Σχετικά με την τεχνολογία Blockchain – Γνωσιακή βάση –

Contents

Σχετικά με την τεχνολογία Blockchain

Το πρόβλημα με την κεντρική υποδομή

Σήμερα στο Διαδίκτυο, πρέπει να εμπιστευόμαστε συνεχώς ο ένας τον άλλο με ευαίσθητα δεδομένα, συναλλαγές και αρχεία. Οι περισσότερες από τις αλληλεπιδράσεις μας στο Διαδίκτυο εκτελούνται σε κεντρικούς διακομιστές ιστού, και τεράστιες ποσότητες δεδομένων χρήστη υπάρχουν συχνά σε μία μόνο βάση δεδομένων. Οι τρέχουσες βάσεις δεδομένων έχουν σχεδιαστεί για έλεγχο από «αξιόπιστους» διαχειριστές που μπορούν να διαβάσουν, να τροποποιήσουν, να αποκλείσουν και ακόμη και να διαγράψουν δεδομένα. Η κεντρική αρχιτεκτονική του Διαδικτύου σήμερα δεν είναι μόνο αναποτελεσματική αλλά ευάλωτη στη λογοκρισία και στοχευμένες επιθέσεις τόσο από χάκερ όσο και από εσωτερικούς κακούς παράγοντες.  

The Trust Revolution: Το πρώτο Blockchain

Το 2009, ο Satoshi Nakamoto, ένα ανώνυμο άτομο ή ομάδα ατόμων, ανέπτυξε και κυκλοφόρησε το πρώτο blockchain. Είναι ενδιαφέρον ότι δεν χρησιμοποίησαν ποτέ τη λέξη «blockchain». Μόνο μπλοκ και αλυσίδα.

Το παζλ για το Satoshi ήταν το εμπόριο μέσω Διαδικτύου – πώς να διευκολύνετε με ασφάλεια τις ψηφιακές συναλλαγές χωρίς επεξεργαστές πληρωμών τρίτων. Σήμερα, όταν κάποιος σαρώνει μια πιστωτική κάρτα, οι προσωπικές του πληροφορίες ταυτότητας περνούν συχνά από πέντε διαφορετικές οντότητες –– ενώσεις καρτών, επεξεργαστές πληρωμών, κέντρα εκκαθάρισης–– που απαιτούν τέλη συναλλαγής και που απαιτούν από τους χρήστες να εμπιστεύονται την ακεραιότητα των συστημάτων τους. «Χρειαζόμαστε ένα σύστημα», εξήγησε ο Satoshi, «για να συμμετάσχουν οι συμμετέχοντες σε ένα μόνο ιστορικό της παραγγελίας με την οποία λήφθηκαν [συναλλαγές]».

Το σύστημα του Satoshi ήταν αρκετά απλό, αλλά κομψό στην απλότητά του. Ένα δίκτυο χρηστών θα μπορούσε να αλυσίσει μπλοκ συναλλαγών μαζί χρησιμοποιώντας αρκετά κοινές κρυπτογραφικές λειτουργίες και δομές –– κατακερματισμούς, Merkle tree, έναν ασφαλή αλγόριθμο κατακερματισμού, χρονική σήμανση –– και έναν ελαφρύ σχεδιασμό δικτύου. Το δίκτυο ήταν αποκεντρωμένο και ανοιχτού κώδικα –– δηλαδή, ήταν διαθέσιμο στο κοινό.


Τι είναι το blockchain

Ακαδημία ConsenSys

Τι είναι το blockchain?

Δες το βίντεο

Το «μπλοκ» σε ένα blockchain αναφέρεται σε ένα μπλοκ συναλλαγών που έχουν μεταδοθεί στο δίκτυο. Η «αλυσίδα» αναφέρεται σε μια σειρά από αυτά τα μπλοκ. Όταν ένα νέο μπλοκ συναλλαγών επικυρώνεται από το δίκτυο, συνδέεται με το τέλος μιας υπάρχουσας αλυσίδας. Αυτή η αλυσίδα μπλοκ είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη λίστα, ή καθολικό, συναλλαγών που έχει επικυρώσει το δίκτυο. Αυτό το μοναδικό, συμφωνημένο ιστορικό συναλλαγών είναι ένα blockchain.

Η πραγματική δομή δεδομένων ενός blockchain δεν είναι καινούργια, αλλά το πρωτόκολλο συναίνεσης είναι: οι χρήστες μπορούν να συνεργαστούν για να χτίσουν την αλυσίδα παγκοσμίως και όλα μόνα τους. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί παρομοιάζουν ένα blockchain με ένα «υπολογιστικό φύλλο που μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας» (Βασικά στοιχεία Blockchain). Και η συνεργασία είναι αυτόματη, πίσω από τα παρασκήνια και λειτουργεί σε CPU σε υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.

Το ποιος, το τι και το σημείο του συστήματος είναι σχετικά απλό. Το ποιος είναι ο άνθρωπος, το τι αφήνει τα μηχανήματα να λειτουργούν και το πού – η κοινή αλυσίδα των επικυρωμένων συναλλαγών – είναι απλώς λογισμικό. Και γιατί; Για τη δημιουργία δικτύων μπορούμε να εμπιστευτούμε.

Πέρα από το Bitcoin: Το Ethereum Blockchain

Το blockchain Bitcoin που ανέπτυξε και κυκλοφόρησε ο Satoshi Nakamoto στον κόσμο το 2009 είχε μια πολύ συγκεκριμένη εφαρμογή: ηλεκτρονικά μετρητά. Τα ηλεκτρονικά μετρητά που υποστηρίζονται από την τεχνολογία blockchain ονομάζονται “cryptocurrency”, επειδή χρησιμοποιεί κρυπτογραφία για να εξασφαλίσει χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Επί του παρόντος, υπάρχουν σχεδόν 2.000 διαφορετικά κρυπτονομίσματα. Το Blockchain είναι η θεμελιώδης τεχνολογία στην οποία βασίζεται το Bitcoin, αλλά το δυναμικό του επεκτείνεται πολύ πέρα ​​από την κρυπτογράφηση.

Πώς διαφέρει το Ethereum από το Bitcoin

Το Blockchain εξηγείται με τον Joe Lubin

Πώς διαφέρει το Ethereum από το Bitcoin

Δες το βίντεο

Το 2015, η Ethereum κυκλοφόρησε ως μια πολύ πιο ευέλικτη έκδοση της βασικής τεχνολογίας blockchain του συστήματος πληρωμών Bitcoin. Η αξία ενός blockchain είναι η βεβαιότητα του δικτύου: οι συμμετέχοντες μπορούν να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο και αμετάβλητο αρχείο συναλλαγών χωρίς την ανάγκη για μεσάζοντες. Η δύναμη του blockchain Ethereum είναι η δυνατότητα προγραμματισμού του: οι συμφωνίες ενσωματώνονται στον κώδικα έτσι ώστε οι συναλλαγές να εκτελούνται αυτόματα. Αυτές οι ψηφιακές συμφωνίες, ή «έξυπνα συμβόλαια», μπορούν να έχουν απεριόριστες μορφές, όρους και ακόμη και να απαιτούν άλλες συμβάσεις, καθιστώντας το Ethereum χρήσιμο όχι μόνο για τον διακανονισμό πληρωμών, αλλά και για ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, από τραπεζικές και χρηματοοικονομικές έως ενεργειακές.

Δίκτυα Peer-to-Peer και Τεχνολογία Blockchain

Τα δίκτυα peer-to-peer υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Ένα από τα πιο διάσημα πρώτα δίκτυα peer-to-peer ήταν το Napster, μια εφαρμογή κοινής χρήσης αρχείων που δημιουργήθηκε από τον Sean Parker, ο οποίος αργότερα θα γινόταν ένα από τα πρώτα στελέχη του Facebook. Ένα δίκτυο peer-to-peer που βασίζεται σε blockchain παρουσιάζει σημαντική πρόοδο σε σχέση με αυτά τα προηγούμενα συστήματα επιτρέποντας σε μεγάλες ομάδες ατόμων ή οργανισμών να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς να βασίζονται σε καμία αρχή να καταγράφουν και να επικυρώνουν αυτές τις συναλλαγές.

Τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT)

Το Blockchains είναι μια υποκατηγορία της κατανεμημένης τεχνολογίας καθολικών. Η βασική διαφορά μεταξύ ενός blockchain και των εγγραφών συναλλαγών του παρελθόντος είναι ότι οι blockchain έχουν εφαρμοστεί κατανεμημένα καθολικά. Όπου υπάρχει ένα τυπικό καθολικό σε έναν υπολογιστή ή διακομιστή, υπάρχει ένα κατανεμημένο καθολικό και ενημερώνεται ταυτόχρονα σε κάθε υπολογιστή στο δίκτυο (κάθε άτομο και οργανισμός που χρησιμοποιεί το καθολικό). Ένα blockchain είναι, επομένως, ένας τύπος αποκεντρωμένη καθολικό, το οποίο λειτουργεί σε δίκτυο peer-to-peer. Υπάρχουν κατανεμημένα βιβλία που δεν λειτουργούν σε blockchain, αλλά δεν είναι τόσο κοινά και συνήθως αναπτύσσονται για την επίλυση στενότερων προβλημάτων που σχετίζονται με τη βάση δεδομένων.

Η αξία της αποκέντρωσης

Η αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική ενός blockchain – ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών που ταυτόχρονα εκτελεί το λογισμικό και επικυρώνει την αλυσίδα συναλλαγών – είναι αυτό που διασφαλίζει ότι το αρχείο συναλλαγών δεν θα παραβιαστεί ποτέ. Η αποκέντρωση είναι κρίσιμη ως αρχιτεκτονική αρχή. Κάνει ένα δίκτυο blockchain λιγότερο πιθανό να αποτύχει, πιο δύσκολο να επιτεθεί και πιο δύσκολο για τους κακούς ηθοποιούς να παίζουν το σύστημα. Σε Μάθηση του Ethereum, Ο Ανδρέας Αντωνόπουλος και ο Γκάβιν Γουντ καλούν τους αναγνώστες τους να δουν προσεκτικά ένα δεδομένο blockchain και να αξιολογήσουν μια σειρά ιδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της αποκέντρωσης:

«Σήμερα, ωστόσο, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία μπλοκ αλυσίδων με διαφορετικές ιδιότητες. Χρειαζόμαστε προκριματικά για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά του εν λόγω blockchain, όπως ανοιχτό, δημόσιο, παγκόσμιο, αποκεντρωμένο, ουδέτερο, ανθεκτικό στη λογοκρισία. Δεν δημιουργούνται ίσες όλες οι μπλοκ αλυσίδες. Όταν κάποιος σας λέει ότι κάτι είναι blockchain, δεν έχετε λάβει απάντηση. μάλλον, πρέπει να αρχίσετε να κάνετε πολλές ερωτήσεις για να διευκρινίσετε τι εννοούν όταν χρησιμοποιούν τη λέξη “blockchain”.

Στο ConsenSys, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους χρήστες, τους προγραμματιστές και τους οργανισμούς να αρχίσουν να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις σχετικά με την τεχνολογία blockchain, έτσι ώστε όλοι να μπορούμε να χτίσουμε και να επωφεληθούμε από δίκτυα που μπορούμε να εμπιστευτούμε.

“Το Ethereum είναι ένα από τα θεμελιώδη πρωτόκολλα του αποκεντρωμένου Ιστού.”

–Joseph Lubin, ιδρυτής του Ethereum και συνιδρυτής του ConsenSys

Μάθετε περισσότερα για την τεχνολογία blockchain

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me