία του DLT

Κοιτάζοντας πίσω την προέλευση του DLT, η άφιξη του Bitcoin το 2008 είναι πιθανώς το πρώτο ορόσημο. Από τότε, η τεχνολογία Blockchain έχει κερδίσει την προσοχή του επιχειρηματικού κόσμου με τα χαρακτηριστικά της αντίστασης στην τροποποίηση και ασφαλή αποθήκευση αρχείων διαφορετικών συναλλαγών. Μια πιο προσεκτική ματιά στις τάσεις στο οικοσύστημα Blockchain για το 2020 μπορεί να δείξει τις δυνατότητες του DLT.

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι παγκόσμιες δαπάνες για λύσεις που βασίζονται σε Blockchain θα έφταναν πιθανότατα στα 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2023. Οι παγκόσμιες δαπάνες για λύσεις που βασίζονται σε Blockchain το 2020 αναμένεται να φθάσουν σε αξία περίπου 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Οι εταιρείες εκκίνησης Blockchain σε όλο τον κόσμο μπόρεσαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια ύψους 4,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2018.

Τα καταναλωτικά προϊόντα και η μεταποιητική βιομηχανία απεικόνισαν το υψηλότερο μερίδιο εταιρειών, δηλαδή 29% χρησιμοποιώντας τεχνολογία Blockchain. Όλες αυτές οι τάσεις δείχνουν σαφώς την ανάγκη προβληματισμού σχετικά με τις περιπλοκές του Blockchain, δηλαδή της τεχνολογίας DLT. Το σημείο εκκίνησης ενός τέτοιου προβληματισμού πρέπει να αφορά τον ορισμό της τεχνολογίας DLT.

Για να κατανοήσετε το DLT, μπορείτε να το ορίσετε συγκεκριμένα ως τεχνολογία peer-to-peer που υποστηρίζεται στο Διαδίκτυο, όπως email, τηλεφωνία μέσω Διαδικτύου ή κοινή χρήση αρχείων. Ωστόσο, τέτοιοι τύποι τεχνολογιών P2P είχαν πάντα ανησυχίες σχετικά με τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας. Το Bitcoin εμφανίστηκε ως σύστημα ηλεκτρονικών μετρητών peer-to-peer το 2008.

Η υποκείμενη τεχνολογία για το Bitcoin καθιέρωσε συγκεκριμένες προσεγγίσεις για τους οργανισμούς και την αποθήκευση πληροφοριών και συναλλαγών. Με την πάροδο του χρόνου, εμφανίστηκαν πολλές νέες προσεγγίσεις για την οργάνωση πληροφοριών και συναλλαγών που βασίζονται σε Blockchain για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων. Ως εκ τούτου, ο όρος DLT εξελίχθηκε ως ομπρέλα για να δηλώσει αυτές τις νέες τεχνολογίες για την οργάνωση πληροφοριών και συναλλαγών για τη μεταφορά ψηφιακών στοιχείων σε μορφή P2P.

Τι είναι η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT)?

Η Κατανεμημένη Τεχνολογία Καθολικών (DLT) συνεπάγεται βασικά μια νέα και ταχέως εξελισσόμενη προσέγγιση για την καταγραφή και κοινή χρήση πληροφοριών σε πολλά καταστήματα δεδομένων. Κάθε μία από τις αποθήκες δεδομένων (δηλαδή, καθολικά) έχει τις ίδιες εγγραφές δεδομένων, που υπόκεινται σε συντήρηση και έλεγχο μέσω ενός κατανεμημένου δικτύου διακομιστών υπολογιστών, που αναφέρονται ως κόμβοι. Έτσι, μπορείτε να σκεφτείτε το DLT ως κατανεμημένη βάση δεδομένων με ορισμένες μοναδικές ιδιότητες.

Το Blockchain είναι απλώς μια παραλλαγή του DLT που χρησιμοποιεί κρυπτογραφικές και αλγοριθμικές προσεγγίσεις για τη δημιουργία και την επαλήθευση μιας συνεχώς επεκτεινόμενης, προσαρτημένης δομής δεδομένων μόνο που σταδιακά μετατρέπεται σε μια αλυσίδα μπλοκ συναλλαγών που εξυπηρετούν το ρόλο ενός καθολικού. Η κατάδυση στη λειτουργία του DLT μπορεί επίσης να βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση των γνώσεών σας για το DLT.


Οι κόμβοι ξεκινούν νέες προσθήκες στη βάση δεδομένων μέσω της δημιουργίας ενός νέου «μπλοκ» δεδομένων που περιλαμβάνει τις εγγραφές διαφορετικών συναλλαγών. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες σχετικά με τα νέα δεδομένα «μπλοκ» κοινοποιούνται σε ολόκληρο το δίκτυο με τη μορφή κρυπτογραφημένων πληροφοριών. Ως αποτέλεσμα, οι Blockchains διασφαλίζουν ότι τα στοιχεία της συναλλαγής δεν είναι διαθέσιμα στο κοινό.

Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες στο δίκτυο αξιολογούν το μπλοκ δεδομένων και επαληθεύουν την εγκυρότητά του σύμφωνα με την προκαθορισμένη αλγοριθμική μέθοδο επικύρωσης T. Η προκαθορισμένη αλγοριθμική μέθοδος επικύρωσης είναι επίσης γνωστή ως μηχανισμός συναίνεσης Blockchain. Όταν επικυρωθεί το μπλοκ δεδομένων, όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να προσθέσουν το μπλοκ στα δικά τους καθολικά, δημιουργώντας, ως εκ τούτου, μια «αλυσίδα μπλοκ»: Το Blockchain.

Συνοψίζοντας, το DLT διασφαλίζει ότι οι αλλαγές στο καθολικό αντικατοπτρίζονται σε ολόκληρο το δίκτυο και όλα τα μέλη του δικτύου έχουν ένα λεπτομερές, πανομοιότυπο αντίγραφο ολόκληρου του καθολικού σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη περίπτωση. Μπορεί κανείς να παρατηρήσει ξεκάθαρα ότι οι λειτουργίες του DLT είναι κυρίως υπεύθυνες λόγω δύο βασικών στοιχείων.

Η πρώτη βασική πτυχή των συστημάτων ή υποδομών που βασίζονται σε DLT είναι η δυνατότητα αποθήκευσης, εγγραφής και ανταλλαγής ψηφιακών πληροφοριών σε διαφορετικά, συγκατατεθέντα μέρη χωρίς την ανάγκη κεντρικής αρχής εμπιστοσύνης ή καταγραφέα. Η δεύτερη βασική συνιστώσα του DLT αναφέρεται στην αποφυγή διπλών δαπανών, δηλαδή στην αποστολή του ίδιου ψηφιακού στοιχείου ή διακριτικού σε πολλά μέρη. Χωρίς κεντρική ελεγκτική αρχή, ο κίνδυνος διπλών δαπανών είναι αρκετά υψηλός, ειδικά μεταξύ των μερών που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Τώρα που γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ Blockchain και DLT, είναι λογικό να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με τύπους DLT.

Διαβάστε επίσης: Τεχνολογία Blockchain έναντι Κατανεμημένου Καθολικού

Τύποι Τεχνολογίας Κατανεμημένων Καθολικών

Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες κατανεμημένων καθολικών, όπως παραλλαγές με άδεια και χωρίς άδεια.

Το εγκεκριμένο κατανεμημένο καθολικό περιλαμβάνει την απαίτηση άδειας για κόμβους από κεντρικές οντότητες για πρόσβαση στο δίκτυο και πραγματοποίηση τροποποιήσεων στο καθολικό. Τα στοιχεία ελέγχου πρόσβασης σε ένα εγκεκριμένο κατανεμημένο καθολικό περιλαμβάνουν γενικά την επαλήθευση ταυτότητας.

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση κατανεμημένων βιβλίων χωρίς άδεια, κάθε κόμβος στο δίκτυο περιέχει (ή μπορεί να έχει πρόσβαση) ένα πλήρες και ενημερωμένο αντίγραφο ολόκληρου του καθολικού. Όλες οι προτεινόμενες τοπικές προσθήκες στο καθολικό από τους συμμετέχοντες στο δίκτυο κοινοποιούνται σε όλους τους κόμβους σε όλο το δίκτυο.

Και στις δύο κατηγορίες, οι κόμβοι είναι συλλογικά υπεύθυνοι για την επικύρωση της τροποποίησης μέσω ενός μηχανισμού συναίνεσης που βασίζεται σε έναν προκαθορισμένο αλγόριθμο.

Το υβριδικό DLT είναι ένας άλλος τύπος DLT που συνδυάζει τόσο άδεια όσο και αδειοδοτημένα δίκτυα και προσφέρει ένα δίκτυο που ωφελείται και από τα δύο.

Μετά τη διαδικασία επικύρωσης, η νέα προσθήκη σε όλα τα αντίστοιχα καθολικά μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της συνοχής των δεδομένων σε ολόκληρο το δίκτυο. Λαμβάνοντας υπόψη την ευελιξία του DLT, πολλά έργα επιλέγουν υλοποιήσεις παραλλαγών DLT.

Έτσι, αν έχετε σκεφτεί ότι το DLT έχει να κάνει με το Blockchain, τότε ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε! Οι διαφορετικοί τύποι κατανεμημένων καθολικών που μπορείτε να βρείτε προς το παρόν περιλαμβάνουν το ίδιο το Blockchain, το Hashgraph, το DAG, το Holochain και το Tempo (Radix). Μια πιο προσεκτική σκέψη για αυτούς τους τύπους DLT και τη λειτουργία τους μπορεί να ενισχύσει την κατανόησή σας για το DLT.

  • Blockchain

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Blockchain είναι επί του παρόντος η πιο δημοφιλής παραλλαγή DLT στον κόσμο. Οι εγγραφές συναλλαγών αποθηκεύονται στο καθολικό με τη μορφή μιας αλυσίδας μπλοκ, όπως μια μεγάλη λίστα εγγραφών. Οι ψηφιακές πληροφορίες που αποθηκεύονται στα μπλοκ περιλαμβάνουν την ώρα, την ημερομηνία και τις προδιαγραφές μιας συναλλαγής. Επιπλέον, τα μπλοκ στο Blockchain περιέχουν επίσης τις πληροφορίες του αποστολέα με μια μοναδική «ψηφιακή υπογραφή» για την προστασία της ανωνυμίας.

Τα μπλοκ σε ένα Blockchain περιέχουν ένα ειδικό αναγνωριστικό που ονομάζεται «κατακερματισμός» που διαφοροποιεί και συγχρονίζει τις συναλλαγές. Η συνάρτηση κατακερματισμού παρέχει αξιόπιστη υποστήριξη για τη διάκριση όλων των μπλοκ συναλλαγών στο καθολικό.

  • Hashgraph

Η επόμενη προσθήκη μεταξύ των τύπων DLT είναι το Hashgraph, το οποίο επιτρέπει την αποθήκευση πολλαπλών συναλλαγών στο καθολικό με την ίδια χρονική σήμανση.

Ένα αρχείο στο καθολικό σε ένα Hashgraph είναι γνωστό ως “Event” και περιλαμβάνει την αποθήκευση όλων των συναλλαγών σε παράλληλη δομή. Το σύστημα Hashgraph DLT διασφαλίζει ότι κανένας κόμβος στο δίκτυο δεν μπορεί να αλλάξει τις συναλλαγές ή τις πληροφορίες. Σε σύγκριση με το Blockchain, μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα τις πρόσθετες διευκολύνσεις της επιλογής της συναλλαγής για να συμπεριλάβετε ένα μπλοκ.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στιγμιότυπα σχετικά με το Hashgraph ως παραλλαγή DLT αναφέρεται στην απαίτηση μικρότερων μονάδων αποθήκευσης, καθώς δεν χρειάζεται να αποθηκεύετε πληροφορίες συναλλαγών στο καθολικό για πάντα. Σε ένα Hashgraph, όλοι οι κόμβοι στο δίκτυο θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη διαδικασία της συναλλαγής και θα αναφέρουν τη διαδικασία ανάλογα.

  • DAG

Η επόμενη προσθήκη μεταξύ των τύπων DLT αναφέρεται στο DAG ή το Directed Acyclic Graph. Το DAG είναι βασικά ένα βελτιωμένο DLT με διαφορετική δομή. Η DAG είναι ικανή να υποστηρίζει Nano-συναλλαγές και καλύτερη βελτίωση της επεκτασιμότητας με την επέκταση του δικτύου. Επιπλέον, η DAG διαφέρει επίσης από άλλους τύπους DLT βάσει του μηχανισμού συναίνεσης. Κάθε κόμβος στο δίκτυο πρέπει να παρέχει απόδειξη συναλλαγών στο καθολικό και θα μπορούσε να ξεκινήσει συναλλαγές: οι κόμβοι πρέπει να επαληθεύσουν τουλάχιστον δύο από τις προηγούμενες συναλλαγές στο καθολικό για να επιβεβαιώσουν τη συναλλαγή τους.

Επομένως, οι συναλλαγές με μεγαλύτερους κλάδους προηγούμενων επικυρωμένων συναλλαγών είναι πιθανότερο να θεωρηθούν έγκυρες. Οι εταιρείες που πρέπει να αντιμετωπίσουν τεράστιους όγκους συναλλαγών θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το DAG.

  • Ολοχέιν

Το Holochain DLT είναι η επόμενη πρόσφατη προσθήκη μεταξύ τύπων DLT εκτός από το Blockchain. Είναι ένα από τα πιο προηγμένα DLTs που παρέχει στους προγραμματιστές νέες προσεγγίσεις για τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών. Η κύρια διαφορά μεταξύ Holochain και άλλων τύπων DLT αναφέρεται σαφώς στη δομή που εστιάζει στον παράγοντα. Το Holochain DLT αποφεύγει τους παγκόσμιους μηχανισμούς συναίνεσης παρέχοντας σε όλους τους πράκτορες το δικό τους σύστημα περόνης. Ως εκ τούτου, το Holochain χρησιμεύει ως μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για περιπτώσεις επιχειρηματικής χρήσης που απαιτούν μεγαλύτερη επεκτασιμότητα και ακεραιότητα του συστήματος.

  • Tempo (Radix)

Η τελική προσθήκη μεταξύ των νέων παραλλαγών του DLT αναφέρεται στο Tempo (Radix). Το Tempo είναι μια σχετικά νέα προσθήκη που παρέχει το πλεονέκτημα της χρονικής σήμανσης μαζί με άλλες λειτουργίες DLT. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του Tempo είναι ότι δεν χρειάζεται καμία τροποποίηση για να χρησιμοποιήσετε το Tempo για δημόσιες και ιδιωτικές ενότητες. Επιπλέον, δεν θα χρειαστείτε ορατές προσθήκες όσον αφορά τα στοιχεία υλικού για τη δημιουργία των αποκεντρωμένων εφαρμογών, νομισμάτων ή διακριτικών σας.

Προκλήσεις με το DLT

Έτσι, τώρα θα πρέπει να είναι λιγότερο σκοτεινό να αντιληφθούμε τις λειτουργίες της Τεχνολογίας Κατανεμημένου Καθολικού πέρα ​​από το Blockchain. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να προβληματιστούμε σχετικά με τις προκλήσεις για την DLT να προβλέψει το μέλλον της υιοθέτησής της. Μία από τις κύριες παγίδες του DLT αναφέρεται στην έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τους κανονισμούς. Η περιορισμένη ισχύς της ρυθμιστικής υποδομής που σχετίζεται με το DLT παρουσιάζει κινδύνους παραβίασης των δικαιωμάτων χρήστη στο δίκτυο.

Το επόμενο κρίσιμο μειονέκτημα για το DLT αναφέρεται στην έλλειψη στερεών στοιχείων σχετικά με τον παγκόσμιο αντίκτυπό του. Η παγκόσμια εφαρμογή του DLT εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο, και χωρίς συγκεκριμένες ενδείξεις για τον παγκόσμιο αντίκτυπό του, η υιοθέτηση του DLT θα περιπλανηθεί σε αμφιβολίες. Μια άλλη εξέχουσα πρόκληση που πρέπει να ξεπεράσει η DLT είναι η ακόμη σχετική ανωριμότητα της τεχνολογίας. Εκτός από το Blockchain, οι άλλες παραλλαγές DLT εξελίσσονται και έχουν το δικό τους μερίδιο των ελαττωμάτων.

Παρόλο που το DLT έχει λαμπρές υποσχέσεις για το μέλλον, πρέπει ακόμη να φτάσει σε ένα στάδιο ωριμότητας. Η πιο τρομερή πρόκληση για το DLT είναι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ασφάλειας δεδομένων, απορρήτου και διαφάνειας. Η ασφάλεια δεδομένων σε περίπτωση επεκτασιμότητας και διαφάνειας δικτύου εν μέσω ισχυρών διασφαλίσεων απορρήτου εξακολουθούν να αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για την DLT.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού; Ρίξτε μια ματιά στο προηγούμενο άρθρο μας που καλύπτει Τι είναι το DLT και πολλά άλλα.

Μάθετε περισσότερα για την Τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού

Τελικές λέξεις

Ο δρόμος που ακολουθεί για την Τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού δεν ανοίγει με εύκολες ευκαιρίες. Από ουδέτερη προοπτική, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ελλείψεις στο DLT παράλληλα με το πολλά υποσχόμενο δυναμικό που έχει για διάφορους κλάδους. Η κατανόηση του DLT είναι κάτι παραπάνω από το να ξέρεις πώς διαφέρει από το Blockchain.

Η γνώση των αδυναμιών του DLT είναι το κλειδί για την επίλυσή τους. Οι ευκαιρίες που αποκαλύπτονται με τον καθορισμό των περιορισμών DLT επιτρέπουν στον χρήστη να διερευνήσει περισσότερα για το DLT, ανακαλύπτοντας τις δυνατότητές του για τη μετατροπή διαφόρων συμβατικών λειτουργιών σε διαφορετικούς κλάδους. Μακροπρόθεσμα, το DLT πιθανότατα θα χρησιμεύσει ως βάση όλων των συναλλαγών peer-to-peer. Επομένως, είναι καλύτερα να αρχίσετε να μαθαίνετε περισσότερα για την Τεχνολογία Κατανεμημένων Καθολικών τώρα!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map