Κατανόηση του Peer To Peer Network

Θέλετε να μάθετε για το δίκτυο peer to peer; Εάν το κάνετε, τότε έχετε έρθει στο σωστό μέρος καθώς πρόκειται να πάμε σε έναν αναλυτικό οδηγό για το θέμα και να κατανοήσετε τις επιπτώσεις του σε διάφορες δημοφιλείς τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου του blockchain.

Χωρίς σπατάλη χρόνου, ας ξεκινήσουμε με το δίκτυο peer to peer.

 

Τι είναι το Peer to Peer (P2P)?

Τα δίκτυα peer to peer ορίζονται ως η ομάδα συσκευών που συνδέονται μεταξύ τους για τη δημιουργία ενός δικτύου που είναι συχνά γνωστό ως δίκτυο peer to peer network (P2P).


Το δίκτυο, μόλις σχηματιστεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κοινή χρήση αρχείων και αποθήκευση τους. Σε οποιοδήποτε από τα δίκτυα peer-to-peer, όλοι οι κόμβοι έχουν γενικά ίση ισχύ και μπορούν να χρησιμοποιούν τις ίδιες εργασίες.

Ο ορισμός του δικτύου P2P αλλάζει ανάλογα με τον τομέα που χρησιμοποιείται. Στην περίπτωση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή της τεχνολογίας, ένα δίκτυο P2P μπορεί να σημαίνει ένα κατανεμημένο δίκτυο όπου οι ομότιμοι μπορούν να ανταλλάσσουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ή κρυπτονομίσματα.

Αυτό επιτρέπει στους συναδέλφους, δηλαδή, πωλητές και αγοραστές να αγοράζουν ή να πωλούν χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από μεσάζοντες.

Η απομάκρυνση των διαμεσολαβητών είναι το κλειδί εδώ. Επίσης, διαφορετικά περιβάλλοντα ή πλατφόρμες P2P συνδέουν τους συνομηλίκους χωρίς να παρεμβαίνουν στην ίδια τη διαδικασία.

Όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της αρχιτεκτονικής P2P. Εκτός από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις χρήσης του P2P.

Η ιδέα του P2P δεν είναι καινούργια, καθώς η πρώτη του περίπτωση χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 όπου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε πρώτα προγράμματα κοινής χρήσης αρχείων.

Άλλες θήκες χρήσης

Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις χρήσης από peer to peer, όπως δάνεια peer to peer, ενοικίαση αυτοκινήτου peer to peer, πληρωμές peer to peer και ούτω καθεξής. Μια άλλη χρήσιμη περίπτωση είναι η ασφάλιση από ομοτίμους.

Ωστόσο, τώρα τα δίκτυα P2P είναι παντού, καθώς έχουμε πλέον περισσότερα από 2000+ κρυπτονομίσματα που εκμεταλλεύονται αυτά τα δίκτυα.

Τα δίκτυα P2P χρησιμοποιούνται επίσης σε κατανεμημένες εφαρμογές υπολογιστών, όπως πλατφόρμες ροής, μηχανές αναζήτησης Ιστού, διαδικτυακές αγορές και ούτω καθεξής. Είναι επίσης μέρος του διαδικτυακού πρωτοκόλλου InterPlanetary File System (IPFS).

Η τεχνολογία Blockchain υπήρξε επίσης πρωτοπόρος όσον αφορά τη χρήση δικτύων P2P. Όπως ίσως γνωρίζετε, το blockchain είναι ένα δίκτυο peer to peer όπου ομότιμοι μπορούν να επικοινωνούν και να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς την ανάγκη κεντρικής εξουσίας.

Ας δούμε περισσότερα στο θέμα μαθαίνοντας πώς λειτουργεί το P2P.

 

Peer to peer: Πώς λειτουργεί?

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τα δίκτυα peer to peer, πρέπει να μάθουμε πώς λειτουργεί.

Λοιπόν, πώς λειτουργεί το peer to peer?

Ας μάθουμε.

Σε ένα δίκτυο P2P, οι ίδιοι οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση του κατανεμημένου δικτύου. Δεδομένου ότι είναι δίκτυο peer to peer, δεν υπάρχει ανάγκη για κεντρική αρχή ή διαχειριστή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κόμβος πρέπει να ενεργεί τόσο ως πελάτης όσο και ως διακομιστής σε άλλους κόμβους του διακομιστή. Κάθε κόμβος έχει ένα αντίγραφο του αρχείου. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε κόμβος λειτουργεί ως διακομιστής και πρέπει είτε να κατεβάσει αρχεία από άλλους κόμβους είτε να τα ανεβάσει σε άλλους κόμβους.

Αυτός ο τρόπος εργασίας τον διαφοροποιεί από οποιαδήποτε παραδοσιακή ρύθμιση πελάτη-διακομιστή. Στην εγκατάσταση του διακομιστή-πελάτη, θα υπάρχει πάντα ένας κεντρικός διακομιστής από τον οποίο ο πελάτης θα κατεβάζει αρχεία.

Οι κόμβοι χρησιμοποιούν σκληρούς δίσκους για την αποθήκευση των κοινόχρηστων αρχείων. Όσον αφορά το λογισμικό, χρησιμοποιούν εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κοινή χρήση δεδομένων ή βοηθώντας άλλες συσκευές να επεξεργαστούν ερωτήματα για εύρεση ή λήψη αρχείων. Σε κάθε περίπτωση, οι συνομηλίκοι πρέπει να ενεργούν ως πηγή για κάθε δεδομένο αρχείο.

 

Απλό πλαίσιο

Έτσι, για να το κάνουμε απλούστερο, μπορούμε να σκεφτούμε έναν κόμβο για να έχουμε δύο διαφορετικές λειτουργίες. Η πρώτη λειτουργία είναι να ενεργεί ως πελάτης κατά τη λήψη αρχείων από άλλους κόμβους στο δίκτυο.

Και πάλι, ο κόμβος μπορεί να λειτουργήσει ως διακομιστής όταν απαιτείται για την εξυπηρέτηση αρχείων σε άλλους κόμβους. Αυτή η πτυχή κοινής χρήσης και λήψης μπορεί να γίνει από έναν κόμβο ταυτόχρονα, γεγονός που καθιστά το δίκτυο P2P τόσο αποτελεσματικό και γρήγορο. Το δίκτυο τείνει να γίνει πιο αποτελεσματικό καθώς το δίκτυο μεγαλώνει.

Επίσης, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μοντέλα, η κατανεμημένη αρχιτεκτονική P2P είναι επίσης ασφαλής και μπορεί να καταπολεμήσει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο με πολύ καλύτερο τρόπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κεντρικό σημείο αποτυχίας σε ένα δίκτυο P2P.

 

Τύποι δικτύου peer to peer

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι δικτύων P2P. Ας τα δούμε παρακάτω.

  • Μη δομημένα δίκτυα P2P
  • Δομημένα δίκτυα P2P
  • Υβριδικά δίκτυα P2P

Μη δομημένα δίκτυα P2P

Στα μη δομημένα δίκτυα P2P, οι κόμβοι δεν είναι οργανωμένοι με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι η επικοινωνία μεταξύ των κόμβων είναι τυχαίας φύσης. Γι ‘αυτό τα μη δομημένα συστήματα P2P ταιριάζουν καλύτερα σε δραστηριότητες που απαιτούν πολλή δραστηριότητα. Για παράδειγμα, μια κοινωνική πλατφόρμα που υποστηρίζεται από το P2P μπορεί να τη χρησιμοποιήσει καθώς οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν να εγκαταλείψουν ή να γίνουν μέλη του δικτύου συχνά.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα στα μη δομημένα P2P δίκτυα, καθώς απαιτεί πολλή CPU και μνήμη για να λειτουργήσει σωστά. Το υλικό θα πρέπει να μπορεί να τροφοδοτεί τον υψηλότερο αριθμό συναλλαγών στο δίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι κόμβοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ανά πάσα στιγμή. 

 

Δομημένα δίκτυα P2P

Τα δομημένα P2P δίκτυα είναι εντελώς αντίθετα από τα μη δομημένα P2P δίκτυα. Εδώ, οι κόμβοι έχουν έναν τρόπο να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτό είναι δυνατό λόγω της οργανωμένης αρχιτεκτονικής που χρησιμοποιείται για την αναζήτηση αρχείων και για την αποτελεσματική χρήση τους, αντί για τυχαία αναζήτηση. Για να λειτουργήσουν αυτοί οι τύποι δομημένων δικτύων P2P, οι λειτουργίες κατακερματισμού χρησιμοποιούνται για αναζήτηση βάσης δεδομένων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δομημένα δίκτυα P2P είναι πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, έχουν επίσης κάποια συγκέντρωση καθώς χρησιμοποιούν οργανωμένη αρχιτεκτονική. Σημαίνει επίσης ότι απαιτούν υψηλότερο κόστος συντήρησης και εγκατάστασης. Τέλος, είναι ανθεκτικό σε σύγκριση με το μη δομημένο δίκτυο P2P.

 

Υβριδικά δίκτυα P2P

Τα υβριδικά δίκτυα P2P είναι ένας συνδυασμός της αρχιτεκτονικής peer to peer και του μοντέλου διακομιστή-πελάτη. Αυτό είναι χρήσιμο για δίκτυα όπου χρειάζονται έναν κεντρικό διακομιστή με δυνατότητες P2P.

Τα υβριδικά δίκτυα P2P είναι πιο αποτελεσματικά από τα δομημένα και μη δομημένα δίκτυα P2P. Άλλα βασικά πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν μια καλύτερη προσέγγιση, σημαντική αποτελεσματικότητα και πολλά άλλα!

 

Κατανεμήθηκε έναντι αποκεντρωμένου

Πριν προχωρήσουμε στην επόμενη ενότητα μας, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι αποκεντρωμένα όλα τα δίκτυα P2P. Αυτό είναι δυνατό ακόμη και όταν γνωρίζετε ότι η αρχιτεκτονική P2P είναι εγγενώς διανεμημένη.

Τα δίκτυα που διανέμονται βασίζονται σε μια κεντρική αρχή για καθοδήγηση δραστηριότητας δικτύου. Η χρήση μιας κεντρικής αρχής την καθιστά πλήρως αποκεντρωμένη. 

 

Ο ρόλος του P2P σε Blockchains

Το δίκτυο peer to peer ήταν πάντα στον πυρήνα της νέας τεχνολογίας, το Bitcoin. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο Satoshi Nakamoto χρησιμοποίησε τον όρο «Peer-to-Peer» στο χαρτί του, όπου όρισε το Bitcoin ως ηλεκτρονικό σύστημα μετρητών P2P.

Το Bitcoin εισήγαγε ένα βασικό concept blockchain όπου διαχειρίζεται ένα κατανεμημένο καθολικό που ονομάζεται blockchain από το P2P. Είναι σαφές ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αρχιτεκτονικής P2P και του τρόπου λειτουργίας της τεχνολογίας blockchain.

Μπορείτε εύκολα να πείτε ότι έτσι λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα και καθίστανται διαθέσιμα σχεδόν παντού σε όλο τον κόσμο μέσα σε μια στιγμή. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κεντρική απαίτηση διακομιστή για την εκτέλεση της λειτουργίας καθιστά την αρχιτεκτονική P2P και την τεχνολογία blockchain τόσο εκπληκτική και παρόμοια!

 

Επίσης, διαβάστε

  • Γιατί οι τράπεζες αγαπούν το Blockchain αλλά όχι το Bitcoin?

  • 10 μειονεκτήματα της τεχνολογίας Blockchain

Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στο δίκτυο Bitcoin και να βοηθήσει στην επικύρωση και την επαλήθευση μπλοκ, παρόμοιο με αυτό ενός ανοιχτού δικτύου P2P όπου όλοι μπορούν να συμμετέχουν και να συμμετέχουν στο δίκτυο.

Όταν πρόκειται για blockchain, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια κεντρική αρχή να καταγράφει ή να επεξεργάζεται συναλλαγές.

Το ίδιο ισχύει και για το δίκτυο Bitcoin, όπου δεν υπάρχει κεντρική αρχή. Όλα όσα γίνονται στο δίκτυο αποθηκεύονται σε ένα ψηφιακό καθολικό όπου καταγράφονται όλες οι δημόσιες δραστηριότητες.

Εάν κάποιος προσπαθήσει να παίξει με τα δεδομένα και προσπαθήσει να τα τροποποιήσει, τότε θα έχει ως αποτέλεσμα μια κακόβουλη δραστηριότητα στην οποία το δίκτυο μπορεί να σταματήσει. Θα απορρίψει τυχόν ανακριβή δεδομένα.

Ένας ακόμη τρόπος που το δίκτυο P2P έχει επιρροή στις blockchain είναι ο τρόπος συμμετοχής των κόμβων στις δραστηριότητες του δικτύου. Δεν έχουν όλοι οι κόμβοι τον ίδιο ρόλο. Υπάρχουν κόμβοι με διαφορετικούς ρόλους.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πλήρεις κόμβοι που μπορούν να επαληθεύσουν τις συναλλαγές χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο συναίνεσης που έχει οριστεί από το δίκτυο. Βοηθούν να κάνουν το δίκτυο πιο ασφαλές. Οι πλήρεις κόμβοι είναι επίσης υπεύθυνοι για το πλήρες και ενημερωμένο αντίγραφο του καθολικού blockchain. 

 

Πλεονεκτήματα της αρχιτεκτονικής P2P στο Blockchains

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αρχιτεκτονική P2P που χρησιμοποιείται σε blockchains προσφέρει πολλά οφέλη. Για παράδειγμα, η αρχιτεκτονική είναι πιο ασφαλής σε σύγκριση με τον διακομιστή-πελάτη. Για παράδειγμα, χωρίς να έχει κεντρικό σημείο αποτυχίας και να έχει κατανεμημένο μεγάλο αριθμό κόμβων στο δίκτυο, Άρνηση υπηρεσίας(DoS) επιθέσεις δεν είναι δυνατές.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι το αμετάβλητο των δεδομένων, όπου τα δεδομένα μόλις γράφονται δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Όσο μεγαλύτερο είναι το δίκτυο, τόσο λιγότερες πιθανότητες μπορεί να αλλάξει. Για να αλλάξετε τα δεδομένα, η πλειονότητα των κόμβων πρέπει να ελέγχεται από μία οντότητα για να πραγματοποιήσει επίθεση 51%.

Τα blockchains με τη χρήση της αρχιτεκτονικής P2P είναι πλέον σε θέση να λειτουργούν ανεξάρτητα χωρίς λογοκρισία κεντρικής αρχής. Συγκριτικά, οι τράπεζες απαιτούν πλήρη έλεγχο των πληροφοριών σας και μπορούν επίσης να σας περιορίσουν από τη συναλλαγή, εάν το επιθυμούν.

 

Περιορισμός δικτύων P2P σε Blockchains

Η συμμετοχή της P2P στο blockchain έρχεται επίσης με περιορισμούς. Ένα από τα πιο σημαντικά μειονεκτήματα είναι η απαίτηση υπολογιστικής ισχύος. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει κεντρικός διακομιστής και κάθε κόμβος λειτουργεί τόσο ως πελάτης όσο και ως διακομιστής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τη χρήση αυτής της προσέγγισης, υπάρχει βελτιωμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, συνοδεύεται από μειονεκτήματα, όπως η έλλειψη ευρείας υιοθέτησης και η επεκτασιμότητα.

Η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με τη βοήθεια πιο περίπλοκων λύσεων, όπως το δίκτυο Lightning, το οποίο τρέχει πάνω από το δίκτυο bitcoin και φροντίζει για την επαλήθευση της συναλλαγής.

Υπάρχει ένας ακόμη περιορισμός που θέλουμε να συζητήσουμε, ο οποίος περιλαμβάνει τα σκληρά γεγονότα. Παρόλο που οι μπλοκ ασφαλείας είναι ασφαλείς, δεν είναι 100% ασφαλείς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παραβιαστεί και οποιοσδήποτε μπορεί να το τροποποιήσει. Η εκδήλωση hard fork σημαίνει επίσης ότι ο καθένας μπορεί να λάβει ένα αντίγραφο των δεδομένων και να τα τροποποιήσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του – δημιουργώντας μια νέα αλυσίδα παράλληλων δικτύων. 

 

συμπέρασμα

Η αρχιτεκτονική Peer to peer είναι εδώ για να μείνετε. Σε τελική ανάλυση, ενδυναμώνει μια από τις πιο εκπληκτικές τεχνολογίες εκεί, συμπεριλαμβανομένου του blockchain. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους με διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης. Αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιείται κυρίως σε κρυπτονομίσματα και λύσεις blockchain. Σε συνδυασμό με το blockchain, προσφέρει καλύτερη ασφάλεια, αμετάβλητο, αποκέντρωση και ελευθερία.

Λοιπόν, τι πιστεύετε για τα δίκτυα peer to peer και τον ρόλο τους στην τεχνολογία blockchain; Σχολιάστε παρακάτω και ενημερώστε μας.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me