Πώς μπορεί το Blockchain να μετατρέψει την εφοδιαστική αλυσίδα;

Το Blockchain επαναστατικοποιεί και μεταμορφώνει την αλυσίδα εφοδιασμού μεγάλων βιομηχανιών. Ας καταλάβουμε ποιος είναι ο ρόλος του Blockchain στην Supply Chain και πώς μπορεί να μετατρέψει την Supply Chain.

Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας (ή δίκτυο εφοδιασμού ή δίκτυο εφοδιαστικής) είναι το σύστημα δεδομένων που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τα πράγματα, τα αγαθά και τα άτομα που συμμετέχουν σε ολόκληρη τη διαδικασία της εκπαίδευσης. Οι εταιρείες επενδύουν πολλά στην ψηφιακή τους υποδομή, στον προγραμματισμό εταιρικών πόρων (ERP) και στο λογισμικό διαχείρισης αλυσίδας εφοδιασμού. Ωστόσο, παρά τις δαπάνες τους, έχουν πολύ περιορισμένη εικόνα και ορατότητα σχετικά με την τοποθεσία των προϊόντων τους ανά πάσα στιγμή.

Ο λόγος για αυτήν την έλλειψη διαφάνειας, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι το αναλογικό χάσμα μεταξύ όλων των συστημάτων εντός της εταιρείας καθώς και μεταξύ των ορίων της εταιρείας. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά με την εισαγωγή του blockchain στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Με την ακριβή παρακολούθηση στοιχείων, το blockchain μπορεί να μειώσει το κόστος από την υποδομή της αλυσίδας εφοδιασμού και να κάνει τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας πολύ πιο αποτελεσματική. Το σύστημα μετάφρασης του blockchain στην αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να δώσει τις συνολικές πληροφορίες για όλους τους παράγοντες όπως η πηγή των πρώτων υλών, ο προμηθευτής, ο κατασκευαστής, ο διανομέας, η τοποθεσία λιανικής και, τέλος, ο πελάτης.


Εγγραφή τώρα: Μάθημα Enterprise Blockchains και Supply Chain Management

Προκλήσεις στο σύστημα διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας

Οι αλυσίδες εφοδιασμού δεν έχουν ακόμη βελτιώσει την αποτελεσματικότητά τους, την ακουστική παρακολούθηση, και διατηρούν την εκμετάλλευση συμπεριφορών. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού. Για παράδειγμα, το μισό κόστος μεταφοράς αντιπροσωπεύει τα χαρτιά στη βιομηχανία εμπορευματοκιβωτίων. Μια επεξηγηματική μελέτη που διεξήχθη από την Oceana, τη διεθνή οργάνωση υπεράσπισης των ωκεανών, αποκάλυψε ότι έως και το 87 τοις εκατό του χρόνου, τα θαλασσινά είναι λανθασμένα. Επιπλέον, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως φαρμακευτικά προϊόντα, ηλεκτρονικά προϊόντα, προϊόντα από πολυτελείς μάρκες και ούτω καθεξής είναι πιο ευαίσθητα στην παραχάραξη και την απάτη.

Με την εισαγωγή και εφαρμογή υβριδικών, δημόσιων, καθώς και ιδιωτικών blockchain στην αλυσίδα εφοδιασμού, ζητήματα όπως αυτό μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν. Ο αντίκτυπος του blockchain στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας θα είναι τεράστιος, καθώς μπορεί να βελτιώσει δραστικά τη διαφάνεια, την ιχνηλασιμότητα, καθώς και την υπευθυνότητα για την κυκλοφορία εμπορευμάτων και αγαθών.

 • Μια επωνυμία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά εάν δεν υπάρχει αρκετή διαφάνεια μεταξύ του πελάτη και του κατασκευαστή. Το Blockchain εξασφαλίζει την προέλευση των προϊόντων των οποίων οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες σε όλους τους συμμετέχοντες στο σύστημα.
 • Οι οργανισμοί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ξαφνικούς κινδύνους καθώς η αλυσίδα εφοδιασμού συνεχίζει να επεκτείνεται. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με blockchain στην αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία θα προσφέρει επεκτασιμότητα και θα παρέχει πρόσβαση σε ολοκληρωμένους συμμετέχοντες στη βάση δεδομένων.
 • Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας των περισσότερων εταιρειών εκτίθεται σε παραβιάσεις του κώδικα συμπεριφοράς καθώς και σε απάτες. Οι τεχνολογίες blockchain όπως τα έξυπνα συμβόλαια επιτρέπουν την ενεργοποίηση ενεργειών, ακυρώνοντας τυχόν πιθανότητες απάτης.
 • Με τα ισχυρά χαρακτηριστικά παρακολούθησης, το blockchain ελαχιστοποιεί το κόστος σε ζητήματα όπως η αναπαραγωγή προϊόντων ή ζητήματα ποιότητας παρέχοντας μια εκτενή αναφορά για κάθε προϊόν.

Διαβάστε τώρα: Ορισμός Blockchain: Η πραγματική έννοια της τεχνολογίας Blockchain

blockchain στο γράφημα εφοδιαστικής αλυσίδας

Πώς το Blockchain φέρνει επανάσταση στην αλυσίδα εφοδιασμού?

Οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι εταιρείες απέτυχαν να αναβαθμίσουν την τεχνολογία που τις διαχειρίζεται. Συστήματα όπως η ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων (EDI) και η ανταλλαγή μηνυμάτων XML έχουν σταματήσει να είναι πλέον σχετικά. Τα συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων από σημείο σε σημείο συχνά έχουν προβλήματα συγχρονισμού που οδηγούν σε απόθεμα που μοιάζει να είναι δύο θέσεις ταυτόχρονα.

Με το αυξημένο κόστος σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, γίνεται πιο δύσκολο για τα περιθώρια κέρδους. Οι διαχειριστές της εφοδιαστικής αλυσίδας υποχρεούνται να παρακολουθούν όλες τις διαδικασίες της εφοδιαστικής αλυσίδας για να αντιμετωπίζουν όλα τα πολλαπλά κανάλια από τα οποία οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα. Πώς μπορούμε λοιπόν να το χρησιμοποιήσουμε για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα σε ξεπερασμένα συστήματα διαχείρισης; Το Blockchain είναι η απάντηση.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το Blockchain θα αλλάξει τον κόσμο?

1. Καταργεί την ανάγκη για μεσάζοντες

Το Blockchain στην αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να βοηθήσει τους συνεργάτες των επιχειρήσεων να συμφωνήσουν και να μοιραστούν σημαντικές πληροφορίες χωρίς τη συμμετοχή ενός μεσαίου ανθρώπου να ελέγξει τα πάντα. Το Blockchains συγχρονίζει τις συναλλαγές και τα δεδομένα μαζί με ολόκληρο το δίκτυο και όλοι οι συμμετέχοντες επαληθεύουν τους υπολογισμούς και τις εργασίες των άλλων. Αυτό το τεράστιο ποσό διασταύρωσης στο blockchain είναι ο λόγος για τον οποίο το Bitcoin, το οποίο συγχρονίζει χιλιάδες συναλλαγές σε εκατοντάδες σημειώσεις δικτύου κάθε μέρα, εξακολουθεί να θεωρείται τόσο αξιόπιστο και ασφαλές.

2. Ακριβής ιχνηλασιμότητα

Το Blockchain στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εικονικό καθολικό συναλλαγών Αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να καταγράψει καταστάσεις προϊόντος σε κάθε φάση του τρόπου ζωής του προϊόντος. Παρακολουθεί το προϊόν από τα αρχικά του στάδια παραγωγής και κατασκευής έως ότου ο πελάτης το αγοράσει.

Ένα δημοφιλές παράδειγμα της αλυσίδας εφοδιασμού είναι το Walmart. Η Walmart χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για να παρακολουθεί και να παρακολουθεί την προμήθεια χοιρινού κρέατος από την Κίνα. Η τεχνολογία παρακολουθεί σχολαστικά και καταγράφει κάθε ξεχωριστό κομμάτι κρέατος, από το σημείο όπου ήρθε, κάθε βήμα στο ταξίδι του, μέχρι την ημερομηνία πώλησης σε έναν πελάτη. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα σχετικά με αυτήν, από όπου ήρθε και πού έχει πάει.

Διαβάστε επίσης: Είναι το Blockchain κατάλληλο για τις ανάγκες της επιχείρησής σας?

3. Έξυπνες συμβάσεις

Οι επιχειρήσεις μπορούν να αποτρέψουν την απάτη, την εξαπάτηση και άλλες διακοπές ενσωματώνοντας έξυπνες συμβάσεις στο σύστημα διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ένα έξυπνο συμβόλαιο είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού που χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain για την εκτέλεση μιας συμφωνίας. Ένα έξυπνο συμβόλαιο δεν μπορεί να παραβιαστεί καθώς λειτουργεί με βάση τον προγραμματισμό του και αυτόματα ενεργοποιεί συγκεκριμένα συμβάντα.

Για παράδειγμα, εάν το blockchain καταγράψει ότι το προϊόν έχει παραδοθεί, το έξυπνο συμβόλαιο θα ενεργοποιήσει αυτόματα την πληρωμή για αυτό. Αυτό είναι πολύ ευεργετικό για προμηθευτές που αντιμετωπίζουν τακτικά προβλήματα καθυστέρησης πληρωμής. Ένα καλό παράδειγμα blockchain στην αλυσίδα εφοδιασμού ως έξυπνο συμβόλαιο είναι το Transactive Grid. Αυτή η εφαρμογή δημιουργήθηκε στο Ethereum και βασίζεται επίσης στο blockchain. Η εφαρμογή παρακολουθεί και αναδιανέμει ηλιακή ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες εντός της γειτονιάς. Αυτοματοποιεί επίσης τη διαδικασία αγοράς και πώλησης ηλιακής ενέργειας.

4. Οι συναλλαγές είναι πιο διαφανείς

Η τεχνολογία blockchain αφορά την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και την ακουστικότητα. Οι παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές χρειάζονται μερικές φορές ημέρες για επεξεργασία και στη συνέχεια έχουν πιθανότητες αποτυχίας να περάσουν. Με τη βοήθεια του blockchain, τα χρήματα μπορούν να μεταφερθούν αμέσως μέσα σε λίγα λεπτά μεταξύ του αγοραστή και του πωλητή.

Επιπλέον, το blockchain καταγράφει κάθε διαδικασία συναλλαγής, η οποία σίγουρα δεν μπορεί να αναμειχθεί. Το Blockchain αποθηκεύει τις πληροφορίες του σε «μπλοκ» που είναι περαιτέρω διάσπαρτα σε όλο το δίκτυο. Αυτό διασφαλίζει ότι όλοι οι συμμετέχοντες σε μια συναλλαγή έχουν τις ίδιες πληροφορίες. Ως αποτέλεσμα, εάν κάποιος από τους συμμετέχοντες προσπαθήσει να διαπράξει απάτη, αυτομάτως θα αναιρεθεί και θα θεωρηθεί ως απειλή για το σύστημα. Ένα παράδειγμα του blockchain στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι πώς ο Tomcar, ένας κατασκευαστής οχημάτων, χρησιμοποιεί το bitcoin για να πληρώσει τους προμηθευτές του.

5. Καλύτερες συνθήκες προϊόντος

Τα καταναλωτικά αγαθά όπως φάρμακα, τρόφιμα και άλλα προϊόντα έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται κατά την παράδοση. Η κατάσταση αποθήκευσης του προϊόντος, όπως υγρασία, θερμοκρασία ή ακόμα και κραδασμοί, μπορεί να καταγραφεί ανάλογα με τις ανάγκες τους από αισθητήρες και οι πληροφορίες μπορούν να αποθηκευτούν στο blockchain. Οι συμμετέχοντες αυτού του συγκεκριμένου blockchain μπορούν να ειδοποιηθούν αμέσως εάν υπάρχει απόκλιση αυτών των συνθηκών από τον κανόνα. Τώρα εδώ, χρησιμοποιείται ένα έξυπνο συμβόλαιο. Μπορούν να προγραμματιστούν για την επίλυση προβλημάτων όπως αυτά ενεργοποιώντας ενέργειες και κάνοντας τα απαραίτητα.

Τώρα που έχει απαντηθεί η απάντηση στο πώς η blockchain φέρνει επανάσταση στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι προφανές πόσο σημαντική είναι αυτή η τεχνολογία που μπορεί να είναι σε αυτόν τον τομέα. Λίγες σημαντικές βιομηχανίες έχουν ήδη συνειδητοποιήσει την ικανότητα αυτής της τεχνολογίας και έχουν αρχίσει να την χρησιμοποιούν προς όφελός τους.

Πώς μπορείτε να εφαρμόσετε το Blockchain στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας?

Το Blockchain έχει αμέτρητα οφέλη εάν ενσωματωθεί στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά πώς να εφαρμόσει το blockchain στην αλυσίδα εφοδιασμού; Είναι σημαντικό να προσεγγίσετε προσεκτικά την εφαρμογή του Blockchain για να λάβετε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη. Τα παρακάτω βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό:

 • Κοιτάξτε τις περιπτώσεις χρήσης Blockchain και προσδιορίστε εάν αυτή η τεχνολογία είναι κατάλληλη για την επιχείρησή σας ή όχι.
 • Αναζητήστε τους κατάλληλους συνεργάτες Blockchain
 • Προσδιορίστε τις περιοχές που χρειάζονται την εφαρμογή blockchain στην επιχείρησή σας
 • Προσπαθήστε να στοχεύσετε στη διαλειτουργικότητα των δεδομένων
 • Κατανοήστε τις δυνατότητες του blockchain καθώς και τη μεταβλητότητά του
 • Δοκιμάστε την τεχνολογία μέσω πιλοτικού προγράμματος.

Διαβάστε τώρα: Το Blockchain for Supply Chain είναι το Game Changer

Θήκες χρήσης Blockchain στην αλυσίδα εφοδιασμού

Το Blockchain βοηθά πολλές βιομηχανίες να φέρουν έναν ψηφιακό μετασχηματισμό. Ας δούμε μερικές από τις σημαντικές, πραγματικές περιπτώσεις χρήσης της αλυσίδας εφοδιασμού blockchain:

 • Βελτιστοποιήστε την αλυσίδα εφοδιασμού λαδιού

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι (ADNOC) συνεργάστηκε με την εταιρεία IT IBM για να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο σύστημα αλυσίδας εφοδιασμού blockchain. Το σύστημα παρακολουθεί το λάδι από το πηγάδι λαδιού απευθείας στον πελάτη. Αυτοματοποιεί τις διαδικασίες συναλλαγών επίσης.

 • Ασφάλεια τροφίμων

Μια πρωτοβουλία των Walmart, JD.com, IBM και Tsinghua University βελτίωσε την προστασία και τη διαφάνεια των τροφίμων, ξεκινώντας ένα blockchain στο πρόγραμμα αλυσίδας εφοδιασμού. Έχει συμβεί πολλές φορές ότι οι λιανοπωλητές αναγκάζονται να απαλλαγούν από ολόκληρο το απόθεμα προϊόντων μετά από ένα ξέσπασμα E.coli καθώς ο εντοπισμός της προέλευσης της επιδημίας απαιτεί χρόνο. Αυτό το πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε από πού προέρχονταν κάθε κομμάτι προϊόντων και συνεπώς να μειωθεί η σπατάλη.

 • Τομέας της μόδας με την Martine Jarlgaard

Η Provenance συνεργάστηκε με έναν σχεδιαστή που ονομάζεται Martine Jarlgaard για τη βελτίωση της διαφάνειας στη βιομηχανία ενδυμάτων. Οι πελάτες θα έχουν πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του προϊόντος και εάν προέρχονται από εργοστάσια που παρέχουν αποδεκτές συνθήκες εργασίας.

 • TagItSmartSafeguards Προμήθειες οίνου

Η Origintrail σε συνεργασία με την TagItSmart, παρακολούθησε και παρακολούθησε με επιτυχία 15.000 μπουκάλια κρασιού. Ο στόχος αυτού του προγράμματος ήταν να ελαχιστοποιήσει την παράνομη πώληση μπουκαλιών κρασιού στην Κίνα. Πάνω από 30.000 μπουκάλια κρασιού εκτιμάται ότι πωλούνται παράνομα στην Κίνα κάθε ώρα.

 • Εταιρεία Louis Dreyfus

Η Louis Dreyfus Co., σε συνεργασία με ολλανδικές και γαλλικές τράπεζες, πραγματοποίησε με επιτυχία ένα εμπόριο blockchain ενός φορτίου σόγιας των ΗΠΑ σε έναν λιανοπωλητή στην Κίνα. Ήταν πολύ πιο οικονομικά και μειωμένος χρόνος επεξεργασίας και συναλλαγής και ως εκ τούτου κρίθηκε επιτυχής.

 • Παρακολούθηση διαμαντιών

Η De Beer, ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο, ανέλαβε μια πρωτοβουλία να σταματήσει την παραγωγή διαμαντιών αίματος ανακοινώνοντας το σχέδιό της για ένα πρόγραμμα εφοδιασμού blockchain. Παρακολούθησε έως και 100 διαμάντια από το ορυχείο, μέχρι κοπής και στιλβωτικής ουσίας, και τελικά στο κοσμηματοπωλείο. Οι πληροφορίες, καθώς και οι φωτογραφίες του χρώματος, της ποιότητας και της τοποθεσίας των διαμαντιών, ενημερώθηκαν όλες στο σύστημα σε κάθε διαδικασία, εξασφαλίζοντας απόλυτη διαφάνεια στον αγοραστή.

 • Kahawa 1893 και Bext 360

Η Kahawa 1893, μια εταιρεία καφέ άμεσου εμπορίου, σε συνεργασία με την Bext 360, ανέλαβε μια πρωτοβουλία να διασφαλίσει την οικονομική ισότητα των γυναικών στην Κένυα στην αλυσίδα παραγωγής της. Το blockchain στην αλυσίδα εφοδιασμού της Bext 360 επέτρεψε την καλύτερη παρακολούθηση της παραγωγής και τη διευκόλυνση των πληρωμών για όλες τις γυναίκες παραγωγούς καφέ.

 • Origintrail

Origintrail, Source Some International, Hoan Vu έχουν χρησιμοποιήσει το blockchain για να παρακολουθούν εκτενώς την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. 800 χημικά και εγκληματολογικά τεστ διεξήχθησαν από τα δύο εργαστήρια σε προϊόντα και τα αποτελέσματα μεταφορτώθηκαν στο blockchain του Origintrail. Εάν αυτό το τυχερό παιχνίδι εφαρμόζεται σε όλες τις βιομηχανίες, όχι μόνο θα παρακολουθεί και θα διασφαλίζει την ασφάλεια των τροφίμων αλλά και την ποιότητα των προϊόντων..

Τελικές λέξεις

Η τεχνολογία blockchain μόλις άρχισε να βρίσκει τον δρόμο της στην επίδραση της αποτελεσματικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού μεγάλων βιομηχανιών. Ο τομέας blockchain αναμένεται να αναπτυχθεί δραστικά καθώς οι εταιρείες συνειδητοποιούν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα αυτής της τεχνολογίας. Αυτό θα οδηγήσει σε ξαφνική αύξηση της ζήτησης στην αγορά για ειδικούς σε αυτήν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Αυτή θα ήταν μια καλή στιγμή για τους προγραμματιστές να ακολουθήσουν το blockchain στην πορεία της αλυσίδας εφοδιασμού και να βοηθήσουν τις βιομηχανίες να φέρουν την αλλαγή. Αυτό θα τους δώσει ένα προβάδισμα για να αποκτήσουν καλή θέση σε αυτόν τον τομέα blockchain.

Εάν είστε απλώς αρχάριος και θέλετε να μάθετε περισσότερα για το blockchain και να ξεκινήσετε μια καριέρα, εγγραφείτε στο Free Enterprise Blockchain Fundamentals Course και θέστε τα θεμέλια για μια λαμπρή καριέρα.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me