Τι είναι τα Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας Λιανικής και Χονδρικής (CBDC);

Τα ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) έχουν αποκτήσει σημαντική αναγνώριση τα τελευταία χρόνια. Η ακόλουθη συζήτηση στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση των επιλογών ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας λιανικής και χονδρικής.

Κάθε άτομο που γνωρίζει τις νέες τάσεις στην κρυπτογράφηση και τις εφαρμογές του στη χρηματοδότηση πρέπει να έχει ακούσει για τις CBDC. Τα ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας έχουν πολλές αμφισημίες σχετικά με τις ταξινομήσεις τους και τις διαφορετικές λειτουργίες.

Αν και οι CBDC έχουν αποκτήσει εξέχουσα αναγνώριση, είναι πολύ συγκεχυμένο να ανακαλύψουμε σε ποιο βαθμό οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να αναπτύξουν το δικό τους ψηφιακό νόμισμα. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές εμφανείς ανησυχίες σχετικά με τις αξιοσημείωτες αρχές σχεδιασμού που λαμβάνονται υπόψη από τις κεντρικές τράπεζες για τη δημιουργία του ψηφιακού τους νομίσματος.

Στην ακόλουθη συζήτηση οι αναγνώστες μπορούν να βρουν μια λεπτομερή εντύπωση μιας συγκριτικής επισκόπησης τόσο του ψηφιακού νομίσματος λιανικής όσο και της χονδρικής κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον, οι αναγνώστες μπορούν επίσης να διερευνήσουν το υποκείμενο κίνητρο για κάθε τύπο ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας.


Εγγραφείτε τώρα:Κεντρική τάξη ψηφιακού νομίσματος Κεντρικής Τράπεζας (CBDC)

Ο δρόμος προς τις CBDC

Πριν εξερευνήσετε τις δύο σημαντικές κατηγορίες CBDC, ας εξετάσουμε εν συντομία το ιστορικό των πληρωμών. Το χρήμα είναι μια εξέχουσα πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας και έχει συνδεθεί βαθιά με τις ανάγκες των χρηστών. Επομένως, το χρήμα εξελίχθηκε συνεχώς σε διαφορετικές μορφές κατά τη διάρκεια της ιστορίας με έμφαση στη συνεχή αποϋλοποίηση.

Κατά την περίοδο των τελευταίων ετών, οι διαδικτυακές λύσεις έχουν προωθήσει μια ριζική αλλαγή των παγκόσμιων συναλλαγών προς μια ψηφιακά συνδεδεμένη οικονομία. Πολλές εταιρείες αξιοποίησαν την ευκαιρία αυτής της στροφής προς το ψηφιακό εμπόριο και έχτισαν μια τρομερή φήμη ως ηγέτες της βιομηχανίας. Ωστόσο, καταφέραμε να παρακολουθήσουμε πολλές νέες καινοτομίες στην περίπτωση των πληρωμών. Η ιστορία ξεκίνησε με την εισαγωγή του Bitcoin, ακολουθούμενη από stablecoins με βάση το blockchain Ethereum.

Συναλλαγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιούνται τακτικά σε πλατφόρμες κρυπτογράφησης, υποδεικνύοντας έτσι τις δυνατότητές τους για επανάσταση στον κλάδο των πληρωμών. Οι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων παρουσιάζουν μια ελκυστική πρόταση αξίας για τη βελτίωση της οικονομικής ένταξης ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση των χρηστών. Λοιπόν, πού έρχεται η εξίσωση ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας?

Προοπτικές για τις CBDC

Οι κεντρικές τράπεζες επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της νομισματικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Επομένως, οι καινοτομίες στις τεχνολογίες blockchain και stablecoin έχουν ζητήσει από τα ιδρύματα των κεντρικών τραπεζών να επανεξετάσουν τις προκλήσεις τους σε περίπτωση αλλαγών στον κλάδο των πληρωμών. Μία από τις πιο κοινές λύσεις για τις κεντρικές τράπεζες, στην περίπτωση αυτή, είναι η δυνατότητα εναλλακτικής λύσης για ιδιωτικές ψηφιακές πληρωμές. Αυτό είναι όπου το θέμα των CBDC έρχεται στο πλαίσιο, ως ψηφιακή παραλλαγή μετρητών.

Το Facebook ανακοίνωσε τα σχέδιά του για να φέρει το δικό του ψηφιακό νόμισμα με το όνομα Libra. Οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν ιδιαίτερα για τους κινδύνους για τη νομισματική σταθερότητα και τα υπάρχοντα νομίσματα του νομίσματος με το Libra του Facebook. Το Facebook είναι ένας διαδικτυακός γίγαντας με δισεκατομμύρια χρήστες και εάν εισάγει τα δικά του χρήματα, τότε μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό για τις κεντρικές τράπεζες. Έτσι, αυτή μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες σκέφτονται σοβαρά για μια εναλλακτική λύση CBDC.

Η επιτυχημένη κυκλοφορία του Facebook Libra παρουσιάζει κινδύνους για τη νομισματική κυριαρχία των κεντρικών τραπεζών. Επιπλέον, οι άλλοι ρόλοι για τη Libra εκτός από τη λειτουργία πληρωμής θα μπορούσαν να εισαγάγουν τροποποιήσεις στα πρότυπα του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει επίσης να ανησυχούν για την εξεύρεση πιθανών προκλήσεων στη διαχείριση του νομισματικού συστήματος. Ωστόσο, η έννοια του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας αρχικά αψηφίστηκε από τις κεντρικές τράπεζες.

Βασικά, οι κεντρικές τράπεζες ήταν υπερβολικά προσεκτικοί σχετικά με ένα ψηφιακό νόμισμα που εκδόθηκε από μια κεντρική τράπεζα, με διαφορετικούς βαθμούς επιφυλακτικότητας. Ενώ ορισμένες κεντρικές τράπεζες εκτίμησαν τις CBDC ως ευκαιρία «αναμονής», πολλές άλλες την αγνόησαν ως αρνητικό παράγοντα. Από την άλλη πλευρά, οι αντιδράσεις απέναντι στα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας, ιδίως από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, απαιτούν αναθεωρημένη στάση για τις CBDC. Ας ρίξουμε μια ματιά στους παράγοντες που οδηγούν στο δυναμικό ανάπτυξης CBDCs στην παρούσα εποχή.

Πορτοφόλι Novi που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση του ψηφιακού νομίσματος Libra του Facebook. Ακολουθεί ένας γρήγορος οδηγός για το πορτοφόλι Novi.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άρχισε να αξιολογεί τις δυνατότητες καινοτομίας στα ψηφιακά νομίσματα τον Νοέμβριο του 2018. Επιπλέον, έχει δείξει επίσης θετικά επίπεδα υποστήριξης για προτάσεις για το σχεδιασμό CBDC. Κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ κάλεσαν τις κεντρικές τράπεζες να αξιολογήσουν τις λειτουργίες των CBDC για την επίτευξη των στόχων δημόσιας πολιτικής. Το ΔΝΤ έχει επισημάνει τα οφέλη της CBDC για τη βελτίωση της ιδιωτικής ζωής στις πληρωμές, την οικονομική ένταξη και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) έχει επίσης στρέψει τη στάση της στα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες. Τα στελέχη της BIS αισθάνονται έντονα ότι οι μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν εύκολα στο νομισματικό οικοσύστημα, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του δικτύου. Επί του παρόντος, το BIS υποστηρίζει τις προσπάθειες διαφόρων κεντρικών τραπεζών για έρευνα και ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων με βάση τα εθνικά νομίσματα fiat.

Το BIS θεωρεί πρωτίστως τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας ως μέσο για μια νέα ολοκληρωμένη δημόσια πολιτική για την αντιμετώπιση της εισόδου μεγάλων τεχνολογικών γιγάντων στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Από την άλλη πλευρά, η BIS εξέφρασε επίσης αβεβαιότητα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της εισαγωγής CBDC στη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εντείνει επίσης τις προσπάθειές της για τη δημιουργία ενός νέου ψηφιακού νομίσματος που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση. Επίσης, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είναι η κεντρική τράπεζα της Κίνας και το νέο ψηφιακό νόμισμά της επικεντρώνεται επίσης στην επίτευξη αξιοσημείωτης θέσης στον παγκόσμιο διαγωνισμό κρυπτογράφησης.

Επί του παρόντος, η κεντρική τράπεζα αξιοποιεί ιδρύματα προσανατολισμένα στην αγορά για κοινή έρευνα και ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον, το νέο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας μπορεί να χρησιμεύσει ως νέο εργαλείο νομισματικής πολιτικής ή επενδυτικό στοιχείο. Από την άλλη πλευρά, το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς για τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στις καταθέσεις.

Η Κίνα ξεκινά το έργο DCEP το οποίο υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και προορίζεται να γίνει το νέο εθνικό νόμισμα. Μάθετε περισσότερα για το έργο DCEP τώρα!

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης λάβει θετική στάση στο θέμα των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας. Η ΕΚΤ επέστησε την προσοχή στην ταξινόμηση των CBDC ανάλογα με το σκοπό τους. Έχει επικεντρωθεί ειδικά στην επαλήθευση του κατά πόσον οι CBDC πρέπει να ανήκουν στην κατηγορία λιανικής ή χονδρικής.

Τα στελέχη της ΕΚΤ δήλωσαν ότι οι λιανικές CBDC θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν χρήσιμες για το ευρύ κοινό. Από την άλλη πλευρά, οι χονδρικές CBDC είναι πιθανό να ταιριάζουν με τους στόχους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Έτσι, εδώ συναντάμε την έννοια των λιανικών και χονδρικών CBDC για πρώτη φορά! Τώρα, πρέπει να είστε ενθουσιασμένοι για να εξερευνήσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις δύο κατηγορίες CBDC.

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται μέχρι τώρα προσφέρουν μια σαφή εντύπωση για την αναγκαιότητα των CBDCs όπως αντιλαμβάνονται οι παγκόσμιοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να αναλογιστούμε τους κρίσιμους παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη των CBDC. Ας ρίξουμε μια ματιά στους λόγους για τους οποίους επιλέγουμε CBDCs στην παρούσα εποχή ως εξής.

Εγγραφείτε τώρα:Εκπαιδευτικό σεμινάριο για δωρεάν βασικές βασικές αρχές

Γιατί το Drive για CBDCs?

Είναι σαφές ότι οι κεντρικές τράπεζες σταδιακά υιοθετούν ευνοϊκή στάση για την εισαγωγή της δικής τους CBDC. Ακολουθούν ορισμένα από τα αξιοσημείωτα επιχειρήματα που απαιτούν την εισαγωγή ψηφιακού νομίσματος που εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα.

Το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας είναι μια αξιόπιστη επιλογή για μεταμόρφωση προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Μπορούν να ζητήσουν την αντικατάσταση των φυσικών πληρωμών με ηλεκτρονικές πληρωμές. Επιπλέον, οι CBDC μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως μέσα πληρωμής με καλύτερα επίπεδα ασφάλειας και ρευστότητας. Οι CBDC απολαμβάνουν επίσης τη δυνατότητα μείωσης του κόστους διαχείρισης μετρητών, επειδή όλες οι συναλλαγές είναι εύκολα ανιχνεύσιμες και είναι ψηφιακές παραλλαγές.

Η μετάβαση του χρήματος της κεντρικής τράπεζας στο ψηφιακό νόμισμα μπορεί επίσης να εισαγάγει μια μετάβαση από μια ανεπίσημη οικονομία σε μια επίσημη οικονομία. Ως αποτέλεσμα, η οικονομία θα μπορούσε να επικεντρωθεί περισσότερο στην αποδοτικότητα, στον φορολογικό προσανατολισμό και στη διαφάνεια. Ταυτόχρονα, η στροφή προς τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας που βασίζονται σε blockchain μπορεί να βελτιώσει τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής.

Αυξανόμενα οφέλη της CBDC

Οι CBDC μπορούν να περιορίσουν το εύρος της αντικατάστασης μετρητών που μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή αρνητικών επιτοκίων. Η εφαρμογή των CBDC μπορεί να επιτρέψει τη χρήση νέων εργαλείων νομισματικής πολιτικής. Από την άλλη πλευρά, οι CBDC μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση της συνολικής ζήτησης που μπορεί να επιλύσει τις απαιτήσεις της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών που επικεντρώνονται στη σταθερότητα των τιμών.

Πολλές από τις προτάσεις για τις CBDC, ιδίως στις αναδυόμενες οικονομίες, εστιάζονται στη χρηματοοικονομική ένταξη. Με την πλειονότητα του πληθυσμού να αντιμετωπίζει έλλειψη τραπεζικών υπηρεσιών ή πρόσβαση σε εμπορικές τράπεζες, οι CBDC μπορούν να προωθήσουν τις ψηφιακές οικονομίες. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να χρησιμεύσουν ως αξιόπιστα εργαλεία για τη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ένταξης.

Το κανονιστικό πλαίσιο που σχετίζεται με την CBDC μπορεί επίσης να παρέχει χαμηλότερα εμπόδια εισόδου για νεοεισερχόμενους στον κλάδο των πληρωμών. Επιπλέον, οι νεοεισερχόμενοι μπορούν επίσης να προσφέρουν λογαριασμούς πληρωμών σε πελάτες και να αυξήσουν το επίπεδο ανταγωνισμού για τις υπάρχουσες τράπεζες. Ως αποτέλεσμα, πολλά μη τραπεζικά ιδρύματα και μικρότερες τράπεζες μπορούν να αποφύγουν να εξαρτώνται από τις μεγαλύτερες τράπεζες για την εκτέλεση των πληρωμών τους.

Τέλος, το πιο σημαντικό επιχείρημα υπέρ των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας εφιστά την προσοχή σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα με καλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Οι CBDC μπορούν να φέρουν βελτιώσεις στα υπάρχοντα χρηματοοικονομικά συστήματα χονδρικής. Για παράδειγμα, οι CBDC μπορούν να απλοποιήσουν τα συστήματα διασυνοριακών πληρωμών και διακανονισμού, διατραπεζικές πληρωμές και συστήματα διακανονισμού και παράδοσης έναντι συστημάτων πληρωμών.

Άτομα, μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα μπορούν να διακανονιστούν απευθείας με χρήματα της κεντρικής τράπεζας χωρίς καμία κατάθεση μετρητών. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να αντιμετωπίσουν χαμηλότερους κινδύνους συγκέντρωσης ρευστότητας και πιστωτικού κινδύνου στα συστήματα πληρωμών. Στη συνέχεια, οι μεγάλες τράπεζες είναι πιθανό να χάσουν αργά τη συστημική τους σημασία. Επομένως, οι CBDCs είναι ιδανικά κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις έναντι των τραπεζικών καταθέσεων με σημαντικά χαμηλότερους κινδύνους.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα νέο είδος CBDC, το οποίο ονομάζεται ψηφιακό δολάριο. Ακολουθεί ένας ολοκληρωμένος οδηγός για το ψηφιακό δολάριο και το ψηφιακό πορτοφόλι.

Κατηγορίες CBDC

Με βάση τους πολλαπλούς ευνοϊκούς παράγοντες για τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας, είναι σαφές ότι μπορούν να προκαλέσουν νέες αλλαγές στο παγκόσμιο νομισματικό και οικονομικό σύστημα. Ωστόσο, οι CBDC ταξινομούνται σε δύο διαφορετικές προτάσεις ανάλογα με τη βάση χρηστών-στόχων. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι προτάσεων CBDC που μπορείτε να συναντήσετε είναι οι εξής,

  1. Ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας λιανικής
  2. Χονδρικό ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας

Από την άλλη πλευρά, οι αναγνώστες θα πρέπει επίσης να σημειώσουν ότι υπάρχουν πολλές CBDC με τα χαρακτηριστικά του λιανικού εμπορίου και της χονδρικής. Ας ρίξουμε λοιπόν μια πιο βαθιά ματιά στους δύο τύπους CBDC για την αντιμετώπιση της πραγματικής ατζέντας αυτής της συζήτησης.

Λιανικά CBDC

Το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας λιανικής εστιάζει ειδικά στο ευρύ κοινό. Γενικά, οι λιανικές CBDC που βασίζονται σε κατανεμημένη τεχνολογία καθολικών περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά διαθεσιμότητας, ανωνυμίας και ιχνηλασιμότητας. Ταυτόχρονα, μπορούν επίσης να προσφέρουν τις δυνατότητες για εφαρμογή επιτοκίου. Οι λιανικές CBDCs είναι ιδιαίτερα γνωστές μεταξύ των κεντρικών τραπεζών που βρίσκονται σε αναδυόμενες οικονομίες.

Ο πρωταρχικός λόγος για τη δημοτικότητα της λιανικής CBDC είναι το κίνητρο για την αξιοποίηση ευκαιριών ανάπτυξης στο fintech. Επιπλέον, προωθεί την οικονομική ένταξη παράλληλα με την ταχύτερη μετάβαση σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Επιπλέον, οι λιανικές CBDCs βοηθούν επίσης στη μείωση του κόστους εκτύπωσης και διαχείρισης μετρητών.

Εγγραφείτε τώρα: Πιστοποίηση Enterprise Blockchain Professional (CEBP)

Βασικοί συντελεστές

Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στους βασικούς παράγοντες που αποτελούν τις βασικές αρχές για τις λιανικές CBDC ως εξής.

  1. Οι λιανικές CBDC είναι οι πλέον κατάλληλες για την ευθύνη στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.
  2. Κατά την κυκλοφορία, οι λιανικές CBDC μπορούν να παρουσιάσουν μια νέα παραλλαγή των χρημάτων της κεντρικής τράπεζας. Στη συνέχεια, η CBDCis υπόκειται επίσης στις λειτουργίες της κεντρικής τράπεζας για έκδοση, διαχείριση και έλεγχο. Στη συνέχεια, η προσφορά λιανικών CBDC θα επικεντρωθεί επίσης στη νομισματική πολιτική της χώρας.
  3. Η διανομή των CBDC συνδέεται με την ισοτιμία one-to-one με το αντίστοιχο νόμισμα fiat από την κεντρική τράπεζα. Ταυτόχρονα, οι CBDC θα πρέπει να έχουν υποστήριξη για απρόσκοπτη και ευέλικτη μετατροπή έναντι μετρητών και εμπορικών τραπεζικών χρημάτων.
  4. Οι τράπεζες ή οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αναπτύξουν λιανικές CBDC σε ανοιχτές υποδομές για να επιτρέψουν σε άλλες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν υπηρεσίες και προϊόντα πέρα ​​από αυτήν.
  5. Ένα άλλο κρίσιμο σημείο των λιανικών CBDCs είναι το γεγονός ότι οι χρήστες δεν χρειάζονται τραπεζικό λογαριασμό για πρόσβαση ή απόκτηση του ψηφιακού νομίσματος. Επιπλέον, το κόστος συναλλαγής που σχετίζεται με τις λιανικές CBDC θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από τις τρέχουσες χρεώσεις.
  6. Το πιο σημαντικό από όλα, τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας λιανικής πρέπει να γίνονται δεκτά ως νόμιμο χρήμα και τρόπος πληρωμής. Οι CBDCs θα πρέπει επίσης να χρησιμεύσουν ως ασφαλές απόθεμα αξίας για τους πολίτες, καθώς και για κυβερνητικούς φορείς και επιχειρήσεις.

Χονδρική CBDC

Η επόμενη αξιοσημείωτη κατηγορία CBDCs αναφέρεται άμεσα σε CBDC χονδρικής. Οι χονδρικές CBDC είναι κατάλληλες για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν αποθεματικές καταθέσεις σε μια κεντρική τράπεζα. Το ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας χονδρικής μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πληρωμών και του διακανονισμού ασφάλειας. Επιπλέον, επιλύει επίσης τις ανησυχίες της ρευστότητας και της πίστωσης αντισυμβαλλομένου.

Οι χονδρικές CBDC προσανατολισμένες στην αξία μπορούν να διασφαλίσουν την αντικατάσταση ή την υποστήριξη αποθεματικών στην κεντρική τράπεζα μέσω ψηφιακού διακριτικού περιορισμένης πρόσβασης. Το διακριτικό θα χρησιμεύσει ως ανώνυμο περιουσιακό στοιχείο σε ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας. Ως αποτέλεσμα, ο αποστολέας θα μεταφέρει αξία στον παραλήπτη κατά τη διάρκεια της συναλλαγής χωρίς μεσάζοντες.

Επομένως, το νέο σύστημα θα διαφέρει σημαντικά από το υπάρχον σύστημα. Το υπάρχον σύστημα περιλαμβάνει τις κεντρικές τράπεζες να πιστώνουν και να χρεώνουν τους λογαριασμούς πελατών χωρίς μεταφορά των πραγματικών αξιών. Οι χονδρικές CBDCs θεωρούνται ως η πιο ευνοϊκή εναλλακτική λύση για τις κεντρικές τράπεζες. Έχουν εξαιρετικές δυνατότητες για τη βελτίωση της ταχύτητας και της ασφάλειας των χρηματοοικονομικών συστημάτων χονδρικής, μειώνοντας παράλληλα το κόστος.

Σύμφωνα με το BIS, η χονδρική CBDC μπορεί να παρουσιάσει πιθανά οφέλη για συστήματα πληρωμών και διακανονισμού. Η απόδοση των χονδρικών CBDC σε διαφορετικά πειράματα που διεξήχθησαν και εξετάστηκαν ήδη από τις κεντρικές τράπεζες παρουσιάζει επίσης τα πιθανά τους πλεονεκτήματα. Το CADcoin στον Καναδά υπό το Project Jasper και το Project Ubin στη Σιγκαπούρη, καθώς και το Project Stella στην Ιαπωνία-Ευρωζώνη, είναι μερικά από τα κορυφαία παραδείγματα χονδρικής CBDC.

Παρακολουθήστε κατ ‘απαίτηση εικονικό συνέδριο για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDCs) τώρα!

Ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας λιανικής έναντι χονδρικής

Λοιπόν, πώς αποδίδουν τα δύο ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας το ένα το άλλο; Σε σύγκριση με τις προηγμένες οικονομίες, οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες οικονομίες είναι πιο πρόθυμες για τις λιανικές CBDC. Αυτός ο παράγοντας δεν εκπλήσσει πια, καθώς πολλές κεντρικές τράπεζες δεν θέλουν να δημιουργήσουν σύγκρουση μεταξύ του νομίσματος της κεντρικής τράπεζας και του χρήματος του ιδιωτικού τομέα. Είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί στα πιθανά πλεονεκτήματα της χρήσης λιανικής CBDC.

Στην περίπτωση των προηγμένων οικονομιών, οι λιανικές CBDCs μπορεί να είναι υπερβολική. Όταν μια κεντρική τράπεζα εκδίδει ένα ψηφιακό νόμισμα που επιτρέπει σε όλους σχεδόν να αποθηκεύουν αξία και να πραγματοποιούν πληρωμές μέσω ηλεκτρονικού χρήματος κεντρικής τράπεζας, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η νομισματική πολιτική αντιμετωπίζουν διάφορους κινδύνους. Ως εκ τούτου, οι λιανικές CBDCs παρουσιάζουν έναν αξιοσημείωτο περιορισμό από αυτή την άποψη. Από την άλλη πλευρά, οι χονδρικές CBDC μπορούν να παρουσιάσουν μια σειρά πλεονεκτημάτων.

Εκτός από την αποτελεσματικότητα των συστημάτων πληρωμών και διακανονισμού λιανικής με CBDC χονδρικής, οι χρήστες μπορούν να τα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο με καλύτερη διαθεσιμότητα. Επί του παρόντος, η πλειονότητα των πολιτών απολαμβάνει οικονομική συμμετοχή με την ευρεία χρήση μετρητών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τα πλεονεκτήματα της χονδρικής CBDC επιτρέπουν επίσης υποστήριξη για σύνδεση με άλλες πλατφόρμες. Οι χονδρικές CBDCs επιτρέπουν στους χρήστες να συνδέουν κινητές αξίες ή πλατφόρμες forex απευθείας με πλατφόρμες μετρητών.

Ως αποτέλεσμα, μπορούν να βελτιώσουν την ταχύτητα των συναλλαγών, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους διακανονισμού. Επιπλέον, τα συστήματα ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας άμεσης χονδρικής μπορούν να βελτιώσουν την ταχύτητα διακανονισμού σε εξωχρηματιστηριακές αγορές και κοινοπραξία χρηματοδότησης και δανεισμού. Οι χονδρικές CBDC προωθούν επίσης απλούστερα διασυνοριακά συστήματα πληρωμών μειώνοντας αποτελεσματικά τον αριθμό των διαμεσολαβητών.

Μπορείτε να δείτε μια περίληψη των διαφορών μεταξύ λιανικής και χονδρικής CBDC στον παρακάτω πίνακα.

ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας cbdc

συμπέρασμα

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε με σαφήνεια, τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας μπορεί να είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα στον κόσμο του χρήματος. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των CBDCs βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα πλεονεκτήματα που συνδέονται με τις χονδρικές CBDC. Είναι σε θέση να διασφαλίσουν περιορισμένη διακοπή, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν οικονομικά αποδοτικές παγκόσμιες πληρωμές.

Ταυτόχρονα, οι χρήστες μπορούν επίσης να αποκτήσουν τα πλεονεκτήματα της ασφάλειας και της ταχύτητας για τις συναλλαγές τους με χονδρικές CBDC. Λοιπόν, ποιο είναι το επόμενο βήμα για το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας; Αυτό είναι όπου οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να ασκήσουν την κυριαρχία τους στο γενικό χρηματοοικονομικό οικοσύστημα σε όλο τον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά, οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης για την ανάπτυξη CBDC. Ξεκινήστε να εξερευνάτε περισσότερα για τις λειτουργίες του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας, τις περιπτώσεις χρήσης και τις συνέπειες με την κεντρική τάξη της Κεντρικής Τράπεζας για το ψηφιακό νόμισμα (CBDC). Επιθυμείτε να γίνετε ενεργό μέρος της ανάπτυξης του οικοσυστήματος CBDC; Ξεκινήστε με το μάθημα Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) και γίνετε πιστοποιημένος ειδικός!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me