Ορισμός DAO – Αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί

Εάν έχετε ήδη καλή γνώση της κρυπτογράφησης, της τεχνολογίας blockchain και των έξυπνων συμβάσεων, ήρθε η ώρα να ορίσετε το DAO τώρα, επίσης γνωστό ως Αποκεντρωμένοι Αυτόνομοι Οργανισμοί.

Το DAO σημαίνει Αποκεντρωμένο Αυτόνομο Οργανισμό, τον οποίο μπορείτε να αξιολογήσετε ως μία από τις πιο περίπλοκες μορφές έξυπνων συμβάσεων.

Όμως, δεν είναι όλα αυτά. Ας ορίσουμε λεπτομερώς το DAO σε αυτό το άρθρο.

DAO Ορισμός

Εάν το εξετάσετε, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από το όνομα που είναι πραγματικά το DAO. Όσον αφορά τον αποκεντρωμένο αυτόνομο οργανισμό, μπορείτε να έχετε την αίσθηση ότι μιλάμε για έναν αυτόνομο οργανισμό, ο οποίος είναι αποκεντρωμένος όπως η κρυπτογράφηση και η τεχνολογία blockchain.

Έτσι ακριβώς ορίζουμε το DAO και είναι ένα είδος αυτονόητου από το όνομά του. Η ιδέα ήταν στην αγορά από τότε που ξεκίνησε η πρώτη κρυπτογράφηση το 2009. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το Bitcoin να απαλλαγεί από τους μεσάζοντες στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, το DAO αναδείχθηκε ως η καλύτερη δυνατή λύση.

Ο αποκεντρωμένος αυτόνομος οργανισμός (DAO) είναι στην πραγματικότητα ένας οργανισμός που μπορεί να λειτουργήσει μόνος του χωρίς να έχει καμία ιεραρχική διαχείριση. Λειτουργεί με βάση τον προκαθορισμένο κώδικα και γι ‘αυτό το ονομάζουμε ένα είδος έξυπνης σύμβασης.

Τα παραπάνω είναι ένας απλός ορισμός του DAO, αλλά ας ορίσουμε το DAO με πιο τεχνικούς όρους.

«Το DAO είναι μια μορφή σύμβασης στην οποία οι διαδικασίες και οι νόμοι ενός αποκεντρωμένου οργανισμού εισάγονται ως μόνιμος κώδικας της έξυπνης σύμβασης και λειτουργεί μέσω κατανεμημένων πρωτοκόλλων συναίνεσης».

Παράδειγμα πραγματικής ζωής για τον ορισμό του DAO

Ας κατανοήσουμε το DAO με ένα εύκολο στην κατανόηση παράδειγμα.

Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ το Uber; Οι πιθανότητες είναι, οι περισσότεροι έχετε.

Τώρα σκεφτείτε ότι το Uber είναι DAO. Σε αυτήν την περίπτωση, το αυτοκίνητο δεν οδηγεί που αναζητά μόνος του τους επιβάτες. Παίρνει μόνος του έναν επιβάτη και πέφτει μόνος του. Επιπλέον, παίρνει μόνη της πληρωμή, παίρνει καύσιμο από μόνη της και πληρώνει για το καύσιμο από μόνο του από τα κέρδη. Με απλά λόγια, το αυτοκίνητο, εάν λειτουργεί σαν DAO, δεν θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια για την εκτέλεση των καθηκόντων του.


Το ίδιο ισχύει και για τους αποκεντρωμένους αυτόνομους οργανισμούς. Δεν χρειάζονται καμία διαχείριση για να τα εκτελέσουν, λειτουργούν με προκαθορισμένο κώδικα και οδηγίες και αποκεντρώνουν χωρίς κεντρική αρχή να τις ελέγχουν.

Κάθε οργανισμός που πληροί την παραπάνω προϋπόθεση είναι DAO.

Παραδοσιακός Οργανισμός έναντι Αποκεντρωμένης Αυτόνομης Οργάνωσης

Για να ορίσετε το DAO με καλύτερο τρόπο, είναι υποχρεωτικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ των αποκεντρωμένων αυτόνομων οργανισμών και ενός παραδοσιακού οργανισμού.

  • Ένας παραδοσιακός οργανισμός ακολουθεί μια ιεραρχία από πάνω προς τα κάτω με κεντρική εξουσία, αλλά το DAO δεν το κάνει επειδή το DAO είναι ένα κατανεμημένο δίκτυο αυτόνομων ενδιαφερομένων.
  • Ένας παραδοσιακός οργανισμός είναι ένα νομικό πρόσωπο, αλλά το DAO δεν έχει κεντρική νομική οντότητα. Μπορείτε να μάθετε για το νομικό καθεστώς του DAO στο τελευταίο μέρος του άρθρου.
  • Ένας παραδοσιακός οργανισμός προσφέρει νομικές συμβάσεις στους υπαλλήλους του, αλλά η DAO δεν το χρησιμοποιεί, καθώς χρησιμοποιεί έξυπνες συμβάσεις.
  • Μια παραδοσιακή οργάνωση είναι συγκεντρωτική, αλλά το DAO είναι αποκεντρωμένο.

Πώς λειτουργούν οι DAO

Για να ορίσετε περαιτέρω το DAO λεπτομερώς, ας δούμε πώς λειτουργεί.

Το πρώτο DAO είναι το Bitcoin. Ήταν επίσης ο πρώτος πλήρως λειτουργικός Αποκεντρωμένος Αυτόνομος Οργανισμός. Την ίδια ιδέα ακολούθησαν και άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum, καθώς ενεργοποιήθηκε στην πλατφόρμα Ethereum.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το DOA χρησιμοποιήθηκε από άλλον οργανισμό εκτός από το Bitcoin. Βοήθησε επίσης άλλους που ενδιαφέρονται επίσης για την ιδέα και βοήθησε στη διαμόρφωση της τρέχουσας εμφάνισής της.

Τώρα, πώς λειτουργεί ένα DAO?

Ορίστε κανόνες

Πρέπει πρώτα να ξεκινήσετε με το σύνολο κανόνων. Ποιοι είναι οι κανόνες που θέλετε να ορίσετε βάσει των οποίων θέλετε μια συγκεκριμένη οργάνωση να λειτουργεί; Πρέπει να κάνετε ανταλλαγή απόψεων για όλους τους κανόνες, καθώς πρέπει να προσθέσετε όλους αυτούς τους κανόνες στο έξυπνο συμβόλαιο.

Έξυπνη σύμβαση

Όλοι οι κανόνες στη συνέχεια κωδικοποιούνται σε ένα έξυπνο συμβόλαιο, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα πρόγραμμα υπολογιστή. Αυτόνομα υπάρχει στο Διαδίκτυο και απαιτεί από τους ανθρώπους να κάνουν εργασίες που δεν μπορούν να κάνουν μόνες τους.

Φάση χρηματοδότησης

Όταν τελειώσετε με τη ρύθμιση των κανόνων και τη δημιουργία ενός έξυπνου συμβολαίου, το επόμενο είναι η φάση χρηματοδότησης. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα της διαδικασίας για δύο λόγους.

Πρώτον, όλοι οι DAO χρειάζονται διακριτικά, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν εσωτερική ιδιότητα ενός συγκεκριμένου DAO. Αυτά τα διακριτικά χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την επιβράβευση των δραστηριοτήτων του.

Δεύτερον, όταν ο χρήστης επενδύει στο DAO μέσω της διαδικασίας χρηματοδότησης, στην πραγματικότητα αγοράζουν δικαιώματα ψήφου. Έτσι, όσο περισσότερο ξοδεύει κάποιος στο DAO, τόσο μεγαλύτερη επιρροή μπορεί να έχει στον τρόπο λειτουργίας του.

Ανάπτυξη

Μετά τη δημιουργία κανόνων, τη δημιουργία ενός έξυπνου συμβολαίου και τη διαδικασία χρηματοδότησης, το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη. Αμέσως μετά την ανάπτυξη ενός DAO, γίνεται ανεξάρτητο από τον δημιουργό του και συνεχίζει σε πλήρως αυτόνομη λειτουργία.

Όλα τα DAO είναι ανοιχτού κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι μετά την ανάπτυξη ο καθένας μπορεί να δει τον κώδικα πίσω από το DAO. Όλες οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές και οι κανόνες καταγράφονται χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain.

Καθώς το blockchain της Ethereum καταγράφει όλες τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, καθιστά ένα DAO πλήρως διαφανές και άφθαρτο.

Πρέπει επίσης να καταλάβετε ότι το DAO έχει επίσης ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να γράψει έναν κώδικα μόνο του, να αναπτύξει υλικό ή να δημιουργήσει ένα προϊόν. Εδώ μπαίνουν οι εργολάβοι, για να επιτύχουν αυτά τα καθήκοντα, η DAO προσλαμβάνει συμβάσεις βάσει της διαδικασίας ψηφοφορίας.

Πώς ξοδεύει ένας αποκεντρωμένος αυτόνομος οργανισμός (DAO) τα χρήματά του?

Θυμάστε τη διαδικασία χρηματοδότησης που συζητήσαμε παραπάνω; Έχουμε ήδη αναφέρει ότι όταν κάποιος επενδύει σε DAO, αγοράζει δικαίωμα ψήφου για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένας DAO.

Ομοίως, οι ίδιοι επενδυτές με δικαίωμα ψήφου αποφάσισαν να δαπανήσουν κεφάλαια επιτυγχάνοντας συναίνεση. Αυτό σημαίνει, όποια κατεύθυνση έχει τις περισσότερες ψήφους, το DAO παίρνει αυτήν την κατεύθυνση.

Οι επενδυτές έχουν επίσης το δικαίωμα να υποβάλουν μια πρόταση, αλλά αυτό συχνά οδηγεί στο παρελθόν ανεπιθύμητο περιεχόμενο της πρότασης που επιβαρύνει το δίκτυο. Για να αποφευχθεί αυτό, ένας επενδυτής πρέπει επίσης να καταθέσει κάποιο ποσό χρημάτων πριν υποβάλει πρόταση ψηφοφορίας.

Μόλις προταθεί μια πρόταση από οποιονδήποτε από τους ενδιαφερόμενους ή επενδυτές, άλλοι επενδυτές μπορούν να ψηφίσουν αυτήν την πρόταση. Για να επιτευχθεί συναίνεση για την εκτέλεση οποιασδήποτε δράσης, η πλειοψηφία πρέπει να ευνοήσει αυτήν τη δράση. Επίσης, ένας κωδικός DAO μπορεί επίσης να έχει ήδη ποσοστό ενσωματωμένης πλειοψηφίας, οπότε ποικίλλει για κάθε DAO. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις πλειοψηφία 51%, εκτός αν το λέει ο κώδικας.

Τι κάνει ένας DAO?

Για να ορίσετε λεπτομερώς το DAO, όχι μόνο πρέπει να καταλάβετε πώς λειτουργεί, αλλά και τι κάνει.

Με απλά λόγια, επιτρέπει στους επενδυτές ή τους ενδιαφερόμενους να ανταλλάσσουν τα χρήματά τους με οποιονδήποτε χωρίς μεσάζοντα, πράγμα που σημαίνει, χωρίς συμμετοχή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως οι τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν επενδύσεις, να δανειστούν ή να συγκεντρώσουν χρήματα για οποιαδήποτε εργασία χρησιμοποιώντας DAO.

Γίνοντας μέρος του DAO: Πώς να γίνετε ενδιαφερόμενος στο DAO?

Εάν έχετε ήδη επενδύσει σε κρυπτονομίσματα και έχετε ήδη ένα πορτοφόλι, η επένδυση σε DAO είναι εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αγοράσετε μάρκες ενός συγκεκριμένου DAO που σας ενδιαφέρει.

Η διαδικασία είναι απλή και απλή, η οποία ισοδυναμεί με την αγορά μετοχών μιας εταιρείας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό κατά τη φάση χρηματοδότησης. Όσο περισσότερα κουπόνια αγοράζετε, τόσο μεγαλύτερη επιρροή μπορείτε να έχετε κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Είναι απλό, όσο περισσότερο επενδύετε, τόσο μεγαλύτερη επιρροή έχετε στον τρόπο λειτουργίας του DAO και περισσότερες πιθανότητες να κερδίσετε κέρδη.

Ωστόσο, εδώ είναι μια πρόταση. Φροντίστε να κοιτάξετε τον κώδικα ανοιχτού κώδικα για να βεβαιωθείτε ότι ο κώδικας έξυπνης σύμβασης δεν περιέχει σφάλματα.

Η υπόθεση του πρώτου DAO: Το DAO

Σας προτείνω να επενδύσετε σε DAO μετά από ενδελεχή επιθεώρηση του κωδικού του, επειδή η έναρξη των DAO δεν ήταν τόσο ελπιδοφόρα.

Στην αρχή, όταν ξεκίνησε το 2016 το πρώτο Ethereum DAO για χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων με το όνομα The DAO, με αρχική επένδυση 150 εκατομμύρια USD, παραβιάστηκε αμέσως λόγω σφαλμάτων στον κώδικα.

Στην πραγματικότητα, ήταν το πρώτο Ethereum DAO. Παραβιάστηκε χρησιμοποιώντας το αναδρομικό Ethereum send exploit. Αντιμετωπίζει αμέσως ένα χάκερ πολλαπλών σταδίων λόγω του κενού στο έξυπνο συμβόλαιο.

Ακόμα κι αν είχε ως αποτέλεσμα το την υψηλότερη καμπάνια crowdfunding που έγινε ποτέ, αλλά οι ειδικοί εντόπισαν αμέσως τα ζητήματα με τον κώδικα.

Οι χάκερ έστρεψαν αμέσως 50 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Ωστόσο, η οικονομική ζημιά αντιστράφηκε τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ήταν ένα πρωταρχικό παράδειγμα των χάκερ που εκμεταλλεύτηκαν σφάλματα κώδικα.

Αυτό μας φέρνει στο επόμενο σημαντικό ερώτημα, είναι το DAO πραγματικά ασφαλές για επενδύσεις?

Είναι το DAO Secure?

Η απλή απάντηση στην ερώτηση είναι, ναι, είναι. Αλλά μόνο εάν ο αρχικός κώδικας είναι άψογος και δεν παρέχει κενά για να εκμεταλλευτούν οι χάκερ.

Καθώς κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τον κωδικό ενός DAO μετά την ανάπτυξή του στο Ethereum blockchain, κανένας δεν μπορεί να αλλάξει τους κανόνες. Κάποιος μπορεί να αλλάξει τον κανόνα έξυπνης σύμβασης μόνο όταν η πλειοψηφία ψηφίζει για να προσλάβει κάποιον για να αλλάξει κώδικα.

Αυτό το καθιστά αρκετά ασφαλές καθώς κανείς δεν έχει την εξουσία να αλλάξει τη διαδικασία DAO προς όφελός τους. Αυτό συμβαίνει συχνά με τις παραδοσιακές εταιρείες στις οποίες μπορεί να έχετε μετοχές. Με αποφάσεις επικεντρωμένες στην ανώτατη διοίκηση, αυτοί οι οργανισμοί είναι συνήθως πιο επιρρεπείς σε διεφθαρμένες πρακτικές λόγω έλλειψης διαφάνειας. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για το DAO.

Αν και οι DAO είναι συγκριτικά ασφαλείς και ασφαλέστερες για επενδύσεις, υπάρχει ένα πρόβλημα με την ασφάλεια DAO. Όπως έχω ήδη αναφέρει, δεν μπορείτε να αλλάξετε κώδικα μόλις αναπτύξετε ένα DAO. Ο περιορισμός είναι αντιπαραγωγικός εάν υπάρχει σφάλμα στον κώδικα. Δεν μπορείτε να το επιδιορθώσετε εγκαίρως και οι εισβολείς μπορούν να επωφεληθούν από το πρόβλημα.

Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να επενδύσετε μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι ο κώδικας δεν περιέχει σφάλματα.

Ποιο είναι το νομικό καθεστώς του DAO?

Σε αντίθεση με έναν παραδοσιακό οργανισμό, δεν υπάρχει μέχρι τώρα νομικό καθεστώς για τους Αποκεντρωμένους Αυτόνομους Οργανισμούς. Με απλά λόγια, προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση σχετικά με το νομικό καθεστώς των DAO από τους νομοθέτες.

Οι νομοθέτες χρησιμοποιούν έναν όρο «γενική εταιρική σχέση» για τους DAO και τους επενδυτές τους. Αυτό βάζει κάθε ενδιαφερόμενο ή επενδυτή ή κάποιον που κατέχει τα διακριτικά για το συγκεκριμένο DAO υπεύθυνο για τυχόν χρέη ή νομικές ενέργειες που αντιμετωπίζει η DAO.

Επομένως, υπάρχουν μέχρι τώρα δύο μειονεκτήματα στο DAO. Δεν μπορείτε να ορίσετε το DAO χωρίς να κοιτάξετε την άλλη πλευρά της εικόνας, έτσι; Ακολουθεί μια μικρή λίστα προβλημάτων που μπορείτε να αντιμετωπίσετε με το DAO ή κατά την επένδυση στα DAO.

  • Αβεβαιότητα στο νομικό καθεστώς
  • Δεν είναι δυνατή η αλλαγή του κώδικα εγκαίρως εάν υπάρχει ένα κενό

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ενημερώσεις σχετικά με τη νομική κατάσταση του DOA στις Φόρουμ Ethereum.

Εκτός από αυτό, τα DAOs είναι η τέλεια νέα παγκόσμια λύση και προσφέρουν μια φουτουριστική ιδέα οργανώσεων χωρίς ηγέτες που είναι πιο αποτελεσματικές καθώς είναι αυτόνομες και αποκεντρωμένες.

Τελικές λέξεις

Το DAO ή οι αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί είναι μελλοντικοί και έτοιμοι να αντικαταστήσουν πολλούς παραδοσιακούς οργανισμούς. Η τρέχουσα εξελιγμένη δομή των DAOs μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει τις λειτουργίες πολλών τρεχουσών εταιρειών. Για παράδειγμα, Uber, Amazon, Dropbox και πολλά άλλα.

Τα τρέχοντα παραδείγματα ορισμένων από τα πιο επιτυχημένα DAO είναι Παύλα, Digix Global, και BitShares.

Οι DAO προσφέρουν μια τέλεια λύση για να απαλλαγούμε από τους ανθρώπινους διαχειριστές και άλλους ανθρώπινους πόρους που συχνά εξαντλούν τα περιττά οικονομικά. Σύμφωνα με τον Mike Hearn, έναν πολύ γνωστό συνεισφέροντα Bitcoin, οι DAOs θα τροφοδοτήσουν όλους τους οργανισμούς στον κόσμο μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Συνιστούμε να διαβάσετε την προηγούμενη ανάρτηση ιστολογίου μας σχετικά με τις έξυπνες συμβάσεις, αν δεν γνωρίζετε ακόμα τι είναι τα έξυπνα συμβόλαια.

Ομοίως, ο Vitalik Buterin, ο δημιουργός του Ethereum, θεωρεί επίσης την ιδέα πολύ ελπιδοφόρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι DAO προσφέρουν την τέλεια ευκαιρία στους παραδοσιακούς οργανισμούς να απαλλαγούν από τους μεσάζοντες που τους κοστίζουν έως και το 30% του λειτουργικού κόστους.

Συνολικά, ορισμένοι από εσάς μπορεί να έχουν διαφορετική γνώμη, αλλά για μένα, και πολλούς περισσότερους ειδικούς σε όλο τον κόσμο, το DAO είναι αναμφίβολα το επιχειρηματικό μοντέλο του μέλλοντος. Είναι μόνο η αρχή του μέλλοντος που θα δούμε σύντομα.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map