Σχετική βάση δεδομένων Blockchain Vs: Ποια είναι η διαφορά;

Η τεχνολογία Blockchain είναι ένα από τα θαύματα στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Αλλά τι είναι τόσο τρελό για ένα σύστημα καθολικών; Δεν είναι δυνατή η επίλυση όλων των προβλημάτων από τα προηγούμενα μοντέλα βάσεων δεδομένων; Για να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας, φέρνουμε τη σύγκριση της blockchain έναντι της σχεσιακής βάσης δεδομένων.

Τόσο η σχεσιακή βάση δεδομένων όσο και το blockchain είναι απόλυτα ικανά να χειριστούν τα καθήκοντα των εταιρικών εταιρειών. Αμέσως μετά την ανάπτυξη του blockchain, ο κόσμος τρελαίνεται για αυτό. Αλλά αν η σχεσιακή βάση δεδομένων είναι απόλυτα ικανή για τη δουλειά, γιατί χρειαζόμαστε blockchain; Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που η σχεσιακή βάση δεδομένων μπορεί να προσφέρει καλή αξία, εξακολουθεί να υστερεί σε πολλές κατηγορίες σε σύγκριση με το blockchain.

Δεδομένου ότι και τα δύο αυτά μοντέλα καθολικών είναι εξαιρετικά δημοφιλή και ορισμένοι από εσάς μπορεί να είναι δύσπιστοι σχετικά με το αν το blockchain είναι αρκετά αντάξιο για να αντικαταστήσει αυτό το ήδη υπάρχον μοντέλο. Θα το ελέγξουμε ακριβώς αυτό.

Εγγραφείτε τώρα: Δωρεάν μάθημα Blockchain

Τι είναι η τεχνολογία Blockchain?

Στη βάση δεδομένων blockchain vs σχεσιακή, πρέπει να γνωρίζετε και για τις δύο τεχνολογίες προτού καταλάβετε πώς είναι διαφορετικές. Γι ‘αυτό αρχικά δίνουμε μια σύντομη εξήγηση της τεχνολογίας blockchain.

Λοιπόν, τι είναι η τεχνολογία blockchain; Λοιπόν, είναι ένα σύστημα καθολικών που αποκεντρώνεται και διανέμεται. Επιπλέον, προσφέρει επίσης ακεραιότητα δεδομένων, διαφάνεια και ούτω καθεξής.

Με απλά λόγια, το blockchain θα συνδεόταν σε μορφή αλυσίδας. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν δεδομένα στο καθολικό θα έχουν μια δομή τύπου αλυσίδας. Φανταστείτε λοιπόν τη δομή των μπλοκ που συνδέονται μεταξύ τους.

Επιπλέον, ένα μπλοκ θα συνδεθεί με τα προηγούμενα και μετά τα μπλοκ. Ως αποτέλεσμα, όλα τα μπλοκ δημιουργούν μια αλυσίδα μπλοκ, έτσι το όνομα.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε μπλοκ στο καθολικό θα έχει δεδομένα ή πληροφορίες σχετικά με τη συναλλαγή. Λοιπόν, τι γίνεται με την ασφάλεια αυτών των δεδομένων συναλλαγών; Λοιπόν, κάθε μπλοκ θα κρυπτογραφείται κρυπτογραφικά. Ένα άλλο ενδιαφέρον πράγμα για το blockchain είναι ότι θα έχει ένα κρυπτογραφικό αναγνωριστικό Hash που κανείς δεν μπορεί να αντιστρέψει μηχανικούς.

Ίσως πιστεύετε ότι το blockchain είναι μια βάση δεδομένων που αποθηκεύει μόνο πληροφορίες. Ωστόσο, η διαφορά είναι τεράστια. Στην πραγματικότητα, και οι δύο είναι αρκετά διαφορετικοί και θα το συζητήσουμε σύντομα στη σύγκριση blockchain έναντι σχεσιακής βάσης δεδομένων.

Το Blockchain είναι, από προεπιλογή, αμετάβλητο. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να τροποποιήσει οποιαδήποτε μορφή δεδομένων. Έτσι, κάθε πληροφορία που εισέρχεται στο σύστημα δεν μπορεί ποτέ να τροποποιηθεί ή να διαγραφεί. Ως αποτέλεσμα, θα παραμείνει στο καθολικό για πάντα.

Είναι επίσης μια σύνδεση peer-to-peer, οπότε δεν θα υπάρχει κεντρική κυβερνητική αρχή που να μπορεί να κατασκοπεύει εσάς ή τις πληροφορίες σας. Γι ‘αυτό το blockchain θεωρείται τεχνολογία για τους χρήστες και όχι για τις κυβερνητικές αρχές.


Πώς λειτουργεί?

Τώρα που ξέρετε τι είναι το blockchain σε αυτόν τον οδηγό σύγκρισης βάσεων δεδομένων σχεσιακής βάσης δεδομένων, ήρθε η ώρα να γνωρίζετε πώς λειτουργεί. Αλλά πριν ξεκινήσουμε, επιτρέψτε μου να διαγράψω μερικούς από τους όρους για να σας βοηθήσω να κατανοήσετε καλύτερα την τεχνολογία.

Το σύστημα καθολικών περιέχει όλες τις πληροφορίες ή τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σύστημα. Επιπλέον, όλες οι αλλαγές δεδομένων στο σύστημα ονομάζονται «συναλλαγές». Στις πρώτες μέρες της υιοθέτησης, όλοι πίστευαν ότι το blockchain είναι κατάλληλο μόνο για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, τα σενάρια έχουν αλλάξει εντελώς. Τώρα μπορεί να κάνει συναλλαγές πολύ περισσότερο και συνεχίζει να εξελίσσεται.

Εν πάση περιπτώσει, όλοι οι χρήστες του συστήματος είναι κόμβοι και λαμβάνουν ένα αντίγραφο του συστήματος του καθολικού. Στην πραγματικότητα, οι τεχνολογίες blockchain μπορούν να διαφέρουν μεταξύ τους και οι κόμβοι μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους.

Η διαδικασία

Για να λειτουργήσει, πρώτα απ ‘όλα, ένας κόμβος θα ζητήσει μια συναλλαγή. Για συναλλαγή και λήψη συναλλαγών, θα χρειαστείτε δύο κλειδιά – ιδιωτικά και δημόσια κλειδιά. Με το δημόσιο κλειδί, ένας άλλος κόμβος μπορεί να σας βρει στο δίκτυο και με το ιδιωτικό κλειδί μπορείτε να υπογράψετε μια συναλλαγή.

Μετά το αίτημα συναλλαγής, δημιουργείται ένα μπλοκ που περιέχει όλες τις πληροφορίες. Όμως, όλες οι πληροφορίες είναι κρυπτογραφημένες για να αποφευχθούν τυχόν σφάλματα ασφαλείας.

Μετά από αυτό, μεταδίδεται σε όλο το σύστημα σε όλους τους άλλους κόμβους που μπορούν να συμμετάσχουν στην επαλήθευση. Για να το ολοκληρώσουμε, άλλοι κόμβοι πρέπει να ψηφίσουν ή να συμφωνήσουν ότι η συναλλαγή είναι πραγματικά έγκυρη.

Επιπλέον, για να καταλήξουν σε συμφωνία, θα χρησιμοποιήσουν αλγόριθμους συναίνεσης. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν διάφοροι αλγόριθμοι που μπορούν να βοηθήσουν τους κόμβους να καταλήξουν σε συμφωνία.

Έτσι, αφού οι κόμβοι δηλώσουν τη συναλλαγή ως έγκυρη, θα εκτελεστεί και θα πάρει θέση στο καθολικό.

Ας προχωρήσουμε στο επόμενο μέρος αυτού του οδηγού σύγκρισης βάσεων δεδομένων blockchain έναντι σχεσιακής βάσης δεδομένων.

Διαβάστε περισσότερα: 6 βασικές δυνατότητες Blockchain που πρέπει να γνωρίζετε

Ποια είναι τα οφέλη του Blockchain?

Όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία πρέπει να μάθει πώς προσφέρει πραγματικά η τεχνολογία. Πώς αλλιώς θα ξέρετε αν η τεχνολογία αυτή αξίζει τον κόπο ή όχι; Έτσι, έχουμε συγκεντρώσει τα κορυφαία οφέλη αυτής της τεχνολογίας. Ας ΡΙΞΟΥΜΕ μια ΜΑΤΙΑ.

Καλύτερη διαφάνεια

Η διαφάνεια είναι ένα τεράστιο ζήτημα όσον αφορά τα κεντρικά συστήματα. Μέσα σε δεκαετίες, οι οργανισμοί προσπάθησαν να κάνουν το σύστημα πιο διαφανές και να απαλλαγούμε από τυχόν διαφθορά. Όμως, η συγκέντρωση των δικτύων δεν μπορεί να το κάνει 100% διαφανές.

Ωστόσο, με το blockchain, είναι σχετικά πιο εύκολο να επιτύχετε πλήρη διαφάνεια. Στην πραγματικότητα, η ίδια η τεχνολογία δεν χρειάζεται κεντρική δύναμη. Ως αποτέλεσμα, όλα είναι ανοιχτά για να δουν όλοι οι χρήστες. Παρόλο που υπάρχουν ιδιωτικά blockchains, οι κόμβοι μέσα σε αυτό το σύστημα μπορούν επίσης να δουν πολλές πληροφορίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ομότιμοι επικυρώνουν κάθε συναλλαγή, επομένως, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αλλάξει την τιμή όπως θέλει.

Ας δούμε το επόμενο όφελος στον οδηγό σύγκρισης βάσεων δεδομένων blockchain έναντι σχεσιακής βάσης δεδομένων.

Βελτιωμένη ασφάλεια

Το Blockchain έρχεται με σωρό ασφάλεια σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνολογίες τήρησης αρχείων. Όπως γνωρίζετε ήδη, όλες οι συναλλαγές στο σύστημα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες συναίνεσης. Έτσι, μετά από πλήρη επαλήθευση, παίρνει το καθολικό. Πιο συγκεκριμένα, κάθε μπλοκ είναι κρυπτογραφημένο με ένα μοναδικό κατακερματισμό.

Όποιος προσπαθεί να αλλάξει την αξία στη συναλλαγή θα αλλάξει προφανώς και το Hash ID. Έτσι, το μπλοκ θα διαχωριστεί από την αρχική αλυσίδα και θα καταστεί άκυρο. Πιο συγκεκριμένα, τα blockchains προσφέρουν άλλα επίπεδα ασφάλειας σε κάθε ευάλωτο σημείο, όπως πρόσθετα πρωτόκολλα ασφαλείας στη διαδικασία εξουσιοδότησης και ούτω καθεξής.

Ας δούμε το επόμενο όφελος στον σχετικό οδηγό σύγκρισης βάσης δεδομένων έναντι blockchain.

Αποκέντρωση

Στην πραγματικότητα, το blockchain είναι, από προεπιλογή, αποκεντρωμένο. Αλλά πως? Πώς λειτουργεί σωστά χωρίς καμία κυβερνητική αρχή; Λοιπόν, οι συνομηλίκοι συνεργάζονται πραγματικά για να σχηματίσουν τη δομή του συστήματος. Θα διατηρήσουν το καθολικό και θα διασφαλίσουν ότι όλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση.

Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει περίπτωση διαφθοράς και δεν υπάρχει μοναδικός χρήστης υψηλής ισχύος που να μπορεί να ελέγχει όλους. Παρόλο που υπάρχει ένα συγκεκριμένο ιδιωτικό και επιτρεπόμενο blockchain (Hyperledger, Corda, Enterprise Ethereum, Απαρτία, Κυματισμός) που μπορεί να μην φαίνεται πλήρως αποκεντρωμένο. Αλλά προσφέρουν επίσης άλλες μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αποκεντρωμένου περιβάλλοντος.

Ας δούμε το επόμενο όφελος στον σχετικό οδηγό σύγκρισης βάσης δεδομένων έναντι blockchain.

Εγγραφείτε τώρα: Μαθήματα Πιστοποιημένων Επιχειρήσεων Blockchain Professional (CEBP)

Μειωμένο κόστος

Η διαχείριση και η βελτίωση των παλαιών συστημάτων απαιτεί πολλά χρήματα και πόρους. Επιπλέον, τα συστήματα είναι χρήματα. Ανεξάρτητα από το πόσο ξοδεύετε, δεν μπορείτε να το κάνετε πιο αποτελεσματικό.

Έτσι, η είσοδος του blockchain μπορεί να βοηθήσει στη μείωση όλων των δαπανών. Η επένδυση μπορεί να φαίνεται σαν μια δαπανηρή επιλογή στην αρχή, αλλά για μία φορά την αναβάθμιση, έχετε έσοδα από μια ολόκληρη ζωή. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν όλες τις λειτουργίες τους χωρίς σφάλματα και να εξορθολογίσουν μια στρατηγική που μπορεί να αυξήσει τα έσοδά τους.

Ίσως πιστεύετε ότι δεν λειτουργεί, αλλά προς το παρόν, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία και γνωρίζουν πώς αλλάζει το μέλλον της εταιρείας τους.

Ας δούμε το επόμενο όφελος στον σχετικό οδηγό βάσης δεδομένων έναντι του blockchain.

Αληθινή ιχνηλασιμότητα

Με τη βοήθεια του blockchain, οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν πραγματική ιχνηλασιμότητα στο σύστημα διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας που θα ωφελήσει τόσο τους προμηθευτές όσο και τους κατασκευαστές. Βασικά, στις γραμμές παραγωγής, κανείς δεν μπορεί να λάβει υπόψη τα παρεχόμενα προϊόντα που εισέρχονται στο εργοστάσιο. Αλλά το blockchain μπορεί να εντοπίσει τα στοιχεία σας απευθείας από την πηγή σε πραγματικό χρόνο.

Έτσι, είναι εγγυημένο ότι θα παραμένετε ενημερωμένοι σε κάθε βήμα της διαδικασίας σας.

Ας δούμε το επόμενο όφελος στον σχετικό οδηγό σύγκρισης βάσης δεδομένων έναντι blockchain.

Πολύ αποτελεσματική

Το Blockchain μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία σας να αυξήσει την απόδοση σε μεγάλο βαθμό. Πως? Στην πραγματικότητα, το blockchain λύνει όλα τα προβλήματα που καθυστερούν τις διαδικασίες μιας εταιρείας. Για παράδειγμα, συνήθως, μια συναλλαγή μέσω μιας παραδοσιακής τράπεζας διαρκεί περίπου 1-3 εργάσιμες ημέρες. Ωστόσο, εάν είναι διεθνές, ενδέχεται να χρειαστούν έως και 6 ημέρες για την επεξεργασία.

Αυτός είναι πολύς χρόνος που σπαταλάμε μόνο για την πραγματοποίηση πληρωμών ή τη λήψη πληρωμών. Αλλά το blockchain μπορεί να ολοκληρώσει τις συναλλαγές τόσο γρήγορα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Βλέπετε λοιπόν, όχι μόνο θα εξοικονομήσετε χρόνο, αλλά μπορείτε επίσης να μειώσετε τις επιπλέον χρεώσεις για οποιεσδήποτε καθολικές συναλλαγές.

Τι είναι η σχεσιακή βάση δεδομένων (RDB)?

Η σχεσιακή βάση δεδομένων είναι ένας συνδυασμός πινάκων, στηλών και εγγραφών. Πιο συγκεκριμένα, τα RDB έχουν καθορίσει σχέσεις μεταξύ κάθε πίνακα ή σετ πληροφοριών. Βασικά, το σύνολο των πληροφοριών είναι οργανωμένο σε μεγάλο βαθμό για να βοηθήσει στην εύρεση των σωστών δεδομένων την κατάλληλη στιγμή.

Ωστόσο, οι πίνακες θα επικοινωνούν και θα τροφοδοτούν ο ένας τον άλλον πληροφορίες όταν τις χρειάζεστε. Στην πραγματικότητα, ένα σχεσιακό σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων χρησιμοποιεί τη δομημένη γλώσσα ερωτήσεων (SQL) για να προσφέρει εύκολη προγραμματιζόμενη πρόσβαση στην αλληλεπίδραση της βάσης δεδομένων.

Ένα σχεσιακό σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων μπορεί να οργανώσει πληροφορίες χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους. Και οι επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν θα καθορίσουν πώς θα οργανώσει τα δεδομένα στο σύστημα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πλατφόρμες εταιρικών blockchain για να κατανοήσετε πώς λειτουργεί καθεμία από αυτές.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του σχεσιακού συστήματος διαχείρισης βάσεων δεδομένων?

Συνοχή δεδομένων

Το σχεσιακό σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων υπερέχει στη διατήρηση της συνοχής των δεδομένων σε πολλές περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν διάφοροι πίνακες στο σύστημα που συνδέονται μεταξύ τους. Έτσι, όταν υπάρχει μια αλλαγή που συμβαίνει σε έναν από τους πίνακες, ενημερώνει ατομικά και τυχόν συνδεδεμένους πίνακες.

Για παράδειγμα, όταν κάποιος αποσύρει χρήματα από το ATM, μπορεί επίσης να δει την αλλαγή του υπολοίπου του.

Ατομικότητα και δέσμευση

Κάθε σχεσιακή βάση δεδομένων ακολουθεί πολύ καλά τους επιχειρηματικούς κανόνες. Έτσι, θα εκτελεί μόνο τις εργασίες που συνοδεύουν αυτές τις επιχειρηματικές δεσμεύσεις. Για παράδειγμα, εάν η βάση δεδομένων παρακολουθεί μια εγγραφή τριών στοιχείων που ταιριάζουν μεταξύ τους, θα ενημερώσει την τιμή μόνο εάν μπορεί να διατηρήσει και τους άλλους δύο πίνακες.

Έτσι, εάν δεν μπορεί να κάνει την ίδια δέσμευση σε άλλους πίνακες, απορρίπτει το αίτημα.

Απλότητα

Η διαχείριση δεδομένων στη σχεσιακή βάση δεδομένων είναι αρκετά απλή. Έρχεται μόνο σε σειρές και στήλες. Έτσι, δεν υπάρχει πολυπλοκότητα σε αυτό. Πιο συγκεκριμένα, η δομή του πίνακα είναι γνωστή για οποιονδήποτε χρήστη και μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν χωρίς να γνωρίζουν άλλες πτυχές.

Επιπλέον, κάθε δεδομένο στο σύστημα οργανώνεται επίσης προσεκτικά.

Ευκολία ανάκτησης δεδομένων

Η ανάκτηση δεδομένων από αυτού του είδους τη βάση δεδομένων είναι εξαιρετικά εύκολη. Στην πραγματικότητα, έρχονται με πολλές εντολές ερωτήματος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να λάβετε τις ακριβείς πληροφορίες που αναζητάτε. Επιπλέον, μπορείτε να συνδυάσετε τους πίνακες για να ανακτήσετε άλλες πληροφορίες από πολλούς πίνακες ταυτόχρονα.

Έτσι, το φιλτράρισμα αυτών που χρειάζεστε είναι εύκολο.

Ευκαμψία

Το καλύτερο μέρος για σχεσιακές βάσεις δεδομένων είναι η επεκτασιμότητα. Μπορείτε να περιμένετε να κλιμακωθεί σε μεγάλο βαθμό και η απόδοση δεν θα υποβαθμιστεί με κανέναν τρόπο. Έτσι, προσφέρει μια ευέλικτη δομή που μπορείτε να αλλάξετε ανά πάσα στιγμή χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η προσθήκη νέων πληροφοριών ή η ενημέρωση υπαρχόντων είναι απλή. Εν πάση περιπτώσει, εάν υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες και το σύστημα δεν διαθέτει τους πόρους για να το αντιμετωπίσει, μπορεί τελικά να γίνει λίγο αργό.

Κλείδωμα ταυτότητας και βάσης δεδομένων

Λοιπόν, οι συγκρούσεις μπορούν εύκολα να προκύψουν στη σχεσιακή βάση δεδομένων όταν δύο χρήστες θέλουν να κάνουν αλλαγές στον ίδιο πίνακα. Για να το αποφύγετε, η βάση δεδομένων κλειδώνει τον πίνακα καθώς ένας χρήστης έχει πρόσβαση σε αυτόν. Αλλά μπορεί να περιορίσει την απόδοση της εφαρμογής εάν κλειδώσει ολόκληρο τον πίνακα.

Έτσι, πολλές βάσεις δεδομένων μπορούν να κλειδώσουν τη συγκεκριμένη εγγραφή για να διατηρήσουν την εφαρμογή σε λειτουργία ακόμη και αν ενημερώνεται.

Διαβάστε επίσης: Πώς λειτουργεί το Blockchain?

Τεχνολογία σχεσιακής βάσης δεδομένων Vs Blockchain: Πλήρης σύγκριση

Εξουσία

Η πρώτη σημαντική διαφορά μεταξύ μιας σχεσιακής βάσης δεδομένων έναντι της τεχνολογίας blockchain είναι ότι έχουν διαφορετικά εξουσιοδοτημένα συστήματα. Σε ένα σχεσιακό σύστημα βάσεων δεδομένων, υπάρχει πάντα μια μορφή κεντρικής αρχής.

Δεν υπάρχει καμία μορφή αποκέντρωσης στο αρχιτεκτονικό μοντέλο του συστήματος. Βασικά, αυτό που κάνει είναι ότι προσφέρει τον αποκλειστικό έλεγχο στη διοικητική αρχή και μπορούν να κάνουν αλλαγές όπως θέλουν.

Από την άλλη πλευρά, η τεχνολογία blockchain προσφέρει μια αποκεντρωμένη αρχή. Τι σημαίνει? Λοιπόν, σημαίνει ότι δεν έχει καμία κεντρική αρχή ή μεσαίο άτομο όταν πρέπει να διατηρήσει το καθολικό.

Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες έχουν τον πλήρη έλεγχο του τι θα συμβεί στο σύστημα. Έτσι, καμία κεντρική αρχή δεν μπορεί να κάνει αλλαγές όπως θέλουν.

Αρχιτεκτονική

Μια άλλη μεγάλη διαφορά μεταξύ μιας σχεσιακής βάσης δεδομένων έναντι της τεχνολογίας blockchain είναι ότι και οι δύο έχουν διαφορετική αρχιτεκτονική όσον αφορά το σύστημα των καθολικών τους. Βασικά, ένα σχεσιακό σύστημα βάσης δεδομένων έχει ένα τυπικό μοντέλο πελάτη-διακομιστή. Αν και υπήρξε η κύρια δομή του διαδικτυακού μας συστήματος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχουν ορισμένα όρια όσον αφορά αυτό.

Στην πραγματικότητα, το μοντέλο πελάτη-διακομιστή είναι πολύ ευάλωτο στους χάκερ και δέχεται hacking κάθε τόσο. Από την άλλη πλευρά, το blockchain προσφέρει αρχιτεκτονική peer-to-peer αντί για αρχιτεκτονική πελάτη-διακομιστή. Εδώ, οι χρήστες στον κόμβο μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικά πρωτόκολλα. Περισσότερο, αυξάνει την κατάσταση ασφαλείας του συστήματος καθολικών και, ως εκ τούτου, είναι πολύ λιγότερο επιρρεπές σε εισβολές.

Διαχείριση δεδομένων

Και οι δύο τεχνολογίες χειρίζονται τα δεδομένα πολύ διαφορετικά. Για μια σχεσιακή βάση δεδομένων, υποστηρίζει CRUD. Αυτό σημαίνει, σε αυτό το σύστημα, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν, να διαβάσουν, να ενημερώσουν και να διαγράψουν. Στην πραγματικότητα, με τόση ελευθερία αλλαγής ή αλλαγής, η αξία του συστήματος οδηγεί σε μεγάλη διαφθορά. Οι άνθρωποι μπορούν απλά να αλλάξουν την αξία για να λάβουν περισσότερα οφέλη.

Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές περιπτώσεις, η αρμόδια αρχή μπορεί να αλλάξει ή να διαγράψει πληροφορίες που είναι ζωτικής σημασίας για την εταιρεία. Όλα λόγω του προσωπικού τους κέρδους.

Από την άλλη πλευρά, το blockchain σας δίνει μόνο πρόσβαση ανάγνωσης και εγγραφής. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να περιορίσει αυτές τις δύο προσβάσεις από τους μαζικούς ανθρώπους. Έτσι, εδώ, μπορείτε να εισαγάγετε δεδομένα μόνο μία φορά και μετά από αυτό, δεν μπορείτε να τα ενημερώσετε ή να τα διαγράψετε ποτέ.

Ας προχωρήσουμε στο μέρος αυτής της σχεσιακής βάσης δεδομένων έναντι του οδηγού σύγκρισης τεχνολογίας blockchain.

Ακεραιότητα δεδομένων

Το Blockchain διαθέτει υψηλότερο επίπεδο ακεραιότητας σε σύγκριση με ένα σχεσιακό σύστημα βάσεων δεδομένων. Πως? Λοιπόν, πρώτα απ ‘όλα, όποιος προσπαθεί να αλλάξει την αξία στη συναλλαγή θα αλλάξει προφανώς και το Hash ID.

Έτσι, το μπλοκ θα διαχωριστεί από την αρχική αλυσίδα και θα καταστεί άκυρο. Πιο συγκεκριμένα, τα blockchains προσφέρουν άλλα επίπεδα ασφάλειας σε κάθε ευάλωτο σημείο, όπως πρόσθετα πρωτόκολλα ασφαλείας στη διαδικασία εξουσιοδότησης και ούτω καθεξής. Ως αποτέλεσμα, η τεχνολογία διατηρεί την ακεραιότητα των δεδομένων με κάθε δυνατό τρόπο.

Όχι όμως στη σχεσιακή βάση δεδομένων. Στην πραγματικότητα, προσφέρουν αυτόματες ανιχνεύσεις σφαλμάτων και υποχρεωτική αυτόματη συμπλήρωση. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να αφήσει κενές γραμμές ή στήλες στον πίνακα. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί επίσης να περιγράψει τι είδους πληροφορίες θα πήγαιναν εκεί όπως αριθμοί ή χαρακτήρες. Αλλά δεν μπορεί να εμποδίσει άλλα άτομα να αλλάξουν αυτές τις πληροφορίες.

Ας προχωρήσουμε στο επόμενο χαρακτηριστικό αυτής της τεχνολογίας blockchain έναντι σχεσιακού οδηγού σύγκρισης βάσεων δεδομένων.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain είναι μια δύσκολη διαδικασία. Μάθετε πώς μπορείτε να εφαρμόσετε το blockchain και να το χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε την επιχείρησή σας τώρα!

Διαφάνεια

Μια άλλη μεγάλη ιδιότητα της τεχνολογίας είναι ότι προσφέρει πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την επαλήθευση των δεδομένων. Έτσι, οποιοσδήποτε στο δίκτυο θα εμπιστεύεται το σύστημα καθώς λειτουργεί βάσει του αλγόριθμου πλήρους απόδειξης.

Πιο συγκεκριμένα, στα δημόσια blockchain, το σύστημα καθολικών είναι κατάλληλο για όλους. Ωστόσο, σε ιδιωτικά, η επιλογή προβολής ενδέχεται να είναι περιορισμένη βάσει των προκαθορισμένων κριτηρίων.

Από την άλλη πλευρά, το σχεσιακό σύστημα βάσεων δεδομένων δεν προσφέρει καθόλου διαφάνεια. Είναι πλήρως συγκεντρωτικό και οι χρήστες δεν έχουν κανέναν τρόπο να γνωρίζουν εάν η βάση δεδομένων έχει τις σωστές πληροφορίες ή όχι.

Επιπλέον, δεν μπορούν καν να επαληθεύσουν εάν αυτά είναι σωστά ή λάθος. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες χάνουν σιγά-σιγά την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα.

Ας δούμε το επόμενο χαρακτηριστικό αυτής της τεχνολογίας blockchain έναντι σχεσιακού οδηγού σύγκρισης βάσεων δεδομένων.

Κόστος

Λοιπόν, υποθέτω ότι αυτός ο κύκλος πηγαίνει τεχνικά σε σχεσιακές βάσεις δεδομένων. Γιατί; Λοιπόν, οι σχεσιακές βάσεις δεδομένων είναι παλαιότερα δίκτυα και υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό.

Επομένως, η εφαρμογή τους δεν είναι χρονοβόρα. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές βάσεις δεδομένων, μια σχεσιακή βάση δεδομένων χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την εγκατάσταση. Αλλά είναι επίσης φθηνό.

Από την άλλη πλευρά, το blockchain είναι μια νέα προσθήκη στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα της εξελίξεως και, επομένως, είναι αρκετά περίπλοκο στην εγκατάσταση. Ως αποτέλεσμα, ο πόρος για την εφαρμογή blockchain είναι λίγο ακριβός. Ακόμα και τα ταλέντα που θα προσλάβατε για να κάνετε τη δουλειά έχουν υψηλότερη αμοιβή.

Βλέπετε λοιπόν, θα σας κοστίσει περισσότερο για να κάνετε αναβάθμιση στο σύστημα blockchain. Αλλά μακροπρόθεσμα, η επένδυση σίγουρα θα αξίζει τον κόπο.

Ας δούμε το επόμενο χαρακτηριστικό αυτής της τεχνολογίας blockchain έναντι σχεσιακού οδηγού σύγκρισης βάσεων δεδομένων.

Εκτέλεση

Αυτό το χαρακτηριστικό δίνει πολύ πιο μικτή έξοδο. Στην πραγματικότητα, όταν πρόκειται για μια σχεσιακή βάση δεδομένων, θα έχετε πολύ πιο γρήγορη έξοδο σε σύγκριση με το blockchain. Αλλά πώς ένα δίκτυο παλαιού τύπου χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να εργαστεί?

Λοιπόν, επειδή το σχεσιακό σύστημα βάσεων δεδομένων δεν έχει σύνθετες λειτουργίες όπως συναίνεση ή άλλα πρωτόκολλα που μπορούν να επιβραδύνουν το σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, καθώς η κεντρική αρχή διαχειρίζεται το σύστημα, δεν υπάρχει συντριπτική επισκεψιμότητα σε όλο το εύρος ζώνης.

Το Blockchain, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιο γρήγορο όταν υπάρχει περιορισμένος αριθμός κόμβων. Αλλά όταν ο αριθμός αρχίζει να αυξάνεται, το σύστημα γίνεται πιο αργό με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, η απόδοση του blockchain ποικίλλει ανάλογα με το χρόνο.

Ας δούμε το επόμενο χαρακτηριστικό αυτής της τεχνολογίας blockchain έναντι σχεσιακού οδηγού σύγκρισης βάσεων δεδομένων.

Κρυπτογράφηση

Τέλος, η σχεσιακή βάση δεδομένων δεν έχει κρυπτογραφίες εντός του συστήματος. Δεν είναι ότι δεν μπορείτε να κρυπτογραφήσετε τις πληροφορίες. Αλλά το ζήτημα είναι, στη βάση δεδομένων, οι χρήστες ρωτούν σχετικά με την εύρεση ορισμένων πληροφοριών γρήγορα χρησιμοποιώντας τις σχέσεις μεταξύ των πινάκων. Αλλά αν χρησιμοποιείτε κρυπτογραφίες, το σύστημα θα πρέπει να αποκρυπτογραφήσει όλες τις τιμές μία προς μία πριν μάθει ποια είναι απαραίτητη..

Έτσι, δημιουργεί ένα κενό ασφαλείας για τη βάση δεδομένων. Από την άλλη πλευρά, το blockchain προσφέρει κρυπτογραφία για να εξασφαλίσει όλες τις πληροφορίες στο σύστημα. Όποιος προσπαθούσε να αλλάξει την τιμή θα κατέληγε σε ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Η κρυπτογράφηση είναι σταθερή και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το αλλάξει αυτό.

Σχετική βάση δεδομένων Blockchain Vs: Πίνακας σύγκρισης

 BlockchainRelational Βάση δεδομένων
Εξουσία Αποκεντρωμένη Κεντρική
Αρχιτεκτονική Μοντέλο peer-to-peer Μοντέλο διακομιστή-πελάτη
Εκτέλεση Σχετικά πιο αργή Γρήγορα
Κόστος Δαπανηρός Φτηνός
Διαχείριση δεδομένων Διαβάστε και γράψτε μόνο Δημιουργία, ανάγνωση, ενημέρωση, διαγραφή
Ακεραιότητα δεδομένων Έχει ακεραιότητα δεδομένων Δεν έχει ακεραιότητα δεδομένων
Διαφάνεια Διαφανής Μη διαφανές
Κρυπτογράφηση ×

συμπέρασμα

Οι βάσεις δεδομένων blockchain και σχεσιακές έχουν ομοιότητες, και επίσης είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Εάν νομίζετε ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά, τότε έχετε πολύ λάθος. Στην πραγματικότητα, οι σχεσιακές βάσεις δεδομένων ήταν μια από τις καλύτερες αναβαθμίσεις από το παραδοσιακό σύστημα βάσεων δεδομένων. Ωστόσο, εξακολουθεί να έρχεται με πολλά ελαττώματα.

Ως αποτέλεσμα, το blockchain, μια νέα μορφή συστήματος καθολικών, είναι εδώ για να το αντικαταστήσει. Προφανώς, έχει επίσης ορισμένους περιορισμούς, αλλά είναι ήδη πολύ καλύτερο από τις σχεσιακές βάσεις δεδομένων. Στο τέλος, εναπόκειται σε εσάς να επιλέξετε αυτό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για την εταιρεία σας.

Εάν είστε απλώς αρχάριος στο χώρο του blockchain και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν την τεχνολογία, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν μάθημα blockchain για αυτό.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map