Ιδιωτικό έναντι δημόσιου Blockchain: Μια άμεση σύγκριση

Αυτό το άρθρο προσφέρει μια γρήγορη επισκόπηση και μια σύγκριση μεταξύ ιδιωτικού έναντι δημόσιου blockchain με απλούστερους όρους.

Για κάποιον που είναι νέος στα βασικά της τεχνολογίας blockchain, είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε τη βασική διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών blockchain. Αυτή η ταξινόμηση βασίζεται στο επίπεδο άδειας που λαμβάνει ένας χρήστης όταν συμμετέχει σε ένα συγκεκριμένο blockchain.

Τόσο το ιδιωτικό όσο και το δημόσιο blockchain έρχονται με διαφορετικά σύνολα πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων. Εξαρτάται από τον χρήστη ποιος από τους τύπους blockchain ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες και τις περιπτώσεις χρήσης του.

Αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί μόνο στην προσφορά μιας σύντομης σύγκρισης μεταξύ ιδιωτικών έναντι δημόσιων blockchain. Για μια λεπτομερή επισκόπηση, θα πρέπει να διαβάσετε τους αναλυτικούς οδηγούς που προτείνονται σε όλο το άρθρο.


Εγγραφείτε τώρα:Μάθημα Δωρεάν Επιχειρήσεων Blockchains Fundamentals

Τι είναι οι ιδιωτικές μπλοκ αλυσίδων; Μια γρήγορη επισκόπηση

Ένα ιδιωτικό blockchain είναι ο τύπος του δικτύου blockchain όπου ένας μεμονωμένος οργανισμός διαθέτει πλήρη εξουσία για το ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο δίκτυο, να έχει πρόσβαση στους κόμβους και να συμμετέχει στον αλγόριθμο συναίνεσης. Εν ολίγοις, ο οργανισμός ελέγχου έχει τον απόλυτο έλεγχο στο δίκτυο. Λόγω αυτής της φύσης, ένα ιδιωτικό blockchain είναι επίσης γνωστό ως blockchain με άδεια.

Ίσως πιστεύετε ότι αυτός ο τύπος blockchain έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της τεχνολογίας blockchain. Ωστόσο, το δίκτυο βασίζεται σε ένα κατανεμημένο καθολικό και οι χρήστες με άδεια έχουν πλήρη πρόσβαση στους κόμβους.

Η υψηλότερη απόδοση, η καλύτερη επεκτασιμότητα και η ισχυρή ασφάλεια είναι μερικές από τις ισχυρότερες εκκλήσεις του ιδιωτικού blockchain.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά των ιδιωτικών Blockchains

 • Υψηλότερη απόδοση – Λόγω του αυστηρού ελέγχου από τον επίσημο οργανισμό, οι ιδιωτικοί αποκλεισμοί έχουν καλύτερη χρήση πόρων, διασφαλίζοντας έτσι υψηλότερη απόδοση. Επίσης, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα οδήγησης για ιδιωτικές περιπτώσεις χρήσης blockchain.
 • Μυστικότητα – Τα ιδιωτικά blockchains εστιάζονται εγγενώς στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων.
 • Επιχείρηση-κεντρικό – Δεδομένου ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας είναι επιτακτική για τις επιχειρήσεις, οι ιδιωτικές μπλοκ αλυσίδων ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες αυτών των οργανισμών. Τα ιδιωτικά blockchain επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να προστατεύουν τα εσωτερικά οικοσυστήματα και να λειτουργούν στο σύνολό τους.
 • Σταθερότητα – Λόγω του χαμηλότερου αριθμού χρηστών και συναλλαγών, τα ιδιωτικά blockchains έχουν ανώτερη σταθερότητα έναντι των δημόσιων blockchain.
 • Χαμηλά τέλη συναλλαγής – Τα ιδιωτικά blockchains προσφέρουν χαμηλότερα τέλη συναλλαγής λόγω του χαμηλότερου αριθμού αιτημάτων συναλλαγής.
 • Ασφάλεια – Λόγω του φραγμού εισόδου, ανεπιθύμητοι εισβολείς δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο. Διασφαλίζει καλύτερη ασφάλεια και προστασία έναντι τυχόν παράνομων δραστηριοτήτων.
 • Καλύτερη ρύθμιση – Ο έγκυρος οργανισμός μπορεί εύκολα να περιγράψει τους κανόνες και να εφαρμόσει ρυθμιστικά βήματα για να υπονοήσει τους κανόνες.

Διαβάστε περισσότερα: Τι είναι το Private Blockchain?

Τι είναι το Public Blockchain; Μια γρήγορη επισκόπηση

Το δημόσιο blockchain είναι ένας τύπος δικτύου blockchain που δεν έχει κανέναν περιορισμό στο επίπεδο άδειας. Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στο δίκτυο, να αποκτήσει πρόσβαση στους κόμβους και να συμμετάσχει στον αλγόριθμο εξόρυξης και συναίνεσης.

Οι δημόσιες μπλοκ αλυσίδες είναι πλήρως αποκεντρωμένες, άδειες και εντελώς αμετάβλητες – τηρώντας τα βασικά χαρακτηριστικά των δικτύων blockchain πρώτης γενιάς.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά των δημόσιων μπλοκ αλυσίδων

 • Πραγματικά αποκεντρωμένο – Ένα δημόσιο blockchain δεν διαθέτει ρυθμιστικό φορέα – καθιστώντας το πραγματικά αποκεντρωμένο και διανεμημένο.
 • Πλήρης διαφάνεια – Τα δημόσια blockchain είναι εγγενώς διαφανή, όπου έχει πρόσβαση στο καθολικό και συμμετέχουν σε συναίνεση.
 • Αμετάβλητος – Όταν ένα μπλοκ εισέρχεται στην αλυσίδα, δεν υπάρχει τρόπος αλλαγής ή διαγραφής του μπλοκ. Αυτό σημαίνει ότι το δίκτυο είναι εντελώς αμετάβλητο.
 • Ενδυνάμωση χρηστών – Ένας χρήστης ενός δημόσιου blockchain δεν χρειάζεται να συμμορφώνεται με κανόνες ή κανονισμούς από τρίτο μέρος, εκτός από τους παλαιούς κανόνες του ίδιου του δικτύου.

Διαβάστε περισσότερα:Τι είναι το Public Blockchain?

Ιδιωτικό έναντι δημόσιου Blockchain: Μια λεπτομερής σύγκριση

Ίσως ψάχνετε για ένα δίκτυο blockchain που είναι ανώτερο από όλα τα άλλα. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατό καθώς κάθε τύπος δικτύου blockchain έχει κάποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ως αποτέλεσμα, όλα έχουν κατάλληλες περιπτώσεις χρήσης.

Για παράδειγμα, τα δημόσια blockchain είναι ιδανικά για κρυπτονομίσματα. Δημοφιλή κρυπτονομίσματα όπως – Bitcoin, Ethereum, Litecoin – είναι ιδανικά δημόσια παραδείγματα blockchain.

Από την άλλη πλευρά, τα ιδιωτικά blockchain είναι ιδανικά για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων. Μεγάλες εταιρείες όπως η IBM, η Microsoft, η Alibaba – είναι εξαιρετικά ιδιωτικά παραδείγματα blockchain. Εάν ρίξετε μια ματιά στις κορυφαίες εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain, θα δείτε ότι σχεδόν όλες προτιμούν ιδιωτικές blockchain από τις άλλες.

Hyperledger, R3 Corda, Enterprise Ethereum ,orum, Ripple – είναι μερικές από τις γνωστές ιδιωτικές πλατφόρμες blockchain.

Έτσι, βλέπετε ότι η επιλογή εξαρτάται από την επιχειρηματική στρατηγική blockchain και την αποστολή και το όραμα μιας συγκεκριμένης εταιρείας.

Ωστόσο, εάν θέλετε μια άμεση σύγκριση, ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να πάρετε μια ιδέα –

Δημόσιο BlockchainPrivate Blockchain
Πρόσβαση Ο καθενας Ενιαίος οργανισμός
Εξουσία Αποκεντρωμένη Μερικώς αποκεντρωμένη
Ταχύτητα συναλλαγής Αργός Γρήγορα
Ομοφωνία Χωρίς άδεια Επιτρέπεται
Κόστος μεταφοράς Υψηλός Χαμηλός
Διαχείριση δεδομένων Πρόσβαση ανάγνωσης και εγγραφής για όλους Πρόσβαση ανάγνωσης και εγγραφής για έναν μόνο οργανισμό
Αμετάβλητο Γεμάτος Μερικός
Αποδοτικότητα Χαμηλός Υψηλός

Τελικές σκέψεις

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές διαφορές και στις δύο τεχνολογίες. Στην πραγματικότητα, τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό blockchain είναι κατάλληλο για περιβάλλοντα επιχειρήσεων, αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες που θέλετε. Εκτός από αυτούς τους δύο βασικούς τύπους, υπάρχουν και άλλοι τύποι blockchain – δηλαδή, υβριδικό και ενοποιημένο blockchain ή κοινοπραξία.

Αλλά στο τέλος, η απόφαση εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το ιδανικό για την επιχείρησή σας.

Αλλά αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, φροντίστε να δείτε το δωρεάν μάθημα blockchain για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me