Blockchain vs Hashgraph vs Dag vs Holochain: Τύποι DLTs

Αυτό το άρθρο ασχολείται με τους τύπους των κατανεμημένων τεχνολογιών καθολικών και κάνει μια λεπτομερή σύγκριση του Blockchain vs Hashgraph vs DAG vs Holochain.

Η τεχνολογία Blockchain έχει ολοκληρώσει μια δεκαετία. Ενδιαφέρον όπως έχει, τα πρώτα δέκα χρόνια έφεραν στην επιφάνεια νέες και ενδιαφέρουσες πηγές επενδύσεων με μερικούς ενθουσιώδεις να κάνουν τη λίστα πλούσιων δισεκατομμυριούχων μόλις μια νύχτα.

Ωστόσο, το πιο συναρπαστικό επίκεντρο των τελευταίων δέκα ετών των κρυπτονομισμάτων είναι η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT) που βασίζεται στα ψηφιακά νομίσματα.

Εγγραφείτε τώρα: Μάθημα Βασικών Αρχών για Επιχειρήσεις Blockchains

Πώς δημιουργήθηκε η έννοια της κατανεμημένης τεχνολογίας?


Το Blockchain έφτασε πρώτα στους δημοφιλείς τίτλους αμέσως μετά το bitcoin, το πρώτο ψηφιακό νόμισμα. Η τελευταία δεκαετία είναι μάρτυρας ενδιαφέρων εξελίξεων όπου η κατανεμημένη τεχνολογία καθολικών βιβλίων ή blockchain με άλλους όρους βρήκε πολλές περιπτώσεις χρήσης εκτός από την τροφοδοσία κρυπτονομισμάτων.

Ωστόσο, οι συστημικές ανεπάρκειες και τα προβλήματα κλιμάκωσης οδήγησαν τους προγραμματιστές να αναζητούν λύσεις έξω από το blockchain. Ως εκ τούτου, υπάρχουν νέες και έξυπνες εξελίξεις όπως το Holochain, το Directed Acyclic Graph (DAG) και το Hashgraph. Στην ουσία, η ουσία είναι να διατηρηθεί ζωντανός ο αρχικός σκοπός του blockchain ενόψει νέων και απρόβλεπτων δυσκολιών.

Η έλευση των νέων λύσεων, οι οποίες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από το blockchain που βασίζεται σε δομές δεδομένων, έχει φέρει άλλες θεμελιώδεις αλλά και σημαντικές συζητήσεις σχετικά με το ποιο δίκτυο είναι το καλύτερο. Υπό αυτό το πρίσμα, αυτό το έγγραφο σκοπεύει να τεμαχίσει τα δίκτυα και να φέρει στο προσκήνιο τις διάφορες δυνάμεις και τους περιορισμούς του.

Συγκεκριμένα, το άρθρο θα συγκρίνει Blockchain εναντίον Hashgraph vs DAG εναντίον Holochain. Ως εκ τούτου, η ελπίδα είναι ότι ο αναγνώστης μπορεί, για πάντα, να είναι σε θέση να διευθετήσει τη συζήτηση σχετικά με τη σημασία των δικτύων.

Σύγκριση διαφορετικών τύπων DLT

Blockchain

Στη Λευκή Βίβλο που έφερε το bitcoin στον κόσμο, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι ένα δίκτυο θα συλλέγει πληροφορίες συναλλαγών σε μπλοκ. Άλλα μπλοκ θα χτίστηκαν το ένα πάνω στο άλλο σχηματίζοντας μια αλυσίδα μπλοκ, επομένως blockchain.

Είναι ενδιαφέρον ότι κάθε μπλοκ παράγει ένα μοναδικό κατακερματισμό που προσδιορίζει τη συναλλαγή. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος επιχειρήσει να αλλάξει τις λεπτομέρειες της συναλλαγής, θα δημιουργηθεί ένα εντελώς διαφορετικό κατακερματισμό. Αυτό θα είναι απόδειξη μιας κατεστραμμένης και μη έγκυρης συναλλαγής.

Από την άλλη πλευρά, οι συναλλαγές δημοσιεύονται σε ένα δημόσιο καθολικό στο οποίο έχει πρόσβαση κάθε κόμβος (συμμετέχων) στο δίκτυο. Ουσιαστικά, αυτός ο κατανεμημένος χαρακτήρας του δημόσιου βιβλίου καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τα μέρη να αλλάξουν πληροφορίες. Επιπλέον, αυτό καθιστά επίσης δυνατή την πραγματοποίηση συναλλαγών υπό αυστηρή διαφάνεια.

Αυτές οι ιδιότητες διαφάνειας και αμετάβλητης (ακεραιότητας) είναι αξιοσημείωτες σημαντικές επαναστατικές πτυχές των χαρακτηριστικών blockchain. Επιπλέον, αυτή η ικανότητα ενσωμάτωσης ακεραιότητας και διαφάνειας στην αποθήκευση δεδομένων και στις συναλλαγές είναι ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο το blockchain διαταράσσει πολλούς κλάδους.

Είναι ενδιαφέρον ότι το blockchain δεν είναι τόσο νέα ιδέα όσο θα μπορούσαμε να σκεφτούμε. Η αναφορά της θεμελιώδους δομής και της λειτουργίας της χρονολογείται πριν από 27 χρόνια – όταν επινοήθηκε το blockchain. Ωστόσο, το bitcoin τα άλλα κρυπτονομίσματα ρίχνουν ένα νέο φως στην πρωτοποριακή τεχνολογική καινοτομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα ίδια κρυπτονομίσματα δημιούργησαν την ανάγκη για λύσεις γύρω από το blockchain. Αυτό σηματοδότησε την αρχή νέων κατανεμημένων δικτύων τεχνολογίας καθολικών όπως Holochain, DAG και Hashgraph.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, στην καρδιά των νέων δικτύων είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός εξαιρετικά επεκτάσιμου δικτύου. Επιπλέον, τα δίκτυα επιδιώκουν την επίτευξη υψηλότερων δυνατοτήτων συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο (TPS).

Hashgraph

Το Hashgraph είναι ένας τύπος τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού, του οποίου τα θεμέλια βρίσκονται στο κτίριο της συναίνεσης. Ειδικότερα, το DLT βασίζεται σε χρονική σήμανση συναίνεσης για να βεβαιωθεί ότι οι συναλλαγές στο δίκτυο συμφωνούν με κάθε κόμβο στην πλατφόρμα. Ο αλγόριθμος συναίνεσης αναδεικνύει την ευρωστία και την ανωτερότητα του κατανεμημένου δικτύου τεχνολογίας καθολικών.

Μάθετε περισσότερα για το τι είναι το Hashgraph, εδώ.

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό δίκτυο τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού, αυτός ο τύπος DLT builds επιτυγχάνει επιτυχία συναλλαγών μόνο μέσω συναίνεσης. Αυτό σημαίνει ότι οι κόμβοι δεν πρέπει να επικυρώσουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο δίκτυο. Ως εκ τούτου, οι χρήστες δεν χρειάζεται να παρουσιάσουν απόδειξη εργασίας (PoW).

Αυτή η πτυχή εξαλείφει την ανάγκη για δύο πράγματα. Πρώτον, τα παραδοσιακά blockchain που βασίζονται στην απόδειξη της εργασίας χρειάζονται πολλούς υπολογισμούς για να επιτύχουν την επιτυχία των συναλλαγών. Ως αποτέλεσμα, αυτός ο παράγοντας καθιστά τις συναλλαγές ογκώδεις που επιτυγχάνουν πολύ χαμηλό αριθμό TPS.

Αντιθέτως, ο Hashgraph απαιτεί μόνο τους κόμβους στο δίκτυο για να επιτύχει συναίνεση μέσω του Gossip σχετικά με την τεχνική Gossip και την τεχνική εικονικής ψηφοφορίας. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι τεχνικές δεν απαιτούν απόδειξη εργασίας για την επικύρωση των συναλλαγών. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει λίγος χρόνος μεταξύ της έναρξης και της ολοκλήρωσης μιας συναλλαγής.

Στη συνέχεια, η έλλειψη ανάγκης για απόδειξη εργασίας στο δίκτυο DLT σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες TPS. Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα πίσω από τον Hashgraph ισχυρίζεται ότι το δίκτυο μπορεί να επιτύχει περισσότερα από 250.000 TPS.

Με την εικονική ψηφοφορία και κουτσομπολιό σχετικά με τις τεχνικές κουτσομπολιού, οι κόμβοι στο Hashgraph DLT μπορούν να βιώσουν δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, η χρονική σήμανση με συναίνεση αποφεύγει το ζήτημα του blockchain όπως η ακύρωση συναλλαγών ή η τοποθέτησή τους σε μελλοντικά μπλοκ.

Κατευθυνόμενα ακυκλικά γραφήματα (DAG)

Το Hashgraph δεν είναι η μόνη προσπάθεια διόρθωσης των περιορισμών του blockchain. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι προγραμματιστές επικεντρώνονται στη δομή δεδομένων των κατανεμημένων δικτύων τεχνολογίας καθολικών που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους. Με παρόμοιο τρόπο, τα κατευθυνόμενα ακυκλικά γραφήματα (DAG) χρησιμοποιούν μια διαφορετική δομή δεδομένων που επιφέρει περισσότερη συναίνεση.

Συγκεκριμένα, το DAG είναι ένας τύπος κατανεμημένης τεχνολογίας καθολικών που βασίζεται σε συναίνεση αλγορίθμων. Οι αλγόριθμοι συναίνεσης λειτουργούν με τρόπο που οι συναλλαγές που επικρατούν απαιτούν απλώς την υποστήριξη πλειοψηφίας εντός του δικτύου. Σε ένα τέτοιο δίκτυο, υπάρχει πολύ περισσότερη συνεργασία, η ομαδική εργασία και οι κόμβοι έχουν ίσα δικαιώματα.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνολογίες blockchain όπου η απόδειξη της εργασίας είναι βασική, η DAG διασφαλίζει ότι υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτό το είδος δικαιοσύνης δίνει την εντύπωση ότι το δίκτυο παραμένει στον αρχικό στόχο της κατανεμημένης τεχνολογίας καθολικών. Ιδιαίτερα, η κύρια πρόθεση ενός DLT ήταν ο εκδημοκρατισμός της οικονομίας του Διαδικτύου.

Για παράδειγμα, ένα ιδιωτικό δίκτυο blockchain βασίζεται σε μια κεντρική ηγεσία που βγάζει τη δημοκρατία από το DLT. Αντίθετα, αυτός ο τύπος τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού δίνει ίση σημασία σε κάθε κόμβο που υπάρχει στο δίκτυο. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι κάθε κόμβος δεν χρειάζεται να αναφέρεται σε έναν άλλο κόμβο.

Ήδη, υπάρχουν έργα όπως το ByteBall που χρησιμοποιούν τη δομή DAG για τη δημιουργία δικτύων νέας γενιάς χωρίς περιορισμούς από το παραδοσιακό blockchain – τι είναι το ByteBall. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα δίκτυα «νέας γενιάς» που χρησιμοποιούν τη δομή δεδομένων DAG είναι το IOTA’s Tangle.

Εδώ, οι ανθρακωρύχοι / κόμβοι μπορούν να εκτελέσουν τα διπλά καθήκοντα όπου οι κόμβοι στο blockchain εκτελούν ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι ένας ανθρακωρύχος στο Tangle μπορεί να εκδώσει μια συναλλαγή και να επικυρώσει μια συναλλαγή ταυτόχρονα.

Ολοχέιν

Αυτός ο τύπος τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού υπερηφανεύεται ότι είναι αυτό που έρχεται μετά από την τεχνολογία blockchain. Παρά την υψηλή δόση ρητορικής στις τολμηρές δηλώσεις τους, η ομάδα του Holochain έχει πραγματικά κάποιες σταθερές προτάσεις που ανταγωνίζονται άλλες πλατφόρμες. Συγκεκριμένα, το Holochain μετά από εντελώς επανάσταση στο Διαδίκτυο, όπως το γνωρίζουμε.

Ένα από τα ενδιαφέροντα οράματα του Holochain είναι να αλλάξει την παρούσα δομή του Διαδικτύου. Το Διαδίκτυο σήμερα είναι δομημένο παράλληλα με βάση διακομιστή-πελάτη. Αυτό σημαίνει ότι η αποκέντρωση δεν είναι η βέλτιστη. Επιπλέον, υπάρχει μικρή δημοκρατία και ελευθερία όσον αφορά τη χρήση του πόρου.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Holochain θέλει να δημιουργήσει ένα κατανεμημένο δίκτυο που μπορεί επίσης να αποτελέσει τη βάση του «διαδικτύου επόμενης γενιάς». Σύμφωνα με τη λευκή βίβλο της πλατφόρμας, το Holochain είναι μια συγχώνευση blockchain, BitTorrent και Github. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για DLT που κατανέμεται μεταξύ κόμβων για την αποφυγή οποιασδήποτε παρουσίας κεντρικού ελέγχου της ροής δεδομένων.

Μια κατανεμημένη πλατφόρμα συνεπάγεται απλώς ότι κάθε κόμβος θα λειτουργεί σε μια δική του αλυσίδα. Αυτό σημαίνει ότι οι κόμβοι ή οι ανθρακωρύχοι έχουν την ελευθερία να λειτουργούν αυτόνομα. Σε αυτό που η ομάδα πίσω από την Holochain καλεί τον κατανεμημένο πίνακα κατακερματισμού (DHT), οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύουν δεδομένα χρησιμοποιώντας ορισμένα κλειδιά. Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα παραμένουν σε πραγματικές τοποθεσίες «διανεμημένες» σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πλεονεκτήματα του Holochain

Το ενδιαφέρον μέρος αυτής της δομής δεδομένων είναι ότι το δίκτυο δεν αντιμετωπίζει το κοινό φορτίο συμφόρησης σε ένα παραδοσιακό blockchain. Αυτή η «κατανεμησιμότητα» των τοποθεσιών που αποθηκεύουν δεδομένα ανακουφίζει το δίκτυο και του δίνει περισσότερο χώρο για επεκτασιμότητα. Ως εκ τούτου, οι συναλλαγές μέσω αυτού του δικτύου μπορούν εύκολα να επιτύχουν εκατομμύρια TPS.

Η δυνατότητα κλιμάκωσης είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που είναι τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό blockchain. Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές συνήθως αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια δημιουργώντας αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) στο παραδοσιακό blockchain. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζονται επικύρωση από την τεράστια κοινότητα που υπάρχει στην πλατφόρμα.

Αντίθετα, ένας προγραμματιστής στην πλατφόρμα Holochain θα χρειαστεί επιβεβαίωση μόνο από την ενιαία αλυσίδα που αποτελεί ολόκληρο το δίκτυο DLT. Ως εκ τούτου, υπάρχει ένας σημαντικός χρόνος αναμονής μεταξύ αιτήματος και επιβεβαίωσης σε αυτόν τον τύπο τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού.

Σύγκριση των DLT

Η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού δεν είναι νέα καθαυτή. Όπως συζητήθηκε προηγουμένως, η τεχνολογία έχει διανύσει πολύ δρόμο που υπάρχουν ήδη τροποποιήσεις και εναλλακτικές λύσεις. Επιπλέον, είναι σαφές ότι το blockchain είναι το πρώτο DLT που κυκλοφορεί στο δημόσιο χώρο. Αυτό είναι παρά την πρώτη περιγραφή του blockchain που εμφανίστηκε πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Χάρη στο σπάσιμο του πρωτοποριακού νέου τρόπου αποθήκευσης, κοινής χρήσης και πολλών άλλων πραγμάτων με δεδομένα, το blockchain παίρνει την πρώτη θέση στον αγώνα των δικτύων τεχνολογίας κατανεμημένων καθολικών. Ως εκ τούτου, οι παράγραφοι που ακολουθούν θα συγκρίνουν το blockchain με άλλα δίκτυα DLT.

Blockchain εναντίον Hashgraph

Είναι προφανές ότι το blockchain και το Hashgraph έχουν πολλές ομοιότητες αφού εξυπηρετούν παρόμοιο σκοπό. Ουσιαστικά, είναι όλοι ένας τύπος τεχνολογίας κατανεμημένων καθολικών που επιδιώκει να εισαγάγει νέα νομισματικά συστήματα. Συγκεκριμένα, είναι όλα peer-to-peer έτσι ώστε οι συναλλαγές να μην απαιτούν από μια κεντρική αρχή να τις ρυθμίσει.

Επίσης, οι DLT λειτουργούν σε ένα σύστημα βάσει συναίνεσης όπου οι συναλλαγές πρέπει να ικανοποιούν τους συμμετέχοντες στο δίκτυο. Αυτή η ανάγκη συναίνεσης είναι ο λόγος για τον οποίο οι συναλλαγές σε αυτά τα δίκτυα είναι διαφανείς και ευέλικτες. Επιπλέον, η υψηλή ασφάλεια από την κρυπτογραφική φύση των δικτύων διασφαλίζει υψηλή ασφάλεια δεδομένων.

Ωστόσο, το blockchain διαφέρει από το Hashgraph με πιο θεμελιώδεις τρόπους. Συγκεκριμένα, το Hashgraph είναι μια απάντηση σε σημαντικούς περιορισμούς του blockchain, όπως η επεκτασιμότητα και τα ποσοστά συναλλαγών. Αυτοί οι συγκεκριμένοι περιορισμοί είναι υπεύθυνοι για τις περιορισμένες εφαρμογές του DLT.

Το Hashgraph διαφέρει κυρίως από το blockchain όσον αφορά τον μηχανισμό συναίνεσης. Από τη μία πλευρά, το blockchain βασίζεται κυρίως στις δραστηριότητες των ανθρακωρύχων στο δίκτυο για να διευκολύνει τη διαδικασία συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι ένας ανθρακωρύχος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επιτυχία μιας συναλλαγής μόνη της.

Μάθετε περισσότερα για το Hashgraph vs Blockchain εδώ.

Συγκεκριμένα, το blockchain βασίζεται στην απόδειξη της εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ανθρακωρύχοι για να επαληθεύσουν εάν μια συναλλαγή είναι γνήσια. Ως εκ τούτου, τα ποσοστά συναλλαγών είναι αργά και ακριβά. Επιπλέον, η απόδειξη της εργασίας υποδηλώνει ότι το δίκτυο υπόκειται σε ένα τεράστιο φορτίο ογκωδών υπολογισμών που επιβάλλουν οπισθοδρόμηση δικτύου.

Από την άλλη πλευρά, ο Hashgraph χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό συναίνεσης που δεν δίνει πάρα πολλές εξουσίες στους ανθρακωρύχους. Αντίθετα, το DLT χρησιμοποιεί συναίνεση αλγόριθμους που ονομάζεται Gossip σχετικά με τα κουτσομπολιά και την εικονική ψηφοφορία για να αποφασίσει ποια συναλλαγή θα πετύχει. Με αυτόν τον τρόπο, η πλειοψηφία έχει το λόγο για το ποια συναλλαγή πρέπει να περάσει. Ως εκ τούτου, υπάρχει πολύ περισσότερη δικαιοσύνη όσον αφορά το Hashgraph σε σύγκριση με το blockchain.

Blockchain εναντίον DAG

Όπως το blockchain, το DAG διευκολύνει τις συναλλαγές και ότι δεν μπορεί κανείς να «επιστρέψει τις συναλλαγές» σε ένα προηγούμενο βήμα. Συγκεκριμένα, η λέξη ακυκλική σε κατευθυνόμενο ακυκλικό γράφημα υποδηλώνει ότι οι λειτουργίες είναι αυστηρά μία κατεύθυνση. Ομοίως, το αμετάβλητο είναι μια πτυχή που καθιστά το blockchain δημοφιλές σε σχέση με τα υπάρχοντα μέσα αποθήκευσης δεδομένων.

Επιπλέον, και οι δύο πλατφόρμες λειτουργούν μέσω ενός συστήματος βάσει συναίνεσης όπου οι κόμβοι αποφασίζουν τι θα συμβεί. Ως εκ τούτου, υπάρχει κάποια ομοιότητα της δημοκρατίας σε σύγκριση με τις πλατφόρμες που περνούν από μια κεντρική διοίκηση. Δυστυχώς, αυτές είναι οι ομοιότητες.

Όπως η Hashgraph, το DAG διαφέρει ουσιαστικά από το blockchain όσον αφορά τη δομή δεδομένων. Όπως συζητήθηκε προηγουμένως, το blockchain τακτοποιεί συναλλαγές σε μπλοκ έτσι ώστε κάθε σώμα πληροφοριών που αφορούν μια συγκεκριμένη συναλλαγή να αποτελεί ένα μοναδικό μπλοκ. Επομένως, οι διαδοχικές συναλλαγές οδηγούν σε νέα μπλοκ.

Αντίθετα, η DAG κάνει εντελώς με μπλοκ. Σύμφωνα με το DAG, η προηγούμενη συναλλαγή έχει ισχυρότερη σχέση με την επόμενη συναλλαγή. Για παράδειγμα, εάν είχατε τρεις συναλλαγές, X, Y και Z, θα χρειαστείτε τη συναλλαγή X για να περάσετε από το Y. Ομοίως, η συναλλαγή Y επικυρώνει τη συναλλαγή Z.

Για να επιτύχει μια συναλλαγή στο δίκτυο DAG, πρέπει να επικυρώσει μόνο δύο από τις προηγούμενες συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι η συναλλαγή θα πρέπει μόνο να διασφαλίσει ότι δύο από τις προηγούμενες συναλλαγές δεν περιέχουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό διαφέρει πολύ από το blockchain όπου μια συναλλαγή πρέπει να επικυρώνει πολλές συναλλαγές πριν να είναι έγκυρη.

Αυτό σημαίνει ότι μια συναλλαγή απαιτεί περισσότερο χρόνο για να διευθετηθεί. Επιπλέον, καθώς πολλαπλασιάζονται τα μπλοκ στην μπλοκ αλυσίδα, καθίσταται όλο και πιο δύσκολο όσον αφορά τους υπολογισμούς να επιτευχθούν νέα μπλοκ. Ως εκ τούτου, η εξόρυξη αποκτά μεγαλύτερη ισχύ, εξ ου και ακριβή. Από την άλλη πλευρά, οι συναλλαγές στο δίκτυο DAG προσθέτουν απόδοση καθώς πραγματοποιούνται πολλές ακόμη επικυρώσεις.

Blockchain εναντίον Holochain

Σε σύγκριση με το DLT, η εξέταση της θεμελιώδους δομής του Holochain και του blockchain φέρνει στο προσκήνιο διάφορες διαφορές. Συγκεκριμένα, οι δύο διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό με βάση τη δομή τους, αν και ο σκοπός έχει κάποιες ομοιότητες. Είναι ενδιαφέρον ότι το Holochain είναι ένα είδος επαναστατικής τεχνολογίας που επιδιώκει να γυρίσει τα πάντα στο κεφάλι του.

Όπως το blockchain, η Holochain επιδιώκει να επιτρέπει ασφαλείς και διαφανείς συναλλαγές μεταξύ παικτών στο δίκτυο. Οι πληροφορίες και στις δύο πλατφόρμες είναι κρυπτογραφικά ασφαλείς και δεν μπορεί κανείς να αλλάξει τις πληροφορίες. Επιπλέον, και οι δύο πλατφόρμες επιτρέπουν στους χρήστες να αλληλεπιδρούν σε επίπεδο peer-to-peer. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αλληλεπιδρούν άμεσα και χωρίς ανάγκη κεντρικής αρχής.

Είναι το Holochain καλύτερο?

Ωστόσο, το Holochain είναι κάπως επόμενο επίπεδο σε σύγκριση με το blockchain. Ουσιαστικά, η Holochain επιδιώκει να εισαγάγει μια νέα δυναμική πολύ διαφορετική από τον θεμελιώδη στόχο του blockchain. Το Blockchain επιδιώκει να αποκεντρώσει τις συναλλαγές έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αλληλεπιδρούν απευθείας χωρίς να χρειάζεται μεσαίο κόμμα. Αντιθέτως, ο Holochain θέλει να κάνει τις αλληλεπιδράσεις να διανέμονται.

Η Holochain δημιουργεί ένα δίκτυο που αποτελείται από διάφορα δίκτυα τεχνολογίας κατανεμημένων καθολικών. Επομένως, το DLT είναι ένα μεγάλο δίκτυο που είναι απεριόριστο όσον αφορά την επεκτασιμότητα και ο αριθμός των συναλλαγών που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι χρήστες σε ένα δευτερόλεπτο.

Στο δίκτυο blockchain, οι κόμβοι βασίζονται στο ενιαίο δίκτυο για την έναρξη και την επικύρωση συναλλαγών. Ως εκ τούτου, καθώς περισσότερα μπλοκ ενώνουν την αλυσίδα, ο υπολογιστικός φόρτος πολλαπλασιάζεται καθώς και τα τέλη που σχετίζονται με συναλλαγές. Αντιθέτως, οι κόμβοι στο Holochain τρέχουν στις δικές τους αλυσίδες. Επομένως, υπάρχει περισσότερος χώρος για υπολογισμούς.

Το γεγονός ότι κάθε κόμβος λειτουργεί στη δική του αλυσίδα στο Holochain σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ανθρακωρύχους. Ως εκ τούτου, τα τέλη συναλλαγών είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Επιπλέον, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία διακριτική ικανότητα στην πλατφόρμα, αλλά μάλλον οι έξυπνες συμβάσεις κυριαρχούν στον χώρο.

Οι κόμβοι που τρέχουν στις δικές τους αλυσίδες υπονοούν ότι θα μπορούν να επεξεργάζονται καθολικά που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο, η σχέση μεταξύ διαφόρων κόμβων στο δίκτυο είναι απόλυτα αξιόπιστη. Επιπλέον, τα dApps έχουν άπειρο χώρο για να λειτουργούν. Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να αναμένει ότι τα dApps θα λειτουργούν στο βέλτιστο σε όλες τις περιπτώσεις.

Περίληψη / Παρατηρήσεις λήξης

Η σύγκριση του DLT στο Blockchain vs Hashgraph vs Dag vs Holochain αναδεικνύει ενδιαφέρουσες πτυχές της πλατφόρμας. Όσο υπάρχουν προφανείς ομοιότητες μεταξύ των DLTs, οι διαφορές παραμένουν επίσης. Είναι ενδιαφέρον, είναι προφανές ότι το blockchain υπήρχε ακόμη και πριν το bitcoin whitepaper αναπτύχθηκε από το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.

Το Blockchain πήρε για πρώτη φορά αναφορά σε ένα έγγραφο που προσπάθησε να βρει έναν τρόπο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας με χρονική σήμανση εγγράφων. Ωστόσο, το DLT κέρδισε νόμισμα μετά τη φήμη του bitcoin. Με τη δημοτικότητα ήρθαν διάφορα απρόβλεπτα προβλήματα όπως η επεκτασιμότητα και το TPS. Ακόμα και όταν το blockchain προσπαθεί να διορθώσει τους περιορισμούς, άλλα έργα δημιουργούν εντελώς νέο τύπο τεχνολογίας κατανεμημένων καθολικών.

Από τα προηγούμενα, είναι προφανές ότι όλα τα DLT μοιράζονται τις κοινές πτυχές της διαφάνειας, της συναίνεσης, των συναλλαγών, των κατανεμημένων, peer-to-peer και ευέλικτων. Ωστόσο, προκύπτουν τεράστιες διαφορές στον μηχανισμό συναίνεσης και στη δομή των δεδομένων σε κάθε DLT.

Σας αρέσει να μαθαίνετε για τις βασικές αρχές για το blockchain, όπως ακριβώς αυτό; Στη συνέχεια, πρέπει σίγουρα να συμμετάσχετε στο δωρεάν μάθημα blockchain!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me