Κίνδυνοι Blockchain που πρέπει να γνωρίζει κάθε CIO

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους κινδύνους blockchain και θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το blockchain από διαφορετικές οπτικές γωνίες, δηλαδή – γενικά, ανάπτυξη, νομική και ασφάλεια. Επίσης, θα λάβετε μια λίστα ελέγχου για να βεβαιωθείτε ότι ο οργανισμός σας κινδυνεύει!

Το Blockchain είναι μια επαναστατική ιδέα. Έχει επηρεάσει άμεσα διάφορες βιομηχανίες εκεί έξω. Ωστόσο, το blockchain δεν είναι απαλλαγμένο από κινδύνους. Οι κίνδυνοι μπορεί να σχετίζονται με την τεχνολογία, την εφαρμογή, την επένδυση, τη νομική, τη λειτουργική, την ασφάλεια, τη χρηματοδότηση και άλλες πτυχές που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το blockchain.

Εγγραφείτε τώρα: Μάθημα Βασικών Αρχών για Επιχειρήσεις Blockchains

Contents

Τύποι κινδύνων Blockchain

Όταν μιλάμε για blockchain, μιλάμε συγκεκριμένα για την τεχνολογική πτυχή του. Δεν είναι τα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain.


Όμως, όταν πρόκειται για ιδρύματα όπως οι τράπεζες, βρίσκουν επικίνδυνα την κρυπτογράφηση. Ένα τέτοιο εργαλείο που δημιουργήθηκε από την Elliptic επιτρέπει στην τράπεζα να παρακολουθεί τους κινδύνους bitcoin. Παρακολουθεί τις μεγαλύτερες οντότητες που ασχολούνται με το bitcoin.

Εκτός από την άποψη των τραπεζών, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το blockchain.

Λοιπόν, ποιοι είναι οι κίνδυνοι blockchain?

Γενικοί κίνδυνοι Blockchain

Οι γενικοί κίνδυνοι blockchain που μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε έργο blockchain περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Τα πρωτόκολλα Blockchain είναι δύσκολο να ενσωματωθούν

Το Blockchain είναι μια νέα τεχνολογία. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται δύσκολο να συμπεριληφθούν πρωτόκολλα blockchain σε ένα έργο. Σύμφωνα με την Deloitte, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν διαφορετικά έργα blockchain. Για παράδειγμα, εάν θέλουν να μοιραστούν πληροφορίες από το Hyperledger Fabric Protocol στο Ethereum Protocol, θα χρειαστούν ένα επίπεδο ολοκλήρωσης που διαχειρίζεται αυτά τα δύο διαφορετικά εταιρικά συστήματα

Ελέγξτε το blockchain για να μάθετε για το εταιρικό σύστημα

Έλλειψη τυποποίησης

Η μεγάλη ποικιλία πλαισίων σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη τυποποίησης. Αυτός είναι δυνητικά ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που υφίστανται τα τρέχοντα έργα blockchain. Αυτά τα πρότυπα ισχύουν σε ολόκληρο το οικοσύστημα blockchain, συμπεριλαμβανομένων των αρχικών προσφορών νομισμάτων (ICO), των κρυπτονομισμάτων, των πλαισίων και ούτω καθεξής.

Οι ICO υποφέρουν περισσότερο από την έλλειψη τυποποίησης. Οι επενδυτές δεν έχουν κατάλληλη προστασία έναντι της επένδυσης, γεγονός που καθιστά τους ICO ένα μεγάλο στοίχημα. Αυτό το άρθρο μιλά για τον τρόπο επιτυχούς εκκίνησης του ICO.

Διαβάστε το Trade Finance Blockchain για να πάρετε μια ιδέα για το πόσο δύσκολη είναι η τυποποίηση.

Κακή αποτίμηση των κρυπτονομισμάτων

Οι τιμές κρυπτονομισμάτων είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες καθώς χρησιμοποιούν το blockchain. Μια λογική τιμή κρυπτογράφησης αλλάζει επίσης το συναίσθημα της αγοράς προς το blockchain.

Το Bitcoin, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain, μπορεί να δει υψηλά άλματα που δεν μπορούν να μαντέψουν οι επενδυτές. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι τιμές μπορούν να μειωθούν απότομα, αφήνοντας πολλούς επενδυτές κενά.

Είναι σαφές ότι οι τιμές δεν είναι σταθερές και αυτός είναι ένας κίνδυνος που σχετίζεται με τους εμπόρους που κάνουν τραπεζική σε ένα έργο ή σε ένα κρυπτογράφηση που χρησιμοποιεί το έργο blockchain.

Κίνδυνοι ανάπτυξης Blockchain

Τώρα, που έχουμε ρίξει μια ματιά στους κινδύνους blockchain, ας βυθίσουμε βαθιά στην πτυχή της ανάπτυξης.

Αυτήν τη στιγμή, το blockchain εφαρμόζεται σχεδόν σε κάθε τομέα. Είτε πρόκειται για τον τομέα της υγείας ή της αλυσίδας εφοδιασμού ή ακόμη και της κυβέρνησης. Όλοι θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την πρωτοποριακή τεχνολογία.

Η ιδέα του Blockchain έχει πλέον εξελιχθεί σε Τεχνολογία Κατανεμημένων Καθολικών (DLT). Υπάρχουν πολλοί τρόποι, το πρόβλημα προσπαθεί να λυθεί, με βάση την έννοια της αποκέντρωσης. Για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε την εμφάνιση ενός κατευθυνόμενου ακυκλικού γραφήματος (DAG). Χρησιμοποιήθηκε στο IOTA. Ένα άλλο DAG που βασίζεται στο DAG περιλαμβάνει το Hyperledger. Όλα αυτά εξελίχθηκαν από το blockchain και ως εκ τούτου είχαν τους ίδιους κινδύνους που σχετίζονται με το blockchain.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τους κινδύνους ανάπτυξης blockchain περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Υποανάπτυκτες προδιαγραφές

Κάθε τεχνολογία έχει την απαραίτητη τυποποίηση πίσω από αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι καθίσταται εύκολο για εταιρείες σε όλο τον κόσμο να υιοθετήσουν την τεχνολογία και να επιτρέψουν τη χρήση παγκοσμίως. Αυτήν τη στιγμή, το blockchain δεν έχει τα κατάλληλα πρότυπα λόγω της ταχείας ανάπτυξής του. Με διαφορετικούς οργανισμούς που εργάζονται στην “δική τους” έκδοση blockchain ή DLT, είναι δύσκολο να τυποποιηθούν. Το blockchain και το κατανεμημένο καθολικό είναι δύο διαφορετικές έννοιες – μάθετε περισσότερα εδώ, τεχνολογία blockchain έναντι κατανεμημένου καθολικού.

Επίσης, ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά έντονος, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για αυτούς τους οργανισμούς να συνεργαστούν για την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου.

Στο τέλος, αυτό οδηγεί σε κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια, το απόρρητο και τη διαλειτουργικότητα.

Υψηλή ζήτηση ενέργειας

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλές μέθοδοι συναίνεσης. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, είναι εύκολο να πούμε ότι το Proof-of-Work (PoW) είναι το πιο δημοφιλές. Τόσο το Ethereum όσο και το Bitcoin τα χρησιμοποιούν. Το Ethereum είναι πιο δημοφιλές όσον αφορά την εφαρμογή blockchain.

Κάθε μέθοδος συναίνεσης έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το PoW είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος επίτευξης συναίνεσης καθώς ανταμείβει τους ανθρακωρύχους για το έργο που κάνουν. Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος. Στο PoW, κάθε κόμβος πρέπει να ανταγωνίζεται μεταξύ τους επιλύοντας ένα πολύ περίπλοκο μαθηματικό πρόβλημα. Για να λυθεί το πρόβλημα, οι ανθρακωρύχοι πρέπει να επενδύσουν σε μηχανήματα υψηλής απόδοσης που απαιτούν πολλή ηλεκτρική ενέργεια.

Με την πάροδο του χρόνου, οι προγραμματιστές blockchain κατανοούν τον αντίκτυπό του και αργά μετατρέπονται σε μια πιο φιλική προς την ενέργεια μέθοδο συναίνεσης όπως το Proof-of-Stake (PoS).

Έχετε μπερδευτεί σχετικά με το Proof-of-Work (PoW) και το Proof-of-Stake (PoS); Δείτε αυτό το άρθρο στο PoW Vs. PoS!

Νομοθεσία περί απορρήτου δεδομένων

Το απόρρητο δεδομένων είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα με την τεχνολογία blockchain ή κατανεμημένου καθολικού. Είναι σαφές ότι τα DLT έχουν σχεδιαστεί και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα κοινωνική υποδομή. Με διαφορετικές χώρες και περιοχές που εφαρμόζουν κανονισμούς περί απορρήτου δεδομένων, όπως ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σημαντικό να κάνετε το ίδιο για το blockchain.

Η προσέγγιση δεν είναι να δηλώσετε την ταυτότητά σας στο δίκτυο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα λόγω των δραστηριοτήτων Γνωρίστε τους πελάτες σας (KYC) και κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML).

Εμπιστεύοντας τους διαχειριστές και προγραμματιστές Blockchain

Το Blockchain είναι μια εξαιρετική ιδέα που δεν είναι αξιόπιστη. Ωστόσο, είναι μια νέα τεχνολογία και πολλοί παίκτες μπαίνουν, γεγονός που καθιστά το οικοσύστημα blockchain πιο περίπλοκο. Σημαίνει επίσης ότι ως καταναλωτής ή τελικός χρήστης μπορεί να δυσκολευτεί να εμπιστευτεί αυτές τις νέες πλατφόρμες.

Η εφαρμογή είναι αυτό που έχει σημασία, και οι προγραμματιστές και οι διαχειριστές θα είναι υπεύθυνοι για αυτά τα έργα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα μπορούν να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου του τύπου αλγορίθμου κρυπτογραφίας που πρέπει να κάνουν, ικανότητα σε μαλακό ή σκληρό πιρούνι και ούτω καθεξής. Αυτές οι αποφάσεις μπορεί να είναι προκατειλημμένες και θα δημιουργούσαν κίνδυνο για τη βασική ιδέα του ίδιου του blockchain.

Ο ρόλος των χρηστών

Ο χρήστης είναι ο πυρήνας του αποκεντρωμένου δικτύου. Επειδή δεν υπάρχει κεντρική αρχή, ο χρήστης πρέπει να αναλάβει όλη την ευθύνη όσον αφορά τη διαχείριση των λογαριασμών του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουν σωστά το ιδιωτικό κλειδί – το οποίο χρησιμοποιείται για πρόσβαση στο πορτοφόλι ή στις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο blockchain. Εάν χαθεί, ο χρήστης θα χάσει επίσης την πρόσβαση στα δεδομένα του. Επίσης, δεν υπάρχει επιλογή επαναφοράς ή ανάκτησης όσον αφορά το blockchain. Αυτό φέρνει πολλούς κινδύνους προσανατολισμένους στο χρήστη για την τεχνολογία blockchain.

Ταχύτητα συναλλαγής

Ένα από τα γνωστά χαρακτηριστικά των δικτύων blockchain είναι ο χρόνος που χρειάζονται για να διευθετήσουν τις συναλλαγές. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην συμβαίνει κάθε φορά που πραγματοποιούνται συναλλαγές. Εάν πάρουμε το παράδειγμα του Bitcoin, μπορεί να χρειαστούν οπουδήποτε από δέκα λεπτά έως μερικές ώρες για να ολοκληρωθεί μια συναλλαγή.

Η επεκτασιμότητα είναι επίσης ένα μεγάλο ζήτημα, και όταν υπάρχει συμφόρηση, το ποσοστό συναλλαγών μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Λοιπόν, πώς μπορεί αυτό να είναι κίνδυνος; Για έναν χρήστη που χρησιμοποιεί μια λύση blockchain, μπορεί να μην γνωρίζει την κατάσταση του δικτύου. Εάν η συναλλαγή είναι επείγουσα, μπορεί να αισθάνεται κολλημένη και να επηρεαστεί αρνητικά με αυτήν. Η λύση σε αυτό είναι ένα ιδιωτικό δίκτυο, αλλά έρχονται επίσης με τα δικά τους μειονεκτήματα.

Κακόβουλοι χρήστες

Οι κακόβουλοι χρήστες αποτελούν μέρος οποιουδήποτε συστήματος ή λύσης. Το Blockchain δεν διαφέρει. Μπορούν να επηρεάσουν το δίκτυο blockchain ελέγχοντας μια συγκεκριμένη πτυχή του. Οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί και εναπόκειται στους προγραμματιστές να διασφαλίσουν ότι κακόβουλοι φορείς σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πάρουν τον έλεγχο των πόρων του δικτύου ή της μεθόδου συναίνεσης.

Νομικοί σχετικοί κίνδυνοι Blockchain

Υπάρχουν επίσης ορισμένοι νομικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το blockchain. Τα νομικά ζητήματα τεχνολογίας Blockchain είναι πιο σοβαρά. Προκειμένου να προστατευθούν οι χρήστες και επίσης να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία blockchain εφαρμόζεται σωστά, οι νόμοι εφαρμόζονται. Οι κυβερνήσεις επιθυμούν επίσης να κυβερνούν τη νέα τεχνολογία καθώς είναι συγκεντρωτικές στη φύση και στον αυταρχικό χαρακτήρα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, αυτοί οι κανόνες προβάλλονται για την προστασία των συμφερόντων του χρήστη, του παρόχου υπηρεσιών και της κυβέρνησης επίσης.

Εάν αναπτύσσετε προϊόντα που σχετίζονται με το blockchain ή σκοπεύετε να απολαύσετε ένα προϊόν blockchain, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε για τους νομικούς κινδύνους του blockchain. Είναι όπως παρακάτω.

Ιδιωτικότητα δεδομένων

Το απόρρητο των δεδομένων είναι η μεγαλύτερη ανησυχία όσον αφορά την τεχνολογία κατανεμημένων καθολικών. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αποκεντρωμένο και διανεμημένο. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε ένα blockchain παραμένουν σε blockchain, ακόμη και αν είναι προσωπικές πληροφορίες. Όταν λέμε ότι διανέμεται, συμμορφωνόμαστε ότι τα δεδομένα πρέπει να αποθηκευτούν σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες. Σημαίνει επίσης ότι μπορεί εύκολα να εμπίπτει σε ένα τεράστιο πλήθος δικαιοδοσιών – καθιστώντας το απόρρητο των δεδομένων ένα πολύ περίπλοκο θέμα.

Για αρχάριους, ποιος νόμος περί απορρήτου δεδομένων πρέπει να ακολουθούν τα δεδομένα; Μπορούμε να πάρουμε την ασπίδα προστασίας προσωπικών δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ, αλλά αυτό θα λειτουργούσε μόνο για συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την ΕΕ στις ΗΠΑ ή το αντίστροφο. Ακόμα κι αν λειτουργεί για αυτές τις περιοχές, δεν καλύπτει τις άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Ο κανονισμός GDPR απευθύνεται ρητά στους πολίτες της ΕΕ. Όλα-σε-όλα, η ιδέα του απορρήτου των δεδομένων είναι παραπλανητική όσον αφορά το blockchain. Ένα ακόμη πράγμα που καθιστά περίπλοκο το απόρρητο των δεδομένων είναι το γεγονός ότι τα δεδομένα είναι αμετάβλητα στο blockchain. Κανένας χρήστης, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να καταργήσει τις πληροφορίες αφού αποθηκευτούν από τη βάση δεδομένων blockchain.

Δικαιοδοσία και επίλυση διαφορών

Η δικαιοδοσία και η επίλυση διαφορών αποτελούν μεγάλες ανησυχίες. Ένα κατανεμημένο καθολικό αφορά ένα αποκεντρωμένο δίκτυο, το οποίο καθιστά την εφαρμογή δικαιοδοσίας αναπόφευκτο πρόβλημα.

Τα σύγχρονα κρυπτονομίσματα blockchain όπως το Ethereum ή άλλα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το θέμα με τη χρήση έξυπνων συμβολαίων. Μπορούν να κωδικοποιηθούν ώστε να περιλαμβάνουν μια συγκεκριμένη δικαιοδοσία. Ωστόσο, η πρόκληση είναι να επιβληθεί η χρήση της δικαιοδοσίας.

Επίσης, ερωτήσεις όπως ποιος θα επιλύσει μια διαφορά εάν χρειαστεί. Η διαδικασία επίλυσης διαφορών είναι επίσης μια μεγάλη πρόκληση που πρέπει να επιλυθεί. Τέλος, πρέπει να αποφασιστεί η παροχή ανταμοιβών σε εκείνη που λύνει. Συνολικά, είναι δύσκολο να επιλυθούν τα ζητήματα που αφορούν τη φύση του DLT.

Κανονιστικοί κίνδυνοι

Ο τελευταίος νομικός κίνδυνος blockchain είναι κανονιστικός κίνδυνος. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διαβιβάσουν κανονισμούς στο DLT. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κράτη έχουν επίσης την εξουσία να κάνουν τους δικούς τους κανονισμούς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα.

Με την άνοδο των ψηφιακών νομισμάτων, είναι σύνηθες να υπάρχουν ομοσπονδιακοί κανονισμοί έτσι ώστε να προστατεύει το συμφέρον των χρηστών και να διατηρεί την οικονομία σε ισορροπία.

Κίνδυνοι σχετιζόμενοι με την ασφάλεια Blockchain

Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι ασφαλείας που σχετίζονται με το blockchain. Με όλο και περισσότερες εταιρείες που προσπαθούν να μπουν στην τεχνολογία blockchain, οι κίνδυνοι ασφαλείας μπορούν να γίνουν κατανοητοί.

Αλλά, πώς το blockchain υφίσταται ακόμη και κινδύνους ασφαλείας; Τα DLT είναι γνωστά για την εξαιρετική τους ασφάλεια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απολύτως ασφαλή. Μπορούν ακόμα να επιτεθούν και δεδομένα ή πληροφορίες μπορούν να κλαπούν.

Ως εταιρεία, πρέπει να καταλάβετε ότι το blockchain δεν είναι επίσης εντελώς ασφαλές και να λάβετε προληπτικά μέτρα για να το κάνετε ασφαλές. Για να πάρετε μια ιδέα, παρακάτω είναι οι κίνδυνοι ασφαλείας της blockchain.

Κίνδυνοι που σχετίζονται με τον άνθρωπο

Παρόλο που το blockchain είναι εντελώς αποκεντρωμένο, πρέπει να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους για να λειτουργεί σωστά. Σε αυτήν την περίπτωση, εισέρχονται νέοι κίνδυνοι ασφαλείας blockchain. Για παράδειγμα, κάθε επιχείρηση που θέλει να αλληλεπιδράσει με το σύστημα blockchain πρέπει να το κάνει είτε μέσω υπολογιστή είτε αυτοματοποιημένων συστημάτων. Όταν ένας χρήστης αλληλεπιδρά μέσω υπολογιστή, σε αυτό το σημείο, υπάρχει πιθανότητα τα διαπιστευτήρια να αποκτήσουν πρόσβαση στα συστήματα μπορεί να κλαπεί ή να παραβιαστεί. Συμβαίνει μόνο σε τελικά σημεία, γεγονός που καθιστά το blockchain ευάλωτο. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι περισσότερο από έναν κίνδυνο που βασίζεται στον χρήστη, αλλά καθώς το blockchain πρέπει να αλληλεπιδρά με τον χρήστη, πρέπει να ορίζεται κάτω από τους κινδύνους ασφαλείας blockchain.

Κίνδυνοι με ιδιωτικό και δημόσιο κλειδί

Η όλη ιδέα της τεχνολογίας blockchain ή κατανεμημένου καθολικού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δημόσια και ιδιωτικά κλειδιά. Αυτά τα πλήκτρα είναι μια σειρά χαρακτήρων που προσφέρει μοναδικές ιδιότητες ασφαλείας. Μια ιδιοκτησία ασφαλείας είναι ότι είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς.

Το Blockchain λειτουργεί με αυτά τα πλήκτρα. Εάν δεν έχετε τον σωστό συνδυασμό δημόσιου ή ιδιωτικού κλειδιού, απλά δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο ψηφιακό περιεχόμενο που είναι αποθηκευμένο στο blockchain. Οι χάκερ το γνωρίζουν αυτό, και επίσης γνωρίζουν ότι είναι χάσιμο χρόνου για να μαντέψουν αυτά τα κλειδιά. Γι ‘αυτό προσπαθούν να πάρουν τα κλειδιά επιτίθενται στο πιο αδύναμο σημείο, δηλαδή στο σύστημα που χρησιμοποιείται από τον χρήστη. Μπορεί να είναι μια φορητή συσκευή ή ένας προσωπικός υπολογιστής.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ο εισβολέας μπορεί να επωφεληθεί από τις ευπάθειες που εμφανίζονται από αυτές τις συσκευές. Εάν χρησιμοποιείτε Android, θα προσπαθήσουν απλώς να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες που μοιράζεστε μέσω της συσκευής σας. Εάν εισαγάγετε το ιδιωτικό σας κλειδί, μπορούν να δημιουργήσουν ένα αντίγραφο και να το στείλουν στους δικούς τους υπολογιστές. Με το ιδιωτικό κλειδί στο χέρι, μπορούν στη συνέχεια να έχουν πρόσβαση στις αποθηκευμένες πληροφορίες. Τις περισσότερες φορές, φταίει ο χρήστης να μην ασφαλίζει τα συστήματά του.

Οι ευπάθειες σε επίπεδο υλικού μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν από τους χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή ένα σύστημα.

Ως χρήστης, η δουλειά σας είναι να κάνετε το σύστημά σας όσο το δυνατόν πιο ασφαλές.

Για να διασφαλίσετε ότι προστατεύετε τη συσκευή σας, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα.

 • Ενημερώνετε τακτικά τη συσκευή σας.
 • Χρησιμοποιήστε καλά antivirus και τείχος προστασίας
 • Ποτέ μην αποθηκεύετε τα κλειδιά σας σε έγγραφο του Word, σε ένα αρχείο κειμένου ή σε άλλο τύπο αρχείου στον οποίο ο εισβολέας μπορεί εύκολα να έχει πρόσβαση.
 • Μην στέλνετε ή αποθηκεύετε τα κλειδιά σας σε email.

Κίνδυνοι πωλητών

Πολλές πλατφόρμες και υπηρεσίες ad-hoc συνεργάζονται με DLT για τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του. Με την ανάπτυξη DLTs, είναι προφανές ότι θα δούμε επίσης ανάπτυξη στην ανάπτυξη τρίτων. Αυτές περιλαμβάνουν λύσεις όπως πορτοφόλια, επεξεργαστές πληρωμών, έξυπνα συμβόλαια, πλατφόρμες πληρωμών blockchain και ούτω καθεξής.

Αυτοί οι πωλητές ενέχουν επίσης κίνδυνο για τους χρήστες. Εάν η πλατφόρμα ή η υπηρεσία που χρησιμοποιείτε έχει οποιαδήποτε μορφή ευπάθειας, τότε μπορείτε να αναμένετε προβλήματα κατά την πρόσβαση σε αυτήν. Οι κίνδυνοι ασφαλείας μπορεί να προκύψουν λόγω κακού κώδικα, χαμηλής ασφάλειας και λανθασμένου χειρισμού από τα άτομα. Επίσης, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους προμηθευτές χρησιμοποιούν έξυπνα συμβόλαια, πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι έξυπνες συμβάσεις τους είναι απαλλαγμένες από κάθε είδους ελαττώματα ή κενά ασφαλείας. Εάν υπάρχει ένα, τότε μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αποτέλεσμα σε όλο το σύστημα.

Μη ελεγμένος κωδικός

Η ποιότητα του κώδικα παραμένει μια μεγάλη ανησυχία για τις περισσότερες από τις λύσεις blockchain. Οι αποκεντρωμένοι οργανισμοί πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν αναπτύσσουν τις λύσεις τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Αποκεντρωμένος Αυτόνομος Οργανισμός (DAO) – τι είναι το DAO. Είναι ένα αυτόνομο σύστημα που αυτοματοποιεί ένα συγκεκριμένο ή ολόκληρο τον οργανισμό.

Το DAO hack είναι ένα από τα πιο δημοφιλή hacks στην ιστορία του blockchain. Δημιουργήθηκε το 2016 και ήταν γνωστό ως “The DAO”. Παραβιάστηκε, με αποτέλεσμα την απώλεια ενός τεράστιου ποσού εσόδων. Η συνάρτηση split εκτελέστηκε από τον χάκερ καθώς προσπάθησε να μεταφέρει χρήματα από τον κύριο λογαριασμό. Έκλεψε 55 εκατομμύρια δολάρια Ether.

Δεν έχει δοκιμαστεί σε πλήρη κλίμακα

Τα DLT εκτελούνται κυρίως σε μικρή κλίμακα πριν από τη ζωντανή προβολή. Για να δοκιμάσουν το DLT, οι προγραμματιστές πρέπει να χρησιμοποιούν testnet που προσομοιώνει το δίκτυο. Μπορούν να κάνουν ένα ευρύ φάσμα δοκιμών. Ωστόσο, δεν καλύπτει τα θέματα που μπορούν να έρθουν σε πλήρη κλίμακα.

Ο οργανισμός σας είναι προετοιμασμένος?

Υπάρχουν 10 σχετικοί παράγοντες κινδύνου blockchain. Είναι όπως παρακάτω.

 • Βασική διαχείριση
 • Διαχείριση δεδομένων
 • Απόδοση και επεκτασιμότητα
 • Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή υπόθεσης
 • Προστασία αλυσίδας
 • Ολοκλήρωση και διαλειτουργικότητα
 • Κανονισμοί και συμμόρφωση
 • Αποκατάστασης καταστροφών
 • Απόρρητο και διαχείριση αλυσίδων
 • Διαχείριση δικτύου και συναίνεσης.

Αυτοί οι συγκεκριμένοι τομείς πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ανάπτυξη εφαρμογών που σχετίζονται με blockchain ή κατανεμημένες λύσεις καθολικών.

Αν θέλετε προηγμένες γνώσεις σχετικά με το blockchain για επιχειρήσεις, πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP).

Τελικές σκέψεις

Ως οργανισμός, πρέπει να καταλάβετε ότι το blockchain δεν είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα εκεί έξω. Μπορεί να βελτιώσει συγκεκριμένες διαδικασίες, αλλά κοστίζει πολύ κατά το αρχικό στάδιο. Επίσης, πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένοι κίνδυνοι. Σε αυτό το άρθρο, συζητήσαμε μια μεγάλη ποικιλία κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, της νομικής και της ανάπτυξης. Λοιπόν, τι πιστεύετε για τους κινδύνους blockchain και τη δυνητική διαχείριση κινδύνου blockchain; Σχολιάστε παρακάτω και ενημερώστε μας.

Εάν είστε περίεργοι για τους κινδύνους blockchain και τα βασικά βασικά στοιχεία, φροντίστε να ελέγξετε το δωρεάν μάθημα βασικών blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me