DPA και Blockchain: Πώς το Blockchain επηρεάζει τον αυτοματισμό της ψηφιακής διαδικασίας

Μπορεί η ψηφιακή αυτοματοποίηση διεργασιών (DPA) και το blockchain να συνεργαστούν; Εάν ναι, πώς; Ας εξερευνήσουμε στο άρθρο μας σχετικά με το DPA και το blockchain, όπου βλέπουμε πώς το blockchain, μια αναδυόμενη τεχνολογία, επηρεάζει το μέλλον της αυτοματοποίησης επιχειρηματικών διαδικασιών, δηλαδή τον αυτοματισμό ψηφιακής διαδικασίας.

Το Blockchain αφορά στην αλλαγή. Έχει τα μέσα να αλλάξει τα πάντα εκεί έξω. Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορεί να αλλάξει και να βελτιώσει τον αυτοματισμό της ψηφιακής διαδικασίας.

Πρόσφατα καλύψαμε το άρθρο της διαχείρισης επιχειρηματικών διαδικασιών (BPM) και του Blockchain, όπου συζητήσαμε διεξοδικά το θέμα και συζητήσαμε πώς θα αλλάξει το BPM από το blockchain. Καλύψαμε επίσης τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που υπάρχουν συνδυάζοντας και τις δύο τεχνολογίες. Δείτε την ανάρτηση BPM και Blockchain εδώ.

Blockchain και DPA


Τι είναι η αυτοματοποίηση ψηφιακής διαδικασίας (DPA)?

Ο Ψηφιακός Αυτοματισμός Διαδικασίας (DPA) μπορεί να είναι καλύτερα επιθυμητός ως εξέλιξη της διαχείρισης επιχειρηματικών διαδικασιών. Αυτό σημαίνει ότι όλα είναι τα BPM με ψηφιοποίηση.

Από την BPM, είναι επιθυμητή ως η διαδικασία δημιουργίας, διαχείρισης και εφαρμογής της επιχειρηματικής διαδικασίας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ο ψηφιακός αυτοματισμός διαδικασιών αφορά επίσης τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, αλλά και τη διασφάλιση ότι η εστίαση δεν είναι μόνο η «αποδοτικότητα». Στο DPA, ο στόχος πρέπει να είναι στην ομάδα καθώς και στην ικανοποίηση των πελατών.

Μπορούμε να ορίσουμε καλύτερα το DPA ως εξής,

Ο αυτοματισμός ψηφιακής διαδικασίας αφορά την ψηφιοποίηση συστημάτων και διαδικασιών. Μόλις ψηφιοποιηθούν, οι πληροφορίες αυτοματοποιούνται έτσι ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση και να εργάζονται με τις πληροφορίες με τον τρόπο που θέλουν. Το DPA επιτρέπει σε κάθε σημείο πρόσβασης σε έναν οργανισμό να έχει άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες.

Διαφορά μεταξύ DPA και BMP

Λοιπόν, πού διαφέρει το DPA από το BPM; Διαφέρουν ως προς τον τρόπο εφαρμογής τους. Ας δούμε τις διαφορές τους παρακάτω.

  • Το DPA διασφαλίζει ότι κάθε διαδικασία ψηφιοποιείται πριν αυτοματοποιηθεί. Στην περίπτωση BPM / BPA, οι διαδικασίες θεωρούνται ήδη ψηφιοποιημένες πριν ξεκινήσει η αυτοματοποίηση.
  • Ο ψηφιακός αυτοματισμός διαδικασιών διασφαλίζει ότι κάθε πτυχή της επιχείρησης καλύπτεται μέσα σε αυτήν.
  • Τέλος, το DPA λαμβάνει επίσης υπόψη το ανθρώπινο στοιχείο.

Τι είναι το blockchain?

Το Blockchain είναι μια αναδυόμενη τεχνολογία που βασίζεται στην αποκέντρωση. Είναι ένα δίκτυο peer-to-peer όπου κάθε κόμβος κρατά ένα αντίγραφο του καθολικού. Οι συναλλαγές στο δίκτυο επικυρώνονται χρησιμοποιώντας μια μέθοδο συναίνεσης. Τα βασικά χαρακτηριστικά που προσφέρει το blockchain περιλαμβάνουν διαφάνεια, αμετάβλητο και ασφάλεια.

Οι περιπτώσεις χρήσης του blockchain είναι επίσης πολύ διαφορετικές. Μπορεί να λειτουργήσει ως ραχοκοκαλιά οποιουδήποτε τρέχοντος λειτουργικού συστήματος ή πλατφόρμας και να προσθέσει βασικά χαρακτηριστικά όπως διαφάνεια και αμετάβλητο.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το blockchain, σας προτείνουμε να δείτε το Blockchain για αρχάριους.

Πώς μπορούν να ενσωματωθούν τα DPA και Blockchain?

Η ενσωμάτωση DPA και blockchain είναι παρόμοια με εκείνη του BPM και του blockchain. Εδώ, το μόνο βήμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν από την ολοκλήρωση είναι η ψηφιοποίηση της διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ψηφιοποίηση κάθε πτυχής της επιχειρηματικής διαδικασίας.

Το DPA είναι επί του παρόντος μια διοργανική λύση. Είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί μια λύση εντός του οργανισμού DPA λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών. Οι πληροφορίες που κοινοποιούνται μεταξύ των οντοτήτων δεν είναι ασφαλείς από τροποποιήσεις. Με το blockchain, όλα αυτά θα αλλάξουν καθώς το blockchain προσφέρει ένα ασφαλές, διαφανές και αμετάβλητο δίκτυο ώστε το DPA να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Στην πράξη, είναι σημαντικό να εφαρμόσετε το blockchain σε βήματα αντί να τα βγάζετε έξω. Καθώς το DPA είναι πιο επικεντρωμένο στον άνθρωπο, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα σε κάθε βήμα για να βεβαιωθείτε ότι η ανάπτυξη γίνεται με μια καλά μελετημένη διαδικασία.

Οι περιπτώσεις χρήσης επιχειρηματικών διαδικασιών εφαρμόζονται επίσης σε αυτές της ψηφιακής αυτοματοποίησης διαδικασιών. Φέρνει μια πιο συνεργισμένη προσέγγιση.

Επίσης, δεν υπάρχει απαίτηση να αναδιαρθρωθεί το DPA ώστε να λειτουργεί μαζί. Μπορεί να υπάρχει κάποια ανάγκη για εκπαίδευση των χρηστών σχετικά με τον τρόπο χρήσης της πλατφόρμας, αλλά εκτός από αυτό, δεν υπάρχουν πολλά να αλλάξουν. Ωστόσο, η εφαρμογή και η ενσωμάτωση blockchain μπορεί να απαιτούν χρόνο, προσπάθεια και χρήματα.

Μια άλλη μεγάλη αλλαγή που θα δούμε είναι η κεντρική κατάργηση οντοτήτων. Καθώς το blockchain είναι αποκεντρωμένο, δεν χρειάζεται να παραμείνει η κεντρική αρχή. Καταργεί επίσης το ρόλο των τρίτων προμηθευτών που βασίζονται σε μια κεντρική προσέγγιση. Ακόμη και όταν οι οργανισμοί απαιτούν μια λύση DPA τρίτου μέρους, μπορούν πάντα να επιλέξουν μια αποκεντρωμένη προσέγγιση και να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα κλειδώματος δεδομένων από τον πάροχο υπηρεσιών. Η αποκεντρωμένη προσέγγιση σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει κεντρικό σημείο αποτυχίας.

Τέλος, οι έξυπνες συμβάσεις θα βοηθήσουν στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών του συστήματος καλύτερα. Οι έξυπνες συμβάσεις είναι νομικά έγγραφα στον κώδικα. Οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν έξυπνα συμβόλαια για την αυτοματοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών ή οποιωνδήποτε άλλων στοιχείων μεταξύ των κόμβων. Οι έξυπνες συμβάσεις, εάν γίνουν σωστά, μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος διατηρώντας το ανθρώπινο στοιχείο σε λειτουργία.

Μία από τις καλύτερες περιπτώσεις χρήσης είναι η ενσωμάτωση PEGA DPA με το blockchain. Το κάνουν για τη βελτίωση των αλυσίδων αξίας της εγγύησης που επιλύουν πολλαπλά σημεία πόνου εγγύησης, όπως δόλιο χειρισμό, αναποτελεσματικότητα επεξεργασίας αξιώσεων, χειρισμό εξαιρέσεων, ανατροπές πελατών και οφέλη στόλου. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την ενσωμάτωση DPA και blockchain εδώ.

Ευκαιρίες και προκλήσεις

Ο συνδυασμός τεχνολογιών ήταν πάντα μια δύσκολη πρόταση για τους οργανισμούς. Πρέπει να διασφαλίσουν ότι το κάνουν σωστά για να επωφεληθούν από το μέγιστο. Επί του παρόντος, τόσο το DPA όσο και το blockchain βρίσκονται στα σπάργανα. Είναι νέες τεχνολογίες που απαιτούν χρόνο για να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν. Αυτό κάνει την ένταξη, όχι έναν εύκολο δρόμο.

Μια άλλη πρόκληση είναι η τυποποίηση. Το Blockchain είναι μια αποκεντρωμένη τεχνολογία και επομένως δεν είναι εύκολο να τυποποιηθεί. Εάν μόνο ένας οργανισμός το χρησιμοποιεί, τότε μπορούν να επιτευχθούν μόνο κανόνες και τυποποιήσεις. Για την εφαρμογή εντός του οργανισμού, η τυποποίηση απαιτεί συνεργασία σχεδόν σε κάθε μέτωπο.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η πρόκληση υιοθέτησης είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση. Δεν θα προσπαθήσουν όλοι οι οργανισμοί να υιοθετήσουν το blockchain ακόμη και με τα οφέλη του.

συμπέρασμα

Αυτό μας οδηγεί στο τέλος του αυτοματισμού ψηφιακής διαδικασίας και του άρθρου blockchain. Λοιπόν, τι πιστεύετε για τις δύο αυτές τεχνολογίες και την ικανότητά τους να συνεργάζονται; Σχολιάστε παρακάτω και ενημερώστε μας! Ακούμε.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me