Zcash vs Monero – Ο πλήρης οδηγός

Σε αυτόν τον οδηγό Zcash vs Monero, θα μάθετε για την ιστορία και τις ομάδες των δύο νομισμάτων, τις διαφορές μεταξύ των σκοπών τους και των τεχνικών πτυχών και θα μπορείτε να αποφασίσετε ποια προτιμάτε από την άλλη. Θα εξηγήσω τα παρακάτω για κάθε ένα από αυτά τα ενδιαφέροντα, αλλά παρόμοια νομίσματα.

Ας ελπίσουμε ότι, μέχρι το τέλος αυτού του οδηγού Zcash vs Monero, θα έχετε μια καλή κατανόηση όλων των παραπάνω σημείων. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε σε ποιον θέλετε να χρησιμοποιήσετε ή να επενδύσετε.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να καλύψετε σε αυτόν τον οδηγό Monero vs Zcash, οπότε χωρίς άλλη παραλλαγή, ας ξεκινήσουμε!

Βασικά στοιχεία των κρυπτονομισμάτων

Για να ξεκινήσω αυτόν τον οδηγό Zcash εναντίον Monero, θα σας πάρω πρώτα πριν υπάρξει κανένα νόμισμα. Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Bitcoin blockchain, εμφανίστηκαν πολλά άρθρα σχετικά με την ανώνυμη φύση του Bitcoin. Ήταν το προτιμώμενο νόμισμα για χρήση στη σκοτεινή αγορά Ιστού, στο Silk Road.

Βρέθηκε το πιο πρόσφατο κουπόνι Coinbase:


Το Silk Road ήταν η πρώτη από πολλές υπηρεσίες που επέτρεπαν στους χρήστες να αγοράζουν παράνομα αγαθά και υπηρεσίες στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, ήταν κρίσιμο το νόμισμα που χρησιμοποιήθηκε να είναι εντελώς ιδιωτικό και μη ανιχνεύσιμο. Δυστυχώς για πολλούς, αυτό δεν συμβαίνει με το Bitcoin.

Δεδομένου ότι το blockchain Bitcoin (βάση δεδομένων συναλλαγών) είναι δημόσιο, αυτοί που δεν χρησιμοποιούν περίπλοκα πρόσθετα μέτρα απορρήτου μπορούν εύκολα να εντοπιστούν. Με λίγη γνώση και προσεκτική μελέτη του Bitcoin blockchain, είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες αυτών που πραγματοποιούν συναλλαγές.

Ενώ είναι αλήθεια ότι οι συναλλαγές Bitcoin μπορεί να είναι σχεδόν εντελώς ανώνυμες, καθιστώντας τις τόσο απαιτητικές πολλές ενέργειες ασφαλείας. Τέτοια βήματα είναι συχνά πολύ περίπλοκα για τον μέσο χρήστη και για τους προγραμματιστές τόσο του Zcash όσο και του Monero, χρειάστηκε διαφορετική και πιο ιδιωτική κρυπτογράφηση.

Γιατί πάντοτε ανώνυμος?

Προτού φτάσω στο επίκεντρο αυτού του άρθρου – Zcash εναντίον Monero – είναι σημαντικό να συζητήσουμε γιατί κάποιος θα ήθελε να κρατήσει την ταυτότητά του μυστικό όταν πραγματοποιεί συναλλαγές. Υπάρχουν πολλοί από αυτούς τους λόγους. Μερικά είναι ηθικά αμφισβητήσιμα και άλλα πολύ λιγότερο. Οι λόγοι περιλαμβάνουν:

  • Για να αγοράσετε ουσίες που θεωρούνται παράνομες στο μέρος του κόσμου στον οποίο ζείτε. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ιατρικά είτε ψυχαγωγικά. Η ιατρική κάνναβη, για παράδειγμα, είναι απολύτως νόμιμη σε ορισμένα μέρη του κόσμου και δεν είναι σε άλλα. Φαίνεται παράξενο και εντελώς άδικο σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο ότι η πλευρά μιας φανταστικής γραμμής σε έναν χάρτη στον οποίο γεννήσατε πρέπει να αποφασίσει ποια φάρμακα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε. Τα νομίσματα απορρήτου επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ουσίες χωρίς να χρειάζεται να συναντήσουν προσωπικά δυνητικά επικίνδυνα άτομα. Προστατεύουν την ταυτότητα του αγοραστή κατά την πραγματοποίηση αγορών.
  • Για να πληρώσετε για υπηρεσίες που επιτρέπουν παράνομες πράξεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι κακόβουλο, όπως στο λογισμικό που χρησιμοποιείται από χάκερ. Θα μπορούσε επίσης να μην είναι κακόβουλο. Οι μη κακόβουλες χρήσεις ανώνυμων νομισμάτων περιλαμβάνουν τη χρήση υπηρεσιών τζόγου σε περιοχές όπου τα τυχερά παιχνίδια είναι παράνομα και ακόμη και πληρώνουν άτομα για υπηρεσίες που σχετίζονται με την ελεύθερη κυκλοφορία. Για παράδειγμα, εάν ένας ομοφυλόφιλος ήθελε να φύγει από ένα έθνος που κυβερνάται από μια καταπιεστική κυβέρνηση όπως η Σαουδική Αραβία.
  • Fungibility – ένα άλλο πρόβλημα με το blockchain του Bitcoin είναι ότι είναι δυνατό να δούμε από πού προέρχεται ένα Bitcoin. Αυτό είναι ένα ζήτημα, καθώς ορισμένοι προμηθευτές θα μπορούσαν να επιλέξουν να απορρίψουν την πληρωμή εάν τα χρήματα είχαν χρησιμοποιηθεί παράνομα στο παρελθόν. Αυτό δεν είναι καλή ποιότητα για χρήματα. Τόσο το Monero όσο και το Zcash το κάνουν έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να πει εάν μια μονάδα και των δύο νομισμάτων έχει χρησιμοποιηθεί παράνομα. Όπως δηλώνει το ρητό του Zcash: «όλα τα νομίσματα δημιουργούνται ίσα».

Συγκρίνετε τις ανταλλαγές Crypto δίπλα-δίπλα με άλλους

Το ήξερες?

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιες ανταλλαγές κρυπτογράφησης είναι οι καλύτερες για τους εμπορικούς σας στόχους?

Βλέπω & συγκρίνετε TOP3 ανταλλαγές κρυπτογράφησης παράλληλα

Επιστροφή στα βασικά…

Τώρα που γνωρίζετε μερικούς από τους πολλούς λόγους για τους οποίους κάποιος θα ήθελε να χρησιμοποιήσει ένα ανώνυμο νόμισμα ας κοιτάξει πιο κοντά στο Zcash εναντίον Monero. Έχω ήδη αποδείξει ότι και τα δύο νομίσματα παρέχουν απόρρητο στους χρήστες τους, αλλά υπάρχουν άλλες ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο έργων.

Θα προσφέρω πρώτα μια σύντομη περιγραφή των ιστοριών κάθε κρυπτονομίσματος προτού εξετάσω περισσότερες από τις ιδιαιτερότητές τους.

Μονόρο

Το Monero δημιουργήθηκε το 2014. Παλαιότερα ήταν γνωστό ως BitMonero. Ωστόσο, αυτό συντομεύτηκε γρήγορα σε απλά στο Monero.

Το Monero είναι ένα πιρούνι ενός προηγούμενου κρυπτονομίσματος που ονομάζεται Bytecoin. Ωστόσο, υπήρξε διαμάχη σχετικά με την κυκλοφορία του Bytecoin, καθώς το 80% του είχε ήδη εξορύξει πριν από την κυκλοφορία του. Ορισμένοι από τους προγραμματιστές και την κοινότητα που περιβάλλει το έργο δεν συμφώνησαν με αυτό. Ως εκ τούτου, διέρρευσαν το Bytecoin το 2014. Αυτό το πιρούνι θα γίνει τελικά το νόμισμα που αναφέρεται τώρα ως Monero.

Το Monero χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό πρωτόκολλο για το Bitcoin. Ονομάζεται CryptoNote. Το CryptoNote λειτουργεί ομαδοποιώντας πολλές συναλλαγές. Αυτό καθιστά αδύνατο να πούμε σε ποια από τις εισόδους (αποστολείς) ανήκει κάθε συναλλαγή. Εάν έχετε ακούσει ποτέ για μια υπηρεσία ανάμιξης Bitcoin, είναι κάτι σαν ένα από αυτά.

Όπως και το Bitcoin, το Monero βασίζεται στο Proof of Work για την επικύρωση των συναλλαγών. Το Proof of Work απαιτεί τη χρήση υπολογιστικής ισχύος για την ενημέρωση του blockchain του Monero. Τα συστήματα υπολογιστών που παρέχουν αυτή τη δύναμη να κερδίζουν ανταμοιβές με τη μορφή χρεώσεων συναλλαγών, καθώς και πρόσφατα νομισματοκοπεία για τη δημιουργία νέων τμημάτων συναλλαγών.

Zcash

Το Zcash ιδρύθηκε λίγο αργότερα από το Monero το 2016. Ξεκίνησε τη ζωή του ως ένα έργο γνωστό ως Zerocoin. Αυτό άλλαξε γρήγορα στο σύστημα Zerocash. Τέλος, έγινε η έκδοση του κρυπτονομίσματος που γνωρίζουμε σήμερα ως Zcash.

Το Zcash είναι ένα πιρούνι της βάσης κώδικα Bitcoin. Αυτό σημαίνει ότι μοιάζει πολύ περισσότερο με το Bitcoin από το Monero. Μία από τις τροποποιήσεις που έκανε η ομάδα Zcash στη βάση κώδικα Bitcoin ήταν η προσθήκη αποδείξεων μηδενικής γνώσης που ονομάζονται zk-SNARKS. Έτσι διασφαλίζεται το απόρρητο για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές με το Zcash. Χωρίς να γίνετε πάρα πολύ τεχνικοί, αυτά τα zk-SNARKS μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκρυψη διευθύνσεων αποστολής και λήψης, καθώς και το ποσό που πραγματοποιήθηκε.

Σε αντίθεση με το Monero, το Zcash δεν είναι από προεπιλογή ιδιωτικό. Οι χρήστες πρέπει να επιλέξουν να στείλουν τις πληρωμές τους ιδιωτικά. Μπορούν επίσης να στέλνουν δημόσιες πληρωμές. Λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τις συναλλαγές Bitcoin.

Το Zcash διαθέτει επίσης μια ανταμοιβή για την ίδια την ομάδα. Για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ύπαρξής του (μέχρι το 2021), το 20% της επιβράβευσης θα δοθεί στους προγραμματιστές, τους επενδυτές και ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα.

Monero vs Zcash: Θεμελιώδες & Τεχνικές προδιαγραφές

Για να ξεκινήσετε τη σύγκριση μεταξύ Monero και Zcash, ας ξεκινήσουμε με τους σκοπούς τους.

Σκοποί

Ο σκοπός τόσο του Monero όσο και του Zcash είναι να χρησιμοποιούνται μόνο ως νομίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές πίσω από τα δύο έργα σκόπευαν να χρησιμοποιείται κάθε νόμισμα για την πραγματοποίηση πληρωμών.

Στην περίπτωση του Zcash, αυτές οι συναλλαγές μπορεί να είναι ιδιωτικές εάν ο αποστολέας το ζητήσει ή δημόσια εάν αυτή είναι η επιθυμία τους. Στην περίπτωση του Monero, οι συναλλαγές είναι μόνο ιδιωτικές.

Ο σκοπός των ιδιωτικών συναλλαγών είναι η προστασία της ταυτότητας των χρηστών για τους λόγους που ανέφερα νωρίτερα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν τα χρήματά τους με τρόπο που να μην τους βλέπουν άλλοι.

Ταχύτητα

Στη συνέχεια, σε αυτόν τον οδηγό Zcash εναντίον Monero, θα εξετάσω την ταχύτητα κάθε blockchain.

Το blockchain Monero έχει χρόνο μπλοκ δύο λεπτών. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται νέα μπλοκ κάθε δύο λεπτά. Αυτό το κάνει περίπου πέντε φορές γρηγορότερο από το Bitcoin για συναλλαγές.

Εν τω μεταξύ, ο Zcash έχει χρόνο μπλοκ περίπου δυόμισι λεπτών. Αυτό το κάνει περίπου τέσσερις φορές πιο γρήγορο από το Bitcoin και λίγο πιο αργό από το Monero για συναλλαγές.

Με το blockchain Zcash, αυτή η ταχύτητα εξαρτάται από το πόσο απασχολημένο είναι το δίκτυο. Εάν υπάρχουν πολλά άτομα που στέλνουν συναλλαγές ταυτόχρονα με εσάς, η συναλλαγή σας ενδέχεται να μην την κάνει στο πρώτο μπλοκ. Μπορεί να χρειαστούν πολλά μπλοκ για να συμπεριληφθεί. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές συναλλαγές καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο σε κάθε μπλοκ. Εάν το δίκτυο επεξεργαζόταν μόνο ιδιωτικές συναλλαγές, η ταχύτητα του δικτύου είναι περίπου έξι συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Αυτό συγκρίνεται με πάνω από 26 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο και δεν χρησιμοποιείται επιπλέον ανωνυμία από τις συναλλαγές που συμπληρώνουν το μπλοκ.

Το Monero λειτουργεί λίγο διαφορετικά από αυτό. Έχει ένα δυναμικό όριο μεγέθους μπλοκ. Αυτό σημαίνει ότι τα μπλοκ αυξάνονται και συρρικνώνονται ως ανταπόκριση στη ζήτηση για το δίκτυο. Το μέγεθος κάθε μπλοκ βασίζεται στα προηγούμενα 100 μπλοκ. Αυτό σημαίνει ότι εάν το δίκτυο επεξεργάζεται πολλές συναλλαγές, το μέγεθος του μπλοκ θα αυξηθεί αργά δίνοντας στο δίκτυο μεγαλύτερη χωρητικότητα. Υπάρχει μερικοί που ισχυρίζονται ότι η Monero μπορεί να χειριστεί 1.700 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, αυτό δεν πλησίασε ποτέ να δοκιμαστεί. Για να συμβεί αυτό, οι απαιτήσεις μνήμης θα ήταν πάρα πολύ μεγάλες για πολλούς από τους κόμβους του δικτύου ούτως ή άλλως.

Υιοθεσία

Ένας από τους τομείς στους οποίους διαφέρουν αυτά τα δύο έργα που εστιάζονται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι το επίπεδο υιοθέτησής τους. Το Monero φαίνεται να έχει βρει περισσότερη χρήση στον σκοτεινό ιστό από το Zcash. Αυτό συμβαίνει επειδή το Monero είναι πολύ πιο εύκολο στη χρήση από το Zcash προς το παρόν. Υπάρχουν λίγα αξιόπιστα πορτοφόλια για το νόμισμα προς το παρόν. Ωστόσο, ως σχετικά νέο κρυπτογράφηση, αυτό σίγουρα θα αλλάξει.

Η Monero βρήκε περιπτώσεις χρήσης στον σκοτεινό ιστό, από αδίστακτα κράτη όπως η Βόρεια Κορέα που θέλουν να ξεπεράσουν τις διεθνείς κυρώσεις και από ομάδες χάκερ. Η ευκολία με την οποία μπορεί να εξορύσσεται από τα κανονικά συστήματα υπολογιστών οδήγησε επίσης σε μερικές άλλες ενδιαφέρουσες χρήσεις.

Εξόρυξη In-Browser και Crypto-Jacking

Ένας άλλος τομέας στον οποίο η Monero βρήκε υιοθέτηση είναι η εξόρυξη στο πρόγραμμα περιήγησης. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ακόμα δυνατή η εξόρυξη του Monero χρησιμοποιώντας μόνο GPU ή CPU. Η εξόρυξη εντός προγράμματος περιήγησης περιλαμβάνει την εκτέλεση λογισμικού εξόρυξης από πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο. Είναι πολύ εύκολο να γίνει αν και δεν είναι πολύ αποτελεσματικό. Ωστόσο, εάν έχετε εκατοντάδες ή χιλιάδες χρήστες υπολογιστών να χρησιμοποιούν τον ηλεκτρισμό τους για να το κάνουν για εσάς, μπορεί να είναι πολύ κερδοφόρο.

Σημείωση: Η CPU είναι μια κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Όλοι οι υπολογιστές διαθέτουν CPU. Μπορείτε να το θεωρήσετε ως το μυαλό του υπολογιστή. Εν τω μεταξύ, μια GPU είναι μια μονάδα επεξεργασίας γραφικών. Οι υπολογιστές τυχερών παιχνιδιών υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιούν GPU. Είναι πιο ισχυρές από τις CPU και χρειάζονται για την εμφάνιση εικόνων υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιούνται σε μοντέρνα παιχνίδια για υπολογιστή. Οι GPU μπορούν να ορυχείο αποτελεσματικά από τους CPU.

Ηλεκτρονικές εκδόσεις

Για ορισμένους εκδότες περιεχομένου, η εξόρυξη περιήγησης αντιπροσωπεύει έναν τρόπο δημιουργίας εσόδων από μια ιστοσελίδα χωρίς να υποχρεώνει τη διαφήμιση στους επισκέπτες της. Εάν καταστεί σαφές ότι μέρος της υπολογιστικής δύναμης ενός επισκέπτη ιστότοπου θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του ιστότοπου, δεν προκαλείται πραγματική ζημιά από αυτό. Ο χρήστης είναι ελεύθερος να αποφασίσει εάν θέλει να παραμείνει εξόρυξη για τον ιστότοπο ή όχι.

Crypto-Jacking

Ορισμένοι εκδότες δεν είναι πολύ μπροστά για το γεγονός ότι αναγκάζουν τους χρήστες να εξορύξουν κρυπτογράφηση για αυτούς. Επιπλέον, ορισμένοι ιστότοποι λήψης έχουν κρυφό λογισμικό εξόρυξης Monero ως μέρος του αρχείου που κάνουν λήψη των χρηστών. Το λογισμικό εξόρυξης χρησιμοποιείται σε υπολογιστή χωρίς την άδεια του κατόχου είναι γνωστό ως crypto-jacking. Όταν συγκρίνουμε το Zcash εναντίον Monero, το Monero προτιμάται για κρυπτογράφηση, λόγω των ανώνυμων ιδιοτήτων του και του γεγονότος ότι εξακολουθεί να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω CPU και GPU.

Εξόρυξη και φιλανθρωπία στο πρόγραμμα περιήγησης

Τέλος, η εξόρυξη στο πρόγραμμα περιήγησης έχει χρησιμοποιηθεί για πιο φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η παιδική φιλανθρωπία UNICEF ξεκίνησε έναν ιστότοπο που ονομάζεται The Hopepage.  Η ιδέα πίσω από το Hopepage είναι ότι οι χρήσεις υπολογιστών μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο και να δωρίσουν ορισμένους από τους αχρησιμοποίητους υπολογιστικούς πόρους τους στην εξόρυξη του Monero για τη UNICEF.

Όταν φορτώνεται ο ιστότοπος, υπάρχει μια σαφής επιλογή να ξεκινήσετε την εξόρυξη. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης ερωτάται πόση υπολογιστική δύναμη θα ήθελε να δωρίσει. Εάν οι εργασίες που κάνουν απαιτούν πολλή δύναμη, θα μπορούσαν απλώς να δωρίσουν το 20%. Ή, εάν απλώς περιηγούνται σε ορισμένους ιστότοπους, μπορούν να δωρίσουν έως και 80%. Τη στιγμή της γραφής, ένα τεράστιο 18.000 άνθρωποι δωρίζονταν στο The Hopepage!

Προβλήματα με την υιοθέτηση

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Χρηματοοικονομικής Ασφάλειας (FSA) δήλωσε στις 18 Ιουνίου 2018 ότι θα υπάρξει απαγόρευση ανώνυμων κερμάτων. Εκτός από το Monero και το Zcash, κέρματα όπως το DASH και το REP του Augur έχουν επίσης στοχευτεί. Η FSA έχει δηλώσει ότι ο λόγος πίσω από την κίνηση τους είναι να προσπαθήσει να καταστήσει πιο δύσκολη τη χρήση κρυπτονομισμάτων για παράνομες πράξεις.

Εάν περισσότερες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα που έθεσε η Ιαπωνία, τα ποσοστά υιοθέτησης τέτοιων νομισμάτων που εστιάζονται στην ιδιωτική ζωή θα μπορούσαν να υποφέρουν πολύ.

Ένας από τους τομείς που θα μπορούσε να κερδίσει η Zcash έναντι του Monero στον πόλεμο των κερμάτων απορρήτου είναι το γεγονός ότι οι συναλλαγές Zcash δεν χρειάζεται να είναι ιδιωτικές. Αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αποφύγουν κάποια πιθανά κανονιστικά ζητήματα στο μέλλον και μπορεί να τους βοηθήσουν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις «γνωρίστε τον πελάτη σας» σε διάφορες χώρες.

Κόστος τελών

Τη στιγμή της γραφής, η μέση χρέωση Monero είναι περίπου 90c. Αυτό έχει αλλάξει δραματικά όσον αφορά την τιμή του Monero. Στο υψηλότερο σημείο, το κόστος αποστολής του Monero ήταν πάνω από 20 $! Το Monero αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα επεκτασιμότητας με το Bitcoin.

Εν τω μεταξύ, η μέση χρέωση Zcash είναι απίστευτα χαμηλή. Είναι μόλις 0,0001 ZEC. Τη στιγμή της γραφής, αυτό είναι λιγότερο από 2c! Σύμφωνα με Bitinfocharts.com, έχουν παραμείνει πολύ χαμηλά σε όλη την ύπαρξη του Zcash.

Μέσο ιστορικό γράφημα συναλλαγών Monero zcash

Επεκτασιμότητα

Η επεκτασιμότητα Blockchain είναι ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο χώρος κρυπτογράφησης. Προκειμένου ένα ψηφιακό νόμισμα να είναι πραγματικά σε θέση να ανταγωνιστεί τα όμοια της VISA σε παγκόσμια κλίμακα, τα δίκτυα πρέπει να είναι σε θέση να χειρίζονται πολύ μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών από ό, τι μπορούν σήμερα.

Η Monero προσπάθησε να αντιμετωπίσει ζητήματα επεκτασιμότητας με το όριο δυναμικού μεγέθους μπλοκ. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τα τεράστια τέλη που έχει υποστεί στο παρελθόν, αυτό δεν αρκεί για να επιτρέψει τη χρήση του δικτύου από ολόκληρο τον πλανήτη.

Εν τω μεταξύ, το Zcash αντιμετωπίζει ακόμη χειρότερα ζητήματα κλιμάκωσης από το Bitcoin. Δεδομένου ότι οι ιδιωτικές συναλλαγές καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο σε μπλοκ από το Bitcoin, εάν όλοι ήθελαν να κάνουν ανώνυμες συναλλαγές, θα υπήρχε γρήγορα ένας αγώνας στην κορυφή των τελών συναλλαγής. Αυτό συνέβη με το Bitcoin την άνοιξη του 2017. Ωστόσο, δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση για το Zcash για έναν τέτοιο αγώνα να πραγματοποιηθεί προς το παρόν.

Οι ομάδες

Κατά τη σύγκριση κρυπτονομισμάτων, είναι πάντα καλό να κοιτάζουμε τις ομάδες πίσω από τα έργα. Αυτό ακριβώς θα καλύψω στη συνέχεια σε αυτόν τον οδηγό Zcash vs Monero.

Ομάδα Monero

Η ομάδα του Monero είναι σε μεγάλο βαθμό ένα μυστικό. Δύο από τους κορυφαίους προγραμματιστές του έργου είναι γνωστοί. Οι άλλοι λειτουργούν με ψευδώνυμα.

Ο Riccardo “fluffypony” Spagni είναι ο ηγέτης του έργου και ο πιο φωνητικός προγραμματιστής. Ο Spagni ζει στη Νότια Αφρική όπου εργάζεται σε διάφορα έργα κρυπτογράφησης, συμπεριλαμβανομένου του Monero. Είναι πολύ ενεργός στο Twitter κάτω από τη λαβή του @fluffypony. Το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο είναι στον τομέα της εφοδιαστικής και της πληροφορικής. Εκτός από αυτό, έχει πολυετή εμπειρία ως προγραμματιστής λογισμικού.

Ο Spagni συνοδεύεται από το Francisco “ArticMine” Cabañas και μια μεγάλη λίστα με τα ψευδώνυμα άλλων προγραμματιστών. Δεδομένου ότι τόσο λίγα είναι γνωστά για την ομάδα, θα πρέπει να κόψω αυτό το δεύτερο σύντομο!

Ομάδα Zcash

Εν τω μεταξύ, η ομάδα Zcash είναι πολύ πιο ανοιχτή. Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του έργου είναι ο Zooko Wilcox. Είναι προγραμματιστής με εμπειρία πάνω από 20 χρόνια στην κρυπτογραφία και την ασφάλεια δεδομένων. Είναι πολύ δραστήριος στο Twitter υπό τη διεύθυνση @zooko.

Το Zooko συνοδεύεται από μια έμπειρη ομάδα επιστημόνων. Πρώτα είναι ο τεχνικός Eli Ben-Sasson. Ο Eli είναι ένας σεβαστός λέκτορας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ. Είναι επίσης ειδικός στο σχεδιασμό και την εφαρμογή συστημάτων απόδειξης.

Στη συνέχεια είναι ο Alessandro Chiesa. Η Chiesa είναι μέλος του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ. Σπούδασε μέχρι το διδακτορικό. επίπεδο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Αυτά τα τρία ενώνονται από μια μακρά ομάδα τεχνικών και ειδικών στην πληροφορική. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό απουσιάζει είναι μια ομάδα μάρκετινγκ. Αυτό μπορεί να περιορίσει την πιθανή υιοθέτηση του Zcash στο μέλλον.

Είναι ενδιαφέρον ότι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο κρυπτονομισμάτων λειτουργούν ως σύμβουλοι για το έργο Zcash. Οι Gavin Andresen, Vitalik Buterin, Arthur Breitman και Dana Syracuse βοηθούν την κεντρική ομάδα.

Ιστορικό αγοράς έως σήμερα

Μονόρο

Το Monero δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη διάσημη αγορά κρυπτογράφησης (απαισιόδοξη) του 2014. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών, η δράση των τιμών έναντι του δολαρίου παρέμεινε σταθερή. Δεν υπήρξαν μεγάλες κινήσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Καθώς ολόκληρη η αγορά κρυπτογράφησης άρχισε να αυξάνεται στο τελευταίο μέρος του 2016, η Monero άρχισε επίσης να βιώνει ανοδική τάση. Αυτό έγινε πιο γρήγορο καθώς προχώρησε το 2017 και στα μέσα του έτους, το Monero, όπως και τα περισσότερα ψηφιακά στοιχεία, είδε εκρηκτική ανάπτυξη.

Η τιμή ενός νομίσματος Monero κορυφώθηκε στις αρχές του 2018. Αυτό ταιριάζει με το Bitcoin και τα υψηλότερα σημεία άλλων κρυπτονομισμάτων. Η υψηλή τιμή του Monero όλων των εποχών ήταν κοντά στα $ 500 ανά κέρμα.

Από αυτό το υψηλό, η τάση έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό με μερικές «παγίδες ταύρων» στην πορεία. Η τιμή ενός νομίσματος Monero κατά τη στιγμή της γραφής (29 Ιουνίου 2018) είναι περίπου 120 $.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το ιστορικό αγοράς του Monero παρακάτω.

Διάγραμμα τιμών Monero

Zcash

Το ιστορικό τιμών Zcash ακολουθεί παρόμοιο μοτίβο με αυτό του Monero (και πολλά άλλα κρυπτονομίσματα για αυτό το θέμα). Όπως μπορείτε να δείτε από την παρακάτω εικόνα, μετά την εκτόξευσή της αντιμετώπισε πλάγια τιμή. Η ανοδική τάση ξεκίνησε λίγο αργότερα από το Monero.

Στα μέσα του 2017, η τιμή άρχισε να αυξάνεται έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Μπορείτε να δείτε στο γράφημα τιμών ότι παρέμεινε συνεπές με την τιμή του Bitcoin καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Καθώς το Bitcoin αυξήθηκε, το ίδιο έκανε και ο Zcash. Όταν το Bitcoin έπεσε, το ίδιο έκανε και ο Zcash. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πορτοκαλί γραμμή που αντιπροσωπεύει την απόδοση του Zcash έναντι του Bitcoin παραμένει σχεδόν επίπεδη καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του νομίσματος.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες ιστορικό της τιμής Zcash παρακάτω.

Zcash vs Monero: Διάγραμμα σύγκρισης

Ιδρύθηκε το Συνολική τελική προσφορά Σύνολο μονάδων κατά τη στιγμή της γραφής Τρέχουσα τιμή σε USD Υψηλό όλων των εποχών σε USD Αλγόριθμος εξόρυξης Αποκλεισμός χρόνου Εξόρυξη Συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο
Μονόρο Απρίλιος 2014 18,400,000 (+ 0,3 XMR / λεπτό) 16.180.000 119,98 $ 494 $ CryptoNote 2 λεπτά GPU / CPU Θεωρητικά απεριόριστη
Zcash Οκτώβριος 2016 21.000.000 4.240.000 150,79 $ 876 $ Equihash 2,5 λεπτά GPU / CPU Μεταξύ 6 και 26

Zcash εναντίον Monero: Το συμπέρασμα

Αρα αυτο ειναι. Αυτός ο οδηγός Zcash vs Monero ολοκληρώθηκε! Ελπίζω να το βρείτε διασκεδαστικό και ενημερωτικό. Έχω καλύψει τα φορτία στον οδηγό. Ίσως είναι καλύτερο να έχετε μια γρήγορη ανακεφαλαίωση αυτού που θα έπρεπε να έχετε μάθει:

  • Τα βασικά του Zcash εναντίον Monero.
  • Οι σκοποί του Zcash και του Monero.
  • Οι ταχύτητες συναλλαγής τους.
  • Υιοθέτηση του Zcash και του Monero.
  • Ζητήματα επεκτασιμότητας που αντιμετωπίζει κάθε ομάδα.
  • Η ιστορία της αγοράς Zcash εναντίον Monero.

Τώρα που τελειώσαμε, τι πιστεύετε για το Zcash εναντίον Monero; Πιστεύετε ότι ένα νόμισμα θα μετατραπεί στο νόμισμα απορρήτου στο μέλλον; Ή, νομίζετε ότι τα δύο μπορούν να υπάρχουν μαζί; Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε τις σκέψεις σας!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me