Κεντρική έναντι Αποκεντρωμένη: Ποια είναι η διαφορά;

Έτσι, ερευνάτε το “Bitcoin” και το “Blockchain” και συνεχίζετε να σκοντάψετε τον όρο “Αποκέντρωση”. Τι σημαίνει όμως η αποκέντρωση; Λοιπόν, σήμερα πρόκειται να ορίσω αποκεντρωμένη με απλούς όρους, ώστε όλοι (συμπεριλαμβανομένου σας!) Να μπορούν να το καταλάβουν. Γι ‘αυτό θα κάνω μια συγκεντρωτική έναντι αποκεντρωμένης σύγκριση.

Η αποκέντρωση είναι ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη από τη χρήση ενός πρωτοκόλλου blockchain, οπότε είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τα πλεονεκτήματα που μπορεί να αποφέρει στη σημερινή κοινωνία.

Σε αυτόν τον κεντρικό οδηγό έναντι του αποκεντρωμένου οδηγού, θα ξεκινήσω εξηγώντας τι σημαίνει η συγκέντρωση, μαζί με μια λίστα με τα μειονεκτήματά της.

Μετά από αυτό, θα εξηγήσω τότε τι είναι η αποκέντρωση και τι την κάνει τόσο διαφορετική. Για να κάνω τα πράγματα πιο εύκολα για εσάς, θα σας δώσω μερικά παραδείγματα των διαφόρων βιομηχανιών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη χρήση ενός αποκεντρωμένου συστήματος.

Μέχρι το τέλος της ανάγνωσης ο κεντρικός οδηγός μου έναντι του αποκεντρωμένου οδηγού, θα έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αποφασίσετε ποιο σύστημα πιστεύετε ότι είναι καλύτερο.

Λοιπόν, τι περιμένετε? Ας ξεκινήσουμε εξερευνώντας τον όρο «συγκεντρωτισμός»!


Τι σημαίνει η συγκέντρωση?

Λογότυπα κοινωνικών μέσων - Κεντρική έναντι Αποκεντρωμένη

Βρέθηκε το πιο πρόσφατο κουπόνι Coinbase:

Πριν εξηγήσω την ακριβή έννοια του συγκεντρωτισμού, θέλω να σκεφτείτε ορισμένα από τα συστήματα που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Είτε πρόκειται για Facebook, YouTube, Twitter, για τον τραπεζικό σας λογαριασμό ή για σχεδόν οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείτε – όλα αυτά ελέγχονται από μια κεντρική αρχή.

Αυτό σημαίνει ότι για να επαληθευτεί μια συναλλαγή δεδομένων, ένας τρίτος διαμεσολαβητής πρέπει να το κάνει εκ μέρους σας. Επιτρέψτε μου να το εξηγήσω περαιτέρω χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Yahoo…

Φανταστείτε ότι θέλετε να στείλετε στον φίλο σας ένα ιδιωτικό email που περιέχει μερικές αστείες εικόνες από ένα πάρτι. Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο Yahoo, πληκτρολογήστε το email, ανεβάστε τις φωτογραφίες και, στη συνέχεια, το στείλετε στον φίλο σας. Προς το παρόν, σκεφτείτε ποιες πληροφορίες έχει το Yahoo για εσάς.

Όταν καταχωρίσατε για πρώτη φορά έναν λογαριασμό στο Yahoo, έπρεπε να δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως το πλήρες όνομά σας, την εθνικότητα και την ημερομηνία γέννησης. Μετά από αυτό, κάθε email που στέλνετε αποθηκεύεται εσωτερικά στους κεντρικούς διακομιστές του Yahoo.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εμπιστευτείτε ότι το Yahoo θα διατηρήσει όλα τα δεδομένα σας απόρρητα. Επιπλέον, πρέπει επίσης να εμπιστευτείτε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα προς όφελός τους, όπως η πώληση σε διαφημιστικές εταιρείες.

Αυτό, όπως γνωρίζουμε τώρα, μπορεί να συμβαίνει συχνά. Το 2015, το Yahoo γνώρισε ένα από τα μεγαλύτερα hacks όλων των εποχών. Μια ομάδα χάκερ μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στους κεντρικούς διακομιστές τους, επιτρέποντάς τους να βλέπουν ιδιωτικά email σε εκατομμύρια λογαριασμούς.

Ο λόγος που μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες αυτές τις πληροφορίες ήταν ότι το Yahoo χρησιμοποιεί κεντρικούς διακομιστές. Εάν αυτό το κεντρικό σημείο αποτυχίας παραβιαστεί, τότε ολόκληρο το δίκτυο κινδυνεύει.

Για να διευκρινίσω, έχω εντοπίσει τρία βασικά ζητήματα με ένα κεντρικό σύστημα.

  1. Πρέπει να εμπιστευτείτε ότι ο κεντρικός οργανισμός θα διατηρήσει τα δεδομένα σας ασφαλή
  2. Έχουν πλήρη έλεγχο του συστήματος και των δεδομένων σας
  3. Εάν οι κύριοι διακομιστές είναι σε κίνδυνο, τα δεδομένα διατρέχουν κίνδυνο

Αυτά τα ζητήματα δεν σχετίζονται μόνο με το Yahoo, αλλά σχεδόν με κάθε σύστημα που χρησιμοποιείτε ποτέ. Έτσι, τώρα που ξέρετε τι είναι η συγκέντρωση, το επόμενο μέρος του κεντρικού οδηγού μου ως αποκεντρωμένου θα καθορίσει την αποκέντρωση.

Τι σημαίνει αποκέντρωση?

Πριν σας δώσω μερικά πραγματικά παραδείγματα πραγματικού κόσμου ορισμού αποκέντρωσης, σκέφτηκα ότι θα εξηγήσω μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του. Πρώτον, η αποκέντρωση κατέστη δυνατή για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain.

Το πρώτο blockchain ήταν ο πελάτης Bitcoin, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2009. Όταν κάποιος στέλνει Bitcoin σε κάποιον άλλο, οι συναλλαγές δεν επαληθεύονται από μια κεντρική αρχή.

Αντ ‘αυτού, οποιοσδήποτε μπορεί να συνδέσει τον υπολογιστή του στο σύστημα Bitcoin για να βοηθήσει στην επαλήθευση της κίνησης χρημάτων. Κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο σύστημα ονομάζεται “κόμβος” και συνολικά υπάρχουν χιλιάδες ανεξάρτητοι κόμβοι που βοηθούν στη λειτουργία του δικτύου.

Αυτό σημαίνει ότι για να χακαριστεί το δίκτυο, οι χάκερ θα πρέπει να πάρουν τον έλεγχο κάθε κόμβου – αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι το blockchain είναι ο ασφαλέστερος και πιο ασφαλής τρόπος αποστολής και λήψης χρημάτων.

Ωστόσο, το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η αποκέντρωση δεν αφορά μόνο τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Όπως θα εξηγήσω πιο κάτω, αποκεντρωμένα συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σχεδόν κάθε βιομηχανία στον κόσμο!

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ταυτιστούν για να αλληλεπιδράσουν με ένα αποκεντρωμένο σύστημα. Απλώς χρησιμοποιούν ένα ιδιωτικό και δημόσιο κλειδί, που σημαίνει ότι μπορούν να παραμείνουν ανώνυμα.

Κεντρική έναντι Αποκεντρωμένη

Τρίτον, ένα αποκεντρωμένο σύστημα που λειτουργεί στο blockchain ελέγχεται από καμία μεμονωμένη αρχή, ούτε υποστηρίζεται από κεντρική κυβέρνηση ή έθνος-κράτος. Αντ ‘αυτού, ο έλεγχος κατανέμεται δίκαια σε όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει το σύστημα. Αυτό καθιστά την κοινωνία πιο δίκαιη καθώς παίρνει τον έλεγχο μακριά από ισχυρές εταιρείες. Συνολικά, αυτά τα οφέλη θα καθιστούσαν σχεδόν αδύνατο να παραβιαστούν οι διακομιστές Yahoo το 2015.

Λοιπόν, τώρα που ξέρετε τι είναι η αποκέντρωση, στο επόμενο μέρος του Οδηγού κεντρικού έναντι αποκεντρωμένου θα σας δώσω μερικά πραγματικά παραδείγματα για το πώς τα αποκεντρωμένα συστήματα θα μπορούσαν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Κεντρική έναντι Αποκεντρωμένης: Θήκες Χρήσης

Σύστημα πληρωμών

Το προφανές σημείο εκκίνησης θα ήταν να μιλήσουμε για το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών, καθώς αυτή ήταν η αρχική ιδέα πίσω από την πρώτη αποκεντρωμένη κρυπτογράφηση στον κόσμο – το Bitcoin. Κάθε τράπεζα στον κόσμο λειτουργεί σε κεντρικούς διακομιστές. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πρόσβαση σε όλες τις οικονομικές σας δραστηριότητες.

Ξέρουν πόσο πληρώνεστε, πού ξοδεύετε τα χρήματά σας, σε ποιον στέλνετε τα χρήματά σας και ό, τι άλλο σχετίζεται με τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Επιπλέον, εάν κάποιος μπόρεσε να αποκτήσει τον κωδικό πρόσβασης για τραπεζικές συναλλαγές στο Διαδίκτυο, ή ακόμα χειρότερα, να χαράξει τους κεντρικούς διακομιστές της τράπεζας, θα είχε πρόσβαση σε όλες αυτές τις πληροφορίες. Εάν οι κεντρικοί διακομιστές απέτυχαν (κάτι που συμβαίνει συνεχώς), τότε θα σας απαγορευόταν η πρόσβαση στα χρήματά σας.

Όταν συγκρίνουμε το συγκεντρωτικό με το αποκεντρωμένο, ένα αποκεντρωμένο σύστημα πληρωμών λύνει όλα αυτά τα ζητήματα. Όταν χρησιμοποιείτε κρυπτογράφηση για να στέλνετε ή να λαμβάνετε πληρωμές, δεν χρειάζεται να βασίζεστε σε τρίτο μέρος για να επιβεβαιώσετε τη συναλλαγή. Γι ‘αυτό το Bitcoin και ορισμένα άλλα κρυπτονομίσματα ονομάζονται “ψηφιακά νομίσματα peer-to-peer”.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει απαίτηση για τρίτο μέρος, οι χρεώσεις είναι σημαντικά μικρότερες και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πρακτικά δωρεάν. Αυτό καθιστά τα κρυπτονομίσματα τέλεια κατά την αποστολή ή τη λήψη πληρωμής από κάποιον σε διαφορετική χώρα, καθώς εταιρείες όπως η Western Union χρεώνουν υψηλά ποσά.

Τα αποκεντρωμένα συστήματα είναι χωρίς περιθώρια, οπότε δεν έχει σημασία αν στέλνετε χρήματα σε κάποιον στην πατρίδα σας ή σε κάποιον από την άλλη πλευρά του κόσμου. Χρειάζεται το ίδιο χρονικό διάστημα και τα τέλη είναι τα ίδια.

Τα χρήματά σας είναι επίσης πολύ πιο ασφαλή όταν χρησιμοποιείτε ένα αποκεντρωμένο σύστημα. Το μόνο άτομο που έχει πρόσβαση στα χρήματά σας είναι εσείς επειδή είστε το μόνο που έχει τα ιδιωτικά κλειδιά για πρόσβαση στα χρήματά σας. Εάν ακολουθήσετε τα σωστά μέτρα ασφαλείας, κανείς δεν μπορεί να μάθει ποια είναι αυτά τα ιδιωτικά κλειδιά.

Συνολικά, ένα παγκόσμιο σύστημα πληρωμών που είναι αποκεντρωμένο έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα.

Μπράβο Πλεονεκτήματα

✓ Κανένας τρίτος δεν έχει πρόσβαση στις πληροφορίες σας

✓ Γρήγορες συναλλαγές παγκοσμίως

✓ Φτηνές συναλλαγές παγκοσμίως

✓ Διαφανές – όλοι μπορούν να δουν τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στο δίκτυο

✓ Ασφαλές

✓ Δεν υπάρχει κεντρικό σημείο αποτυχίας

Συγκρίνετε τις ανταλλαγές Crypto δίπλα-δίπλα με άλλους

Το ήξερες?

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιες ανταλλαγές κρυπτογράφησης είναι οι καλύτερες για τους εμπορικούς σας στόχους?

Βλέπω & συγκρίνετε TOP3 ανταλλαγές κρυπτογράφησης παράλληλα

Κυβερνητική ψηφοφορία

Κυβερνητική ψηφοφορία - Κεντρική έναντι Αποκεντρωμένη

Για το επόμενο παράδειγμα σε αυτόν τον κεντρικό οδηγό έναντι αποκεντρωμένου οδηγού, θα συζητήσω την κυβερνητική ψηφοφορία. Στην πλειονότητα των χωρών, οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τους πολίτες τους σε τακτικές εκλογές. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να είναι απλή, σε όλους πρέπει να έχουν μία ίση ψήφο και πρέπει να διεξάγεται σε μια δίκαιη και διαφανή διαδικασία.

Ωστόσο, ακόμη και στον δυτικό κόσμο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Στις πιο πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ στα τέλη του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, κέρδισε – καθιστώντας τον νέο Πρόεδρο. Κατά τη διάρκεια των εκλογών, κάθε πολίτης άνω των 18 ετών είχε την ευκαιρία να ψηφίσει τον πρόεδρο που ήθελε, ο οποίος φυσικά είναι ο πιο δίκαιος τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Ωστόσο, σύντομα υπήρξαν πολλές αναφορές και συνωμοσίες των μέσων που ισχυρίστηκαν ότι η ψήφος είχε χειραγωγηθεί. Υπήρξε ακόμη και μια πλήρης διερεύνηση του κατά πόσον η ρωσική κυβέρνηση χειρίστηκε κάπως τη διαδικασία. Ωστόσο, επειδή το κοινό δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα ψηφοφορίας, δεν υπάρχει τρόπος για τους ανθρώπους να γνωρίζουν εάν αυτό ισχύει ή όχι.

Όχι μόνο αυτό, αλλά υπήρξαν και φορές που οι κυβερνήσεις έχουν κερδίσει δόλια εκλογές χειραγωγώντας τις ψήφους.

Μία τέτοια λύση σε αυτές τις απειλές είναι η ψηφοφορία για ένα αποκεντρωμένο σύστημα. Αυτό το σύστημα είναι διαφανές και θα επιτρέπει σε όλους τους ψηφοφόρους να βλέπουν από πού προέρχεται κάθε ψήφος και τη νομιμότητα κάθε ψηφοφορίας. Θα εγγυάται ότι οι άνθρωποι θα λαμβάνουν μόνο μία ψήφο και δεν θα μπορούσε να υπάρξει τρόπος χειραγώγησης του αποκεντρωμένου κυβερνητικού συστήματος ψηφοφορίας.

Υπάρχει ένα cryptocurrency που ονομάζεται VoteCoin, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα cryptocurrency που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ψηφίζουν σε μια ασφαλή, ασφαλή και ανώνυμη πλατφόρμα, εξασφαλίζοντας ότι το αποτέλεσμα είναι δίκαιο και διαφανές. Αναρωτιέμαι πόσο θα διαρκέσει έως ότου πραγματοποιηθεί η πρώτη αποκεντρωμένη κυβερνητική ψηφοφορία για μια παρόμοια αίτηση.

Συνοψίζοντας, εδώ είναι τα πλεονεκτήματα ενός αποκεντρωμένου συστήματος ψηφοφορίας.

Μπράβο Πλεονεκτήματα

✓ Δεν υπάρχει πιθανότητα απάτης ή χειραγώγησης εκλογών λόγω της διαφάνειας του δικτύου

✓ Καμία πιθανότητα απειλών από κυβερνητικές δυνάμεις λόγω ανωνυμίας

Έτσι, τώρα που γνωρίζετε για έναν πιθανό κυβερνητικό εκλογικό τομέα αποκέντρωσης, το επόμενο μέρος του κεντρικού οδηγού μου αποκεντρωμένου θα εξετάσει την ενέργεια.

Ενέργεια

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες. Είτε πρόκειται για το φωτισμό του σπιτιού σας, την τροφοδοσία της κουζίνας σας και απλά τη θέρμανση του νερού σας, απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια από όλους μας.

Ωστόσο, το τρέχον κεντρικό σύστημα είναι δίκαιο.

Η τυπική διαδικασία λειτουργεί έτσι: ένας ιδιωτικός, κεντρικός οργανισμός λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ του πολίτη και του εθνικού δικτύου. Το εθνικό δίκτυο είναι η υποδομή που συνδέει τα σπίτια των ανθρώπων με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, αυτά τα συγκεντρωτικά τρίτα μέρη επιλέγουν πόσο χρεώνουν τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν τεράστια κέρδη από κάτι που πρέπει να χαρακτηριστεί ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν λέω ότι η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να είναι δωρεάν, αλλά δεν χρειάζεται να έχουμε ένα κεντρικό τρίτο μέρος που να μας χρεώνει γελοίες τιμές.

Μια λύση που χτίζεται αυτή τη στιγμή είναι από έναν αποκεντρωμένο οργανισμό που ονομάζεται PowerLedger.

Κεντρική έναντι Αποκεντρωμένη 5

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain, έχουν αναπτύξει ένα σύστημα που αποκόπτει τον μεσάζοντα. Ετσι δουλευει:

  1. Ο John έχει ηλιακούς συλλέκτες στο σπίτι του και χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται.
  2. Ο Τζον έχει επιπλέον ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο σκοπεύει να πουλήσει.
  3. Κανονικά, θα έπρεπε να το πουλήσει πίσω στην εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, με τη βοήθεια του PowerLedger, μπορεί να το πουλήσει απευθείας σε κάποιον άλλο σε μια λογική τιμή αγοράς.
  4. Οι αναγνώσεις του δημοσιεύονται στο δημόσιο blockchain και οποιοσδήποτε στην τοπική περιοχή μπορεί να αγοράσει την επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια από αυτόν.
  5. Όχι μόνο ο John παίρνει καλύτερη τιμή, αλλά και ο αγοραστής.
  6. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν χωρίς τη βοήθεια ενός κεντρικού τρίτου μέρους.

Όπως μπορείτε να δείτε από το παραπάνω παράδειγμα, αποκόπτοντας το τρίτο μέρος, τόσο ο αγοραστής όσο και ο πωλητής έχουν καλύτερη προσφορά για την ηλεκτρική τους ενέργεια. Κανείς δεν μπορεί να εξαπατήσει το σύστημα, επειδή όλα είναι διαθέσιμα για προβολή στο blockchain. Για να κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο ασφαλή, ο αγοραστής και ο πωλητής μπορούν να κάνουν συναλλαγές χρησιμοποιώντας ένα κρυπτογράφηση, το οποίο επιτρέπει μια σχεδόν άμεση και δωρεάν συναλλαγή.

Ακολουθεί μια επισκόπηση των πλεονεκτημάτων:

Μπράβο Πλεονεκτήματα

✓ Η δίκαιη τιμή αγοράς τόσο για τον αγοραστή όσο και για τον πωλητή

✓ Δεν χρειάζεται τρίτος (που κερδίζει τόσο τον αγοραστή όσο και τον πωλητή)

✓ Ο αγοραστής πληρώνει σε κρυπτογράφηση, το οποίο είναι πιο γρήγορο και φθηνότερο από τους παραδοσιακούς τρόπους πληρωμής

Έτσι, τώρα που μπορείτε να ορίσετε αποκεντρωμένη στον ενεργειακό τομέα, το επόμενο μέρος του κεντρικού οδηγού μου αποκεντρωμένου θα εξετάσει κάτι που ονομάζεται Διαδίκτυο πραγμάτων

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων, αλλιώς συντομευμένο σε IOT, είναι ένας νέος και συναρπαστικός όρος που είναι αποτέλεσμα της κρυπτογράφησης και της τεχνολογίας blockchain. Στην απλούστερη μορφή του, το IOT χρησιμοποιείται για την περιγραφή συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο.

Πίσω στις πρώτες μέρες του Διαδικτύου, μόνο οι επιτραπέζιοι υπολογιστές μπορούσαν να συνδεθούν στο World-Wide-Web, ακολουθούμενοι από φορητούς υπολογιστές και στη συνέχεια κινητά τηλέφωνα.

Ωστόσο, ο IOT προχωρά τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, όπου σχεδόν κάθε συσκευή μπορεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο. Είτε πρόκειται για το πλυντήριο, το αυτοκίνητο, την τηλεόραση ή το μπάνιο σας, κάθε φυσική συσκευή μπορεί να βελτιωθεί με συνεχή σύνδεση σε δεδομένα.

Όλα τα παραπάνω παραδείγματα υπάρχουν σήμερα σε ένα κεντρικό σύστημα. Για παράδειγμα, είναι τώρα δυνατό να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο που οδηγεί το ίδιο. Αυτά τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό συνδέονται στο Διαδίκτυο και μπορούν να σας μεταφέρουν στον προορισμό σας χωρίς να χρειάζεται να κάνετε τίποτα.

Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα ελέγχονται από ένα κεντρικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι εάν το σύστημα απέτυχε ποτέ ή ακόμα χειρότερα, είχε παραβιαστεί, τότε τα δεδομένα που αποστέλλονται στο αυτοκίνητο θα μπορούσαν να καταστραφούν. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό θα μπορούσε να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Όχι μόνο αυτό, αλλά η κεντρική εταιρεία που διαχειρίζεται τα δεδομένα έχει επίσης πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σας. Ξέρουν πού βρισκόσασταν, πού ζείτε, πού εργάζεστε και τι ώρες πηγαίνετε. Πρόκειται για πολλές ιδιωτικές πληροφορίες που διαθέτει το κεντρικό σύστημα. Σκεφτείτε τι θα μπορούσαν να κάνουν με αυτές τις πληροφορίες… Πουλήστε το σε διαφημιστικές εταιρείες; Κοινή χρήση με ασφαλιστικές εταιρείες; Ή ακόμα χειρότερα, δώστε το στην κυβέρνηση?

Η μεταφορά του IOT σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα θα αφαιρούσε όλες αυτές τις δυνατότητες. Όλα τα δεδομένα θα μπορούσαν να αποθηκευτούν στο blockchain και δεν θα αποκαλύψουν ποτέ ιδιωτικές πληροφορίες, ούτε θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο παραβίασης.

Το παράδειγμα ενός αυτοκινήτου χωρίς οδηγό θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε κάθε συσκευή στον κόσμο. Θα μπορούσε να κάνει την ευρυζωνική αποκέντρωση, το GPS αποκεντρωμένο, τις τηλεπικοινωνίες αποκεντρωμένη και πολλά άλλα! Ακολουθεί μια σύνοψη των πλεονεκτημάτων που θα προσφέρει η αποκέντρωση στο Διαδίκτυο των πραγμάτων:

Μπράβο Πλεονεκτήματα

✓ Τα δεδομένα χρήστη θα παραμείνουν ιδιωτικά

✓ Σχεδόν αδύνατο για τους χάκερ να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα

✓ Δεν υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας του συστήματος

✓ Ανώνυμος, μόνο το άτομο με το ιδιωτικό κλειδί μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες

Έτσι, τώρα που ξέρετε πώς η αποκέντρωση θα μπορούσε να ωφελήσει το Διαδίκτυο των πραγμάτων, το επόμενο μέρος του κεντρικού οδηγού μου αποκεντρωμένου θα εξετάσει εάν η αποκέντρωση θα παίξει ποτέ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία.

Κεντρική έναντι Αποκεντρωμένη: Ποια θα κυβερνήσει το Μέλλον?

Εάν έχετε διαβάσει τον κεντρικό οδηγό μου ως προς τον αποκεντρωμένο οδηγό σε αυτό το σημείο, θα πρέπει τώρα να έχετε μια καλή κατανόηση των πλεονεκτημάτων της αποκέντρωσης. Τελικά, πρόκειται για την αφαίρεση του ελέγχου από τις λίγες (εταιρείες και συγκεντρωτικές κυβερνήσεις) και την παροχή του στις μάζες.

Ως εκ τούτου, θα κάνει την καθημερινή ζωή έναν ασφαλή, δικαιότερο, γρηγορότερο, φθηνότερο, διαφανή και πιο ανώνυμο κόσμο. Γι ‘αυτόν τον λόγο τα επόμενα 10 χρόνια, νομίζω ότι θα δούμε όλο και περισσότερους οργανισμούς να αποκεντρώνονται. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι αν συμβεί αυτό, τότε μεγάλες εταιρείες θα αντισταθούν.

Αναπόφευκτα, δεν θα θέλουν ποτέ να χάσουν τον έλεγχο που έχουν, διότι αν το κάνουν, δεν θα χάσουν μόνο χρήματα αλλά και δύναμη.

Αυτό είναι όπου τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Πρώτον, οι κεντρικές κυβερνήσεις ενδέχεται να προσπαθήσουν να επιβάλουν αυστηρούς κανονισμούς για αποκεντρωμένους οργανισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να απαιτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Ωστόσο, επειδή τα αποκεντρωμένα συστήματα δεν ελέγχονται από μία οντότητα, μπορεί να είναι δύσκολο για τους αποκεντρωμένους οργανισμούς να ακολουθήσουν τις απαιτήσεις τους.

Στη συνέχεια, όταν πρόκειται για τα μεγάλα ιδρύματα, ενδέχεται να αποφασίσουν να εισαγάγουν τη δική τους τεχνολογία που ανταγωνίζεται τους αποκεντρωμένους αντιπάλους τους. Δεδομένου ότι διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους, μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν ένα παρόμοιο σύστημα που τους δίνει ακόμα ένα στοιχείο ελέγχου.

Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν επίσης για την κβαντική πληροφορική, που είναι ένας προηγμένος υπολογιστής που διερευνάται από τη NASA και τη CIA. Προβλέπεται ότι αυτοί οι κβαντικοί υπολογιστές θα είναι τόσο ισχυροί που θα μπορούσαν μια μέρα να κυβερνήσουν τα αποκεντρωμένα συστήματα.

Εάν συμβαίνει αυτό, τότε η αποκέντρωση θα μπορούσε αποτυγχάνω. Ωστόσο, διάφορα έργα blockchain το γνωρίζουν ήδη και δημιουργούν νέα πρωτόκολλα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτρέψουν μια «κβαντική επίθεση».

συμπέρασμα

Και αυτό είναι το τέλος του κεντρικού μου εναντίον του αποκεντρωμένου οδηγού μου! Ελπίζω να έχετε τώρα μια πολύ καλή ιδέα για το πώς λειτουργεί ένα κεντρικό δίκτυο και τα μειονεκτήματά του.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε τι είναι η αποκέντρωση και πώς επιλύει τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Η αποκεντρωμένη τεχνολογία είναι ακόμη στις πρώτες μέρες της, ωστόσο, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στη σύγχρονη κοινωνία μας είναι ατελείωτα.

Ένας τομέας που πιστεύω ότι θα ωφεληθεί περισσότερο από την αποκέντρωση είναι η κυβερνητική ψηφοφορία. Πιστεύω ότι οι εκλογές είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στον κόσμο και ένα από τα οποία ο λαός πρέπει να έχει πλήρη εξουσία. Άρα αυτή είναι μια πραγματική νίκη σε αυτήν τη συγκεντρωτική εναντίον της αποκεντρωμένης μάχης.

Αυτό αρκεί για αυτό που πιστεύω, τώρα που γνωρίζετε τον αποκεντρωμένο ορισμό, ποια βιομηχανία πιστεύετε ότι θα ωφεληθεί περισσότερο από τη χρήση ενός αποκεντρωμένου συστήματος; Μη διστάσετε να με ενημερώσετε για τις σκέψεις σας στην παρακάτω ενότητα σχολίων!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me