Ποια είναι η φασαρία για το Blockchain;

Δύο από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις κατά το τελευταίο έτος είναι η κρυπτογράφηση (καλά, είναι στην πραγματικότητα Bitcoin) και το blockchain. Η άνοδος των τιμών των κρυπτονομισμάτων πέρυσι οδήγησε σε αύξηση της προσοχής για τη βιομηχανία blockchain.

Τι είναι λοιπόν το blockchain?

Το blockchain είναι η βασική τεχνολογία πίσω από το Bitcoin και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα. Η τεχνολογία που ονομάζεται επίσης η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT) έχει αρχίσει να αποκτά ευρεία αναγνώριση πέρα ​​από τον χώρο κρυπτογράφησης λόγω ορισμένων καταπληκτικών ιδιοτήτων που έχει.

Στην τρέχουσα εποχή των πληροφοριών, η αποθήκευση και η μεταφορά δεδομένων είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής. Σχεδόν όλες οι δραστηριότητες που πραγματοποιούμε τώρα έχουν να κάνουν με όχι μόνο τη δημιουργία δεδομένων αλλά και τη μετακίνηση και την αποθήκευσή τους με ασφάλεια.


Εδώ μπαίνει το blockchain. Μία από τις ιδιότητές της (ίσως η πιο σημαντική) είναι η αποκέντρωση. Η κυκλοφορία και η αποθήκευση πληροφοριών έχουν συνήθως συγκεντρωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι διαχειρίζεται ένα σώμα και συνήθως διατηρείται σε ένα μέρος. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ότι η εταιρεία που χειρίζεται τα δεδομένα παραβιάζεται ή εάν ο τόπος όπου διατηρούνται τα δεδομένα καταστραφεί.

Εάν είστε οπαδός του κόσμου της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, θα έχετε ακούσει πολλές ιστορίες hacking και Ransomware τα τελευταία δύο χρόνια. Η τάση των εταιρειών πειρατείας απλώς να κλέβουν δεδομένα πελατών συνεχίζει να αυξάνεται, με το 2017 τη μεγαλύτερη χρονιά μέχρι στιγμής για τους χάκερ.

Η τεχνολογία Blockchain έχει πλέον εμφανιστεί για να λύσει όλα αυτά. Το χαρακτηριστικό της αποκέντρωσης σημαίνει ότι αντί να αποθηκεύονται δεδομένα σε ένα μέρος ή να μετακινούνται και να ελέγχονται από ένα μόνο σώμα, τεμαχίζονται σε κομμάτια και στη συνέχεια ελέγχονται από χιλιάδες κόμβους σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο. Η τεχνολογία blockchain είναι σε θέση να το κάνει χρησιμοποιώντας κρυπτογραφία που του δίνει ένα επίπεδο ασφάλειας που είναι σχεδόν αδύνατο να πειραματιστεί, σε αντίθεση με το κεντρικό σύστημα αποθήκευσης δεδομένων.

Η διανομή δεδομένων σε πολλά συστήματα σε ένα δίκτυο είναι εκεί όπου παίρνει το όνομα κατανεμημένο καθολικό. Η ασφάλεια των δεδομένων χρήστη και των πληροφοριών στο δίκτυο blockchain έχει δει την τεχνολογία να συγκεντρώνει την προσοχή σχεδόν από όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Αρκετές εταιρείες, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για πολλά πράγματα.

Διαφανής και αυτο-φροντίδα

Όταν ο Satoshi Nakamoto, ο ιδρυτής του Bitcoin χρησιμοποίησε την τεχνολογία blockchain για το νόμισμα, η αποκέντρωση και η διαφάνεια είναι δύο πράγματα που εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα. Η τεχνολογία blockchain είναι πολύ διαφανής, σε αντίθεση με το κεντρικό σύστημα κίνησης ή αποθήκευσης πληροφοριών όπου το κεντρικό σώμα μπορεί να αλλάξει ή να χειριστεί τα δεδομένα που διαθέτει. Αυτή η διαφάνεια είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες κυβερνήσεις εργάζονται ήδη για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας blockchain στα συστήματα ψηφοφορίας τους. Ορισμένες εταιρείες έχουν επίσης αρχίσει να ενσωματώνονται σε ορισμένα από τα προγράμματά τους, όπως τα προγράμματα ανταμοιβής, έτσι ώστε ολόκληρη η διαδικασία να γίνει πιο διαφανής.

Η ιδιοκτησία της αυτοεξυπηρέτησης υποδηλώνει ότι το blockchain έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τα διαθέσιμα δεδομένα στο δίκτυο και να το επιδιορθώνει σε περίπτωση που υπάρξουν ζημιές. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια των υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο. Οι υπολογιστές συμβάλλουν στη διατήρηση της ακεραιότητας ενός δικτύου ελέγχοντας και επαληθεύοντας κάθε συναλλαγή (μεταγλωττισμένα μπλοκ) που στη συνέχεια οδηγεί στο σχηματισμό μιας αλυσίδας με το ιστορικό κάθε κομματιού δεδομένων που κωδικοποιούνται εντός της αλυσίδας.

Πώς τα κάνει όλα αυτά?

Η πιο σημαντική ερώτηση που με ρωτούν οι άνθρωποι αμέσως μετά την παραδοχή του πόσο φοβερή είναι αυτή η τεχνολογία «είναι πώς τα κάνει όλα αυτά»?

Αυτό το κάνει με τη βοήθεια των υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυό του. Ενώ αναπτύσσει το Bitcoin και εργάζεται στις δυνατότητες αποκέντρωσης και αυτονομίας του, ο Satoshi αποφάσισε ότι όσοι ελέγχουν το δίκτυο θα έχουν κίνητρα να συνεχίσουν την εργασία εάν λάβουν ένα σημάδι για δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εντός του δικτύου και βοηθούν στη διατήρηση της ακεραιότητας του δικτύου. Αυτοί οι άνθρωποι ονομάζονται ανθρακωρύχοι.

Η κρυπτογραφία που χρησιμοποιείται στο δίκτυο έχει εξαλείψει εντελώς την ανάγκη για τρίτους. Καθώς μεγαλώνει ένα συγκεκριμένο δίκτυο blockchain, το ίδιο χρειάζεται να έχει περισσότερη δύναμη για να διατηρηθεί. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων καταναλώνει πολύ ηλεκτρικό ρεύμα που έχει επισκιάσει τη χρήση ενέργειας ορισμένων χωρών λόγω του αυξανόμενου αριθμού χρηστών και συναλλαγών.

Το μέλλον του blockchain

Το Blockchain είναι μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες της εποχής μας. Παρόλο που οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν εναντιωθεί στα κρυπτονομίσματα για λίγο, έχουν παραδεχθεί ξανά και ξανά τη λαμπρότητα και την πιθανή σημασία του blockchain στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Εκτός από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, άλλοι τομείς της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αρχίσει να θερμαίνονται στην τεχνολογία και γίνεται ευρεία υιοθέτηση τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα.

Το μέλλον φαίνεται λαμπρό για την τεχνολογία blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me