Πλαίσιο αξιολόγησης κινδύνου και διαχείρισης επιχειρήσεων Blockchain

Το Enterprise Blockchain αφορά στη διαχείριση κινδύνων. Γι ‘αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε βαθιά στην αξιολόγηση κινδύνου blockchain. 

Το Blockchain είναι μια νέα τεχνολογία και δεν γνωρίζουν όλες οι επιχειρήσεις ή οι επιχειρήσεις πώς να την εφαρμόσουν με επιτυχία. Εάν η επιχείρησή σας σκέφτεται να πραγματοποιήσει μετάβαση στο blockchain, πρέπει να κάνει σωστή διαχείριση κινδύνου blockchain πριν βυθιστεί σε αυτό. 

Στον πυρήνα, η αλλαγή της επιχειρηματικής διαδικασίας για χρήση blockchain δεν είναι απλή εργασία. Απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και το πιο σημαντικό, μια καλή επένδυση για να ξεκινήσετε. Η αποτυχία δεν είναι επιλογή. Εάν η διαχείριση κινδύνων δεν γίνει σωστά, τότε μπορείτε να χάσετε πόρους και επίσης να έχετε πιθανότητα αποτυχίας του έργου.

Μην ανησυχείτε, καθώς, σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τη σωστή αξιολόγηση κινδύνου blockchain που θα καλύπτει διάφορα μέρη ενός έργου blockchain. 

Contents

Πλαίσιο αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνου Blockchain Enterprise


Προτού εμβαθύνουμε στην ιδέα της εκτίμησης κινδύνου blockchain, ας καταλάβουμε εν συντομία το blockchain.

Το Blockchain είναι ένα αποκεντρωμένο βιβλίο peer-to-peer. Προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως αποτελεσματικότητα, αποκέντρωση, κατανεμημένο καθολικό, αμετάβλητο και μη αναστρέψιμο. Με το blockchain, οι εταιρείες μπορούν να επενδύσουν περισσότερο χρόνο στην καινοτομία και λιγότερο χρόνο στη διαχείριση. Το Blockchain επιτρέπει επίσης στις εταιρείες να αυτοματοποιηθούν με έξυπνα συμβόλαια.

Οι έξυπνες συμβάσεις είναι ισοδύναμες με μια νομική σύμβαση. Παρέχουν τα απαραίτητα εργαλεία για την αυτοματοποίηση του δικτύου.

Ένα ακόμη πράγμα που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της τεχνολογίας blockchain ή κατανεμημένου καθολικού (DLT) είναι η μέθοδος συναίνεσης. Το Bitcoin χρησιμοποιεί το Proof of Work (PoW), αλλά δεν είναι ιδανικό για εταιρικά blockchain. Για τις επιχειρήσεις, υπάρχουν πολλές καλές εναλλακτικές λύσεις, όπως Hyperledger Fabric ,orum, IBM blockchain και άλλες.

Εν ολίγοις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το blockchain για να επιτύχετε σημαντική βελτίωση στις επιχειρηματικές σας διαδικασίες.

Είναι η επιχείρησή σας έτοιμη για κινδύνους που σχετίζονται με το blockchain?

Το Blockchain είναι αναμφίβολα μια από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες. Έχει επίσης κάνει τους επαγγελματίες του κινδύνου να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τους κινδύνους χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Είναι πολλά υποσχόμενο, και για αυτόν τον λόγο οι κίνδυνοι είναι εκθαμβωτικοί από ποτέ.

Η εστίαση αυτή τη στιγμή είναι να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να εξαλειφθούν πλήρως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εφαρμογή blockchain. Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι νέοι και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι κακόβουλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο σύστημα. Όχι μόνο αυτό, αλλά και οι κίνδυνοι βρίσκονται στο ίδιο το δίκτυο.

Για παράδειγμα, η επιχείρηση χρειάζεται ένα εξουσιοδοτημένο δίκτυο για να λειτουργεί άψογα. Χωρίς ένα κατάλληλο σύστημα διαχείρισης αδειών, θα ήταν δύσκολο για τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν τη λύση blockchain. Τα δικαιώματα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη, ώστε να μην διαρρεύσουν κρίσιμες πληροφορίες. Σε τελική ανάλυση, τα δεδομένα είναι αυτά που τα διακρίνουν και οποιαδήποτε διαρροή μπορεί να κάνει την κατανόηση της αγοράς τους να χάσει.

Όμως, τα καλά νέα είναι ότι οι επαγγελματίες κινδύνου αναγνωρίζουν ότι το blockchain μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο για τη μετανάστευση κινδύνων. Φέρνει τα χαρακτηριστικά που καμία άλλη τεχνολογία δεν αγόρασε ποτέ πριν. Το βασικό αναπόσπαστο μέρος είναι η αποκέντρωση. Κάνει το blockchain ως διαμεσολαβητή εμπιστοσύνης. 

Ωστόσο, ως οργανισμός, η δουλειά σας είναι να κάνετε βασικές ερωτήσεις.

 • Το blockchain θα φέρει κινδύνους στον οργανισμό σας?
 • Εάν συμβαίνει; Τι είδους κινδύνους θα φέρει?
 • Οι κίνδυνοι που συνδέονται με το blockchain μπορούν να μεταβληθούν?

Το Blockchain εξασφαλίζει καλύτερη διαχείριση κινδύνων, αλλά φέρνει νέους κινδύνους που δεν ήταν μέρος του συστήματος. Πάνω από όλα αυτά, ο οργανισμός πρέπει επίσης να φροντίσει τις ρυθμιστικές αρχές που διέπουν την επιχείρηση ή τα αποκεντρωμένα δίκτυα. Είναι υποχρεωτικό για τις εταιρείες να ακολουθούν τους κανόνες που θέτει η ρυθμιστική αρχή στο επιχειρηματικό τους μοντέλο που βασίζεται σε blockchain.

Τύποι Blockchain και οι κίνδυνοι που ενέχουν

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την αξιολόγηση κινδύνου blockchain ή τους κινδύνους του blockchain, πρέπει να εξετάσουμε τους τύπους blockchain.

Το Blockchain μπορεί να χωριστεί σε δύο τύπους:

 • Επιτρεπόμενο blockchain: Αυτός ο τύπος άδειας blockchain διασφαλίζει ότι μόνο επιλεγμένοι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος στο δίκτυο blockchain. 
 • Blockchain χωρίς άδεια: Σε αυτόν τον τύπο blockchain, οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει και να γίνει μέλος του δικτύου.

Οταν πρόκειται για χωρίς άδεια blockchain, είναι εύκολο να δούμε τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτό. Δεν γνωρίζετε ότι ο πελάτης σας (KYC) σχετίζεται με τους χρήστες. Επίσης, υπάρχει ανάγκη για τους ανθρακωρύχους να τροφοδοτήσουν το δίκτυο και να επικυρώσουν τις συναλλαγές. Οι ανθρακωρύχοι φέρουν επίσης το δικό τους σύνολο κινδύνων – συμπεριλαμβανομένων 51% επίθεση. Υπάρχει επίσης πιθανότητα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ζητημάτων απορρήτου και επεκτασιμότητας όσον αφορά το blockchain χωρίς άδεια. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι το καθιστούν ακατάλληλο για επιχειρήσεις ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Επιτρεπόμενα blockchain, από την άλλη πλευρά, είναι ασφαλής από τα μειονεκτήματα που φέρνει το blockchain χωρίς άδεια. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι ότι δεν χρειάζεται να το εκτελούν οι ανθρακωρύχοι. Η έλλειψη ανθρακωρύχων σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κρυπτογράφηση. Στην καρδιά ενός επιτρεπόμενου δικτύου, ορισμένοι κόμβοι μπορούν να επικυρώσουν τις συναλλαγές – καθιστώντας το ιδανικό για κλειστά δίκτυα blockchain. Όμως, για να γίνει το δίκτυο λειτουργικό, απαιτείται ένας διαφορετικός τύπος συναίνεσης αλγόριθμος.

Οι επιτρεπόμενες βασισμένες αλυσίδες δεν έχουν επίσης προβλήματα όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την επεκτασιμότητα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος είναι μέρος του δικτύου εκτός από τους διαχειριστές. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία μιας επιχείρησης blockchain. Επίσης, εάν υπάρχει ύποπτη δραστηριότητα, μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα από την ομάδα ασφαλείας – λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν τις μέγιστες πληροφορίες για το δίκτυο.

Έξυπνες συμβάσεις και ο ρόλος τους

Οι έξυπνες συμβάσεις είναι αυτό που κάνει τις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από το blockchain. Σε τελική ανάλυση, είναι εκεί όπου κωδικοποιείται η επιχειρησιακή λογική. Χωρίς αυτό, δεν θα υπήρχε κατάλληλος τρόπος αυτοματοποίησης επιχειρηματικών διαδικασιών. Είναι ικανοί να επεξεργάζονται πληροφορίες και να εκτελούνται όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Αυτό τους καθιστά επίσης τον νούμερο ένα στόχο για κακόβουλους ηθοποιούς. 

Για να διασφαλιστεί ότι τα έξυπνα συμβόλαια προγραμματίζονται και εκτελούνται σωστά, η επιχείρηση πρέπει να διασφαλίσει τη σωστή δοκιμή έξυπνων συμβάσεων. Η ιδέα είναι να μετριαστεί ο κίνδυνος με ενδελεχή δοκιμή.  

Για τα ιδρύματα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε όλους τους σχετικούς κινδύνους και να ενεργήσουμε ανάλογα. Εάν δεν γίνει σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων και άλλους κινδύνους.

Θέματα κινδύνου που πρέπει να λάβετε υπόψη

Για να σας δώσουμε μια σαφή εικόνα, θα εξετάσουμε τους κινδύνους σε ευρείες κατηγορίες κινδύνων. Θα καθορίσουν τι πρέπει να γίνει. Οι τέσσερις βασικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα

 • Πρότυπες εκτιμήσεις κινδύνου
 • Έξυπνα ζητήματα κινδύνου συμβολαίου
 • Ζητήματα κινδύνου μεταφοράς αξίας

Τυπικοί κίνδυνοι

Οι τυπικές εκτιμήσεις κινδύνου είναι οι κίνδυνοι που θεωρούνται κοινοί σε όλα τα έργα blockchain. Πρόκειται για γενικούς κινδύνους. Ας δούμε τους παρακάτω κινδύνους:

Κίνδυνος συνέχειας της επιχείρησης

Ένας από τους κοινούς επιχειρηματικούς κινδύνους blockchain είναι ο κίνδυνος συνέχειας των επιχειρήσεων. Ως επιχείρηση, πρέπει να αντιμετωπίσετε τη διαρκώς μεταβαλλόμενη διακυβέρνηση και τους κανονισμούς. Απαιτείται επίσης να εξοπλίσει την επιχειρηματική διαδικασία με όλη την απαραίτητη προστασία από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Για να επιλύσει το ζήτημα, η εταιρεία πρέπει να έχει τα κατάλληλα σχέδια συνέχειας και να έχει έναν σύντομο χρόνο απόκρισης όταν προκύπτει η ανάγκη.

Στρατηγικός κίνδυνος

Ένας άλλος τυπικός κίνδυνος blockchain είναι οι στρατηγικοί κίνδυνοι. Το Blockchain δεν είναι μια καθολική λύση. Δεν είναι όλοι. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξουν σε blockchain για να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Όμως, στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να το κάνουμε. Το Blockchain εξακολουθεί να είναι μια νέα τεχνολογία, και ως εκ τούτου απαιτεί χρόνο για να ωριμάσει. Εκτός από το γεγονός ότι είναι νέα τεχνολογία, οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι οντότητες θα επηρεάσουν μόλις αλλάξουν στο blockchain. Είναι επίσης απαραίτητο να μάθετε τους περιορισμούς που θα φέρει στο οικοσύστημα προϊόντων / υπηρεσιών.

Κίνδυνος ασφάλειας πληροφοριών

Όπως και κάθε άλλη τεχνολογία, το blockchain δεν είναι επίσης απαλλαγμένο από κίνδυνο ασφάλειας πληροφοριών. Παρέχει καλύτερη εσωτερική ασφάλεια όταν πρόκειται για κρυπτογραφία ή κατανεμημένη βάση δεδομένων. Όμως, τα πράγματα μπορεί να είναι επιφυλακτικά όταν λαμβάνουμε υπόψη τον λογαριασμό ή την ασφάλεια του πορτοφολιού. Η ιδιοκτησία του λογαριασμού μπορεί να αναληφθεί από κακόβουλους παράγοντες. Το Blockchain δεν είναι επίσης 100% ασφαλές και είναι ευάλωτο σε επιθέσεις.

Φήμη κινδύνου

Ο κίνδυνος φήμης έρχεται όταν οι εταιρείες αποτυγχάνουν να ενσωματώσουν το blockchain στο παλαιό τους σύστημα. Εάν δεν γίνει σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε κακή εμπειρία πελατών – και μπορεί εύκολα να παρακωλύσει τη φήμη της εταιρείας.

Κανονιστικός κίνδυνος

Οι κανονισμοί ήταν ανέκαθεν το νούμερο ένα ζήτημα μεταξύ των εταιρειών, καθώς προσπαθούν να υιοθετήσουν νέα τεχνολογία. Καθώς κάθε κυβέρνηση ή αρχή έχει τους δικούς της κανονισμούς, καθίσταται δύσκολο για τις παγκόσμιες εταιρείες να διαχειρίζονται αυτούς τους κανονισμούς και να ενεργούν εντός αυτών. Οι κύριοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν διασυνοριακές συναλλαγές. Σε αυτήν την περίπτωση χρήσης, οι εταιρείες πρέπει να διαχειρίζονται δεδομένα και προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η FINRA – ένας ρυθμιστικός φορέας, θέλει όλες οι συμφωνίες να ακολουθούν τους κανόνες, τους κανονισμούς, το κρατικό δίκαιο κατά την διαπραγμάτευση κινητών αξιών. Όχι μόνο επηρεάζει τις εταιρείες, αλλά επίσης επηρεάζει τη βασική ιδέα πίσω από τις κατανεμημένες τεχνολογίες καθολικών.

Λειτουργικοί κίνδυνοι και κίνδυνοι πληροφορικής

Η αλλαγή από τις τυπικές διαδικασίες και τις πολιτικές λειτουργίας μπορεί να είναι μια αποθαρρυντική και επικίνδυνη εργασία. Η αλλαγή πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τις νέες διαδικασίες της επιχείρησης. Η ομάδα IT πρέπει επίσης να φροντίσει την επεκτασιμότητα, τη διασύνδεση και την ταχύτητα.

Κίνδυνοι προμηθευτή

Καθώς δεν είναι πρακτικά δυνατό για τις περισσότερες επιχειρήσεις να εφαρμόσουν λύση blockchain από άκρο σε άκρο, η επιχείρηση εκτίθεται επίσης σε κινδύνους που σχετίζονται με τρίτους προμηθευτές. 

Συμβατικός κίνδυνος

Ο συμβατικός κίνδυνος σχετίζεται κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο οι συμφωνίες σε επίπεδο υπηρεσίας (SLA) εντός των κόμβων και του διαχειριστή.

Έξυπνοι κίνδυνοι συμβολαίου

Τα έξυπνα συμβόλαια βρίσκονται στον πυρήνα οποιουδήποτε εταιρικού blockchain. Βοηθά τις επιχειρήσεις να αυτοματοποιήσουν ή να μετατρέψουν την επιχειρηματική λογική σε πραγματικότητα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση οικονομικών και νομικών συμφωνιών εντός του δικτύου. Η πολυπλοκότητα και η σημασία τους φέρνουν μαζί τους επιχειρηματικούς κινδύνους blockchain. Εξάλλου, έχει να κάνει με την ψηφιακή χαρτογράφηση της επιχειρηματικής λογικής. Ας ρίξουμε μια ματιά στην εκτίμηση κινδύνου blockchain που σχετίζεται με έξυπνες συμβάσεις.

Επιχειρηματικοί / κανονιστικοί κίνδυνοι

Οι έξυπνες συμβάσεις προσφέρουν έναν τρόπο κωδικοποίησης νομικής, οικονομικής ή επιχειρηματικής λογικής εντός των μερών. Μόλις τελειώσουν, λειτουργούν απρόσκοπτα σε όλο το δίκτυο και διασφαλίζουν ότι όλοι μπορούν να το εκμεταλλευτούν. Ωστόσο, λόγω κανονιστικών ζητημάτων, τα έξυπνα συμβόλαια θα πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένα με την εξαίρεση. Η ανάγκη για εξαιρετικό χειρισμό σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο. Και γι ‘αυτό οι έξυπνες συμβάσεις πρέπει να δοκιμαστούν διεξοδικά σε πολλά δίκτυα, κανονισμούς και άλλους περιορισμούς ή περιβάλλον που πρέπει να εκτελεστεί.

Νομικοί κίνδυνοι

Οι έξυπνες συμβάσεις δημιουργούν επίσης ζήτημα νομικής ευθύνης. Καθώς τα εξουσιοδοτημένα δίκτυα εκμεταλλεύονται μια κλειστή αποκεντρωμένη προσέγγιση, δεν υπάρχει σωστή προσέγγιση για το ποιος πρέπει να κατηγορήσει όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Θα ήταν ένας διαχειριστής ή οι μηχανικοί που το προγραμματίζουν; Επίσης, η διαφωνία μεταξύ των κόμβων μπορεί να οδηγήσει σε άτομα να εγκαταλείψουν και να καταστρέψουν το δίκτυο των απαραίτητων πόρων.

Κίνδυνοι για την ασφάλεια των πληροφοριών

Οι έξυπνες συμβάσεις, εάν δεν κωδικοποιηθούν σωστά, μπορεί να οδηγήσουν σε κινδύνους ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων από εξωτερικούς ή εσωτερικούς κόμβους. Η λύση είναι να έχουμε μια σωστή τροποποίηση για να διορθώσουμε έξυπνα συμβόλαια – και να σταματήσουμε οποιονδήποτε κόμβο για να χρησιμοποιήσουμε το πρόβλημα. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί προσοχή σε περιστατικά όταν συμβαίνουν. Για να βεβαιωθείτε ότι οι δυσλειτουργίες εντοπίζονται και επιλύονται γρήγορα, πρέπει να εφαρμοστεί μια σωστή διαδικασία διαχείρισης συμβάντων. Τέλος, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για εξωτερικές οντότητες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν εσωτερικά έξυπνα συμβόλαια στέλνοντας λανθασμένα ή παραπλανητικά δεδομένα.

Κίνδυνοι μεταφοράς αξίας

Με την αποκέντρωση, οι συνομηλίκοι μπορούν πλέον να μεταφέρουν πληροφορίες χωρίς την ανάγκη κεντρικής αρχής. Αυτή η νέα προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά όχι χωρίς κινδύνους. Ας δούμε τις εκτιμήσεις κινδύνου blockchain που συνοδεύουν την ανταλλαγή πληροφοριών peer-to-peer.

Κίνδυνος μεθόδων συναίνεσης

Ο κίνδυνος μεθόδων συναίνεσης βρίσκεται στον πυρήνα κάθε πλατφόρμας blockchain. Τυχόν συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο δίκτυο ολοκληρώνονται σύμφωνα με τη μέθοδο συναίνεσης που επιλέγετε. Η μέθοδος συναίνεσης χρησιμοποιεί επίσης ένα κρυπτογραφικό πρωτόκολλο. Αυτές οι μέθοδοι συναίνεσης φέρουν τον δικό τους σχετικό κίνδυνο. Για παράδειγμα, σε έναν αλγόριθμο BFT, απαιτείται από τα μέρη να συμφωνήσουν σχετικά με τη συμμετοχή στο σύστημα. Άλλοι αλγόριθμοι συναίνεσης έχουν τα δικά τους προβλήματα.

Κίνδυνος εμπιστευτικότητας δεδομένων

Όταν πρόκειται για το δημόσιο blockchain, είναι εύκολο να γνωρίζετε τις συναλλαγές στο δίκτυο. Όμως, όταν πρόκειται για δίκτυα με άδεια, η κατακερματισμένη μορφή χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αποτελεσμάτων. Αλλά η κατακερματισμένη μορφή αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με τη φύση της συναλλαγής και τους συμμετέχοντες – κάτι που δεν είναι ιδανικό σε κάθε περίπτωση χρήσης εκεί έξω.

Θέμα ρευστότητας

Η DLT φέρνει πάντα ζητήματα ρευστότητας. Δεν απαιτούν όλη την ώρα κρυπτογράφησης ή περιουσιακών στοιχείων στο δίκτυο. Επιπλέον, υπάρχει πάντα η πιθανότητα διαφοράς – που σημαίνει περισσότερους κινδύνους ρευστότητας.

Βασικό ζήτημα διαχείρισης

Παρόλο που τα DLT είναι πολύ ασφαλή όταν πρόκειται για την αποθήκευση αποθηκευμένων δεδομένων – το κύριο ζήτημα συμβαίνει όταν οι χρήστες δεν προστατεύουν τα ιδιωτικά τους κλειδιά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κλοπής ιδιωτικών κλειδιών. Ως επιχείρηση ή επιχείρηση, πρέπει να εκπαιδεύσετε τους χρήστες σχετικά με τον τρόπο διατήρησης των ιδιωτικών κλειδιών τους.

10 επιχειρηματικοί κίνδυνοι υλοποίησης Blockchain που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Σύμφωνα με το OWASP, εδώ είναι οι 10 κορυφαίοι κίνδυνοι ασφάλειας εφαρμογών ιστού. Πιστεύουμε ότι πρέπει επίσης να τα λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για την εφαρμογή blockchain.

 1. Ακατάλληλη καταγραφή & Παρακολούθηση
 2. Ασφαλής αποεπιεριοποίηση
 3. Ευαίσθητη έκθεση δεδομένων
 4. Σενάριο μεταξύ ιστότοπων (XSS)
 5. Ενεση
 6. Λανθασμένη διαμόρφωση ασφαλείας
 7. XML Εξωτερικές οντότητες (XXE)
 8. Έλεγχος σπασμένης πρόσβασης
 9. Χρήση στοιχείων με ευπάθειες
 10. Σπασμένος έλεγχος ταυτότητας

Η BCH Global έχει επίσης κάλυψε ένα διαδικτυακό σεμινάριο που συζητά τους κινδύνους ασφαλείας για το blockchain. Έχουν επίσης καλύψει άλλους κινδύνους που σχετίζονται με το blockchain. Για παράδειγμα, σε έξυπνες συμβάσεις & συγκεκριμένες ευπάθειες blockchain, υπάρχουν κίνδυνοι άρνησης υπηρεσίας, συνθήκες αγώνα, εξάρτηση από τη χρονική σήμανση και ούτω καθεξής.

συμπέρασμα

Αυτό μας οδηγεί στο τέλος της εκτίμησης κινδύνου blockchain. Καλύψαμε λεπτομερώς τους επιχειρηματικούς κινδύνους blockchain, συμπεριλαμβανομένων κινδύνων συμμόρφωσης blockchain, κινδύνων στον κυβερνοχώρο blockchain, κανονιστικού κινδύνου blockchain και ούτω καθεξής. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε τους κινδύνους Blockchain που πρέπει να γνωρίζει κάθε CIO. Είναι μια ενδιαφέρουσα ανάληψη των κινδύνων που σχετίζονται με το blockchain.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη εστίαση στο σχέδιο διαχείρισης κινδύνου blockchain. Για αυτό, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κατάλληλη εκπαίδευση στο blockchain. Τις περισσότερες φορές, η έλλειψη γνώσεων προκαλεί ανεπιθύμητους κινδύνους.

Λοιπόν, τι πιστεύετε για τους κινδύνους του blockchain & γενικά οι κίνδυνοι blockchain; Σχολιάστε παρακάτω και ενημερώστε μας.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me