Πώς να γίνετε προγραμματιστής Blockchain;

Πριν από μια δεκαετία, κανείς δεν θα σκεφτόταν πιθανότατα το blockchain να φθάσει στο σημερινό του στάδιο και να επηρεάσει μια ευρεία γκάμα βιομηχανιών. Οι εφαρμογές τεχνολογίας Blockchain ήταν υπεύθυνες για την εισαγωγή αλλαγών μεγάλης κλίμακας σε διάφορους κλάδους. Επομένως, πολλοί υποψήφιοι στον κόσμο της πληροφορικής εξετάζουν τις διαθέσιμες προοπτικές να γίνουν προγραμματιστές blockchain.

Με τα χρόνια, έχει θεωρηθεί ως ένα από τα παρακλάδια του κρυπτονομίσματος, ενώ χρησίμευσε ως το θεμέλιο όλων των κρυπτονομισμάτων, ξεκινώντας από το Bitcoin. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να θεωρήσετε το Bitcoin ως μία από τις εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain. Επομένως, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο διερευνούν τις δυνατότητες του blockchain για τη βελτίωση των λειτουργιών και των υπηρεσιών τους.

Εγγραφή τώρα: Πιστοποίηση ειδικού Blockchain

Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να δείτε διάφορες λίστες για θέσεις εργασίας σε πολλές πλατφόρμες πρόσφατα. Ωστόσο, είναι εύκολο να ακολουθήσετε τον ρόλο της καριέρας ενός προγραμματιστή blockchain; Η ακόλουθη συζήτηση προσπαθεί να λύσει όλες τις ερωτήσεις που αντιμετωπίζει ένας αρχάριος πριν αποφασίσει να γίνει προγραμματιστής blockchain. Οι αναγνώστες μπορούν να διερευνήσουν τους ρόλους και τις ευθύνες των προγραμματιστών blockchain, τα οφέλη σταδιοδρομίας και τις βέλτιστες πρακτικές που προτείνουν οι ειδικοί για να ανταποκριθούν στην ονειρική σας δουλειά.

Γιατί πρέπει να αναζητήσω ρόλους εργασίας για προγραμματιστές Blockchain?

Πριν προχωρήσετε, είναι σημαντικό να βρείτε περισσότερα σχετικά με τη δημοτικότητα του blockchain. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αποκεντρωμένες τεχνολογίες έχουν βρει το δρόμο τους στο κυρίαρχο τεχνολογικό τοπίο. Πριν από το 2009, οι εξελίξεις στον τομέα των αποκεντρωμένων τεχνολογιών δεν είχαν καμία συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ωστόσο, η έλευση του Bitcoin έφερε το επίκεντρο της τεχνολογίας blockchain. Σήμερα, το blockchain έχει εφαρμοστεί με επιτυχία για εργασίες όπως διαχείριση συστημάτων αποστολής, παρακολούθηση αλυσίδας εφοδιασμού, παρακολούθηση κοσμημάτων και δημιουργία ψηφιακών ταυτοτήτων.

Επιπλέον, η παγκόσμια αγορά blockchain θα φτάσει συνολική αξία άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το έτος 2025. Επιπλέον, η συμμετοχή γιγάντων όπως η Samsung και η IBM στην τεχνολογική καινοτομία blockchain είναι επίσης θετικό σημάδι για τη βιομηχανία blockchain Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσε κανείς να αναμένει μια τρομερή αύξηση της σημασίας του blockchain για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ελέγξτε επίσης: Παρουσίαση βασικών στοιχείων Blockchain

Οφέλη καριέρας του ρόλου εργασίας του Blockchain Developer

Η δημοτικότητα του blockchain μεταφράζεται άμεσα στην ανάγκη των επιχειρήσεων για εξειδικευμένους επαγγελματίες σε διάφορους ρόλους εργασίας που βασίζονται σε blockchain. Έτσι, είναι εύκολο να βρείτε διαφημίσεις για δουλειά προγραμματιστή blockchain σε δημοφιλείς επαγγελματικές πλατφόρμες δικτύωσης και προσλήψεων σήμερα.

Σύμφωνα με την Αναφορά Αναδυόμενων Εργασιών του LinkedIn, οι προγραμματιστές blockchain ήταν στην κορυφή της λίστας θέσεων εργασίας με ζήτηση ενώ παρουσιάζουν αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης 33%.

Επιπλέον, η δημοφιλής πλατφόρμα freelancing, Upwork, παρουσίασε επίσης το blockchain ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες δεξιότητες μεταξύ 5000 άλλων δεξιοτήτων στο ευρετήριό της. Ο μέσος μισθός για προγραμματιστές blockchain είναι επίσης ένας από τους εξέχοντες παράγοντες που μπορούν να σας προσελκύσουν προς την εργασία.

Σύμφωνα με το ZipRecruiter, ο μέσος ετήσιος μισθός για έναν προγραμματιστή blockchain κατώτερου επιπέδου είναι περίπου 120.748 $. Επιπλέον, οι προγραμματιστές blockchain θα μπορούσαν να κερδίσουν περισσότερα από 150.000 $ με τη σωστή εμπειρία.   


Επομένως, έχετε όλους τους λόγους να δημιουργήσετε μια καριέρα blockchain ως προγραμματιστής και να ενισχύσετε την καριέρα σας. Γνωρίζετε λοιπόν το δρόμο; Σε αυτό το σημείο μπορεί να αισθανθείτε λίγο απογοητευμένοι, ειδικά όταν πρέπει να πλοηγηθείτε σε πολλές αναρτήσεις και άρθρα ιστολογίου. Μπορείτε να αποφύγετε κάθε κόπο να περάσετε ώρες στον υπολογιστή σας, προσπαθώντας να βρείτε εύκολους τρόπους για να γίνετε προγραμματιστής blockchain.

Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο ξεκινά με προβληματισμό σχετικά με τους ρόλους ενός προγραμματιστή blockchain. Η κατανόηση των ευθυνών των προγραμματιστών blockchain σε διαφορετικούς ρόλους μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε αν είστε έτοιμοι για τη δουλειά ή όχι.

Σκέφτεστε πόσα μπορείτε να κερδίσετε ως Blockchain Developer; Σύμφωνα με τις αναφορές, ο μισθός προγραμματιστή Blockchain αυξάνεται αυτήν τη στιγμή, ας δούμε τις πληροφορίες σχετικά με το μισθό του Blockchain Developer.

Τι πρέπει να κάνω ως προγραμματιστής Blockchain?

Όταν προσπαθείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε αυτό που είναι προγραμματιστής blockchain, είναι πιθανότερο να συμφωνήσετε με κάποιον που δημιουργεί λύσεις blockchain. Ωστόσο, χρειάζεστε κάτι περισσότερο από αυτόν τον γενικό ορισμό για να κατανοήσετε τη σημασία του.

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να γνωρίζετε τους σημαντικούς ρόλους εργασίας για προγραμματιστές blockchain που μπορείτε να εξερευνήσετε προς το παρόν. Γενικά, μπορείτε να βρείτε τους βασικούς προγραμματιστές blockchain και τους προγραμματιστές λογισμικού blockchain ως τους δύο πιο συνηθισμένους ρόλους. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να βρείτε ευκαιρίες ως μηχανικοί έξυπνων συμβολαίων ή προγραμματιστές με τεχνογνωσία ανάπτυξης blockchain.

Core Blockchain προγραμματιστής

Οι βασικοί προγραμματιστές blockchain φέρουν τις ακόλουθες ευθύνες,

 1. Ανάπτυξη και συντήρηση αποκεντρωμένων εφαρμογών
 2. Επίβλεψη και προγραμματισμός έργων blockchain
 3. Διαβούλευση με εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνολογίες κατανεμημένων καθολικών.
 4. Κατανόηση των αναγκών μιας εταιρείας και ανάπτυξη εφαρμογών σύμφωνα με τις ανάγκες

Οι βασικοί προγραμματιστές blockchain θα μπορούσαν επίσης να αναλάβουν το ρόλο των διαχειριστών έργων και να αντιμετωπίσουν τις θεμελιώδεις ευθύνες τους. Επιπλέον, αυτοί οι προγραμματιστές πρέπει να οργανώσουν εκπαίδευση για μέλη της ομάδας και υπαλλήλους ως διαχειριστές έργου.

Προγραμματιστής λογισμικού Blockchain

Επομένως, ένας βασικός προγραμματιστής blockchain παρέχει βασικά τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορείτε να αναπτύξετε λύσεις blockchain. Λοιπόν, ποιος θα αναπτύξει τις λύσεις blockchain; Εδώ έρχεται η δεύτερη επιλογή για να δημιουργήσει μια καριέρα ως προγραμματιστής blockchain. Ένας προγραμματιστής λογισμικού blockchain ή ένας προγραμματιστής backend είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία παραλλαγών ιστού και κινητών αποκεντρωμένων εφαρμογών. Ορισμένες από τις εξέχουσες ευθύνες στο ρόλο του προγραμματιστή backchain blockchain ή του προγραμματιστή λογισμικού blockchain περιλαμβάνουν,

 1. Σχεδιασμός και ανάπτυξη API για τη διευκόλυνση της ενοποίησης blockchain
 2. Εκτέλεση δοκιμών απόδοσης και ανάπτυξης
 3. Συλλογή απαιτήσεων και λειτουργία από κοινού με άλλους σχεδιαστές και προγραμματιστές για σχεδιασμό λογισμικού
 4. Η δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης

Διαβάστε επίσης: Τρόπος προσγείωσης μιας εργασίας προγραμματιστή Blockchain

Έξυπνος προγραμματιστής συμβολαίου

Ο ρόλος των έξυπνων συμβάσεων στο οικοσύστημα blockchain έχει αποκτήσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια. Επομένως, πολλές επιχειρήσεις αναζητούν προγραμματιστές με δυνατότητες ενσωμάτωσης έξυπνων συμβολαίων σε λύσεις blockchain. Στην πραγματικότητα, η αυξανόμενη ζήτηση για προγραμματιστές έξυπνων συμβολαίων προσφέρει έναν άλλο πιθανό λόγο για να γίνει προγραμματιστής blockchain. Οι προγραμματιστές έξυπνων συμβολαίων ή οι μηχανικοί πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη ευχέρεια σε γλώσσες έξυπνων συμβολαίων όπως Go, Solidity ή Python. Οι κύριες ευθύνες στο ρόλο των μηχανικών έξυπνων συμβάσεων περιλαμβάνουν,

 1. Έξυπνοι έλεγχοι συμβάσεων και ανάπτυξη
 2. Διαβούλευση και αλληλεπίδραση με χρήστες και αγοραστές
 3. Ελέγξτε και κατανοήστε τη ροή και την ασφάλεια των επιχειρήσεων για να διασφαλίσετε πλήρως τα κενά στα έξυπνα συμβόλαια
 4. Εκτέλεση δοκιμών επιχειρηματικής διαδικασίας από άκρο σε άκρο

Τώρα, μπορείτε να παρατηρήσετε με σαφήνεια την ευελιξία και την παραλλαγή των διαφορετικών ρόλων που μπορείτε να ακολουθήσετε ως προγραμματιστές blockchain. Θα πρέπει να εργαστείτε για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε νέες, αναδυόμενες επιχειρηματικές προκλήσεις. Οι λύσεις που έχετε αναπτύξει θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες για καλύτερη διοίκηση και έλεγχο παράλληλα προσφέρουν καλύτερη ακεραιότητα.

Επίσης, πρέπει να φροντίσετε περίπλοκες διαδικασίες ανάλυσης, εντοπισμό σφαλμάτων λογισμικού υπολογιστών, σχεδιασμό, δοκιμή και ανάπτυξη για συγκεκριμένο υλικό προϊόντος ή διαφορετικές γραμμές τεχνικών υπηρεσιών επιχειρήσεων. Πρέπει επίσης να προσέχετε την ενσωμάτωση της λειτουργικής αρχιτεκτονικής και την επιλογή συστημάτων υπολογιστών.

Επομένως, είναι σαφές ότι οι επίδοξοι προγραμματιστές blockchain πρέπει να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στην κατανόηση των τεχνικών για την εφαρμογή αποκεντρωμένων κρυπτοσυστημάτων. Το πιο σημαντικό από όλα, πρέπει να αναζητήσετε δεξιότητες πέρα ​​από το συμβατικό σύνολο δεξιοτήτων για έναν προγραμματιστή πληροφορικής στο blockchain. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας στις εξειδικευμένες δεξιότητες που απαιτούνται για μια εργασία προγραμματιστή blockchain.

Απαιτούνται βασικές δεξιότητες για να γίνετε προγραμματιστής Blockchain

Μιλώντας για δεξιότητες, πρέπει να γνωρίζετε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιδίωξη του ρόλου ενός προγραμματιστή blockchain. Επίσης, πρέπει να πληροίτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις εκπαίδευσης.

Στο πιο θεμελιώδες επίπεδο, χρειάζεστε τουλάχιστον πτυχίο στην ασφάλεια πληροφοριών ή στην επιστήμη των υπολογιστών για εργασίες προγραμματιστών blockchain. Στη συνέχεια, πρέπει να δημιουργήσετε θεμελιώδεις γνώσεις σε ένα ευρύ φάσμα τεχνικών εννοιών όπως τα ακόλουθα.

1. Δομές δεδομένων

Οι δομές δεδομένων είναι μια από τις πρώτες απαιτήσεις που έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τους ρόλους εργασίας για προγραμματιστές blockchain. Αυτά είναι εξαιρετικά απαραίτητα εργαλεία για πλοήγηση στις πολυπλοκότητες του blockchain. Το κατανεμημένο καθολικό λειτουργεί ως δίκτυο διαφόρων αναπαραγόμενων βάσεων δεδομένων, με πληροφορίες αποθηκευμένες σε μπλοκ.

Επίσης, πρέπει να έχετε την απαιτούμενη γνώση γενικών δομών δεδομένων όπως γραφήματα, δέντρα δυαδικής αναζήτησης, συνδεδεμένες λίστες και χάρτες κατακερματισμού.

2. Κρυπτογραφία

Η επόμενη σημαντική ανησυχία για τους επίδοξους προγραμματιστές blockchain αναφέρεται στην κρυπτογραφία, η οποία είναι βασικά ο θεμέλιος λίθος για το blockchain. Το Bitcoin blockchain εφαρμόζει κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού για τη δημιουργία λειτουργιών κατακερματισμού και ψηφιακών υπογραφών.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε ορισμένες δυσκολίες στην κρυπτογραφία εάν δεν είστε άπταιστα στα μαθηματικά. Μερικά από τα πιο κοινά θέματα που πρέπει να λάβετε υπόψη στην περίπτωση της κρυπτογραφίας περιλαμβάνουν κρυπτογραφικές λειτουργίες κατακερματισμού, ακεραιότητα μηνυμάτων, κρυπτογράφηση μπλοκ και αυθεντική κρυπτογράφηση.

3. Κατανεμημένα συστήματα και δικτύωση

Οι υποψήφιοι που προσπαθούν να οικοδομήσουν μια καριέρα blockchain στην ανάπτυξη θα πρέπει επίσης να αναπτύξουν μια πολλά υποσχόμενη εντύπωση για τη λειτουργία των κατανεμημένων καθολικών. Επιπλέον, πρέπει επίσης να αναπτύξετε μια εις βάθος κατανόηση της δικτύωσης peer-to-peer, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρέος φάσματος θεμάτων όπως δρομολόγηση και τοπολογίες δικτύου.

Επιπλέον, οι επίδοξοι προγραμματιστές blockchain πρέπει επίσης να έχουν βασικές γνώσεις σχετικά με τον βυζαντινό μηχανισμό συναίνεσης με ανεκτικότητα σε σφάλματα. Είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό ασφαλείας που σχετίζεται με το blockchain για ευκολότερη και ευέλικτη καταγραφή και ανταλλαγή πληροφοριών.

Ελέγξτε επίσης: Εργαλεία Blockchain που λατρεύουν οι προγραμματιστές

4. Οικονομία κρυπτονομισμάτων

Οι υποψήφιοι που θέλουν να βρουν τις καλύτερες θέσεις για προγραμματιστές blockchain κοντά τους θα πρέπει επίσης να κατανοήσουν τις οικονομικές δομές γύρω από τα κρυπτονομίσματα. Οι φιλοξενούμενοι προγραμματιστές blockchain θα πρέπει να αναπτύξουν μια καλύτερη κατανόηση της θεωρίας παιχνιδιών, η οποία χρησιμεύει ως κατάλληλο μαθηματικό πλαίσιο για σενάρια μοντελοποίησης με υπάρχουσες συγκρούσεις συμφερόντων.

5. Αποκεντρωμένες εφαρμογές

Το μεγαλύτερο έργο ενός προγραμματιστή blockchain θα περιστρέφεται γύρω από αποκεντρωμένες εφαρμογές ή dApps. Αν θέλετε να γίνετε προγραμματιστής blockchain, τότε πρέπει να καταλάβετε πώς αναπτύσσονται οι dApps σε blockchain. Μεταξύ των πολλών αξιοσημείωτων πλατφορμών ανάπτυξης dApps, μπορείτε να βρείτε το Hyperledger, το Ethereum και το EOS ως τις κορυφαίες επιλογές.

6. Έξυπνες συμβάσεις

Η γενιά προγραμματιστών blockchain θα πρέπει να ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό με έξυπνα συμβόλαια. Πολλές εφαρμογές blockchain ενσωματώνουν έξυπνα συμβόλαια για τη διασφάλιση καλύτερης ακεραιότητας συναλλαγών. Τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να εισάγουν ένα νέο σημείο αναφοράς στην εφαρμογή των συμβάσεων και των επιχειρηματικών συμφωνιών. Η αυτόματη και αμερόληπτη εφαρμογή έξυπνων συμβάσεων καταργεί την ανάγκη εξάρτησης από τους μεσάζοντες.

Παρόλο που τα έξυπνα συμβόλαια έχουν προσφέρει μια απλούστερη προσέγγιση για τη δημιουργία εμπιστοσύνης στις συναλλαγές, γίνονται όλο και πιο περίπλοκα σταδιακά. Επομένως, οι προγραμματιστές blockchain χρειάζονται επίσης τεχνικές δεξιότητες για σωστή βελτιστοποίηση και έλεγχο έξυπνων συμβάσεων.

Διαβάστε επίσης: Κορυφαίες δεξιότητες Blockchain που πρέπει να έχετε

Βέλτιστες πρακτικές για να ξεκινήσετε τη σταδιοδρομία ως προγραμματιστής Blockchain

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται μέχρι τώρα δείχνουν ξεκάθαρα όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για μια καριέρα ως προγραμματιστής blockchain. Ωστόσο, μπορείτε να προχωρήσετε στο ταξίδι σας στο σωστό δρόμο μπροστά μόνο με τις πρακτικές που προτείνουν οι ειδικοί. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις βέλτιστες πρακτικές για να ξεκινήσουμε μια καριέρα blockchain ως προγραμματιστής ως εξής,

 • Γνωρίστε τον πραγματικό σκοπό του Blockchain

Το κύριο ζήτημα με οποιονδήποτε επίδοξο προγραμματιστή blockchain είναι η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τον σκοπό του blockchain. Πολλοί άνθρωποι συγχέουν την τεχνολογία blockchain για κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το blockchain χρησιμοποιήθηκε για τη διευκόλυνση της αποκεντρωμένης τεχνολογίας καθολικών που χρησιμοποιείται από το Bitcoin. Επομένως, θα πρέπει να κάνετε μια εις βάθος ανασκόπηση του κόσμου των κρυπτονομισμάτων και να κατανοήσετε τη σχέση τους με την τεχνολογία blockchain.

 • Βελτιώστε την ικανότητά σας στον προγραμματισμό

Η επόμενη σημαντική πρόταση για να γίνετε προγραμματιστής blockchain επισημαίνει την ανάπτυξη ευχέρειας στον προγραμματισμό. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να λερώσουν τα χέρια τους με διάφορες γλώσσες προγραμματισμού όπως Python, SQL και JavaScript. Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε διαφορετικές πλατφόρμες για να βελτιώσετε την εμπειρία σας στην ανάπτυξη blockchain.

 • Εγγραφείτε για πιστοποιήσεις και μαθήματα Blockchain

Τέλος, η πιο κρίσιμη βέλτιστη πρακτική που συνιστάται για τους υποψηφίους να γίνουν προγραμματιστές blockchain επισημαίνει την πιστοποίηση και την εκπαίδευση blockchain. Το Blockchain εξακολουθεί να αγωνίζεται για την επίτευξη ωριμότητας και υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που προσφέρουν εκπαίδευση και έρευνα blockchain χωρίς προβλήματα.

Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε την πύλη 101 Blockchains ως την καλύτερη πλατφόρμα για τους στόχους της σταδιοδρομίας σας. Το 101 Blockchains προσφέρει την πιστοποίηση Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) που μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε εύκολα εργασίες για προγραμματιστές blockchain. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε ένα ευρύ φάσμα άλλων εκπαιδευτικών μαθημάτων που σχετίζονται με το blockchain σε 101 Blockchains για ενίσχυση των δεξιοτήτων σας.

Προετοιμαστείτε για συνέντευξη προγραμματιστή Blockchain; Εδώ είναι οι κορυφαίες ερωτήσεις συνέντευξης για προγραμματιστές Blockchain που πρέπει να περάσετε για να διακόψετε τη συνέντευξη.

Τελικές λέξεις

Σε μια τελική σημείωση, μπορείτε να σημειώσετε ξεκάθαρα ότι ο μέσος μισθός προγραμματιστή blockchain δεν είναι η μόνη θετική πτυχή της καριέρας ενός προγραμματιστή blockchain. Ταυτόχρονα, μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε το πλήρες σύνολο δεξιοτήτων που απαιτείται για να γίνετε προγραμματιστής blockchain. Οι αναγνώστες μπορούν να αρχίσουν να εγγράφονται σε 101 Blockchains για να αναπτύξουν τις θεμελιώδεις γνώσεις τους για το blockchain μέσω διαφορετικών εκπαιδευτικών μαθημάτων.

Μόλις διαγράψετε τις βασικές αρχές, μπορείτε να προχωρήσετε σε επαγγελματικές πιστοποιήσεις όπως το Certified Enterprises Blockchains Professional για να επιτύχετε τους στόχους της σταδιοδρομίας σας. Το πιο σημαντικό από όλα, το 101 Blockchains φέρνει χρόνια εμπειρίας στον κλάδο μαζί με στρατηγική, πρακτική καθοδήγηση για όλους τους μαθητές. Προχωρήστε και εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία σας τώρα! 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map