Εισαγωγή στις επιτρεπόμενες μπλοκ αλυσίδων

Δεν γνωρίζετε τους όρους που επιτρέπονται και χωρίς άδεια στο Blockchain; Για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε, παρουσιάζουμε μια λεπτομερή εισαγωγή για τις επιτρεπόμενες μπλοκ αλυσίδων. Ας βυθίσουμε!

Η αποκεντρωμένη τεχνολογία καθολικών (DLT) άνοιξε πολλές ευκαιρίες για τις εταιρείες που επιθυμούν να καινοτομήσουν. Δεν είναι καινούργιο. Η τεχνολογία Blockchain είναι μία από αυτές τις τεχνολογίες που έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των βιομηχανιών. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει μία μόνο λύση για ολόκληρη τη βιομηχανία.

Κάθε εκκίνηση, εταιρεία, επιχείρηση ή βιομηχανία είναι διαφορετική όσον αφορά τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους. Είναι προφανές ότι μια ιδιωτική εταιρεία απλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα πλήρως αποκεντρωμένο δίκτυο blockchain. Εκεί μπαίνουν διαφορετικοί τύποι DLT.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε το blockchain που επιτρέπεται. Επίσης, για να έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα, θα εξετάσουμε επίσης μερικά από τα καλύτερα εγκεκριμένα blockchains εκεί έξω, τον τύπο DLT και άλλα ζωτικά θέματα που σχετίζονται με τα επιτρεπόμενα blockchain. Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό του Blockchain με άδεια.

Εγγραφή τώρα: Δωρεάν μάθημα Blockchain


Ποιες είναι οι επιτρεπόμενες μπλοκ αλυσίδων?

Τα επιτρεπόμενα blockchains είναι δίκτυα blockchain για τα οποία απαιτείται πρόσβαση. Σε αυτούς τους τύπους blockchain, ένα επίπεδο ελέγχου τρέχει πάνω από το blockchain που διέπει τις ενέργειες που εκτελούνται από τους επιτρεπόμενους συμμετέχοντες. Όπως μπορείτε να δείτε, τα επιτρεπόμενα blockchain λειτουργούν εντελώς διαφορετικά από αυτά των ιδιωτικών και δημόσιων blockchain. Είναι κατασκευασμένα για να επωφελούνται από τις μπλοκ αλυσίδες χωρίς να θυσιάζουν την εξουσία ενός κεντρικού συστήματος.

Επομένως, βασικά, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ μιας άδειας και μιας χωρίς προνόμιο, δηλαδή του τρόπου με τον οποίο οι συμμετέχοντες θα αλληλεπιδράσουν με το δίκτυο. Ένα σύστημα με άδεια χρήσης είναι επίσης γνωστό ότι έχει περιορισμό στους συμμετέχοντες στη συναίνεση, καθιστώντας τα εξουσιοδοτημένα δίκτυα πολύ διαμορφωμένα και ελεγχόμενα από τους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, δεν είναι κακό, αλλά αφορά τη δημιουργία ενός κατάλληλου δικτύου blockchain.

Υπάρχουν πολλά δημοφιλή επιτρεπόμενα πλαίσια blockchain εκεί έξω. Περιλαμβάνει το Hyperledger, την απαρτία, την Corda και άλλα.

Διαβάστε επίσης: 6 βασικές δυνατότητες Blockchain που πρέπει να γνωρίζετε!

Οφέλη από επιτρεπόμενες μπλοκ αλυσίδων

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τις επιτρεπόμενες μπλοκ αλυσίδες που το καθιστά προτιμότερο να χρησιμοποιείται σε σύγκριση με τα μπλοκ χωρίς άδεια. Ας κατανοήσουμε τα ευεργετικά χαρακτηριστικά των επιτρεπόμενων blockchains με τα οφέλη του.

 • Αποτελεσματική απόδοση: Όταν συγκρίναμε τις επιτρεπόμενες μπλοκ αλυσίδες με τις μπλοκ χωρίς άδεια, προσφέρουν καλύτερη απόδοση. Ο βασικός λόγος πίσω από αυτό είναι ο περιορισμένος αριθμός κόμβων στην πλατφόρμα. Αυτό αφαιρεί τους περιττούς υπολογισμούς που απαιτούνται για την επίτευξη συναίνεσης στο δίκτυο, βελτιώνοντας τη συνολική απόδοση. Επιπλέον, τα εξουσιοδοτημένα δίκτυα έχουν τους δικούς τους προκαθορισμένους κόμβους για την επικύρωση μιας συναλλαγής.
 • Σωστή δομή διακυβέρνησης: Τα επιτρεπόμενα δίκτυα διαθέτουν κατάλληλη δομή διακυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι είναι οργανωμένοι. Οι διαχειριστές απαιτούν επίσης λιγότερο χρόνο για να ενημερώσουν τους κανόνες μέσω του δικτύου, κάτι που είναι πολύ πιο γρήγορο σε σύγκριση με τα δημόσια blockchain. Το δημόσιο δίκτυο blockchain πάσχει από το πρόβλημα συναίνεσης, καθώς δεν λειτουργούν όλοι οι κόμβοι για την εφαρμογή της νέας ενημέρωσης. Αυτοί οι κόμβοι ενδέχεται να θέσουν το ενδιαφέρον τους πάνω από τις ανάγκες του blockchain, το οποίο, σε αντάλλαγμα, σημαίνει πιο αργές ενημερώσεις σε ολόκληρο το δίκτυο. Συγκριτικά, το εγκεκριμένο blockchain δεν έχει το πρόβλημα, καθώς οι κόμβοι συνεργάζονται για τη γρήγορη μετακίνηση των ενημερώσεων.
 • Αποκεντρωμένη αποθήκευση: Τα επιτρεπόμενα δίκτυα κάνουν επίσης σωστή χρήση του blockchain, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της αποκεντρωμένης φύσης για αποθήκευση δεδομένων.
 • Αποδοτική: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επιτρεπόμενα μπλοκ αλυσίδων είναι πιο οικονομικά αποδοτικά σε σύγκριση με τα μπλοκ χωρίς άδεια.

Το Blockchain ως υπηρεσία ή το BAAS είναι μια άλλη αγορά που αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομίας του blockchain. Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός για το Blockchain ως υπηρεσία.

Μειονεκτήματα των επιτρεπόμενων μπλοκ αλυσίδων

Οι επιτρεπόμενες μπλοκ αλυσίδες δεν είναι απαλλαγμένες από μειονεκτήματα ή μειονεκτήματα. Ακολουθούν τα μειονεκτήματα των επιτρεπόμενων μπλοκ αλυσίδων:

 • Συμβιβαστική ασφάλεια – Ένα δημόσιο ή ιδιωτικό blockchain έχει καλύτερη ασφάλεια καθώς οι κόμβοι συμμετέχουν σωστά σε μια μέθοδο συναίνεσης. Ωστόσο, στην περίπτωση των επιτρεπόμενων αποκλεισμών, αυτό μπορεί να μην ισχύει. Η ασφάλεια ενός εξουσιοδοτημένου δικτύου είναι τόσο καλή όσο η ακεραιότητα του μέλους. Αυτό σημαίνει ότι μια μικρή ενότητα ενός εξουσιοδοτημένου συστήματος μπορεί να συνεργαστεί για την τροποποίηση των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στο δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, η ακεραιότητα του δικτύου μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Για την επίλυσή του, το σύστημα θα πρέπει να έχει ορίσει τα κατάλληλα δικαιώματα, ώστε αυτοί οι κακοί παράγοντες να μην μπορούν να συγχωνευτούν για να προκαλέσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 • Έλεγχος, λογοκρισία και κανονισμός – Σε έναν ιδανικό κόσμο, αυτές οι επιτρεπόμενες μπλοκ αλυσίδες θα πρέπει να λειτουργούν όπως εκείνες ενός δημόσιου blockchain, αλλά με κανονισμούς. Ωστόσο, οι κανονισμοί φέρνουν λογοκρισία στο δίκτυο, όπου η αρχή μπορεί να περιορίσει μια συναλλαγή ή να την ελέγξει από την πραγματοποίηση. Πρόκειται για απειλή για οποιαδήποτε επιχείρηση ή οργανισμό που χρησιμοποιεί το εξουσιοδοτημένο δίκτυο. Αυτή η προσέγγιση εμποδίζει επίσης το επιτρεπόμενο δίκτυο να αξιοποιήσει στο έπακρο το σύνολο του οικοσυστήματος blockchain.

Τύποι τεχνολογιών blockchain και κατανεμημένων καθολικών

Η τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιήθηκε στο bitcoin ήταν απλή. Ήταν ένα δημόσιο peer-to-peer δίκτυο ικανό να κάνει συναλλαγές χωρίς καμία κεντρική αρχή και κάθε κόμβος έχει το δικό του αντίγραφο του καθολικού. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη δυνατή τεχνολογία blockchain ή κατανεμημένου καθολικού. Υπάρχουν πολλοί τύποι DLT. Ας τα αναφέρουμε εν συντομία για να πάρουμε μια σαφή ιδέα.

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Blockchain και του κατανεμημένου καθολικού?

 • Δημόσια μπλοκ

Τα δημόσια blockchain είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος blockchain που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να συμμετέχει και να πραγματοποιεί συναλλαγές ή ακόμη και να συμμετέχει στη μέθοδο συναίνεσης. Υπάρχουν πολλά εξέχοντα δημόσια blockchain εκεί έξω.

Το Bitcoin και το Ethereum είναι δύο υπέροχα παραδείγματα. Το Bitcoin είναι το cryptocurrency πρώτης γενιάς που χρησιμοποιεί την πιο βασική ιδέα του blockchain. Το Ethereum φέρνει περισσότερα στο τραπέζι παρέχοντας στους προγραμματιστές τη δυνατότητα να αναπτύξουν κατανεμημένες εφαρμογές (dApps) χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια.

 

Οι δημόσιοι αποκλεισμοί χρησιμοποιούν επίσης αλγόριθμο συναίνεσης που δεν υποστηρίζει μια επιτρεπόμενη προσέγγιση. Είναι ανοιχτού κώδικα και οποιοσδήποτε χωρίς προηγούμενη άδεια μπορεί να λάβει μέρος στο δίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα για τους τύπους Blockchain.

 • Συγκεντρωτικές / κοινοπραξίες μπλοκ – Επιτρεπόμενες μπλοκ αλυσίδες

Όσον αφορά το blockchain με άδεια, το blockchain της Federated / Consortium εμπίπτει στην κατηγορία. Αυτά τα blockchain δεν επιτρέπουν σε εξωτερικούς ανθρώπους να συμμετέχουν στο blockchain. Υπάρχουν πολλά οφέλη σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης επεκτασιμότητας και είναι μια εξαιρετική επιλογή για εταιρικές εταιρείες. Υπάρχουν πολλές επιτρεπόμενες μπλοκ αλυσίδων, συμπεριλαμβανομένων των R3, B3i, Hyperledger και ούτω καθεξής.

 • Ιδιωτικό blockchain

Ο τελευταίος τύπος blockchain που θα συζητήσουμε είναι οι ιδιωτικές blockchain. Τα ιδιωτικά blockchains είναι «παρόμοια» με τα εγκεκριμένα blockchain, αλλά έχουν κάποιες διαφορές που τις ξεχωρίζουν. Οι ιδιωτικές μπλοκ αλυσίδων δεν είναι καθόλου ανοιχτές στο «κοινό», ενώ μια επιτρεπόμενη μπλοκ αλυσίδας μπορεί να έχει κάποια κριτήρια για να συμμετάσχει το κοινό. Και οι δύο έχουν περιοριστικό χαρακτήρα, αλλά η προσέγγισή τους διαφέρει λίγο.

Διαφορά μεταξύ Blockchain με άδεια και χωρίς άδεια

Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των άδειων και των επιτρεπόμενων αποκλεισμών. Συγκρίνουμε αυτά τα δύο, ώστε να έχετε μια σαφή εικόνα για το πώς επιτρέπονται οι μπλοκ αλυσίδων και εφαρμόζονται. Ο παρακάτω πίνακας σας δίνει μια γρήγορη εικόνα για το blockchain που επιτρέπεται έναντι του blockchain χωρίς άδεια

Διαβάστε τώρα Blockchain εναντίον βάσης δεδομένων και κατανοήστε τη διαφορά μεταξύ των δύο.

Επιτρεπόμενο έναντι δικτύου χωρίς άδεια χωρίς αποκλεισμούς

Λίστα με τα καλύτερα επιτρεπόμενα Blockchain

Όπως μπορούμε να δούμε ότι τα επιτρεπόμενα δίκτυα είναι ζωτικής σημασίας για τις διάφορες βιομηχανίες εκεί έξω. Βιομηχανίες όπως η χρηματοοικονομική βιομηχανία, η αλυσίδα εφοδιασμού κ.λπ. μπορούν να επωφεληθούν πάρα πολύ μέσω των επιτρεπόμενων δικτύων.

Οι μπλοκ αλυσίδων που επιτρέπονται από το κλειδί περιλαμβάνουν το Kain, το Corda και το Hyperledger Fabric. Αυτές είναι οι κορυφαίες λύσεις όσον αφορά τις επιτρεπόμενες λύσεις. Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά σε καθένα από τα επιτρεπόμενα blockchain που πιστεύουμε ότι εμπίπτει στην κατηγορία “blockchain με την καλύτερη άδεια”.

 • Ύφασμα Hyperledger: Το Hyperledger Fabric Framework είναι ένα από τα δημοφιλή έργα Hyperledger που διατηρείται από τα ιδρύματα Linux. Η αρθρωτή αρχιτεκτονική επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αναπτύξει λύσεις ή εφαρμογές για προσθήκη και αναπαραγωγή με διαφορετικές υπηρεσίες. Χρησιμοποιεί έξυπνα συμβόλαια γνωστά ως «αλυσίδα κώδικα» που περιέχει τη λογική του συστήματος. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Hyperledger; Δείτε την κάλυψη λεπτομερειών εδώ.
 • Απαρτία: Το blockchain της απαρτίας είναι ένα blockchain Ethereum που εστιάζεται στην επιχείρηση και απευθύνεται στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Δημιουργήθηκε από τον JP Morgan. Το έχουμε ήδη καλύψει λεπτομερώς.
 • Κόρντα: Το Corda επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δημιουργούν διαλειτουργικά δίκτυα blockchain. Είναι ανοιχτού κώδικα στη φύση και παρέχει εξαιρετική αξία στις επιχειρήσεις.

Δείτε περισσότερα για το Corda εδώ.

Προκλήσεις επιτρεπόμενων λύσεων

Τα επιτρεπόμενα blockchain δεν είναι απαλλαγμένα από προκλήσεις. Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή επιτρεπόμενων λύσεων blockchain μπορεί να είναι δύσκολο έργο. Λοιπόν, τι το καθιστά τόσο δύσκολο; Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει. Λίγα από αυτά περιλαμβάνουν αποθήκευση δεδομένων, ανταλλαγή μηνυμάτων και ενοποίηση, ταυτότητα, διαχείριση έξυπνων συμβάσεων και ούτω καθεξής.

Ως επιχείρηση, πολλές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν πριν ξεκινήσετε ένα δίκτυο με άδεια. Για παράδειγμα, η εταιρεία πρέπει πρώτα να αποφασίσει ποια πλατφόρμα blockchain θα χρησιμοποιήσει. Πρέπει επίσης να καθορίσουν το χρόνο εκτέλεσης του blockchain για χρήση. Σε τελική ανάλυση, οι απαντήσεις σε αυτές τις δύο ερωτήσεις θα τους δώσουν τη στοίβα ανάπτυξης στην οποία θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις προκλήσεις που μπορεί να συναντήσει κάποιος κατά την ανάπτυξη επιτρεπόμενων λύσεων:

 • Ενσωμάτωση: Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός πρέπει να αντιμετωπίσει προκλήσεις ενσωμάτωσης, ειδικά όταν χρησιμοποιούν API για επικοινωνία. Για να το καταστήσετε εύκολο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Rhombus, το Chain Link και το Oraclize. Είναι εξαιρετικά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να συνδεθείτε και να ενσωματώσετε τις υπηρεσίες πιο αποτελεσματικά.
 • Ιδιωτικότητα δεδομένων: Το απόρρητο αποτελεί μεγάλη ανησυχία, ειδικά όταν πρόκειται για ρυθμιζόμενες βιομηχανίες. Για να διασφαλιστεί η σωστή προστασία της ιδιωτικής ζωής, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις. Η απαρτία και οι Αζτέκοι είναι μια καλή επιλογή όσον αφορά την ανάπτυξη επιτρεπόμενων μπλοκ αλυσίδων που προσφέρουν μεγάλη ιδιωτικότητα.
 • Πρόσβαση δεδομένων: Η πρόσβαση σε πληροφορίες σε ένα επιτρεπόμενο blockchain μπορεί να είναι αργή σε σύγκριση. Η σωστή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το γράφημα που μπορεί να εκθέσει δεδομένα στα API και έξυπνες συμβάσεις για εύκολη πρόσβαση.
 • Αποθήκευση δεδομένων: Τα δεδομένα μπορούν να αποθηκευτούν με πολλούς τρόπους σε ένα blockchain. Ωστόσο, δεν είναι όλα βέλτιστα, λαμβάνοντας υπόψη ότι μια τεράστια ποσότητα δεδομένων αποθηκεύεται στο blockchain. Για να διασφαλιστεί η σωστή αποθήκευση, συνιστάται να χρησιμοποιείτε λύσεις αποθήκευσης δεδομένων, όπως IPFS Private Network, Big chain DB και AWS Quantum Ledger.
 • Ταυτότητα: Η τελευταία πρόκληση που πρόκειται να συζητήσουμε είναι το πρόβλημα ταυτότητας του συμμετέχοντα. Δεδομένου ότι είναι εξουσιοδοτημένο δίκτυο, η ταυτότητα των συνομηλίκων είναι ήδη γνωστή, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια των συναίνεσης. Για να απλοποιήσετε το πρόβλημα, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε το Azure BaaS ή το uPort που θα βοηθήσουν την επιχείρησή σας να αξιοποιήσει καλύτερα τα πρωτόκολλα ταυτότητάς τους και λύσεις για αποκεντρωμένες εφαρμογές.

Διαβάστε επίσης: Πώς λειτουργεί το Blockchain?

Συμπέρασμα

Τα επιτρεπόμενα Blockchains είναι εδώ για να μείνουν. Παρέχουν οφέλη blockchain σε ένα κλειστό οικοσύστημα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ικανοποιεί την ανάγκη ενός οργανισμού. Υπάρχουν προφανή οφέλη από τη χρήση του, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής απόδοσης, της σωστής διακυβέρνησης και της αποτελεσματικής απόδοσης. Ωστόσο, έρχεται επίσης με τα δικά του μειονεκτήματα και προκλήσεις. Λοιπόν, τι πιστεύετε για τις επιτρεπόμενες μπλοκ αλυσίδες; Σχολιάστε παρακάτω και ενημερώστε μας, ακούμε.

Εάν είστε αρχάριος στη βιομηχανία Blockchain, πρέπει πρώτα να μάθετε τις βασικές έννοιες της τεχνολογίας blockchain. Για αρχάριους, προσφέρουμε δωρεάν μάθημα βασικών στοιχείων Blockchain. Εγγραφείτε τώρα και μάθετε τις βασικές αρχές της τεχνολογίας Blockchain για να εμβαθύνετε τις ρίζες των γνώσεων και των δεξιοτήτων σας.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me