DAML- Η γλώσσα για έξυπνα συμβόλαια

Αυτό το άρθρο προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα του DAML – τη γλώσσα ανοιχτού κώδικα για έξυπνες συμβάσεις. Θα μάθετε επίσης τα οφέλη του DAML και τη σύγκριση με άλλες γλώσσες. 

Καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία blockchain, υπάρχει ανάγκη για βελτιωμένα συστήματα μέσω των οποίων οι χρήστες λειτουργούν και αλληλεπιδρούν. Ήδη, υπάρχουν πολλές βελτιώσεις που συμβαίνουν ειδικά καθώς το blockchain των επιχειρήσεων συνεχίζει να γίνεται δημοφιλές. Μεταξύ των τελευταίων εξελίξεων στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον blockchain είναι το DAML.

Από την αρχή του Διαδικτύου, το αμετάβλητο των δεδομένων είναι μια ιδιότητα που αποφεύγεται πολλοί προγραμματιστές. Ως εκ τούτου, κακοί παράγοντες στο διαδικτυακό οικοσύστημα εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα αλλαγής δεδομένων για διάπραξη διαφόρων εγκλημάτων.

Ωστόσο, το blockchain αποδείχθηκε πιο σημαντικό όταν οι προγραμματιστές απέδειξαν την ικανότητα διεξαγωγής συναλλαγών σε ένα περιβάλλον χωρίς κεντρικό παίκτη όπως συμβαίνει στον παλαιό οικονομικό κόσμο.

Εκτός από αυτά τα δημόσια βιβλία, έχει επίσης απογειωθεί μια μεγάλη αγορά ιδιωτικών, εγκεκριμένων καθολικών. Είτε ελέγχονται από ένα κεντρικό κόμμα νόμιμης εξουσιοδότησης είτε από μια κοινοπραξία αμοιβαία δυσπιστίας παραγόντων που έχουν κοινό στόχο, τα ιδιωτικά καθολικά παρέχουν την ίδια μελλοντική προστασία και αμετάβλητο με τα δημόσια βιβλία με την πρόσθετη ικανότητα διατήρησης του απορρήτου των δεδομένων.

Είτε ένα δεδομένο καθολικό είναι δημόσιο είτε ιδιωτικό, υποστηρίζοντας την ικανότητα των συνομηλίκων σε ένα οικοσύστημα blockchain να αλληλεπιδρούν με εγγυήσεις απορρήτου είναι η κατηγορία εφαρμογών που συνήθως αναφέρεται ως έξυπνες συμβάσεις.

Αυτό το άρθρο θα συζητήσει αργότερα λεπτομερώς ποιες είναι οι έξυπνες συμβάσεις και η σημασία τους στο πλαίσιο του DAML.

Εγγραφείτε τώρα: Μάθημα Βασικών Αρχών για Επιχειρήσεις Blockchains

Contents

Τι είναι το DAML?

Σε τεχνικούς όρους, το DAML σημαίνει Digital Asset Modeling Language (DAML full form) – μια γλώσσα σήμανσης για το Semantic Web. Ωστόσο, η τεχνική ορολογία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Έτσι, για απλούστερο DAML σημαίνει ότι το θεωρείτε ως γλώσσα ανοιχτού κώδικα για έξυπνα συμβόλαια.

Ουσιαστικά, το DAML είναι μια έξυπνη γλώσσα συμβολαίου που επιτρέπει στους προγραμματιστές να κωδικοποιούν με ακρίβεια συμφωνίες πολλών μερών για μια ποικιλία blockchain, DLT ή ακόμη και τυπικών αρχιτεκτονικών βάσεων δεδομένων.

Προέρχεται από την Digital Asset, αναπνέει μια νέα ζωή σε αυτό το είδος εφαρμογής (έξυπνες συμβάσεις) που επιτρέπει στους συναδέλφους να πραγματοποιούν συναλλαγές σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης. Βασικά, αυτή είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που αντλεί έμπνευση από το Haskell και διευκολύνει τη δημιουργία έξυπνων συμβάσεων για κατανεμημένες επιχειρηματικές ροές εργασίας.

Συγκεκριμένα, η γλώσσα δίνει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να μειώσουν το χρόνο που αφιερώνεται με τα παξιμάδια κρυπτογράφησης και blockchain. Αντ ‘αυτού, οι προγραμματιστές εστιάζουν το χρόνο τους στην ανάπτυξη λύσεων προγραμματισμού για επιχειρηματικές διαδικασίες.

DAML – Η γλώσσα για έξυπνες συμβάσεις εξηγείται απλά 


Ιδιότητες του DAML

Παρέχει ένα μέσο για τη σύνταξη συμβάσεων

Όπως και άλλες γλώσσες που χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές για να γράψουν έξυπνα συμβόλαια, το DAML επιτρέπει στους συναδέλφους να συνάπτουν και να τιμήσουν συμφωνίες. Συγκεκριμένα, η γλώσσα περιγράφει τη διαδικασία σύναψης σύμβασης, τα βασικά μέρη της συμφωνίας και τα μέρη με εξουσιοδοτημένα δικαιώματα στη σύμβαση.

Εκτός από τον καθορισμό της διαδικασίας δημιουργίας μιας σύμβασης, η γλώσσα φροντίζει για την κωδικοποίηση ιδεών όπως συμβόλαια, δικαιώματα, συμβαλλόμενα μέρη, εξουσιοδότηση και υποχρεώσεις στο ότι ο προγραμματιστής πρέπει να ασχολείται μόνο με τη λογική της επιχείρησής τους οποιαδήποτε βαριά ανύψωση που σχετίζεται με πράγματα όπως κατακερματισμός στην κρυπτογραφία και οι αλγόριθμοι συναίνεσης αφαιρούνται και αντιμετωπίζονται από το χρόνο εκτέλεσης.

Αυτή η άμεση έκφραση των στοιχείων σύμβασης ως χαρακτηριστικά μητρικής γλώσσας υπονοεί ότι η αρχιτεκτονική DAML μπορεί να ελέγξει άψογα τον κώδικα συστήματος για προβλήματα αυτόματα και νωρίτερα στον κύκλο ανάπτυξης. Επιπλέον, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να αιτιολογεί από μόνο του την επιχειρηματική λογική.

Είναι ανοιχτού κώδικα

Στις 4 Απριλίου 2019, η Digital Asset, η εταιρεία πίσω από την DAML ανακοίνωσε ότι ο πηγαίος κώδικας του προγράμματος θα ήταν ελεύθερος διαθέσιμος σε όλους τους προγραμματιστές. Αυτή η ανοιχτή προμήθεια του έργου σήμαινε ότι διαφορετικά μέρη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το DAML για να μοντελοποιήσουν και να εκτελέσουν συμβόλαια μέσω τεχνολογίας blockchain χωρίς φόβο για κλείδωμα προμηθευτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι προγραμματιστές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη γλώσσα DAML, τον πηγαίο κώδικα, το κιτ ανάπτυξης λογισμικού (SDK) και το χρόνο εκτέλεσης με την πολύ επιτρεπτή άδεια Apache 2.0.

Χρησιμοποιείται σε ιδιωτικό περιβάλλον εκτέλεσης

Ένα μειονέκτημα των δημόσιων κατανεμημένων καθολικών είναι ότι κάθε κόμβος στην πλατφόρμα μπορεί να δει τα δεδομένα που υπάρχουν στα έξυπνα συμβόλαια. Ως εκ τούτου, οι συνομηλίκοι που πρέπει να διατηρήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας τους απόρρητες βρίσκουν αδύνατη τη συναλλαγή μέσω ενός δημόσιου δικτύου blockchain.

Συγκεκριμένα, αυτό είναι ένα σημαντικό εμπόδιο που εμποδίζει την πλήρη υιοθέτηση του blockchain των επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο λόγος, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα ιδιωτικά DLT έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα.

Ο συνδυασμός DAML και μιας ιδιωτικής πλατφόρμας DLT παρέχει μια λύση για αυτήν την περίπτωση. Συγκεκριμένα, η ομάδα πίσω από αυτήν την εκφραστική γλώσσα βελτιστοποίησε το DAML στο ότι λειτουργεί τέλεια σε ένα ιδιωτικό περιβάλλον εκτέλεσης. Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται στα συμβόλαια παραμένουν ιδιωτικές έτσι ώστε μόνο εξουσιοδοτημένα μέρη να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Διαβασμένος από τους ανθρώπους και τις μηχανές

Το DAML είναι επαναστατικό με περισσότερες από μία έννοιες. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του συστήματος είναι κατά τρόπο που οι μηχανές και οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη σύμβαση.

Η επίπτωση αυτής της ικανότητας είναι τεράστια. Οι επαγγελματίες που εμπλέκονται στη διαμόρφωση μιας σύμβασης θα έχουν έναν εύκολο χρόνο να περάσουν από τις λεπτομέρειες, επειδή το DAML είναι πολύ φιλικό προς τον άνθρωπο.

Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος μπορεί εύκολα να κατανοήσει την έννοια μιας σύμβασης διαβάζοντας και αξιολογώντας την κωδικοποίηση DAML αυτής της σύμβασης. Ταυτόχρονα, το DAML παρέχει το σωστό βαθμό εξειδίκευσης για τους προγραμματιστές για να υπολογίσουν σημαντικές πτυχές μιας σύμβασης όπως ταμειακές ροές, προφίλ πελατών και έκθεση κινδύνων.

Πώς λειτουργεί το DAML; Ένας γρήγορος λειτουργικός οδηγός DAML

Το DAML λειτουργεί σχεδόν όπως όλες οι άλλες έξυπνες γλώσσες συγγραφής συμβολαίων. Συγκεκριμένα, η γλώσσα λειτουργεί σε δύο μεγάλα επίπεδα όπου υπάρχει η ίδια η γλώσσα και ο χρόνος εκτέλεσης.

Η γλώσσα είναι σαν το κύριο μέρος της τεχνολογίας. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές να κάνουν όλη τη δουλειά που πρέπει να κάνουν όσον αφορά τη σύνταξη συμφωνιών και τη διευκόλυνση των συναλλαγών.

Επειδή υπάρχουν πολύ καθαρά και αφηρημένα API μεταξύ της γλώσσας και του χρόνου εκτέλεσης, ο χρόνος εκτέλεσης μπορεί να προσαρμοστεί για εκτέλεση σε μια ποικιλία blockchain, DLT και άλλες πλατφόρμες.

Αυτό παρέχει την ευελιξία στις εφαρμογές DAML να μεταφέρονται σε πλατφόρμες που παρέχουν υποστήριξη για το DAML. Αυτό είναι ανάλογο με ένα JVM που επιτρέπει στις εφαρμογές Java να εκτελούνται αμετάβλητες σε οποιαδήποτε πλατφόρμα που υποστηρίζει το JVM.

Μετά την εγκατάσταση του κιτ ανάπτυξης λογισμικού (SDK), οι προγραμματιστές πρέπει να εκτελούν μόνο μερικά συγκεκριμένα αρχεία, έτσι ώστε η συσκευή να μπορεί να υποστηρίζει τις λειτουργίες.

Μοντελοποίηση δεδομένων

Ένα από τα κύρια και πιο σημαντικά καθήκοντα που πρέπει να εκτελέσει κάποιος κατά τη σύνταξη ενός έξυπνου συμβολαίου είναι η μοντελοποίηση δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν με αυτό το συμβόλαιο. Κανονικά, η λειτουργία μοντελοποίησης δεδομένων είναι περίπλοκη και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ περίπλοκες δομές δεδομένων ανάλογα με το πόσο περίπλοκες είναι οι συμβάσεις και πόσα μέρη εμπλέκονται.

Σε αντίθεση με άλλες έξυπνες γλώσσες συμβολαίου, το DAML επιτρέπει στους προγραμματιστές να καθορίζουν το σχήμα δεδομένων τους εν κινήσει, ενσωματώνοντάς το απευθείας στη γλώσσα εκτέλεσης του συμβολαίου. Αυτό απλοποιεί σημαντικά το έργο της μοντελοποίησης δεδομένων και μειώνει την πιθανότητα εισαγωγής σφαλμάτων λόγω αναντιστοιχιών μεταξύ του σχήματος δεδομένων και της λογικής εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα: Tutorial DAML: Ξεκινώντας με το DAML

Δομή διάρθρωσης προτύπου

Ο προγραμματιστής DAML καθορίζει μια σύμβαση μέσω μιας απλής και καλά καθορισμένης δομής που ονομάζεται “πρότυπο”, η οποία περιέχει τόσο το μοντέλο δεδομένων όσο και τις παραμέτρους της σύμβασης.

Οι παράμετροι περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τους υπογράφοντες μια συγκεκριμένη σύμβαση (εκείνους τους συμμετέχοντες που πρέπει να εξουσιοδοτήσουν τις ενέργειες στη σύμβαση) και τους παρατηρητές (εκείνοι οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο της συμφωνίας που είναι ακριβώς εκεί για να δουν τη σύμβαση και τι κάνει αλλά δεν επιτρέπονται να αναλάβει δράση). Μια άλλη πτυχή της δομής προτύπου περιλαμβάνει τη συμφωνία, η οποία είναι βασικά η λεπτομέρεια της συμφωνίας και μια αναπαράσταση του τι αφορά τη σύμβαση.

Τα πρότυπα μπορούν να καθορίσουν μία ή περισσότερες προϋποθέσεις που διασφαλίζουν ότι η σύμβαση δημιουργείται μόνο εάν επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο όριο από τον δημιουργό της σύμβασης. Το τελευταίο στοιχείο της διάρθρωσης του προτύπου είναι οι «επιλογές». Αυτό καθορίζει το εύρος των επιλογών που μπορεί να ασκήσει ο εκτελεστής της σύμβασης.

Δομή επιλογής

Μια σημαντική δομή εντός του προτύπου είναι η δομή επιλογής, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τις επιλογές που μπορούν να επιλέξουν τα συμβαλλόμενα μέρη όσον αφορά τη φύση του προτύπου.

Η δομή επιλογής προσδιορίζει τον ελεγκτή ή το μέρος που είναι υπεύθυνο για την άσκηση της επιλογής. Άλλα στοιχεία αυτής της δομής περιλαμβάνουν αναλωσιμότητα, όνομα, τύπο επιστροφής, επιχειρήματα επιλογής και σώμα επιλογής.

Διαβάστε περισσότερα: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα DAML

Σύγκριση DAML έναντι έξυπνων συμβάσεων

Κατανόηση των έξυπνων συμβάσεων

Όπως εξηγήθηκε προηγουμένως, τα έξυπνα συμβόλαια αποτελούν ζωτικό στοιχείο της τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (DLT). Στα δημόσια blockchain, δύο ανώνυμα μέρη μπορούν να δημιουργήσουν ένα έξυπνο συμβόλαιο για να διευκολύνουν μια συγκεκριμένη συναλλαγή, αλλά τα δεδομένα παραμένουν αποθηκευμένα στο δημόσιο καθολικό. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο δίκτυο μπορούν να δουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για να εξακριβώσουν την αυθεντικότητά της. Ως εκ τούτου, είναι δυνατή η επιβολή της εμπιστοσύνης.

Σε ιδιωτικά ή επιτρεπόμενα DLT, όλα τα μέρη είναι γνωστά, αλλά μόνο εκείνα τα μέρη που εμπλέκονται σε μια δεδομένη συναλλαγή έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτής της συναλλαγής. Η εμπιστοσύνη διατηρείται ακόμη μέσω μηχανισμών που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να επικυρώσουν όλες τις συναλλαγές στις οποίες έχουν πρόσβαση.

Τα έξυπνα συμβόλαια έχουν διακριτικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν επίσης επαναστατικά.

Για παράδειγμα, τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να έχουν έναν αυτο-εκτελούμενο μηχανισμό που ξεκινά σε κίνηση από τις καθορισμένες προθεσμίες (που ονομάζονται επίσης συμβάντα ενεργοποίησης). Στα δημόσια δίκτυα, κάθε ενδιαφερόμενο μέρος μπορεί να αναλύσει τη δραστηριότητα των έξυπνων συμβάσεων έτσι ώστε να μπορεί να εντοπιστεί οποιαδήποτε ανωμαλία.

Επίσης, οι έμποροι μπορούν να χρησιμοποιούν έξυπνα συμβόλαια για να πάρουν τον παλμό της αγοράς. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα πρόβλεψης τάσεων και αβεβαιοτήτων στην αγορά.

Τα έξυπνα συμβόλαια έχουν ορισμένα οφέλη που περιλαμβάνουν το αμετάβλητο των δεδομένων. Σε βασικούς όρους, το αμετάβλητο αναφέρεται στην αδυναμία αλλαγής δεδομένων από την αρχική του κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν μπορούν να διαγραφούν ή να τροποποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο κατανοητό.

Το αμετάβλητο των δεδομένων καθιστά τα έξυπνα συμβόλαια πάντα ακριβή. Τρίτον, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα έξυπνα συμβόλαια επιτρέπουν στους συναδέλφους να πραγματοποιούν απευθείας συναλλαγές χωρίς την ανάγκη διαμεσολαβητή. Επομένως, τέτοιες συναλλαγές είναι πολύ φθηνές, μερικές φορές δεν κοστίζουν δεκάρα.

Ιδιότητες έξυπνων συμβάσεων

Απόδειξη υποχρεώσεων και δικαιωμάτων

Ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτουν τα έξυπνα συμβόλαια είναι ότι δεν χρειάζεται να συναλλάσσεστε χωρίς να είστε άνετοι με όλη τη διαδικασία. Στην ουσία, η σύναψη σύμβασης είναι εντελώς εθελοντική, αλλά οι συνέπειες είναι υποχρεωτικές. Ως εκ τούτου, ο χρήστης πρέπει να εξετάσει με αξιοπιστία και αξιοπιστία τις μελλοντικές επιπτώσεις της σύμβασης στην οποία υπογράφεται. Το έξυπνο συμβόλαιο πρέπει να εγγυάται ότι αυτό ισχύει πάντα, κάτι που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να γίνει σωστό.

Επαλήθευση της ισχύος της συναλλαγής

Όπως συζητήθηκε προηγουμένως, πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες της σύμβασης είναι εύκολα ανιχνεύσιμες από το καθολικό. Επομένως, αυτό πληροί την απαίτηση για συμβάσεις βάσει των οποίων μπορεί κανείς να επαληθεύσει την αυθεντικότητα και την εγκυρότητά τους.

Διαβάστε περισσότερα: Έξυπνες περιπτώσεις χρήσης συμβολαίου

Σύγκριση με DAML

Ουσιαστικά, είναι προφανές από τα προηγούμενα ότι το DAML παράγει ένα υποσύνολο έξυπνων συμβάσεων, καθώς μπορεί να διορθώσει τις ελλείψεις των υπαρχουσών γλωσσών. Όπως συζητήθηκε προηγουμένως, το γεγονός ότι τα έξυπνα συμβόλαια σε δημόσια δίκτυα αποθηκεύουν τα δεδομένα τους σε δημόσια βιβλία καθιστά τα έξυπνα συμβόλαια ελκυστικά για εμπιστευτικές συναλλαγές.

Ωστόσο, το DAML, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ιδιωτικά δίκτυα, διασφαλίζει ότι μόνο τα μέρη που εξουσιοδοτούν τη σύμβαση, μαζί με εκείνα με εξουσιοδοτημένη άδεια για την προβολή των λεπτομερειών, μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες της σύμβασης. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι έμπειροι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτή η γλώσσα είναι η δολοφονική λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων που απαιτούν εμπιστευτικότητα συναλλαγών.

Ωστόσο, το DAML ως γλώσσα έξυπνων συμβολαίων διαφέρει από τα παραδοσιακά έξυπνα συμβόλαια όσον αφορά την κοινή χρήση των γραπτών συμφωνιών. Γλώσσες έξυπνων συμβολαίων όπως το Solidity μοιράζονται τις πληροφορίες δημοσίως, επομένως ολόκληρο το δίκτυο έχει πρόσβαση στις λεπτομέρειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συζητούν για το DAML έναντι της αλληλεγγύης.

Αντίθετα, οι συμφωνίες που είναι γραμμένες στο DAML είναι διαθέσιμες μόνο βάσει γνώσης. Αυτό σημαίνει ότι τα ανεπιθύμητα τρίτα μέρη δεν έχουν πρόσβαση στις λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα, η γλώσσα χρησιμοποιεί ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, όπου τα δεδομένα δεν είναι καν διαθέσιμα σε ανεπιθύμητα μέρη.

Οφέλη του DAML

Ανοιχτή πηγή

Η πλατφόρμα blockchain μπορεί να είναι μόλις 10 ετών, αλλά αναπτύσσεται ραγδαία. Σήμερα, η τεχνολογία φέρνει επανάσταση στις βιομηχανίες με πρωτοφανή ποσοστά. Ο λόγος για αυτήν την ταχεία ανάπτυξη είναι το γεγονός ότι το blockchain είναι ανοιχτού κώδικα και κάθε προγραμματιστής μπορεί να παίξει μαζί του για να έρθει με την καλύτερη λύση για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.

Είναι ενδιαφέρον ότι το DAML είναι επίσης ανοιχτού κώδικα από τις 4 Απριλίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές έχουν το περιθώριο να τροποποιήσουν τον κώδικα DAML για να δημιουργήσουν τις πιο καινοτόμες λύσεις όσον αφορά τα έξυπνα συμβόλαια και το οικοσύστημα blockchain γενικά.

Διαβάστε περισσότερα: Είναι το Blockchain το μέλλον?

Ενεργοποιεί τις ιδιωτικές συναλλαγές

Οι παραδοσιακές γλώσσες έξυπνων συμβολαίων δεν περιέχουν εγγενείς λειτουργίες με ισχυρούς περιορισμούς όπου οι συμφωνίες μπορούν να γίνουν ιδιωτικές. Στην ουσία, οι πληροφορίες στις συμφωνίες είναι προσβάσιμες σε όλους τους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των ανεπιθύμητων τρίτων.

Ωστόσο, όπως συζητήθηκε προηγουμένως, το DAML ενσωματώνει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας όπου αυτές οι πληροφορίες είναι προσβάσιμες μόνο σε εξουσιοδοτημένα μέρη.

Επιταχύνει την υιοθέτηση Blockchain για επιχειρήσεις

Καθώς οι blockchain μεταβαίνουν σε περιπτώσεις επιχειρηματικής χρήσης, ένα από τα ζητήματα που εμποδίζουν την τεχνολογία είναι η κατανεμημένη φύση των πληροφοριών. Συγκεκριμένα, όπως συζητήθηκε νωρίτερα, υπάρχουν ήδη προσπάθειες όπως η δημιουργία ιδιωτικών πλατφορμών blockchain όπου όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να αποκτήσουν άδεια πριν από την είσοδο.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την απειλή των ανταγωνιστών να βλέπουν τη στρατηγική τους. Ωστόσο, η εισαγωγή του DAML είναι μια πιθανή λύση σε αυτό το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, η γλώσσα περιορίζει τα δεδομένα συμφωνιών μόνο σε εκείνους τους κόμβους που έχουν εξουσιοδότηση για πρόσβαση σε αυτά και οι πληροφορίες σχετικά με τις συμφωνίες δεν είναι διαθέσιμες σε άλλους χρήστες. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις δεν έχουν καμία δικαιολογία παρά να πηδήξουν και να εκμεταλλευτούν το δυναμικό της blockchain της επιχείρησης.

Διαβάστε περισσότερα: Επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τεχνολογία Blockchain

Ενσωματωμένη υποστήριξη για την επικύρωση της ορθότητας του μοντέλου

Δεδομένης της ελάχιστης φύσης του blockchain, οι περισσότερες από τις λειτουργίες και τα μοντέλα είναι πειραματικά και καινοτόμα. Επομένως, υπάρχει ανάγκη για συνεχή επικύρωση της ορθότητας των μοντέλων. Ευτυχώς, το DAML έρχεται με ενσωματωμένη υποστήριξη όπου η επικύρωση της ορθότητας των μοντέλων είναι αυτόματη.

Αφαίρεση αποθήκευσης

Ο χρόνος εκτέλεσης DAML είναι ισχυρός και εκτελεί ζωτικές λειτουργίες για να κάνει τη γλώσσα ανώτερη από τις υπάρχουσες εναλλακτικές. Για παράδειγμα, ο χρόνος εκτέλεσης αφαιρεί τις λεπτομέρειες του καθολικού, καθώς ο προγραμματιστής μπορεί να επικεντρωθεί στη λογική του συμβολαίου.

Σύγκριση DAML με άλλες εναλλακτικές γλώσσες έξυπνης σύμβασης

Το οικοσύστημα blockchain εξακολουθεί να αναπτύσσεται και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τυποποιημένα συστήματα λειτουργίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει καμία γλώσσα που κυριαρχεί στη σύνταξη έξυπνων συμβάσεων. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις εκτός από το DAML.

DAML έναντι Στερεότητας

Η σταθερότητα είναι μια από τις πρώτες γλώσσες για τη σύνταξη έξυπνων συμβάσεων Ethereum που κέρδισαν δημοτικότητα. Αυτή η δημοτικότητα ήταν αποτέλεσμα της πλατφόρμας Ethereum blockchain ως προτιμώμενου δικτύου για έξυπνες συμβάσεις.

Ως γλώσσα προγραμματισμού, η Solidity κυριαρχεί στην πλατφόρμα Ethereum. Αυτή η γλώσσα χρησιμοποιεί σύνταξη υψηλού επιπέδου και σενάριο παρόμοιο με το JavaScript. Συγκεκριμένα, η γλώσσα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της Εικονικής Μηχανής Ethereum. Αρκετά άλλα ιδιωτικά blockchain όπως το Hyperledger Burrow και το Monax χρησιμοποιούν τη γλώσσα για την πρωτογενή ανάπτυξη.

Επιπλέον, οι προγραμματιστές Ethereum χρησιμοποίησαν το Solidity για να γράψουν την έκδοση 0.4.0 του λογισμικού. Η ομορφιά αυτής της γλώσσας είναι ότι δεν σπάει τη λειτουργικότητα του δικτύου blockchain.

Επιπλέον, η γλώσσα είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία έξυπνων συμβάσεων που εκτελούνται στην εικονική μηχανή Ethereum (EVM). Η γλώσσα βελτιώνει την ικανότητα των εφαρμογών να ενισχύουν την επιχειρηματική λογική που είναι εγγενής στα έξυπνα συμβόλαια. Ως αποτέλεσμα, τα συναλλασσόμενα μέρη στο οικοσύστημα Ethereum αφήνουν ένα έγκυρο αρχείο των συναλλαγών τους για να διευκολύνουν την επαλήθευση.

Σε αντίθεση με το DAML του οποίου η γλώσσα είναι παρόμοια με εκείνη του Haskell, το Solidity χρησιμοποιεί μια σύνταξη που βρίσκεται κοντά στο ECMAScript. Ωστόσο, το Solidity έχει επιπλέον δυνατότητες, όπως τύπους επιστροφής, και δυνατότητα στατικής πληκτρολόγησης. Επίσης, τα συμβόλαια που γράφονται στο Solidity υποστηρίζουν πολλαπλές κληρονομιές οι οποίες διευκολύνονται με τη γραμμοποίηση C3.

Γλώσσα μοντελοποίησης Actulus

Από τότε που το blockchain άρχισε να παίρνει την κατεύθυνση της επιχείρησης, διάφορες γλώσσες για συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς εμφανίστηκαν για να λύσουν ορισμένα προβλήματα που εντοπίστηκαν στις αρχικές γλώσσες.

Εκτός από το DAML και το Solidity, το Actulus Modeling Language (AML) ήρθε για να βοηθήσει στην επίλυση υπολογιστικών ζητημάτων στους τομείς των συντάξεων και των ασφαλίσεων. Συγκεκριμένα, η AML είναι μια πολυμερής επιχείρηση που ενσωματώνει το Edlund A / S και το Πανεπιστήμιο IT της Κοπεγχάγης.

Σε αντίθεση με τις γλώσσες όπως η Java και το C / C ++, μεταξύ άλλων που είναι γενικά εφαρμόσιμες σε διάφορες ρυθμίσεις, η AML είναι συγκεκριμένη για τομέα. Αυτό σημαίνει ότι η γλώσσα είναι χρήσιμη για συγκεκριμένο σκοπό ή μπορεί να δημιουργήσει εφαρμογές που εκτελούνται σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα. Ως τέτοια, η γλώσσα δεν μπορεί να δημιουργήσει αυτόνομα προγράμματα, διεπαφές και εφαρμογές.

Συμβάσεις εμπιστοσύνης BOScoin

Αυτή είναι μια άλλη εναλλακτική λύση που χρησιμοποιεί το Web Ontology Language (WOL) για τη δημιουργία έξυπνων συμβάσεων. Το BOScoin χρησιμοποιεί πάντα Timed Automata Language (TAL) για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την ευρωστία των συμβολαίων. Συγκεκριμένα, η γλώσσα δημιουργεί συμβόλαια εμπιστοσύνης που διευκολύνουν τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών (DApps). Ουσιαστικά, το έξυπνο συμβόλαιο ενισχύει την αξιόπιστη φύση των DApps.

Μάθε περισσότερα: Τι είναι το dApp?

Όπως το DAML, το BOScoin δεν είναι Turing-Complete. Αντ ‘αυτού, οι γλώσσες είναι αποφασιστικές που τις διαφοροποιούν από τη φύση Turing-Complete των Ethereum Smart Contracts. Σε αντίθεση με τα έξυπνα συμβόλαια Ethereum, τα συμβόλαια εμπιστοσύνης BOScoin χρησιμοποιούν μια περιεκτική και πιο περιεκτική οντολογική γλώσσα. Συγκεκριμένα, αυτό οφείλεται στην ανάγκη της ομάδας να δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου οι προγραμματιστές μπορούν να βρουν αξιόπιστα συμβόλαια.

Τι κρατά το μέλλον για το DAML?

Καθώς τα πράγματα ισχύουν, το περιβάλλον blockchain είναι γεμάτο με έξυπνες γλώσσες συμβολαίων. Οι πολλές γλώσσες καθιστούν δύσκολη τη διαλειτουργικότητα των εφαρμογών blockchain και ως εκ τούτου καθυστερεί τη μαζική υιοθέτηση του blockchain.

Είναι ενδιαφέρον ότι η πλατφόρμα Hyperledger χρησιμοποιεί μόνο πάνω από έξι γλώσσες, συμπεριλαμβανομένου του DAML, το οποίο δημιουργεί έξυπνα συμβόλαια στο Hyperledger Sawtooth.

Ωστόσο, η ικανότητα αφαίρεσης του χρόνου εκτέλεσης DAML βοηθά στην επίλυση πλήθους προβλημάτων σφαλμάτων σε έξυπνες συμβάσεις που έχουν δημιουργηθεί σε γενικές γραμμές. Καθιστά επίσης τις εφαρμογές DAML φορητές σε άλλες πλατφόρμες. Εκτός από την πλατφόρμα της Digital Asset, έχει ανακοινωθεί υποστήριξη DAML για το VMware Blockchain και το Sawtooth, γεγονός που υποδηλώνει ότι άλλες πλατφόρμες ενδέχεται να το υιοθετήσουν.

Επομένως, είναι πιθανό ότι η γλώσσα DAML θα μπορούσε να γίνει η καθολική γλώσσα έξυπνων συμβάσεων τις επόμενες δεκαετίες.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με παρόμοια θεμελιώδη θέματα σχετικά με την τεχνολογία blockchain, φροντίστε να δείτε το δωρεάν μάθημα blockchain για επιχειρήσεις.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map