Οδηγός για αρχάριους: Τι είναι το Ethereum Classic;

Τι είναι το Ethereum Classic?

Όταν οι κοινότητες Ethereum και Ethereum Classic χώρισαν, ήταν η πιο υψηλή διαμάχη στην ιστορία της κοινότητας κρυπτονομισμάτων. Το υψηλό προφίλ hacking του Ethereum Decentralized Autonomous Organisation (DAO) είχε επιταχύνει τη διαμάχη που χωρίζει την κοινότητα σε δύο ξεχωριστά προγράμματα κρυπτογράφησης, δηλαδή Ethereum (ETH) και Ethereum Classic (ETC). Αυτό ξεκινά την ερώτηση: τι είναι το Ethereum Classic?

Ethereum DAO: ένα ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων στην κοινότητα Ethereum

Το δίκτυο blockchain Ethereum με την εικονική μηχανή Ethereum (EVM) και έξυπνες συμβάσεις άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη έργων κρυπτογράφησης και κατανεμημένων εφαρμογών (DApps). Η κοινότητα αποφάσισε να δημιουργήσει ένα κεφάλαιο επιχειρηματικού κεφαλαίου (VC) για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των πολλά υποσχόμενων DApps. Το ονόμασαν αυτόνομο αποκεντρωμένο αυτόνομο οργανισμό Ethereum (DAO).

Ένα μέλος της κοινότητας χρειάστηκε να αγοράσει τα DAO Tokens για να γίνει μέλος του DAO και να ψηφίσει την προτίμησή της. Οι κανόνες DAO θα χρηματοδοτήσουν ένα έργο DApp εάν είχε το 20% των ψήφων. λειτούργησε χρησιμοποιώντας ένα περίπλοκο έξυπνο συμβόλαιο και το DAO λειτουργούσε ως ένα στρώμα πάνω από το δίκτυο Ethereum.

Τα μέλη του DAO είχαν επίσης μια έξοδο. Εάν δεν συμφωνούσαν με την επιλογή ενός DApp για χρηματοδότηση, θα μπορούσαν να επιστρέψουν τα κουπόνια DAO τους και να πάρουν το Ether τους πίσω. Η κοινότητα το ονόμασε «λειτουργία διαίρεσης». Τα αντιφρονούντα μέλη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το δικό τους «Child DAO», και ακόμη και να συμπεριλάβουν και τα άλλα μέλη του αντιφρονούντος.

Το Ethereum DAO έγινε δημοφιλές γρήγορα και είχε συγκεντρώσει 150 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ Ether σε σύντομο χρονικό διάστημα.

DAO hack: Η διαφορά ξεκινά

Το έξυπνο συμβόλαιο DAO είχε ένα ελάττωμα και στις 17 Ιουνίου 2016, ένας χάκερ ξεκίνησε με τον Ether αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συνάρτηση split λειτουργούσε σε μια διαδικασία δύο βημάτων:

 1. Επιστροφή χρημάτων στους Ether των χρηστών μετά τη λήψη των διακριτικών DAO όταν ο χρήστης ήθελε να αποχωρήσει από το DAO.
 2. Καταγράψτε τη συναλλαγή στο blockchain.

Ο εισβολέας δημιούργησε μια αναδρομική συνάρτηση στο αίτημα, η οποία λειτούργησε ως εξής:

 1. Επιστρέψτε τους Αιθέρες σε αντάλλαγμα του DAO Token όταν ένα μέλος αποχωρήσει από το DAO.
 2. Ακόμα και προτού καταγραφεί η συναλλαγή στο καθολικό, ο κωδικός θα επιστρέψει και θα εκτελέσει ξανά το βήμα 1!

Ο χάκερ αποθηκεύει τους κλεμμένους αιθέρες σε ένα «Παιδικό DAO». Δεδομένου ότι το έξυπνο συμβόλαιο όριζε μια περίοδο 28 ημερών μετά την έξοδο, όταν το μέλος δεν μπορούσε να ξοδέψει τον επιστρεφόμενο Ether, το ταμείο παρέμεινε εκεί. Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να σημειωθεί εδώ είναι ότι το blockchain Ethereum δεν παραβιάστηκε, αλλά το επίπεδο DAO που λειτουργούσε πάνω του ήταν.

Η κοινότητα Ethereum έπρεπε να δράσει και να δράσει γρήγορα! Τα νέα της εισβολής δημιουργούν πολλές ανησυχίες στην κοινότητα κρυπτογράφησης.

Ethereum DAO σύγκρουση: οι δύσκολες επιλογές


Η κοινότητα είχε τρεις επιλογές:

 1. Μην κάνετε καμία ενέργεια: Ορισμένοι στην κοινότητα υποστήριξαν αυτήν την επιλογή επειδή ήταν καθαροί και ήθελαν να αντιμετωπίσουν τον κώδικα ως τον ανώτατο νόμο του δικτύου.
 2. Ένα μαλακό πιρούνι για την απομόνωση και το κλείδωμα του κλεμμένου Ether, και στη συνέχεια για τον διαχωρισμό και την παράβλεψη οποιουδήποτε μπλοκ που περιέχει μια συναλλαγή που θα βοηθούσε το hack να μετακινήσει τα κλεμμένα χρήματα. Ένα μαλακό πιρούνι είναι όταν το αναβαθμισμένο λογισμικό είναι συμβατό προς τα πίσω και ακόμη και αν ένας κόμβος δεν αναβαθμίζει, μπορεί να μιλήσει με τους αναβαθμισμένους κόμβους. Η πλειοψηφία της κοινότητας το υποστήριξε, ωστόσο, αργότερα διαπιστώθηκε ότι αυτό θα δημιουργούσε τις πιθανότητες επίθεσης «άρνησης υπηρεσίας» (DoS). Το Ethereum προφυλάσσεται από επιθέσεις DoS, επειδή εάν ένας χάκερ δίνει στους ανθρακωρύχους πολύ μεγάλους πολύπλοκους υπολογισμούς με σκοπό να πλημμυρίσει το δίκτυο, ο χάκερ πρέπει επίσης να ξοδέψει ένα μεγάλο ποσό Ether και είναι απαγορευτικό του κόστους. Ωστόσο, μετά το προτεινόμενο μαλακό πιρούνι, ένας χάκερ θα μπορούσε να εξαπατήσει έναν ανθρακωρύχο. Ο χάκερ μπορεί να ζητήσει συναλλαγές που θα αλληλεπιδρούσαν με το DAO και να κάνει τον ανθρακωρύχο να κάνει ατελείωτους μεγάλους υπολογισμούς χωρίς να ξοδέψει σχεδόν κανένα Ether και έτσι να πλημμυρίσει το δίκτυο!
 3. Η μόνη επιλογή που απομένει ήταν ένα σκληρό πιρούνι, πράγμα που σημαίνει μια αναβάθμιση που δεν είναι συμβατή με το παρελθόν. Σε αυτήν την περίπτωση, σήμαινε ότι η κοινότητα θα χωρίσει και θα πάρει την κατάσταση του δικτύου λίγο πριν από την επίθεση DAO και θα τρέξει ένα ξεχωριστό blockchain με αυτό. Η νέα αλυσίδα ονομάστηκε «Ethereum» (ETH). Τα μέλη της κοινότητας που υποστήριξαν το σκληρό πιρούνι δημιούργησαν επίσης ένα έξυπνο συμβόλαιο για την επιστροφή χρημάτων του Ether που είχε κλαπεί από τα μέλη κατά τη διάρκεια της επίθεσης DAO.

Γέννηση του «Ethereum Classic»: οι φωνές ενάντια στο σκληρό πιρούνι

Η απόφαση του σκληρού πιρουνιού χωρίζει την κοινότητα. Οι υποστηρικτές πίστευαν ότι οι κλεμμένοι Ether πρέπει να επιστραφούν στους ανθρώπους που είχαν χάσει το ταμείο λόγω της επίθεσης DAO. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι ενάντια στο σκληρό πιρούνι πίστευαν ότι η απόφαση αντιβαίνει στις αρχές της πλήρους αποκέντρωσης του blockchain και της υπεροχής και του αμετάβλητου των έξυπνων συμβάσεων. Το μέρος της κοινότητας Ethereum που αποφάσισε κατά της αναβάθμισης που απαιτείται από το σκληρό πιρούνι συνεχίστηκε με την παλιά αλυσίδα και ονόμασαν την κρυπτογράφηση τους «Ethereum Classic» (ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ).

Όπως έχουν τα πράγματα, το Ethereum αποτιμάται πολύ περισσότερο από το Ethereum Classic, τόσο από την άποψη της τιμής όσο και από το ανώτατο όριο της αγοράς. Υπάρχουν περισσότερα, ως εξής:

 1. Το Ethereum θεωρείται ως η κοινότητα που αντιμετώπισε μια κρίση που προκλήθηκε από ένα κενό στον κώδικα, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει τα κλεμμένα χρήματα στα πληγέντα μέλη και προχώρησε σε αυτό. Συγκριτικά, η κοινότητα Ethereum Classic θεωρείται ως αυτή που στάθηκε με τον χάκερ, καθαρά λόγω της πεποίθησης της υπεροχής και του αμετάβλητου κώδικα. Οι δείκτες ελεύθερης αγοράς εμπιστεύτηκαν το Ethereum περισσότερο από το Ethereum Classic.
 2. Η κοινότητα του Ethereum διατήρησε την υποστήριξη των πιο δημιουργικών και επιχειρηματικών μελών της και πήγε από δύναμη σε δύναμη. Η προγραμματισμένη μετάβαση στον αλγόριθμο απόδειξης-πονταρίσματος (PoS) είναι ένα έργο σε εξέλιξη και αναμένεται να κάνει το Ethereum πολύ πιο επεκτάσιμο (δείτε τη σύγκριση μεταξύ «απόδειξη εργασίας» και «απόδειξη-πονταρίσματος» “). Το σχετικό νέο πρωτόκολλο «Casper» και η προγραμματισμένη εφαρμογή του sharding θα ωφελήσουν επίσης το δίκτυο Ethereum. Το Ethereum Classic δεν θα έχει καμία από αυτές τις αναβαθμίσεις.
 3. Ο ‘Ethereum Enterprise Alliance«(EEA), μια κοινοπραξία 200 εταιρειών που συνεργάζονται με το έργο Ethereum για την ανάπτυξη τεχνολογίας blockchain επιχειρήσεων, είναι μια περαιτέρω ένδειξη της εμπιστοσύνης που έχει η αγορά στην κοινότητα Ethereum. Συγκριτικά, η κοινότητα Ethereum Classic έχει πολύ λίγους υποστηρικτές.

Μάθε περισσότερα,

 • Τι είναι ο Αιθέρας (ETH)?
 • Μήπως το πρόσφατο hack του Ethereum DAO σημαίνει ότι το blockchain δεν είναι τόσο ασφαλές όσο νομίζαμε?
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map