Ένα γλωσσάριο Blockchain για αρχάριους

Contents

ΕΝΑ

Διεύθυνση (Διεύθυνση Πορτοφολιού)

Χρησιμοποιείται για την αποστολή και λήψη συναλλαγών σε δίκτυο blockchain. Μια διεύθυνση είναι αλφαριθμητική συμβολοσειρά χαρακτήρων, η οποία μπορεί επίσης να αναπαρασταθεί ως κωδικός QR με δυνατότητα σάρωσης.

Airdrop

Μια μέθοδος διανομής διακριτικών που χρησιμοποιείται για την αποστολή κρυπτονομισμάτων ή διακριτικών σε διευθύνσεις πορτοφολιών. Μερικές φορές τα airdrops χρησιμοποιούνται για σκοπούς μάρκετινγκ με αντάλλαγμα απλές εργασίες όπως αναδημοσιεύσεις, παραπομπές ή λήψεις εφαρμογών.

Χάσμα αέρα

Μια μέθοδος για την ασφάλεια υπολογιστών στους οποίους η συσκευή δεν συνδέεται στο Διαδίκτυο ή σε άλλα ανοιχτά δίκτυα.


Altcoin

Οποιαδήποτε εναλλακτική λύση ψηφιακού νομίσματος έναντι του Bitcoin. Πολλά altcoins είναι πιρούνια [δείτε παρακάτω για ορισμό] του Bitcoin με μικρές αλλαγές (π.χ. Litecoin).

AML (Κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες)

Κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ένα σύνολο διεθνών νόμων που θεσπίστηκαν για να μειώσουν τη δυνατότητα εγκληματικών οργανώσεων ή ατόμων να ξεπλένουν χρήματα μέσω κρυπτονομισμάτων.

API (Διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών)

Διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών. Ένας διαμεσολαβητής λογισμικού που επιτρέπει σε δύο ξεχωριστές εφαρμογές να επικοινωνούν μεταξύ τους. Τα API ορίζουν μεθόδους επικοινωνίας μεταξύ διαφόρων συστατικών.

ASIC (Ειδικό ολοκληρωμένο κύκλωμα εφαρμογής)

Συγκεκριμένο ολοκληρωμένο κύκλωμα εφαρμογής. Τα ASIC είναι τσιπ σιλικόνης σχεδιασμένα για να κάνουν μια συγκεκριμένη εργασία. Στη χρήση ASIC για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, το ASIC θα πραγματοποιήσει έναν υπολογισμό για να βρει τιμές που παρέχουν την επιθυμητή λύση όταν τοποθετηθεί σε αλγόριθμο κατακερματισμού.

σι

Bitcoin (BTC)

Το πρώτο κρυπτογράφηση βασισμένο στο blockchain Proof of Work. Το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2009 από τον Satoshi Nakomoto – ένα ψευδώνυμο για ένα άτομο του οποίου η πραγματική ταυτότητα είναι άγνωστη – και η έννοια της κρυπτογράφησης περιγράφηκε σε μια Λευκή Βίβλο με τίτλο “Bitcoin: Ένα ηλεκτρονικό σύστημα μετρητών Peer-to-Peer.

Blockchain

Ένα συναινετικό ψηφιακό καθολικό που αποτελείται από αμετάβλητα, ψηφιακά εγγεγραμμένα δεδομένα σε πακέτα που ονομάζονται μπλοκ. Κάθε μπλοκ είναι «αλυσοδεμένο» στο επόμενο μπλοκ χρησιμοποιώντας κρυπτογραφική υπογραφή. Αυτό επιτρέπει στα blockchains να λειτουργούν σαν καθολικό, το οποίο μπορεί να μοιραστεί και να έχει πρόσβαση από οποιονδήποτε έχει τα κατάλληλα δικαιώματα. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το blockchain.

Ύψος μπλοκ

Ο αριθμός των μπλοκ που συνδέονται μεταξύ τους στο blockchain. Για παράδειγμα, το Height 0 θα ήταν το πρώτο μπλοκ, το οποίο ονομάζεται επίσης Genesis Block.

Αποκλεισμός επιβράβευσης

Η ανταμοιβή που δίνεται σε έναν ανθρακωρύχο αφού έχει κατακερματιστεί με επιτυχία ένα μπλοκ συναλλαγών. Οι ανταμοιβές μπλοκ μπορεί να είναι ένα μείγμα κερμάτων και τελών συναλλαγής. Η σύνθεση εξαρτάται από την πολιτική που χρησιμοποιείται από την εν λόγω κρυπτογράφηση και από το εάν όλα τα νομίσματα έχουν ήδη εξορυχθεί επιτυχώς. Η τρέχουσα επιβράβευση μπλοκ για το δίκτυο Bitcoin είναι 12,5 bitcoin ανά μπλοκ.

Bounty / Bug Bounty

Μια ανταμοιβή που πληρώνεται για την ολοκλήρωση μιας συγκεκριμένης εργασίας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τον εντοπισμό ευπάθειας κώδικα, τη δημιουργία περιεχομένου, το σχεδιασμό έργων, την έρευνα, τις μεταφράσεις, τον κοινωνικό αντίκτυπο και πολλά άλλα.

ντο

Πελάτης

Λογισμικό που αποκτά πρόσβαση σε ένα blockchain μέσω ενός τοπικού υπολογιστή και βοηθά στην επεξεργασία συναλλαγών. Ένας πελάτης συνήθως περιλαμβάνει ένα πορτοφόλι λογισμικού κρυπτογράφησης.

Κέρμα

Ένα νόμισμα ή altcoin είναι μια αναπαράσταση της ψηφιακής αξίας περιουσιακών στοιχείων που δημιουργείται μέσω του δικού τους ανεξάρτητου blockchain.

Cold Wallet / Cold Storage

Ένα πορτοφόλι χωρίς σύνδεση που δεν είναι ποτέ συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο. Αυτά τα πορτοφόλια προστατεύουν τα κρυπτονομίσματα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Επιβεβαίωση / Επιβεβαίωση μπλοκ

Μια επιβεβαίωση σημαίνει ότι το δίκτυο έχει επαληθεύσει τη συναλλαγή blockchain. Αυτό συμβαίνει μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως εξόρυξη, σε ένα σύστημα απόδειξης εργασίας (π.χ. Bitcoin). Μόλις μια συναλλαγή επιβεβαιωθεί επιτυχώς, θεωρητικά δεν μπορεί να αντιστραφεί ή να ξοδευτεί διπλά. Όσο περισσότερες επιβεβαιώσεις έχει μια συναλλαγή, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επίθεση διπλής δαπάνης.

Ομοφωνία

Η διαδικασία που χρησιμοποιείται από μια ομάδα που αποτελείται από συνομηλίκους που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της κατανεμημένης χρήσης καθολικών. Ο τρόπος επίτευξης συναίνεσης σχετικά με τη χρήση του περιεχομένου του καθολικού.

Κρυπτονόμισμα

Ψηφιακό νόμισμα που βασίζεται σε μαθηματικά και χρησιμοποιεί τεχνικές κρυπτογράφησης για τη ρύθμιση της δημιουργίας μονάδων νομίσματος καθώς και την επαλήθευση της μεταφοράς χρημάτων. Τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν ανεξάρτητα από μια κεντρική τράπεζα.

Κρυπτογράφηση

Μια μέθοδος για ασφαλή επικοινωνία χρησιμοποιώντας κώδικα. Η κρυπτογραφία συμμετρικού κλειδιού χρησιμοποιείται από διάφορα δίκτυα blockchain για μεταφορά κρυπτονομισμάτων. Οι διευθύνσεις Blockchain που δημιουργούνται για πορτοφόλια συνδυάζονται με ιδιωτικά κλειδιά που επιτρέπουν τη μεταφορά κρυπτονομισμάτων. Τα συζευγμένα δημόσια και ιδιωτικά κλειδιά επιτρέπουν το ξεκλείδωμα χρημάτων.

ρε

DAO (ψηφιακή αποκεντρωμένη αυτόνομη οργάνωση)

Επίσης γνωστό ως ψηφιακός αποκεντρωμένος αυτόνομος οργανισμός (DAO). Εναλλακτικά, το πρώτο γνωστό παράδειγμα ενός DAO ονομάστηκε The DAO. Το DAO χρησίμευσε ως μια μορφή επενδυτικού κεφαλαίου επιχειρηματικού κεφαλαίου, που επιδιώκει να παρέχει στις επιχειρήσεις νέα αποκεντρωμένα επιχειρηματικά μοντέλα. Με βάση το Ethereum, ο κώδικας του DAO ήταν ανοιχτού κώδικα. Ο οργανισμός έθεσε το ρεκόρ για το πιο πολυχρηματοδοτούμενο έργο το 2016, ωστόσο, αυτά τα χρήματα είχαν κλαπεί εν μέρει από χάκερ. Το χάκερ προκάλεσε ένα σκληρό πιρούνι Ethereum που οδήγησε στη δημιουργία του Ethereum Classic.

Αποκέντρωση

Η μεταφορά εξουσίας και ευθύνης από έναν κεντρικό οργανισμό, κυβέρνηση ή κόμμα σε ένα κατανεμημένο δίκτυο.

Αποκεντρωμένη εφαρμογή (dapp)

Μια ανοιχτή πηγή, εφαρμογή λογισμικού με κώδικα backend που εκτελείται σε αποκεντρωμένο δίκτυο peer-to-peer και όχι σε κεντρικό διακομιστή.

Αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi)

Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση – που συχνά ονομάζεται DeFi ή ανοιχτή χρηματοδότηση – αναφέρεται στην αλλαγή παραδείγματος που επιτρέπει η αποκεντρωμένη τεχνολογία, ιδίως τα δίκτυα blockchain. Το DeFi αντιπροσωπεύει μια αλλαγή από ένα κεντρικό και κλειστό χρηματοπιστωτικό σύστημα σε μια παγκόσμια προσβάσιμη οικονομία που βασίζεται σε ανοιχτά πρωτόκολλα που είναι διαλειτουργικά, προγραμματιζόμενα και συνθετικά.

Κατάθεση

Ψηφιακή ιδιοκτησία που συνάπτεται με διαφορετικό συμβαλλόμενο μέρος, έτσι ώστε εάν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις ότι η ιδιοκτησία χάνεται αυτόματα στον προσδιοριζόμενο αντισυμβαλλόμενο.

Ψηφιακό στοιχείο

Ένα ψηφιακό εμπόρευμα που είναι σπάνιο, ηλεκτρονικά μεταβιβάσιμο και άυλο με αγοραία αξία.

Ψηφιακή ταυτότητα

Μια διαδικτυακή ή δικτυακή ταυτότητα που έχει υιοθετηθεί από άτομο, οργανισμό ή ηλεκτρονική συσκευή.

Ψηφιακή υπογραφή

Ένας κωδικός που δημιουργείται με κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού και επισυνάπτεται σε ένα ηλεκτρονικά μεταδιδόμενο έγγραφο προκειμένου να επαληθευτεί το περιεχόμενο του εγγράφου.

Κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας (DDoS)

Ένας τύπος επίθεσης στον κυβερνοχώρο στον οποίο ο δράστης κατακλύζει συνεχώς το σύστημα με αιτήματα προκειμένου να αποτρέψει την παροχή νόμιμων αιτημάτων.

Διανεμημένο καθολικό

Ένας τύπος βάσης δεδομένων που εξαπλώνεται σε πολλούς ιστότοπους, χώρες ή ιδρύματα. Οι εγγραφές αποθηκεύονται διαδοχικά σε ένα συνεχές καθολικό. Τα κατανεμημένα δεδομένα των καθολικών μπορούν να είναι είτε “άδεια” είτε “χωρίς διαβίβαση” για να ελέγχουν ποιος μπορεί να τα δει.

Δυσκολία

Η ιδέα που περιγράφει πόσο δύσκολο είναι να επαληθεύσετε μπλοκ σε ένα δίκτυο blockchain κατά την εξόρυξη Proof of Work. Στο δίκτυο Bitcoin, η δυσκολία της εξόρυξης προσαρμόζει τα μπλοκ κάθε 2016. Αυτό γίνεται για να διατηρηθεί ο χρόνος επαλήθευσης αποκλεισμού σε δέκα λεπτά.

Διπλή δαπάνη

Το συμβάν κατά το οποίο κάποιος στο δίκτυο Bitcoin προσπαθεί να στείλει μια συγκεκριμένη συναλλαγή bitcoin σε δύο διαφορετικούς παραλήπτες ταυτόχρονα. Ωστόσο, κάθε συναλλαγή bitcoin επιβεβαιώνεται ότι καθίσταται σχεδόν αδύνατο να το διπλασιάσετε. Όσο περισσότερες επιβεβαιώσεις έχει μια συγκεκριμένη συναλλαγή, τόσο μειωμένη είναι η πιθανότητα διπλής δαπάνης του bitcoin από τη συναλλαγή.

μι

Enterprise Ethereum Alliance (ΕΟΧ)

Μια ομάδα βασικών προγραμματιστών Ethereum, νεοσύστατων επιχειρήσεων και μεγάλων εταιρειών που συνεργάζονται για την εμπορευματοποίηση και χρήση του Ethereum για διαφορετικές επιχειρηματικές εφαρμογές.

EIP (Προτάσεις βελτίωσης Ethereum)

Οι προτάσεις βελτίωσης Ethereum (EIPs) περιγράφουν πρότυπα για την πλατφόρμα Ethereum, συμπεριλαμβανομένων των βασικών προδιαγραφών πρωτοκόλλου, API πελατών και προτύπων συμβολαίων.

Κρυπτογράφηση

Μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για το συνδυασμό ενός εγγράφου (απλό κείμενο) με μια μικρότερη σειρά δεδομένων που αναφέρεται ως «κλειδί» προκειμένου να παραχθεί μια έξοδος (ciphertext). Αυτή η έξοδος μπορεί να “αποκρυπτογραφηθεί” πίσω στο αρχικό απλό κείμενο από κάποιον άλλο που έχει το κλειδί.

Πρότυπο Token ERC20

Το ERC είναι η συντομογραφία του Ethereum Request for Comment και ακολουθεί ο αριθμός εκχώρησης του προτύπου. Το ERC20 είναι ένα τεχνικό πρότυπο για έξυπνες συμβάσεις που ακολουθούν οι περισσότερες μάρκες Ethereum. Αυτή η λίστα κανόνων δηλώνει τις απαιτήσεις που πρέπει να πληροί ένα διακριτικό για συμμόρφωση και λειτουργία εντός του δικτύου Ethereum.

Πρότυπο Token ERC721

Ένα μη εύχρηστο πρότυπο διακριτικών Ethereum. Αυτό το πρότυπο διακριτικού χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό ψηφιακό στοιχείο που δεν είναι εναλλάξιμο.

Αιθέρας (ETH)

Το Ether είναι το εγγενές νόμισμα του δικτύου blockchain Ethereum. Ο Ether – αναφέρεται επίσης ως ETH – λειτουργεί ως καύσιμο του οικοσυστήματος Ethereum ενεργώντας ως μέσο παροχής κινήτρων και τρόπου πληρωμής για τους συμμετέχοντες στο δίκτυο για την εκτέλεση βασικών λειτουργιών.

Αιθέριο

Ένα δημόσιο δίκτυο blockchain και μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα λογισμικού πάνω στην οποία οι προγραμματιστές δημιουργούν και εκτελούν εφαρμογές. 

EVM (Εικονική μηχανή Ethereum)

Το Ethereum Virtual Machine (EVM) είναι Turing ολοκληρωμένο και επιτρέπει σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε να εκτελέσει αυθαίρετο κώδικα EVM Byte. Όλοι οι κόμβοι Ethereum εκτελούνται στο EVM. Το έργο έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας. Είναι το σπίτι για έξυπνα συμβόλαια με βάση το blockchain Ethereum.

Ανταλλαγή

Ένα μέρος για την ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων. Οι κεντρικές ανταλλαγές, που λειτουργούν από εταιρείες όπως η Coinbase και η Gemini, λειτουργούν ως μεσάζοντες, ενώ οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές δεν έχουν κεντρική αρχή.

φά

Νόμισμα Fiat

Κυβερνητικό νόμισμα. Για παράδειγμα: Δολάρια ΗΠΑ (USD), Ευρώ (EUR), Yuan (CNY) και Γιεν (JPY)

Πιρούνι

Ένα πιρούνι δημιουργεί μια εναλλακτική έκδοση ενός blockchain και συχνά θεσπίζονται σκόπιμα για την εφαρμογή αναβαθμίσεων σε ένα δίκτυο. Τα Soft Forks αποδίδουν δύο αλυσίδες με κάποια συμβατότητα, ενώ τα Hard Forks δημιουργούν μια νέα έκδοση της αλυσίδας που πρέπει να υιοθετηθεί για να συνεχιστεί η συμμετοχή. Στην περίπτωση ενός αμφιλεγόμενου Hard Fork, αυτό μπορεί να δημιουργήσει δύο εκδόσεις ενός δικτύου blockchain.

σολ

Αέριο

Ένα μέτρο των υπολογιστικών βημάτων που απαιτούνται για μια συναλλαγή στο δίκτυο Ethereum που στη συνέχεια ισούται με μια αμοιβή για τους χρήστες του δικτύου που πληρώνονται σε μικρές μονάδες ETH που ορίζονται ως Gwei.

Genesis Block

Το αρχικό μπλοκ δεδομένων που υπολογίστηκε στην ιστορία ενός δικτύου blockchain.

Γκουέι

Ένα μικρό και κοινό όνομα ETH, και η μονάδα στην οποία καθορίζονται συχνά οι τιμές του φυσικού αερίου.

Η

Χασίσι

Μια συνάρτηση που λαμβάνει μια είσοδο και στη συνέχεια εξάγει μια αλφαριθμητική συμβολοσειρά γνωστή ως “τιμή κατακερματισμού” ή “ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα”. Κάθε μπλοκ στο blockchain περιέχει την τιμή κατακερματισμού που επικύρωσε τη συναλλαγή πριν ακολουθήσει η δική της τιμή κατακερματισμού. Οι παύλες επιβεβαιώνουν συναλλαγές στο blockchain.

Κατά το ήμισυ

Πολλά κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, διαθέτουν περιορισμένη προσφορά, γεγονός που τους καθιστά ένα σπάνιο ψηφιακό εμπόρευμα. Το συνολικό ποσό του Bitcoin που θα εκδοθεί ποτέ είναι 21 εκατομμύρια. Ο αριθμός των bitcoin που δημιουργούνται ανά μπλοκ μειώνεται 50% κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτό ονομάζεται «κατά το ήμισυ». Το τελευταίο μισό θα πραγματοποιηθεί το έτος 2140.

Σκληρό πιρούνι

Ένα σκληρό πιρούνι εμφανίζεται όταν υπάρχει μια αλλαγή στο blockchain που δεν είναι συμβατό με παλαιότερες εκδόσεις (δεν είναι συμβατό με παλαιότερες εκδόσεις), απαιτώντας έτσι από όλους τους συμμετέχοντες να κάνουν αναβάθμιση στη νέα έκδοση για να μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο δίκτυο.

Πορτοφόλι υλικού

Μια φυσική συσκευή – όπως το περίφημο Πορτοφόλι Ledger – που μπορεί να συνδεθεί στον ιστό και να αλληλεπιδράσει με διαδικτυακές ανταλλαγές, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ψυκτική αποθήκευση (δεν είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο).

Hot Wallet / Hard Storage

Ένα πορτοφόλι που συνδέεται απευθείας στο Διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή, για παράδειγμα ένα που βρίσκεται σε κεντρική ανταλλαγή. Τα καυτά πορτοφόλια θεωρείται ότι έχουν χαμηλότερη ασφάλεια από τα ψυκτικά συστήματα αποθήκευσης ή τα πορτοφόλια υλικού.

Υβριδικό μοντέλο συναίνεσης: PoS / PoW

Ένα υβριδικό μοντέλο συναίνεσης που χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό συναίνεσης Proof of Stake (PoS) και Proof of Work (PoW). Χρησιμοποιώντας αυτόν τον υβριδικό μηχανισμό συναίνεσης, τα μπλοκ επικυρώνονται όχι μόνο από τους ανθρακωρύχους, αλλά και από τους ψηφοφόρους (ενδιαφερόμενα μέρη) για να σχηματίσουν μια ισορροπημένη διακυβέρνηση δικτύου.

Εγώ

Αμετάβλητο

Η αδυναμία αλλαγής ή αλλαγής με την πάροδο του χρόνου. Ένα βασικό στοιχείο των δικτύων blockchain, όταν γράφονται σε ένα μπλοκ blockchain, τα δεδομένα δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Αυτό το αμετάβλητο παρέχει τη βάση για το εμπόριο και το εμπόριο να πραγματοποιούνται σε δίκτυα blockchain.

Αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO)

Μια αρχική προσφορά νομισμάτων (ονομάζεται επίσης ICO) συμβαίνει όταν ένα νέο κρυπτονομίσμα πωλεί προκαταβολικά κουπόνια με αντάλλαγμα το αρχικό κεφάλαιο.

Διαπλανητικό σύστημα αρχείων (IPFS)

Ένα αποκεντρωμένο σύστημα αποθήκευσης και αναφοράς αρχείων για το blockchain Ethereum. Το IFPS είναι ένα πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει την αποθήκευση και την κοινή χρήση υπερμέσων (κείμενο, ήχος, οπτικός) είναι ένας κατανεμημένος τρόπος χωρίς να βασίζεται σε ένα μόνο σημείο αποτυχίας. Αυτό το κατανεμημένο σύστημα αρχείων επιτρέπει στις εφαρμογές να εκτελούνται ταχύτερα, ασφαλέστερα και με μεγαλύτερη διαφάνεια.

κ

Γνωρίστε τον πελάτη σας (KYC)

Μια διαδικασία κατά την οποία μια επιχείρηση πρέπει να επαληθεύσει την ταυτότητα και τις βασικές πληροφορίες (διεύθυνση, χρηματοοικονομικά στοιχεία κ.λπ.) των πελατών τους. Για παράδειγμα, οι ισχύοντες κανονισμοί και νόμοι απαιτούν από τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διατηρούν και να αναφέρουν τα προσωπικά στοιχεία και τις συναλλαγές των πελατών.

μεγάλο

Ρευστότητα

Η διαθεσιμότητα ρευστών περιουσιακών στοιχείων σε μια εταιρεία ή αγορά. Ένα περιουσιακό στοιχείο θεωρείται πιο ρευστό εάν μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μετρητά. Όσο δυσκολότερη είναι η δυνατότητα μετατροπής ενός περιουσιακού στοιχείου σε μετρητά τόσο πιο ρευστοποιήσιμο το περιουσιακό στοιχείο Για παράδειγμα, τα αποθέματα θεωρούνται σχετικά ρευστά περιουσιακά στοιχεία, καθώς μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μετρητά, ενώ τα ακίνητα θεωρούνται μη ρευστά περιουσιακά στοιχεία. Η ρευστότητα ενός περιουσιακού στοιχείου επηρεάζει το δυναμικό κινδύνου και την τιμή αγοράς.

Υγρή δημοκρατία (αντιπροσωπευτική δημοκρατία)

Ένα κυβερνητικό σύστημα όπου οι ψήφοι μπορούν να μεταβιβαστούν ή να πληρώνονται σε άλλα άτομα, όπως φίλοι, πολιτικοί ή ειδικοί σε θέματα. Για παράδειγμα, σε μια υγρή δημοκρατία, ο Μπομπ θα μπορούσε να δώσει στην Άλις την ψήφο του και στη συνέχεια η Άλις να ψηφίσει τόσο τον εαυτό της όσο και τον Μπομπ. Μια υγρή δημοκρατία διερευνήθηκε ως μηχανισμός διακυβέρνησης για αποκεντρωμένους αυτόνομους οργανισμούς όπου κάθε συμμετέχων μπορεί να ψηφίσει ή να μεταβιβάσει την ψήφο του σε άλλο άτομο.

Μ

Mainnet

Το πρωτεύον δίκτυο όπου πραγματοποιούνται πραγματικές συναλλαγές σε ένα συγκεκριμένο κατανεμημένο καθολικό. Για παράδειγμα, το Ethereum mainnet είναι το δημόσιο blockchain όπου πραγματοποιείται επικύρωση και συναλλαγές δικτύου.

Καπάκι αγοράς

Σύντομη για κεφαλαιοποίηση αγοράς, αυτός ο όρος αναφέρεται στη συνολική αξία που διατηρείται σε μια συγκεκριμένη βιομηχανία, αγορά, εταιρεία ή περιουσιακό στοιχείο. Για μια εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, το ανώτατο όριο αγοράς είναι η συνολική αγοραία αξία του δολαρίου των εκκρεμών μετοχών μιας εταιρείας. Για το Bitcoin ή το Ethereum, το συνολικό ανώτατο όριο αγοράς αντικατοπτρίζει την τρέχουσα υπάρχουσα προσφορά κατά την τιμή αγοράς.

Merkle Tree

Merkle δέντροΠαρόμοια με την έννοια ενός οικογενειακού δέντρου, όπου ένας γονικός κλάδος χωρίζεται σε κλαδιά παιδιών, το οποίο στη συνέχεια παρέκταση σε κλαδιά εγγονών. Ένα δέντρο merkle είναι μια δομή δεδομένων στην οποία μια συνάρτηση κωδικού κατακερματισμού (κρυπτογραφικός κώδικας) χωρίζεται σε μικρότερους κλάδους. Στο διάγραμμα το Hash γίνεται “Hash 0” και “Hash 1”, το οποίο στη συνέχεια χωρίζεται ξανά και αντιπροσωπεύεται στο blockchain. Αυτός ο τύπος δομής δεδομένων επιτρέπει την ταχύτερη επαλήθευση σε ένα δίκτυο blockchain.

Εξόρυξη

Η διαδικασία με την οποία τα “μπλοκ” ή οι συναλλαγές επαληθεύονται και προστίθενται σε ένα blockchain. Για να επαληθεύσει ένα μπλοκ ένας ανθρακωρύχος πρέπει να χρησιμοποιήσει έναν υπολογιστή για να λύσει ένα κρυπτογραφικό πρόβλημα. Μόλις ο υπολογιστής επιλύσει το πρόβλημα, το μπλοκ θεωρείται “εξόρυξη” ή επαληθευμένο. Στο blockchain Bitcoin ή Ethereum, ο πρώτος υπολογιστής που εξόρυξε ή επαληθεύει το μπλοκ λαμβάνει bitcoin ή αιθέρα, αντίστοιχα.

Multi Signature (MultiSig)

Ένα πορτοφόλι crypto-asset που απαιτεί πρόσβαση σε πολλά κλειδιά. Συνήθως, απαιτείται ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων για την έγκριση ή «υπογραφή» μιας συναλλαγής προτού μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο πορτοφόλι. Αυτό διαφέρει από τα περισσότερα πορτοφόλια που απαιτούν μόνο μία υπογραφή για την έγκριση μιας συναλλαγής.

Ν

Κόμβος (Πλήρης κόμβος)

Οποιοσδήποτε υπολογιστής είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο blockchain αναφέρεται ως κόμβος. Ένας πλήρης κόμβος είναι ένας υπολογιστής που μπορεί να επικυρώσει πλήρως τις συναλλαγές και να κατεβάσει ολόκληρα τα δεδομένα ενός συγκεκριμένου blockchain. Αντίθετα, ένας «ελαφρύς» ή «ελαφρύς» κόμβος δεν κατεβάζει όλα τα κομμάτια των δεδομένων ενός blockchain και χρησιμοποιεί μια διαφορετική διαδικασία επικύρωσης.

Non-Fungible Token (NFT)

Το Fungibility αναφέρεται στην ικανότητα ενός αντικειμένου να ανταλλάσσεται με άλλο. Για παράδειγμα, ένα μεμονωμένο δολάριο θεωρείται εύφλεκτο καθώς μπορούμε να ανταλλάξουμε δολάρια μεταξύ τους. Τα έργα τέχνης θεωρούνται συνήθως μη εύφλεκτα καθώς οι πίνακες, τα γλυπτά ή τα αριστουργήματα είναι πιθανό να είναι άνισα ως προς την ποιότητα ή την αξία. Ένα μη εύχρηστο διακριτικό είναι ένας τύπος διακριτικού που είναι ένα μοναδικό ψηφιακό στοιχείο και δεν έχει ίσο διακριτικό. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα όπως ο αιθέρας που είναι εύφλεκτα στη φύση.

Ο

Μαντείο

Συνήθως, ένα μαντείο είναι κάθε οντότητα ή άτομο στο οποίο βασίζεται η αναφορά του αποτελέσματος ενός συμβάντος. Σε ένα δίκτυο blockchain ένα oracle (ανθρώπινο ή μηχάνημα) βοηθά στην επικοινωνία δεδομένων σε ένα έξυπνο συμβόλαιο το οποίο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση ενός συμβάντος ή συγκεκριμένου αποτελέσματος.

Π

P2P (Peer-to-peer)

Το Peer-to-peer (P2P) αναφέρεται σε αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν μεταξύ δύο μερών, συνήθως δύο ξεχωριστών ατόμων. Ένα δίκτυο P2P μπορεί να είναι οποιοσδήποτε αριθμός ατόμων. Όσον αφορά ένα δίκτυο blockchain, τα άτομα μπορούν να συναλλάσσονται ή να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους χωρίς να βασίζονται σε ένα ενδιάμεσο ή μεμονωμένο σημείο αποτυχίας.

Επιτρεπόμενο καθολικό

Ένα δίκτυο blockchain στο οποίο η πρόσβαση σε καθολικό ή δίκτυο απαιτεί άδεια από ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων. Τα εγκεκριμένα καθολικά ενδέχεται να έχουν έναν ή περισσότερους κατόχους. Η συναίνεση για ένα εγκεκριμένο καθολικό διεξάγεται από τους αξιόπιστους φορείς, όπως κυβερνητικές υπηρεσίες, τράπεζες ή άλλες γνωστές οντότητες. Τα επιτρεπόμενα blockchains ή καθολικά περιέχουν πολύ επαληθεύσιμα σύνολα δεδομένων επειδή η διαδικασία συναίνεσης δημιουργεί μια ψηφιακή υπογραφή, την οποία μπορούν να δουν όλα τα μέρη. Ένα εγκεκριμένο καθολικό είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρηθεί και πολύ πιο γρήγορα από ένα δημόσιο blockchain. Για παράδειγμα, η απαρτία ή το Hyperledger Besu είναι εγκεκριμένα καθολικά που μπορούν να δημιουργηθούν πιο εύκολα για μεγάλες επιχειρήσεις. Αντίθετα, το δημόσιο blockchain Ethereum είναι ένα βιβλίο χωρίς άδεια στο οποίο μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση.

Ιδιωτικό Blockchain

Ένα blockchain ή κατανεμημένο καθολικό που έχει ένα κλειστό δίκτυο όπου οι συμμετέχοντες ελέγχονται από μία οντότητα. Ένα ιδιωτικό blockchain απαιτεί μια διαδικασία επαλήθευσης για νέους συμμετέχοντες. Ένα ιδιωτικό blockchain μπορεί επίσης να περιορίσει ποια άτομα μπορούν να συμμετάσχουν στη συναίνεση του δικτύου blockchain.

Ιδιωτικό νόμισμα

Ένα νόμισμα ή διακριτικό που εκδίδεται από ιδιώτη ή εταιρεία. Συνήθως, το διακριτικό ή το νόμισμα περιορίζεται στη χρήση εντός του δικτύου της συγκεκριμένης εταιρείας ή ατόμου. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με ένα «κρυπτογράφηση απορρήτου» που είναι κρυπτογράφηση με συγκεκριμένες λειτουργίες απορρήτου, όπως κρυφές ταυτότητες χρήστη.

Ιδιωτικό κλειδί

Ένα ιδιωτικό κλειδί είναι μια αλφαριθμητική σειρά δεδομένων που αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο πορτοφόλι ή “δημόσια διεύθυνση”. Τα ιδιωτικά κλειδιά μπορούν να θεωρηθούν ως κωδικός πρόσβασης που επιτρέπει σε ένα άτομο να έχει πρόσβαση στο πορτοφόλι κρυπτογράφησης / λογαριασμό του. Ποτέ μην αποκαλύπτετε το ιδιωτικό σας κλειδί σε κανέναν, καθώς όποιος ελέγχει το ιδιωτικό κλειδί ελέγχει τα χρήματα του λογαριασμού. Εάν χάσετε το ιδιωτικό σας κλειδί, τότε δεν έχετε πρόσβαση στο πορτοφόλι σας.

Απόδειξη εξουσίας

Ένας μηχανισμός συναίνεσης που χρησιμοποιείται σε ιδιωτικά blockchain για να παραχωρήσει σε ένα μόνο ιδιωτικό κλειδί την εξουσία να δημιουργεί όλα τα μπλοκ ή να επικυρώνει συναλλαγές.

Απόδειξη πονταρίσματος (PoS)

Ένα εναλλακτικό πρωτόκολλο συναίνεσης, στο οποίο ένα άτομο ή “επικυρωτής” χρησιμοποιεί το δικό του κρυπτογράφηση για να επικυρώσει συναλλαγές ή αποκλεισμούς. Οι επικυρωτές “ποντάρουν” την κρυπτογράφηση τους, όπως ο αιθέρας, σε όσες συναλλαγές επιλέγουν να επικυρώσουν. Εάν το άτομο επικυρώσει σωστά ένα μπλοκ (ομάδα συναλλαγών), τότε το άτομο λαμβάνει ανταμοιβή. Συνήθως, εάν ένας επικυρωτής επαληθεύσει μια λανθασμένη συναλλαγή, τότε χάνουν την κρυπτογράφηση που στοιχηματίζουν. Το Proof of Stake απαιτεί ένα αμελητέο ποσό υπολογιστικής ισχύος σε σύγκριση με το Proof of Work συναίνεση (βλ. Επίσης Hybrid ConsenSys Model).

Απόδειξη εργασίας (PoW)

Ένα πρωτόκολλο για την επίτευξη συναίνεσης σε ένα σύστημα που συνδέει την ικανότητα εξόρυξης με υπολογιστική ισχύ. Το κατακερματισμό ενός μπλοκ, το οποίο από μόνο του είναι μια εύκολη υπολογιστική διαδικασία, απαιτεί πλέον από κάθε ανθρακωρύχο να λύσει για μια σειρά, δύσκολη μεταβλητή. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία κατακερματισμού κάθε μπλοκ γίνεται ανταγωνισμός. Αυτή η προσθήκη επίλυσης για έναν στόχο αυξάνει τη δυσκολία κατακερματισμού με επιτυχία κάθε μπλοκ. Για κάθε μπλοκ κατακερματισμού, η συνολική διαδικασία κατακερματισμού θα χρειαστεί λίγο χρόνο και υπολογιστική προσπάθεια. Έτσι, ένα κατακερματισμένο μπλοκ θεωρείται απόδειξη της εργασίας (δείτε επίσης το Hybrid ConsenSys Model).

Πρωτόκολλο

Ένα σύνολο κανόνων που υπαγορεύουν τον τρόπο ανταλλαγής και μετάδοσης δεδομένων. Αυτό σχετίζεται με την κρυπτογράφηση στο blockchain όταν αναφέρεται στους επίσημους κανόνες που περιγράφουν πώς εκτελούνται αυτές οι ενέργειες σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο.

Δημόσιο Blockchain

Ένα παγκόσμιο ανοιχτό δίκτυο όπου ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε συναλλαγές, να εκτελέσει συναίνεση για να προσδιορίσει ποια μπλοκ προστίθενται στην αλυσίδα και να διατηρήσει το κοινόχρηστο καθολικό.

Δημόσιο κλειδί

Λήφθηκε και χρησιμοποιήθηκε από οποιονδήποτε για την κρυπτογράφηση μηνυμάτων προτού σταλούν σε έναν γνωστό παραλήπτη με ένα αντίστοιχο ιδιωτικό κλειδί για αποκρυπτογράφηση. Με τη σύζευξη ενός δημόσιου κλειδιού με ένα ιδιωτικό κλειδί, είναι δυνατές συναλλαγές που δεν εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη εμπλεκόμενων μερών ή διαμεσολαβητών. Το δημόσιο κλειδί κρυπτογραφεί ένα μήνυμα σε μια μη αναγνώσιμη μορφή και το αντίστοιχο ιδιωτικό κλειδί το καθιστά ευανάγνωστο ξανά για τον προορισμό.

Ρ

Relayer

Κάθε μέρος ή οντότητα που φιλοξενεί ένα βιβλίο παραγγελιών εκτός αλυσίδας. Οι αναμεταδότες βοηθούν τους εμπόρους να ανακαλύπτουν αντισυμβαλλόμενα μέρη και να κινούν κρυπτογραφικά παραγγελίες μεταξύ τους. Το 0x είναι ένα παράδειγμα ενός δημοφιλούς πρωτοκόλλου αναμετάδοσης Ethereum.

μικρό

Satoshi Nakamoto

Ένα ψευδώνυμο άτομο ή οντότητα που δημιούργησε το πρωτόκολλο Bitcoin, επιλύοντας το ζήτημα του ψηφιακού νομίσματος της “διπλής δαπάνης”. Η Nakamoto δημοσίευσε για πρώτη φορά τη λευκή βίβλο που περιγράφει το έργο το 2008 και το πρώτο λογισμικό Bitcoin κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα.

Σειριοποίηση

Η διαδικασία μετατροπής μιας δομής δεδομένων σε μια ακολουθία byte. Το Ethereum χρησιμοποιεί εσωτερικά μια μορφή κωδικοποίησης που ονομάζεται κωδικοποίηση προθέματος recursive-length (RLP).

Επεκτασιμότητα

Μια αλλαγή στο μέγεθος ή την κλίμακα για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων του δικτύου. Αυτή η λέξη χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στην ικανότητα ενός έργου blockchain να χειρίζεται την κυκλοφορία δικτύου, τη μελλοντική ανάπτυξη και την ικανότητα στην προβλεπόμενη εφαρμογή του.

Θραύσμα αγγείου

Το Sharding αναφέρεται στον διαχωρισμό ολόκληρου του δικτύου σε πολλά τμήματα που ονομάζονται “θραύσματα”. Κάθε θραύσμα θα περιέχει τη δική του ανεξάρτητη κατάσταση, που σημαίνει ένα μοναδικό σύνολο υπολοίπων λογαριασμού και έξυπνων συμβολαίων. Συνήθως, τα θραύσματα πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένα και οι πλευρικές αλυσίδες πρέπει να είναι χαλαρά συνδεδεμένες.

Κατάσταση κοπής

Μια συνθήκη που προκαλεί την καταστροφή της κατάθεσης του επικυρωτή όταν την ενεργοποιούν.

Έξυπνες συμβάσεις

Τα έξυπνα συμβόλαια είναι προγράμματα των οποίων οι όροι καταγράφονται σε γλώσσα υπολογιστή αντί για νομική γλώσσα. Τα έξυπνα συμβόλαια είναι αυτοματοποιημένες ενέργειες που μπορούν να κωδικοποιηθούν και να εκτελεστούν μόλις ικανοποιηθεί ένα σύνολο προϋποθέσεων.

Αυτο-εκτέλεση

Λειτουργεί από μόνη της, δεν ελέγχεται από οποιοδήποτε άλλο μέρος εκτός από το ίδιο. Οι αυτοεξυπηρετούμενες έξυπνες συμβάσεις μειώνουν το κόστος / τα γενικά έξοδα αφαιρώντας την ανάγκη για διαιτητή και εμπιστοσύνη προς τρίτο μέρος.

Μαλακό πιρούνι

Μια αλλαγή στο πρωτόκολλο λογισμικού όπου μόνο έγκυρα μπλοκ / συναλλαγές που είχαν προηγουμένως γίνει άκυρες. Δεδομένου ότι οι παλιοί κόμβοι θα αναγνωρίσουν τα νέα μπλοκ ως έγκυρα, ένα μαλακό πιρούνι είναι συμβατό προς τα πίσω. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιθανό διαχωρισμό στο blockchain, καθώς το παλιό λογισμικό δημιουργεί μπλοκ που διαβάζονται ως μη έγκυρα σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Στερεότητα

Οι προγραμματιστές γλώσσας προγραμματισμού χρησιμοποιούν για τη σύνταξη έξυπνων συμβάσεων στο δίκτυο Ethereum.

Stablecoin

Οποιαδήποτε κρυπτογράφηση συνδέεται με ένα σταθερό περιουσιακό στοιχείο, όπως το fiat ή το χρυσό. Θεωρητικά παραμένει σταθερό στην τιμή καθώς αποτιμάται έναντι ενός γνωστού ποσού ενός περιουσιακού στοιχείου που δεν υπόκειται σε διακυμάνσεις.

κατάσταση

Το σύνολο δεδομένων που ένα δίκτυο blockchain πρέπει αυστηρά να παρακολουθεί και αντιπροσωπεύει δεδομένα που σχετίζονται με εφαρμογές στην αλυσίδα.

Τ

Testnet

Ένας εναλλακτικός προγραμματιστής blockchain χρησιμοποιεί για τη δοκιμή εφαρμογών σε ένα σχεδόν ζωντανό περιβάλλον.

Testnet Koven

Ethereum Testnet που χρησιμοποιεί συναίνεση απόδειξης εξουσίας και προς το παρόν υποστηρίζει μόνο πελάτες Parity.

Testnet Rinkeby

Ethereum Testnet που χρησιμοποιεί συναίνεση απόδειξης εξουσίας και προς το παρόν υποστηρίζει μόνο πελάτες geth.

Testnet Ropsten

Το Ethereum Testnet που χρησιμοποιεί τη συναίνεση του Proof of Work, μπορεί να χρησιμοποιήσει το geth ή το Parity και προς το παρόν είναι το πιο παρόμοιο με το mainnet.

Ενδειξη

Το κουπόνι αντιπροσωπεύει ένα στοιχείο που βασίζεται σε ένα υπάρχον blockchain (διαφορετικό από ένα νόμισμα). Τα κουπόνια έχουν σχεδιαστεί για να είναι μοναδικά, υγρά, ασφαλή, άμεσα μεταφερόμενα και ψηφιακά σπάνια.

Μπλοκ συναλλαγών

Μια συλλογή συναλλαγών σε ένα δίκτυο blockchain, συγκεντρωμένη σε ένα σύνολο ή ένα block που μπορεί στη συνέχεια να κατακερματιστεί και να προστεθεί στο blockchain.

Τέλος συναλλαγής

Μια μικρή χρέωση επιβάλλεται σε ορισμένες συναλλαγές που αποστέλλονται σε ένα δίκτυο blockchain. Η χρέωση συναλλαγής απονέμεται στον ανθρακωρύχο που κατακερματιστεί με επιτυχία το μπλοκ που περιέχει τη σχετική συναλλαγή.

Ολοκληρώθηκε το Turing

Κάθε μηχάνημα που μπορεί να υπολογίσει σε επίπεδο ίσο με έναν προγραμματιζόμενο υπολογιστή είναι Turing Complete ή υπολογιστικά καθολικό.

Β

Επικυρωτής

Ένας συμμετέχων στη συναίνεση του Proof of Stake. Οι επικυρωτές πρέπει να υποβάλουν μια εγγύηση για να συμπεριληφθούν στο σύνολο επικυρωτών.

Δ

Πορτοφόλι

Μια καθορισμένη τοποθεσία αποθήκευσης για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (cryptocurrency) που έχει διεύθυνση αποστολής και λήψης χρημάτων. Το πορτοφόλι μπορεί να είναι online, εκτός σύνδεσης ή σε φυσική συσκευή.

Ζ

zk-SNARK

Το zk-SNARK είναι ένα ακρωνύμιο για ένα μη-διαδραστικό επιχείρημα γνώσης μηδενικής γνώσης, ένα κρυπτογραφικό σύστημα απόδειξης που επιτρέπει στον χρήστη να επαληθεύει μια συναλλαγή χωρίς να αποκαλύπτει τα πραγματικά δεδομένα της συναλλαγής και χωρίς να αλληλεπιδρά με τον χρήστη που δημοσίευσε τη συναλλαγή.

#

51% επίθεση

Εάν περισσότερος από το μισό ποσοστό ισχύος ή εξόρυξης κατακερματισμού του υπολογιστή σε ένα δίκτυο εκτελείται από ένα άτομο ή μία ομάδα ατόμων, τότε η επίθεση 51% βρίσκεται σε λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η οντότητα έχει τον πλήρη έλεγχο του δικτύου και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κρυπτογράφηση με ανάληψη δραστηριοτήτων εξόρυξης, διακοπής ή αλλαγής συναλλαγών και νομισμάτων διπλής δαπάνης.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me