Blockchain στον τομέα της ενέργειας: Χρήσεις και εφαρμογές

Contents

Πώς θα ωφελήσει το Blockchain την ενεργειακή βιομηχανία?

Η τεχνολογία Blockchain έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον ενεργειακό τομέα. Η ενεργειακή βιομηχανία έχει καταλυθεί με συνέπεια από καινοτομίες όπως ηλιακά, ηλεκτρικά οχήματα και έξυπνες μετρήσεις. Τώρα, το blockchain Enterprise Ethereum παρουσιάζεται ως η επόμενη αναδυόμενη τεχνολογία για την τόνωση της ανάπτυξης στον ενεργειακό τομέα μέσω των έξυπνων συμβάσεων και της διαλειτουργικότητας των συστημάτων. Από τις πολλές περιπτώσεις χρήσης για blockchain, η ενέργεια και η αειφορία συχνά αναγνωρίζονται λιγότερο. Ωστόσο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Στάνφορντ Γουντς και η PwC δημοσίευσαν κοινή έκθεση προσδιορίζοντας περισσότερες από 65 υπάρχουσες και αναδυόμενες περιπτώσεις χρήσης blockchain για το περιβάλλον. Αυτές οι περιπτώσεις χρήσης περιλαμβάνουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα για αγορές ενέργειας, διαχείριση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και πιστώσεις μετακίνησης άνθρακα ή πιστοποιητικά ανανεώσιμης ενέργειας στο blockchain. 

Η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού έχει τη δυνατότητα βελτίωση της αποτελεσματικότητας για τους παρόχους βοηθητικών προγραμμάτων παρακολουθώντας την αλυσίδα επιτήρησης για υλικά πλέγματος. Πέρα από την παρακολούθηση προέλευσης, το blockchain προσφέρει μοναδικές λύσεις για τη διανομή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Οι παλαιότεροι ενεργειακοί τομείς, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, επωφελούνται επίσης από την εφαρμογή των λύσεων Enterprise Ethereum. Τα σύνθετα συστήματα με πολλούς φορείς έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την τεχνολογία blockchain. Για παράδειγμα, το πετρέλαιο είναι ένα από τα πιο εμπορεύσιμα εμπορεύματα και απαιτεί ένα δίκτυο διυλιστηρίων, δεξαμενόπλοιων, εργαζομένων, κυβερνήσεων και ρυθμιστικών φορέων. Το σύνθετο δίκτυο συμμετεχόντων πάσχει από αθόρυβες υποδομές και πολλές αναποτελεσματικές διαδικασίες. Οι μεγάλης κλίμακας όμιλοι πετρελαίου και φυσικού αερίου επιδιώκουν να επενδύσουν και να εφαρμόσουν τεχνολογία blockchain λόγω της ικανότητάς τους να μειώσουν το κόστος και να μειώσουν τις επιβλαβείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ανησυχούν ιδιαίτερα για το απόρρητο και τα εμπορικά μυστικά. Αυτά τα ιδιωτικά δίκτυα blockchain προσφέρουν άδεια δεδομένων και επιλεκτική κοινοπραξία πρόσβαση σε προ-εγκεκριμένα μέρη. Οι ιδιωτικές και οι κοινοπραξίες μπλοκ παρέχουν μια προσωρινή λύση έως ότου οι δημόσιοι μπλοκ αλυσίδες μπορούν να εφαρμόσουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά απορρήτου που απαιτούν οι επιχειρήσεις. 

Τα κύρια οφέλη του blockchain στον ενεργειακό τομέα είναι:


  • Μειωμένο κόστος
  • Περιβαλλοντική βιωσιμότητα
  • Αυξήθηκε η διαφάνεια για τα ενδιαφερόμενα μέρη, χωρίς όμως να διακυβεύεται το απόρρητο

«Η τεχνολογία Blockchain στην αγορά ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί από 200 εκατομμύρια USD το 2018 σε περίπου 18 δισεκατομμύρια USD έως το 2025.»

– Global Market Insights Inc.

Ποιες είναι οι περιπτώσεις χρήσης Blockchain στην Ενέργεια?

Η ConsenSys Solutions συνεργάζεται με μια σειρά προϊόντων blockchain που μπορούν να προσαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν διάφορες εφαρμογές ενέργειας ή αειφορίας, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 

Πώς επηρεάζει το blockchain τη χονδρική διανομή ηλεκτρικής ενέργειας?

Οι εταιρείες που επιθυμούν να εφαρμόσουν την τεχνολογία blockchain στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας χονδρικής επικεντρώνονται στη σύνδεση τελικών χρηστών με το δίκτυο. Οι τεχνολογίες Blockchain σε συνδυασμό με συσκευές IoT επιτρέπουν στους καταναλωτές να ανταλλάσσουν και να αγοράζουν ενέργεια απευθείας από το δίκτυο και όχι από εμπόρους λιανικής. 

Πλέγμα+ είναι μια εταιρεία ενέργειας blockchain που εστιάζει στη διανομή ενέργειας χονδρικής. Η εταιρεία έχει εντοπίσει τους λιανοπωλητές ως κινητήρια πηγή αναποτελεσματικότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών. Οι έμποροι λιανικής διαθέτουν πολύ λίγο από την υποδομή δικτύου. Αντ ‘αυτού, διαχειρίζονται μόνο τα είδη υπηρεσιών που μπορεί να αντικαταστήσει η τεχνολογία blockchain, όπως η χρέωση και η χρήση μετρήσεων. 

Η συμπλήρωση των λιανοπωλητών με μια πλατφόρμα που βασίζεται σε blockchain έχει τη δυνατότητα να μειώσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών κατά περίπου 40%. Συνδέοντας τους χρήστες απευθείας στο δίκτυο, το Ethereum επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν ενέργεια από το δίκτυο με το κόστος που επιθυμούν. Το αποτέλεσμα είναι μια πιο δίκαιη και σταθερή αγορά ενέργειας με χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς επηρεάζει το blockchain ομότιμες συναλλαγές ενέργειας?

Ενώ η χονδρική διανομή ενέργειας είναι πρωταρχική εφαρμογή για πολλές εταιρείες, δεν είναι το επίκεντρο όλων των ενεργειακών εταιρειών. ΕΝΑ Έκθεση Blockchain In Energy από τον Wood Makenzie δείχνει ότι το 59% των ενεργειακών έργων blockchain χτίζει ομότιμες αγορές ενέργειας. Μια αγορά ενέργειας peer-to-peer είναι ένα κοινό δίκτυο ατόμων που ανταλλάσσουν και αγοράζουν υπερβολική ενέργεια από άλλους συμμετέχοντες. Αυτές οι αγορές ενέργειας ωφελούν τις μάζες επειδή μειώνουν τον έλεγχο από τις κεντρικές αρχές, όπως οι χονδρικές οντότητες. 

Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν εταιρικές εκδόσεις του Ethereum. Για παράδειγμα, το Ίδρυμα Ιστού Ενέργειας χρησιμοποιεί Ethereum, εργαλεία προγραμματιστών Truffle και πορτοφόλια πολλαπλών υπογραφών Gnosis για να δημιουργήσει την πλατφόρμα τους. Καθώς όλο και περισσότερες χώρες φτάνουν στην ενεργειακή ισοτιμία, το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισούται ή είναι χαμηλότερο από την παραδοσιακή λιανική ενέργεια. Τα άτομα που παράγουν τη δική τους ενέργεια θα έχουν τη δυνατότητα να το ανταλλάσσουν με τους γείτονες και τους συναδέλφους τους. Η εταιρεία με έδρα την Αυστραλία, το Power Ledger, έχει συνδέσει κοινότητες μεταξύ τους για να δημιουργήσει «μικροδίκτυα» Τα μικροδίκτυα είναι μια ομάδα διασυνδεδεμένων φορτίων και κατανεμημένων ενεργειακών πόρων. Τα μικροπλέγματα υπάρχουν επί του παρόντος ως στρώμα πάνω από το εθνικό δίκτυο. Ωστόσο, θεωρητικά, μπορούν να είναι ξεχωριστές και αυτοσυντηρούμενες. Πολλές εταιρείες ενέργειας blockchain φαντάζονται ένα μέλλον με μεγαλύτερα και πλήρως κατανεμημένα δίκτυα peer-to-peer. 

Πώς επηρεάζει το blockchain τη διαχείριση δεδομένων ηλεκτρικής ενέργειας?

Το Blockchain μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και έλεγχο στις πηγές ενέργειας τους. Επιπλέον, ένα αμετάβλητο καθολικό παρέχει ασφαλείς και σε πραγματικό χρόνο ενημερώσεις των δεδομένων χρήσης ενέργειας. Διάφοροι τύποι ενεργειακών δεδομένων περιλαμβάνουν τιμές αγοράς, οριακό κόστος, συμμόρφωση με την ενεργειακή νομοθεσία και τιμές καυσίμων. Τον Απρίλιο του 2018, η Εθνική Επιτροπή Ενέργειας της Χιλής (CNE) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ένα έργο blockchain επικεντρωμένο στην ενέργεια. Το κυβερνητικό τμήμα θα χρησιμοποιήσει το blockchain Ethereum για την καταγραφή, αποθήκευση και παρακολούθηση ενεργειακών δεδομένων. 

Τα δεδομένα συχνά υποβάλλονται σε σκόπιμο χειρισμό ή ακούσια λανθασμένη αναφορά και παραλείπονται. Το οικονομικό κόστος της σκόπιμης διαφθοράς και των τυχαίων γραφικών λαθών μπορεί να είναι επιζήμια για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις. Στο πνεύμα της διαφάνειας, το CNE θα επιτρέψει στο κοινό να έχει πρόσβαση στα αρχεία συναλλαγών και τιμών. Η διαφάνεια των δημόσιων blockchain μειώνει περαιτέρω τις πιθανότητες για χρηματική εκμετάλλευση ή εκμετάλλευση δεδομένων. 

Πώς επηρεάζει το blockchain τις συναλλαγές εμπορευμάτων?

Το αέριο & Η βιομηχανία εμπορίου ενεργειακών εμπορευμάτων είναι ένας άλλος τομέας πιθανής διαταραχής μέσω της χρήσης τεχνολογίας blockchain. Οι εταιρείες έχουν επενδύσει εκατομμύρια στην κατασκευή ιδιόκτητων πλατφορμών συναλλαγών, προσαρμοσμένων στη μοναδική βιομηχανία ενεργειακών συναλλαγών. Απαιτούνται σημαντικές δαπάνες για τη συντήρηση, την ενημέρωση και την ασφάλεια αυτών των συστημάτων. Η εμπορία εμπορευμάτων απαιτεί τη διατήρηση ενός τεράστιου καθολικού που καταγράφει τις συναλλαγές και τις τιμές των εμπορευμάτων σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Η εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain στην εμπορία εμπορευμάτων θα ήταν φθηνότερη και πιο αποτελεσματική από τα υπάρχοντα ιδιόκτητα συστήματα. Η αμεταβλητότητα, η ασφάλεια και η αμεσότητα μπορούν να προγραμματιστούν στο blockchain, αφαιρώντας την αργή προσαρμοστικότητα ιδιόκτητων συστημάτων μεγάλης κλίμακας. 

Μελέτη περίπτωσης

komgo: Φέρνοντας τη χρηματοδότηση εμπορίου εμπορευμάτων στον 21ο αιώνα

Blockchain για τη χρηματοδότηση εμπορίου εμπορευμάτων. Η komgo είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα βασισμένη σε blockchain που βελτιστοποιεί τις διαδικασίες χρηματοδότησης και επιταχύνει τις λειτουργίες του κλάδου με ψηφιοποιημένες συναλλαγές και μια αξιόπιστη πηγή εγγράφων για τη μείωση της απάτης.

komgo Φέρνοντας τη χρηματοδότηση εμπορίου εμπορευμάτων στον 21ο αιώνα

Πώς επηρεάζει το blockchain τους παρόχους βοηθητικών προγραμμάτων?

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγάλες και πολύπλοκες εταιρείες που παράγουν ενέργεια από σταθμούς παραγωγής ενέργειας, ηλιακές εκμεταλλεύσεις και διάφορες πηγές ενέργειας. Οι πάροχοι υπηρεσιών κοινής ωφέλειας δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή τον τραπεζικό κλάδο. Αυτές οι εταιρείες είναι πιο πρόθυμες να μοιραστούν πληροφορίες και δεδομένα, γεγονός που αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινόχρηστο καθολικό του blockchain. 

Η Greentech Media, μια κορυφαία εταιρεία ανάλυσης αγοράς καθαρής ενέργειας έχει εντοπίσει τρεις τρόπους με τους οποίους οι πάροχοι υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνολογία κατανεμημένων καθολικών. Το Enterprise Ethereum μπορεί να επεξεργαστεί και να επικυρώσει δεδομένα από πολλές συσκευές στην άκρη του πλέγματος προτού ασφαλίσει τα δεδομένα στο blockchain. Δεύτερον, οι πάροχοι ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το blockchain για να δημιουργήσουν ένα σύστημα συναλλαγών δεδομένων που είναι κρίσιμο για τη διανομή. Τέλος, η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός συστήματος συναλλαγής ενέργειας μεταξύ ενός διαφορετικού συνόλου παραγόντων.  

Πώς επηρεάζει το blockchain τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου?

Η εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain στο εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να μειώσει το κόστος που σχετίζεται με τη συντήρηση διαφόρων συστημάτων συναλλαγών. Επιπλέον, το blockchain μπορεί επίσης να μειώσει το κόστος που σχετίζεται με την εργασία, τη διαχείριση δεδομένων, την ορατότητα δεδομένων, τις καθυστερήσεις διακανονισμού και την επικοινωνία μεταξύ συστημάτων. Ο όμιλος BTL Group, μια εταιρία blockchain, ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα πιλοτικό έργο με ENI, BP και Wein Energie. Ο πιλότος απέδειξε ότι η χρήση τεχνολογίας blockchain για τη διευκόλυνση και τον εντοπισμό των συναλλαγών φυσικού αερίου μείωσε το συνολικό κόστος κατά 30-40%. Η εταιρεία σχεδιάζει να δοκιμάσει την πλατφόρμα με άλλους πόρους εκτός από το αέριο. Αντί να δημιουργήσει ένα σύστημα για κάθε εμπόρευμα, το Enterprise Ethereum επιτρέπει τη γρήγορη ενσωμάτωση νέων εμπορευμάτων επαναπρογραμματίζοντας το αρχικό έξυπνο συμβόλαιο. 

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελείται από χιλιάδες εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες χωρίζονται περίπου σε τρεις κατηγορίες: ανάντη, μεσαία και κατάντη. Το ταξίδι μιας σταγόνας πόρων μπορεί να περιλαμβάνει εκατοντάδες ξεχωριστές οντότητες, εταιρείες, διαδικασίες και νομικές συμφωνίες. 

Πώς επηρεάζει το blockchain το ανάντη τμήμα πετρελαίου και φυσικού αερίου?

Το Upstream αναφέρεται στα μέρη του κλάδου που έχουν να κάνουν με την εξερεύνηση και την εξόρυξη πόρων. Το ανάντη τμήμα πετρελαίου και φυσικού αερίου κυριαρχείται από τέσσερις βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς: μεγάλες εταιρείες, εθνικές εταιρείες πετρελαίου (εθνικές εταιρείες πετρελαίου), ανεξάρτητους και υπηρεσίες πετρελαίου. Οι μεγάλες εταιρείες είναι μεγάλες, εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαχειρίζονται ή διαθέτουν δραστηριότητες πετρελαιοπηγών και πηγαδιών. Το Upstream απαιτεί τη συμμετοχή δεκάδων ενδιαφερόμενων μερών, όλοι από τους οποίους βασίζονται στα δεδομένα που παρέχονται από άλλες εταιρείες. Η τεχνολογία Blockchain βελτιστοποιείται για ευρείας κλίμακας, πολυμερή συντονισμό δεδομένων.

Πώς επηρεάζει το blockchain το μεσαίο τμήμα πετρελαίου και φυσικού αερίου?

Το Midstream αναφέρεται σε μέρη του κλάδου που ασχολούνται με την αποθήκευση και τη μεταφορά πόρων μόλις εξαχθούν. Το Midstream περιλαμβάνει επίσης τη διαχείριση τεράστιων δικτύων μεταφοράς και ουσιαστική ρύθμιση. Το μεσαίο τμήμα πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να επωφεληθεί από τον μετριασμό των καταστροφών και τη συντήρηση των υποδομών. Η έντονη ρύθμιση και η ένταση των περιουσιακών στοιχείων απαιτούν από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να επικεντρωθούν στον περιορισμό του κινδύνου. Κατά συνέπεια, αυτές οι εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν μοναδικά από την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλους στον κλάδο. Η τεχνολογία Blockchain υπερέχει στην παροχή ανταλλαγής πληροφοριών από πολλούς ενδιαφερόμενους, ειδικά για την παρακολούθηση στοιχείων.

Πώς επηρεάζει το blockchain το μεταγενέστερο τμήμα πετρελαίου και φυσικού αερίου?

Το μεταγενέστερο στάδιο αναφέρεται σε εταιρείες που βελτιώνουν τους πόρους στα πολλαπλά τελικά προϊόντα ή πωλούν προϊόντα σε τελικούς χρήστες (δηλαδή βενζινάδικα). Επιπλέον, κατάντη περιλαμβάνει τη διαχείριση δεκάδων διαφορετικών προϊόντων. Αυτά τα προϊόντα απευθύνονται σε διαφορετικούς πελάτες, έχουν διαφορετικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς και απαιτούν διάφορες μεθόδους μεταφοράς. Οι αλυσίδες εφοδιασμού με δυνατότητα Blockchain βελτιστοποιούν τον συντονισμό ευρείας κλίμακας και πολλαπλών προϊόντων. Η ικανότητα μιας πλατφόρμας τεχνολογίας blockchain να καταγράφει και να παρακολουθεί αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσε να σταματήσει μια τεράστια ποσότητα αποβλήτων. 

Επιπλέον, μια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί έξυπνες νομικές συμβάσεις μπορεί να αντικαταστήσει το χρόνο, την ενέργεια και τα χρήματα που απαιτούνται σήμερα από όλες τις εμπλεκόμενες εταιρείες ενέργειας. Ένα αμετάβλητο καθολικό μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την παρακολούθηση δεδομένων που είναι απαραίτητα για όλα τα στάδια της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό θα εξοικονομούσε περαιτέρω χρόνο και χρήμα, διασφαλίζοντας ότι τίποτα δεν θα τοποθετηθεί σωστά ή θα χαθεί.

Περισσότερες περιπτώσεις χρήσης πραγματικού κόσμου Blockchain σε ενέργεια και βιωσιμότητα

Πλέγμα

Πλέγμα+

Το Grid + αναπτύσσει λύσεις υλικού και λογισμικού για να φέρει αποδοτικότητα επόμενης γενιάς στις αγορές ενέργειας. Το Grid + παρέχει επιπλέον εξοικονόμηση για τους καταναλωτές χρησιμοποιώντας τεχνολογία και αυτοματισμό για να προσφέρει δραματικές μειώσεις του κόστους ενέργειας στο σπίτι. Τον Φεβρουάριο του 2019, Grid+ ξεκίνησε το πρόγραμμα beta και άνοιξε τις πόρτες του ως πάροχος λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τέξας.

Οντύφλο

Οντύφλο

Οντύφλο είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της ConsenSys και της Amalto, ενός ηγέτη ολοκλήρωσης μεταξύ επιχειρήσεων για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η κοινοπραξία στοχεύει στην παροχή εξατομικευμένων λύσεων blockchain για επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από την κυκλοφορία του τον Φεβρουάριο του 2018, η Ondiflo επικεντρώθηκε στη δημιουργία μιας πλατφόρμας για όλες τις υπηρεσίες βάσει εισιτηρίων. Η πλατφόρμα θα βελτιστοποιήσει τη συμφιλίωση γύρω από την ταυτότητα, την πιστοποίηση, τα σφάλματα συλλογής πεδίου, την αποχέτευση δεδομένων και την οικονομική διευθέτηση.

Ακτινοβόλη Γη

Ακτινοβόλη Γη

Σε συνεργασία με την ConsenSys, το Ίδρυμα Radiant Earth δημιούργησε μια απόδειξη για την ενίσχυση της αδειοδότησης και των πληρωμών γεωχωρικών δεδομένων. Η καλύτερη πρόσβαση στην αδειοδότηση γεωχωρικών δορυφορικών δεδομένων μέσω blockchain μπορεί να παρέχει κρίσιμες πληροφορίες σε κυβερνήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εταιρείες. Οι πληροφορίες δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των προσπαθειών αειφορίας, όπως η αύξηση της απόδοσης των τροφίμων παρακολουθώντας την υγεία της βλάστησης για τους αγρότες. Για να μάθετε περισσότερα, διαβάστε το Radiant Earth’s Έκθεση 2018.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me