Οδηγός του Newbie: Ιδιωτικό κλειδί έναντι δημόσιου κλειδιού – Πώς λειτουργούν;

Σήμερα, θα περάσουμε από μια απλή σύγκριση ιδιωτικού κλειδιού έναντι δημόσιου κλειδιού. Μόλις καταλάβετε τη διαφορά, θα είστε σε θέση να κατανοήσετε σωστά πώς λειτουργεί η κρυπτογράφηση.

Όσον αφορά το blockchain ή το cryptocurrency γενικά, θα πρέπει να έχετε ακούσει για ιδιωτικά και δημόσια κλειδιά. Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε blockchain. Χωρίς αυτά, η όλη ιδέα θα πέσει. Λοιπόν, το κάνουν; Ας αρχίσουμε.

Ιδιωτικό κλειδί έναντι δημόσιου κλειδιού


Πριν πάμε βαθιά στη σύγκριση τους, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε καθένα από αυτά πρώτα. Στην κρυπτογραφία, και ο αλγόριθμος κρυπτογραφίας έχουν πάντα δύο ή περισσότερα κλειδιά που σχετίζονται με αυτό. Είναι ιδιωτικά και δημόσια κλειδιά.

Τι είναι ένα ιδιωτικό κλειδί?

Ένα ιδιωτικό κλειδί είναι ένα μυστικό κλειδί που χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση και την αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων. Χρησιμοποιείται με το Δημόσιο κλειδί. Πρέπει να διατηρείται ιδιωτικό, πάντα, και δεν πρέπει ποτέ να κοινοποιείται σε κανέναν.

Στην κρυπτογράφηση, τα ιδιωτικά κλειδιά χρησιμοποιούνται από τα πορτοφόλια για την προστασία του περιουσιακού τους στοιχείου. Καθώς τα ιδιωτικά κλειδιά δεν μπορούν να αντιστραφούν, προστατεύουν το περιουσιακό σας στοιχείο χωρίς κανένα συμβιβασμό.

Για παράδειγμα, το πορτοφόλι Bitcoin έχει ένα ιδιωτικό κλειδί που σχετίζεται με αυτό. Όταν δημιουργείτε ένα νέο πορτοφόλι, παράγεται τόσο ιδιωτικό κλειδί όσο και δημόσιο κλειδί. Μόλις το αποκτήσετε, θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του ιδιωτικού κλειδιού σας σε ασφαλές μέρος.

Σημείωση: Εάν χάσετε το ιδιωτικό σας κλειδί, δεν θα έχετε πρόσβαση στο πορτοφόλι σας ή στα χρήματά του. Είναι πάντα καλή ιδέα να το δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας είτε γράφοντας σε ιδιωτικό ημερολόγιο είτε εκτυπώνοντάς το.

Τι είναι ένα δημόσιο κλειδί?

Ένα δημόσιο κλειδί, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται μόνο για την κρυπτογράφηση του μηνύματος. Μπορεί να σταλεί σε άλλα άτομα για σκοπούς κρυπτογράφησης. Μόλις ένας αποστολέας κρυπτογραφήσει ένα μήνυμα χρησιμοποιώντας το δημόσιο κλειδί σας, μπορείτε να το ξεκλειδώσετε μόνο χρησιμοποιώντας το ιδιωτικό σας κλειδί.

Για να κατανοήσετε πώς λειτουργούν αυτά τα κλειδιά, ας δούμε δύο τύπους τύπων κρυπτογράφησης.

Ασύμμετρη κρυπτογράφηση

Η ασύμμετρη κρυπτογράφηση λειτουργεί δημιουργώντας ένα ζευγάρι ιδιωτικών / δημόσιων κλειδιών. Είναι ένας κρυπτογραφικός αλγόριθμος που σας επιτρέπει να στέλνετε μηνύματα. Σε αυτόν τον αλγόριθμο, δεν είναι δυνατό να μαντέψετε ιδιωτικό κλειδί από το δημόσιο κλειδί.

Οι ψηφιακές υπογραφές χρησιμοποιούνται για την κοινή χρήση ενός δημόσιου κλειδιού. Το ιδιωτικό κλειδί, από την άλλη πλευρά, αποθηκεύεται με ασφάλεια στο λογισμικό χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση.

Συμμετρική κρυπτογράφηση

Η συμμετρική κρυπτογράφηση λειτουργεί μόνο σε ιδιωτικά κλειδιά. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την κρυπτογράφηση δεδομένων σε έναν διακομιστή.

Η συμμετρική κρυπτογράφηση και η ασύμμετρη μπορούν να συνεργαστούν. Για παράδειγμα, μια ασύμμετρη κρυπτογράφηση χρησιμοποιείται για την αποστολή ιδιωτικών κλειδιών μέσω του δικτύου. Μόλις φτάσει στον προορισμό του, τα ιδιωτικά κλειδιά μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την αποκρυπτογράφηση και την κρυπτογράφηση δεδομένων. Το ιδιωτικό κλειδί παραμένει ασφαλές καθώς αποστέλλεται χρησιμοποιώντας ασύμμετρη κρυπτογράφηση.

Πως λειτουργεί, λοιπόν?

Η όλη διαδικασία ξεκινά όταν κάποιος αποφασίζει να σας στείλει κέρμα μέσω blockchain. Ως χρήστης, έχετε πρόσβαση μόνο στο ιδιωτικό κλειδί και στο δημόσιο κλειδί σας. Τα πλήκτρα είναι μια μεγάλη ακολουθία ακέραιων και γραμμάτων. Ας ρίξουμε μια ματιά στο κλειδί κρυπτογράφησης 512-bit.

KaPdSgVkYp2s5v8y / B? E (H + MbQeThWmZq4t6w9z $ C&ΦΑ)[προστασία μέσω email]!ΕΝΑ Δ

Το κλειδί δημιουργείται τυχαία από Δημιουργία κλειδιών κρυπτογράφησης.

Μετά την έναρξη μιας συναλλαγής, το blockchain δημιουργεί μια υπογραφή για να διασφαλίσει ότι η συναλλαγή θα λειτουργεί ομαλά με οποιαδήποτε αλλαγή ή διπλή δαπάνη. Η υπογραφή χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την επιβεβαίωση της συναλλαγής.

Κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού

Πιστωτική εικόνα: Wikipedia

Πώς δημιουργείται το δημόσιο κλειδί και η διεύθυνση

Το δημόσιο κλειδί δημιουργείται επίσης χρησιμοποιώντας το ιδιωτικό κλειδί. Το δημόσιο κλειδί στη συνέχεια περνά από μια λειτουργία κατακερματισμού μονής κατεύθυνσης η οποία με τη σειρά της δημιουργεί τη δημόσια διεύθυνσή σας. Η δημόσια διεύθυνση είναι ορατή σε όλους και μπορεί να κοινοποιηθεί σε οποιονδήποτε για να στείλει κέρματα ή χρήματα.

Είναι δυνατή η δημιουργία δημόσιου και διεύθυνσης από το ιδιωτικό κλειδί. Όμως, η αντίστροφη λειτουργία δεν είναι δυνατή. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δημιουργήσετε το ιδιωτικό κλειδί εάν έχετε τη διεύθυνση ή ακόμα και το δημόσιο κλειδί ενός ατόμου.

Διαβάστε επίσης,

  • Κορυφαία 10 κρυπτονομίσματα για τα οποία πρέπει να γνωρίζετε
  • Πού να ξοδέψετε κρυπτονομίσματα

Τεχνικά, μπορεί να αντιστραφεί, αλλά θα χρειαστούν περισσότερα από 40e31 (40 ακολουθούμενα από 31 μηδενικά) χρόνια για να το κάνουμε χρησιμοποιώντας τον πιο ισχυρό υπολογιστή. Αυτό δεν είναι εφικτό και ως εκ τούτου καθιστά ολόκληρη τη διαδικασία υπολογιστικά ασφαλή.

συμπέρασμα

Ελπίζουμε ότι το άρθρο μας σχετικά με το ιδιωτικό κλειδί έναντι του δημόσιου κλειδιού σας βοήθησε να κατανοήσετε πώς λειτουργεί. Εάν είστε νέοι στην κρυπτογράφηση ή στο blockchain, θα πρέπει να μάθετε αυτές τις έννοιες και να κατανοήσετε τη σημασία κάθε μιας από αυτές. Ως χρήστης, θα πρέπει να φροντίζετε το ιδιωτικό κλειδί σας με κάθε κόστος. Μην το μοιραστείτε με κανέναν, διαφορετικά θα χάσετε τα χρήματά σας. Υπάρχουν πολλές απάτες στο διαδίκτυο που θα προσπαθήσουν να σας ζητήσουν το ιδιωτικό κλειδί. Εάν δείτε κάποιον να το κάνει, συνεχίστε να τρέχετε!

Λοιπόν, τι πιστεύετε για ολόκληρη τη συζήτηση; Σχολιάστε παρακάτω και ενημερώστε μας.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me