Πώς λειτουργεί το Blockchain: Απλώς εξηγείται

Πολλές από τις βιομηχανίες εφαρμόζουν τώρα λύσεις blockchain για να εξασφαλίσουν τη θέση τους στις μεταβαλλόμενες εποχές. Ωστόσο, καθώς άλλες εταιρείες είναι πρόθυμες να μάθουν για το blockchain, πολλές συχνά συγχέονται για το πώς λειτουργεί το blockchain. Έτσι, λόγω της πολύπλοκης φύσης, παρόλο που πολλοί θέλουν να το εφαρμόσουν, δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως αν θα ήταν καλύτερη επιλογή ή όχι.

Το Blockchain είναι εντελώς ένα νέο σύστημα που έχει έναν μοναδικό τρόπο να προσφέρει αποκέντρωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε αυτόν τον οδηγό για το πώς λειτουργεί το blockchain θα καλύπτει όλα όσα σχετίζονται με αυτό. Λάβετε λοιπόν ένα φλιτζάνι καφέ και αφήστε την ανάγνωση να ξεκινήσει!

Contents

Πώς λειτουργεί απλά το Blockchain

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ BLOCKCHAIN

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, πρέπει να λάβετε υπόψη αυτά τα κρίσιμα χαρακτηριστικά του blockchain.

Το Blockchain θα αποθηκεύει οποιοδήποτε είδος ανταλλαγής δεδομένων στην πλατφόρμα. Λοιπόν, είναι σαν ένα σύστημα καθολικών, όπου κάθε ανταλλαγή δεδομένων έχει μια θέση στο αρχείο καταγραφής. Επιπλέον, οι ανταλλαγές δεδομένων στο σύστημα ονομάζονται συναλλαγές. Μόλις επαληθευτεί η συναλλαγή, παίρνει θέση στο σύστημα καθολικών ως μπλοκ.

Μόλις φτάσει στο καθολικό, κανείς δεν μπορεί να το διαγράψει ή να το αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο.

Στην πραγματικότητα, το blockchain χρησιμοποιεί ένα κατανεμημένο δίκτυο peer-to-peer, το οποίο θα διασφαλίσει την αποκεντρωμένη φύση της τεχνολογίας. Κάθε συσκευή που συνδέεται στο δίκτυο θεωρείται κόμβος. Επίσης, για να καταλάβετε «πώς λειτουργεί το blockchain», πρέπει να κατανοήσετε την έννοια του «κλειδιού».

Αυτή είναι η βάση της τεχνολογίας. Επιπλέον, τα κλειδιά προσφέρουν ασφάλεια στο δίκτυο. Για αυτό, ένας χρήστης στο δίκτυο θα δημιουργήσει ζεύγη κλειδιών γνωστά ως ιδιωτικά και δημόσια κλειδιά.

Μόλις αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα κλειδιά, καταλήγετε με ένα μοναδικό διαπιστευτήριο στο οποίο κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση.

Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να αποθηκεύσετε το ιδιωτικό κλειδί σε ασφαλές μέρος, επειδή θα χρησιμοποιήσετε αυτό το κλειδί για να υπογράψετε ή να εκτελέσετε οποιαδήποτε ενέργεια στο δίκτυο. Από την άλλη πλευρά, άλλοι χρήστες θα χρησιμοποιήσουν το δημόσιο κλειδί σας για να σας βρουν στο σύστημα.

Για παράδειγμα, φανταστείτε το δημόσιο κλειδί σας ως τραπεζικό λογαριασμό και το ιδιωτικό κλειδί ως την υπογραφή σας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αποστολή ή ανάληψη χρημάτων. Γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να διατηρήσετε το κλειδί όσο το δυνατόν ασφαλέστερα.


Στην πραγματικότητα, εάν κάποιος έχει πρόσβαση στο ιδιωτικό σας κλειδί, μπορεί εύκολα να κάνει κακή χρήση όλων των στοιχείων σας στο δίκτυο.

Πώς λειτουργεί το Blockchain: Η διαδικασία

Πρώτον, ένας χρήστης ή ένας κόμβος θα ξεκινήσει μια συναλλαγή που θα υπογράφει με το ιδιωτικό κλειδί του. Βασικά, το ιδιωτικό κλειδί θα δημιουργήσει μια μοναδική ψηφιακή υπογραφή και θα διασφαλίσει ότι κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει. Στην πραγματικότητα, εάν κάποιος προσπαθήσει να τροποποιήσει τις πληροφορίες συναλλαγής, η ψηφιακή υπογραφή θα αλλάξει δραστικά και κανείς δεν θα μπορεί να τις επαληθεύσει. Επομένως, θα απορριφθεί.

Μετά από αυτό, η συναλλαγή θα μεταδοθεί στους κόμβους επαλήθευσης. Βασικά, εδώ, η πλατφόρμα blockchain μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικές μεθόδους για να επαληθεύσει εάν η συναλλαγή είναι έγκυρη ή όχι. Εκεί οι μέθοδοι ή οι αλγόριθμοι καλούνται συναίνεση αλγόριθμος.

Εν πάση περιπτώσει, όταν οι κόμβοι επαληθεύσουν ότι η συναλλαγή είναι αυθεντική, θα πάρει θέση στο καθολικό. Επίσης, θα περιέχει μια χρονική σήμανση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό που θα το προστατεύει περαιτέρω από οποιαδήποτε αλλαγή.

Στη συνέχεια, το μπλοκ θα συνδεθεί με το προηγούμενο μπλοκ και, στη συνέχεια, ένα νέο μπλοκ θα σχηματίσει έναν σύνδεσμο με αυτό το μπλοκ και ούτω καθεξής. Και με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί μια αλυσίδα μπλοκ, έτσι το όνομα blockchain.

Πόσο ασφαλής είναι η τεχνολογία?

Τώρα, γνωρίζετε πώς λειτουργεί το blockchain, αλλά η διαδικασία εργασίας είναι αρκετά ασφαλής ώστε να ενσωματωθεί στο επιχειρηματικό περιβάλλον; Λοιπόν, σίγουρα δεν υπάρχει δίκτυο στο Διαδίκτυο που να είναι «αβάσιμο». Ωστόσο, το blockchain προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες εκεί έξω.

Το Blockchain λειτουργεί με διαφορετική μέθοδο, όχι σαν το παραδοσιακό κεντρικό σύστημα. Έτσι, εάν θέλετε να το κάνετε hack, θα πρέπει να κάνετε hack σε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό. Προφανώς, είναι ένα έργο απώλειας και αρκετά περίπλοκο, και γι ‘αυτό είναι ασφαλές.

Στην πραγματικότητα, οι χάκερ χρειάζονται τεράστιο ποσό πόρων για να χαράξουν μια πλατφόρμα blockchain, η οποία τελικά θα είναι πιο δαπανηρή από το ίδιο το κέρδος.

Ας προχωρήσουμε στο επόμενο μέρος σε αυτό το πώς λειτουργεί ο blockchain οδηγός εργασίας.

Πώς λειτουργεί η συναίνεση Blockchain

Γνωρίζετε ήδη ότι η συναίνεση είναι μια μέθοδος επίτευξης συμφωνίας. Βασικά, είναι μια μορφή του πώς τα άτομα στο δίκτυο μπορούν να καταλήξουν σε μια ανάλυση, παρόλο που οι μειονότητες ενδέχεται να μην τους αρέσουν.

Στην πραγματικότητα, η συναίνεση είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες ενός blockchain επειδή, χωρίς αυτό, χιλιάδες κόμβοι δεν μπορούν ποτέ να καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτά τα μοντέλα υπάρχουν για να δημιουργήσουν δικαιοσύνη και ισότητα μεταξύ όλων των συμμετεχόντων.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να επιτευχθεί συναίνεση εντός ενός συστήματος. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν διάφορες πλατφόρμες blockchain. Προφανώς, κάθε ένα από αυτά λειτουργεί διαφορετικά και έρχεται με το δικό του σύνολο ελαττωμάτων.

Έτσι, εάν αναρωτιέστε πώς λειτουργεί η συναίνεση του blockchain, πρέπει να γνωρίζετε για κάθε ένα ξεχωριστά για να το καταλάβετε.

Απόδειξη εργασίας

Είναι ένας από τους δημοφιλείς και πρώτους συναφείς αλγόριθμους που εισήχθησαν στο blockchain. Εδώ, οι κόμβοι ονομάζονται ανθρακωρύχοι και θα επιλύσουν πολύπλοκα μαθηματικά ζητήματα με τη βοήθεια της υπολογιστικής δύναμης της συσκευής τους για την επαλήθευση των μπλοκ.

Καθυστερημένη απόδειξη εργασίας

Εδώ, ορισμένοι συμβολαιογράφοι θα προσθέσουν δεδομένα από μια πλατφόρμα blockchain σε άλλη και θα εξασφαλίσουν τη δύναμη κατακερματισμού. Και τα δύο δίκτυα blockchain ενδέχεται να χρησιμοποιούν PoS ή PoW για να επιτύχουν συναίνεση.

Απόδειξη πονταρίσματος

Η απόδειξη πονταρίσματος σάς επιτρέπει να συμμετέχετε στη συναίνεση όσον αφορά το πόσα κέρματα τοποθετήσατε στο δίκτυο. Εάν έχετε περισσότερα νομίσματα, η πιθανότητα εξόρυξης μπλοκ θα αυξηθεί.

Κατ ‘εξουσιοδότηση απόδειξη πονταρίσματος

Σε αυτό, υπάρχει μια έννοια εκπροσώπων και μαρτύρων Κάθε κόμβος επιλέγεται χρησιμοποιώντας ψηφοφορία. Οι μάρτυρες στην πλατφόρμα είναι υπεύθυνοι για την επικύρωση των συναλλαγών. Από την άλλη πλευρά, οι πληρεξούσιοι μπορούν να αλλάξουν τις παραμέτρους του συστήματος. Ωστόσο, όλοι οι κόμβοι που συμμετέχουν στη συναίνεση θα πληρωθούν.

Μισθωμένη απόδειξη πονταρίσματος

Σε μισθωμένες αποδείξεις συμμετοχής, οι μικροκαλλιεργητές μπορούν να λάβουν μέρος στη συναίνεση. Καθώς το προηγούμενο PoS δεν θα τους αφήσει να ποντάρουν τα κέρματά τους στο δίκτυο, δημιουργεί ένα άδικο περιβάλλον. Γι ‘αυτό το LPoS προσφέρει περισσότερους εκθεσιακούς χώρους.

Απόδειξη ταχύτητας πονταρίσματος

Η απόδειξη της ταχύτητας πονταρίσματος προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο για να εμποδίσει τους χρήστες να μπαίνουν στο δίκτυο. Εδώ, μπορείτε να κερδίσετε περισσότερα αν διατηρείτε ενεργό πορτοφόλι. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες που δεν είναι ενεργοί αρκετά συχνά δεν θα λάβουν την επιπλέον πληρωμή για την επικύρωση ενός αποκλεισμού.

Απόδειξη του παρελθόντος χρόνου

Όλοι οι κόμβοι πρέπει να περιμένουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε συναίνεση. Το χρονικό όριο επιλέγεται τυχαία. Έτσι, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μπλοκ μόνο όταν ολοκληρώσετε τον χρόνο αναμονής. Δεν υπάρχει τρόπος να το παρακάμψετε, καθώς το σύστημα παρακολουθεί αν ο κόμβος περίμενε ή όχι.

Πρακτική ανοχή βυζαντινών βλαβών

Η πρακτική ανοχή βυζαντινών σφαλμάτων απαλλάσσει το πρόβλημα του κόμβου. Έτσι, προτού οποιοσδήποτε κόμβος μπορεί να βλάψει το δίκτυο, υποθέτει την πιθανότητα αποτυχίας. Στην πραγματικότητα, το σύστημα λαμβάνει πληροφορίες από άλλους κόμβους μόλις ένας κόμβος διακυβευτεί για να απορρίψει αυτόν τον κόμβο.

Απλοποιημένη ανοχή βυζαντινών σφαλμάτων

Εδώ, οι συναλλαγές επικυρώνονται κατά παρτίδες. Πιο συγκεκριμένα, η γεννήτρια μπλοκ συλλέγει όλες τις συναλλαγές και τις ομαδοποιεί ανάλογα και στη συνέχεια τις παίρνει σε ένα μπλοκ. Στη συνέχεια, ένας επικυρωτής πρέπει να επικυρώσει ολόκληρο το μπλοκ για να επαληθεύσει τις συναλλαγές.

Κατ ‘εξουσιοδότηση βυζαντινή ανοχή σφαλμάτων

Εδώ, ο αρχηγός των κόμβων ονομάζεται πληρεξούσιος και έχει περιορισμένη ισχύ. Εάν ο αρχηγός προσπαθήσει να χειριστεί το δίκτυο, ένας άλλος αντιπρόσωπος θα αντικαταστήσει αυτόν τον κόμβο. Επιπλέον, άλλοι κόμβοι μπορούν να διαφωνήσουν με τον εκπρόσωπο και να αλλάξουν τον ηγέτη τους αναλόγως.

Ομοσπονδιακή βυζαντινή συμφωνία

Εδώ, όλοι οι γενικοί κόμβοι έχουν το δικό τους ξεχωριστό blockchain για εκτέλεση. Και πριν από οποιοδήποτε κόμβο μπορεί να ζητήσει μια συναλλαγή, αυτός ο κόμβος πρέπει να επαληθευτεί και να είναι γνωστός από την αρχή. Επίσης, εδώ, ένας κόμβος μπορεί να επιλέξει ποιος θα εμπιστευτεί στο δίκτυο.

Απόδειξη δραστηριότητας

Είναι ένας συνδυασμός PoW και PoS. Εδώ, οι ανθρακωρύχοι προ-εξορύσσουν ένα πρότυπο μπλοκ και όχι ένα πλήρες. Αργότερα, ένας επικυρωτής επικυρώνει το υπόλοιπο μπλοκ. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο ποντάρει ένας επικυρωτής στο δίκτυο, τόσο πιο έγκυρη θα είναι η επικύρωσή του.

Απόδειξη εξουσίας

Εδώ, οι κόμβοι που συμμετέχουν σε συναίνεση θα διακυβεύσουν τη φήμη τους. Βασικά, οι κόμβοι επικύρωσης επιλέγονται με βάση την πραγματική τους ταυτότητα. Επιπλέον, οι επικυρωτές πρέπει να επενδύσουν χρήματα και τη φήμη τους για να κερδίσουν τη θέση τους στην πλατφόρμα.

Απόδειξη της φήμης

Είναι αρκετά παρόμοιο με το Proof of Authority. Ωστόσο, ένας επικυρωτής πρέπει να έχει καλή φήμη για να συμμετάσχει στη συναίνεση. Επιπλέον, εάν προσπαθήσουν να εξαπατήσουν το δίκτυο, θα αντιμετώπιζαν σοβαρές συνέπειες.

Απόδειξη της Ιστορίας

Εδώ, το σύστημα δημιουργεί σημαντικά συμβάντα στο δίκτυο. Ένας κόμβος μπορεί στη συνέχεια να επικυρώσει τη συναλλαγή με βάση το εάν η συναλλαγή συνέβη πριν ή μετά από αυτό το συμβάν.

Απόδειξη της σημασίας

Εδώ, το blockchain λειτουργεί διατηρώντας μια βαθμολογία της σημασίας. Όσο περισσότερα κέρματα έχει ένας χρήστης, τόσο υψηλότερη θα είναι η βαθμολογία του. Μόλις είναι επιλέξιμοι για συμμετοχή, μπορούν να συλλέξουν ένα μπλοκ. Επιπλέον, εάν μαζέψετε περισσότερα, η βαθμολογία της σημασίας σας θα αυξηθεί.

Απόδειξη χωρητικότητας

Οι χρήστες θα χρησιμοποιήσουν τη διαθέσιμη χωρητικότητα σκληρού δίσκου για να επιλέξουν δικαιώματα εξόρυξης αντί να χρησιμοποιούν υπολογιστική ισχύ. Έτσι, όσο μεγαλύτερος θα είναι ο σκληρός σας δίσκος, τόσο περισσότερο μπορείτε να επικυρώσετε μπλοκ.

Απόδειξη εγκαύματος

Εδώ, το blockchain λειτουργεί κάνοντας κέρματα για να διατηρήσει το δίκτυο σταθερό. Έτσι, οι χρήστες θα έστελναν μερικά από τα νομίσματά τους σε μια διεύθυνση φαγητού και θα τα έκαναν έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε συναίνεση.

Απόδειξη βάρους

Αντί να βασίζεστε μόνο σε πόσα νομίσματα στοιχηματίσατε, το σύστημα λαμβάνει υπόψη άλλους παράγοντες για να σταθμίσει. Έτσι, ακόμη και αν έχετε λιγότερα νομίσματα, ίσως να συνεχίσετε να συμμετέχετε στη συναίνεση.

Τώρα ξέρετε πώς λειτουργεί η συναίνεση blockchain. Ας προχωρήσουμε στην επόμενη φάση σε αυτό το πώς λειτουργεί ο blockchain οδηγός εργασίας.

Μπορεί το Blockchain να λειτουργεί χωρίς Cryptocurrency?

Το Blockchain σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα από την αρχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί από εσάς πιστεύετε ότι το blockchain δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κρυπτογράφηση. Αλλά το blockchain μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κρυπτογράφηση.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ήδη πολλές πλατφόρμες που δεν διαθέτουν εγγενή διακριτικά ή κέρματα. Πολλά έργα blockchain κινούνται τώρα προς το οικολογικό σύστημα που δεν είναι token ή crypto. Για παράδειγμα, το Hyperledger είναι μια εταιρική πλατφόρμα blockchain που δεν διαθέτει εγγενή διακριτικά για να τροφοδοτήσει το δίκτυο.

Το διακριτικό διαφέρει ουσιαστικά με βάση τον τρόπο λειτουργίας του blockchain.

Τα κρυπτονομίσματα προβλέπεται να αποτύχουν

Τα κρυπτονομίσματα είναι ως επί το πλείστον κατάλληλα για δημόσιες πλατφόρμες, καθώς χρειάζονται κάποια μορφή προγράμματος κινήτρων για να κρατήσουν τους χρήστες να συμμετέχουν σε συναίνεση. Ωστόσο, όταν πρόκειται για εταιρικές πλατφόρμες, πηγαίνουν με κυρίως εγκεκριμένες ή ιδιωτικές.

Ως αποτέλεσμα, δεν χρειάζονται κέρμα ή διακριτικό για να ενθαρρύνουν τους κόμβους να συμμετέχουν σε συναίνεση. Πιο συγκεκριμένα, τα κρυπτονομίσματα είναι στην πραγματικότητα αρκετά ασταθή για την οικονομία. Στην πραγματικότητα, ένα ασταθές περιουσιακό στοιχείο δεν είναι κατάλληλο για πραγματικές περιπτώσεις χρήσης.

Επίσης, η κατοχή ενός διακριτικού στο σύστημα προσελκύει επίσης τους χάκερ. Γι ‘αυτό οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα κρυπτονομίσματα θα αποτύχουν σύντομα. Επομένως, είναι πολύ λογικό να προχωρήσουμε σε blockchain που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κρυπτογράφηση.

Οι κυβερνήσεις ή άλλοι τομείς ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από την υποκείμενη περίπτωση χρήσης της τεχνολογίας και όχι από μια αρχιτεκτονική βασισμένη σε μάρκες. Ίσως τα κρυπτονομίσματα να εμφανιστούν στο μέλλον όταν ο κόσμος είναι έτοιμος για το σύστημα ψηφιακού χρήματος.

Αλλά προς το παρόν, δεν φαίνεται πιθανό. Έτσι, για την εφαρμογή blockchain, θα πρέπει επίσης να εστιάσετε σε ένα blockchain που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κρυπτογράφηση.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή Blockchain

Με την τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού να αυξάνεται στην αγορά, θα πρέπει να έχετε παρατηρήσει και πολλές αποκεντρωμένες εφαρμογές. Βασικά, αυτές οι αποκεντρωμένες εφαρμογές είναι εφαρμογές blockchain. Ωστόσο, ίσως αναρωτιέστε πώς λειτουργεί η εφαρμογή blockchain?

Λοιπόν, πώς λειτουργεί η εφαρμογή blockchain; Στην πραγματικότητα, αυτές οι εφαρμογές λειτουργούν με τις ίδιες αρχές με οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα blockchain.

Αυτά πρακτικά δεν έχουν κεντρικό σημείο αποτυχίας. Εάν τα συγκρίνετε με τα κεντρικά συστήματα, τότε το blockchain λειτουργεί με πιο αξιόπιστο τρόπο. Επιπλέον, θα χρησιμοποιήσει μια αποκεντρωμένη βάση δεδομένων για να αποθηκεύσει όλες τις πληροφορίες και να χρησιμοποιήσει την αποκεντρωμένη υπολογιστική δύναμη για να λειτουργήσει.

Επιπλέον, αυτοί χρησιμοποιούν επίσης αποκεντρωμένους μηχανισμούς συναίνεσης που περιέγραψα στην προηγούμενη ενότητα. Συνήθως, οι περισσότερες από τις εφαρμογές χρησιμοποιούν έναν αποδοτικό μηχανισμό συναίνεσης για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χρηστών. Ένα dApp που καθυστερεί την απόδοση του υπολογιστή σας δεν θα φτάσει στη δημοτικότητα στην αγορά.

Ένα άλλο συναρπαστικό γεγονός για την εφαρμογή blockchain είναι ότι ο πηγαίος κώδικας αυτών των εφαρμογών είναι ανοιχτός για όλους. Η αποκεντρωμένη φύση του μοντέλου απαιτούσε από όλους στο δίκτυο να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Επίσης, ο χρήστης πρέπει να επαληθεύσει τι είδους εφαρμογή χρησιμοποιεί για να αποτρέψει οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό ή να προστατεύσει τις πληροφορίες άλλων χρηστών.

Το μεγαλύτερο μέρος της εφαρμογής blockchain λειτουργεί χρησιμοποιώντας κάποια μορφή διακριτικού ή νομίσματος. Βασικά, βοηθά στην τροφοδότηση του μοντέλου και τη διατήρηση του μηχανισμού συναίνεσης. Επίσης, οι περισσότερες από τις εφαρμογές προσφέρουν στους χρήστες έναν τρόπο ανταλλαγής αξίας και, ως εκ τούτου, απαιτούνται ψηφιακά κουπόνια ή κέρματα.

Εν πάση περιπτώσει, ας προχωρήσουμε στο επόμενο μέρος σε αυτό το πώς λειτουργεί το blockchain.

Πώς λειτουργεί ο έλεγχος ταυτότητας Blockchain

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έλεγχο ταυτότητας βάσει blockchain σε πολλούς κλάδους. Στην πραγματικότητα, κάθε βιομηχανία που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) θα χρειαστεί κάποια μορφή ελέγχου ταυτότητας για να προσφέρει ασφάλεια.

Και εκεί μπορεί να λάμψει ο έλεγχος ταυτότητας που βασίζεται σε blockchain.

Στην πραγματικότητα, το χαρακτηριστικό προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα –

 • Τόσο τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης όσο και τα κλειδιά υπογραφής θα παραμείνουν στη συσκευή.
 • Τα κλειδιά κρυπτογράφησης και επαλήθευσης θα αποθηκευτούν στην πλατφόρμα blockchain.
 • Η διαδικασία προσφέρει προστασία από κάθε είδους επιθέσεις στον κυβερνοχώρο όπως επανάληψη, man-in-the-middle, phishing κ.λπ..

Ωστόσο, πώς λειτουργεί ο έλεγχος ταυτότητας blockchain φαίνεται να είναι μια δημοφιλής ερώτηση μεταξύ των αρχάριων. Ας δούμε λοιπόν πώς λειτουργεί ο έλεγχος ταυτότητας blockchain σε αυτόν τον οδηγό.

Ενσωμάτωση ενός νέου χρήστη

Εδώ, ένας χρήστης μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από ένα άτομο σε μια εταιρεία ή μια συσκευή. Για να εισέλθει ο χρήστης στο σύστημα για πρώτη φορά, ο χρήστης θα χρειαζόταν το όνομά του, τον αριθμό IMEI, CIN, διεύθυνση IP, αριθμό λογαριασμού κ.λπ. Οι απαιτήσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την πλατφόρμα ή την εταιρεία.

Επιπλέον, ο χρήστης πρέπει επίσης να υποβάλει περιγραφή του εαυτού του.

Σε αντάλλαγμα, το blockchain θα τους δώσει –

 • Διεύθυνση Blockchain
 • Ένα ιδιωτικό κλειδί
 • Ένα δημόσιο κλειδί
 • Σχετικό αναγνωριστικό συναλλαγής
 • Δημόσιο κλειδί RSA
 • Ιδιωτικό κλειδί RSA

Μεταξύ αυτών, μερικά θα δημοσιευτούν αυτόματα στο δίκτυο –

 • Ταυτότητα χρήστη
 • Περιγραφή χρήστη
 • Το δημόσιο κλειδί
 • Διεύθυνση Blockchain
 • Δημόσιο κλειδί RSA

Ωστόσο, το ιδιωτικό κλειδί που δημιουργήθηκε πρόσφατα και το ιδιωτικό κλειδί RSA δεν θα δημοσιευτούν.

Διαδικασία ελέγχου ταυτότητας

Κατά την επιβίβαση ενός νέου χρήστη, το σύστημα δημιουργεί πολλά κλειδιά και διευθύνσεις για να βοηθήσει στην αναγνώριση του χρήστη αργότερα. Τώρα που γνωρίζετε για αυτούς ας δούμε πώς λειτουργεί ο έλεγχος ταυτότητας blockchain.

Ένας κόμβος ζητά έλεγχο ταυτότητας και ένας κόμβος επαλήθευσης επαληθεύει εάν ο αιτών έχει πιστοποιηθεί για συμμετοχή στο δίκτυο ή όχι. Για παράδειγμα, εδώ, ο κόμβος που ζητά είναι ο John και ο κόμβος επαληθευτή είναι x company.

 • Βήμα 1:

Ο John ανακτά το δημόσιο κλειδί RSA της εταιρείας x χρησιμοποιώντας την παράμετρο blockchain της εταιρείας ως παράμετρο.

 • Βήμα 2:

Στη συνέχεια, ο John κρυπτογραφεί τη διεύθυνση blockchain του με το δημόσιο κλειδί RSA και την στέλνει στην εταιρεία x.

 • Βήμα-3:

Η εταιρεία x θα χρησιμοποιήσει το ιδιωτικό κλειδί RSA μαζί με το κρυπτογραφημένο αρχείο για να αποκρυπτογραφήσει τη διεύθυνση blockchain.

 • Βήμα-4:

Στη συνέχεια, η εταιρεία x χρησιμοποιεί τη διεύθυνση blockchain ως παράμετρο και ανακτά το δημόσιο κλειδί RSA του John.

 • Βήμα-5:

Στη συνέχεια, η εταιρεία x δημιουργεί τυχαία συμβολοσειρά 512 χαρακτήρων και κατακερματισμένη και τρέχουσα χρονική σήμανση και την κρυπτογραφεί με το δημόσιο κλειδί RSA του John. Στο μεταξύ, το hash και η τρέχουσα χρονική σήμανση αποθηκεύονται στο σύστημα καθολικών της εταιρείας.

 • Βήμα-6:

Στη συνέχεια, η εταιρεία x στέλνει τον κρυπτογραφημένο κατακερματισμό στον John.

 • Βήμα-7:

Ο John χρησιμοποιεί το δικό του ιδιωτικό κλειδί RSA για την αποκρυπτογράφηση του κατακερματισμού. Για αυτό, χρησιμοποιεί τα κρυπτογραφημένα δεδομένα μαζί με το κλειδί RSA ως παραμέτρους. Αργότερα, χρησιμοποιεί το ιδιωτικό του κλειδί για να υπογράψει το hash και να πάρει μια μοναδική ψηφιακή υπογραφή ως έξοδο.

 • Βήμα-8:

Στη συνέχεια, ο John κρυπτογραφεί έναν φάκελο που περιέχει την ψηφιακή υπογραφή, το υπογεγραμμένο hash και τη διεύθυνση blockchain και τον στέλνει στην εταιρεία x.

 • Βήμα-9:

Στη συνέχεια, η εταιρεία x την αποκρυπτογραφεί με το ιδιωτικό κλειδί RSA και επαληθεύει εάν η υπογραφή είναι έγκυρη ή όχι. Για αυτό, η εταιρεία χρησιμοποιεί τη διεύθυνση blockchain του John, την υπογραφή και τα δεδομένα που πρέπει να επαληθευτούν.

 • Βήμα-10:

Εάν η υπογραφή είναι έγκυρη, η έξοδος θα είναι αληθινή, διαφορετικά θα εμφανιστεί ένα μήνυμα σφάλματος. Μόλις επαληθευτεί η υπογραφή, ο John επιτρέπεται να εισέλθει στο δίκτυο.

Ας προχωρήσουμε στο επόμενο μέρος σε αυτό πώς λειτουργεί το blockchain απλά εξηγημένος οδηγός.

Blockchain που λειτουργεί σε διάφορους τομείς

Το Blockchain μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η κυβέρνηση, το εμπόριο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα ακίνητα, η ασφάλιση και πολλά άλλα. Η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτήν την ένταξη.

Αλλά πρέπει να αναρωτιέστε πώς λειτουργεί το blockchain στην υγειονομική περίθαλψη ούτως ή άλλως; Λοιπόν, το blockchain μπορεί να λειτουργήσει στην υγειονομική περίθαλψη πολύ αποτελεσματικά, προσφέροντας μεγάλη ασφάλεια ασθενούς. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αντιμετωπίσει τα πλαστά φάρμακα, το απόρρητο των ασθενών και πολλά άλλα όταν το blockchain θα λειτουργήσει στην υγειονομική περίθαλψη.

Από την άλλη πλευρά, η διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού ή η διαπραγμάτευση θα έχουν απρόσκοπτη παρακολούθηση προϊόντων σε πραγματικό χρόνο, ελέγχους ποιότητας και διαδικασία ελέγχου ταυτότητας πηγής.

Οι κυβερνήσεις ή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρειάζονται περισσότερα από τα δημόσια (Αιθέριο) μπλοκ αλυσίδων. Χρειάζονται άδεια πρόσβασης (Hyperledger, EEA και Corda) όπου το σύστημα θα αποκεντρωθεί, αλλά θα διασφαλίσει επίσης το απόρρητο των ευαίσθητων πληροφοριών.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για το πώς μπορεί το blockchain να λειτουργεί σε διαφορετικούς τομείς.

Τελική σημείωση

Το Blockchain είναι εδώ για να μείνει και το πιο σημαντικό, πολλές επιχειρήσεις ακολουθούν ήδη την τεχνολογία με τον δικό τους τρόπο. Σύμφωνα με τον Γκάρτνερ, Το blockchain θα είναι 3,1 τρισεκατομμύρια $ αγορές μέχρι το έτος 2030.

Αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά; Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες εταιρείες θα έχουν τη δική τους λύση blockchain και το επιχειρηματικό μοντέλο θα αλλάξει δραστικά τα επόμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα, σίγουρα θα επηρεάσει και την επιχείρησή σας και δεν υπάρχει τρόπος να παραλείψετε την ενσωμάτωση της τεχνολογίας και να συνεχίσετε να επικρατεί στην αγορά.

Λοιπόν, είναι καιρός να μάθετε πώς λειτουργεί το blockchain και πώς μπορείτε να το εφαρμόσετε στο σύστημά σας. Τα μαθήματα κατάρτισης Blockchain μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το θέμα. Τα σπουδαία νέα είναι ότι το πιστοποιημένο επαγγελματικό μάθημα blockchain για επιχειρήσεις προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε την πρώτη σας εφαρμογή blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map