Αποκεντρωμένη έναντι Κεντρικής: Λεπτομερής σύγκριση

Στον κόσμο του blockchain, θα βρείτε πολύ την αποκεντρωμένη vs κεντρική συζήτηση. Σε τελική ανάλυση, η τεχνολογία blockchain μπορεί να κάνει τα κεντρικά συστήματα παρελθόν.

Σε οποιοδήποτε σενάριο, εάν είστε νέοι στην τεχνολογία blockchain, τότε μπορεί να βρεθείτε σε σύγχυση με τις έννοιες της συγκέντρωσης έναντι της αποκέντρωσης.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε την αποκεντρωμένη vs κεντρική ιδέα σε σχέση με τις τρέχουσες βιομηχανίες και το blockchain.

Έτσι, χωρίς καθυστέρηση, ας ξεκινήσουμε.

Εάν βιάζεστε, ρίξτε μια ματιά στον πίνακα.


Κεντρική Αποκεντρωμένη
Συμμετοχή τρίτων Ναί Οχι
Ελεγχος Ο πλήρης έλεγχος παραμένει στην κεντρική αρχή Ο έλεγχος παραμένει με τον ίδιο τον χρήστη
Πραγματοποιήσιμος hackable Πιο επιρρεπείς σε παραβιάσεις και διαρροές δεδομένων Λιγότερο επιρρεπείς σε παραβιάσεις και διαρροές δεδομένων καθώς δεν υπάρχει κανένα σημείο αποτυχίας
Μοναδικό σημείο αποτυχίας Ναί Οχι
Ευκολία στη χρήση Διαισθητικό και εύκολο στη χρήση Δεν είναι εύκολο στη χρήση
Τέλη ανταλλαγής Υψηλότερα τέλη Λιγότερα τέλη
Ανώνυμος Οι χρήστες δεν είναι ανώνυμοι Προσφέρει ανωνυμία

Contents

Αποκεντρωμένη έναντι Κεντρικής: Πλήρης σύγκριση

Ας ξεκινήσουμε με τη σύγκριση της αποκεντρωμένης έναντι της κεντρικής.

Διαβάστε επίσης,

 • Blockchain για αρχάριους: Οδηγός έναρξης
 • Ο μισθός για προγραμματιστές Blockchain On The Rise

Τι είναι η συγκέντρωση; Και, πώς λειτουργεί?

 

Η συγκέντρωση περιστρέφεται γύρω μας περισσότερο από ό, τι μπορείτε να περιμένετε. Εάν χρησιμοποιείτε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, τότε χρησιμοποιείτε ένα κεντρικό σύστημα. Άλλες δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το YouTube είναι επίσης συγκεντρωτικές.

Τι σημαίνει λοιπόν?

Αυτό σημαίνει ότι μια κεντρική αρχή ελέγχει τα δεδομένα και τις λειτουργίες της εν λόγω πλατφόρμας. Έτσι, εάν χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα Facebook, τότε η εταιρεία Facebook έχει τον πλήρη έλεγχο των διαφόρων πτυχών των χαρακτηριστικών τους, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να αποφασίσει ποιος και ποιος δεν μπορεί να συμμετάσχει στην πλατφόρμα. 

Εάν θέλετε μια τεχνική προοπτική, τότε το κεντρικό σύστημα απαιτεί από τρίτους διαμεσολαβητές να επαληθεύσουν τα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι εάν στέλνετε ένα μήνυμα στον φίλο σας χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Facebook, τότε τα δεδομένα θα επαληθευτούν και στη συνέχεια θα μεταφερθούν από την εν λόγω πλατφόρμα.

Ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα θα ήταν η αποστολή email. Τη στιγμή που στέλνετε ένα email σε άλλο άτομο, ο πάροχος υπηρεσιών email έχει τη γνώση του τι στείλατε και πότε το στείλατε. Αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται ιδιωτικά χωρίς κανένα αναγνωριστικό, αλλά η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε κάθε περίπτωση, έχει ένα αντίγραφο αυτών των πληροφοριών.

Εν ολίγοις, οι κεντρικές υπηρεσίες αποθηκεύουν τις πληροφορίες σας με τη συγκατάθεσή σας. Εάν θυμάστε την πρώτη φορά που δημιουργείτε λογαριασμό σε οποιαδήποτε κεντρική πλατφόρμα όπως το Facebook, το Yahoo, το Gmail κ.λπ., τότε θα έπρεπε να τους δώσετε το πλήρες όνομά σας, την εθνικότητα, την ημερομηνία γέννησης και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για να εγγραφείτε στο πλατφόρμα.

Λοιπόν, γιατί σας λέω όλα αυτά?

Το γεγονός ότι όλα αποθηκεύονται σε κεντρικό μέρος, είναι υποχρεωμένο να παραβιαστούν ή να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Το Yahoo, το 2015, παρατήρησε ένα από τα μεγαλύτερα hacks όπου η ομάδα των hackers μπόρεσε να δει ιδιωτικά emails εκατομμυρίων λογαριασμών!

Η συγκέντρωση μπορεί επίσης να αναφέρεται σε μια οργανωτική δομή όπου η ικανότητα λήψης αποφάσεων είναι μόνο με λίγα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύψουμε επίσης την αποκεντρωμένη έναντι της κεντρικής οργάνωσης.

Τώρα που έχουμε κατανοήσει μια κεντρική οντότητα, τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς λειτουργεί.

Πλεονεκτήματα της συγκέντρωσης

Υπάρχουν αναμφίβολα πολλαπλά οφέλη ή πλεονεκτήματα της συγκέντρωσης. Παρατίθενται παρακάτω.

1. Αλυσίδα εντολών

Με συγκεντρωτικό, η αλυσίδα εντολών ορίζεται σαφώς. Εάν ένας οργανισμός χρησιμοποιεί τη συγκέντρωση, ξέρει την αλυσίδα διοίκησης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο στον οργανισμό γνωρίζει τον ρόλο του και ποιος πρέπει να αναφέρει επίσης. Γνωρίζουν επίσης ποιο άτομο βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους και είναι υπεύθυνα για τις ενέργειες των υφισταμένων τους.

Όλα αυτά σημαίνουν επίσης ότι η ανάθεση είναι εύκολη στην αλυσίδα. Τα ανώτερα στελέχη μπορούν εύκολα να αναθέσουν την εργασία στους υφισταμένους τους και να ολοκληρώσουν και να ολοκληρώσουν την εργασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εάν η εργασία ολοκληρωθεί με επιτυχία, δημιουργεί ένα επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων και της αλυσίδας, βελτιώνοντας την εμπιστοσύνη που απαιτείται για να την κάνει να λειτουργεί.

Όταν πρόκειται για ένα δίκτυο που χρησιμοποιεί τη συγκέντρωση, ένας κεντρικός κόμβος ή μια συλλογή κόμβων είναι υπεύθυνοι για την επαλήθευση συναλλαγών. 

 

2. Μειωμένο κόστος

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της συγκέντρωσης είναι το κόστος που σχετίζεται με αυτό. Κάθε κεντρικό δίκτυο ή υποδομή απαιτεί λιγότερη υποστήριξη και κόστος. Δεδομένου ότι οι κεντρικοί οργανισμοί ή τα δίκτυα είναι προσχεδιασμένα, το κόστος που σχετίζεται με αυτό δεν υπερβαίνει τον προϋπολογισμό έως και αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο για την επέκταση του δικτύου.

 

3. Γρήγορη εφαρμογή αποφάσεων

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι οργανώσεις ή τα δίκτυα συγκεντρωτισμού επιτρέπουν τη γρήγορη εφαρμογή αποφάσεων. Καθώς τα κεντρικά δίκτυα έχουν λιγότερους κόμβους ή άτομα, απαιτεί λιγότερη επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων επιπέδων εξουσιοδότησης. 

Επίσης, εάν ένα κεντρικό δίκτυο αποφασίσει να εφαρμόσει μια αλλαγή, μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά. Για παράδειγμα, ένα κεντρικό δίκτυο μπορεί να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη διαδικασία KYC και αποφάσισε να προσθέσει περισσότερες απαιτήσεις για αυτό. Καθώς το δίκτυο είναι συγκεντρωτικό, μπορούν να προωθήσουν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές ή να αλλάξουν τη διαδικασία KYC η οποία μπορεί να προβληθεί σχεδόν αμέσως μετά από σωστές δοκιμές.

 

Μειονεκτήματα της Συγκέντρωσης

Υπάρχουν επίσης διάφορα μειονεκτήματα της συγκέντρωσης. Μερικά από αυτά έχουν ως εξής:

1. Εμπιστοσύνη

Παρόλο που οι κεντρικοί οργανισμοί είναι ασφαλείς και αξιόπιστοι, δεν είναι 100% ασφαλείς ή αξιόπιστοι. Η εμπιστοσύνη είναι μια συμφωνία που ορίζεται από τον πάροχο υπηρεσιών και τον χρήστη.

Ωστόσο, αυτή είναι μια συμφωνία και μπορεί να σπάσει εύκολα. Οι μεγάλες εταιρείες υποφέρουν από προβλήματα εμπιστοσύνης από τους χρήστες τους, κατά καιρούς.

Συμβαίνει όταν υπάρχει σφάλμα στο σύστημα, οι άνθρωποι τείνουν να αγνοούν την υπηρεσία για κάποιο χρονικό διάστημα προτού ο πάροχος υπηρεσιών επιδιορθώσει την εμπιστοσύνη προσφέροντας λύσεις και αμοιβές σε όσους επηρεάζονται.

Όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας της συγκέντρωσης και του λόγου ότι όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται σε μια κεντρική βάση δεδομένων.

 

2. Ενιαίο σημείο αποτυχίας

Η συγκέντρωση σημαίνει επίσης ότι ολόκληρο το δίκτυο εξαρτάται από ένα μόνο σημείο αποτυχίας. Οι οργανισμοί γνωρίζουν για το μειονέκτημα και ως εκ τούτου έχουν εφαρμόσει μέτρα για να το περιορίσουν. Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα για υπηρεσίες κρίσιμης σημασίας.

 

3. Περιορισμός επεκτασιμότητας

Καθώς ένας μεμονωμένος διακομιστής χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις, οδηγεί σε περιορισμούς επεκτασιμότητας.

 

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση του συγκεντρωτισμού?

Η συγκέντρωση είναι αναμφίβολα ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης οργανισμών ή δικτύων. Έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από μεγάλους οργανισμούς όπως η Microsoft, το Facebook, το Yahoo και ούτω καθεξής. Στην πραγματικότητα, οι κυβερνήσεις μας βασίζονται επίσης σε μια συγκεντρωτική προσέγγιση.

Στην περίπτωση μιας κεντρικής κυβέρνησης, τα πολιτικά στελέχη συντονίζουν την εξουσία. Μπορείτε επίσης να ασκήσετε τη δύναμη σε πολλές περιπτώσεις.

Για μια μεγάλη εταιρεία, η συγκέντρωση διασφαλίζει ότι τα δεδομένα της παραμένουν ασφαλή. Αυτό είναι απαραίτητο για να μην διαρρεύσουν τα εμπορικά τους μυστικά. Ωστόσο, υπάρχει ένας τροποποιημένος τρόπος χειρισμού των δεδομένων με την επιλογή χρήσης αποκεντρωμένων δικτύων όπως το blockchain. 

Μπορούμε εύκολα να πούμε ότι η συγκέντρωση εξακολουθεί να είναι πολύ διαδεδομένη στην τρέχουσα αγορά. Και, δεν χρειάζονται όλες οι επιχειρήσεις την αποκέντρωση μόνο για χάρη της. Διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα ευδοκιμούν σε ένα κεντρικό δίκτυο και θα χρειαστεί λίγος χρόνος προτού όλο και περισσότερες επιχειρήσεις μετακινηθούν προς αποκεντρωμένα μοντέλα.

 

Τι είναι η αποκέντρωση; Και, πώς λειτουργεί?

Τώρα που έχουμε πλήρη κατανόηση της συγκέντρωσης, θα ήταν εύκολο για εμάς να κατανοήσουμε και να μάθουμε για την αποκέντρωση.

Η ιδέα της αποκέντρωσης είναι νέα. Ήρθε στο φως με την κυκλοφορία του bitcoin το 2009. Εισήγαγε επίσης μια νέα ιδέα που καθιστά δυνατή την αποκέντρωση, δηλαδή την τεχνολογία blockchain. Εδώ εάν ένας χρήστης στέλνει bitcoin σε άλλον χρήστη, δεν χρειάζεται να περάσει από μια κεντρική αρχή.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η συναλλαγή δεν έχει επαληθευτεί. Οι συναλλαγές επαληθεύονται με τη χρήση συναίνεσης αλγορίθμων.

Το δίκτυο που χρησιμοποιείται από το bitcoin είναι συνδεδεμένο από οποιονδήποτε.

Αυτό σημαίνει ότι είναι ανοιχτό. Επίσης, παρουσίασε και άλλα βασικά χαρακτηριστικά, όπως η διαφάνεια, όπου ο καθένας μπορεί να επαληθεύσει τις συναλλαγές εάν χρειαστεί. Σε ένα τέτοιο δίκτυο, ένα άτομο ή μηχανή που συνδέεται στο δίκτυο ονομάζεται «κόμβος». Στο τέλος, θα υπάρχει ένα δίκτυο με χιλιάδες κόμβους που μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν χρήματα ο ένας από τον άλλο.

Ας πάρουμε ένα πραγματικό παράδειγμα για να κατανοήσουμε την ιδέα.

Ένα αποκεντρωμένο ενεργειακό δίκτυο είναι όπου οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν και να αγοράσουν ενέργεια από άλλες ανεξάρτητες καταχωρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να πληρώσουν τους μεσάζοντες για πρόσβαση στην ενέργεια από την πρώτη θέση.

Το δίκτυο κατανεμημένης ενέργειας βασίζεται στην τεχνολογία blockchain χωρίς να χρειάζεται κεντρική αρχή. Οι κόμβοι που παράγουν ενέργεια μπορούν να το μοιραστούν με το δίκτυο και να πληρώσουν για αυτό.

Πλεονεκτήματα της αποκέντρωσης

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα της αποκέντρωσης.

1. Πλήρης έλεγχος

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της αποκέντρωσης είναι ότι οι χρήστες έχουν τον πλήρη έλεγχο των συναλλαγών τους.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν μια συναλλαγή όταν το επιθυμούν χωρίς να χρειάζεται να την εξουσιοδοτήσουν από μια κεντρική αρχή. Με απλά λόγια, η διαδικασία επαλήθευσης δεν εξαρτάται από τρίτους και ένα αποκεντρωμένο δίκτυο χρησιμοποιεί μεθόδους συναίνεσης για την επαλήθευση των πληροφοριών.

 

2. Τα δεδομένα δεν μπορούν να τροποποιηθούν ή να διαγραφούν

Η δομή δεδομένων της τεχνολογίας Blockchain είναι μόνο προσάρτημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ευκαιρία για κανέναν να τροποποιήσει ή να τροποποιήσει τα δεδομένα μόλις αποθηκευτούν. Υπάρχει μια άλλη τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιεί διαφορετικά μοντέλα δεδομένων όπως το Corda, αλλά ακολουθούν επίσης την ιδιότητα μεταβλητότητας.

 

3. Ασφαλής

Τα αποκεντρωμένα δίκτυα είναι ασφαλή λόγω του τρόπου με τον οποίο χειρίζονται δεδομένα και συναλλαγές. Χρησιμοποιούν κρυπτογραφία για να διασφαλίσουν ότι τα βιβλία δεδομένων είναι ασφαλή. Επίσης, τα δεδομένα στο τρέχον μπλοκ απαιτούν δεδομένα από το παρακείμενο μπλοκ, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί κρυπτογραφία για την επικύρωση των δεδομένων.

 

4. Λογοκρισία

Η αποκέντρωση σημαίνει επίσης λιγότερη λογοκρισία. Σε ένα κεντρικό σύστημα, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να λογοκρίνονται οι πληροφορίες. Ωστόσο, το αποκεντρωμένο δίκτυο είναι λιγότερο επιρρεπές στη λογοκρισία, καθώς δεν υπάρχει κεντρική αρχή που ελέγχει τα δεδομένα. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε το σενάριο.

Το Twitter, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι λογοκρίνει λογαριασμούς καθώς βρίσκει κάποιες προσβλητικές δημοσιεύσεις ή το κάνει όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να λογοκρίνει λογαριασμούς εάν αντιβαίνει στην ατζέντα τους.

Στην περίπτωση της αποκέντρωσης, οι συνομηλίκοι μπορούν να αλληλεπιδράσουν άμεσα, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ή λιγότερο λογοκρισία.

 

5. Ανοικτή ανάπτυξη

Τα αποκεντρωμένα δίκτυα υποστηρίζουν κυρίως την ανοιχτή ανάπτυξη. Αυτό οφείλεται στη φύση του και στον τρόπο λειτουργίας του. Έχοντας ένα ανοιχτό περιβάλλον ανάπτυξης, το δίκτυο αποκτά εκπληκτικές υπηρεσίες, εργαλεία και προϊόντα ενσωματωμένα πάνω του. 

Linux, Για παράδειγμα, είναι ανοιχτού κώδικα και έχει ένα οικοσύστημα που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να το βελτιώσει. Το ίδιο ισχύει και για τα αποκεντρωμένα δίκτυα. Συγκριτικά, ένα κεντρικό δίκτυο ή κλειστές λύσεις δεν έχουν την ευκαιρία να έχουν ανοιχτή ανάπτυξη. Αυτό περιορίζει την ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό.

 

Μειονεκτήματα της αποκέντρωσης

Υπάρχουν φυσικά πολλά μειονεκτήματα της αποκέντρωσης. Μερικά από τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 1. Σύγκρουση: Η αποκέντρωση μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση εάν δεν διατηρείται σωστά σε μια οργανωτική δομή
 2. Κόστος: Σε ένα οργανωτικό περιβάλλον, η αποκέντρωση μπορεί να κοστίσει περισσότερο από τη συγκέντρωση, καθώς απαιτεί τη δημιουργία συστημάτων που μπορούν να κάνουν την επικοινωνία πιο αυτόματη.
 3. Εγκλημα: Όταν πρόκειται για αποκεντρωμένο blockchain, τότε το έγκλημα μπορεί να είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα. Καθώς όλα γίνονται στο δίκτυο είναι ανώνυμα και μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση.
 4. Μεταβλητότητα: Η αποκεντρωμένη κρυπτογράφηση δείχνει ασταθή συμπεριφορά όπου οι τιμές κυμαίνονται πολύ!

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της αποκέντρωσης?

Η αποκέντρωση είναι εδώ για να μείνει. Θα δείτε ότι πολλές από τις μεγάλες εταιρείες, οργανισμούς, ακόμη και κυβερνήσεις το υιοθετούν καθώς προσφέρει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο δίκτυο μακροπρόθεσμα.

Το Ντουμπάι είναι ένα από τα πρώτα κύματα κυβερνήσεων που επί του παρόντος υιοθετούν blockchain σε ολόκληρη τη δομή διακυβέρνησής του. Τώρα ονομάζεται παγκόσμιο κεφάλαιο ανάπτυξης blockchain, καθώς η τεχνολογία αποκέντρωσης ή blockchain το επηρεάζει. 

Τη στιγμή της γραφής, το Ντουμπάι μπόρεσε να ενσωματώσει το blockchain σε οκτώ κλάδους της βιομηχανίας, όπως ακίνητα, τουρισμός, ασφάλεια, μεταφορές, χρηματοδότηση, υγεία και εκπαίδευση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να γίνει η πρώτη πόλη blockchain στον κόσμο.

Η IBM βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας blockchain και τη χρησιμοποιεί για τη βελτίωση της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Δημιούργησαν το IBM Food Trust, το οποίο έχει να κάνει με την αποδοτικότητα και τη διαφάνεια στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Δουλεύουν σε συνεργασία με τη Walmart και ωφελούν όλους τους συμμετέχοντες στο δίκτυο με πληροφορίες που μπορούν να ελεγχθούν και να εντοπιστούν.

Υπάρχουν επίσης διάφορα αποκεντρωμένα προγράμματα καθολικών εκεί έξω, όπως τα Hyperledger, Corda και άλλα.

 

Θήκες χρήσης Κεντρικές έναντι Αποκεντρωμένες

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε μερικές από τις περιπτώσεις χρήσης που σχετίζονται με την κεντρική και την αποκεντρωμένη. Όλες αυτές οι περιπτώσεις χρήσης θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα πώς κάθε μία από αυτές τις έννοιες διαφοροποιείται και πώς η αποκέντρωση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων από τα βασικά βασικά προβλήματα των κεντρικών συστημάτων.

Σύστημα πληρωμών

Μία από τις πιο προφανείς περιπτώσεις χρήσης της αποκέντρωσης είναι η σύστημα πληρωμής. Σε τελική ανάλυση, η ίδια η ιδέα δημιουργήθηκε με την εισαγωγή του bitcoin, του πρώτου γεγονότος αποκεντρωμένου νομίσματος.

Όλα τα νομίσματα στον κόσμο που λειτουργούν από τράπεζες λειτουργούν πάνω από κεντρικούς διακομιστές. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν πλήρη έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων και γνωρίζουν επίσης όλες τις οικονομικές σας δραστηριότητες.

Αυτό σημαίνει ότι ξέρουν για τις συνήθειες των δαπανών σας. Ωστόσο, ένα από τα χειρότερα πράγματα σχετικά με τη χρήση ενός συγκεντρωτικού νομίσματος είναι ότι εάν κάποιος αποκτήσει τα διαπιστευτήρια της τράπεζάς σας, μπορεί εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα χρήματά σας και να τα χρησιμοποιήσει για δικό τους όφελος.

Ένα άλλο μειονέκτημα των κεντρικών συστημάτων πληρωμών είναι ότι μπορεί να υπάρξει διακοπή ή αποτυχία και δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα χρήματά σας όταν το χρειάζεστε.

Λοιπόν, πώς ένα αποκεντρωμένο σύστημα επιλύει όλα αυτά; Λοιπόν, αποκεντρωμένος. Καθώς δεν υπάρχει κεντρική αρχή ή σημείο αποτυχίας, τα χρήματά σας είναι πάντα διαθέσιμα.

Καταργεί επίσης την πιθανότητα παραβίασης ή πρόσβασης των χρημάτων σας από κακόβουλο ηθοποιό. Επομένως, εάν χρησιμοποιείτε την κρυπτογράφηση ως τρόπο λήψης και αποστολής πληρωμών, παίρνετε τον ρόλο της κεντρικής οντότητας από τη διαδικασία – βελτιώνοντάς την εντελώς. Μπορείτε να ορίσετε αυτά τα κρυπτονομίσματα ως ψηφιακά νομίσματα peer-to-peer.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του συστήματος πληρωμών είναι η κατάργηση των ενδιάμεσων τελών. Οι μόνες χρεώσεις που σχετίζονται με τη διαδικασία είναι είτε μικρές είτε ανύπαρκτες. Είναι επίσης χωρίς σύνορα και ασφαλή.

Λοιπόν, ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενός παγκόσμιου συστήματος πληρωμών; Είναι όπως παρακάτω.

 • Γρήγορες συναλλαγές
 • Φτηνές συναλλαγές
 • Δεν κοινοποιούνται πληροφορίες μεταξύ του τρίτου μέρους
 • Ασφαλής
 • Κανένα σημείο αποτυχίας
 • Διαφανής

Κυβερνητική ψηφοφορία

Η ψηφοφορία ήταν πάντα ένα αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ της κυβέρνησης και των ανθρώπων που επιλέγουν την κυβέρνηση. Τα αντίπαλα κόμματα επιθυμούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το θέμα για να βρουν έναν τρόπο να αμυνθούν. Λοιπόν, τι πραγματικά συμβαίνει.

Όλο το σενάριο ψηφοφορίας ασχολείται με ένα πιο σημαντικό ζήτημα, τη διαφάνεια. Ο τρέχων τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας δεν λαμβάνει υπόψη τη διαφάνεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές θεωρίες συνωμοσίας για το πώς χειρίζονται οι ψήφοι εσωτερικά. Καθώς αυτές οι θεωρίες υπάρχουν, δεν υπάρχει τρόπος να τις επικυρωθούν, καθώς το σύστημα δεν είναι διαφανές.

Εκεί μπορεί να διασωθεί μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα ψηφοφορίας. Οι κυβερνήσεις μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να διεξάγουν τις ψήφους και να παρέχουν διαφανή ψηφοφορία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να ξεκουράσουν όλες τις θεωρίες που βγαίνουν όταν δηλώνονται τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών. 

Χρησιμοποιώντας ένα διαφανές σύστημα ψηφοφορίας ή ένα σύστημα ψηφοφορίας που λειτουργεί σε αποκεντρωμένο δίκτυο, οι ψηφοφόροι μπορούν εύκολα να επαληθεύσουν τις ψήφους. Αυτό σημαίνει επίσης ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να κάνει απάτες όσον αφορά τον υπολογισμό των ψήφων. Ένα άλλο όφελος από τη χρήση αυτής της προσέγγισης είναι ότι τα αποτελέσματα μπορούν να δηλωθούν μόλις ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.

Λοιπόν, ποια είναι τα οφέλη ενός αποκεντρωμένου συστήματος ψηφοφορίας?

 • Δεν θα υπάρξει χειραγώγηση ή απάτη
 • Χωρίς θεωρίες συνωμοσίας
 • Χωρίς απειλές

Ενέργεια

Μια άλλη χρήσιμη περίπτωση χρήσης που θα συζητήσουμε στην έννοια της Αποκεντρωμένης έναντι της Κεντρικής σύγκρισης. 

Αυτήν τη στιγμή, οι κεντρικές οντότητες ελέγχουν και διανέμουν κυρίως την ενέργεια που αποφασίζουν πού θέλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και σε ποια τιμή.

Για να επιλυθεί αυτό, η αποκέντρωση μπορεί να βρει μια μοναδική λύση. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα αποκεντρωμένο ηλεκτρικό δίκτυο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κόψετε τον μεσάζοντα.

Παρέχει επίσης ίσες ευκαιρίες σε όλους όσους θέλουν να πάρουν ενέργεια ή να παράγουν ενέργεια και στη συνέχεια να την πουλήσουν σε άλλους.

Τα υπέρ είναι φυσικά εκεί

 • Δίκαιη αγορά
 • Χωρίς συμμετοχή τρίτων
 • Το αποκεντρωμένο σύστημα πληρωμών μπορεί να λειτουργήσει με αποκεντρωμένες ενεργειακές πλατφόρμες.

 

Συμπέρασμα: Ποιο είναι εδώ για να μείνει; Κεντρική έναντι Αποκεντρωμένη

Τόσο η κεντρική όσο και η αποκεντρωμένη έχουν τα δικά τους οφέλη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί και οι εταιρείες θέλουν τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων, ακόμη και όταν πρέπει να εγκαταλείψουν την αποτελεσματικότητα για χάρη του.

Όμως, η αποκέντρωση είναι εδώ για να μείνει! Και, με την πάροδο του χρόνου, θα αυξηθεί καθώς περισσότερες εταιρείες θα συνειδητοποιήσουν το όφελος από αυτό. Επίσης, μπορείτε να εφαρμόσετε την αποκέντρωση με ένα βιώσιμο κοντινό περιβάλλον και με τη βοήθεια υβριδικών ή ομοσπονδιακών λύσεων blockchain.

Αυτό μας οδηγεί στο τέλος του αποκεντρωμένου vs κεντρικού οδηγού μας. Μέχρι τώρα, θα πρέπει να έχετε μια καλή ιδέα για το τι έχει να προσφέρει ο καθένας από αυτούς.

Λοιπόν, τι πιστεύετε για τη σύγκριση; Ποιες είναι οι απόψεις σας όσον αφορά την αποκεντρωμένη έναντι της κεντρικής; Σχολιάστε παρακάτω και ενημερώστε μας.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me