Μηδενική απόδειξη γνώσης: Ένας εισαγωγικός οδηγός

Αυτό το άρθρο προσφέρει μια εισαγωγή στην έννοια του Zero Knowledge Proof (ZKP). Επίσης, θα βρείτε διαφορετικούς τύπους ZKP, καθώς και περιπτώσεις χρήσης και στρατηγικές υλοποίησης για το ZKP.

Με τις πληροφορίες των ανθρώπων να ελέγχονται συνεχώς και η έλλειψη απορρήτου, απαιτεί τώρα μια νέα εποχή. Το Blockchain που κρατά το φακό ενός αποκεντρωμένου συστήματος κάνει αλλαγές, αλλά δεν είναι αρκετό. Τώρα μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται μηδενική απόδειξη γνώσης κρύβεται στην αγορά για μια ευκαιρία.

Πολλοί από εσάς πρέπει να έχετε ακούσει για παράδειγμα μηδενικής απόδειξης γνώσης, αλλά δεν γνωρίζετε πραγματικά την ιδέα πίσω από αυτό. Η μηδενική γνώση κρυπτογράφησης είναι ένα νέο πρωτόκολλο που επιτρέπει την προσθήκη υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας. Αλλά πόσο καλό είναι στην πραγματικότητα; Μπορεί πραγματικά να είναι η λύση που αναζητούμε?

Εγγραφείτε τώρα: Zero Knowledge Proofs (ZKP) Masterclass

Πίνακας Περιεχομένων


Κεφάλαιο-1: Διαφορετικοί τρόποι αλυσίδας στο Blockchain

Κεφάλαιο-2: Τι είναι η μηδενική απόδειξη γνώσης?

Κεφάλαιο-3: Πώς λειτουργεί η μηδενική απόδειξη γνώσης?

Κεφάλαιο-4: Διαδραστική απόδειξη μηδενικής γνώσης

Κεφάλαιο-5: Μη διαδραστική απόδειξη μηδενικής γνώσης

Κεφάλαιο-6: Επεξήγηση μηδενικής απόδειξης γνώσης – Επεξήγηση του zark-SNARK

Κεφάλαιο-7: Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μηδενική κρυπτογράφηση γνώσης

Κεφάλαιο-8: Πού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ZKP?

Κεφάλαιο-9: Εφαρμογή αρχιτεκτονικής μηδενικής απόδειξης γνώσης

Κεφάλαιο-10: Συμπέρασμα

Contents

Κεφάλαιο-1: Διαφορετικοί τρόποι αλυσίδας στο Blockchain

Συνήθως, το blockchain είναι απλώς μια κοινόχρηστη βάση δεδομένων, όπου διατηρείτε μια βαθμολογία για το ποιος κατέχει πόσα κρυπτονομίσματα ή άλλα ψηφιακά στοιχεία. Ωστόσο, το διαφορετικό blockchain λειτουργεί λίγο διαφορετικά το ένα από το άλλο.

Για παράδειγμα, θα δείτε μεταδεδομένα στο bitcoin και άλλες συμβατικές λογικές στο Ethereum. Σε κάθε περίπτωση, οι αποκλειστικές αλυσίδες, κυρίως οι ιδιωτικές αλυσίδες προσφέρουν δύο σοβαρές περιπτώσεις χρήσης.

 • Η κατοχή εξωτερικών περιουσιακών στοιχείων, η οποία αντιπροσωπεύεται από διακριτικά στο δίκτυο. Ένας χρήστης μπορεί επίσης να μεταφέρει εξωτερικά στοιχεία χρησιμοποιώντας τα διακριτικά.
 • Το αυξημένο απόρρητο και η εφαρμογή σχετίζονται περισσότερο με γενικές εφαρμογές διαχείρισης δεδομένων.

Δεν λέμε, ότι κάθε ιδιωτικό blockchain προσφέρει αυτές τις δύο περιπτώσεις χρήσης. Αλλά συνήθως, τα ιδιωτικά blockchain μπορούν να είναι πιο κατάλληλα για εταιρείες, οι οποίες χρειάζονται επιπλέον εμπιστευτικότητα και απόρρητο.

Όσον αφορά την αποθήκευση γενικών δεδομένων, το blockchain κάνει πράγματι πολλές υπηρεσίες. Πρώτον, πρέπει να αποδείξει από πού προέρχονται τα δεδομένα, στη συνέχεια να τα σφραγίσει και να τα κάνει αμετάβλητα, ώστε κανείς να μην μπορεί να τα αλλάξει.

Ωστόσο, το blockchain δεν έχει τίποτα να πει για τις ίδιες τις πληροφορίες. Έτσι, κάθε εφαρμογή μπορεί να αποφασίσει τι μπορούν πραγματικά να αντιπροσωπεύουν τα δεδομένα ή αν είναι πραγματικά έγκυρα ή όχι. Τυχόν κακά δεδομένα θα μπορούσαν να αφαιρεθούν ή να αγνοηθούν σε επίπεδο εφαρμογής χωρίς περαιτέρω διακοπή στο ίδιο το δίκτυο.

Επομένως, εάν οι blockchain θέλουν να μεταφέρουν οποιοδήποτε είδος περιουσιακών στοιχείων, πρέπει να προσφέρει εσωτερικούς κανόνες σχετικά με τη διαδικασία επικύρωσης αυτών των συναλλαγών. Αυτό είναι κάτι που το blockchain λείπει από την αρχή – μία από τις προκλήσεις για την υιοθέτηση blockchain.

Δεν γνωρίζετε τις βασικές αρχές της τεχνολογίας blockchain; Διαβάστε αυτόν τον λεπτομερή οδηγό σχετικά με την εισαγωγή στις λειτουργίες blockchain.

Μπορώ Blockchain Διατηρήστε το απόρρητο που απαιτείται?

Για παράδειγμα, ίσως θέλετε να στείλετε 50 $ στον φίλο σας Kevin. Ωστόσο, προτού εγκριθεί η συναλλαγή σας, το δίκτυο πρέπει να γνωρίζει αν έχετε πραγματικά $ 50 στην κατοχή σας. Παρόλο που πολλά blockchain ακολουθούν αυτόν τον κανόνα διαφορετικό μεταξύ τους, σε κάθε περίπτωση, όλοι στο δίκτυο πρέπει να γνωρίζουν ότι έχετε 50 $.

Αυτό βοηθά στη διατήρηση της εγκυρότητας των περιουσιακών σας στοιχείων μαζί με τον Kevin όταν λαμβάνει τα χρήματα. Ωστόσο, θυσιάζετε το απόρρητό σας για χάρη αυτής της διαδικασίας επικύρωσης.

Αλλά υπάρχει μια παγίδα. Στο blockchain, δεν θα έχετε ένα κανονικό όνομα αναγνώρισης όπως ο Kevin. Αντ ‘αυτού, θα λάβετε διευθύνσεις για συναλλαγές και όλες αυτές οι διευθύνσεις μια ροή συμβολοσειρών που δεν έχει ομοιότητες με τον πραγματικό κόσμο.

Παρόλο που αυτές οι πληροφορίες είναι ακριβείς, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει απαραίτητα το σενάριο. Γιατί; Λοιπόν, μπορείτε ακόμα να βρείτε πολλούς τρόπους για να καταλάβετε τις συνδέσεις μεταξύ δύο χρηστών και να μάθετε τις διευθύνσεις τους.

Το ζήτημα με το τρέχον σενάριο

Αρχικά, εάν ένας χρήστης θέλει να πραγματοποιήσει συναλλαγές ή να στείλει στοιχεία στην αλυσίδα, τότε πρέπει να γνωρίζει τη διεύθυνση. Έτσι, όταν στέλνετε τα χρήματα, μπορείτε να δείτε σε ποια διεύθυνση θα πάει. Από την άλλη πλευρά, εάν κάποιος σας πληρώνει, τότε θα μπορείτε να δείτε από πού προέρχεται.

Εάν ένας χρήστης γνωρίζει οποιεσδήποτε πληροφορίες για έναν άλλο χρήστη από τον πραγματικό κόσμο, τότε μπορεί εύκολα να παρακολουθεί και να καταλάβει ποια διεύθυνση χρησιμοποιεί ο άλλος. Προφανώς, μπορούν να αναζητήσουν μέσω της αλυσίδας και να το καταλάβουν με βάση τη δραστηριότητά τους.

Ναι, είναι χρονοβόρο, αλλά δεν είναι αδύνατο να γνωρίζουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διευθύνσεις αντί για ονόματα δεν βοηθούν στη διατήρηση του απορρήτου του δικτύου.

Μπορεί μόνο η κρυπτογράφηση να είναι αρκετή?

Η έννοια της ιδιωτικής ζωής και των ευαίσθητων πληροφοριών σχετίζεται στενά με την κρυπτογράφηση. Εάν σκέφτεστε να αποθηκεύσετε μόνο γενικά δεδομένα στο blockchain, τότε σίγουρα μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσαμε ακόμα να κερδίσουμε τη διατήρηση δεδομένων, το αμετάβλητο και τις χρονικές σημάνσεις.

Δεδομένου ότι κανένας από αυτούς δεν έχει καμία σχέση με τον τύπο δεδομένων, επομένως, θα εξακολουθείτε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κατανεμημένο καθολικό για να αποθηκεύσετε δεδομένα που είναι μόνο αναγνώσιμα. Αλλά θα πρέπει να βασιστείτε σε άλλους για να επικυρώσετε την ύπαρξή του για να βοηθήσετε στη δημιουργία του μπλοκ. Έτσι, είναι η ίδια διαδικασία όπως και πριν.

Ωστόσο, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τύπο κρυπτογράφησης για συναλλαγές που υποδηλώνουν οποιαδήποτε μεταφορά στοιχείων. Εάν εσείς και ο Kevin κρυπτογραφήσετε τις συναλλαγές σας, κανένας στην αλυσίδα δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιήσει με ασφάλεια το στοιχείο. Είναι επειδή όλοι δεν θα είναι σίγουροι για το πού βρίσκεται η ακριβής τοποθεσία των στοιχείων.

Το εν λόγω στοιχείο θα χάσει την αξία του στο καθολικό, επομένως η κρυπτογράφηση δεν μπορεί να είναι η απάντηση.

Μια σύγκρουση μεταξύ ρευστότητας και απορρήτου

Τώρα μπορείτε να δείτε ότι, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το blockchain για οικονομικούς σκοπούς, τότε θα αντιμετωπίζετε πάντα μια σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο. Πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα τώρα όταν ασχολούνται με περιουσιακά στοιχεία.

Παρόλο που υπήρξαν πολλά πιλοτικά έργα που προσομοιώνουν τη διαδικασία στο blockchain, στην πραγματική ζωή, δεν είναι το ίδιο. Η διαδικασία απαιτεί υπερβολική δραστηριότητα και έτσι αποκαλύπτει ότι δύο διευθύνσεις προσπαθούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στοιχείων.

Έτσι διαρρέουν οι πληροφορίες και είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένοι κανόνες στο δίκτυο.

Τώρα πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις διευθετούν όλες τις βαθμολογίες τους εκτός αλυσίδας και όχι σε αλυσίδα όπου μπορούν να κρυπτογραφήσουν και να αποκτήσουν το απόρρητο. Αλλά το blockchain έχει πολλά να προσφέρει, και οι διακανονισμοί με ιδιωτικότητα στην αλυσίδα θα μπορούσαν να οδηγήσουν την παγκόσμια χρηματοδότηση σε διαφορετικό ύψος.

Μεταξύ όλων αυτών των συγκρούσεων, επιτέλους έχουμε τη λύση που αναζητούσαμε – The Zero Knowledge Proof.

Κεφάλαιο-2: Τι είναι η μηδενική απόδειξη γνώσης?

Η ιδέα πίσω από την απόδειξη μηδενικής γνώσης είναι πράγματι μοναδική. Η απόδειξη μηδενικής γνώσης είναι μια μοναδική μέθοδος όπου ένας χρήστης μπορεί να αποδείξει σε έναν άλλο χρήστη ότι γνωρίζει μια απόλυτη τιμή, χωρίς πραγματικά να μεταφέρει επιπλέον πληροφορίες.

Εδώ, ο παροιμία θα μπορούσε να αποδείξει ότι γνωρίζει την τιμή z στον επαληθευτή χωρίς να του δώσει άλλες πληροφορίες εκτός από το γεγονός ότι γνωρίζει την τιμή z.

Η βασική ουσία πίσω από αυτήν την ιδέα είναι να αποδείξει την κατοχή της γνώσης χωρίς να την αποκαλύψει. Η κύρια πρόκληση εδώ είναι να δείξουμε ότι γνωρίζετε μια τιμή z χωρίς να λέτε τι είναι z ή άλλες πληροφορίες.

Φαίνεται δύσκολο; Λοιπόν, δεν είναι τόσο δύσκολο.

Εάν ένας χρήστης θέλει να αποδείξει μια δήλωση, τότε θα πρέπει να γνωρίζει τις μυστικές πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο ο ελεγκτής δεν θα ήταν σε θέση να μεταδώσει τις πληροφορίες σε άλλους χωρίς να γνωρίζει πραγματικά τις μυστικές πληροφορίες.

Έτσι, η δήλωση θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει ότι ο παροιμία γνωρίζει τη γνώση, αλλά όχι τις ίδιες τις πληροφορίες. Δηλαδή, δεν μπορείτε να πείτε την τιμή του z αλλά μπορείτε να δηλώσετε ότι γνωρίζετε το z. Εδώ, το z μπορεί να σημαίνει τίποτα.

Αυτή είναι η βασική στρατηγική μηδενικών γνώσεων εφαρμογών. Διαφορετικά, δεν θα είναι εφαρμογές μηδενικής απόδειξης γνώσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί θεωρούν ότι οι εφαρμογές μηδενικής απόδειξης γνώσης είναι μια ειδική περίπτωση όπου δεν υπάρχει πιθανότητα να μεταδοθούν μυστικές πληροφορίες.

Μηδενικές ιδιότητες απόδειξης γνώσης

Μια απόδειξη μηδενικής γνώσης πρέπει να έχει τρεις διαφορετικές ιδιότητες για να περιγραφεί πλήρως. Αυτοί είναι:

 • Πληρότητα: Εάν η δήλωση είναι πραγματικά αληθινή και και οι δύο χρήστες ακολουθούν σωστά τους κανόνες, τότε ο επαληθευτής θα πειστεί χωρίς καμία τεχνητή βοήθεια.
 • Ορθότητα: Σε περίπτωση που η δήλωση είναι ψευδής, ο επαληθευτής δεν θα πειστεί σε κανένα σενάριο. (Η μέθοδος ελέγχεται πιθανολογικά για να διασφαλιστεί ότι η πιθανότητα ψεύδους είναι ίση με μηδέν)
 • Μηδενική γνώση: Ο επαληθευτής σε κάθε περίπτωση δεν θα γνώριζε άλλες πληροφορίες.

Οι ερευνητές ερευνούν περαιτέρω τη διαδικασία για να είναι πιο ακριβείς και βεβαιωθείτε ότι απαιτεί λιγότερες αλληλεπιδράσεις μεταξύ δύο συνομηλίκων. Κυρίως ο στόχος είναι η εξάλειψη του ποσού της επικοινωνίας και η μετάβαση σε μια κοινή δήλωση αναφοράς για τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής.

Οι εφαρμογές μηδενικής απόδειξης έχουν κερδίσει δημοτικότητα από αρκετό καιρό τώρα. Αλλά δεν είναι μια νέα ιδέα στο μπλε. Είναι εδώ για περισσότερα από 20 χρόνια. Οι ερευνητές έχουν βελτιώσει την απόδοση και την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Τώρα, η απόδειξη μιας δήλωσης είναι εξαιρετικά εύκολη και πολύ αποτελεσματική. Τώρα μπορεί να πάει απευθείας με το σύστημα blockchain.

Κεφάλαιο-3: Πώς λειτουργεί η μηδενική απόδειξη γνώσης?

Οι εφαρμογές μηδενικής απόδειξης φαίνεται σαν ένα μοναδικό πρωτόκολλο. Ωστόσο, πολλοί από εσάς πρέπει να αναρωτιέστε πώς αποδεικνύετε τη δήλωσή σας χωρίς να μεταφέρετε πραγματικά τις πληροφορίες. Λοιπόν, επιτρέψτε μου να το εξηγήσω με δύο πιο διάσημα παραδείγματα.

Ας αρχίσουμε.

Πρώτο παράδειγμα: Αλί Μπαμπά Σπήλαιο

Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα σενάρια για τη σωστή διερεύνηση του τρόπου λειτουργίας του ελέγχου ταυτότητας μηδενικής γνώσης. Εδώ η παροιμία είναι γνωστή ως Peggy και ο επαληθευτής είναι ο Victor.

Έτσι, για να διατηρήσουμε τα πράγματα στο ίδιο επίπεδο με τον έλεγχο ταυτότητας μηδενικής απόδειξης γνώσης, ο prover θα γνωρίζει μια τιμή z και ο επαληθευτής θα γνωρίζει ότι ο prover γνωρίζει την τιμή z.

Το παράδειγμα ξεκινά έτσι, φανταστείτε ότι ο Πέγκυ ξέρει κάπως μια μυστική λέξη που μπορεί να ανοίξει μια μαγική πόρτα μέσα στη σπηλιά του Αλί Μπαμπά. Το σπήλαιο μοιάζει με δαχτυλίδι με την πόρτα να μπλοκάρει το μονοπάτι για έξοδο. Η είσοδος και η έξοδος συναντώνται σε παρόμοια τοποθεσία.

Τώρα, ο Victor θέλει να βεβαιωθεί ότι ο Peggy λέει την αλήθεια. Δηλαδή, ξέρει τη μυστική λέξη. Αλλά ο Peggy είναι ιδιώτης και δεν θέλει να πει τη μαγική λέξη στον Victor. Λοιπόν, πώς μπορεί η Βίκτωρ να γνωρίζει αν λέει την αλήθεια ή όχι?

Ένα διαφορετικό σχήμα

Ο Victor έρχεται με ένα σχέδιο για την επίλυση της κατάστασης. Σημειώνει τη διαδρομή εισόδου Α και τη διαδρομή εξόδου Β. Ωστόσο, καθώς συναντώνται στην ίδια θέση, τα μονοπάτια Α και Β είναι ακριβώς αριστερά και δεξιά. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο Victor μένει έξω, ενώ ο Peggy μπαίνει στο σπήλαιο.

Η Peggy έχει τώρα την επιλογή να ακολουθήσει το μονοπάτι A ή B, αλλά ό, τι παίρνει ο Victor δεν μπορεί να το ξέρει αυτό. Αφού η Peggy επιλέξει ένα μονοπάτι, μπαίνει και ο Victor μπαίνει στο σπήλαιο. Στη συνέχεια φωνάζει το όνομα του μονοπατιού όπου θέλει να επιστρέψει ο Πέγκυ. Μπορεί να επιλέξει τυχαία – είτε Α είτε Β.

Λοιπόν, αν ξέρει πραγματικά τη μυστική λέξη, θα είναι πολύ εύκολο. Μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη για να ανοίξει την πόρτα και να επιστρέψει στη Βίκτωρ. Ή μπορεί επίσης να επιστρέψει τον ίδιο δρόμο εάν είναι απαραίτητο.

Ας υποθέσουμε ότι η Peggy δεν ξέρει πραγματικά τη λέξη. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε να επιστρέψει μόνο στο Victor, εάν ο Victor φωνάζει το όνομα του μονοπατιού, επιλέγει αρχικά. Καθώς η διαδικασία επιλογής είναι τυχαία, η Peggy θα έχει 50% πιθανότητα να ακολουθήσει τις οδηγίες του Victors. Αλλά αν ο Victor επαναλάβει αυτή τη διαδικασία, ας πούμε 15 φορές ή 25 φορές, τότε ο Peggy δεν θα μπορούσε να κάνει μια τυχερή εικασία για να τον ξεγελάσει.

Η πρόβλεψη της κίνησης των Victors θα γίνει σχεδόν μηδέν και ο Peggy θα πιάστηκε.

Αλλά ακόμα και μετά την επανάληψη αυτής της διαδικασίας πολλές φορές, η Peggy καταφέρνει να επιστρέψει όπου θέλει η Victor. τότε η Victor μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια ότι γνωρίζει τη μυστική λέξη.

Τι συμβαίνει με μια προβολή τρίτου μέρους?

Συνήθως, εάν ένα τρίτο μέρος παρακολουθεί αυτήν την κατάσταση, τότε ο Victor θα πρέπει να έχει μια κρυφή κάμερα για την καταγραφή της συναλλαγής. Ωστόσο, η κάμερα θα μπορούσε να καταγράψει μόνο αυτό που φωνάζει ο Victor – θα μπορούσε να είναι είτε Α είτε Β. Ενώ θα καταγράφει επίσης τον Πέγκυ να εμφανίζεται στο Β όταν φωνάζει το Β ή να εμφανίζεται στο Α όταν φωνάζει το Α.

Αυτή η ηχογράφηση θα μπορούσε να είναι απλή σε ψεύτικο για δύο άτομα, εάν συμφωνήσουν σχετικά με αυτό από πριν. Γι ‘αυτό κανένας τρίτος δεν θα ήταν πεπεισμένος με αυτό το ρεκόρ ότι ο Peggy ξέρει πραγματικά τη μυστική λέξη. Αν κάποιος παρατηρήσει ακόμη και το πείραμα από τη σπηλιά, δεν θα πειστεί.

Λοιπόν, πώς αποδεικνύουν την ακεραιότητα του πειράματος?

Εάν ο Victor αναστρέψει ένα νόμισμα και στη συνέχεια επιλέξει τη διαδρομή βάσει αυτού, ο έλεγχος ταυτότητας μηδενικής γνώσης θα χάσει την ιδιοκτησία του. Όμως, το flip των κερμάτων θα ήταν αρκετά πειστικό για οποιονδήποτε παρατηρητή τρίτου μέρους να επιβεβαιώσει ότι ο Peggy γνωρίζει τη λέξη.

Με αυτόν τον τρόπο ο Victor θα μπορούσε να αποδείξει την ακεραιότητα του πειράματος χωρίς να γνωρίζει τη λέξη. Αλλά δεν θα είναι εντελώς μηδενική απόδειξη γνώσης.

Στην ψηφιακή κρυπτογραφία, η Victor μπορεί να αναστρέψει κέρμα χρησιμοποιώντας μια γεννήτρια τυχαίων αριθμών που έχει κάποια σταθερά μοτίβα όπως το νόμισμα. Αλλά αν το νόμισμα του Βίκτορ συμπεριφέρεται σαν γεννήτρια αριθμών, τότε αυτός και ο Πέγκυ θα μπορούσαν να είχαν παραποιήσει το πείραμα ξανά.

Έτσι, ακόμη και με μια γεννήτρια αριθμών, δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική όσο η απλή ανατροπή νομισμάτων.

Μόνο μία δοκιμή

Παρατηρήσατε ότι η Peggy μπορούσε εύκολα να αποδείξει ότι ξέρει τη λέξη χωρίς να πει τη λέξη στην πρώτη προσπάθεια; Σε αυτήν την περίπτωση, ο Peggy και ο Victor πρέπει να πάνε μέσα στο σπήλαιο ταυτόχρονα. Ο Victor θα μπορούσε να παρακολουθεί τον Peggy να περνάει από το A και να βγαίνει από το B, χωρίς να αποκαλύπτει τη λέξη.

Αλλά αυτό το είδος απόδειξης θα πείσει κανέναν. Έτσι, η Πέγκυ δεν θέλει να το γνωρίζει κανένας άλλος, δεν μπορεί να πει ότι συνωμότησε με τον Βίκτωρ. Επειδή δεν ξέρει καν ποιος ξέρει για τις γνώσεις της και πώς να την ελέγξει.

Δεύτερο παράδειγμα: Ένας τυφλός φίλος και δύο μπάλες

Αυτός ο τύπος πειράματος για έλεγχο ταυτότητας μηδενικής γνώσης απαιτεί δύο μπάλες του ίδιου μεγέθους αλλά με διαφορετικά χρώματα. Το πείραμα είναι πολύ δημοφιλές. Ο Mike Hearn και ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς παρουσίασαν για πρώτη φορά αυτή τη νέα μέθοδο. Μπορείτε επίσης να κάνετε αυτό το πείραμα χρησιμοποιώντας δύο χρωματιστές κάρτες.

Πηγαίνει έτσι – φανταστείτε ότι έχετε έναν τυφλό φίλο και δύο μπάλες. Οι μπάλες πρέπει να είναι κόκκινες και πράσινες και να έχουν το ίδιο μέγεθος. Ο φίλος σας πιστεύει ότι είναι το ίδιο πράγμα και αμφισβητεί τη δήλωσή σας ότι είναι διαφορετικοί.

Έτσι, πρέπει να αποδείξετε ότι έχουν διαφορετικά χρώματα χωρίς να του πείτε ποιο είναι.

Δίνεις τις μπάλες στον φίλο σου, και τις κρατά κρυμμένες πίσω από την πλάτη του. Μετά από αυτό, βγάζει μια μπάλα τυχαία και σας επιτρέπει να τη δείτε. Στη συνέχεια, βάζει την μπάλα πίσω και στη συνέχεια επιλέγει τυχαία την μπάλα ξανά.

Θα δείτε και τη μπάλα αυτή τη φορά. Μετά από αυτό, θα σας ρωτούσε αν άλλαξε την μπάλα ή όχι. Θα επαναλάβει αυτήν τη διαδικασία για κάποιο χρονικό διάστημα για να είναι σίγουρος.

Τώρα που δεν είστε τυφλοί, μπορείτε σίγουρα να πείτε ότι αν άλλαξε την μπάλα ή όχι. Εάν οι μπάλες είχαν το ίδιο χρώμα, η πιθανότητά σας να απαντήσετε σωστά θα ήταν 50%. Έτσι, μετά την επανάληψη αυτής της διαδικασίας και όταν είστε σε θέση να απαντήσετε κάθε φορά σωστά, ο φίλος σας θα ήταν πεπεισμένος.

Η πιθανότητα πρόβλεψης θα γίνει μηδέν και θα επιτύχατε τις τρεις ιδιότητες μηδενικής γνώσης.

Αλλά βεβαιωθείτε ότι ο φίλος σας δεν ξέρει ποιος είναι πράσινος και ποιος είναι κόκκινος. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να διατηρήσετε την τρίτη ιδιότητα “μηδενική γνώση”.

Κεφάλαιο-4: Διαδραστική μηδενική απόδειξη γνώσης

Η μηδενική γνώση κρυπτογράφησης μπορεί να είναι δύο ειδών –

 • Διαδραστική απόδειξη μηδενικής γνώσης.
 • Μη διαδραστική απόδειξη μηδενικής γνώσης.

Ας δούμε τι είναι.

Τα βασικά στοιχεία της διαδραστικής απόδειξης μηδενικής γνώσης

Αυτός ο τύπος ελέγχου μηδενικής απόδειξης γνώσης θα απαιτούσε αλληλεπιδράσεις μεταξύ συνομηλίκων ή οποιωνδήποτε συστημάτων υπολογιστών. Με την αλληλεπίδραση, ο παροιμία μπορεί να αποδείξει τη γνώση και ο επικυρωτής μπορεί να την επικυρώσει.

Αυτό είναι το πιο τυπικό σενάριο του blockchain απόδειξη μη γνώσης. Εδώ, θα αποδείξατε χωρίς να αποκαλύψετε την κατανόηση. Αλλά το αποκαλύπτετε επίσης στον χρήστη με τον οποίο αλληλεπιδράτε. Αν λοιπόν κάποιος σας παρακολουθεί, δεν θα μπορεί να επαληθεύσει τις γνώσεις σας.

Αν και είναι ένα από τα καλύτερα πρωτόκολλα απορρήτου, εξακολουθεί να απαιτεί πολλές προσπάθειες όταν θέλετε να το αποδείξετε σε περισσότερα από ένα άτομα. Αυτό συμβαίνει επειδή θα πρέπει να επαναλάβετε την ίδια διαδικασία ξανά και ξανά σε κάθε άτομο, καθώς βλέποντας ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν μαζί σας.

Αυτό το πρωτόκολλο θα χρειαζόταν κάθε είδους διαδραστική απόκριση από τον επαληθευτή για να εκτελεστεί. Ή αλλιώς, ο παροιμία δεν μπορεί ποτέ να το αποδείξει μόνος του. Η διαδραστική είσοδος θα μπορούσε να είναι μια μορφή πρόκλησης ή άλλου είδους πειραμάτων. Προφανώς, η διαδικασία πρέπει να πείσει τον επαληθευτή για τη γνώση της γνώσης.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο επαληθευτής θα μπορούσε να καταγράψει τη διαδικασία και στη συνέχεια να την παίξει για άλλους, ώστε να μπορούν επίσης να τη δουν. Αλλά αν άλλοι άνθρωποι θα πειστούν πραγματικά ή όχι εξαρτώνται αποκλειστικά από αυτούς. Μπορεί να το αποδεχτούν ή όχι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το διαδραστικό blockchain απόδειξη μη γνώσης είναι πιο αποτελεσματικό για λίγους συμμετέχοντες και όχι για μια μεγάλη ομάδα.

Κεφάλαιο-5: Μη διαδραστική απόδειξη μηδενικής γνώσης

Το μη διαδραστικό blockchain μηδενικής γνώσης είναι εδώ για να επαληθεύσει τη δήλωση κάποιου σε μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων. Δεν χρειάζεται πάντοτε να ελέγχετε το μη διαδραστικό blockchain μηδενικής γνώσης. Συχνά, ενδέχεται να μπορείτε να βρείτε οποιαδήποτε αξιόπιστη πηγή επαληθευτή που μπορεί να σας εγγυηθεί.

Αλλά όταν δεν μπορείτε να βρείτε κανέναν, τότε το μη διαδραστικό blockchain με μηδενική γνώση είναι ο τρόπος να πάτε.

Η πρόκληση Sudoku με κάρτες

Το Sudoku είναι ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια αλλά με απλούς κανόνες. Όλες οι σειρές, οι τομείς και οι στήλες πρέπει να έχουν τον αριθμό 1-9 μόνο μία φορά.

Σε αυτήν την περίπτωση, φανταστείτε ότι γνωρίζετε τη λύση αυτού του παζλ, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέρες για ακόμη και υπολογιστές. Λοιπόν, εάν θέλετε να πουλήσετε τη λύση, πώς ο επαληθευτής θα γνωρίζει ότι δεν τον εξαπατάτε; Θα πρέπει να αποδείξετε τις γνώσεις σας χωρίς να αποκαλύψετε τη λύση στον επαληθευτή.

Ας δούμε πώς μπορείτε να το κάνετε.

Ένας τρόπος επίλυσης

Θα χρειαστείτε 27 κάρτες όπου είναι αριθμημένες από 1-9. Έτσι, 27 κάρτες θα περιέχουν τον αριθμό 1 και έπειτα άλλες 27 τον αριθμό 2. Συνολικά, θα χρειαστείτε 243 κάρτες.

Τώρα θα πρέπει να βάλετε τρία φύλλα σε ένα αντίστοιχο κουτί με τη λύση. Δηλαδή, αν ο σωστός αριθμός για αυτό το κουτί είναι πέντε, θα βάλετε τρία φύλλα νούμερο 5 σε αυτό το κουτί.

Σε έναν πίνακα Sudoku, βλέπετε ότι ορισμένες απαντήσεις είναι πάντα ορατές. Σε αυτά τα κουτιά, θα τοποθετήσετε την κάρτα προς τα πάνω. Σε κουτιά που δεν έχουν την απάντηση, θα τοποθετήσετε τις κάρτες ανάποδα.

Τώρα πρέπει να αποδείξετε ότι έχετε τοποθετήσει όλα τα φύλλα στη σωστή θέση χωρίς να τα αποκαλύψετε. Πρέπει να:

Πάρτε το κορυφαίο φύλλο από κάθε στήλη έως ότου έχετε εννέα σωρούς. Επαναλάβετε το ίδιο πράγμα για σειρές και τομείς.

Τότε θα πρέπει να ανακατέψετε κάθε σωρό και στη συνέχεια να γυρίσετε για να αποκαλύψετε τους αριθμούς.

Γνωρίζετε τον βασικό κανόνα, όλοι οι αριθμοί από το 1-9 πρέπει να εμφανίζονται μία φορά σε κάθε σειρά, τομέα και στήλη. Έτσι, εάν όλο το σωρό σας έχει τον αριθμό 1-9 να εμφανίζεται μόνο μία φορά, τότε ο επαληθευτής θα γνωρίζει ότι έχετε τη λύση.

Το μη διαδραστικό μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξετε τη δήλωσή σας σε πολλούς ανθρώπους χωρίς να αυξήσετε τους πόρους και το κόστος.

Κεφάλαιο-6: Επεξήγηση μηδενικής απόδειξης γνώσης – Επεξήγηση zk-SNARKS

Πρέπει να έχετε ακούσει για το zk-SNARKS μέχρι τώρα. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι στην πραγματικότητα; Λοιπόν, το zk-SNARKS που εξηγείται είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί το μη διαδραστικό παράδειγμα μηδενικής απόδειξης γνώσης. Το Zcash χρησιμοποιεί αυτήν τη μορφή κρυπτογραφίας για να εξασφαλίσει καλύτερο απόρρητο.

Είναι στην πραγματικότητα ένα αρκτικόλεξο για το μηδενικό διαδραστικό επιχείρημα της μηδενικής γνώσης.

Αυτή η τεχνολογία αποτελείται από τρεις διαφορετικούς αλγόριθμους:

 • Γεννήτρια κλειδιών: Η γεννήτρια κλειδιών ρυθμίζει μια παράμετρο για τη δημιουργία ενός ζεύγους κλειδιών. Εδώ, μια αξιόπιστη πηγή θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ζευγάρι ιδιωτικών ή δημόσιων κλειδιών και, στη συνέχεια, να καταστρέψει το ιδιωτικό τμήμα. Μετά από αυτό, χρησιμοποιώντας το δημόσιο τμήμα δημιουργήθηκε ένα άλλο ζεύγος κλειδιών. Εδώ, ένα θα χρησιμοποιηθεί για να αποδείξει ένα άλλο για επαλήθευση.
 • Αποδεικνύων: Ο παροιμία πρέπει να πάρει το κλειδί απόδειξης και κάποια δημόσια συμβολή για να αποδείξει τις γνώσεις του. Εδώ, θα είναι μάρτυρες ιδιωτικά και μετά θα ικανοποιήσει το πλαίσιο για να αποδείξει την άποψή του.
 • Επιβεβαιωτής: Η επαλήθευση θα χρειαζόταν το κλειδί επαλήθευσης για να βεβαιωθείτε ότι η δήλωση είναι αληθής ή ψευδής. Πρέπει να λάβει τη δημόσια συμβολή και την απόδειξη για να αξιολογήσει εάν είναι αλήθεια ή ψευδές.

Εκτός από αυτά τα τρία, το zk-SNARKS πρέπει επίσης να διατηρήσει –

 • Μηδενική γνώση: Ο επαληθευτής δεν θα μάθει τίποτα άλλο από το γεγονός ότι η δήλωση είναι αληθινή. Σύντομη: Όποια και αν είναι η πρόκληση, ίσως πρέπει να είναι πολύ μικρή, ώστε να μπορεί να την αποδείξει μέσα σε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου.
 • Μη Διαδραστικό: Ο χρήστης θα αποσταλεί μόνο στο στήθος στον επαληθευτή και τίποτα άλλο. Ο επαληθευτής δεν θα μπορεί να αλληλεπιδράσει περισσότερο με την παροιμία.
 • Διαφωνία: Η απόδειξη θα κρατούσε την ευκρίνεια της μηδενικής κρυπτογράφησης γνώσης και θα δεσμευόταν από πολυωνυμικό χρόνο.
 • Της γνώσης: Η Παροχή και ο Επαληθευτής δεν μπορούν να εκτελέσουν τη διαδικασία χωρίς αξιόπιστο μάρτυρα.

Κεφάλαιο-7: Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μηδενική κρυπτογράφηση γνώσης

Τώρα που γνωρίζετε όλα για μηδενική απόδειξη, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις διάσημες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αυτό το πρωτόκολλο.

Αξιοσημείωτα έργα

 • Zcash

Το μεγαλύτερο μέρος της πλατφόρμας blockchain εκθέτει τις συναλλαγές μεταξύ δύο συνομηλίκων. Όχι μόνο είναι ένα από τα μειονεκτήματα του blockchain, αλλά επίσης διαταράσσει την ανάπτυξή του. Η Zcash, από την άλλη πλευρά, μπορεί να παρέχει πλήρη ιδιωτικότητα όταν πρόκειται για συναλλαγές.

Είναι ανοιχτή και χωρίς άδεια πλατφόρμα blockchain που χρησιμοποιεί την ουσία της μηδενικής απόδειξης γνώσης. Η διαδικασία συναλλαγής είναι θωρακισμένη. Έτσι, θα βρει την αξία, τον αποστολέα και τον παραλήπτη στο blockchain.

Είναι επίσης διάσημο για την εισαγωγή του zk-SNARKS και μετά από αυτό πολλοί έχουν ακολουθήσει το δρόμο του.

Διαβάστε περισσότερα: Τι είναι το Zcash?

 • ΙΝΓ

Η ING είναι μια τράπεζα με έδρα την Ολλανδία που ξεκίνησε το νέο blockchain μηδενικών γνώσεων. Αν και ξεκίνησαν ένα κομμάτι μιας τροποποιημένης έκδοσης του συστήματος μηδενικής γνώσης ονομάζεται μηδενική απόδειξη γνώσης. Σε αυτό, απαιτούν πολύ λιγότερη υπολογιστική ισχύ από ό, τι είναι απαραίτητο.

Έχει άμεση σχέση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως η αξία των ενυπόθηκων δανείων. Θα είστε σε θέση να αποδείξετε ότι έχετε το μισθό για να πάρετε υποθήκη χωρίς να αποκαλύψετε το μισθό σας.

Προς το παρόν, είναι ανοιχτού κώδικα, αλλά αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση για άλλους οικονομικούς αποκλεισμούς.

 • PIVX

Αυτή η εταιρεία θέλει να αλλάξει τους τυπικούς τρόπους με τους οποίους λειτουργεί ο κόσμος. Σε ένα σύστημα όπου όλα ελέγχονται και διαχειρίζονται από άλλους, το PIVX σκοπεύει να εισαγάγει ένα ασφαλές καταφύγιο για τις οικονομικές σας καταστάσεις. Εργάζονται σε μια νέα ολοκλήρωση όπου θα ακολουθήσουν το παράδειγμα μηδενικής απόδειξης γνώσης.

Εδώ, το μόνο πράγμα που θα ήταν δημόσιο είναι η επιβεβαίωση των απεσταλμένων χρημάτων. Δηλαδή, θα δείτε ότι κάποιος έστειλε χρήματα, αλλά η διεύθυνση ή το χρονικό διάστημα θα ήταν κρυμμένο. Το PIVX διασφαλίζει ένα γρηγορότερο ποσοστό συναλλαγών με τη νέα του ενσωμάτωση με την πρόσθετη ενίσχυση του απορρήτου.

 • Zcoin

Η εταιρεία χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο Zerocoin για την παροχή επιπλέον ασφάλειας και εντελώς ανώνυμης συναλλαγής. Το πρωτόκολλο Zerocoin ακολουθεί προφανώς την ιδέα παραδείγματος μηδενικής γνώσης. Ωστόσο, Το Zcoin προσφέρει επεκτασιμότητα που λείπουν πολλά δίκτυα blockchain.

Εδώ, με τη χρήση του Zcoin, θα μπορείτε να διατηρήσετε την ταυτότητά σας στο έπακρο και τι ξοδεύετε στο δίκτυο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την προστασία της ευφλεκτότητας.

Αλλά μην τους συγχέετε με το Zcash. Έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και σίγουρα όχι πιρούνια μεταξύ τους.

Αξιοσημείωτοι προμηθευτές

 • StarkWare

Η StarkWare είναι μια άλλη μεγάλη εταιρεία που χρησιμοποιεί το μηδενικό παράδειγμα απόδειξης γνώσης για την τεχνολογία στο έπακρο. Φαίνεται όμως να ανατρέπουν το τυπικό πρωτόκολλο SNARK. Αντί για SNARKs, χρησιμοποιούν τεχνολογία STARK.

Το StarkWare στοχεύει στη βελτίωση του προβλήματος απορρήτου και επεκτασιμότητας του blockchain με μια διαφανή μέθοδο συναλλαγής. Προς το παρόν αναπτύσσουν υποστήριξη υλικού και λογισμικού για να εξασφαλίσουν καλύτερη απόδοση από την τεχνολογία STARK.

Αυτή η νέα τεχνολογία θα απαλλαγεί από το κρυφό πρόβλημα πληθωρισμού, το οποίο θα αφαιρέσει την αξιόπιστη εγκατάσταση. Το zkSTARK είναι το ακρωνύμιο του Zero Knowledge Scalable Transparent ARgument of Knowledge. Ωστόσο, παρόλο που ο κρυμμένος πληθωρισμός έχει φύγει, θα εξακολουθήσει να είναι ανθεκτικός στην κβαντική.

Αυτή η νέα τεχνολογία STARK θα μπορούσε να είναι το επόμενο στάδιο των SNARK.

 • QED-αυτό

Αυτή είναι μία από τις νεοσύστατες εταιρείες που χρησιμοποιεί μηδενική απόδειξη γνώσης για να παρέχει ασφάλεια. Το QED-είναι μια ισραηλινή εταιρεία που είναι σε θέση να διαχειρίζεται εμπιστευτικά δεδομένα χωρίς το τρίτο μέρος. Μπορείτε να ενσωματώσετε στο σύστημά σας για καλύτερη διαχείριση δεδομένων.

Μερικοί από τους δημοφιλείς πελάτες τους περιλαμβάνουν τα BNP Paribas και Deloitte. Ο κύριος στόχος είναι η παροχή απορρήτου στις επιχειρήσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια, βελτίωσαν το έργο τους, αναπτύσσοντας ολοκαίνουργια συστήματα SNARK που μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση.

Μερικές από τις περιπτώσεις χρήσης τους είναι εκτίμηση κινδύνου σε πραγματικό χρόνο, αλυσίδα εφοδιασμού, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, προβλέψιμη συντήρηση και πολλά άλλα.

Κεφάλαιο-8: Πού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ZKP?

Οι περιπτώσεις χρήσης απόδειξης ZKP ή μηδενικής γνώσης πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργούν με κρυπτογραφία και αξιόπιστες συσκευές. Σε σύγκριση με άλλες συσκευές, το κινητό φαίνεται να είναι η σωστή επιλογή εδώ. Προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον εκτέλεσης σε σύγκριση με τα προγράμματα περιήγησης. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σε κίνδυνο.

Αλλά το κύριο ερώτημα είναι πού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μηδενικές περιπτώσεις απόδειξης γνώσης?

 • Μηνύματα

Στην ανταλλαγή μηνυμάτων, η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο είναι απαραίτητη. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να διαβάσει τα προσωπικά σας μηνύματα χωρίς τον ίδιο τον πελάτη. Δύο χρήστες πρέπει να επαληθεύσουν την εμπιστοσύνη τους στον διακομιστή και το αντίστροφο. Από την άλλη πλευρά, η ZKP παρέχει αυτήν την εμπιστοσύνη από άκρη σε άκρη χωρίς διαρροή επιπλέον πληροφοριών. Με τη βοήθεια του ZKP, κανείς δεν θα μπορούσε πλέον να χαράξει το δρόμο του στο μήνυμά σας.

Αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις χρήσης μηδενικής απόδειξης.

 • Αυθεντικοποίηση

Η μηδενική απόδειξη γνώσης μπορεί να σας βοηθήσει να μεταφέρετε ευαίσθητες πληροφορίες όπως πληροφορίες ελέγχου ταυτότητας με επιπλέον ασφάλεια. Εδώ, το ZKP μπορεί να διατηρήσει ένα ασφαλές κανάλι για να χρησιμοποιεί ο χρήστης τις πληροφορίες ελέγχου ταυτότητας χωρίς να τις εκθέτει. Έτσι, θα μπορούσε να αποφύγει αποτελεσματικά τη διαρροή δεδομένων.

 • Κοινή χρήση δεδομένων

Η κοινή χρήση δεδομένων μέσω Διαδικτύου χωρίς τρίτους είναι εξαιρετικά σημαντική. Όταν μοιράζεστε κάτι στο δίκτυο, ανεξάρτητα από το πόσο προστατευτικό είναι, υπάρχουν πάντα ορισμένοι κίνδυνοι.

Κάποιος θα μπορούσε πάντα να χαράξει ή να παρεμποδίσει μεταξύ της κοινοποίησης πληροφοριών – εδώ είναι που το ZKP μπορεί σίγουρα να βοηθήσει.

Αυτή είναι μια άλλη εξαιρετική από τις μηδενικές περιπτώσεις απόδειξης γνώσης.

 • Ασφάλεια για ευαίσθητες πληροφορίες (Πληροφορίες πιστωτικής κάρτας)

Ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τραπεζικές καταστάσεις ή στοιχεία πιστωτικής κάρτας, χρειάζονται ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας. Η τράπεζα διατηρεί το ιστορικό πιστωτικών καρτών. Ωστόσο, όταν ζητάτε τις πληροφορίες από αυτούς, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον διακομιστή τους.

Παρόλο που οι τράπεζες περνούν μια ασφαλή γραμμή, το ιστορικό πιστωτικών καρτών εξακολουθεί να είναι πολύ πιο ευαίσθητο από τα μέσα δεδομένα. Σε αυτήν την περίπτωση, όχι μόνο η κρυπτογράφηση ολόκληρων των πληροφοριών ως μία, αλλά οι μπλοκ, οι τράπεζες μπορούν να παρέχουν καλύτερη ασφάλεια.

Επειδή οι τράπεζες θα χειρίζονταν μόνο τα απαραίτητα μπλοκ χωρίς να αγγίξουν άλλα μπλοκ, το ιστορικό σας θα πάρει το σωστό επίπεδο ασφαλείας. Και το ZKP μπορεί να το παρέχει αυτό.

 • Σύνθετη τεκμηρίωση

Το ZKP μπορεί να περιορίσει σε οποιονδήποτε χρήστη την πρόσβαση σε περίπλοκα έγγραφα που δεν έχει εξουσιοδότηση να δει. Καθώς το ZKP μπορεί να κρυπτογραφήσει τα δεδομένα σε κομμάτια, θα χρειαστεί να χειριστείτε μόνο ορισμένα μπλοκ για να δώσετε πρόσβαση και να περιορίσετε την πρόσβαση σε άλλους χρήστες.

Με αυτόν τον τρόπο, τα μη εξουσιοδοτημένα άτομα δεν θα μπορούν να δουν τα έγγραφά σας.

 • Προστασία αποθήκευσης

Μπορεί να παρέχει μεγαλύτερη προστασία για το βοηθητικό πρόγραμμα αποθήκευσης. Το ZKP είναι εξοπλισμένο με το πρωτόκολλο για να κρατήσει τους hackers μακριά. Με αυτό, όχι μόνο η μονάδα αποθήκευσης αλλά και οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν θα κρυπτογραφηθούν. Για να μην αναφέρουμε το κανάλι πρόσβασης θα προστατεύεται υπερβολικά.

 • Έλεγχος συστήματος αρχείων

Τα πάντα μέσα σε ένα σύστημα αρχείων μπορούν να προστατευτούν από το πρωτόκολλο μηδενικής γνώσης. Τα αρχεία, οι χρήστες και ακόμη και κάθε σύνδεση μπορούν να έχουν διαφορετικά επίπεδα ασφάλειας. Έτσι, μπορεί να είναι μια εξαιρετική περίπτωση χρήσης όταν χρειάζεται.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις μηδενικής απόδειξης χρήσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πραγματικό σενάριο.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς οι μηδενικές γνώσεις γνώσης αλλάζουν το Blockchain?

Κεφάλαιο-9: Εφαρμογή αρχιτεκτονικής μηδενικής απόδειξης γνώσης

Προτού θέλετε μηδενική εφαρμογή απόδειξης γνώσης, πρέπει να γνωρίζετε τι βασίζεται.

Διαδικασία αναδίπλωσης κλειδιών

Το ZKP χωρίζει μια μεμονωμένη ροή δεδομένων σε μικρά μπλοκ. Κάθε ένα από αυτά τα μπλοκ κρυπτογραφείται ξεχωριστά. Στην εφαρμογή μηδενικής απόδειξης γνώσης, το κλειδί για την κρυπτογράφηση θα είναι μόνο στον χρήστη και με αυτό θα μπορεί να κρυπτογραφεί και να αποκρυπτογραφεί τις πληροφορίες.

Διαχείριση προνομίων

Τα κλειδιά θα αποθηκευτούν σε δοχεία. Αλλά εάν ένας χρήστης θέλει να αλλάξει το κλειδί αποθήκευσης, τότε θα πρέπει να συγκρίνει την ετικέτα ιδιοκτησίας του. Αν ταιριάζει, τότε θα μπορεί να το αλλάξει και αν δεν το κάνει τότε, θα παραμείνει ανέγγιχτο.

Έλεγχος αιτημάτων

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν μπορεί να προσθέσει απλά κείμενα εντός της εφαρμογής μηδενικής απόδειξης γνώσης. Καθώς οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στο δίκτυο blockchain, πρέπει να μετατρέψετε κάθε λειτουργία σε εντολές API.

Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν θα μπορούσε να παρακάμψει τα μέτρα ασφαλείας σας.

Μειώστε όλες τις επιθέσεις

Το blockchain δεν είναι ένα τέλειο δίκτυο. Ακόμα κι αν μειώνει την ποσότητα της επίθεσης, δεν την απαλλάσσει πλήρως. Έτσι, όταν ενσωματώνετε το ZKP σε ένα σύστημα, συνδέστε το με άλλα μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγείτε από τις υπόλοιπες επιθέσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν το δίκτυο. Η εφαρμογή μηδενικής απόδειξης απαιτεί από αυτές τις μεθόδους να λειτουργούν σωστά.

Είναι μηδενικό σύστημα γνώσης?

Η μηδενική απόδειξη γνώσης που εξηγείται μακράν αποδεικνύεται ικανή να χειρίζεται επιχειρήσεις σε επίπεδο επιχειρήσεων. Δεν είναι όλοι οπαδοί του δημόσιου συστήματος καθολικών όπου όλοι μπορούν να δουν τις συναλλαγές σας. Ναι, αποκτάτε την ανωνυμία με τη βοήθεια διευθύνσεων, αλλά παρόλα αυτά, οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν και τις διευθύνσεις.

Επίσης, όταν πρόκειται για την αποθήκευση πρόσθετων ευαίσθητων πληροφοριών, το blockchain δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Οι επιχειρήσεις ασχολούνται με πολλές ιδιωτικές πληροφορίες και το υπάρχον πρωτόκολλο απορρήτου δεν είναι αρκετό.

Οι μηδενικές αποδείξεις γνώσης που εξηγούνται μόνο μπορούν να βελτιώσουν το blockchain, αλλά μπορούν επίσης να απαλλαγούν από όλα τα αρνητικά ζητήματα. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται για το blockchain. είναι μια όμορφη εφεύρεση. Αλλά με τη βοήθεια του Zero Knowledge proof εξηγείται, τώρα όλοι μπορούν να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν.

Έτσι, η απάντηση θα ήταν ναι, το σύστημα μηδενικής γνώσης είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός παράγοντας για το blockchain.

Κεφάλαιο-10: Συμπέρασμα

Το Blockchain έρχεται με το δικό του σύνολο πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων. Παρόλο που στην αρχή φαινόταν αρκετά υποσχόμενο, αλλά έχει πράγματι πολλές αποσκευές. Αυτά τα σφάλματα επιβραδύνουν την ανάπτυξη αυτής της υπέροχης τεχνολογίας.

Ωστόσο, με την καθιέρωση συστήματος μηδενικής γνώσης – του ιππότη στη λαμπερή θωράκιση, τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Τώρα το blockchain μπορεί να είναι η εξαιρετικά προστατευτική πλατφόρμα που όλοι περίμεναν.

Εάν ενδιαφέρεστε για πιο θεμελιώδεις έννοιες μπλοκ όπως το ZKP, αυτό το δωρεάν μάθημα βασικής επιχείρησης blockchain θα είναι χρήσιμο.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me