Ιδιωτική βάση δεδομένων Blockchain Vs: Ποια είναι η διαφορά;

Λόγω του χαρακτηριστικού ότι έχει ένα κατανεμημένο καθολικό, πολλοί πιστεύουν ότι οι ιδιωτικές μπλοκ και οι βάσεις δεδομένων λειτουργούν ως ίδιες. Αυτό το άρθρο διευκρινίζει τη συζήτηση σχετικά με την ιδιωτική βάση δεδομένων blockchain vs και δείχνει πώς αυτές οι δύο τεχνολογίες είναι εντελώς διαφορετικές.

Μετά την εμφάνιση της τεχνολογίας blockchain, υπήρξαν πολλές περιέργειες για το τι μπορεί πραγματικά να κάνει η τεχνολογία για εμάς. Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι το blockchain είναι μόνο ένας τύπος, υπάρχουν και άλλες παραλλαγές για διαφορετικούς σκοπούς. Ωστόσο, η σύγχυση με την ιδιωτική βάση δεδομένων blockchain vs εξακολουθεί να υφίσταται μεταξύ των λάτρεις της τεχνολογίας.

Γι ‘αυτό, σήμερα, θα φέρω την απόλυτη σύγκριση της ιδιωτικής βάσης δεδομένων έναντι της βάσης δεδομένων για να σας βοηθήσω να κατανοήσετε καλύτερα τις διαφορές τους.

Εγγραφείτε τώρα:Δωρεάν μάθημα Blockchain

Contents

Τι είναι το Private Blockchain?

Προτού προχωρήσω στη σύγκριση της ιδιωτικής blockchain έναντι της βάσης δεδομένων, ας δούμε τι είναι η ιδιωτική blockchain. Βασικά, τα ιδιωτικά blockchain είναι σχετικά διαφορετικά από τα δημόσια. Εδώ, μόνο ένας οργανισμός θα έχει πρόσβαση στο δίκτυο. Επιπλέον, ο οργανισμός μπορεί επίσης να αποφασίσει ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο δίκτυο ή ποιος μπορεί να συμμετάσχει σε συναίνεση.

Λοιπόν, στην αρχή, δεν ακούγεται καθόλου αποκεντρωμένο, έτσι; Είναι βασικά ένας κεντρικός-αποκεντρωμένος τύπος συστήματος.

Η σημαντική διαφορά είναι ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του blockchain εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά υπάρχει μια πρόσθετη διακυβέρνηση στο δίκτυο. Καθώς το καθολικό δεν είναι δημόσιο, δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση χωρίς καμία κατάλληλη εξουσιοδότηση.

Στην πραγματικότητα, η κυβερνητική αρχή έχει πολύ έλεγχο για το πώς θα λειτουργούσε η τεχνολογία σε ιδιωτικές λύσεις blockchain.

Έτσι, αντί για πλήρως δημόσια αρχιτεκτονική, οι ιδιωτικές λύσεις blockchain θα σας προσφέρουν ένα κατανεμημένο και μερικό αποκεντρωμένο περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ιδιωτικά blockchain χρησιμοποιούν τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT).

Εν πάση περιπτώσει, άλλοι παράγοντες όπως η κρυπτογραφία ή το αμετάβλητο είναι ακόμα στο τραπέζι. Αλλά το καλύτερο είναι ότι, αν θέλετε το απόρρητο για τις συναλλαγές σας, τώρα μπορείτε να το αποκτήσετε από ιδιωτικές λύσεις blockchain.

Υπάρχουν πολλές ιδιωτικές αλυσίδες διαθέσιμες για χρήση στις μέρες μας. Αλλά το Ripple είναι ένα από τα δημοφιλή που χρησιμοποιούν ένα ιδιωτικό blockchain για να τροφοδοτήσουν την πλατφόρμα τους. Επιπλέον, η πλατφόρμα τους είναι κατάλληλη μόνο για λύσεις εταιρικού επιπέδου.

Υπάρχουν και άλλες επιτρεπόμενες πλατφόρμες όπως το Hyperledger blockchain, το Enterprise Ethereum, το R3 Corda blockchain επίσης, αλλά είναι λίγο διαφορετικά.


Διαβάστε περισσότερα:Η άνοδος των ιδιωτικών τεχνολογιών Blockchain

Ας δούμε γιατί το ιδιωτικό blockchain θα πρέπει να εξεταστεί στη συνέχεια!

ιδιωτικό blockchain vs βάση δεδομένων

Χαρακτηριστικά του Private Blockchain

Προσφέρει ανώτατο απόρρητο

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά ενός ιδιωτικού blockchain είναι ότι παρέχει υψηλό επίπεδο απορρήτου για οποιαδήποτε επιχείρηση. Στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπίζουν πολλές ευαίσθητες πληροφορίες στις επιχειρήσεις. Έτσι, εάν διαρρεύσουν, θα χάσουν σοβαρά την αξία της επιχείρησης και της επωνυμίας τους.

Είναι υψηλός κίνδυνος για αυτούς και γι ‘αυτό δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα δημόσιο blockchain για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμφανίστηκαν ιδιωτικά blockchain. Αυτές προσφέρουν κυρίως διαδικασίες ιδιωτικής συναλλαγής και βοηθούν τους οργανισμούς να διατηρούν τις πληροφορίες τους μόνο για εξουσιοδοτημένα άτομα.

Ας δούμε το επόμενο όφελος σε αυτόν τον ιδιωτικό οδηγό σύγκρισης βάσεων δεδομένων έναντι τεχνολογίας blockchain.

Πιο αποτελεσματική απόδοση

Συνήθως, οι ιδιωτικές πλατφόρμες blockchain καταλαμβάνουν πολύ λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τις δημόσιες. Αλλά πως? Λοιπόν, όλα εξαρτώνται από τα πρωτόκολλα συναίνεσης που χρησιμοποιούν. Στην πραγματικότητα, οι δημόσιοι αποκλεισμοί χρησιμοποιούν συνήθως πρωτόκολλα συναίνεσης που καταναλώνουν ενέργεια. Για παράδειγμα, η απόδειξη της εργασίας είναι ένας από τους υψηλότερους καταναλώνοντας ενεργειακούς αλγόριθμους αυτή τη στιγμή.

Αλλά το ιδιωτικό blockchain δεν χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο συναίνεσης. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιούν κάποιο είδος συναίνεσης ψήφου ή άλλες μορφές αλγόριθμου συναίνεσης για να καταλήξουν σε συμφωνία για μια συναλλαγή.

Λιγότερο πτητικό δίκτυο

Στην πραγματικότητα, τα ιδιωτικά blockchain δεν είναι καθόλου ασταθή. Δεδομένου ότι υπάρχει κυβερνητική αρχή που παραβλέπει τυχόν ασυμφωνίες, δεν θα υπάρξουν προβλήματα ελέγχου των τιμών των χρεώσεων συναλλαγής. Μια άλλη μεγάλη είδηση ​​είναι ότι τα περισσότερα από τα ιδιωτικά blockchain δεν έχουν εγγενή νομίσματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την περιττή ασταθή φύση του κρυπτονομίσματος.

Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον blockchain, τα κρυπτονομίσματα δεν είναι αξιόπιστα για να προσφέρουν μακροπρόθεσμα βιώσιμο επιχειρηματικό αποτέλεσμα. Έτσι, με ένα ιδιωτικό blockchain, έχετε σταθερότητα όπως θέλετε.

Ας δούμε το επόμενο όφελος σε αυτόν τον ιδιωτικό οδηγό σύγκρισης βάσεων δεδομένων έναντι τεχνολογίας blockchain.

Οργανωτική ενδυνάμωση

Λοιπόν, οι δημόσιοι αποκλεισμοί επικεντρώνονται περισσότερο στην ενίσχυση των χρηστών. Αλλά οι οργανισμοί χρειάζονται επίσης ενδυνάμωση. Στην πραγματικότητα, τα επιχειρηματικά μας μοντέλα και ο τρόπος που τα συμπεριφέρουμε είναι πολύ πιο διαφορετικά. Δεν γνωρίζουμε καν εάν μπορούμε να επιτύχουμε πλήρη αποκέντρωση σε κάθε επίπεδο.

Στα ιδιωτικά blockchain, πρέπει να ακολουθείτε τους κανονισμούς και τους κανόνες αυτής της συγκεκριμένης επιχείρησης. Είναι απαραίτητο για τη βελτίωση αυτού του οργανισμού και το ιδιωτικό blockchain μπορεί εύκολα να το παραδώσει.

Γιατί το Private Blockchain?

Πρέπει να αναρωτιέστε γιατί εξετάζετε πρώτα τις ιδιωτικές μπλοκ; Λοιπόν, επειδή αυτός ο τύπος μοντέλου έρχεται με το δίκαιο μερίδιο των πλεονεκτημάτων του. Ας τα ελέγξουμε!

Εξοικονομεί πολλά κόστη

Πρώτα απ ‘όλα, οι ιδιωτικές λύσεις blockchain εξοικονομούν πολύ κόστος μακροπρόθεσμα. Η εκτέλεση και η συντήρηση ενός δημόσιου blockchain απαιτεί πολύ χρόνο και πόρους. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιούν δημόσιο blockchain για το εσωτερικό τους δίκτυο. Γιατί?

Λοιπόν, επειδή εάν ένας από τους ανταγωνιστές του μπορεί να μπει στο δίκτυο και να δει τι έχει να κάνει, η εταιρεία θα χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Επιπλέον, για λόγους ασφαλείας, πρέπει να υπάρχει επιπλέον προστασία της ιδιωτικής ζωής στα εμπιστευτικά αρχεία.

Χρησιμοποιώντας ένα ιδιωτικό blockchain, μπορούν εύκολα να εξοικονομήσουν πολύ κόστος.

Προσφέρει χαμηλότερα τέλη συναλλαγής

Καθώς το ιδιωτικό blockchain δεν έχει πολλούς χρήστες ή δεν φαίνεται να έχει προβλήματα επεκτασιμότητας, τα τέλη συναλλαγής είναι χαμηλά. Βασικά, τα ποσοστά τέλους συναλλαγής αυξάνονται καθώς η ζήτηση για συναλλαγές αυξάνεται σε ένα δίκτυο από πολλά μέρη.

Αλλά αυτό δεν ισχύει για ιδιωτικούς αποκλεισμούς. Σε αυτά τα μοντέλα, θα έχετε πάντα πολύ χαμηλά ποσοστά συναλλαγών.

Κανονισμοί δικτύου

Συνοδεύεται από κανονισμούς δικτύου και κάθε χρήστης του συστήματος πρέπει να ακολουθεί όλους αυτούς τους κανονισμούς. Προηγουμένως, οι δημόσιες μπλοκ αλυσίδες δεν είχαν κανονισμούς και τα πεδία του blockchain για επιχειρήσεις φαινόταν ζοφερή.

Έτσι, καθώς μπορείτε να ορίσετε τους κανονισμούς από την αρχή, θα είναι ευκολότερο για μια επιχείρηση να αναβαθμίσει σε blockchain και να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητές της.

Χωρίς ποινική πρόσβαση

Σε ιδιωτικά blockchain, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν εγκληματίες που έχουν πρόσβαση στο δίκτυό σας. Στην πραγματικότητα, πολλοί εγκληματίες χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να πληρώσουν για εγκλήματα στον σκοτεινό ιστό. Ωστόσο, καθώς οι ιδιωτικοί αποκλεισμοί έχουν εξουσιοδοτήσεις, δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Διαβάστε περισσότερα: Public Vs Private Blockchain: Πώς διαφέρουν?

Τι είναι μια βάση δεδομένων (DB)?

Μια βάση δεδομένων αναφέρεται συνήθως σε μια συλλογή οργανωμένων δεδομένων, η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη, διαχειρίσιμη και ενημερωμένη. Στην πραγματικότητα, όλες οι βάσεις δεδομένων υπολογιστών τείνουν να περιέχουν συγκεντρώσεις πληροφοριών, εγγραφών ή αρχείων όπως συναλλαγές πωλήσεων ή αλληλεπιδράσεις πελατών και ούτω καθεξής.

Υπάρχουν πολλά είδη βάσεων δεδομένων. Αλλά η παραδοσιακή βάση δεδομένων δεν είναι παρά ένας πίνακας με σειρές και στήλες που είναι ευρετηριασμένες. Επιπλέον, οι εταιρείες το χρησιμοποιούν για να διευκολύνουν την εύρεση πληροφοριών χρησιμοποιώντας ερωτήματα NoSQL ή SQL.

Από την άλλη πλευρά, οι βάσεις δεδομένων γραφημάτων προσπαθούν να χρησιμοποιούν άκρα και κόμβους για να καθορίσουν κάθε είδους σχέση μεταξύ των καταχωρήσεων ή των ερωτημάτων σε συγκεκριμένες μετρήσεις.

Εν πάση περιπτώσει, ο διαχειριστής βάσης δεδομένων είναι υπεύθυνος για την παροχή πρόσβασης σε χρήστες με τη δυνατότητα να γράφουν ή να διαβάζουν, να διαγράφουν ή να ενημερώνουν τη βάση δεδομένων.

Ωστόσο, το ακριβές χαρακτηριστικό των βάσεων δεδομένων είναι ότι είναι συγκεντρωτικές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια υψηλότερη αρχή που μπορεί εύκολα να αλλάξει τις καταχωρίσεις σας εάν το θέλει. Στην πραγματικότητα, αυτό καθιστά τα δεδομένα αναξιόπιστα και προκαλεί διαφθορά.

Από την άλλη πλευρά, τώρα, ορισμένες βάσεις δεδομένων προσφέρουν συμμόρφωση με ACID για μεγαλύτερη ασφάλεια στις πληροφορίες.

Για περαιτέρω μελέτη: Blockchain vs Database: Κατανόηση της διαφοράς

Πλεονεκτήματα του συστήματος διαχείρισης βάσεων δεδομένων

Το Σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων επιτρέπει πραγματικά την ανάκτηση, την πρόσβαση και τη χρήση των πληροφοριών στο σύστημα με πρωτόκολλα ασφαλείας. Επιπλέον, είναι υπεύθυνη για την ακεραιότητα των δεδομένων και άλλες λειτουργίες. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας τυπικής βάσης δεδομένων.

Καλύτερη μεταφορά δεδομένων

Σε μια βάση δεδομένων, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα με καλύτερη διαχείριση. Στην πραγματικότητα, βοηθά τους χρήστες να ρωτούν γρήγορα μια πληροφορία που χρειάζονται και να έχουν γρήγορο χρόνο απόκρισης. Επιπλέον, μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους χρήστες να κάνουν αλλαγές εάν είναι απαραίτητο για το περιβάλλον.

Ασφάλεια δεδομένων

Οι βάσεις δεδομένων χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Υπάρχει μεγάλη πίεση στη βάση δεδομένων μιας εταιρείας όταν πολλοί χρήστες προσπαθούν να μεταφέρουν δεδομένα ή να μοιράζονται δεδομένα σε αυτήν ταυτόχρονα. Έτσι, η ανάγκη για ασφάλεια αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό.

Χρησιμοποιώντας το Σύστημα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων, οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν την ασφάλεια και το απόρρητο που χρειάζονται. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι παρόλο που προσφέρει υψηλότερα πρωτόκολλα ασφαλείας. Εξακολουθεί να επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές.

Επίσης, τις περισσότερες φορές, τα πρωτόκολλα ασφαλείας δεν επαρκούν για να κρατήσουν τους εισβολείς εκτός της βάσης δεδομένων.

Χαμηλότερο κόστος

Στην πραγματικότητα, το κόστος δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων είναι αρκετά φθηνό. Δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά διαθέσιμη τεχνολογία, οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις δεδομένων της με ελάχιστο κόστος. Ωστόσο, η διατήρηση της βάσης δεδομένων στη συνέχεια είναι αυτό που μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται το κόστος.

Κατά την κλιμάκωση, μια εταιρεία πρέπει επίσης να αυξήσει τις δυνατότητες της βάσης δεδομένων. Στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερο γίνεται μια βάση δεδομένων, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η διαχείρισή της. Και οι αποκλίσεις αρχίζουν επίσης να αυξάνονται. Η επεκτασιμότητα, από την άλλη πλευρά, είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του blockchain.

Ας δούμε το επόμενο πλεονέκτημα σε αυτόν τον ιδιωτικό οδηγό σύγκρισης βάσεων δεδομένων για κοινόχρηστες βάσεις δεδομένων!

Ελαχιστοποίηση ασυνέπειας δεδομένων

Ένα μεγάλο χαρακτηριστικό των βάσεων δεδομένων είναι ότι, καθώς υπάρχουν πολλοί πίνακες σε ένα δίκτυο, μια αλλαγή σε έναν πίνακα μπορεί να επηρεάσει έναν άλλο σε έναν άλλο πίνακα. Εάν ο άλλος πίνακας δεν ενημερωθεί επίσης, δημιουργεί ασυνέπεια δεδομένων.

Ωστόσο, εάν σχεδιάσετε σωστά μια βάση δεδομένων, θα πρέπει να ενημερώσει αυτόματα άλλους πίνακες εάν ενημερώσετε έναν πίνακα που είναι συνδεδεμένος με αυτούς. Έτσι, μπορεί να μειώσει και το ζήτημα των ασυνεπειών πληροφοριών.

Ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα

Χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων, μπορείτε να ρωτήσετε γρήγορα εάν κάνετε μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση. Το καλύτερο είναι ότι οι βάσεις δεδομένων είναι εξαιρετικά γρήγορες. Στην πραγματικότητα, είναι επίσης πολύ ακριβείς. Για παράδειγμα, ίσως θέλετε να μάθετε για έναν συγκεκριμένο πελάτη που αγοράζει ένα συγκεκριμένο προϊόν σε μια συγκεκριμένη ώρα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εκτελέσετε μια απλή γλώσσα ερωτήματος και τελειώσατε. Οι αλγόριθμοι θα σας έφερναν απλώς την απάντησή σας αμέσως. Στην πραγματικότητα, οι βάσεις δεδομένων είναι πραγματικά χρήσιμες στις υπηρεσίες πελατών και πολλοί πελάτες έχουν προβλήματα και ο αντιπρόσωπος μπορεί γρήγορα να αναζητήσει ποιο είναι το πρόβλημα από τη βάση δεδομένων.

Ας δούμε το επόμενο όφελος σε αυτόν τον ιδιωτικό οδηγό σύγκρισης βάσεων δεδομένων κοινόχρηστων δεδομένων!

Κοινή χρήση πληροφοριών

Με τη βοήθεια βάσεων δεδομένων, μπορείτε επίσης να μοιραστείτε ορισμένες πληροφορίες με ένα συγκεκριμένο μέρος. Επομένως, δεν είναι δημόσια ιδιοκτησία με κανέναν τρόπο. Έτσι, σας προσφέρει χώρο αποθήκευσης για την αποθήκευση όλων των ευαίσθητων πληροφοριών σας και την πρόσβαση μόνο σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό.

Μπορεί να είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα όταν συνεργάζεστε με πολλά μέρη.

Διαβάστε περισσότερα:Οδηγός επιχειρηματικής στρατηγικής Blockchain

Αυξημένη παραγωγικότητα

Με τη βοήθεια ορισμένων εργαλείων, μπορείτε εύκολα να μετατρέψετε όλα τα δεδομένα στις βάσεις δεδομένων σε ένα κομμάτι χρήσιμων πληροφοριών, οι οποίες θα βοηθήσουν τους χρήστες να λάβουν καλύτερες, ενημερωτικές και γρήγορες αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, αυτές οι μικρές αποδόσεις αντισταθμίζουν πραγματικά την επιτυχία μιας εταιρείας.

Μείωση χώρου αποθήκευσης

Προφανώς, εάν αρχίσετε να αποθηκεύετε όλες τις πληροφορίες που βασίζονται σε χαρτί σε βάσεις δεδομένων, θα εξοικονομήσετε πολύ χώρο αποθήκευσης. Συνήθως, υπάρχουν πολλά μονοπάτια σε χαρτί που μπορούν να χειριστούν αρκετά εύκολα. Αλλά με βάσεις δεδομένων, όλες οι πληροφορίες θα ψηφιοποιηθούν.

Ως αποτέλεσμα, δεν θα χρειαστεί πλέον να βασίζεστε στα χαρτιά. Ακόμα κι αν η δημιουργία όλων των εγγράφων σας ψηφιακών θα ήταν πόνος στην αρχή. Μετά από αυτή τη δυσκολία, όλα θα ήταν απρόσκοπτα.

Απλός

Η χρήση μιας βάσης δεδομένων είναι μάλλον απλή. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν πρόσθετες πολυπλοκότητες ή ζητήματα. Έτσι, οι εργαζόμενοι μπορεί να χρειάζονται ελάχιστη ή καθόλου εκπαίδευση για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν βάσεις δεδομένων για την εργασία τους στην εταιρεία. Ας δούμε το επόμενο όφελος σε αυτόν τον ιδιωτικό οδηγό σύγκρισης βάσεων δεδομένων έναντι τεχνολογίας blockchain!

Διαβάστε περισσότερα:15+ Πρακτικές περιπτώσεις χρήσης Blockchain το 2021

Private Blockchain vs Database: Πώς διαφέρουν?

Βασικά, μπορεί να πιστεύετε ότι μια ιδιωτική βάση δεδομένων είναι πολύ παρόμοια με τις τυπικές βάσεις δεδομένων. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ αυτών των δύο.

Πρώτα απ ‘όλα, η υποκείμενη τεχνολογία ή ο τρόπος αποθήκευσης πληροφοριών είναι εντελώς διαφορετικός. Έτσι, θα υπήρχαν και προφανείς διαφορές μεταξύ τους.

Εξουσία

Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ του ιδιωτικού blockchain και της βάσης δεδομένων. Οι ιδιωτικές αλυσίδες αποκεντρώνονται εν μέρει. Αυτό σημαίνει ότι θα υπήρχε μια ενιαία οντότητα που θα φροντίζει το σύστημα. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, δεν θα σας προσφέρει τον πλήρη παράγοντα αποκέντρωσης που θέλετε.

Ωστόσο, τα βασικά χαρακτηριστικά είναι ακόμα εκεί.

Από την άλλη πλευρά, οι βάσεις δεδομένων είναι πλήρως συγκεντρωτικές. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι θα υπήρχε η αρχή να παραβλέψουμε όλες τις καταχωρίσεις σας. Αλλά μπορούν επίσης να τα αλλάξουν ή να τα αλλάξουν όπως θέλουν. Στην πραγματικότητα, συγκριτικά, σε ένα ιδιωτικό blockchain, έχετε μεγαλύτερη ελευθερία από μια τυπική βάση δεδομένων. Μια σύγκριση μεταξύ αποκεντρωμένων και κεντρικών συστημάτων θα σας δώσει μια καλύτερη ιδέα.

Αρχιτεκτονική

Τα ιδιωτικά blockchains έχουν διαφορετικό αρχιτεκτονικό μοντέλο. Στην πραγματικότητα, δεν ακολουθεί το τυπικό μοντέλο πελάτη-διακομιστή ως τον πρωταρχικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του συστήματος. Επομένως, χρησιμοποιεί ένα μοντέλο δικτύου peer-to-peer για να προσφέρει κατανεμημένη φύση στο δίκτυο.

Τι σημαίνει λοιπόν; Αυτό σημαίνει ότι, αντί να εξαρτάται από το διακομιστή για τη λήψη όλων των ερωτημάτων σας, μπορείτε να επικοινωνείτε απευθείας με έναν άλλο χρήστη στο δίκτυο.

Από την άλλη πλευρά, οι βάσεις δεδομένων ακολουθούν το τυπικό μοντέλο πελάτη-διακομιστή. Είναι ένα μάλλον ξεπερασμένο μοντέλο που είναι πιο επιρρεπές σε επιθέσεις. Το πιο σημαντικό, είναι μάλλον πιο αργό από τα μοντέλα peer-to-peer.

Ας δούμε την επόμενη διαφορά σε αυτόν τον ιδιωτικό οδηγό σύγκρισης βάσεων δεδομένων έναντι τεχνολογίας blockchain.

Εκτέλεση

Στην πραγματικότητα, οι βάσεις δεδομένων είναι πολύ πιο γρήγορες σε σύγκριση με ένα ιδιωτικό blockchain. Το πρόβλημα είναι ότι παρόλο που οι ιδιωτικές μπλοκ αλυσίδων είναι νέες τεχνολογίες, υπάρχει πρόβλημα κλιμάκωσης. Οι βάσεις δεδομένων δεν έχουν αυτό. Στην πραγματικότητα, μπορεί να κλιμακώσει σε όποιο βαθμό χρειάζεται και εξακολουθεί να παρέχει τη γρήγορη παραγωγή που χρειάζεστε.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές μπλοκ αλυσίδων, από την άλλη πλευρά, θα επιβραδυνθούν εάν υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στο δίκτυο από ό, τι μπορεί να αντιμετωπίσει. Έτσι, βασικά, υπάρχει ένα όριο στον αριθμό των συναλλαγών που μπορεί να χειριστεί κάθε δευτερόλεπτο. Εάν μπορείτε να παραμείνετε εντός αυτού του εύρους, τότε μπορείτε εύκολα να κερδίσετε τη βάση δεδομένων.

Κόστος

Μια άλλη μεγάλη διαφορά κοστίζει και για τις δύο τεχνολογίες. Οι βάσεις δεδομένων είναι αρκετά φθηνές. Γιατί; Δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά διαθέσιμη τεχνολογία, οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις δεδομένων της με ελάχιστο κόστος. Ωστόσο, η διατήρηση της βάσης δεδομένων στη συνέχεια είναι αυτό που μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται το κόστος.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, σε σύγκριση με τις τεχνολογίες blockchain, είναι ακόμα πολύ φθηνότερο. Από τα άλλα ιδιωτικά blockchain είναι λίγο φθηνά σε σύγκριση με τους δημόσιους ομολόγους τους.

Λάβετε υπόψη ότι όλοι οι υπολογιστές ή οι συσκευές προς το παρόν χρησιμοποιούνται για τη χρήση βάσεων δεδομένων. Έτσι, όταν θέλετε να μεταβείτε σε μια εντελώς διαφορετική τεχνολογία, θα πρέπει να κάνετε επενδύσεις.

Ας δούμε την επόμενη διαφορά σε αυτήν τη βάση δεδομένων έναντι του ιδιωτικού οδηγού σύγκρισης τεχνολογίας blockchain.

Διαχείριση δεδομένων

Αυτή είναι μακράν μια από τις κορυφαίες διαφορές μεταξύ των δύο τεχνολογιών. Σε ένα ιδιωτικό blockchain, οι χρήστες επιτρέπεται μόνο να διαβάζουν και να γράφουν και τίποτα άλλο. Έτσι, όταν τα δεδομένα εισέλθουν στο καθολικό, κανείς δεν μπορεί να τα αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό το χαρακτηριστικό ονομάζεται αμετάβλητο και το blockchain το διατηρεί με οποιοδήποτε κόστος. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της τεχνολογίας blockchain.

Από την άλλη πλευρά, σε βάσεις δεδομένων, οι χρήστες μπορούν να γράψουν, να διαβάσουν, να διαγράψουν ή να ενημερώσουν μια καταχώριση ακόμα και αφού έχουν ήδη εισέλθει στο σύστημα. Ακολουθεί το CRUD. Έτσι, αν θέλετε, μπορείτε εύκολα να αλλάξετε ή να αλλάξετε την είσοδο κάποιου άλλου, εάν έχετε πρόσβαση σε αυτήν.

Στην πραγματικότητα, αυτή η μορφή προσβασιμότητας στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο μεγάλη, διότι προκαλεί διαφθορά σε κάθε επίπεδο.

Ακεραιότητα δεδομένων

Οι βάσεις δεδομένων στερούνται ακεραιότητας δεδομένων σε κάθε επίπεδο. Πως? Λοιπόν, όπως γνωρίζετε ήδη ότι ο καθένας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα εάν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά. Έτσι, δεν υπάρχει κανένας τρόπος ότι η βάση δεδομένων μπορεί να προσφέρει πλήρη ακεραιότητα δεδομένων σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Αυτό είναι κάτι που ο επιχειρηματικός κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει κάθε μέρα. Υπάρχουν πολλές διαφορές σε αυτόν τον τύπο συστήματος και αυτό κοστίζει πολύ για έναν οργανισμό.

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιωτικές αλυσίδες έχουν αμετάβλητο. Αυτό προσφέρει ακεραιότητα δεδομένων. Ωστόσο, καθώς μόνο ένας οργανισμός διαχειρίζεται την πλατφόρμα, ο οργανισμός μπορεί να παρακάμψει μια συναλλαγή βάσει ορισμένων κανόνων. Αλλά πρέπει να πω, αυτό είναι πολύ πιθανό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που επιλύει το blockchain.

Ας δούμε την επόμενη διαφορά σε αυτήν τη βάση δεδομένων έναντι του ιδιωτικού οδηγού σύγκρισης τεχνολογίας blockchain.

Διαφάνεια

Αυτό το σημείο είναι μάλλον διαφορετικό από άλλα. Πρακτικά, και οι δύο τεχνολογίες δεν είναι καθόλου διαφανείς. Βασικά, οι δημόσιες μπλοκ αλυσίδες είναι στην πραγματικότητα πλήρως διαφανείς αλλά όχι ιδιωτικές. Γιατί; Λοιπόν, επειδή επιτρέπει στους χρήστες να διατηρούν ιδιωτικές αλυσίδες όπου μπορούν να πραγματοποιούν ιδιωτικές συναλλαγές. Και μάλιστα, χωρίς σωστή εξουσία, κανείς δεν μπορεί να δει τι συμβαίνει πραγματικά σε αυτήν την ιδιωτική αλυσίδα.

Το ίδιο συμβαίνει και στις βάσεις δεδομένων. Στην πραγματικότητα, οι καταχωρίσεις σε βάσεις δεδομένων δεν είναι διαφανείς ή δημόσιες ιδιοκτησίες. Πρέπει να έχετε πρόσβαση για να δείτε ή να αλληλεπιδράσετε με αυτό. Έτσι, και τα δύο συστήματα δεν είναι διαφανή.

Ας δούμε την επόμενη διαφορά σε αυτήν τη βάση δεδομένων έναντι του ιδιωτικού οδηγού σύγκρισης τεχνολογίας blockchain.

Κρυπτογράφηση

Τα ιδιωτικά blockchain διαθέτουν κρυπτογραφία για να προστατεύσουν όλα τα αρχεία συναλλαγών τους. Αυτό που κάνει αυτή η τεχνική είναι ότι κρυπτογραφεί τις πληροφορίες συναλλαγής και διασφαλίζει ότι κανείς δεν μπορεί να το παραβιάσει. Επιπλέον, διασφαλίζει επίσης ότι οι εισβολείς δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό με κανέναν τρόπο.

Κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να αλλάξει μια καταχώριση, θα διαχωρίσει το blockchain από την αλυσίδα, οπότε δεν μπορεί να επηρεάσει καθόλου τα συνολικά δεδομένα.

Είναι ένα εξαιρετικά λειτουργικό και εξαιρετικό μέτρο ασφαλείας. Αλλά στη βάση δεδομένων, δεν βλέπετε κρυπτογραφία. Επιπλέον, δεν θα βλέπετε καμία μορφή κρυπτογράφησης. Μα γιατί? Λοιπόν, στην πραγματικότητα, οι βάσεις δεδομένων έχουν πολλές καταχωρίσεις και οι αλγόριθμοι που θα υποβάλουν ερώτημα στη βάση δεδομένων θα πρέπει να αποκρυπτογραφούν κάθε καταχώριση για να πάρουν την απάντηση. Και αυτό είναι πολύ χρονοβόρο.

Διαβάστε περισσότερα: Κατακερματισμός στην κρυπτογραφία

Private Blockchain vs Database: Πίνακας σύγκρισης

Ιδιωτική BlockchainDatabase
Εξουσία Μερικώς αποκεντρωμένη Κεντρική
Αρχιτεκτονική Μοντέλο peer-to-peer Μοντέλο διακομιστή-πελάτη
Εκτέλεση Γρήγορα Γρηγορότερα
Κόστος Φτηνός Πιο φθηνα
Διαχείριση δεδομένων Διαβάστε και γράψτε για έναν μόνο οργανισμό Δημιουργία, ανάγνωση, ενημέρωση, διαγραφή
Ακεραιότητα δεδομένων Μερική ακεραιότητα δεδομένων Δεν έχει ακεραιότητα δεδομένων
Διαφάνεια Μη διαφανές Μη διαφανές
Κρυπτογράφηση Χ

συμπέρασμα

Στο τέλος, πρέπει να πω, τόσο η βάση δεδομένων όσο και το ιδιωτικό blockchain έρχονται με το δίκαιο μερίδιο των χαρακτηριστικών τους. Στην πραγματικότητα, η βάση δεδομένων έναντι του ιδιωτικού blockchain σας δίνει μόνο μια ματιά για το πώς διαφέρουν μεταξύ τους. Θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιον δρόμο θα ακολουθήσετε.

Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι το blockchain πρόκειται αργά να αντικαταστήσει τις βάσεις δεδομένων καθώς γίνονται πραγματικά ξεπερασμένες μέρα με τη μέρα. Έτσι, τώρα ή αργότερα, θα πρέπει να στραφείτε στην τεχνολογία blockchain.

Εν πάση περιπτώσει, ελπίζω, αυτή η σύγκριση σας προσφέρει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Έτσι, τώρα εξαρτάται από εσάς να αποφασίσετε εάν θέλετε να εφαρμόσετε το blockchain ή όχι.

Αλλά αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, φροντίστε να δείτε το δωρεάν μάθημα blockchain για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map