Web 3.0 Blockchain Technology Stack: Ο πλήρης οδηγός

Αυτός ο ολοκληρωμένος οδηγός καλύπτει όλες τις θεμελιώδεις έννοιες της στοίβας τεχνολογίας blockchain web 3.0 – πώς δημιουργήθηκε, γενική υποδομή, αρχιτεκτονική Web 3.0 και πιθανές επιπτώσεις στη ζωή μας.  

Ο κόσμος μας αλλάζει. Τώρα άλλαξε γρηγορότερα από ποτέ. Μόλις πριν από 20 χρόνια, ο κόσμος εισήχθη στα κινητά τηλέφωνα. Μέσα σε μόλις δέκα χρόνια ο κόσμος εθίστηκε σε αυτόν. Δεν μπορείτε καν να φανταστείτε έναν κόσμο με το Διαδίκτυο και τις έξυπνες συσκευές αυτές τις μέρες. Ίσως τον τελευταίο καιρό, έχετε εκνευριστεί με αυτόν τον όρο στοίβα blockchain Web 3.0. Σήμερα θα σας πούμε τα πάντα στη στοίβα blockchain του Web 3.0 και γιατί έχει σημασία!

Ο κόσμος έκανε ένα μεγάλο άλμα όταν τα μηνύματα αντικαταστάθηκαν από συνομιλίες και emoji. Αλλά αυτό ήταν επίσης δέκα χρόνια πίσω. Ο κόσμος πεινά για νέα πράγματα. Ενώ όλα γύρω σας άρχισαν να αλλάζουν, το ίδιο το Διαδίκτυο μεγάλωσε. Ξεκίνησε με ακατέργαστους σκελετούς ιστότοπων που δημιουργήθηκαν με βασικό HTML. Όσο πιο γρήγορα οι ιστότοποι έγιναν πιο έξυπνοι και έγιναν διαδραστικοί. Μόνο ο χρόνος μπορεί να πει πόσο έξυπνο θα είναι το Διαδίκτυο στην εποχή της στοίβας blockchain Web 3.

Εγγραφή τώρα: Μάθημα βασικών επιχειρήσεων Enterprise Blockchains

Πίνακας περιεχομένων


Κεφάλαιο-1: Web 3.0 IT Stack: Το Διαδίκτυο του Μέλλοντος

Κεφάλαιο-2: Ιστός 3.0 έναντι ιστού 2.0 έναντι ιστού 1.0

Κεφάλαιο-3: Αναδιαμόρφωση της δομής του Διαδικτύου

Κεφάλαιο-4: Γενική αλλαγή υποδομής στο Web3 Blockchain Stack

Κεφάλαιο-5: Τα στρώματα της αρχιτεκτονικής

5.1: Επίπεδο εφαρμογής

5.2: Υπηρεσίες και προαιρετικά στοιχεία

5.3: Το επίπεδο πρωτοκόλλου

5.4: Επίπεδο δικτύου και μεταφορών

5.5: Επίπεδο υποδομής

Κεφάλαιο-6: Πώς το Web 3.0 θα αλλάξει τη ζωή μας?

Κεφάλαιο-7: Συμπερασματικές παρατηρήσεις

 

Contents

Κεφάλαιο-1: Web 3.0 IT Stack: Το Διαδίκτυο του Μέλλοντος

Το Web 3.0 IT stack δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Αλλά πρόκειται να βγει με πλήρη δράση. Λοιπόν, τι είναι το Web 3; Ενώ τα Web 1.0 και 2.0 είχαν κεντρικούς διακομιστές και, η στοίβα blockchain του Web 3.0 έχει ένα αποκεντρωμένο δίκτυο το οποίο είναι πιο κεντρικό για τον χρήστη. Ένα διαφανές και ασφαλές Διαδίκτυο που εστιάζει στο να κάνει τα πράγματα πιο ανθρώπινα.

Υπάρχουν πέντε σημαντικές σημαντικές δυνατότητες της στοίβας blockchain Web 3.0. Πιστεύουμε ότι αυτά θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα ολόκληρη την ιδέα.

Διαδίκτυο για τα πάντα

Χρησιμοποιούμε έναν όρο αυτές τις μέρες για να καθορίσουμε μια συσκευή που μπορεί να συνδεθεί και να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο – έξυπνο. Τώρα περιβάλλεται από αυτές τις έξυπνες συσκευές. Αναρωτιέστε – πώς ναι; Λοιπόν, πάρτε μια στιγμή και κοιτάξτε γύρω σας. Υπάρχουν έξυπνα ψυγεία, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν οικιακούς βοηθούς όπως η Alexa και ο Βοηθός Google, τα smartphone και οι καρτέλες σας. Όλα αυτά μπορούν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο. Αποτελούν ένα δίκτυο συσκευών. Ονομάζονται από κοινού το Internet-of-Things (IoT). Το IoT είναι ένα εάν τα πιο διακριτικά χαρακτηριστικά του Web 3 και το blockchain και το IoT συνδέονται επίσης στενά. Μερικές φορές, οι άνθρωποι αποκαλούν αυτό το φαινόμενο «Ubiquity».

Ο σκοπός είναι να συνδέσετε οτιδήποτε και τα πάντα στο Διαδίκτυο. Δεν μπορούν πλέον να συνδεθούν όλες οι συσκευές. Δεν έχουμε τέτοιου είδους υποδομές τώρα. Αλλά σύντομα, θα είναι μαζί μας.

Κεντρικό για τον χρήστη

Η στοίβα εφαρμογών blockchain Web 3.0 έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι πιο κεντρική για τον χρήστη. Επικεντρώνεται στο να είναι το απόλυτο δίκτυο P2P όπου θα μπορούσατε να είστε πιο ελεύθεροι και η γνώση δεν θα ελέγχεται από καμία οντότητα. Καθώς δεν θα υπάρχουν κεντρικοί διακομιστές, όλα τα δεδομένα θα διαδοθούν μεταξύ των συσκευών και τα άτομα θα έχουν πρόσβαση σε αυτές χωρίς καμία επίβλεψη.

Τα σημασιολογικά μεταδεδομένα θα βοηθήσουν τους χρήστες να συνδεθούν εύκολα. Το Web 3 IT stack αφορά όλους τους χρήστες. Οι άνθρωποι δημιουργούν τώρα περισσότερο περιεχόμενο από ποτέ. Τα προσωπικά blogs και τα vlog είναι εξαιρετικά δημοφιλή. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να βασίζονται σε κατασκευαστές μέσων και εταιρικού περιεχομένου. Τώρα ακολουθούν απλώς άλλους. Έτσι, δημιουργεί έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα είναι πιο ανθρώπινοι και το Διαδίκτυο θα είναι πιο επικεντρωμένο στον χρήστη.

Τεχνητή νοημοσύνη

Όχι, δεν μιλάμε για σούπερ ρομπότ που σκοπεύει να καταστρέψει την ανθρωπότητα και να δημιουργήσει μια ημέρα κρίσης. Το AI θα λειτουργήσει κυρίως για να παρέχει καλύτερη ανάλυση και αποτελέσματα για τους ανθρώπους. Ακούγεται πολύ καλύτερα όταν νομίζετε ότι μια έξυπνη οντότητα θα ταξινομήσει το Διαδίκτυο για να σας βρει το αποτέλεσμα που πραγματικά ψάχνετε.

Στην πραγματικότητα, οι τεχνολογικοί γίγαντες εργάζονται ήδη στο έργο AI. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το YouTube, όταν ακούτε μουσική country country για λίγο, θα παρατηρήσετε προτάσεις άλλων τραγουδιών country rock ή melodic rock. Το AI προσπαθεί απλά να προσδιορίσει το γούστο σας και να προτείνει την καλύτερη επιλογή που μπορεί να σας αρέσει. Αναλύουν τη συμπεριφορά σας.

Επιπλέον, θα παρατηρούσατε ότι οι διαφημίσεις Facebook αλλάζουν αμέσως μετά την αναζήτηση ενός συγκεκριμένου προϊόντος στο Google. Όλα είναι διασυνδεδεμένα. Επομένως, αντί να χρησιμοποιούνται τεχνικές μαζικού μάρκετινγκ, η μελλοντική στρατηγική μάρκετινγκ θα βασίζεται σε άτομα.

Σημασιολογικό Ιστό

Η στοίβα τεχνολογίας Blockchain προωθεί το θέμα που ονομάζεται σημασιολογικός ιστός. Ο σημασιολογικός ιστός σημαίνει απλώς τη μέθοδο κατανόησης ενός περιεχομένου ιστού όπως μια ανθρώπινη συμπεριφορά. Συνδέεται με τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη. Ο σημασιολογικός ιστός βασικά προσπαθεί να διδάξει στον υπολογιστή να κατανοεί τα δεδομένα και πώς συμπεριφέρεται.

Ενώ το Web 2.0 εξαρτάται από λέξεις-κλειδιά, αρχή σελίδας και αρχή τομέα για την κατάταξη του περιεχομένου, το πρόγραμμα περιήγησης Web3 προσπαθεί να καταλάβει ένα περιεχόμενο ιστού σαν τον άνθρωπο.

3D γραφικά και μέλλον των περιεχομένων

Αναμφίβολα, τα περιεχόμενα ιστού είναι πλέον πιο γραφικά αυτές τις μέρες. Οι άνθρωποι λατρεύουν να βλέπουν και να μοιράζονται βίντεο και εικόνες περισσότερο από απλό κείμενο. Είναι πιο ζωντανό και καταπραϋντικό για το μάτι. Στο εγγύς μέλλον, το Augmented Reality (AR) και το Virtual Reality (VR) θα είναι ένα κοινό πράγμα. Διαφορετικές εφαρμογές και παιχνίδια θα έχουν περισσότερα ζωηρά γραφικά και αίσθηση σε αυτά.

Επίσης, η τρισδιάστατη εκτύπωση δεν περιορίζεται στις εργαστηριακές χρήσεις. Οι χρήστες θα χρησιμοποιούν την εκτύπωση 3D περισσότερο και θα γίνουν πιο διαθέσιμες και φθηνότερες.

Πώς θα λειτουργήσει το Web 3.0 IT Stack?

Όσο μεγαλύτερη είναι η αλλαγή, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να προσαρμοστεί η κοινωνία σε αυτήν. Αναμφίβολα, το Web 3 IT stack είναι πολύπλοκο και οι απλοί άνθρωποι θα χρειαστούν χρόνο και προσπάθεια από τους προγραμματιστές. Το Web 2.0 είναι πραγματικά φιλικό προς τον χρήστη και οι άνθρωποι είναι άνετοι στη χρήση τους.

Αν και οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι θα αποδεχθούν με χαρά αυτή την τεχνολογία, καθώς η ανθρωπότητα έχει φιλύνει όλο και περισσότερο την τεχνολογία τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προγράμματα περιήγησης dApp για να χρησιμοποιήσουμε τις νέες εφαρμογές. Αυτές οι εφαρμογές θα αντικαταστήσουν αργά ή γρήγορα τις παλαιότερες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα.

Χρήση τεχνολογίας CasesOlder (Web 2.0) Νεότερη τεχνολογία (3.0)
Αποθήκευση στο cloud Google Drive, Dropbox, OneDrive Filecoin, Siacon, Storj
Πλατφόρμα κλήσεων βίντεο Skype, ζουμ Experty.io
Online messenger WhatsApp, WeChat Κατάσταση
Πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Facebook Akasha, Steem.it
Πλατφόρμα εξωτερικής ανάθεσης Εργασία Έθλανς
φυλλομετρητής Google Chrome Γενναίος

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα web3. Θα υπάρχουν περισσότερες εφαρμογές που θα αντικαταστήσουν όλα τα μεγάλα ονόματα του σήμερα. Αυτές οι εφαρμογές πρέπει να καταπολεμήσουν τους ηγέτες της αγοράς που κυβερνούν την αγορά με μονοπωλιακό τρόπο. Φυσικά, αυτές οι εφαρμογές θα έχουν καλύτερες και προηγμένες λειτουργίες σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Μόνο ο χρόνος μπορεί να πει εάν είναι αρκετά καλοί και κερδίσουν τη μάχη της αγνότητας.

Ωστόσο, το Web 2.0 δεν θα εξαφανιστεί τελείως. Για παράδειγμα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν εξαφανίστηκε μετά την εμφάνιση πιο έξυπνων πλατφορμών επικοινωνίας. Απλώς δεν μπορούσαν να κερδίσουν τον αγώνα ενάντια στην καλύτερη τεχνολογία.

Για περαιτέρω μελέτη, ανατρέξτε στο άρθρο σχετικά με 35+ παραδείγματα Web 3.0

Θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των διαδικτυακών πλατφορμών

Το Web 1.0 είχε μια δύσκολη αρχή. Οι άνθρωποι δεν δέχτηκαν το Διαδίκτυο καθώς ήταν ακριβό και οι συσκευές ήταν σπάνιες. Σήμερα σχεδόν κάθε άτομο έχει ένα κινητό που έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο. Τότε οι συσκευές με σύνδεση στο Διαδίκτυο ήταν σπάνιες. Οι ειδικοί το αποκαλούν συχνά εποχή μόνο για ανάγνωση. Τα περισσότερα από τα περιεχόμενα επιμελήθηκαν από επαγγελματίες και οι άνθρωποι θα διάβαζαν απλώς τα δεδομένα.

Απλούστερες τεχνολογίες ήταν διαθέσιμες. Η Google ήταν ακόμα αγέννητο παιδί. Οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν το Yahoo! ή AltaVista. Αυτές οι μηχανές αναζήτησης επικεντρώθηκαν σε ονόματα τομέα για να κρίνουν τη συνάφεια των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Η κοινή χρήση αρχείων από άτομο σε άτομο Napster και BitTorrent ήταν δημοφιλή. Ο ιστός δεν ήταν ούτε κοινωνικός ούτε σημασιολογικός. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε “Simply Web”. Οι ιστότοποι είχαν μόνο υπερσυνδέσμους και δυνατότητα σελιδοδεικτών και ήταν όλοι στατικοί. Θα μπορούσατε να περιηγηθείτε μόνο στα περιεχόμενα χωρίς να δώσετε σχόλια ή σχόλια. Δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ ενός χρήστη και των διακομιστών.

Το Web 2.0 έχει τη δυνατότητα ανάγνωσης και σύνταξης περιεχομένου ιστού. Οι στατικοί ιστότοποι είχαν αντικατασταθεί από διαδραστικούς δυναμικούς ιστότοπους. Τα ιστολόγια είναι πιο δημοφιλή από ποτέ. Η Wikipedia είναι η ανοιχτή βιβλιοθήκη όπου μπορείτε να βρείτε όλες τις γνώσεις. Τα άμεσα μηνύματα έγιναν ένα κοινό και φυσικό πράγμα για τους χρήστες.

Αντί να είναι ο απλός ιστός, συχνά αποκαλούνται «Κοινωνικός Ιστός». Έχει καλύτερη αλληλεπίδραση. Μπορεί να μεταδώσει βίντεο. διάφορες εφαρμογές είναι ήδη εδώ. Κάθε παραδοσιακό κατάστημα έχει μετατραπεί σε διαδικτυακά καταστήματα για καλύτερες εγκαταστάσεις μάρκετινγκ περισσότερες πωλήσεις.

Κεφάλαιο-2: Ιστός 3.0 έναντι Ιστού 2.0 έναντι Ιστού 1.0 – Η σύγκριση

Web 1.0: Η αρχή των πάντων

Όλοι έχετε ακούσει τα αστεία σε μια σύνδεση μέσω τηλεφώνου και πώς χρειάστηκαν 200 χρόνια για να κατεβάσετε ένα αρχείο 5Mb, σωστά; Τότε οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν κυρίως το Διαδίκτυο για να διατηρήσουν τη βασική επικοινωνία. Γενικά, μπορείτε να δείτε τη χρήση του Διαδικτύου μόνο στα μεγάλα εταιρικά γραφεία. Ο αριθμός των ιστότοπων δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με τώρα. Ξέρω ότι όλα τα παιδιά της δεκαετίας του ’90 μπορούν να συσχετίσουν τα πράγματα.

Ναι, τα πράγματα δεν ήταν τόσο καλά τότε. Αλλά ήταν μια αρχή. Ήταν η αρχή μιας νέας εποχής πολιτισμού. Θα καλούσαμε αυτό το Διαδίκτυο – Web 1.0.

Το Web 1.0 ήταν μονόδρομο. Οι εταιρείες και οι μεγάλες εταιρείες δημιούργησαν περιεχόμενο για να το διαβάσουν οι άνθρωποι. Δεν υπήρχε ελάχιστη ή καθόλου αλληλεπίδραση με τη ροή δεδομένων. Αλλά τα πράγματα ήταν πολύ βαρετά. Το περιεχόμενο δεν μίλησε για τους ανθρώπους. Οι ιστότοποι είχαν μακρά μονολόγια γεμάτα με γραμμικές πληροφορίες μόνο.

Κανείς δεν πίστευε ότι ο αριθμός χρήστη μπορεί να ξεπεράσει τα εκατομμύρια. Το βασικό σχέδιο ήταν να συνδέσετε τις πληροφορίες και να δημιουργήσετε μια βάση δεδομένων που να έχει τα πάντα.

Οι χρήστες μπορούσαν να διαβάσουν μόνο τα δεδομένα. Μόνο οι επιμελητές περιεχομένου μπορούσαν να επεξεργαστούν και να γράψουν τα περιεχόμενα. Έτσι, ήταν σαν να διαβάζεις βιβλία σε μια βιβλιοθήκη. Οι χρήστες δεν είχαν πολύ δικαίωμα, ήταν απλώς καταναλωτές.

Τότε ξεκίνησε η λογοκλοπή. Οι χρήστες άρχισαν να αντιγράφουν τα περιεχόμενα άλλων και απλώς τα επικολλούν στον ιστότοπό τους. Τα μοναδικά περιεχόμενα έγιναν σπάνια. Ήρθε η ώρα να εξελιχθεί το Διαδίκτυο. Ακόμα και τα πανεπιστήμια – το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης δεν πίστευαν στο Διαδίκτυο. Θα έπρεπε να σπεύσετε σε βιβλιοθήκες για απλές πληροφορίες.

Δεν υπήρχαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χωρίς αμφιβολία, το Διαδίκτυο είχε μια ασταθής αρχή στην αρχή. Αλλά τα πράγματα πήραν μια σειρά. Το Διαδίκτυο άρχισε να μεγαλώνει.

Web 2.0: Η κοινωνική επανάσταση

Οι τελικοί χρήστες έλαβαν οφέλη μετά το Web 2.0 ήρθε στη σκηνή. Οι χρήστες τώρα μπορούσαν να γράψουν τα δεδομένα καθώς και να τα διαβάσουν. Οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι ένα πλαίσιο που μπορεί να χειριστεί μόνο ένα εκατομμύριο χρήστες είχε σοβαρό περιορισμό. Το Web 2.0 μπορεί να διαχειριστεί δισεκατομμύρια χρήστες. Το Web 2.0 διαθέτει πλαίσια Ajax και JavaScript. Τα ιστολόγια αντικατέστησαν το βαρετό στατικό περιεχόμενο ιστού.

Το Web 2.0 παρουσίασε επίσης ροή βίντεο και διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, όλα άρχισαν να γίνονται online. Οι ιστότοποι άρχισαν να γίνονται διαδραστικοί και πιο ζωντανοί. Τα διαδικτυακά καταστήματα άρχισαν να κυβερνούν την παγκόσμια οικονομία. Θα μπορούσατε να το πείτε μια πραγματική επανάσταση. Η εισαγωγή εφαρμογών ιστού άνοιξε έναν ορίζοντα στο μέλλον.

Τι γίνεται όμως με το μέλλον; Πώς θα είναι το Διαδίκτυο στο μέλλον; Υπάρχει μόνο μία απάντηση σε αυτήν την ερώτηση – στοίβα τεχνολογίας blockchain Web 3.0.

Web 3.0: Το Διαδίκτυο του Μέλλοντος

Οι δυνατότητες του Web 3 θα ακούγονται σαν ταινίες sci-fi. Εκτός από την ανάγνωση και τη γραφή και οι εφαρμογές θα μπορούσαν να εκτελέσουν διάφορα δεδομένα. Ο αποκεντρωμένος ιστός παρουσιάζει άτομα με σημασιολογική ικανότητα αναζήτησης. Σε μια σημασιολογική αναζήτηση, το αποτέλεσμα της αναζήτησης θα είναι ακόμη πιο ακριβές και σχετικό.

Το Web 3.0 IT stack επικεντρώνεται στην τεχνολογία peer-to-peer. Έτσι, θα αποκλείσει τον μεσαίο άνθρωπο. Δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από τους γιγαντιαίους διακομιστές δεδομένων που ελέγχονται από μια ιδιωτική εταιρεία. Τα προσωπικά μας δεδομένα θα είναι ακόμη πιο ασφαλή και ιδιωτικά. Θα μειώσουμε την αναγκαιότητα της λέξης «μεσαίος άνθρωπος» από τον κόσμο του Διαδικτύου. Ενώ το Web 1.0 και το Web 2.0 ονομάζονται “Simply Web” και “Social Web”, οι ειδικοί συχνά αποκαλούν το Web3 IT stack “Semantic Web”.

Προσπαθεί να συνδέσει τη γνώση με μια αληθινή έννοια. Θα μπορούσατε να το ονομάσετε μια όμορφη σύνδεση μεταξύ γνώσης και τεχνολογίας. Ας ρίξουμε μια ματιά στον πίνακα σύγκρισης του Web 3.0 εναντίον Web 2.0 εναντίον Web 1.0 παρακάτω για να λάβουμε μια καλύτερη εικόνα.

Όταν η συζήτηση έρχεται στο Web 3.0 εναντίον Web 2.0, το Web 3 είναι φανταστικά καλύτερο από τον πρόγονό του.

Εκτός από την ανάγνωση και τη γραφή, το Web 3 IT stack μπορεί να εκτελέσει αρχεία σύμφωνα με τον Burners-Lee. Έχει χαρακτηριστικά όπως σημασιολογικές αναζητήσεις, εξατομικευμένους ψηφιακούς βοηθούς. Επίσης, είναι ο έξυπνος ιστός που βασίζεται σε εφαρμογές με καλύτερες λειτουργίες. Είναι ο τέλειος συνδυασμός τεχνολογίας και γνώσης. Το Web 3 IT stack επικεντρώνεται σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο peer-to-peer που συνθλίβει τις κεντρικές εταιρικές εταιρείες.

ΚατηγορίεςWeb 1.0Web 2.0Web 3.0
Αλληλεπίδραση αρχείων Μόνο για ανάγνωση Διάβασε και γράψε Διαβάστε, γράψτε και εκτελέστε
Ακολουθία προτεραιότητας 1ος 2ος 3ος
Τύπος Ιστού Απλός Κοινωνικός Σημασιολογικός
Χωρητικότητα χρήστη Εκατομμύρια Δισεκατομμύρια Τρισεκατομμύρια
Σκοπός Σύνδεση πληροφοριών Συνδέοντας ανθρώπους Σύνδεση γνώσης
Χρονικό πλαίσιο 1990-2000 2000-2015 2015-άγνωστο
Ιστοσελίδες Στατικός Δυναμικός Σημασιολογικός
Τεχνητή νοημοσύνη Μη διαθέσιμος Μη διαθέσιμος Διαθέσιμος
Περιεχόμενα Επιμέλεια μόνο από ειδικούς Blogging και κοινωνικά μέσα Πιο εξατομικευμένες ροές
Μηχανές αναζήτησης Κερδοσκοπία ονόματος τομέα SEO Μηχανές αναζήτησης που βασίζονται σε τεχνολογία AI
Τύπος δικτύου Κεντρική Κεντρική Αποκεντρωμένη

Κεφάλαιο-3: Αναδιαμόρφωση της δομής του Διαδικτύου

Τι κάναμε στο παρελθόν; Αφού είχαμε τον δικό μας υπολογιστή, συνδεθήκαμε με άλλους υπολογιστές χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα Διαδικτύου.

Θυμηθείτε την εποχή που αποθηκεύαμε τα δεδομένα σε μια δισκέτα. Εκείνες τις μέρες έχουν περάσει πολύ, οι δισκέτες είναι πιθανότατα σε μουσείο τώρα. Ωστόσο, με την εφεύρεση του Διαδικτύου, ξεκινήσαμε να κάνουμε τη συναλλαγή δεδομένων πιο γρήγορα από πριν.

Μετά από 30 χρόνια επανάστασης στη δομή δεδομένων στο Διαδίκτυο, εξακολουθούμε να εκτελούμε το πρωτόκολλο πελάτη-διακομιστή. Η αρχιτεκτονική δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ, με την αναβάθμιση στην αρχική.

Ωστόσο, με την επανάσταση της στοίβας εφαρμογών blockchain να είναι στη μέση μας, μπορούμε σίγουρα να υποθέσουμε ότι θα δούμε πολλές αλλαγές στην αρχιτεκτονική του ιστού.

Από Κεντρική έως Αποκεντρωμένη

Ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα του Web 2.0 και του Web 1.0 είναι η αρχιτεκτονική που βασίζεται στον πελάτη-διακομιστή. Έτσι, το σκέφτεστε ξεκάθαρα, όλα τα προσωπικά μας δεδομένα στο Διαδίκτυο είναι βασικά αποθηκευμένα σε έναν υπολογιστή με τεράστιο χώρο αποθήκευσης. Δεν υπάρχει φουαζί ή φουτζάζι! Όλα τα δεδομένα ανήκουν σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία. Έτσι, αυτή η σκηνή αποτελεί σοβαρή απειλή για το απόρρητό μας.

Αυτό το κεντρικό σύστημα προκάλεσε ενόχληση τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να σκεφτείτε την παραβίαση δεδομένων του Facebook και της εισβολής i-Cloud της Apple. Έχουν διαρρεύσει πάρα πολλά ευαίσθητα δεδομένα στο κοινό. Οι εταιρικοί γίγαντες ελέγχουν τη ζωή μας με πολλούς τρόπους.

Από την άλλη πλευρά, ένα αποκεντρωμένο δίκτυο είναι απαλλαγμένο από την απειλή παραβίασης δεδομένων. Κανένας δεν έχει την εξουσία επί των προσωπικών σας δεδομένων. Δεν θα υπάρχει κεντρικός διακομιστής. Όλα τα δεδομένα θα διανεμηθούν σε ολόκληρο το δίκτυο. Τα δεδομένα σας μπορούν να αποθηκευτούν σε ψυγείο ή φρυγανιέρα εάν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αυτή είναι η πραγματική ομορφιά της στοίβας τεχνολογίας blockchain του Web 3.0 – ένα αποκεντρωμένο, ασφαλές και ιδιωτικό δίκτυο που εστιάζει στο να είναι ανθρώπινο.

Αλλαγή στη δημοκρατία δεδομένων

Η σύνδεση Peer to Peer ήταν ακριβής από το 1990, ωστόσο, η φήμη αυξήθηκε όταν ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε προγράμματα κοινής χρήσης όπως το Tor Browser ή το BitTorrent.

Με την επανάσταση του κρυπτονομίσματος, το blockchain μεταφέρει αυτήν την υποδομή σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στην αποκέντρωση της δομής δεδομένων από το τυπικό κεντρικό μας σύστημα.

Στο πιο πρόσφατο web3, επανασχεδιάζουμε την υποδομή δεδομένων του διαδικτύου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, το Blockchain δεν είναι η μόνη τεχνολογία πίσω από αυτό, υπάρχουν πολλές άλλες αποκεντρωμένες στοίβες ιστού.

Ο κύριος λόγος είναι ότι η στοίβα εφαρμογών blockchain δεν είναι τόσο ιδανική για αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων, καθώς εξακολουθεί να έχει πρόβλημα επεκτασιμότητας και δεν έχει πραγματικά το απόρρητο τόσο πολύ.

Κεφάλαιο-4: Γενική αλλαγή υποδομής στο Web 3 IT Stack

Η υποδομή της νέας στοίβας τεχνολογίας blockchain Web 3.0 είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Η μετάβαση είναι τεράστια και κοκκώδης. Όμως η διαδικασία αλλαγής από το χαρακτηριστικό πελάτη-διακομιστή σε αποκεντρωμένο ιστό δεν θα είναι ριζική.

Είναι ακόμα στη φάση ωρίμανσης. Έτσι, η μετάβαση θα ήταν πρώτα η δημιουργία ενός μερικώς αποκεντρωμένου ιστού και στη συνέχεια η πλήρης μετατροπή σε αποκέντρωση. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το γεγονός ότι ακόμη και αν είναι πιο ασφαλείς, είναι πολύ πιο αργό από πριν.

Ωστόσο, παρόλο που το μέλλον θα είναι πιο αποκεντρωμένο, αλλά δεν θα σημαίνει ότι θα ξεχνούσαμε εντελώς το κεντρικό σύστημα. Έχουν επίσης προνόμια και μπορούμε σίγουρα να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας.

Κεφάλαιο-5: Τα επίπεδα της αρχιτεκτονικής του Web 3.0

Infographic τεχνολογία στοίβας Blockchain

Κεφάλαιο-5.1: Επίπεδο εφαρμογής

Έχω ορίσει τα πρώτα πολλά επίπεδα σε αυτό. Το επίπεδο εφαρμογής θα έχει το πρόγραμμα περιήγησης dApp, τη φιλοξενία εφαρμογών, το dApp και τις διεπαφές χρήστη.

 • Το πρόγραμμα περιήγησης dApp

Πρώτα απ ‘όλα, το πρώτο επίπεδο στην υποδομή μιας αρχιτεκτονικής εφαρμογών blockchain Web 3.0 είναι το πρόγραμμα περιήγησης dApp. Λοιπόν, τι είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης dApp?

Ένα πρόγραμμα περιήγησης dApp θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε πρόσβαση στην αποκεντρωμένη εφαρμογή. Ένα κανονικό πρόγραμμα περιήγησης όπως ο Firefox ή το Chrome δεν διαθέτει την υποδομή που σας επιτρέπει να περιηγηθείτε στις νέες αποκεντρωμένες εφαρμογές που αναλαμβάνουν τον κόσμο.

Ορισμένα προγράμματα περιήγησης dApp σάς προσφέρουν ένα πλήρες πρόγραμμα περιήγησης επιτραπέζιου υπολογιστή, όπως το περιβάλλον εργασίας χρήστη. Η μόνη διαφορά είναι ότι μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον κανονικό ιστό μαζί με τις νέες εφαρμογές web3.

Το MetaMask είναι ένα από τα δημοφιλή. Είναι στην πραγματικότητα ένα πρόσθετο που μπορείτε να προσθέσετε σε Mozilla, Chrome και Brave. Δεν θα χρειαστεί να εκτελέσετε έναν πλήρη κόμβο για να το χρησιμοποιήσετε, γι ‘αυτό είναι τόσο αποτελεσματικό.

Άλλα προγράμματα περιήγησης είναι το πρόγραμμα περιήγησης Trust και το Cipher. Αυτά έχουν επίσης μια εξαιρετική έξοδο όταν πρόκειται για προγράμματα περιήγησης web3. Το Cipher προορίζεται για φορητές συσκευές και σας επιτρέπει να περιηγηθείτε σε όλες τις αποκεντρωμένες εφαρμογές και να επιλέξετε από αυτές.

Είναι σαν το Google App store, αλλά εδώ θα βρείτε όλες τις αποκεντρωμένες εφαρμογές σε ένα μέρος. Το ίδιο ισχύει για το πρόγραμμα περιήγησης Trust, αλλά προσφέρει υπηρεσίες πορτοφολιού για την παρακολούθηση όλων των κρυπτονομισμάτων σας για την αγορά των εφαρμογών.

Μάθετε περισσότερα για το τι είναι το dApp εδώ.

 • Φιλοξενία εφαρμογών

Αυτό το επίπεδο είναι απολύτως απαραίτητο για να φιλοξενήσει το επόμενο επίπεδο (dApp). Αναρωτηθήκατε ποτέ για όλες αυτές τις εφαρμογές που κατεβάζετε, πώς λειτουργούν πραγματικά; Λοιπόν, αυτό που κάνει η φιλοξενία είναι ότι καθιστά την εφαρμογή διαθέσιμη μέσω του cloud storage.

Με αυτόν τον τρόπο, η εφαρμογή θα φιλοξενείται στο αποκεντρωμένο δίκτυο που χρησιμοποιεί το λογισμικό ως υπηρεσία (SaaS).

Η αποκεντρωμένη εφαρμογή χρειάζεται αυτό το επίπεδο επειδή αυτό το επίπεδο παρέχει πολλή υποστήριξη στους χρήστες. Το επίπεδο καθιστά εύκολη την πρόσβαση και ενσωμάτωση όλων των dApp σε όλες τις συσκευές.

Έχουν επίσης πολύ μικρό κίνδυνο και έχουν χαμηλή κατάσταση συντήρησης. Έτσι, βοηθώντας τον προγραμματιστή με κάθε τρόπο.

 • Αποκεντρωμένες Εφαρμογές

Το dApps είναι πιθανότατα ένα από τα σημαντικά επίπεδα της στοίβας blockchain web3. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας blockchain, αυτά τα dApps αναλαμβάνουν τώρα το τυπικό κεντρικό σύστημα εφαρμογών μας.

Τώρα, οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο διακομιστή peer-to-peer στο δίκτυο blockchain. Η κοινότητα του dApps πέρασε μερικές σοβαρές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Για να δημιουργήσετε μια σταθερή dApp θα πρέπει να έχετε εξωτερικά δεδομένα, υπολογισμούς, δημιουργία εσόδων, αποθήκευση αρχείων και σύστημα πληρωμών.

Ήταν πραγματικά δύσκολο να δημιουργήσουμε ένα dApp τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα το 2018, δεν είναι πια μεγάλη υπόθεση. Η στοίβα τεχνολογίας στη στοίβα blockchain web3 είναι υπεύθυνη για τη βοήθεια στην ανάπτυξη αυτού του επιπέδου.

Κεφάλαιο-5.2: Υπηρεσίες και προαιρετικά στοιχεία

Το δεύτερο στάδιο των επιπέδων πηγαίνει βασικά στο επίπεδο τεχνολογίας. Αυτό το επίπεδο καλύπτει όλα τα σημαντικά εργαλεία για τη δημιουργία και εκτέλεση του επιπέδου dApps. Καλύπτει συνήθως ροές δεδομένων, υπολογιστές εκτός αλυσίδας, διακυβέρνηση (DAO’s), κανάλια κατάστασης και πλευρικές αλυσίδες.

Τώρα, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο θέμα.

 • Ροές δεδομένων

Η ροή δεδομένων είναι επίσης γνωστή ως τροφοδοσία ιστού και είναι μία από τις σημαντικές πτυχές μιας στοίβας blockchain web3. Είναι ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται για τη λήψη ενημερωμένων πληροφοριών δεδομένων από αξιόπιστες πηγές. Στη νέα βαθιά τεχνολογία, οι τροφοδοσίες δεδομένων προφανώς θα αποκεντρωθούν.

Και το πιο σημαντικό χρησιμοποιείται για τους κόμβους για την ενημέρωση των πληροφοριών τους αναλόγως.

 • Υπολογισμός εκτός αλυσίδας

Ο υπολογισμός εκτός αλυσίδας μιλά από μόνος του. Η διαδικασία υπολογισμού γίνεται εκτός της στοίβας εφαρμογών blockchain. Είναι συγκριτικά λιγότερο δαπανηρή και εξοικονόμηση χρόνου από τον υπολογισμό στην αλυσίδα. Ο υπολογισμός εκτός αλυσίδας όχι μόνο θα διασφαλίσει την αξιοπιστία των τιμών, αλλά θα διασφαλίσει επίσης ότι δεν μπορεί να αντιστραφεί.

Η συλλογή εκτός αλυσίδας παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο απορρήτου και το τέλειο αντίγραφο ασφαλείας για την ανάπτυξη μιας αποκεντρωμένης εφαρμογής. Τα εικονικά συστήματα μνήμης είναι το τέλειο παράδειγμα για αυτό το μέρος.

 • Διακυβέρνηση

Πρέπει να αναρωτιέστε πώς ένα αποκεντρωμένο σύστημα θα είχε ένα στοιχείο διακυβέρνησης μέσα σε αυτό. Ωστόσο, είναι πραγματικά πολύ απαραίτητο για τη συγκεκριμένη υποδομή της στοίβας IT3 του web3.

Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα υπάρχει ανάγκη για ανθρώπινο διευθυντικό χαρακτήρα. Ένας αποκεντρωμένος αυτόνομος οργανισμός είναι ιδανικός για να χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές για τα έργα τους. Αυτοί οι οργανισμοί ασχολούνται με έξυπνα συμβόλαια.

Ένα DAO αρχικά τρέχει στο πρωτόκολλο αποκέντρωσης για στοίβα τεχνολογίας blockchain.

 • Κρατικά κανάλια

Τα κρατικά κανάλια είναι απλώς μια αμφίδρομη διαδρομή μεταξύ δύο συνομηλίκων που θέλουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσω των συναλλαγών. Κάθε χρήστης στο κανάλι θα πρέπει να υπογράφει τις συναλλαγές του με το ιδιωτικό του κλειδί για να διασφαλίσει ότι είναι πλήρως εξουσιοδοτημένοι και προέρχονται από τον πραγματικό χρήστη.

Αυτά τα κανάλια είναι επίσης ιδιωτικά διαθέσιμα μόνο για τους συμμετέχοντες. Ωστόσο, αυτά τα κανάλια διαθέτουν περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, που σημαίνει ότι θα εξαφανιστούν μετά από ένα προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Προαιρετικά συστατικά

 • Πολλαπλή υπογραφή

Το Multi-Signature είναι ένα σημαντικό μέρος της αρχιτεκτονικής 3 βαθμίδων Ιστού. Αυτή η υπογραφή επιτρέπει την ασφάλεια της συναλλαγής παρέχοντας ένα μοναδικό σήμα. Αυτές οι διευθύνσεις απαιτούν από οποιονδήποτε χρήστη να υπογράψει μια συναλλαγή στον Ιστό πριν μεταδώσει το πακέτο.

Μπορείτε να αποφασίσετε πόσες υπογραφές θέλετε ή πρέπει να παρέχετε πριν δημιουργήσετε τη διεύθυνση.

Το BitGo ξεκίνησε για πρώτη φορά αυτήν τη νέα τεχνολογία και τώρα χρησιμοποιείται εκτενώς στη στοίβα blockchain του web 3.0. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι μια από τις ανάγκες στην αρχιτεκτονική εφαρμογών blockchain του web 3.0.

 • Μαντείο

Το Oracles είναι μια μορφή ροής δεδομένων που χρησιμοποιείται στο δίκτυο blockchain για την υποστήριξη έξυπνων συμβάσεων. Ενεργούν ως πράκτορες, οι οποίοι ανακαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με την πραγματική κατάσταση και μεταφέρουν αυτές τις πληροφορίες στα έξυπνα συμβόλαια.

Γιατί; Λοιπόν, αυτό συμβαίνει επειδή το δίκτυο blockchain δεν έχει πρόσβαση στον έξω κόσμο Επομένως, εάν το δίκτυο θέλει να εκτελεί έξυπνα συμβόλαια ή χρειάζεται οποιονδήποτε τύπο πληροφοριών εκτός του δικτύου, θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες με άλλα μέσα.

Για να ξεκλειδώσετε συγκεκριμένους όρους στο έξυπνο συμβόλαιο, απαιτεί μια συγκεκριμένη αξία. Μόλις πάρει όλη την αξία από το Oracles, μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει σύμφωνα με τις οδηγίες.

Έτσι, η Oracles λειτουργεί πραγματικά ως πάροχος αυτών των τιμών. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, κάποιο είδος αξιολόγησης της αγοράς ή πληρωμών ή οτιδήποτε άλλο.

Το oracle είναι ένα από τα βασικά μέρη της τεχνολογίας blockchain web 3.0. Χωρίς αυτό, το δίκτυο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

 • Πορτοφόλι

Με πορτοφόλι στην αρχιτεκτονική εφαρμογών blockchain, εννοώ ψηφιακά πορτοφόλια ή πορτοφόλια κρυπτογράφησης. Είναι προγράμματα που αποθηκεύουν δημόσια και ιδιωτικά κλειδιά ενός χρήστη και αλληλεπιδρούν με άλλα δίκτυα blockchain. Με αυτά, θα μπορείτε να παρακολουθείτε τα ψηφιακά σας στοιχεία όπως bitcoin, Ethereum, Lite coin και πολλά άλλα.

 • Ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία

Τα ψηφιακά στοιχεία μπορούν να είναι πολλά πράγματα. Αλλά σε αυτόν τον κόσμο blockchain, πηγαίνει τώρα στα κρυπτονομίσματα. Η νέα στοίβα blockchain web 3.0 προσφέρει τη χρήση αυτών των νομισμάτων. Μπορείτε επίσης να δείτε εικόνες, πολυμέσα, συμβόλαια κειμένου ως ψηφιακά στοιχεία.

Αυτές είναι μία από τις υπηρεσίες που θα παρέχει η στοίβα τεχνολογίας blockchain web 3.0. Το web 3.0 IT stack είναι η νέα επανάσταση της ψηφιακής αρχιτεκτονικής 3 βαθμίδων Ιστού.

 • Έξυπνες συμβάσεις

Το έξυπνο συμβόλαιο απλώς απαλλάσσει εντελώς τον μεσάζοντα. Δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με ζητήματα εμπιστοσύνης και θα μπορείτε να ανταλλάξετε τα πολύτιμα αντικείμενά σας, όπως χρήματα, μετοχές ή ακίνητα, ακόμη και μάρκες με τρόπο χωρίς σύγκρουση.

Η έξυπνη σύμβαση βασίζεται στη συμφωνία των μερών. Οι κανόνες καθορίζονται από πριν και μετά την εκτέλεση αυτών των κανόνων, όλοι θα πάρουν το δίκαιο μερίδιο των χρημάτων τους. Είναι όλα αυτοματοποιημένα, οπότε δεν υπάρχει επιρροή ανώτερης εξουσίας.

Συνήθως, οι τυπικές επαφές έχουν πολλά ελαττώματα, αλλά εδώ τα χρηματικά ποσά πέφτουν στον λογαριασμό του μέλους της ομάδας αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά διαφανής.

 • Ψηφιακή ταυτότητα

Η ψηφιακή ταυτότητα είναι εξαιρετικά σημαντική για την αρχιτεκτονική εφαρμογών blockchain web 3.0, καθώς όλοι θα συνδεθούν μέσω διαδικτύου. Επομένως, είναι απαραίτητο να έχετε ένα ψηφιακό αναγνωριστικό που να σας καθορίζει ή να σας εξουσιοδοτεί όπου χρειάζεται.

Μπορείτε να έχετε πολλά ψηφιακά αναγνωριστικά σε διάφορες πλατφόρμες όπου απαιτείται. Ωστόσο, μια ψηφιακή ταυτότητα θα διασφαλίσει την ασφάλεια και το απόρρητό σας συνολικά.

Μια ψηφιακή ταυτότητα θα έχει ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως:

 1. Το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασής σας.
 2. Ημερομηνια γεννησης.
 3. Η διαδικτυακή σας δραστηριότητα.
 4. Αριθμός κοινωνικής ασφάλισης.
 5. Ιστορικό συναλλαγών
 6. Ιατρικά αρχεία.

Ένα ψηφιακό αναγνωριστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σύνδεση με άλλα στοιχεία όπως τομείς, email, URL κ.λπ. Σε έναν κόσμο, όπου το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αυξάνεται, είναι σίγουρα αναγκαιότητα.

Μάθετε περισσότερα για το blockchain και την ψηφιακή ταυτότητα εδώ.

 • Κατανεμημένα αρχεία αποθήκευσης

Ένα κατανεμημένο αρχείο Store ή System είναι μια τοποθεσία διακομιστή όπου αποθηκεύονται δεδομένα. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα δεδομένα όπως θέλετε, όπως θα κάνατε με τον υπολογιστή σας. Ωστόσο, η διαδικασία είναι πιο βολική.

Ο διακομιστής θα απαιτήσει έλεγχο ταυτότητας για πρόσβαση και μετά από αυτό θα δώσει πλήρη έλεγχο μόνο σε αυτόν τον εξουσιοδοτημένο πελάτη.

Κεφάλαιο-5.3: Το επίπεδο πρωτοκόλλου

Το επίπεδο δικτύου καλύπτει τους διαφορετικούς αλγόριθμους συναίνεσης, απαιτήσεις συμμετοχής, εικονικές μηχανές και πολλά άλλα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά.

 • Αλγόριθμοι συναίνεσης

Το Blockchains χρησιμοποιεί συναίνεση αλγόριθμους για να διασφαλίσει ότι οι κόμβοι καταλήγουν σε συμφωνία. Είναι μια εξαιρετική διαδικασία για να κάνετε το δίκτυο πιο αποτελεσματικό. Γιατί; Λοιπόν, προσθέτουν ένα νέο επίπεδο αξιοπιστίας ακόμη και με αναξιόπιστους κόμβους.

Το θέμα εδώ είναι να λύσουμε το γνωστό πρόβλημα συναίνεσης. Κυρίως εάν το δίκτυο διαθέτει συστήματα πολλαπλών πρακτόρων και κατανεμημένα πρωτόκολλα υπολογιστών.

Για να γίνει αυτό πραγματικό, ο αλγόριθμος πρέπει να πιστεύει ότι ορισμένοι από τους κόμβους σίγουρα δεν θα είναι διαθέσιμοι και το δίκτυο θα έχει απώλειες δεδομένων. Αυτό καθιστά τον αλγόριθμο μηχάνημα ανεκτικό σε σφάλματα. Κάνοντάς το ανθεκτικό σε σφάλματα από την αρχή θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα του δικτύου καθώς θα είναι προετοιμασμένο για αυτό ακόμη και αν δεν συμβεί.

Υπάρχουν πολλοί προγραμματιστές που πειραματίζονται με τον αλγόριθμο χωρίς διακοπή. Ο στόχος είναι να κάνουμε ένα που προσφέρει το πιο αποτελεσματικό στους χρήστες. Ας δούμε τι λίγοι προσφέρει η τεχνολογία blockchain στις μέρες μας.

 1. Βελτιστοποιημένη με ASIC απόδειξη εργασίας (POW) – Bitcoin και Bitcoin Cash
 2. ASIC ανθεκτικό POW – Ethereum 1.0, Zcash, Monero, άλλα
 3. POW και POS με εναλλακτική λύση – Thunder
 4. Απόδειξη του παρελθόντος χρόνου (POET) και απόδειξη χώρου και χρόνου (POST) – Chia
 5. POST με χρήσιμα δεδομένα – Filecoin
 6. Πλεγμένο POW – Kadena
 7. Casper TFG απόδειξη πονταρίσματος (POS) – Ethereum 2.0
 8. Υβριδικό POS / POW – Decred
 9. Βυζαντινή συμφωνία με εκλογές ηγετών (BA⋆) – Αλγκόρντ
 10. Honeybadger POS – Polkadot
 11. Κατ ‘εξουσιοδότηση απόδειξη πονταρίσματος (DPOS) – EOS
 12. Παραλλαγή DPOS – Tezos
 13. Παραλλαγή DPOS – Tendermint
 14. Απόδειξη της ιστορίας (POH) – Solana
 15. Πρωτόκολλο Stellar Consensus
 16. Ripple Consensus Protocol
 17. Η συναίνεση blockchain με επίκεντρο τον ηγέτη

Διαβάστε περισσότερα: Αλγόριθμοι συναίνεσης: Η ρίζα της τεχνολογίας Blockchain

 • Πλευρικές αλυσίδες

Μερικοί άνθρωποι συγχέουν τις πλευρικές αλυσίδες με τα κρατικά κανάλια. Ωστόσο, η διαφορά είναι τεράστια. Το Sidechain είναι ένα μοναδικό είδος αναδυόμενου μηχανισμού που εισήχθη για να επιτρέψει στα tokens ή άλλα στοιχεία να μεταβούν από το blockchain της μητέρας σε ένα ξεχωριστό blockchain και στη συνέχεια να επιστρέψουν ξανά.

Το Sidechain έχει τεράστιες δυνατότητες για προγραμματιστές. Οι προγραμματιστές μπορούν εύκολα να αναπτύξουν αποκεντρωμένες εφαρμογές μέσα στην πλαϊνή αλυσίδα χωρίς να επηρεάσουν με κανέναν τρόπο την κύρια αλυσίδα. Ωστόσο, όλοι στο δίκτυο θα μπορούν να χρησιμοποιούν την αποτελεσματικότητα των εφαρμογών.

Είναι ανεξάρτητα κελιά διαφορετικού δικτύου blockchain, τα οποία πρέπει να παρέχουν οι ίδιοι την ασφάλεια. Έτσι, μπορούν να παραβιαστούν. Ωστόσο, εάν μια πλαϊνή αλυσίδα παραβιαστεί, θα επηρεάσει μόνο αυτήν και θα αφήσει τις άλλες ανεπηρέαστες.

 • Απαιτήσεις συμμετοχής

Αυτό αναφέρεται κυρίως στους διαφορετικούς τύπους δικτύου blockchain, το οποίο θα αντικατοπτρίζεται επίσης στη στοίβα IT3 του web3. Η νέα αποκεντρωμένη πλατφόρμα του blockchain web3 έχει κυρίως τρεις τύπους υποδομών.

Το ένα είναι δημόσιο ή χωρίς άδεια blockchain όπου οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να συμμετάσχει στο δίκτυο χωρίς να χρειάζεται να πληρούνται οι όροι. Έτσι, μπορούν να κατεβάσουν τα πρωτόκολλα που προσφέρει το δίκτυο χωρίς καμία ταλαιπωρία.

Διαβάστε περισσότερα: Τι είναι ένα δημόσιο blockchain?

Από την άλλη πλευρά, ιδιωτικά ή εξουσιοδοτημένα δίκτυα θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένους όρους για να εγγραφούν ως μέλη και να χρησιμοποιήσουν τα πρωτόκολλα ή άλλα οφέλη που προσφέρει το ίδιο το δίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα: Τι είναι ένα ιδιωτικό blockchain?

 • Εικονική μηχανή

Είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας της αρχιτεκτονικής εφαρμογών blockchain. Οι εικονικές μηχανές ή κυρίως η εικονική μηχανή Ethereum είναι αρκετά δημοφιλείς τώρα σε όλα τα νέα συστήματα τεχνολογίας blockchain.

Η κύρια εστίαση των εικονικών μηχανών είναι η διατήρηση της ασφάλειας και η εκτέλεση αναξιόπιστης πηγής κώδικα από όλους τους υπολογιστές του δικτύου. Με απλά λόγια, η EVM είναι τώρα εδώ, για να αποτρέψει την πιο κοινή απειλή του κόσμου της κρυπτογράφησης, η οποία είναι μια επίθεση άρνησης υπηρεσίας.

Αυτό το είδος της επίθεσης στον κυβερνοχώρο είναι αρκετά θανατηφόρο καθώς μπορεί να κάνει τους πόρους ενός δικτύου μη διαθέσιμο στους χρήστες του. Μπορεί επίσης, να διασφαλίσει ότι κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να παρεμβαίνει μεταξύ τους σε εργασίες και ότι όλα συνεχίζουν να λειτουργούν ομαλά.

Αυτό το περιβάλλον δημιουργήθηκε για να επιτρέψει ένα περιβάλλον χρόνου εκτέλεσης για έξυπνες συμβάσεις, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να επωφεληθούν από την υπηρεσία. Πρέπει να γνωρίζετε καλά το γεγονός ότι οι έξυπνες συμβάσεις είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στις μέρες μας.

Για να γίνει πιο ασφαλής και να πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή χωρίς παρεμβολές, οι εικονικές μηχανές είναι πραγματικά χρήσιμες.

Ας δούμε τους διαφορετικούς τύπους εικονικών μηχανών ή μηχανών μετάβασης κατάστασης που χρησιμοποιούνται από διαφορετικά blockchain.

 1. Ethereum 1.0, WANchain, Hashgraph, Ethermint και άλλοι – Ethereum Virtual Machine (EVM)
 2. Solana, Cardano – Άμεση έκθεση σε LLVM
 3. Ethereum 2.0, EOS, Dfinity, Polkadot – Web Assembly Virtual Machine (WASM)
 4. Οι Kadena, Corda, Tezos και Rchain χρησιμοποιούν τις δικές τους προσαρμοσμένες μηχανές μετάβασης κατάστασης.

Γιατί αυτές οι πλατφόρμες χρησιμοποιούν τις προσαρμοσμένες εικονικές μηχανές τους?

Λοιπόν, το πρόβλημα είναι ότι ο καθένας έχει διαφορετική άποψη όσον αφορά τις μπλοκ και την ασφάλεια. Η Kadena βλέπει τα έξυπνα συμβόλαια ως τεχνολογία αναγνώσιμη από τον άνθρωπο και γι ‘αυτό επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο.

Από την άλλη πλευρά, το Rchain επιτρέπει την εκτέλεση έξυπνων συμβολαίων σε διαφορετικά dApps, αλλά πρέπει πρώτα να επαληθευτούν.

Η Tezos ακολουθεί επίσης αυτόν τον κανόνα επαλήθευσης προτού επιτρέψει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει μια σύμβαση ή να συμμετάσχει σε ένα.

Η Corda θέλει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο αποκέντρωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διατρέχουν SNARKs κάθε φορά για να εγγυηθούν την πλήρη επαλήθευση κόμβου και αυξάνουν την πιθανότητα ακεραιότητας στη συνέχεια.

Κεφάλαιο-5.4: Επίπεδο δικτύου και μεταφορών

Το επίπεδο δικτύου αποτελείται κυρίως από RLPx, Roll Your Own και Trusted Execution Environment (TEE). Ας δούμε τι είναι.

 • RLPx

Το RLPx είναι μια σουίτα δικτύου και πρωτοκόλλου που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει γενικά τη μεταφορά μεταξύ δύο συνομηλίκων. Επιτρέπει επίσης μια διεπαφή για εφαρμογές, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να επικοινωνούν εντός του δικτύου.

Σχεδιάστηκε για αποκεντρωμένες εφαρμογές και προς το παρόν, το Ethereum το χρησιμοποιεί.

Η νεότερη έκδοση του RLPx παρέχει ένα επίπεδο δικτύου για το Ethereum.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της εκπληκτικής τεχνολογίας είναι να ανακαλύψετε κόμβους και να σχηματίσετε το συνολικό δίκτυο. Εκτός από αυτό, κρυπτογραφεί επίσης χειραψίες και μεταφορές μεταξύ δύο χρηστών.

Χρησιμοποιείται επίσης για τη διαμόρφωση διαφορετικών πρωτοκόλλων και ελέγχει τη συνολική ροή δεδομένων στο δίκτυο. Το RLPx χρησιμοποιείται για την προτίμηση ορισμένων συναδέλφων για τη λήψη αποφάσεων και για άλλους σκοπούς.

Επιτρέπει επίσης την αυθεντική συνδεσιμότητα στο δίκτυο p2p. Όλοι γνωρίζουμε πώς η αρχιτεκτονική εφαρμογών blockchain χρειάζεται τεράστιο ποσό ασφάλειας και αυτό μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει. Καθώς η αρχιτεκτονική 3 βαθμίδων ιστού είναι αποκεντρωμένη, η προσθήκη πρωτοκόλλου ανακάλυψης ελέγχου ταυτότητας και η κρυπτογράφηση του καναλιού μεταφοράς σίγουρα θα ωφελήσουν πολύ.

Με την ενσωμάτωση των RLPx, οι συνομηλίκοι μπορούν πλέον να συνδεθούν απρόσκοπτα με τη νέα αρχιτεκτονική 3 βαθμίδων ιστού χωρίς πρόβλημα.

 • Κυλήστε το δικό σας

Το Roll Your Own είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται μόνο όταν τα τυπικά πρωτόκολλα δεν συνοδεύουν την υποδομή σας. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στον χρήστη να δημιουργήσει το προσαρμοσμένο πρωτόκολλό του για καλύτερη προσαρμογή στις ανάγκες του.

Η βέλτιστη πρακτική για τους κοινούς χρήστες είναι να χρησιμοποιούν τυπικά πρωτόκολλα. Ωστόσο, δεν λειτουργεί κάθε πρωτόκολλο με κάθε φυσικό επίπεδο και με όλη την νέα τεχνολογία blockchain σε άνοδο, διατηρώντας αυτήν την επιλογή στο δίκτυο είναι ένα πλεονέκτημα.

Κάθε δίκτυο blockchain φέρνει κάτι νέο στο τραπέζι. Έτσι, μια επιλογή για τη δημιουργία προσαρμοσμένων πρωτοκόλλων θα διασφαλίσει τη δημιουργικότητα και την πιθανή ανάπτυξη της συνολικής αρχιτεκτονικής 3 βαθμίδων ιστού.

 • Αξιόπιστο περιβάλλον εκτέλεσης

Το αξιόπιστο περιβάλλον εκτέλεσης είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία αυτής της αρχιτεκτονικής 3 βαθμίδων ιστού. Γιατί; Επειδή το blockchains έχει πρόβλημα επεκτασιμότητας και για να ξεπεραστεί αυτό το θέμα πρέπει να προστεθεί ένα σύστημα που εξαλείφει ή μειώνει αυτό το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό.

Πρακτικά το TEE είναι στην πραγματικότητα μια απομονωμένη περιοχή ή διακομιστής μακριά από το κύριο δίκτυο ή σύστημα. Το TEE επιτρέπει την αποθήκευση δεδομένων στο δίκτυο και διασφαλίζει επίσης την ασφάλεια αυτών των πληροφοριών.

Δεδομένου ότι το web 3.0, η στοίβα IT διαθέτει αποκεντρωμένη υποδομή, είναι λογικό να ενσωματώνεται το TEE στο σύστημα και να παρέχεται ασφάλεια και εμπιστευτικότητα από άκρο σε άκρο σε ολόκληρο το σύστημα.

 • Δίκτυο παράδοσης μπλοκ

Το δίκτυο παράδοσης αποκλεισμού είναι ένα σύστημα κατανεμημένου δικτύου που παραδίδει σελίδες ή άλλα περιεχόμενα ιστού σε οποιονδήποτε χρήστη που το ζητά.

Το σύστημα παραδίδει αυτά τα περιεχόμενα με βάση την τοποθεσία, τον διακομιστή και την προέλευση της ιστοσελίδας. Αυτή η υπηρεσία είναι πραγματικά χρήσιμη για ιστότοπους που έχουν πολύ υψηλή επισκεψιμότητα και αναγνωρίζεται παγκοσμίως.

Αυτοί οι διακομιστές βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και παρέχουν εφεδρική υποστήριξη στους χρήστες. Εάν βρίσκεστε κοντά σε αυτούς τους διακομιστές, πιθανότατα θα τοποθετήσετε τα ζητούμενα δεδομένα πιο γρήγορα από αυτά που βρίσκονται σε απόσταση.

Το δίκτυο παράδοσης μπλοκ αποθηκεύει προσωρινά το περιεχόμενο από μια τοποθεσία και στη συνέχεια το παραδίδει στο χρήστη σε έναν από τους διακομιστές του.

Μερικές από τις λειτουργίες της είναι:

 1. Ασφάλεια στην περιφερειακή πρόσβαση – Άμεση πρόσβαση και ασφάλεια του περιβάλλοντος χρήστη και προσφέρει πρόσθετη υποστήριξη για κάμερες, δακτυλικά αποτυπώματα και ούτω καθεξής.
 2. Ασφάλεια στην επικοινωνία – Κρυπτογραφικές λειτουργίες, κλειδιά κρυπτογράφησης.
 3. Διαδικασία ταυτότητας συσκευής και ελέγχου ταυτότητας – Το TEE απαλλάσσει όλους τους βρόχους ασφαλείας και δίνει ένα μοναδικό αναγνωριστικό στη συσκευή σας. Οποιαδήποτε σύνδεση από άλλες συσκευές θα ειδοποιεί το σύστημα αμέσως.

Κεφάλαιο-5.5: Επίπεδο υποδομής

 • Εξόρυξη ως υπηρεσία

Η εξόρυξη είναι μια μεγάλη λέξη στον κόσμο της κρυπτογράφησης. Αρχικά προήλθε από το bitcoin και τώρα έχει εξαπλωθεί σε όλο το σύστημα στοίβας blockchain web3. Ο αποκεντρωμένος ιστός απαιτεί τώρα αυτήν την ευκαιρία ως υπηρεσία.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που προσφέρουν το Mining ως υπηρεσία. Ένα από τα παραδείγματα είναι το DMG. Προσφέρουν μια λύση MaaS σε επενδυτές ή ιδιώτες που θέλουν να το στοχεύσουν σε βιομηχανική κλίμακα.

Θα έχουν μια σταθερή ροή εσόδων και όλα, οι ανθρακωρύχοι θα λάβουν το δίκαιο μερίδιό τους στο κέρδος. Ο αποκεντρωμένος ιστός διασφαλίζει τώρα αυτόν τον νέο τύπο επιχειρηματικής στρατηγικής.

 • Δίκτυο

Το δίκτυο της κύριας στοίβας IT 3.0 Web είναι αποκεντρωμένο. Το δίκτυο δεν απαιτεί καμία κεντρική αρχή για τη συντήρηση του συστήματος. Έτσι, κάθε χρήστης θα έχει το απόρρητο που επιθυμεί.

Η διαδικασία πηγαίνει ακριβώς ως δίκτυο blockchain αλλά με πρόσθετη επεκτασιμότητα. Καθώς το web3 IT Stack θα τρέχει τώρα σε αυτόν τον τύπο δικτύου, θα έχει το δικό του πρόγραμμα περιήγησης web3. Όλα αυτά τα προγράμματα περιήγησης web3 θα αποκεντρωθούν επίσης.

Οι εφαρμογές Blockchain που εκτελούνται στο δίκτυο θα αποκεντρωθούν επίσης, αλλά για την αρχική φάση, θα πρέπει να εκτελεί τόσο καθιερωμένες κεντρικές εφαρμογές όσο και αποκεντρωμένες εφαρμογές.

Έτσι, οι στοίβες εφαρμογών blockchain θα έχουν την ίδια δομή με τις dApps.

 • Εικονικοποίηση

Εικονικοποίηση σημαίνει δημιουργία εικονικού πόρου, όπως επιτραπέζιος υπολογιστής, διακομιστής, λειτουργικό σύστημα, δίκτυο, αποθήκευση κ.λπ..

Έχει περάσει εδώ και δεκαετίες και επιτέλους δείχνει πλήρως τις δυνατότητές του με τη νέα δομή blockchain του web 3.0. Τώρα μπορείτε να το εφαρμόσετε σε σχεδόν όλα τα επίπεδα της δομής πληροφορικής.

Λειτουργώντας ως επίπεδο υλικού, επίπεδο συστήματος και επίπεδο διακομιστή, μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα αυτήν τη στιγμή.

Κάθε επίπεδο έχει το δικό του σύνολο πολυπλοκότητας και εξουσιοδότησης, αλλά είναι προσιτό. Αυτή η τεχνολογία μειώνει το κόστος ανάπτυξης, πόρων, λειτουργικών δαπανών και πολλά άλλα.

 • Χρήση υπολογιστή

Με τον υπολογισμό, εννοώ κατανεμημένους υπολογιστές. Είναι μια ιδέα όπου πολλοί υπολογιστές δουλεύουν σε ένα μόνο πρόβλημα για να το λύσουν. Εξοικονομεί πολύ χρόνο και το καθιστά ευκολότερο από πριν. Ένα μόνο πρόβλημα μπορεί να χωριστεί σε πολλά μέρη και στη συνέχεια να διανεμηθεί σε ολόκληρο το δίκτυο.

Μετά από αυτό, μια ομάδα συμμετεχόντων υπολογιστών θα λύσει το πρόβλημα και θα συνδεθεί μεταξύ τους μέσω του δικτύου. Έτσι, για την επίλυση των προβλημάτων, όλοι οι υπολογιστές θα λειτουργούν ως μία οντότητα.

Πώς το κάνουν; Λοιπόν, όλα συνδέονται από έναν ελαφρύ πράκτορα λογισμικού. Οι πράκτορες αποστέλλουν δεδομένα στο διακομιστή κάθε φορά που βρίσκει μηχάνημα αδράνειας για υπολογισμό και στη συνέχεια εκχωρεί μια εργασία.

Αυτή είναι η ίδια διαδικασία με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ή bitcoin. Όλοι οι ανθρακωρύχοι μπορούν να εργαστούν σαν μονάδα και να λύσουν το πρόβλημα και μετά να ανταμειφθούν μετά από αυτό.

 • Κόμβοι

Τι είναι ένας κόμβος; Ένας αποκεντρωμένος ιστός αποτελείται από χιλιάδες και χιλιάδες κόμβους, επομένως είναι πιθανό να εγείρει το ερώτημα. Είναι το σημείο αλληλεπίδρασης ενός δικτύου. Σε οποιοδήποτε εικονικό περιβάλλον, κάθε συσκευή προσβάσιμη θα ονομάζεται κόμβος.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα κεντρικά σημεία όπου τα διαδικτυακά traffics κατευθύνονται κυρίως στον προορισμό τους. Σε έναν αποκεντρωμένο γάμο παρακολουθούν τη συναλλαγή και ενημερώνουν ή λαμβάνουν μια απόφαση απρόσκοπτα.

Οι κόμβοι είναι ο λόγος που ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ο αποκεντρωμένος ιστός. Η ιδέα προήλθε από τη θεωρία αλλαγής πακέτων και τώρα καθιερώθηκε ως η ρίζα μιας πλατφόρμας web blockchain ή μια στοίβα τεχνολογίας blockchain web 3.0.

Ωστόσο, ορισμένα δίκτυα ενδέχεται να έχουν κόμβους υψηλότερης εξουσίας που επιλέγονται για τη λήψη μιας μεγάλης απόφασης ή τη διανομή εργασιών μεταξύ άλλων κόμβων.

Καθώς κάθε κόμβος έχει τις ίδιες πληροφορίες, η απώλεια ενός κόμβου δεν θα επηρεάσει τόσο πολύ το δίκτυο. Ολόκληρη η στοίβα τεχνολογίας blockchain web 3.0 έχει σχεδιαστεί με αυτόν τον τρόπο.

 • Διακριτικά

Τα κουπόνια αποτελούν επίσης μέρος της υποδομής στοίβας IT 3.0 του διαδικτύου. Με το αποκεντρωμένο σύστημα ιστού, είναι γεγονός ότι αυτά θα συμπεριληφθούν επίσης. Τα διακριτικά, κυρίως τα κρυπτογραφικά σύμβολα είναι ψηφιακά νομίσματα που λειτουργούν στο μεμονωμένο δίκτυο blockchain.

Είναι ένα στοιχείο και μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το στοιχείο στο δίκτυο για να πάρει τις δυνατότητες που προσφέρει το δίκτυο. Αυτά χρησιμοποιούνται επίσης για τη χρηματοδότηση οποιουδήποτε νέου έργου και αρχικοποίησαν την ανάπτυξη του έργου.

Στη νέα έκδοση του αποκεντρωμένου ιστού, είναι πολύ φυσιολογικό να συμπεριλαμβάνεται ένα σύστημα διακριτικών ως επιλογή συγκέντρωσης χρημάτων. Τα κουπόνια μπορούν να αντιπροσωπεύουν ένα νέο κρυπτογράφηση ή να έχουν εντελώς διαφορετική χρήση στο σύστημα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά από τα διακριτικά για να αγοράσετε και άλλα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, είναι ένα εμπορεύσιμο και μεταβιβάσιμο περιουσιακό στοιχείο στην υποδομή αρχιτεκτονικής εφαρμογών blockchain web 3.0.

 • Αποθήκευση

Όλες οι αποθήκες στις μέρες μας είναι ως επί το πλείστον συγκεντρωτικές και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ευπάθειας. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους χάκερ να εισπράττουν αυτές τις κεντρικές μονάδες αποθήκευσης και να κλέβουν όλες τις προσωπικές σας πληροφορίες.

Γι ‘αυτό η νέα υποδομή διαθέτει μια αποκεντρωμένη μονάδα αποθήκευσης που εξασφαλίζει ένα καλύτερο και πιο ασφαλές περιβάλλον.

Είναι η πιθανή λύση σε όλα τα προβλήματα. Το σύστημα θα σας βοηθούσε να αποθηκεύσετε τα προσωπικά σας στοιχεία χωρίς να χρειάζεται να βασιστείτε σε τρίτο μέρος που δεν εκτιμά το απόρρητο των πληροφοριών σας.

Η σκέψη της αποκεντρωμένης αποθήκευσης cloud δημιουργήθηκε από τεχνολογίες blockchain. Είναι συγκριτικά φθηνότερα, ανθεκτικά και διανέμονται από τις υπάρχουσες λύσεις cloud.

Κεφάλαιο-6: Πώς το Web 3.0 θα αλλάξει τη ζωή μας?

Μεγάλα ονόματα στον κλάδο της πληροφορικής παίζουν πλέον μονοπώλιο με πληροφορίες. Καθώς έχουμε εισέλθει στην εποχή των πληροφοριών, η αξία των πληροφοριών είναι βέβαιο ότι ανεβαίνει στα ύψη. Το Web 3 IT stack θα είναι μια μεγάλη επιτυχία απέναντι σε αυτές τις εταιρικές εταιρείες. Θα είναι αποκεντρωμένη και πιο δημοκρατική. Σύντομα θα δούμε αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή.

Τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται ήδη σε μάχη με τις ομοσπονδιακές τράπεζες και τις κυβερνήσεις. Το πρώτο κινητό blockchain στον κόσμο είναι εδώ. Χάρη στο Foxconn. Οι πλατφόρμες θα γίνουν απίστευτες. Τα προσωπικά στοιχεία των ατόμων δεν θα γίνονται πλέον προϊόντα προς πώληση.

Βλέπουμε ήδη αλλαγές γύρω μας. Η Zug, μια πόλη της Ελβετίας έχει καταχωρίσει όλα τα αναγνωριστικά των πολιτών της σε ένα blockchain Ethereum.

Μάθετε περισσότερα εδώ στον απόλυτο οδηγό Ethereum.

Ιστότοποι όπως το Pirate Bay έχουν λάβει αμέτρητες προειδοποιήσεις από διάφορες κυβερνήσεις λόγω ζητημάτων πνευματικών δικαιωμάτων. Όμως ο ιστότοπος είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των κοινών χρηστών. Οι κυβερνήσεις έχουν καταργήσει πολλούς τομείς. Έτσι, ιστότοποι όπως ο πειρατικός κόλπος θα είναι ασφαλείς από τέτοιες βίαιες ενέργειες από τις κυβερνήσεις.

Οι χρήστες μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι, καθώς οι προσωπικές τους πληροφορίες θα είναι πιο ασφαλείς λόγω της βελτιωμένης κρυπτογράφησης της δομής. Η αποκέντρωση θα κάνει τους επαναστάτες χάκερ πιο ευτυχισμένους.

Διάφορες εφαρμογές θα αναλάβουν τους μεγαλύτερους ιστότοπους όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter, το Google Drive και τα δημοφιλή προγράμματα περιήγησης. Οι αποκεντρωμένες εφαρμογές θα γίνουν το αύριο.

Εν ολίγοις, ο ίδιος ο κόσμος του Διαδικτύου, όπως γνωρίζουμε, θα αλλάξει τη φύση του.

Web 3.0 IT Stack: Πώς θα είναι και είναι ακόμα εδώ?

Όταν ο κόσμος άρχισε να σχίζει τα αγαθά του Web 2.0, ήταν ήδη 5-6 χρόνια παλαιότερα. Χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια για την πλήρη ανάπτυξη του Web 2.0. Το πρόγραμμα περιήγησης Web3 μπορεί να χρειαστεί ακόμη περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθεί πλήρως, καθώς αλλάζει ολόκληρη την υποδομή. Το κύριο πρόβλημα θα είναι η πανταχού παρούσα, καθώς η υποδομή μας δεν είναι αρκετά ώριμη.

Επιπλέον, μπορεί να δούμε μια επική μάχη μεταξύ των κεντρικών μεγάλων ονομάτων και των πλέον αποκεντρωμένων εφαρμογών. Το παραδοσιακό σύστημα θα προσπαθήσει προφανώς να αντισταθεί. Μερικοί όμως λένε ότι το πρόγραμμα περιήγησης Web3 είναι ήδη ζωντανό. Δεν είναι ούτε σωστά ούτε λάθος. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες του Web 3. Αλλά είναι μόνο η αρχή. Θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να είσαι πλήρως εδώ. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι μπήκαμε στην εποχή του αποκεντρωμένου ιστού το 2015.

Αλλά η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Είναι μόνο ανθρώπινη φύση να φοβάσαι τα άγνωστα και νέα πράγματα. Αλλά μόλις καταλάβουμε το όφελος και το τελικό αποτέλεσμα, θα αποδεχτούμε την αλλαγή αργά ή γρήγορα.

Δεν μπορείτε να βρείτε έναν αξιοπρεπή διακριτικό ορισμό των αποκεντρωμένων, καθώς δεν ξέρουμε πώς θα είναι. Αυτήν τη στιγμή, μπορούμε να προβλέψουμε μόνο το μέλλον.

Ο κόσμος έχει ήδη υποκύψει στο Web 2.0 για τα αδιανόητα θετικά σχόλιά του. Τα γραφεία, τα σπίτια και η επιχείρηση γνώρισαν δραστικές αλλαγές από την αρχή του Web 2.0.

Είναι αυτονόητο ότι η στοίβα blockchain του Web 3.0 θα είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα και θα επηρεάσει τη ζωή μας από κάθε πτυχή.

Web 3.0: Πώς ήρθε στο να είσαι?

Το παρελθόν του Web 3.0 IT Stack

Ο διάσημος Αμερικανός Επιστήμονας Tim Burners-Lee είπε για πρώτη φορά στον κόσμο τον σημασιολογικό ιστό το 2001. Μερικές φορές θεωρείται ως εφευρέτης στο WWW. Και πάλι, οραματίζεται να είναι μια νέα μορφή διαδικτυακού περιεχομένου που οι υπολογιστές μπορούν να κατανοήσουν. Συχνά χαρακτήρισε τον σημασιολογικό ιστό μια επέκταση του τρέχοντος συστήματος αντί να το αποκαλεί διαφορετικό περιβάλλον υπολογιστών.

Ενώ τα αρχεία ήταν ως επί το πλείστον μόνο για ανάγνωση το 2001, καθώς το Web 2.0 ήταν ακόμη αγέννητο, ο Burners-Lee είπε ότι η στοίβα IT 3.0 του Web 3.0 ή ο σημασιολογικός ιστός θα διαβάσει, θα γράψει και θα εκτελέσει τα αρχεία.

Πόσο περίπλοκη είναι η στοίβα του Web 3.0 IT Stack?

Η πολυπλοκότητα του αποκεντρωμένου ιστού δεν γνωρίζει κανένα όριο. Η στοίβα τεχνολογίας blockchain Web 3.0 είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Τα πλαίσια επαναπροσδιορίζονται και νέα γλώσσα ρυθμίζεται. Τέτοια πράγματα οραματίστηκαν όταν ο κόσμος είχε μόνο Web 1.0.

Δεδομένου ότι τα περιεχόμενα της στοίβας IT 3 του Web είναι εντελώς κατασκευασμένα από τους χρήστες, θα μπορούσε να υπάρχει πιθανότητα ένα άγονο Διαδίκτυο. Αν και φαίνεται απίθανο καθώς βλέπουμε τους κοινούς ανθρώπους να δημιουργούν νέο περιεχόμενο κάθε στιγμή. Εάν δεν υπάρχουν φυσικές πρακτικές μεταξύ των χρηστών για τη δημιουργία νέων περιεχομένων, το Web3 IT stack θα έχει μεγάλη επιτυχία.

Η δυνατότητα κλιμάκωσης είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για τον αποκεντρωμένο ιστό. Επιπλέον, ο κόσμος δεν διαθέτει αρκετή υποδομή για να δημιουργήσει το τέλειο περιβάλλον για το Web 3.0. Ωστόσο, το μέλλον της εξαρτάται από το πώς λειτουργεί η αποκεντρωμένη κοινότητα Ιστού για να μετριάσει τις ατέλειες που διαθέτει το σύστημα.

Web 3.0 IT Stack: Παρόν σενάριο

Η δομή blockchain του Web 3.0 είναι αρκετά γνωστή στο κέικ στρώματος. Επί του παρόντος, οι διαφορετικές νεοσύστατες επιχειρήσεις που εργάζονται αδυσώπητα δημιουργούν τις τέλειες αποκεντρωμένες εφαρμογές που θα κάνουν τη ζωή των χρηστών ευκολότερη. Όλα τα μεγάλα ονόματα εργάζονται σε έργα τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η Brave είναι ήδη εδώ με τα εξελιγμένα προγράμματα περιήγησής τους. Μόνο ο χρόνος μπορεί να πει πόσο γρήγορα ο κόσμος θα δεχτεί αυτήν την υπέροχη τεχνολογία.

Τέτοιες δραστηριότητες από τα νεαρά μυαλά του κόσμου δείχνουν ότι το μέλλον θα είναι πολύ λαμπρό. Τα πράγματα θα είναι ασφαλέστερα, ευκολότερα και πιο προσανατολισμένα στον χρήστη.

Όλα τα δεδομένα είναι πλέον συνδεδεμένα και διασυνδεδεμένα δημιουργώντας ένα δίκτυο δεδομένων.

Google Freebase

Πολλοί προγραμματιστές προσπαθούν να τελειοποιήσουν τη διαδικασία σύνδεσης δεδομένων σε όλο το δίκτυο. Το Google Freebase είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα έργων που δουλεύουν για αυτό. Χρησιμοποιούν μια βάση δεδομένων βάσει γραφημάτων. Δυστυχώς, η Google έκλεισε την υπηρεσία Freebase στα μέσα του 2016.

Ελεύθερη βάση είχε τόνους δεδομένων για διάφορα θέματα. Τα δεδομένα των ατόμων, της γεωγραφικής θέσης και της ψυχαγωγίας αποθηκεύονται βασικά εδώ στο Freebase. Το Freebase ήταν σχεδόν σαν τη Βικιπαίδεια με κάποιο θεμελιώδη τρόπο.

Τα Wikidata και τα Wikimedia είναι μερικά έργα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τη δωρεάν βάση δεδομένων γνώσεων. Τόσο οι άνθρωποι όσο και οι υπολογιστές μπορούσαν να διαβάζουν, να γράφουν και να εκτελούν τις πληροφορίες στη βάση δεδομένων.

Μετά το κλείσιμο του έργου Freebase, η Google άρχισε να εργάζεται στο έργο Γράφημα γνώσης. Το Γράφημα γνώσεων λειτουργεί ως επί το πλείστον για να επαναπροσδιορίσει τα αποτελέσματα αναζήτησης, ώστε οι χρήστες να μπορούν να λάβουν τις σωστές πληροφορίες χωρίς καμία ταλαιπωρία.

Βοηθοί να γίνουν ευφυείς: Siri και Google Now

Η Siri έχει κάνει τους ανθρώπους να αναρωτιούνται με την εντυπωσιακή αναγνώριση ομιλίας της και την προσπάθειά της να ενεργεί ως κανονικός χρήστης. Είναι κυρίως εδώ για να βοηθήσει τους χρήστες να ολοκληρώσουν τις εργασίες με ευκολία.

Η Siri μπορεί να φροντίσει την κράτηση ξενοδοχείου ή εστιατορίου, αναλύοντας τις συνθήκες πτήσης. Παρόλο που η Siri ξεκίνησε το ταξίδι της σε iPhone και MacBook, τώρα είναι ενεργή σε διάφορες συσκευές.

Όχι μόνο το Siri αλλά και το Google Now έχει πολλούς θαυμαστές. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ζητήσετε από το Google Now πράγματα. Μπορεί να αναζητήσει το Διαδίκτυο, να κάνει κρατήσεις και να επικοινωνήσει με έναν άλλο άνθρωπο χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης καθοδήγησης.

Τέτοιοι έξυπνοι βοηθοί θα είναι ένα κοινό σενάριο στο μέλλον, καθώς και για το blockchain Web 3.0. Η Alexa και ορισμένοι άλλοι βοηθοί είναι τώρα πολύ πίσω.

Διαλειτουργικό και κοινή χρήση οικοσυστήματος

Η ταχέως ωριμασμένη στοίβα blockchain web 3.0 αναδύεται ως νέος διάδοχος. Πολλές υπηρεσίες προσφέρουν δημόσια πρόσβαση σε API, τα οποία θα επιτρέψουν στους προγραμματιστές να αναπτύξουν ανεξάρτητα και να κάνουν το σύστημα ακόμα πιο ισχυρό.

Το περιβάλλον είναι μια τεράστια συμφωνία σε αυτήν την περίπτωση. Δεν θα επιτρέψει τη συνεργασία των σημασιολογικών τεχνολογιών, αλλά θα λύσει επίσης το πρόβλημα από τη ρίζα. Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτών των σημασιολογικών αναπαραστάσεων είναι εντελώς περίπλοκη.

Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό το οικοσύστημα είναι να γίνει η γλώσσα ή το σύστημα πιο φυσικό και αναγνώσιμο από μηχανή.

Για την εκπροσώπηση ενός σημασιολογικού ιστού με τη μελλοντική σημασιολογική εφαρμογή, οι οργανισμοί μπορούν να ενώσουν και να οικοδομήσουν ένα οικοσύστημα συνεργασίας. Μπορούν όλοι να συνεισφέρουν ένα κομμάτι της λύσης και να δομήσουν ολόκληρο το δίκτυο με μια φιλική προς τη μηχανή γλώσσα.

Ωστόσο, μια υπηρεσία μπορεί σίγουρα να κατανοήσει το νόημα του σύνθετου κειμένου, αλλά η συνένωση της διαδικασίας θα ήταν πιο αποτελεσματική και εξοικονομώντας χρόνο.

Αυτή η ισχυρή σημασιολογική τεχνολογία, ημι-δομημένα δεδομένα και ένα πλούσιο οικοσύστημα θα διασφαλίσει τη δημιουργία της στοίβας blockchain web 3.0. Είναι μια κοινότητα όπου όλοι κερδίζουν.

Πώς είναι το μέλλον του Σημασιολογικού Ιστού;?

Το μέλλον του σημασιολογικού ιστού αποτελείται από πολλά υποσχόμενα αξιοθέατα μέχρι στιγμής. Η φαντασία ή η ανάπτυξη πίσω από αυτό δεν ήταν ρεαλιστική. Ωστόσο, πολλοί από τους κύριους παράγοντες του Παγκόσμιου Ιστού λείπουν από το πλαίσιο και είναι πράγματι ένα αμφισβητήσιμο γεγονός.

Η τεχνολογία είναι πολύ πιο περίπλοκη από τις προηγούμενες εκδόσεις και το θέμα γίνεται πολύ αφηρημένο. Ωστόσο, με περισσότερες βελτιώσεις, σίγουρα μπορεί να γίνει αυτό που θέλαμε.

Υπάρχουν πολλά επιτυχημένα μοντέλα τώρα στο Διαδίκτυο στη στοίβα τεχνολογίας blockchain, αλλά κανένα από αυτά δεν καλύπτει πραγματικά την πραγματική απόλαυση ολόκληρης της αρχιτεκτονικής.

Ωστόσο, η κύρια παρουσία αυτού του νέου ιστού πρέπει να έρθει σε μικρότερη κλίμακα εργασίας και στη συνέχεια να μεγαλώσει. Η αλλαγή δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, θα χρειαστεί χρόνος.

Κεφάλαιο-7: Συμπερασματικές παρατηρήσεις

Στον κόσμο του blockchain και του αποκεντρωμένου ιστού, είναι φυσιολογικό να έχουμε μια νεότερη έκδοση του συστήματος ιστού. Σε αυτήν την περίπτωση, έχουμε μια στοίβα IT 3.0 Web, αν και η διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη και έχει πολλές βελτιώσεις που μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε για μια καλύτερη ψηφιακή εμπειρία τώρα.

Εάν ενδιαφέρεστε περισσότερο για τα εισαγωγικά θέματα σχετικά με την τεχνολογία blockchain, φροντίστε να δείτε αυτό το δωρεάν βασικό μάθημα blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me