Πώς λειτουργεί το #blockchain;

Πώς λειτουργεί το Bitcoin Blockchain

Αναλογία υπολογιστικών φύλλων

Φανταστείτε ένα blockchain ως υπολογιστικό φύλλο. Ο καθένας έχει πρόσβαση στα δεδομένα σε κάθε μεμονωμένο κελί και αποθηκεύει ένα αντίγραφο στον προσωπικό του υπολογιστή. Τα δεδομένα στο υπολογιστικό φύλλο κοινοποιούνται μεταξύ πολλών ατόμων. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αλλάξει ένα μεμονωμένο κελί ή να αλλάξει τις υπάρχουσες πληροφορίες. Στον κόσμο του blockchain, το αποκαλούμε αυτό «αμετάβλητο» – την αδυναμία αλλαγής ή τροποποίησης κάτι με την πάροδο του χρόνου. 

Τώρα, φανταστείτε ότι θέλετε να προσθέσετε ένα νέο κελί στο υπολογιστικό φύλλο. Αυτό απαιτεί έγκριση από μέλη που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του υπολογιστικού φύλλου. Μόλις η πλειοψηφία των κατόχων υπολογιστικών φύλλων εγκρίνει το νέο κελί, τα δεδομένα θα προστεθούν στη συνέχεια στο κύριο υπολογιστικό φύλλο. 

Επιστροφή στο Bitcoin

Εκτός αυτού, θα παρατηρήσετε ότι χρησιμοποιούμε το “Bitcoin” με κεφαλαίο B για να αναφερθούμε στο συνολικό blockchain και το “bitcoin” με πεζά b για να αναφερθούμε στην κρυπτογράφηση του δικτύου Bitcoin. 

Στη συνέχεια, ας εφαρμόσουμε τις παραπάνω έννοιες για να κατανοήσουμε περαιτέρω πώς λειτουργεί το blockchain Bitcoin. Εάν η Alice ανταλλάσσει ένα bitcoin στον Bob, αυτή η συναλλαγή θα καταγραφόταν στο καθολικό Bitcoin blockchain. Η προβολή του καθολικού θα έδειχνε πόση ανταλλαγή bitcoin έγινε όταν έγινε η συναλλαγή και τις αντίστοιχες διευθύνσεις bitcoin της Alice και του Bob που έστειλαν και έλαβαν τις συναλλαγές. 

Ανθρακωρύχοι Bitcoin

Μόλις πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή, πρέπει να επαληθευτεί από άτομα που ονομάζονται ανθρακωρύχοι. Όταν συμβαίνει μια συναλλαγή – όπως η συναλλαγή της Alice με τον Bob – ομαδοποιείται σε ένα μαθηματικά προστατευμένο “μπλοκ” με άλλες συναλλαγές που έχουν συμβεί στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Οι ανθρακωρύχοι στη συνέχεια χρησιμοποιούν υπολογιστές με απίστευτη υπολογιστική ισχύ για να λύσουν μαθηματικά το μπλοκ. Οι πρώτοι ανθρακωρύχοι που επιλύουν το μπλοκ και επικυρώνουν τις συναλλαγές ανταμείβονται με bitcoin. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να δημιουργηθεί το bitcoin. Τέλος, κάθε μπλοκ συνδέεται με το προηγουμένως επαληθευμένο μπλοκ, δημιουργώντας μια αλυσίδα μπλοκ, εξ ου και το όνομα blockchain (γνωρίζουμε, σούπερ δημιουργικό). 

Ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να καταλάβετε για το blockchain είναι ότι είναι αμετάβλητο, πράγμα που σημαίνει, όταν τα δεδομένα έχουν προστεθεί σε ένα μπλοκ, δεν μπορεί ποτέ (όπως ποτέ) να αλλάξει. Σε μια πρακτική εφαρμογή, μόλις η Alice ανταλλάξει το bitcoin της και επαληθευτεί η συναλλαγή, δεν μπορεί να το πάρει πίσω ή να ακυρώσει την συναλλαγή. Εφυγε. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ωφελεί άτομα και επιχειρήσεις που ασχολούνται με συναλλαγές με πιστωτική κάρτα, οι οποίες δεν διευθετούνται μέχρι αργότερα. Ένα κακόβουλο άτομο, χρησιμοποιώντας μια πιστωτική κάρτα θα μπορούσε να αγοράσει ένα στοιχείο και, στη συνέχεια, να ακυρώσει τη συναλλαγή αφήνοντας ένα άτομο ή μια επιχείρηση με χαμένα έσοδα.   

Αλγόριθμος συναίνεσης 

Όταν η Alice ανταλλάσσει το bitcoin της στον Bob, η συναλλαγή αντιπροσωπεύεται ως μπλοκ, το οποίο πρέπει να μεταδοθεί στο δίκτυο blockchain. Το δίκτυο blockchain αποτελείται από κόμβους ή συμμετέχοντες στο δίκτυο που επικυρώνουν και μεταδίδουν συναλλαγές για τη μετάδοση πληροφοριών.  

Όλοι οι κόμβοι λειτουργούν εθελοντικά και χρησιμοποιούνται για την επαλήθευση των σωστών συναλλαγών στο blockchain. Οι κόμβοι ακολουθούν κανόνες συναίνεσης, που είναι κανόνες που συμφωνούνται από την κοινότητα. Μια αλλαγή στους κανόνες συναίνεσης απαιτεί το 95% της κοινότητας να εγκρίνει, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για μια ομάδα να αλλάξει το λογισμικό Bitcoin. Άλλοι συναφείς αλγόριθμοι απαιτούν χαμηλότερο ποσοστό για την αλλαγή του πρωτοκόλλου λογισμικού. Οι κόμβοι αναμετάδοσης εμποδίζουν συναλλαγές και επικυρώσεις σε άλλους κόμβους, έτσι ώστε το δίκτυο να παραμένει ενημερωμένο. Οι κόμβοι δεν εξορύσσουν το bitcoin. Ωστόσο, όλοι οι ανθρακωρύχοι συνήθως εκτελούν έναν πλήρη κόμβο για την επικύρωση και την αναμετάδοση των συναλλαγών bitcoin αποτελεσματικά. Δεδομένου ότι τόσο οι ανθρακωρύχοι όσο και οι μη ανθρακωρύχοι εκτελούν επικύρωση και αναμετάδοση με λειτουργικούς κόμβους, όλοι συμμετέχουν στη διαδικασία συναίνεσης. 

Εξόρυξη Bitcoin 

Οι ανθρακωρύχοι Bitcoin επαληθεύουν τις νόμιμες συναλλαγές και δημιουργούν νέο bitcoin ως ανταμοιβή για την εργασία τους. 

Μια συναλλαγή θεωρείται επαληθευμένη όταν ο ανθρακωρύχος λύσει ένα κρυπτογραφικό (μαθηματικό) παζλ. Το Bitcoin χρησιμοποιεί ένα πρωτόκολλο που ονομάζεται απόδειξη εργασίας, το οποίο έχει έναν ευρύ στόχο να αποτρέψει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από οποιαδήποτε οντότητα ή ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, το Bitcoin χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο Secure Hash 256 bit (SHA-256). Τα τσιπ υπολογιστών μπορούν να εκτελέσουν τον αλγόριθμο SHA-256 για να δημιουργήσουν μια έξοδο, η οποία αναφέρεται ως «κατακερματισμός». Το κατακερματισμό, η διαδικασία δημιουργίας πολλαπλών κατακερματισμών, χρησιμοποιείται για την επίλυση του μαθηματικού προβλήματος, στο οποίο η τελική απάντηση είναι η γνωστή και αναμενόμενη τιμή κατακερματισμού. 


Ένα απλοποιημένο παράδειγμα 

 • Για να λυθεί το πρόβλημα, η τιμή κατακερματισμού πρέπει να ξεκινά με τρία μηδενικά: “000”
 • Στη συνέχεια, η είσοδος μεταβάλλει κάθε αριθμό που βρίσκει αντιστοιχία για μια «Λύση» 
 • Χρειάζονται 6.518 προσπάθειες για να βρει μια τιμή που έχει “000” στα τρία πρώτα ψηφία. 

Λύση 1 ——— 088djldkh2h5h3kjhk24gd5h2h5h3kjhk24gd5kh2h5h

Λύση 2 ——— 73485jfljroi5635h3kjhk24gd5we94ee356h2hkh2h5h

Λύση 3 ——— d89sdf8sge9nxc894opl8qjroi5635h3kjhk24gd5we94

……

Λύση 6517 ——— 088djldkh2h5h3kjhk24gdjroi5635h3kjhk24gd5we

Λύση 6518 —— 00088djldkh2h5h3kjhk24gdjhk24gd5h2hk24g4f4

Δεδομένης της εισαγωγής του “Solution 6518”, κάθε ανθρακωρύχος θα μπορούσε να επαληθεύσει ότι αυτό δημιουργεί αναμφισβήτητα ένα κατακερματισμό με τρία μηδενικά στα πρώτα τρία ψηφία. Ο πρώτος ανθρακωρύχος που θα λύσει αυτό το πρόβλημα θα μεταδώσει την απάντησή τους στο δίκτυο και θα ανταμειφθεί με bitcoin. Το μπλοκ τότε θα θεωρηθεί επαληθευμένο και θα προστεθεί στο μπλοκ. Αυτό το παζλ είναι μια αναπαράσταση του τύπου του παζλ που θα πρέπει να λύσει ένας ανθρακωρύχος Bitcoin και όχι ένα πραγματικό παζλ. 

Δυσκολία επιβεβαίωσης

Ένα τυπικό μπλοκ Bitcoin απαιτεί εκατομμύρια κατακερματισμούς για την επίλυση του παζλ. Στο Bitcoin blockchain, η πολυπλοκότητα του παζλ αλλάζει κάθε 2.016 μπλοκ για να διασφαλιστεί ότι ο μέσος χρόνος επιβεβαίωσης του μπλοκ διαρκεί δέκα λεπτά. Επομένως, είναι πιθανό το πρόβλημα να γίνει ευκολότερο να επιλυθεί εάν οι επιβεβαιώσεις διαρκούν περισσότερο από δέκα λεπτά. Παρόλο που, συνήθως, τα προβλήματα γίνονται πιο δύσκολα για επίλυση, γεγονός που το έκανε πολύ ακριβό και απαιτούσε πολύ χρόνο για την επιβεβαίωση των μπλοκ. 

Αρχικά, το bitcoin θα μπορούσε να εξορύσσεται χρησιμοποιώντας μάρκες υπολογιστών ποιότητας καταναλωτή. Ωστόσο, λόγω αυτής της αύξησης της δυσκολίας, η εξόρυξη bitcoin απαιτεί επί του παρόντος τεράστια ισχύ κατακερματισμού και η βιομηχανία χρησιμοποιεί τσιπ ολοκληρωμένου κυκλώματος για συγκεκριμένες εφαρμογές (ASIC). Τα ASIC είναι ειδικά προσαρμοσμένα για εξόρυξη bitcoin, αντί για λειτουργίες γενικού σκοπού. Αυτά τα τσιπ είναι επίσης απίστευτα ακριβά, γεγονός που οδήγησε σε μια επιλεγμένη ομάδα ή ομάδα ανθρακωρύχων που κυριαρχούν στο μερίδιο του λέοντος στη δραστηριότητα εξόρυξης bitcoin. 

Αποκλεισμός κατά μπλοκ

Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι ότι κάθε μπλοκ περιέχει το επιλυμένο κατακερματισμό από το γονικό ή το προηγούμενο μπλοκ. Κάθε νέο μπλοκ απαιτεί κατακερματισμό του γονικού μπλοκ, διασφαλίζοντας μια χρονολογική σειρά αποκλεισμού. Για παράδειγμα, ο κατακερματισμός του μπλοκ 30 είναι απαραίτητος για το μπλοκ 31. Το μπλοκ 31 δεν μπορεί να υπάρχει έως ότου επαληθευτεί και προστεθεί στο μπλοκ 30. Αυτό εγγυάται ότι κάθε μπλοκ συνδέεται μέχρι το πρώτο μπλοκ, το οποίο συνήθως αναφέρεται ως «μπλοκ γένεσης». Για να αλλάξετε οποιοδήποτε μεμονωμένο μπλοκ απαιτείται ταυτόχρονη αλλαγή κάθε προηγούμενου μπλοκ. Τέλος, κάθε μπλοκ είναι αμετάβλητο, το οποίο και πάλι σημαίνει ότι μόλις πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή, δεν μπορεί να αντιστραφεί. Αυτό διασφαλίζει περαιτέρω ότι μετά την προσθήκη των μπλοκ εντός του blockchain δεν μπορεί να τροποποιηθεί. 

Προμήθεια

Η προσφορά Bitcoin περιορίζεται σε 21 εκατομμύρια bitcoin, το οποίο εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί γύρω στο 2140. Το ποσό του bitcoin που ανταμείβεται στους ανθρακωρύχους μειώνεται στο ήμισυ κάθε 210.000 μπλοκ. Επομένως, η ανταμοιβή θα συνεχίσει να χωρίζεται έως ότου δημιουργηθεί το bitcoin του 21ου εκατομμυρίου, οπότε οι ανθρακωρύχοι θα λαμβάνουν μόνο χρεώσεις συναλλαγής. 

Γιατί μην εξαπατάτε τους ανθρακωρύχους? 

Το Bitcoin έχει βαθιά ρίζα στην κρυπτογραφία, στην επιστήμη των υπολογιστών, στα οικονομικά και σε διάφορους άλλους κλάδους. Ένας από αυτούς τους κλάδους τυχαίνει να είναι η θεωρία παιχνιδιών, η οποία χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα για να προβλέψει πώς οι ορθολογικοί παίκτες θα αντιδράσουν όταν δίδονται μεμονωμένες επιλογές ή καταστάσεις. Το Bitcoin χρησιμοποιεί έννοιες θεωρίας παιχνιδιών για να δώσει κίνητρα στην επιθυμητή δράση των ανθρακωρύχων και των χρηστών.

Πώς διαφέρει το Ethereum από το Bitcoin

Blockchain Εξηγείται από τον Joe Lubin

Πώς διαφέρει το Ethereum από το Bitcoin

Δες το βίντεο

Πώς λειτουργεί το Ethereum Blockchain

Το Ethereum blockchain λειτουργεί παρόμοια με το blockchain Bitcoin, αλλά με αρκετές σημαντικές διαφορές. 

Λογαριασμοί: Διευθύνσεις Πορτοφολιού

Υπάρχουν δύο τύποι λογαριασμών Ethereum:

 • Λογαριασμοί συμβολαίου
 • Λογαριασμοί εξωτερικής ιδιοκτησίας (EOA)

Οι λογαριασμοί εξωτερικής ιδιοκτησίας μοιάζουν με τις διευθύνσεις Bitcoin και ελέγχονται από ιδιωτικά κλειδιά. Οι λογαριασμοί Ethereum έχουν επίσης δημόσιες και ιδιωτικές διευθύνσεις για να αλληλεπιδρούν οι χρήστες για τη μεταφορά αιθέρα. Οι λογαριασμοί συμβολαίου, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία με έξυπνα συμβόλαια, ελέγχονται από τον κωδικό σύμβασης και ενεργοποιούνται μέσω EOA. Απαιτείται Ether για κάθε συναλλαγή στο δίκτυο (λογαριασμοί συμβολαίου και EOA) για την αποφυγή κακόβουλων επιθέσεων, όπως το spam spamming. 

Συναλλαγές

Το δίκτυο Ethereum απαιτεί από τους χρήστες να πληρώνουν τέλη συναλλαγής όταν χρησιμοποιούν το blockchain. Αυτό προστατεύει το blockchain Ethereum από επιπόλαια ή κακόβουλα υπολογιστικά καθήκοντα, όπως οι χρήστες που ανεβάζουν ανεπιθύμητο περιεχόμενο στο δίκτυο με υπερβολικό αριθμό άχρηστων συναλλαγών. Όσο πιο περίπλοκη είναι η συναλλαγή (περισσότερες γραμμές κώδικα), τόσο πιο ακριβά τα τέλη. Αυτά τα τέλη καταβάλλονται σε αιθέρα (ETH) και αναφέρονται ως «τιμή φυσικού αερίου». 

Δίκτυο Ethereum

Όπως και το bitcoin, το Ethereum χρησιμοποιεί κόμβους που λειτουργούν εθελοντικά για να επαληθεύσει τις σωστές συναλλαγές στο blockchain. Οι κόμβοι περιέχουν πληροφορίες όπως: 

 • ολόκληρο το ιστορικό συναλλαγών Ethereum
 • τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των έξυπνων συμβάσεων
 • τα υπόλοιπα λογαριασμών
 • και πολλα ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν δύο τύποι κόμβων

 • ΕΝΑ πλήρης κόμβος συγχρονίζει το blockchain κατεβάζοντας ολόκληρη την αλυσίδα, από το μπλοκ γένεσης (πρώτο μπλοκ) στο τρέχον μπλοκ. 
 • ΕΝΑ ελαφρύς κόμβος δεν κάνει λήψη ολόκληρης της αλυσίδας, αλλά μπορεί ακόμα να επαληθεύσει αποτελεσματικά τις συναλλαγές. 

Οι κόμβοι δεν αντιστοιχούν στο blockchain Ethereum. Ωστόσο, όλοι οι ανθρακωρύχοι τρέχουν συνήθως έναν πλήρη κόμβο για την επικύρωση και την αναμετάδοση των συναλλαγών Ethereum αποτελεσματικά. Δεδομένου ότι τόσο οι ανθρακωρύχοι όσο και οι μη ανθρακωρύχοι εκτελούν επικύρωση και αναμετάδοση με λειτουργικούς κόμβους, όλοι συμμετέχουν στη διαδικασία συναίνεσης. 

Η εικονική μηχανή Ethereum

Στη βάση αυτών των προγραμματιζόμενων εφαρμογών είναι η Ethereum Virtual Machine (EVM), η οποία είναι το εκτελέσιμο και αξιόπιστο περιβάλλον για έξυπνες συμβάσεις. Η EVM εκτελεί ένα συμβόλαιο με οποιουσδήποτε κανόνες προγραμματίζει αρχικά ο προγραμματιστής, όπως την αποστολή χρημάτων από την Alice στον Bob. Το δίκτυο αποτελείται από χιλιάδες υπολογιστές που επεξεργάζονται την εκτέλεση των προγραμμάτων. Επομένως, κάθε κόμβος στο δίκτυο Ethereum εκτελεί στην πραγματικότητα το EVM και, κατά συνέπεια, κάθε κόμβος εκτελεί τον ίδιο κώδικα. Το EVM μπορεί να εκτελέσει αυτά τα προγράμματα μέσω γλώσσας bytecode. Ωστόσο, οι προγραμματιστές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα προγραμματισμού Ethereum Solidity για να γράψουν έξυπνες συμβάσεις και άλλες πιο προηγμένες εφαρμογές. 

Πώς λειτουργεί το Ethereum Mining?

Οι ανθρακωρύχοι Ethereum επαληθεύουν τις νόμιμες συναλλαγές και δημιουργούν νέο αιθέρα ως ανταμοιβή για την εργασία τους. 

Μια συναλλαγή θεωρείται επαληθευμένη όταν ο ανθρακωρύχος λύσει ένα κρυπτογραφικό (μαθηματικό) παζλ. Παρόμοια με το Bitcoin, το Ethereum χρησιμοποιεί ένα πρωτόκολλο απόδειξης εργασίας (PoW), το οποίο έχει έναν ευρύ στόχο να αποτρέψει τις κυβερνοεπιθέσεις από οποιαδήποτε οντότητα ή ομάδα. Μία αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ της εξόρυξης Bitcoin και της εξόρυξης Ethereum είναι ο χρόνος επιβεβαίωσης του μπλοκ. Ενώ μια επιβεβαίωση μπλοκ Bitcoin απαιτεί κατά μέσο όρο 10 λεπτά, ένα μπλοκ Ethereum επιβεβαιώνεται σε περίπου 14 δευτερόλεπτα. Και όπως και το Bitcoin, ο αλγόριθμος προσαρμόζει αυτόματα τη δυσκολία των κρυπτογραφικών προβλημάτων, έτσι ώστε ο μέσος χρόνος αποκλεισμού να είναι 14 δευτερόλεπτα. 

Με το Bitcoin, οι ανθρακωρύχοι εργάζονται συχνά για να εξορύξουν το ίδιο μπλοκ και μερικές φορές αυτά τα μπλοκ επιβεβαιώνονται σε πολύ παρόμοιες στιγμές, οπότε το πρώτο είναι μια ανταμοιβή και προστίθεται στην υπάρχουσα αλυσίδα, ενώ το δεύτερο επιβεβαιωμένο μπλοκ ονομάζεται «ορφανό». 

Στο Bitcoin, τα ορφανά μπλοκ είναι ως επί το πλείστον άχρηστα και δεν αποτελούν μέρος της κύριας αλυσίδας. Το Ethereum λειτουργεί χρησιμοποιώντας μια παρόμοια ιδέα που ονομάζεται πρωτόκολλο GHOST (Greedy Heaviest Observed Subtree), το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι η αλυσίδα με τους περισσότερους υπολογισμούς που γίνονται πάνω του (όχι απαραίτητα το μακρύτερο) είναι η κύρια blockchain Ethereum. 

Ο γρήγορος χρόνος αποκλεισμού του Ethereum οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των ορφανών μπλοκ, τα οποία αναφέρονται ως “θείοι” στο blockchain Ethereum. Η κύρια διαφορά είναι ότι η Ethereum ενθαρρύνει τους θείους εξόρυξης και παρέχει μια ανταμοιβή, σε αντίθεση με το Bitcoin, το οποίο επιβραβεύει μόνο το πρώτο επιβεβαιωμένο μπλοκ.

Το Mining Uncles παρέχει δύο σημαντικά οφέλη

 • Μειώνει τη συγκέντρωση με την παροχή κινήτρων σε μεμονωμένους ανθρακωρύχους να εξορύσσουν ορφανά μπλοκ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συμμετέχουν σε μια μεγάλη δεξαμενή εξόρυξης επειδή μπορούν ακόμα να λάβουν ανταμοιβή. 
 • Αυξάνει την ασφάλεια της αλυσίδας επειδή όλα τα μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων των θείων, πρέπει να ακολουθήσουν το ίδιο πρωτόκολλο εξόρυξης, το οποίο αυξάνει την ποσότητα εργασίας στην κύρια (βαρύτερη) αλυσίδα. 

Απόδειξη πονταρίσματος

Το δίκτυο Ethereum χρησιμοποιεί επί του παρόντος τον αλγόριθμο απόδειξης εργασίας και θα αλλάξει σε αλγόριθμο απόδειξης συμμετοχής που ονομάζεται Casper. 

Η απόδειξη πονταρίσματος (PoS) είναι ένας αλγόριθμος συναίνεσης που απαιτεί από κάθε ανθρακωρύχο να κατέχει ένα μερίδιο στο εγγενές νόμισμα, αιθέρα σε αυτήν την περίπτωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα πρωτόκολλα PoS τα ίδια, αλλά είναι παρόμοια όσον αφορά τη βασική ιδέα. Πρωτόκολλα απόδειξης εργασίας (PoW), όπως Bitcoin, προσπάθεια εξόρυξης ανταμοιβών (επικυρώσεις) με μεμονωμένα bitcoin. Ο αλγόριθμος Proof of Stake Casper είναι ένα έξυπνο συμβόλαιο, στο οποίο οι ανθρακωρύχοι – τώρα αναφέρονται ως “επικυρωτές” – πρέπει να στείλουν μια κατάθεση ή “ποντάρισμα” στο συμβόλαιο Casper. Οι επικυρωτές ή οι στοιχητές τώρα κάνουν εναλλακτικά προτάσεις και ψηφοφορία στο επόμενο μπλοκ, ο καθένας έχει μία ψήφο ανά μπλοκ. Οι ψήφοι σταθμίζονται επίσης από το ποσό του στοιχήματος, οπότε ένας επικυρωτής που στοιχηματίζει 100 ETH θα έχει μια πιο ουσιαστική ψήφο από έναν επικυρωτή που στοιχηματίζει 40 ETH. Εάν αυτοί οι επικυρωτές παράγουν κάτι που το πρωτόκολλο Casper θεωρεί άκυρο, τότε οι επικυρωτές χάνουν το μερίδιό τους, γεγονός που δίνει κίνητρα στους επικυρωτές να ακολουθήσουν τη συναίνεση. 

Τι είναι ο Αιθέρας?

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να αγοράσετε αιθέρα, το κρυπτογράφηση που είναι εγγενές στο Ethereum blockchain. Ο απλούστερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό σε ένα από τα πολλά ευρέως χρησιμοποιούμενα χρηματιστήρια κρυπτογράφησης, όπως το Coinbase ή το Kraken. Αυτές οι ανταλλαγές σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα πορτοφόλι Ethereum ώστε να μπορείτε να αγοράσετε, να πουλήσετε, να στείλετε και να λάβετε αιθέρα από οποιονδήποτε άλλον που έχει επίσης ένα πορτοφόλι blockchain που μπορεί να στείλει και να λάβει αιθέρα.

Όταν αγοράζετε αιθέρα, η συναλλαγή σας γίνεται μέρος ενός μπλοκ στο blockchain Ethereum. Αυτό το μπλοκ περιέχει ένα αρχείο των πιο πρόσφατων συναλλαγών Ethereum που έχουν πραγματοποιηθεί οπουδήποτε στον κόσμο από οποιονδήποτε εκτελεί το πρωτόκολλο Ethereum. Περιλαμβάνει επίσης μια εγγραφή κρυπτογραφικού κατακερματισμού (μαθηματικός αλγόριθμος) του πιο πρόσφατα επικυρωμένου μπλοκ στο blockchain Ethereum.

Αυτό το μπλοκ με το αρχείο συναλλαγών σας δεν θα γίνει μέρος του blockchain Ethereum έως ότου ένας από τους πολλούς υπολογιστές που εκτελούν το δίκτυο Ethereum λύνει ή ανακαλύψει το κρυπτογραφικό κατακερματισμό που ταιριάζει με το μοναδικό κατακερματισμό που συνδέεται με αυτό το μπλοκ. Αυτή η διαδικασία επίλυσης είναι κοινώς γνωστή ως «εξόρυξη». Όταν το κατακερματισμό επιλυθεί ή ανακαλυφθεί, το μπλοκ με την εγγραφή συναλλαγών σας προστίθεται αμέσως στο τέλος του blockchain που διατηρείται από κάθε έναν από αυτούς τους υπολογιστές και η συναλλαγή σας γίνεται μέρος της μόνιμης εγγραφής του Ethereum blockchain.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι “αιθέρες” και “Ethereum” χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά για να αναφερθούν στην κρυπτογράφηση που λειτουργεί στο blockchain Ethereum. Αυτό δεν είναι τεχνικά σωστό, καθώς ο αιθέρας είναι ο όρος για το διακριτικό κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται στην πλατφόρμα Ethereum blockchain. Εάν επρόκειτο να αντιπροσωπεύσουμε αυτήν τη σχέση όσον αφορά το λογισμικό υπολογιστών (το οποίο είναι), το Ethereum θα ήταν το λειτουργικό σύστημα και ο αιθέρας θα ήταν η εφαρμογή. Σε αναλογία λογισμικού εκτός υπολογιστή, το Ethereum είναι συγκρίσιμο με ένα όχημα ενώ ο αιθέρας λειτουργεί ως καύσιμο που τροφοδοτεί και επιτρέπει στο μηχάνημα να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Μάθετε περισσότερα για την τεχνολογία blockchain

 • Γνωσιακή βάση Τι είναι το Ethereum?
 • Εταιρικές περιπτώσεις EthereumBlockchain και εφαρμογές από τη βιομηχανία
 • ConsenSys AcademyBlockchain και Ethereum εκπαίδευση για αρχάριους, προγραμματιστές και επιχειρήσεις

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map