Οδηγός Holochain Ultimate: Better Technology Than Blockchain;

Αυτό το άρθρο προσφέρει μια λεπτομερή συζήτηση για την τεχνολογία Holochain. Εκτός από τις βασικές αρχές, θα γνωρίζετε για το Holochain vs blockchain, τις εφαρμογές Holochain και τους περιορισμούς του.

Γνωρίστε την τεχνολογία Holochain που πωλείται ως «σκέψη» έξω από τα τετράγωνα. Η εξέλιξη του blockchain συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και άλλες παρόμοιες τεχνολογίες.

Η Holochain είναι μια τεχνολογία καθολικών κατανεμημένων καθολικών. Λειτουργεί διαφορετικά από το blockchain και ως εκ τούτου προσφέρει μια μοναδική αξία στην τρέχουσα αγορά.

Εγγραφείτε τώρα: Μάθημα Βασικών Αρχών για Επιχειρήσεις Blockchains

Contents

Τι είναι το Holochain?


Το Holochain μπορεί να περιγραφεί ως ένα πλαίσιο ανοιχτού κώδικα που διευκολύνει ένα δίκτυο peer-to-peer. Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε εκπληκτικές εφαρμογές που βασίζονται στην κατανεμημένη φιλοσοφία.

Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ παρόμοιο με το blockchain, αλλά η διαφορά είναι πώς λειτουργούν εσωτερικά.

Η τρέχουσα γενιά λύσεων blockchain βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια. Πάρτε bitcoin. Για παράδειγμα, απαιτεί από τους ανθρακωρύχους να επικυρώσουν τα μπλοκ. Ο αλγόριθμος συναίνεσης Proof-of-Work περιλαμβάνει πολλή δύναμη υπολογισμού για την επίλυση κρυπτογραφικών παζλ. Αυτό οδηγεί σε σημαντική ανάγκη από άποψη ενέργειας – η οποία δεν είναι ιδανική για τη μητέρα φύση. Η τεχνολογία Holochain χρησιμοποιεί τη γλώσσα προγραμματισμού Go, ενώ οι εφαρμογές μπορούν να γραφτούν σε Lisp ή JavaScript.

Πρόκειται για ένα ενεργειακά αποδοτικό σύστημα καθολικών που επικεντρώνεται στον παράγοντα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πράκτορας μπορεί να έχει ένα αντίγραφο του ασφαλούς καθολικού και να ενεργεί ανεξάρτητα. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με άλλες συσκευές δικτύου και να παρέχει μια πλήρως επεκτάσιμη λύση κατανεμημένου καθολικού. Διαχειρίζεται από Ceptr.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Holochain?

Το Holochain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη διαφορετικών κατανεμημένων εφαρμογών. Οι εφαρμογές μπορούν να δημιουργηθούν για ένα ευρύ φάσμα χρηστικότητας. Για παράδειγμα, το δίκτυο χρησιμοποιείται για εφαρμογές κοινωνικών μέσων, διακυβέρνηση, οργάνωση και ούτω καθεξής.

Για να σας δώσουμε μια καλή ιδέα για τη χρηστικότητά του, ας ρίξουμε μια ματιά στη λίστα εφαρμογών που μπορείτε να δημιουργήσετε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Holochain.

 • Συνεργατικές εφαρμογές
 • Εφαρμογές που σχετίζονται με πλατφόρμα
 • Εφαρμογές κοινωνικών μέσων
 • Εφαρμογές διαχείρισης σχέσεων
 • Εφαρμογές προσανατολισμένες στην αλυσίδα εφοδιασμού
 • Εφαρμογές διαχείρισης πόρων
 • Συστήματα φήμης

Και πολλα ΑΚΟΜΑ!

Η ευρεία περίπτωση χρήσης καθιστά την τεχνολογία Holochain μια έγκυρη εναλλακτική λύση για το Ethereum, το οποίο είναι επίσης μια πλατφόρμα dApp. Δεν είναι η μόνη εναλλακτική τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού (DLT) εκεί έξω. Καλύψαμε επίσης το Hashgraph που προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση DLT πάνω από το blockchain.

Διαβάστε περισσότερα: Blockchain vs Hashgraph vs Dag vs Holochain: Τύποι DLTs

Πώς διαφέρει από το Blockchain; Holochain εναντίον Blockchain

Η κρίσιμη διαφορά μεταξύ των δύο τεχνολογιών είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται στον πραγματικό κόσμο. Και οι δύο είναι δίκτυα peer-to-peer.

Ωστόσο, το blockchain είναι ιδανικό για συστήματα που απαιτούν παγκόσμια συναίνεση. Η τεχνολογία Holochain, από την άλλη πλευρά, είναι κατάλληλη για συστήματα που μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την ανάγκη παγκόσμιας συμφωνίας. Η μη απαίτηση μιας παγκόσμιας συναίνεσης φέρνει πολλά οφέλη στο τραπέζι, όπως καλύτερη επεκτασιμότητα, προσαρμοστικότητα, αποδοτικότητα και επεκτασιμότητα.

Τα κατακερματισμένα δέντρα και οι κατακερματισμοί αποτελούν ήδη μέρος της επιστήμης των υπολογιστών. Πρόκειται για δομές δεδομένων που χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά σε διαφορετικά συστήματα για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των δεδομένων. Επίσης εξελίχθηκαν σε διάφορες μορφές για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των συστημάτων.

Αλλάζει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο κάθε εφαρμογή μπορεί να έχει το δικό της δίκτυο.

Γιατί είναι γνωστό ως Holochain?

Το όνομα Holochain προήλθε από το γεγονός ότι αποτελείται από διαφορετική τεχνολογία και αντιστοιχεί σε μια «ολόκληρη» εμπειρία. Προσφέρει μια δομικά ολογραφική πλατφόρμα και επίσης ενισχύει ολιστικά μοτίβα.

Οι τρεις βασικές τεχνολογίες κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται στο Holochain περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Αλυσίδες
 • Κρυπτογραφικό τραγούδι
 • Κατανεμημένος πίνακας κατακερματισμού (DHT)

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΜΕΝΗ HOLOCHAIN

Χαρακτηριστικά Holochain

Έχουμε ήδη το blockchain που είναι επί του παρόντος ικανό να παρέχει ένα αποκεντρωμένο δίκτυο. Λοιπόν, γιατί το χρειαζόμαστε καθόλου; Ας δούμε τους βασικούς λόγους παρακάτω.

Ενεργειακής απόδοσης

Οι τρέχουσες πλατφόρμες blockchain απαιτούν αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσουν. Αυτό, μακροπρόθεσμα, μπορεί να είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τον πλανήτη Γη όπου η υπερθέρμανση του πλανήτη γίνεται τεράστια ανησυχία.

Ένα καλύτερο νέο μοντέλο

Η τεχνολογία Holochain εισάγει ένα καλύτερο μοντέλο που προσφέρει βελτιωμένη μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει στις συσκευές αιχμής, συμπεριλαμβανομένων των smartphone, να λειτουργήσουν ως μέρος του δικτύου. Η προσέγγιση δίνει στο δίκτυο τη δυνατότητα να κλιμακώσει πολύ και επίσης επιτρέπει σε οποιαδήποτε συσκευή ή ομότιμο να συμμετάσχει σε αυτό.

Εφαρμογές Holochain

Οι εφαρμογές Holochain είναι ένας άλλος μεγάλος λόγος για τον οποίο τις χρειαζόμαστε. Η προσέγγιση πλαισίου ανοιχτού κώδικα είναι μοναδική καθώς προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού δικτύου.

Οι εφαρμογές Holochcain είναι κατανεμημένες λύσεις που επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τα καλύτερα και των δύο κόσμων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε dApp που δημιουργείτε στην αλυσίδα έχει το προσαρμόσιμο διαλειτουργικό του δίκτυο.

Μοναδικά διαμορφώσιμο

Η προσέγγιση Holochain είναι να παρέχει σε κάθε μία από τις εφαρμογές του το δίκτυό του. Αυτό καθιστά κάθε δίκτυο τη δυνατότητα να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις.

Η μοναδική προσέγγιση σημαίνει ότι κάθε εφαρμογή μπορεί να έχει τα πρότυπα, τα πρωτόκολλα και την επιλογή του αλγόριθμου συναίνεσης.

Σημαίνει επίσης ότι κάθε εφαρμογή μπορεί να αλλάξει την απόδοση του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της επεκτασιμότητας, της καθυστέρησης ή της απόδοσης.

Άλλες βασικές πτυχές που μπορούν να διαμορφωθούν περιλαμβάνουν την ανθεκτικότητα, τη διακυβέρνηση και το απόρρητο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τεχνολογία Holochain είναι μια εξαιρετική αποκεντρωμένη λύση εφαρμογών και όχι ένα δίκτυο παρόμοιο με το Ethereum, το NEO ή άλλα.

Μοναδικά Συνδέσιμο

Λοιπόν, πώς λειτουργεί η τεχνολογία Holochain εάν οι εφαρμογές έχουν το δικό τους μοναδικό κατανεμημένο καθολικό; Για να παραμείνετε συνδεδεμένοι, οι διάφορες εφαρμογές μπορούν να γεφυρωθούν μεταξύ τους με τη βοήθεια της εγγενής διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογών (API). Το API είναι σε θέση να παρέχει ένα ασφαλές και βαθιά ενσωματωμένο οικοσύστημα.

Αυτή η μοναδική συνδεσιμότητα σημαίνει επίσης ότι οι εφαρμογές μπορούν να λειτουργούν εκτός σύνδεσης ή όταν είναι διαχωρισμένες. Εν ολίγοις, τους καθιστά σαφείς νικητές όσον αφορά τις εφαρμογές πραγματικού κόσμου. Κάθε εφαρμογή δεν μπορεί να παραμείνει συνδεδεμένη κάθε φορά που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Διαφημιστικά, προσθέτει επίσης αξία στους πιο σημαντικούς βιομηχανικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της αλυσίδας εφοδιασμού ή του Διαδικτύου των πραγμάτων.

Λοιπόν, πού μας οδηγεί?

Μας οδηγεί σε μικροϋπηρεσίες. Το Holochain βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μικρο-υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι μια εφαρμογή είναι μια συλλογή αυτόνομων μικροϋπηρεσιών. Βελτιώνει ολόκληρο το οικοσύστημα, καθώς και μικροσυσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλη εφαρμογή ή οικοσύστημα.

Οι μικροϋπηρεσίες είναι το μέλλον και γι ‘αυτό υιοθετούν τις μικροϋπηρεσίες περισσότερο από ποτέ.

Δεν χρειάζεται να μάθετε διαφορετικά Blockchain!

Σε μια εταιρική εγκατάσταση, είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ή να κολλήσει σε μια συγκεκριμένη λύση. Οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό λύσεων για τα διάφορα τμήματα τους.

Η τεχνολογία Holochain μπορεί να εξαλείψει εντελώς την ανάγκη για μάθηση ή χρήση διαφορετικών blockchain. Καθώς το Holochain είναι ένα πλαίσιο ανοιχτού κώδικα που προσφέρει λύσεις DLT, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης στον ίδιο οργανισμό.

Μπορείτε να διαμορφώσετε την εφαρμογή σας σύμφωνα με τις απαιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι είστε ελεύθεροι να επιλέξετε τον τύπο της λύσης blockchain που θέλετε.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε ένα ήδη εγκατεστημένο δίκτυο διανομής. Για να ξεκινήσετε, πρέπει να αρχίσετε να μαθαίνετε το Holochain και να το χρησιμοποιείτε για να επεκτείνετε ορισμένες πτυχές ενός λειτουργικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διαμορφώσετε το δίκτυό σας χρησιμοποιώντας το Holochain και να επωφεληθείτε από την προσαρμοσμένη αποκεντρωμένη λύση σας.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την τεχνική για να αντικαταστήσετε πλήρως τα τρέχοντα συστήματά σας με την τεχνολογία Holochain.

Εν ολίγοις, η τεχνολογία Holochain είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους παρόχους υπηρεσιών που θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατότητα προσαρμογής. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να παρέχουν μια καλύτερη λύση στους πελάτες τους με διαφορετικές απαιτήσεις και ανάγκες.

Είστε νέοι στο Blockchain ιδέα; Στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά στο Blockchain Training Free Course: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Αναπόσπαστο

Στον πυρήνα, εξαρτάται από τις μικροϋπηρεσίες. Κάνει την πλατφόρμα ευέλικτη και γρήγορη ανάπτυξη. Σημαίνει επίσης ότι οι μικροϋπηρεσίες μπορούν να γεφυρωθούν μαζί.

Η προσέγγιση microservice είναι πιο ανθεκτική στο μέλλον και θα βοηθήσει στην εξέλιξη της πλατφόρμας στο μέλλον. Σύμφωνα με τον David Atkinson, δεν βασίζεται σε έξυπνα συμβόλαια και αυτό είναι καλό.

Οι έξυπνες συμβάσεις μπορεί να είναι περιοριστικές με πολλούς τρόπους. Ο νούμερο ένα περιορισμός είναι η ανάγκη για 100% ακρίβεια. Δεν χρειάζεται οι εφαρμογές Holochain να είναι τόσο ακριβείς από την αρχή. Δίνει περιττό άγχος στους προγραμματιστές που θέλουν να βγάλουν τις εφαρμογές τους το συντομότερο δυνατό.

Η τεχνολογική εξέλιξη είναι αυτή που την καθιστά ιδανική λύση για την τρέχουσα αγορά, όπου η ευέλικτη ανάπτυξη είναι ο κανόνας. Το ταιριάζει επίσης με τις πιο απαιτητικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των τροφίμων ή της αλυσίδας εφοδιασμού. Εν ολίγοις, εάν μια εφαρμογή έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας Holochain, μπορεί να εξελιχθεί με το χρόνο και τις απαιτήσεις.

Ασφαλής

Η αρχιτεκτονική Holochain επιτρέπει στις εφαρμογές να είναι πιο αξιόπιστες σε σύγκριση με το dApps. Κάθε εφαρμογή περιορίζεται στο οικοσύστημα ή το δίκτυό της, γεγονός που καθιστά εύκολο τον χειρισμό του τμήματος ασφαλείας. Οι προγραμματιστές μπορούν να θέσουν τους περιορισμούς.

Σημαίνει επίσης ότι τα δεδομένα μπορούν να μοιραστούν με άλλες εφαρμογές ή δίκτυα χρησιμοποιώντας μια πιο ευέλικτη διαδικασία ασφάλειας. Οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν αυτούς τους συγκεκριμένους κανόνες και να απολαύσουν τα οφέλη του κιτ ανάπτυξης εφαρμογών που παρέχονται από αυτούς.

Έχει επίσης τα μέσα για να χειριστεί τις απαραίτητες απαιτήσεις ασφαλείας. Ως προγραμματιστής, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πολλές λειτουργίες. Χρησιμοποιεί κρυπτογραφία για να παρέχει κρίσιμα χαρακτηριστικά όπως αντίσταση παραβίασης, αξιοπιστία και απόδειξη δεδομένων από την ιδιοκτησία.

Η πτυχή ασφάλειας περιλαμβάνει επίσης το GDPR, το οποίο το καθιστά ιδανικό για παγκόσμιες εφαρμογές. Οι οργανισμοί μπορούν να επωφεληθούν πάρα πολύ από αυτό. Αυτό λύνει το ζήτημα του παράδοξου blockchain GDPR.

Κλιμακούμενος

Το Holochain προσφέρει επίσης μια εξαιρετικά επεκτάσιμη λύση. Καθώς οι νέες εφαρμογές μπορούν να ενταχθούν στο δίκτυο, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της υπολογιστικής ισχύος του ίδιου του δικτύου. Οφέλη από τη μοναδική αρχιτεκτονική που χρησιμοποιεί. Κάθε κόμβος μπορεί να συμβάλει στην υπολογιστική ισχύ.

Για να κάνει τις εφαρμογές επεκτάσιμες, χρησιμοποιεί το Rust, μια γλώσσα προγραμματισμού για τη συλλογή WebAssembly. Η επεκτασιμότητα εξαρτάται επίσης από τον τοπικό αριθμό συνομηλίκων. Καθώς ο τοπικός αριθμός συνομηλίκων είναι χαμηλός, σημαίνει ότι είναι πιο σταθερός από ποτέ με μειωμένη καθυστέρηση και ευαισθησία δικτύου.

Τι είναι η εφαρμογή Holochain; Εφαρμογές Holochain Vs. dApps

Με πλήρη κατανόηση των χαρακτηριστικών Holochain, ήρθε η ώρα να γίνει διάκριση μεταξύ Holochain και dApps.

Τα dApps είναι η τρέχουσα τάση στην αγορά. Τα δημοφιλή blockchains παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας dApps χρησιμοποιώντας τη λύση blockchain. Αλλά τι το κάνει διαφορετικό από τις εφαρμογές Holochain; Ας βουτήξουμε βαθιά σε αυτό.

Δεν έχετε μεγάλη ιδέα για το dApps; Φροντίστε να διαβάσετε αυτόν τον οδηγό για το τι είναι το dApp.

Επεκτασιμότητα και σταθερότητα

Η επεκτασιμότητα dApps εξαρτάται από τις δυνατότητες δικτύου, οι οποίες μπορεί να είναι περιοριστικές σε πολλές περιπτώσεις. Γενικά, το Ethereum είναι μια ικανή λύση αλλά δεν είναι η ταχύτερη. Επίσης, δεν υπάρχει κατάλληλος τρόπος για να παρακάμψετε την επεκτασιμότητα του δικτύου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα δημόσια DLT. Για ιδιωτικά δίκτυα, μπορούν να προστεθούν νέοι ομότιμοι για να βελτιώσουν την επεκτασιμότητα του δικτύου.

Η Holochain, από την άλλη πλευρά, έχει ένα σαφές πλεονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση. Πρώτα απ ‘όλα, η επεκτασιμότητα μπορεί να αποκτηθεί εύκολα καθώς διαφορετικά dApps μπορούν να επικοινωνούν μέσω του API, βελτιώνοντας την υπολογιστική ισχύ. Επίσης, η σταθερότητα είναι σίγουρα καλύτερη όταν πρόκειται για εφαρμογές της Holochain που διαθέτουν το τοπικό τους δίκτυο με τις προκαθορισμένες απαιτήσεις δικτύου.

Προσαρμοστικό και εξελικτικό

Οι εφαρμογές Holochain είναι πιο προσαρμοστικές από τις εφαρμογές dApps. Η αρχιτεκτονική εφαρμογών Holochain έχει σχεδιαστεί για να παρέχει εξουσίες στους προγραμματιστές κατά τη δημιουργία του τοπικού δικτύου εφαρμογών τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ορίσουν διαφορετικές λειτουργίες δικτύου, όπως δυνατότητα κλιμάκωσης, απόδοση και ούτω καθεξής.

Εν ολίγοις, είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμο στις απαιτήσεις. Όχι μόνο αυτό, οι εφαρμογές Holochain μπορούν να εξελιχθούν με το χρόνο. Όσον αφορά το dApps, το μεγαλύτερο μέρος της λογικής πρέπει να αποφασιστεί εκ των προτέρων. Έξυπνα συμβόλαια, μετά τη σύνταξη, είναι δύσκολο να αλλάξουν. Αυτό κάνει τη ζωή των προγραμματιστών δύσκολη – κάτι που δεν είναι ιδανικό, δεδομένου ότι η τρέχουσα κοινότητα προγραμματιστών προτιμά την ευέλικτη ανάπτυξη.

Λειτουργία στο Διαδίκτυο / εκτός σύνδεσης

Οι εφαρμογές Holochain έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν τόσο σε διαδικτυακά όσο και σε offline περιβάλλοντα. Αντίθετα, το dApps, τόσο ιδιωτικό όσο και δημόσιο, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σύνδεση με το κύριο δίκτυο. Η αδυναμία εργασίας εκτός σύνδεσης δεν είναι επιθυμητή, καθώς πολλές πραγματικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας εφοδιασμού, πρέπει να λειτουργούν σε καταστάσεις όπου δεν υπάρχει σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Απόρρητο και έλεγχος πρόσβασης

Οι εφαρμογές Holochain έχουν καλύτερο απόρρητο σε σύγκριση με τα δημόσια dApps. Σε σύγκριση με το ιδιωτικό dApps, προσφέρει παρόμοιες επιλογές απορρήτου Επίσης, ο έλεγχος πρόσβασης φαίνεται να είναι πανομοιότυπος τόσο στα ιδιωτικά dApps όσο και στο Holochain. Η διαφορά είναι ότι ο έλεγχος πρόσβασης μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη σύγκριση δημόσιων εφαρμογών dApps και Holochain.

Φιλικό δίκτυο πλέγματος

Τα δίκτυα Holochain είναι φιλικά προς το δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι είναι συμβατό με οποιαδήποτε μορφή ραδιοσήματος. Σε αντάλλαγμα, επιτρέπει στις εφαρμογές να συνδεθούν σε οποιοδήποτε σήμα δικτύου ή να αποσυνδεθούν από άλλους.

Η ικανότητα να το κάνει, από μόνο του, δίνει στο δίκτυο πραγματική προσαρμοστικότητα. Στο dApps, δεν είναι δυνατό καθώς περιορίζονται στα δίκτυά τους.

Αρθρωτή σύνθεση

Η αρθρωτή σχεδίαση δίνει στις εφαρμογές Holochain πιο χρήσιμες από τις εφαρμογές dApps. Με modularity και microservices, τα διάφορα μέρη της εφαρμογής μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες λύσεις, δίνοντάς της αρθρωτή συνθεσιμότητα.

Το ίδιο δεν μπορεί να γίνει όταν πρόκειται για έξυπνες συμβάσεις dApps.

Συνεργασία και ανοιχτό

Δεδομένου ότι είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, υπάρχει ένα σαφές πλεονέκτημα όσον αφορά τις ιδιωτικές εφαρμογές dApps και Holochain.

Θήκες χρήσης Holochain

Το Holochain είναι ένα ευέλικτο πλαίσιο. Σημαίνει επίσης ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια πληθώρα πραγματικών υποθέσεων χρήσης.

 • Κοινωνικά δίκτυα: Το κοινωνικό δίκτυο είναι η καλύτερη περίπτωση χρήσης του Holochain. Είναι χρήσιμο δεδομένου ότι ένα κοινωνικό δίκτυο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σύνδεση και ο χρήστης μπορεί να διατηρήσει ένα αντίγραφο του τοπικά.
 • Αλυσίδες εφοδιασμού: Οι αλυσίδες εφοδιασμού μπορούν επίσης να επωφεληθούν πάρα πολύ από το Holochain. Μπορεί να προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο χειρισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας ανεξάρτητα από τον οργανισμό, την εταιρεία ή τη γεωγραφική τοποθεσία.
 • Πλατφόρμες P2P: Οι πλατφόρμες P2P μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά το Holochain. Οι μικρές κοινότητες μπορούν να το δημιουργήσουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους. Η πλατφόρμα P2P μπορεί επίσης να επικοινωνήσει με άλλα δίκτυα και να κάνει σωστή χρήση των δυνατοτήτων Holochain.
 • Συνεργατικές Εφαρμογές: Το Holochain είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη δημιουργία συνεργατικών εφαρμογών, όπως συνομιλιών, προγραμματισμού, συζήτησης ή ακόμη και Wikis.
 • Πλατφόρμες αξιολόγησης: Οι πλατφόρμες αξιολόγησης μπορούν να δημιουργηθούν, να διαχειριστούν και να ρυθμιστούν χρησιμοποιώντας το Holochain.

Αυτό μας οδηγεί στο τέλος των περιπτώσεων χρήσης του Holochain.

Πότε ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείτε το Holochain?

Λοιπόν, συζητήσαμε τις περιπτώσεις χρήσης του Holochain, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν είναι επωφελής; Ναι υπάρχει. Ας τα δούμε παρακάτω.

 • Ιδιωτικά ή μυστικά δεδομένα: Εάν σκέφτεστε να προστατεύσετε τα ασφαλή ή ιδιωτικά δεδομένα σας, τότε θα πρέπει να αποφύγετε το Holochain. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια, ιδιωτική ή ασφαλής, ή ακόμα και ανώνυμη. Εάν γνωρίζετε τι κάνετε, μπορείτε να το προχωρήσετε και να το χρησιμοποιήσετε. Διαφορετικά, σας συνιστούμε να μην το χρησιμοποιήσετε.
 • Αυτο-εξερεύνηση: Εάν σκέφτεστε να δημιουργήσετε μια εφαρμογή Holochain μόνο για εσάς, τότε δεν είναι καλή ιδέα. Δεν είναι ιδανικό για χρήση από ένα άτομο. Ωστόσο, εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για να συγχρονίσετε δεδομένα σε πολλές συσκευές, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
 • Τεράστια αρχεία: Η τελευταία περίπτωση χρήσης όπου δεν πρέπει να τη χρησιμοποιείτε είναι η αποθήκευση μεγάλων αρχείων. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε ομότιμος μπορεί να έχει το αντίγραφο του καθολικού. Εάν είναι σημαντικό, τότε νικά τον σκοπό του Holochain και καθιστά όλη τη διαδικασία οδυνηρά αργή.

Holochain GitHub

Το Holochain είναι ένα πλαίσιο ανοιχτού κώδικα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό.

Εάν σας ενδιαφέρει, ρίξτε μια ματιά στο δικό τους Αποθήκη GitHub.

Διαθέτει 103 αποθετήρια, εκ των οποίων, Holochain-rust, Holochain-basic-chat, docs-pages, lib3h και cryptographic-autonomy-license καρφιτσώνονται λόγω της σημασίας τους.

Το έργο διαχειρίζεται εννέα άτομα αυτή τη στιγμή. Έτσι, εάν κάνετε μια αλλαγή στον κωδικό τους, αυτά τα εννέα άτομα θα ολοκληρώσουν την αλλαγή είτε αποδεχόμενα είτε απορρίπτοντάς την.

Το Holochain αναπτύσσεται ενεργά με το κεντρικό αποθετήριο Holochain-rust με ήδη 13.000+ δεσμεύσεις, 41 συνεισφορές.

Όλο το έργο Holochain έχει άδεια βάσει του GPL-3.0.

Ας δούμε τα βασικά αποθετήρια για καλύτερη κατανόηση.

 • Holochain-rust → Είναι το βασικό πλαίσιο Holochain που χρησιμοποιεί τη γλώσσα προγραμματισμού σκουριάς. Προσφέρει επίσης API κοντέινερ.
 • Holoscape → Το Holoscape είναι ανάπτυξη τελικού χρήστη αγωγού Holochain. Παρέχει επίσης διαχείριση
 • Holochain-basic-chat → παράδειγμα εφαρμογής συνομιλίας Holochain
 • Holochain-εμμονή → Χρησιμοποιείται για την τοπική αποθήκευση και ανάκτηση δεδομένων

Ανθρώπινο Διαδίκτυο – Πώς σκοπεύει η Ολοχέιν να επιτύχει τον στόχο της?

Σκοπός του είναι να παρέχει ένα πιο ανθρώπινο Διαδίκτυο με την προσέγγισή του. Σύμφωνα με αυτούς, ολόκληρος ο κόσμος περιβάλλει τη συγκέντρωση και αυτό δεν είναι καλό. Οι σχέσεις μας περιβάλλονται από αυτές τις εταιρείες που κυριαρχούν στις περισσότερες κινήσεις μας – για παράδειγμα, τις προτάσεις των ανθρώπων σχετικά με το ποιος να προσθέσει.

Το μέλλον του φαίνεται λαμπρό καθώς θα αποτελείται από έναν κατανεμημένο ιστό όπου θα διατηρείται η ανωνυμία του χρήστη. Τα δεδομένα που μοιράζονται μεταξύ ομοτίμων ή κοινοτήτων διατηρούνται ασφαλή με τα πρωτόκολλα και την αρχιτεκτονική τους.

Εάν εμπνέετε για να μάθετε περισσότερα για το όραμα και την αποστολή τους, τότε διαβάστε Λευκό χαρτί Holochain.

Αρχιτεκτονική Holochain

Η αρχιτεκτονική Holochain είναι ενδιαφέρουσα – μπορεί να συνοψιστεί ως “κοινόχρηστο DHT” όπου το DHT σημαίνει τον κατανεμημένο πίνακα κατακερματισμού. Ξεπερνά τα εμπόδια blockchain διατηρώντας τα βασικά χαρακτηριστικά του blockchain ανέπαφα.

Μπορούμε να το ονομάσουμε «blockchain χωρίς σημεία συμφόρησης».

Το επιτυγχάνει με τη βοήθεια του Shared Data Integrity. Είναι ένας τρόπος χειρισμού δεδομένων σε συστήματα peer-to-peer όπου είναι πολύ πιο δύσκολο να εξασφαλίσετε δεδομένα σε σύγκριση με τα κεντρικά δεδομένα.

Με κοινή ακεραιότητα δεδομένων, προσφέρει ισχυρή ασφάλεια δεδομένων χωρίς να φέρει περιορισμούς όπως η υψηλή ζήτηση υπολογισμού.

Το βασικό στοιχείο εδώ είναι ο κατανεμημένος πίνακας κατακερματισμού (DHT), ο οποίος παρέχει μεγάλη αξία στο οικοσύστημα. Προσφέρει τελική συνέπεια, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα δεδομένα μεταδίδονται με ασφάλεια μέσω του δικτύου. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε ομότιμος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Η αρχιτεκτονική είναι επίσης αποτελεσματική καθώς διασφαλίζει ότι τα γενικά έξοδα είναι όσο το δυνατόν πιο εφικτά. Στην πραγματικότητα, τηλέφωνα ή άλλες συσκευές μπορούν να ενταχθούν στο δίκτυο και να βελτιώσουν την υπολογιστική ισχύ.

Η αρχιτεκτονική Holochain (αρχιτεκτονική dApp) αποτελείται από τρία κύρια υποσυστήματα. Αυτοί είναι:

 • Κοινόχρηστος χώρος αποθήκευσης (DHT)
 • Εφαρμογή (Nucleus)
 • Πηγή Hash Chain

Πηγή: Ceptr.org

Τώρα, ας εξετάσουμε καθένα από αυτά παρακάτω.

Εφαρμογή

Η εφαρμογή βρίσκεται στον πυρήνα ολόκληρης της ιδέας. Συγκολλά άλλες πτυχές του δικτύου. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια εφαρμογή χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης και η διεπαφή χρήστη εξαρτάται από τον τρόπο που το σχεδίασε ο προγραμματιστής.

Στην παραπάνω εικόνα, μπορείτε να δείτε ότι μπορεί να έχει πρόσβαση και να αποθηκεύει δεδομένα από το DHT. Μπορεί επίσης να κάνει χρήση της αλυσίδας κατακερματισμού τοπικής προέλευσης. Οι κανόνες επικύρωσης παρέχονται από την ίδια την εφαρμογή, η οποία διασφαλίζει ότι κανένα στοιχείο δεν έχει παραβιαστεί, τροποποιηθεί ή χαθεί.

Οι εφαρμογές γράφονται κυρίως σε Lisp και JavaScript.

Πηγή Hash Chain

Το Source Hash Chain είναι αυτό που καθιστά δυνατή την εργασία εκτός σύνδεσης. Είναι ένα τοπικό καθολικό που κάθε ομότιμος ή άτομο μπορεί να κατέχει. Τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στην τοπική αλυσίδα πρέπει να υπογραφούν πριν να συγχωνευτούν με το παγκόσμιο κοινόχρηστο DHT.

Για παράδειγμα, εάν δύο μέρη αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, και τα δύο πρέπει να το επικυρώσουν στην τοπική αλυσίδα πηγής και στη συνέχεια να το ενσωματώσουν στο κοινό DHT.

Αυτή είναι μια επαναστατική ιδέα, δεδομένου ότι δεν απαιτούνται όλα για να επιτευχθεί συναίνεση. Εάν εκτελείται μια εφαρμογή Holochain κοινωνικών μέσων, τότε δεν χρειάζεται να επικυρώσετε κάθε επικύρωση με ολόκληρο το σύνολο των συνομηλίκων. Η τοπική επικύρωση είναι κάτι παραπάνω από αρκετό, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να κοινοποιηθεί στο παγκόσμιο DHT.

Κοινή αποθήκευση DHT

Το τελευταίο συστατικό, το DHT, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο να καταστεί δυνατή η Holochain. Το DHT είναι ήδη δημοφιλές και χρησιμοποιείται ήδη σε εφαρμογές κοινής χρήσης αρχείων όπως το BitTorrent.

Το DHT επιτρέπει στους συνομηλίκους να επικυρώνουν τα δικά τους δεδομένα χρησιμοποιώντας ένα κρυπτογραφικό κατακερματισμό. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε κομμάτι δεδομένων διατηρείται με επικυρωμένη υπογραφή, επιβεβαιώνοντας ότι τα δεδομένα έχουν δεσμευτεί στην τοπική αλυσίδα του.

Πολλαπλές συναλλαγές καθίστανται επίσης δυνατές χρησιμοποιώντας DHT. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί ένα πέρασμα αλυσίδων, το οποίο βοηθά περαιτέρω στην επικύρωση του συνόλου των συναλλαγών. Άλλοι μπορούν πλέον να δημοσιεύσουν τις συναλλαγές σας, γεγονός που τις καθιστά έγκυρες. Τα μετα-δεδομένα χρησιμοποιούνται συχνά για τη βελτίωση της απόδοσης,

Εάν η τιμή κατακερματισμού δεν ταιριάζει κατά τη διέλευση των αλυσίδων, οι συναλλαγές ακυρώνονται από το δίκτυο.

συμπέρασμα

Αυτό μας οδηγεί στο τέλος του Οδηγού Holochain. Εδώ, ανακαλύψαμε για το Holochain, τι το κάνει διαφορετικό από το blockchain και τα βασικά χαρακτηριστικά του. Πήγαμε επίσης βαθιά στην αρχιτεκτονική Holochain για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί και τι κάνει τις εφαρμογές Holochain τόσο μεγάλες!

Εάν ενδιαφέρεστε για περισσότερες βασικές αρχές blockchain, φροντίστε να ρίξετε μια ματιά στο δωρεάν μάθημα blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me