Αρχές διακυβέρνησης Blockchain: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είστε εδώ για να μάθετε για τις αρχές διακυβέρνησης blockchain; Εάν το κάνετε, τότε έχετε έρθει στο σωστό μέρος.

Η διακυβέρνηση είναι μία από τις παλιές λέξεις λεξικού.

Αλλά τι σημαίνει διακυβέρνηση?

Contents

Τι είναι η διακυβέρνηση?

Η διακυβέρνηση είναι μια δομή μέσω της οποίας ένας συμμετέχων ή χρήστης ενός συστήματος συμφωνεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα. Σχεδόν κάθε κοινωνική δομή έχει κάποιο είδος διακυβέρνησης. Θα βρείτε επίσης διακυβέρνηση σε μέρη όπου δεν περιμένετε λιγότερο. Σε τελική ανάλυση, η διακυβέρνηση μας βοηθά να ζούμε μια καλύτερη ζωή και να ακολουθούμε τους κανόνες προς όφελος όλων.

Οι κυβερνήσεις είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα του τρόπου λειτουργίας της διακυβέρνησης. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κυβερνήσεων και τρόποι διακυβέρνησης. Ωστόσο, μπορούμε εύκολα να πούμε ότι υπάρχουν τρεις αρχές που υπαγορεύουν τη διακυβέρνηση. Αυτές οι αρχές περιλαμβάνουν:

 • Κυβερνήτες
 • Κανόνες
 • Συμμετέχοντες

Οι κυβερνήτες ή το κόμμα που παρέχει διακυβέρνηση μπορεί να είναι ένα δίκτυο, αγορά, κοινωνικό σύστημα ή η κυβέρνηση.

Για να λειτουργήσει σωστά οποιοδήποτε σύστημα διακυβέρνησης, και τα τρία στοιχεία πρέπει να συνεργαστούν και να παίξουν όμορφα χωρίς να διακόψουν το άλλο.

Όπως πρέπει να το έχετε μαντέψει μέχρι τώρα, στη διακυβέρνηση, οι κανόνες καθορίζουν τους κανόνες με βάση τους στόχους και τις ανάγκες του συμμετέχοντα. Ωστόσο, τα μοντέλα διακυβέρνησης μπορεί να είναι πολύ πιο περίπλοκα από αυτό. Τα μοντέλα διακυβέρνησης που πρόκειται να συζητήσουμε υποφέρουν από προβλήματα και πολυπλοκότητα καθώς μεγαλώνουν.

Μπορείτε να πάρετε μεγάλες χώρες, για παράδειγμα, για να κατανοήσετε τα διαφορετικά μοντέλα διακυβέρνησης. Η προσέγγιση της Κίνας είναι διαφορετική δεδομένου ότι έχουν ένα μονοκομματικό σύστημα διακυβέρνησης. Άλλες χώρες εφαρμόζουν μια δημοκρατική προσέγγιση όπου οι άνθρωποι αποφασίζουν την κυβέρνησή τους.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα, ας μάθουμε για τις διάφορες μορφές διακυβέρνησης.

Τύποι διακυβέρνησης

Τόσο ο ψηφιακός όσο και ο πραγματικός κόσμος μπορούν να δουν κάποιο είδος διακυβέρνησης. Γι ‘αυτό μπορούμε γενικά να κατηγοριοποιήσουμε τους τύπους διακυβέρνησης σε δύο μεγάλες κατηγορίες:


 • Τυπική διακυβέρνηση
 • Διακυβέρνηση Blockchain

Τυπική διακυβέρνηση

Η τυπική διακυβέρνηση ισχύει για εταιρείες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, μερίδια, συνεργασίες, ομάδες έργων, επιχειρηματικές σχέσεις και άλλες παρόμοιες ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι η τυπική διακυβέρνηση ισχύει για κάθε ανθρώπινη ομάδα που κάνει μια δημιουργική ή σκόπιμη δραστηριότητα.

Μπορούμε περαιτέρω να κατηγοριοποιήσουμε την τυπική διακυβέρνηση στα ακόλουθα:

 • Άμεση διακυβέρνηση
 • Αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση

Άμεση διακυβέρνηση

Η άμεση διακυβέρνηση είναι μια άμεση προσέγγιση στη διακυβέρνηση. Εδώ κάθε χρήστης ή συμμετέχων συμμετέχει στο μοντέλο διακυβέρνησης επηρεάζοντας άμεσα κάθε απόφαση. Για να συμμετάσχει στη λήψη αποφάσεων, ο συμμετέχων πρέπει να ψηφίσει όταν λαμβάνει χώρα μια ενέργεια. Οι ψήφοι των συμμετεχόντων καθορίζουν τις ενέργειες.

Μια άλλη μοναδική πτυχή της άμεσης διακυβέρνησης είναι η απουσία ενδιάμεσης ή κεντρικής αρχής.

Το πιο κοντινό παράδειγμα στο μοντέλο άμεσης διακυβέρνησης είναι η Αρχαία Αθήνα το 500 π.Χ. Ήταν μια ημι-άμεση δημοκρατία. Ένα πιο σύγχρονο παράδειγμα θα ήταν τα ελβετικά καντόνια του Glarus και το Appenzell Innerrhoden της Ελβετίας.

Το μοντέλο άμεσης διακυβέρνησης έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ας δούμε πρώτα τα πλεονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα άμεσης διακυβέρνησης

 • Η ψήφος κάθε συμμετέχοντα μετράει στη λήψη αποφάσεων.
 • Όλη η πλατφόρμα είναι προς συνεργασία και ανοιχτή συζήτηση.
 • Οι αποφάσεις είναι διαφανείς, καθώς δεν υπάρχει εκφοβιστικό μέσα στο δίκτυο.
 • Είναι πιο υπεύθυνο.
 • Οι χρήστες ή οι συμμετέχοντες έχουν τον πλήρη έλεγχο καθώς επηρεάζουν κάθε απόφαση που λαμβάνεται μέσω αυτού του μοντέλου.
 • Οι ψηφοφόροι κατανοούν ότι οι ψήφοι τους έχουν τεράστιο αντίκτυπο και έχουν έναν παράγοντα ευθύνης που σχετίζεται με αυτό.
 • Η διαφάνεια βοηθά τους παράγοντες ρουζ να εντοπίζονται και να αφαιρούνται.

Μειονεκτήματα άμεσης διακυβέρνησης

 • Καθώς ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει στη λήψη αποφάσεων, καθιστά δύσκολο για την ομάδα να καταλήξει σε συναίνεση.
 • Κάθε μέλος χρειάζεται σωστή εκπαίδευση πριν μπορέσει να συμμετάσχει στην άμεση διακυβέρνηση. Το βάρος της εκπαίδευσης προσθέτει επιπλέον κόστος στη διαδικασία ψηφοφορίας.
 • Η άμεση διακυβέρνηση μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε ορισμένες περιπτώσεις όπου δεν είναι όλοι οι συμμετέχοντες πρόθυμοι να ψηφίσουν και να έχουν καταχωρηθεί οι επιπτώσεις τους.
 • Καθώς η ψηφοφορία εδώ έχει τεράστιο αντίκτυπο, οι ψήφοι πρέπει να γίνουν λαμβάνοντας υπόψη κάθε πτυχή. Ωστόσο, δεν σκέφτονται και μπορούν να ψηφίσουν εγωιστικά κάθε ψηφοφόρος.
 • Η χειραγώγηση της ψηφοφορίας είναι μια πιθανότητα.
 • Η λήψη αποφάσεων από τους ανθρώπους δεν είναι πάντα πρακτική ή λογική.
 • Η άμεση διακυβέρνηση λειτουργεί καλύτερα όταν το γκρουπ είναι μικρό σε μέγεθος. Οι μεγάλες ομάδες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες να διαχειριστούν χρησιμοποιώντας την άμεση διακυβέρνηση.
 • Η άμεση διακυβέρνηση μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση πληροφοριών που δεν είναι ιδανική για τη σημερινή γενιά χρηστών με χαμηλή υπερφόρτωση πληροφοριών.
 • Τα άτομα με επιρροή μπορούν να κάνουν ακραίες χειρισμούς

Αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση

Τώρα που έχουμε σαφή κατανόηση της άμεσης διακυβέρνησης, είναι πλέον καιρός να ρίξουμε μια ματιά στην αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση.

Η αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση λειτουργεί διαφορετικά καθώς οι χρήστες ψηφίζουν για να επιλέξουν τον εκπρόσωπό τους. Μόλις επιλεγεί, ο εκπρόσωπος λαμβάνει αποφάσεις για λογαριασμό των ανθρώπων. Ο εκπρόσωπος φροντίζει επίσης νέους κανόνες και στη συνέχεια τους εφαρμόζει σε όλο το σύστημα.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα, ας ρίξουμε μια ματιά στα αντιπροσωπευτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της διακυβέρνησης.

Αντιπροσωπευτικά πλεονεκτήματα διακυβέρνησης

 • Η αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση είναι αποτελεσματική
 • Εάν προκύψουν προβλήματα, οι εκπρόσωποι μπορούν να λάβουν κατάλληλες αποφάσεις για την αντιμετώπισή τους.
 • Οι τελικές αποφάσεις του εκπροσώπου είναι κυρίως ισορροπημένες
 • Οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν τους δικούς τους εκπροσώπους.
 • Οι τεράστιες ομάδες μπορούν να αναπτυχθούν στην αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση και επομένως είναι ευκολότερες στη διαχείριση.
 • Είναι επίσης οικονομικά αποδοτικό, καθώς δεν χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους για το σύστημα.

Αντιπροσωπευτικά μειονεκτήματα διακυβέρνησης

 • Ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος μπορεί να επιλέξει να εργαστεί προς το συμφέρον του και όχι για τις ανάγκες και τους στόχους των ανθρώπων.
 • Η εμπιστοσύνη στο σύστημα είναι μια σημαντική αιτία ανησυχίας
 • Είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί ολόκληρο το τμήμα των ανθρώπων.
 • Έλλειψη λογοδοσίας
 • Η αθέμιτη αντιπροσωπευτική επιλογή μπορεί να προκύψει λόγω χειραγώγησης εκλογικών πρακτικών.

Διακυβέρνηση Blockchain: Ξεκινώντας

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του blockchain είναι η αποκέντρωση. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διακυβέρνηση blockchain. Οι περισσότερες από τις εταιρείες εκεί έξω χρησιμοποιούν τη συγκέντρωση και ως εκ τούτου η διακυβέρνησή τους δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο η διαχείριση μιας αποκεντρωμένης πλατφόρμας, δικτύου ή κοινωνικής ομάδας.

Με τις πολλαπλές πτυχές του blockchain να μην είναι ιδανικό, καθίσταται μεγάλη πρόκληση η εφαρμογή αρχών διακυβέρνησης blockchain. Επιπλέον, οι μπλοκ εξελίσσονται πάντα με ταχύ ρυθμό όπου οι χρήστες πρέπει να προσαρμοστούν στο συνεχώς αναπτυσσόμενο οικοσύστημα. Ο τελικός στόχος είναι να ωφεληθεί ο χρήστης, και επομένως με την πάροδο του χρόνου, τα συστήματα αλλάζουν για να συμμορφωθούν με τον στόχο.

Η διακυβέρνηση Blockchain είναι η ιδέα της διαχείρισης της συνεχώς μεταβαλλόμενης κατάστασης των αναγκών και των απαιτήσεων του blockchain.

Για να κατανοήσουμε πραγματικά τη διακυβέρνηση blockchain, πρέπει να κατανοήσουμε ξεκάθαρα το blockchain και τι έχει να προσφέρει.

Η διακυβέρνηση Blockchain αφορά την αντιμετώπιση των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης και του διαφορετικού επιπέδου τεχνολογίας που απαρτίζουν το σύστημα blockchain. Άλλες βασικές πτυχές που πρέπει επίσης να καλυφθούν στο σύστημα blockchain περιλαμβάνουν τις λειτουργίες του ανάλογα με το αν πρόκειται για πλαίσιο, εφαρμογή ή δίκτυο. Επίσης, οι κανόνες για το σύστημα εξαρτώνται από την υποδομή διαδικτύου που αποτελεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία blockchain.

αρχές διακυβέρνησης blockchain

Σημασία διακυβέρνησης Blockchain

Είναι σαφές ότι το blockchain είναι μια εξελισσόμενη τεχνολογία. Η διακυβέρνηση Blockchain διασφαλίζει ότι όλα λειτουργούν άψογα. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το blockchain μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ενώ βρίσκεται σε ενεργή ανάπτυξη από προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο.

Ευθύνη διακυβέρνησης Blockchain

Αλλά, τι γίνεται με την ευθύνη της διακυβέρνησης blockchain; Ποιος είναι πίσω από αυτό?

Για να μετριάσει το πρόβλημα, η διακυβέρνηση blockchain βασίζεται σε τέσσερις κεντρικές κοινότητες, και όχι μόνο σε μία. Ο αριθμός των κεντρικών κοινοτήτων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το ίδιο το blockchain, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι τέσσερις κοινότητες είναι πάντα υπεύθυνες για τη διαχείριση της διακυβέρνησης blockchain.

Λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι τέσσερις κεντρικές κοινότητες; Έχουν ως εξής:

 • Βασικοί προγραμματιστές
 • Τελεστές κόμβων
 • Κάτοχοι κουπονιών
 • Ομάδα Blockchain

Βασικοί προγραμματιστές

Οι βασικοί προγραμματιστές είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη, διαχείριση και συντήρηση του βασικού κώδικα του blockchain. Μπορούν να γράψουν, να ενημερώσουν ή να αφαιρέσουν κώδικα που έχει άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργικότητα του blockchain και ως εκ τούτου μπορεί να επηρεάσει κάθε χρήστη εκεί έξω.

Κόμβοι χειριστές

Οι χειριστές κόμβων είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά πλήρους αντιγράφου του καθολικού. Εκτελούν λειτουργίες από τους υπολογιστές τους και είναι υπεύθυνοι για να αποφασίσουν εάν οι λειτουργίες θα εκτελούνται σε κόμβους ή όχι. Οι προγραμματιστές κώδικα πρέπει να συμβουλεύονται τις λειτουργίες κόμβων προτού αποφασίσουν για τυχόν δυνατότητες.

Κάτοχοι κουπονιών

Οι κάτοχοι κουπονιών είναι οι άνθρωποι που αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος blockchain κρατώντας μαζί τους μάρκες blockchain. Συμμετέχουν στη διακυβέρνηση μέσω δικαιωμάτων ψήφου όταν γίνονται αλλαγές στο blockchain, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών χαρακτηριστικών, καθορισμένων τιμών και ούτω καθεξής! Οι κάτοχοι κουπονιών θεωρούνται επίσης ως επενδυτές που ακούνε τη φωνή τους έχοντας ένα καλό ποσοστό ποσοστού κατοχής.

Ομάδα Blockchain

Η ομάδα blockchain μπορεί να αναφέρεται σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ή εταιρεία που αναλαμβάνει διαφορετικούς ρόλους για τη διαχείριση του blockchain. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται περισσότερο για τη λήψη χρηματοδότησης για το έργο παρά για την άμεση επίδραση στα χαρακτηριστικά του blockchain. Ωστόσο, μπορούν να ενεργήσουν ως διαμεσολαβητής όταν πρόκειται για διαπραγμάτευση για χαρακτηριστικά μεταξύ της κοινότητας των επενδυτών, των βασικών προγραμματιστών και των τελεστών κόμβων. Μπορείτε να σκεφτείτε την ομάδα blockchain ως ομάδα μάρκετινγκ που προσπαθεί να πουλήσει το προϊόν και να μεταδώσει τις ανάγκες των επενδυτών στις άλλες πιο κρίσιμες κοινότητες όπως οι προγραμματιστές και οι φορείς κόμβων.

Πολυπλοκότητες με διαχείριση συστήματος Blockchain

Υπάρχουν πολλές πολυπλοκότητες που συνοδεύουν τη διακυβέρνηση blockchain. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπαίνουν όταν διατυπώνονται αρχές διακυβέρνησης. Οι αρχές διακυβέρνησης εξαρτώνται επίσης από τον τύπο blockchain, τη φιλοσοφία τους και τη ζήτηση των ενδιαφερομένων.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πάντα πολλοί παράγοντες που παίζουν στη διακυβέρνηση blockchain. Πρέπει να λάβετε υπόψη τα διαφορετικά επίπεδα τεχνολογίας που δημιουργούν το σύστημα blockchain. Το πλαίσιο, η εφαρμογή ή το δίκτυο παίζουν ρόλο στον τρόπο υλοποίησης και διαχείρισης της διακυβέρνησης blockchain.

Μπορούμε να διαιρέσουμε ριζικά τον τύπο διακυβέρνησης blockchain σε δύο κατηγορίες:

 • Διακυβέρνηση από την υποδομή
 • Διακυβέρνηση της υποδομής

Υπάρχει μια λεπτή ειδοποίηση μεταξύ των δύο όπου η πρώτη αφορά τη διακυβέρνηση που βασίζεται στην υποδομή, ενώ η δεύτερη αφορά τη διακυβέρνηση των υποδομών. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο προσεγγίσεις έχουν το δικό τους σύνολο κανόνων που διαμορφώνεται και διαχειρίζεται η κοινότητα ή τα εμπλεκόμενα τρίτα μέρη.

Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσετε πρώτα τα πολλαπλά επίπεδα του blockchain που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη διακυβέρνηση blockchain. Εάν το κάνουμε σωστά, τότε μπορούμε να έχουμε μια σαφή εικόνα της πολυπλοκότητας που σχετίζεται με τη διακυβέρνηση blockchain.

Γιατί τα κεντρικά συστήματα δεν είναι τόσο δύσκολο να διαχειριστούν

Η κεντρική αρχή ενός κεντρικού συστήματος μπορεί να κυβερνά το σύστημα χωρίς μεγάλη αντίσταση ή πολυπλοκότητα. Γίνεται πιο εύκολο καθώς όλα είναι υπό τον έλεγχό τους. Επομένως, εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα, μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα ή να το κλείσουν εντελώς εάν είναι αντίθετο με τη φιλοσοφία τους.

Συγκριτικά, τα αποκεντρωμένα συστήματα έχουν την ελευθερία να ελέγχονται ή να διέπονται από μια κεντρική αρχή. Καθώς τα αποκεντρωμένα δίκτυα είναι ομότιμα, απολαμβάνουν το πλεονέκτημα ότι δεν ελέγχονται από κανέναν και ως εκ τούτου δεν έχουν ούτε ένα σημείο αποτυχίας.

Στρατηγικές και στοιχεία διακυβέρνησης Blockchain

Σε αυτήν την ενότητα, θα ρίξουμε μια ματιά στις διάφορες στρατηγικές διακυβέρνησης blockchain. Σε οποιοδήποτε οικοσύστημα blockchain, μπορείτε να βρείτε δύο τύπους υλοποίησης: off-chain και on-chain. Το on-chain είναι όπου οι κανόνες ορίζονται για να καλύψουν τα συστήματα blockchain που βρίσκονται κάτω από την υποδομή. Οι κανόνες εκτός αλυσίδας είναι κανόνες που στοχεύουν σε εξωτερικές λειτουργίες και τη μελλοντική ανάπτυξη του συστήματος.

Κάθε μία από αυτές τις υλοποιήσεις έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και θα τα συζητήσουμε λεπτομερώς. Ωστόσο, για να κατανοήσουμε πραγματικά, ας απαριθμήσουμε πρώτα και καθορίστε πρώτα τα στοιχεία διακυβέρνησης blockchain.

Στοιχεία διακυβέρνησης Blockchain

Τα στοιχεία διακυβέρνησης blockchain μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τέσσερα σημαντικά στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία διευκολύνουν τον εντοπισμό των στοιχείων blockchain. Επίσης, ορίζοντας τα στοιχεία σαφώς, θα διευκολυνθεί η διαχείριση του blockchain.

Έτσι, τα στοιχεία που εξετάζουμε είναι τα εξής:

Ομοφωνία

Ο αλγόριθμος συναίνεσης φροντίζει για την επαλήθευση συναλλαγής εντός του δικτύου. Διαφορετικά συστήματα blockchain εφαρμόζουν διαφορετικούς αλγόριθμους συναίνεσης που μπορούν να ωφελήσουν τους ανθρακωρύχους άμεσα ή έμμεσα. Μερικοί από τους δημοφιλείς αλγόριθμους συναίνεσης περιλαμβάνουν Proof-of-Work (PoW), Proof-of-Stake (PoS) και ούτω καθεξής.

Μπορείτε να το θεωρήσετε ως ιεραρχική συγκέντρωση σε σύγκριση με την παραδοσιακή διακυβέρνηση.

Κίνητρα

Τα κίνητρα επιτρέπουν στους διαφορετικούς εργαζόμενους να βοηθήσουν στη λειτουργία του blockchain. Αυτό ισχύει λοιπόν για τους ανθρακωρύχους ή άλλες οντότητες που φέρνουν επιτυχία στο δίκτυο. Με αυτές τις απλές λέξεις, πρέπει να υπάρχει κίνητρο για όλους όσοι συμμετέχουν στην ευεξία και τη λειτουργικότητα του δικτύου.

Πληροφορίες

Οι πληροφορίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο όταν πρόκειται για οποιοδήποτε blockchain, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό. Καθώς το blockchain είναι αποκεντρωμένο, πολλές πληροφορίες πρέπει να υπάρχουν στο δίκτυο. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό σε σύγκριση με την παραδοσιακή διακυβέρνηση που πραγματοποιείται από μεγάλες εταιρείες και κυβερνήσεις.

Αυτό έχει βαθύ αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας του δικτύου, τόσο εντός όσο και εκτός αλυσίδας. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με ένα πιο κλειστό οικοσύστημα.

Κυβερνητική δομή

Η κυβερνητική δομή στην περίπτωση του blockchain είναι πιο ευέλικτη σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς θεσμούς και μπορεί να συσχετιστεί με τη συναίνεση. Έτσι, στην περίπτωση των παραδοσιακών προσεγγίσεων, οι κυβερνητικές δομές ορίζονται σωστά και δεν αλλάζουν τόσο συχνά.

Συγκριτικά, οι εταιρικές ταυτότητες μπορούν επίσης να ενεργούν άκαμπτα όσον αφορά τη δομή που διέπει. Επιλέγουν ως επί το πλείστον μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω.

Στην περίπτωση του blockchain, η κυβερνητική δομή είναι πολύ διαφορετική. Πρέπει να είναι ρευστό για να διασφαλίσει ότι ταιριάζει στη συνεχώς μεταβαλλόμενη δυναμική του δικτύου.

Κατανόηση των δύο τύπων διακυβέρνησης Blockchain: Off-Chain και On-Chain

Τώρα που έχουμε περάσει από τα βασικά στοιχεία διακυβέρνησης blockchain, είναι καιρός να κατανοήσουμε αυτά τα βασικά στοιχεία σε δύο διαφορετικές ρυθμίσεις: Off-chain και On-Chain.

Διακυβέρνηση εκτός αλυσίδας

Η διακυβέρνηση εκτός αλυσίδας είναι μια ιδανική λύση για την παροχή σταθερότητας σε καθιερωμένα κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum και το Bitcoin. Αν κοιτάξετε πιο κοντά, θα διαπιστώσετε ότι η διακυβέρνηση εκτός αλυσίδας είναι παρόμοια με τις παραδοσιακές δομές διακυβέρνησης.

Η διακυβέρνηση εκτός αλυσίδας κατόρθωσε μια ισορροπία μεταξύ των διαφόρων τελικών χρηστών, συμπεριλαμβανομένων χρηστών, ανθρακωρύχων, επιχειρηματικών οντοτήτων και άλλων κοινοτικών μερών.

Εάν δείτε το Bitcoin, θα δείτε ότι φτάνει και η δημοτικότητα έγινε εκτός του δικτύου του. Αναγνωρίζεται ευρέως, αλλά σπάνια γνωρίζει Fortis βελτιώσεις εσωτερικά. Στην περίπτωση του bitcoin, το Σύστημα προτάσεων BIP χρησιμοποιείται βαθιά για τη διατήρηση των αλλαγών που γίνονται από τους συνεισφέροντες και τους βασικούς προγραμματιστές. Νέες αλλαγές, όπως δίκτυα αστραπής, έρχονται, αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν εφαρμοστεί και έτοιμος για χρήση για τους κύριους χρήστες.

Η διακυβέρνηση εκτός αλυσίδας είναι πιο συγκεντρωτική από ό, τι νομίζετε. Αυτό ισχύει λόγω της εξάρτησης από τις οικονομικές και τεχνικές γνώσεις για τη συμμετοχή στις αποφάσεις του δικτύου. Ωστόσο, δεν αφαιρεί την ευελιξία που διέπει τα συστήματα blockchain. Ο καλύτερος τρόπος για να ενδυναμώσετε τους ανθρώπους είναι ένα σκληρό πιρούνι. Εάν οι άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι με το σύστημα, θα αρχίσουν να σφυρηλατούν το αρχικό πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα. Εδώ, το κόστος μειώνεται επίσης.

Όμως, τα σκληρά πιρούνια δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, καθώς μπορούν να βελτιώσουν τον κίνδυνο της αυξημένης επιφάνειας κοινωνικής επίθεσης.

Τώρα, ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την αρχή της αλυσίδας διακυβέρνησης από την προοπτική των τεσσάρων βασικών στοιχείων της διακυβέρνησης blockchain.

Ομοφωνία

Η συναίνεση εκτός αλυσίδας καθορίζεται και διαχειρίζεται από τους ηγέτες της κοινότητας. Στην περίπτωση του bitcoin, η συναίνεση επιτυγχάνεται από τους ανθρακωρύχους που βοηθούν στην επικύρωση των συναλλαγών και την τοποθέτηση μπλοκ στην αλυσίδα.

Κίνητρο

Όσον αφορά τα κίνητρα, το bitcoin παρέχει επίσης ένα καλό παράδειγμα. Εδώ, οι ανθρακωρύχοι λαμβάνουν αμοιβές και οι προγραμματιστές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αλλαγές στο δίκτυο. Οι επιχειρήσεις, από την άλλη πλευρά, κάνουν ό, τι είναι καλύτερο για αυτές.

Πληροφορίες

Η ροή πληροφοριών στην περίπτωση ενός δημόσιου blockchain είναι μοναδική. Καθώς διατίθενται αρκετά δεδομένα μέσω της διαφάνειας, παρέχει μια βασική ιδέα για το πώς τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά σε περίπτωση δημόσιου blockchain σε σύγκριση με τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες εργάζονται για να κυβερνούν τα συστήματά τους. Εδώ, το βασικό στοιχείο είναι η διαφάνεια καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα μέρη να μάθουν τι συμβαίνει στο δίκτυο. Όμως, μπορεί επίσης να πολώσει τα μέρη που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα μέρη.

Κυβερνητική δομή

Τέλος, έχουμε μια δομή διακυβέρνησης. Σε αυτήν την περίπτωση, έχουμε μια αποκεντρωμένη προσέγγιση που δεν είναι καθόλου κοντά στον τρόπο με τον οποίο τα κεντρικά ιδρύματα φροντίζουν τη διακυβέρνηση. Στην πτυχή του bitcoin, έχουμε τον μηχανισμό προτάσεων BIP που δίνει στους προγραμματιστές τη δυνατότητα να συνεισφέρουν ουσιαστικά σε ένα ανοιχτό περιβάλλον.

Διαδικτυακή διακυβέρνηση

Με μια σαφή κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της διακυβέρνησης εκτός αλυσίδας, είναι πλέον καιρός να ρίξουμε μια ματιά στη διακυβέρνηση on-chain.

Η διαδικτυακή διακυβέρνηση ασχολείται με τις εσωτερικές πτυχές του blockchain. Ωστόσο, η on-chain διακυβέρνηση είναι συγκριτικά νέα και υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες έννοιες που σχετίζονται με αυτήν.

Αν δούμε την τρέχουσα επιτόπια διακυβέρνηση, είναι ισοδύναμο να υπάρχει άμεση δημοκρατία με τον μηχανισμό ψηφοφορίας που χρησιμοποιείται βέλτιστα για το συγκεκριμένο δίκτυο. Η ύπαρξη διακυβέρνησης μέσω αλυσίδας μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ιδέας της διακυβέρνησης στα συστήματα. Όμως, η δημιουργία ενός μοντέλου διακυβέρνησης μπορεί να διαρκέσει πολύ χρόνο και μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο όταν υπάρχει μια νέα τεχνολογία. Επίσης, τα πράγματα μπορούν να γίνουν περίπλοκα καθώς το blockchain αποκεντρώνεται.

Στην περίπτωση της διακυβέρνησης on-chain, το bitcoin δεν προσφέρει καλή εικόνα. Η EOS προσπάθησε να δημιουργήσει ένα μοντέλο διακυβέρνησης και προσπάθησε να το κάνει να λειτουργεί την πρώτη φορά. Αλλά απλά δεν λειτούργησε. Σαφώς, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την εφαρμογή, αλλά ολόκληρη η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί δοκιμάζοντας άλλα καθιερωμένα μοντέλα.

Τώρα για να δούμε πώς η επιτόπια διακυβέρνηση επηρεάζει τα στοιχεία, ας ρίξουμε μια ματιά στα παρακάτω στοιχεία.

Ομοφωνία

Στην περίπτωση της διακυβέρνησης της αλυσίδας, η ψηφοφορία γίνεται απευθείας μέσω του πρωτοκόλλου. Η μέθοδος συναίνεσης λειτουργεί ως άμεση δημοκρατία με βελτιστοποιήσεις blockchain.

Κίνητρο

Το κίνητρο για την επιτόπια διακυβέρνηση λειτουργεί για τη μεταφορά ισχύος από τους ανθρακωρύχους στους προγραμματιστές και στη συνέχεια στους χρήστες. Αυτό γίνεται για να γίνει το γήπεδο δίκαιο για όλους. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καθόλου συγκρούσεις. Η διένεξη κινήτρων μπορεί να προκύψει με την πάροδο του χρόνου και οι παίκτες πρέπει να συνεργαστούν για να το επιλύσουν.

Πληροφορίες

Οι πληροφορίες σχετικά με την αλυσίδα μπορεί να είναι παρόμοιες με εκείνες των πληροφοριών εκτός αλυσίδας καθώς η πτυχή της διαφάνειας παραμένει η ίδια. Ωστόσο, οι πτυχές της πρότασης και της ψηφοφορίας λειτουργούν διαφορετικά.

Ο ρόλος της στοίβας Blockchain στη διακυβέρνηση Blockchain

Η διακυβέρνηση blockchain εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στοίβα blockchain και τα συστατικά της. Κάθε πλατφόρμα blockchain έχει ένα οικοσύστημα συνδεδεμένο σε αυτό, μέσα στο οποίο μπορείτε να βρείτε πρωτόκολλα και κανόνες.

Με κάθε επίπεδο, υπάρχει περισσότερη πολυπλοκότητα στον τρόπο διαχείρισης αυτού του επιπέδου.

Σε αυτήν την ενότητα, θα εξετάσουμε τα διαφορετικά στοιχεία στοίβας blockchain και πώς αλληλεπιδρά ένα σύστημα διακυβέρνησης μαζί τους.

Το Διαδίκτυο Layer

Το επίπεδο διαδικτύου αποτελεί το κάτω επίπεδο της στοίβας τεχνολογίας blockchain. Οποιοδήποτε δίκτυο blockchain χρειάζεται το Διαδίκτυο για να λειτουργήσει. Τεχνικά, εξαρτάται από το πρωτόκολλο ελέγχου μετάδοσης / πρωτόκολλο Διαδικτύου (TCP / IP). Αυτά είναι τα πρωτόκολλα που διέπουν την κίνηση του πακέτου στους κόμβους του Διαδικτύου.

Η διακυβέρνηση των συστημάτων Blockchain εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πρωτόκολλο του Διαδικτύου. Για να κατανοήσουμε την εξάρτηση και τον ρόλο της, πρέπει να εξετάσουμε τους λίγους παράγοντες που παίζουν στο Διαδίκτυο.

Πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP)

Το Διαδίκτυο δεν είναι εντελώς αποκεντρωμένο. Οι ISP παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση, μετάδοση και ρύθμιση των πακέτων στο επίπεδο μεταφοράς του Διαδικτύου. Έτσι, ένας πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου μπορεί να αποφασίσει να διακρίνει πακέτα με βάση το πού αποστέλλεται στο πού πηγαίνει. Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα του δικτύου, η οποία σε αντάλλαγμα, επηρεάζει τη διακυβέρνηση blockchain.

Για να λύσουμε το πρόβλημα, έχουμε καθαρή ουδετερότητα. Η βασική ιδέα πίσω από την ουδετερότητα του δικτύου είναι η παροχή ίσης προτεραιότητας σε όλη την κυκλοφορία του δικτύου. Ορίζει επίσης ότι οι πληροφορίες πρέπει να αποστέλλονται στον παραλήπτη από τον αποστολέα στην αρχική του μορφή χωρίς τροποποιήσεις.

Η καθαρή ουδετερότητα παίζει παρόμοιο ρόλο για τη διακυβέρνηση Blockchain όπως και για το Διαδίκτυο. Καθώς το blockchain είναι αποκεντρωμένο χωρίς κεντρική οντότητα, είναι σημαντικό το δίκτυο να συμμορφώνεται με τον βασικό του ορισμό. Εάν δεν διατηρηθεί η ουδετερότητα του δικτύου, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις βασικές λειτουργίες των δικτύων blockchain.

Ωστόσο, στον πραγματικό κόσμο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου είναι γνωστό ότι προσφέρουν προσαρμοσμένες προσφορές όπου συσκευάζουν τις δικές τους υπηρεσίες μπροστά από τους ανταγωνιστές τους. Αυτό δημιουργεί ένα ανθυγιεινό περιβάλλον όπου ορισμένες υπηρεσίες γίνονται περιορισμένες για τον έλεγχο του ανταγωνισμού. Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου είναι επίσης γνωστοί για την προστασία του εύρους ζώνης τους και για την παροχή λύσεων με βάση αυτό.

Οι κυβερνήσεις επίσης δεν ενδιαφέρονται για το κίνημα της ουδετερότητας του Διαδικτύου. Οι ΗΠΑ, οι ίδιες, απέρριψαν την ιδέα της ουδετερότητας του δικτύου πολλές φορές, η οποία αφορά τους χρήστες του Διαδικτύου.

Βαθιά επιθεώρηση συσκευασίας (DPI)

Εκτός από αυτό, έχουμε μια βαθιά επιθεώρηση πακέτων (DPI). Δίνει στους ISPs και στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για τα πακέτα δεδομένων TCP / IP. Μπορούν να ελέγξουν την κεφαλίδα και ακόμη και να δρομολογήσουν το πακέτο σε μέρη όπου δεν προορίζεται για πρώτη φορά. Αυτό αφορά το να θεωρηθεί ότι ακόμη και το κρυπτογραφημένο περιεχόμενο μπορεί να αναλυθεί – δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου ορισμένες υπηρεσίες είναι εφαρμογές που περιορίζονται για τον περιορισμό του ανταγωνισμού.

Υπάρχουν ήδη εμπορικοί προμηθευτές που επιτρέπουν στα εταιρικά δίκτυα να αποκλείουν πακέτα Bitcoin χρησιμοποιώντας την τεχνική DPI.

Όρια δεδομένων ISP

Τα όρια δεδομένων ISP λειτουργούν επίσης ως εμπόδιο στη σωστή διακυβέρνηση blockchain. Οποιοδήποτε δίκτυο blockchain απαιτεί ελάχιστο όριο δεδομένων ή εύρος ζώνης δικτύου για να λειτουργήσει σωστά και οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου μπορούν να περιορίσουν όσους εμποδίζουν τη λειτουργία blockchain.

Επομένως, εάν ένας χρήστης υπερβεί τα όρια δεδομένων που έχει οριστεί από τον ISP, οι ταχύτητές τους είτε είναι πεταλωμένες είτε χρεώνονται πολύ για τη χρήση επιπλέον εύρους ζώνης.

Αυτό είναι πολύ περιοριστικό για τη διακυβέρνηση blockchain στην αλυσίδα, καθώς είναι έντονο στο εύρος ζώνης. Για παράδειγμα, η ψήφος ενός ανθρακωρύχου μπορεί να παρεμποδιστεί καθώς χρειάζεται να κατεβάσει πλήρες εύρος ζώνης για λειτουργικούς σκοπούς.

Τείχη προστασίας με βάση τη χώρα

Δεν είναι δημοκρατικές όλες οι κυβερνήσεις. Η Κίνα, για παράδειγμα, ελέγχει το δικό της Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας πολιτικές που είναι ευνοϊκές μόνο για τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες τους. Η εθνική τους παρακολούθηση και λογοκρισία προσθέτουν επίσης όρκους στο πρόβλημα του αποκεντρωμένου διαδικτύου και του blockchain.

Όλα αυτά κάνουν τη διακυβέρνηση blockchain δύσκολη και περίπλοκη.

Το Επίπεδο Blockchain

Το επίπεδο blockchain παραμένει πάνω από το επίπεδο Internet. Οι περιορισμοί blockchain προέρχονται από το επίπεδο του Διαδικτύου και τα πρωτόκολλά του. Για να βεβαιωθείτε ότι το blockchain λειτουργεί όπως προορίζεται, πρέπει να αντισταθμίσει τους περιορισμούς που δημιουργούνται από το επίπεδο Διαδικτύου.

Στο επίπεδο blockchain, ένα σύστημα blockchain εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες διακυβέρνησης με πρωτόκολλα συναίνεσης. Αυτό το πρωτόκολλο συναίνεσης υπαγορεύει πώς αλληλεπιδρούν οι κόμβοι μεταξύ τους και επίσης διέπουν τον τρόπο επικύρωσης των συναλλαγών μέσω του δικτύου. Η επιλογή των αλγορίθμων συναίνεσης, τα πρωτόκολλα και η διακλάδωση παραμένουν στο δίκτυο blockchain.

Για παράδειγμα, έχουμε bitcoin που χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο συναίνεσης απόδειξης εργασίας. Εδώ, οι ανθρακωρύχοι επικυρώνουν μπλοκ συναλλαγών παρέχοντας ισχύ κατακερματισμού στο σύστημα. Ο αλγόριθμος συναίνεσης διασφαλίζει επίσης ότι κανείς δεν εξαπατά το σύστημα και παρέχει επίσης ένα οικονομικό κίνητρο για συμμετοχή στο δίκτυο.

Το επίπεδο εφαρμογής

Τέλος, έχουμε το επίπεδο εφαρμογής. Ακριβώς όπως άλλες στοίβες τεχνολογίας, το ανώτερο επίπεδο συσχετίζεται με το επίπεδο εφαρμογής. Στην περίπτωση του οικοσυστήματος blockchain, το επίπεδο εφαρμογής μπορεί να αποτελείται από αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) ή dApp πλαίσια. Και τα δύο είναι χτισμένα πάνω στο δίκτυο blockchain και παρέχουν έναν τρόπο αλληλεπίδρασης με το δίκτυο.

Ακριβώς όπως το blockchain, το dApps μπορεί επίσης να ρυθμιστεί ώστε να λειτουργεί αυτόνομα και αποκεντρωμένο. Η προσέγγιση εξαρτάται από τον σχεδιαστή dApps και για το σκοπό αυτό, πρέπει να καθορίσουν ανάλογα τα πρωτόκολλά τους. Για παράδειγμα, ένα dApp μπορεί να παρέχει μια διάταξη για την ενημέρωση κώδικα σε ορισμένες συνθήκες.

Αποκεντρωμένος Αυτόνομος Οργανισμός (DAO): Ένα μάθημα

Το DAO έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ολόκληρο το δίκτυο να αυτοματοποιείται με έξυπνες συμβάσεις. Αυτές οι οργανώσεις λειτουργούν παρόμοια με αυτήν των παραδοσιακών οργανώσεων, αλλά δεν βασίζονται σε κανέναν για να λειτουργήσει. Ωστόσο, οι DAO δεν είναι απολύτως ασφαλείς και κάποιος μπορεί να τους χαράξει.

Το DAO Hack είναι ένα από τα διάσημα hacks όπου ο hacker έκλεψε 50 εκατομμύρια $. Εκμεταλλεύτηκε ένα σφάλμα πορτοφολιού ισοτιμίας.

συμπέρασμα

Αυτό μας οδηγεί στο τέλος των αρχών διακυβέρνησης blockchain. Καλύψαμε αρκετά για τη διακυβέρνηση blockchain και πώς λειτουργεί τόσο με την αλυσίδα όσο και με την αλυσίδα. Λοιπόν, τι πιστεύετε για τις αρχές διακυβέρνησης blockchain; Σχολιάστε παρακάτω και ενημερώστε μας.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map