Τι είναι το SAFT: Μια εισαγωγή σε μια μέθοδο συγκέντρωσης κεφαλαίων έργου Blockchain

Εάν είστε επιχειρηματίας blockchain-crypto που προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για το έργο σας, πιθανότατα αξιολογείτε πολλές επιλογές. Ο αυξανόμενος κανονιστικός έλεγχος των “Αρχικών προσφορών νομισμάτων” (ICO) ενδέχεται να σας έκανε να σκεφτείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή “Απλή συμφωνία για μελλοντικά κουπόνια” (SAFT) Εδώ εξηγώ τι είναι ΑΣΦΑΛΗ ώστε να μπορείτε να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Η έννοια του SAFT είναι αποτέλεσμα κανονιστικών ζητημάτων ICO:

Για να καταλάβετε τι είναι SAFT, πρέπει πρώτα να καταλάβετε το φόντο. Οι ICO έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς το 2017 και έχουν συγκεντρώσει 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για νεοσύστατες εταιρείες blockchain το ίδιο έτος. Ωστόσο, είναι ανεξέλεγκτα, και οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο ξυπνούν.

Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), δηλαδή ο ρυθμιστικός φορέας που εποπτεύει την αγορά κινητών αξιών, έχει στείλει πάνω από 80 κλήσεις σε νεοσύστατες εταιρείες. Η SEC πιστεύει ότι η πλειονότητα των ICO blockchain πούλησαν διακριτικά ασφαλείας, ενώ ισχυρίζονται ότι πωλούν διακριτικά. Οι περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις δεν έχουν καν προϊόν αυτήν τη στιγμή, επομένως τα διακριτικά δεν έχουν χρησιμότητα όταν τα πωλούν.


Ο ρυθμιστικός φορέας το θεωρεί ως σοβαρή παραβίαση του νόμου περί κινητών αξιών, ο οποίος απαγορεύει την πώληση κινητών αξιών χωρίς εγγραφή και υποχρεωτική γραφειοκρατία. Η SEC αμφισβητεί ακόμη και τις νεοσύστατες εταιρείες που πωλούν γνήσια μάρκες χρησιμότητας, λόγω του επιθετικού μάρκετινγκ που υπόσχεται μελλοντικά κέρδη από μάρκες.

Εάν οι επενδυτές αγοράζουν μάρκες με πρωταρχικό στόχο τα μελλοντικά κέρδη, τότε είναι ένα διακριτικό ασφαλείας. Οι νεοσύστατες εταιρείες που τις εκδίδουν πρέπει να πληρούν αυστηρές κανονιστικές απαιτήσεις, ωστόσο, δεν το έκαναν. Αυτό θέτει πολλούς ICO σε ρυθμιστικό πρόβλημα. Διαβάστε περισσότερα για αυτό στο “Διακριτικό ασφαλείας έναντι διακριτικού χρησιμότητας: Μια σύγκριση”.

Η SAFT σκοπεύει να λύσει αυτό το ζήτημα με την πώληση συμβολαίων επένδυσης τίτλων εκ των προτέρων.

Τι είναι το SAFT: Μια επισκόπηση από το SAFT whitepaper

Στις 2 Οκτωβρίου 2017, ο Marco Santori από τη δικηγορική εταιρεία Cooley και μια ομάδα από το Protocol Lab κυκλοφόρησαν τη λευκή βίβλο SAFT. Μπορείτε να το διαβάσετε στο “Το έργο SAFT: Προς ένα συμβατό πλαίσιο πώλησης διακριτικών«.

Το SAFT θα λειτουργήσει ως εξής:

 1. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις δημιουργούν συμφωνίες που δηλώνουν ότι συγκεντρώνουν χρήματα τώρα για μάρκες που θα παρέχουν στο μέλλον.
 2. Οι διαπιστευμένοι επενδυτές αγοράζουν αυτές τις συμφωνίες και πληρώνουν τώρα, ενώ αναμένουν να λάβουν μάρκες στο μέλλον.
 3. Οι συμφωνίες είναι συμβόλαια επένδυσης κινητών αξιών, επομένως οι νεοσύστατες εταιρείες τις καταχωρίζουν στο SEC.
 4. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις αναπτύσσουν το προϊόν τους και ξεκινούν το δίκτυό τους.
 5. Εκείνη την εποχή οι νεοσύστατοι πωλούν τα κουπόνια τους, ενώ οι επενδυτές που αγόρασαν SAFT λαμβάνουν αυτόματα τα κουπόνια τους.
 6. Όταν οι εκκινητές ξεκινούν το δίκτυό τους, τα διακριτικά θα χρησιμοποιηθούν στην πραγματικότητα για πρόσβαση στο δίκτυο, επομένως θα είναι διακριτικά χρησιμότητας.
 7. Τα SAFT είναι καταχωρημένα μέσα ασφαλείας και τα διακριτικά που πωλούνται αργότερα είναι βοηθητικά, επομένως οι νεοσύστατες εταιρείες πληρούν τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας SAFT:

Πολλές από τις κοινότητες κρυπτογράφησης πιστεύουν ότι η συμφωνία SAFT προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, ως εξής:

 1. Η διαδικασία δύο βημάτων, δηλ. Ένα καταχωρημένο συμβόλαιο κινητών αξιών, ακολουθούμενο από διακριτικά χρησιμότητας, πληροί τις κανονιστικές απαιτήσεις. Σημείωση: Θα δώσω ένα αντίστροφο σε αυτό αργότερα σε αυτό το άρθρο.
 2. Μόνο διαπιστευμένοι επενδυτές θα αγοράσουν SAFT, επομένως οι επενδυτές λιανικής δεν εκτίθενται σε κινδύνους απώλειας των χρημάτων τους εάν η εκκίνηση αποτύχει.
 3. Δεδομένου ότι οι επενδυτές λιανικής μπορούν να αγοράσουν μάρκες αργότερα όταν η πλατφόρμα είναι έτοιμη, θα συμβάλουν επίσης τελικά στην ανάπτυξη του έργου.

Μειονεκτήματα μιας συμφωνίας SAFT:

Εξετάστε τα ακόλουθα μειονεκτήματα μιας συμφωνίας SAFT προτού επιλέξετε να ακολουθήσετε αυτήν τη διαδρομή:

 1. Στις ΗΠΑ, η SEC δεν επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία δύο βημάτων σε μια συμφωνία SAFT πληροί τις κανονιστικές απαιτήσεις. Ως εκ τούτου, το πρώτο πλεονέκτημα του SAFT που ισχυρίζονται ορισμένα μέλη της κοινότητας κρυπτογράφησης δεν έχει ακόμη νομική υποστήριξη!
 2. Όταν διαπιστευμένοι επενδυτές αγοράζουν συμφωνίες SAFT, δεν λαμβάνουν κανένα διακριτικό. Ωστόσο, όταν οι νεοσύστατες εταιρείες απελευθερώνουν την πλατφόρμα τους και ανοίγουν τα κουπόνια τους στο ευρύ κοινό για αγορά, οι επενδυτές SAFT λαμβάνουν τα κουπόνια τους αυτόματα. Οι επενδυτές SAFT δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα εκείνη τη στιγμή για να λάβουν τα κουπόνια τους, γεγονός που το κάνει να μοιάζει με ιδιωτικές πωλήσεις που προηγούνται των ICO. Η SEC θα θεωρήσει αυτές τις ιδιωτικές πωλήσεις συμβολαίων επένδυσης κινητών αξιών ως σαφή παραβίαση των κανονισμών περί κινητών αξιών!
 3. Όταν οι νεοσύστατες εταιρείες πωλούν συμφωνίες SAFT, τις καταχωρούν ως συμβόλαια κινητών αξιών, ωστόσο, δεν καταχωρούν τα διακριτικά τους ως κινητές αξίες. Οι κανονισμοί περί κινητών αξιών θα αντιμετωπίζουν τις συμβάσεις SAFT ως «μετατρέψιμες αξίες» και τις μάρκες ως «υποκείμενες αξίες». Μόνο οι νεοσύστατες εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν διακριτικά αργότερα, επομένως μόνο ελέγχουν πότε θα διατίθενται τα υποκείμενα χρεόγραφα. Οι επενδυτές SAFT αγοράζουν μετατρέψιμα χρεόγραφα, αλλά επίσης αποδέχονται κινδύνους ότι οι βασικοί τίτλοι δεν βρίσκονται στην αγορά εκείνη τη στιγμή. Η SEC εξουσιοδοτεί την εγγραφή υποκείμενων κινητών αξιών μαζί με μετατρέψιμους τίτλους σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Anthony Zeoli είναι νομικός εμπειρογνώμονας πολύ εξοικειωμένος με την κρυπτογράφηση, τις κινητές αξίες και τον τρόπο με τον οποίο η SEC ερμηνεύει τους κανονισμούς. Έχει γράψει για αυτά τα μειονεκτήματα μετά από έρευνα SAFTs και συνάντηση με υπαλλήλους SEC. Διαβάστε την ανάλυσή του στο “Αρχικές προσφορές νομισμάτων: Γιατί το SAFT DEAD…«.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες κατά τη στιγμή της σύνταξης δείχνουν ότι StartEngine, μια εκκίνηση blockchain, αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει το SAFT αφού μελετήσει τα μειονεκτήματα.

Άλλα μειονεκτήματα μιας σύμβασης SAFT:

Πρέπει να σημειώσετε μερικά ακόμη μειονεκτήματα μιας σύμβασης SAFT, ως εξής:

 1. Οι κανονισμοί περί κινητών αξιών διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ενώ ο σχεδιασμός μιας σύμβασης SAFT καλύπτει μόνο τους κανονισμούς των ΗΠΑ. Δεν ξέρετε πώς άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν τις συμβάσεις SAFT.
 2. Οι συμβάσεις SAFT εμποδίζουν το ευρύ κοινό να επενδύσει στο έργο κατά τη διάρκεια του πρώιμου σταδίου ανάπτυξης.

Οι επιχειρηματίες Blockchain πρέπει να σκεφτούν πώς να συγκεντρώσουν χρήματα για εταιρείες εκκίνησης με βιώσιμο τρόπο:

Τώρα που γνωρίζετε τι είναι ΑΣΦΑΛΗ, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά πώς να συγκεντρώσετε κεφάλαια για την εκκίνηση του blockchain σας. Εδώ είναι οι προτάσεις μου:

 1. Εξετάστε την αύξηση του επιχειρηματικού κεφαλαίου (VC): Η αύξηση VC δεν είναι εύκολη, επειδή οι VC εξετάζουν διεξοδικά το επιχειρηματικό σας σχέδιο. Ωστόσο, έχουν επίσης υψηλή τεχνογνωσία και κρατούν τα χέρια σας κατά τη διάρκεια των χρόνων διαμόρφωσης. Παίρνετε επίσης πολύ θετική κάλυψη μέσων και πρόσβαση στα τεράστια δίκτυά τους. Διαβάστε περισσότερα για αυτό στο “ICO vs VC: The Experience Matters”.
 2. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε ένα ICO που συμμορφώνεται πλήρως με τις κανονιστικές απαιτήσεις. Είναι σίγουρα δυνατό. Πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις το κάνουν, και ενώ το βραχυπρόθεσμο κόστος είναι υψηλό, τα μακροπρόθεσμα οφέλη περισσότερο από το αντισταθμίζουν! Διαβάστε για αυτό στο “Πώς να ξεκινήσετε επιτυχώς το ICO: Ένας οδηγός για την εκκίνηση του Blockchain-Crypto ICO”,

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me