Blockchain για ΜΚΟ: Μελέτη περίπτωσης χωρίς αποκλεισμούς έργου

Contents

Επαναστατική μεταφορά ανθρωπιστικών μετρητών στο Βανουάτου

Όταν πληγεί η καταστροφή, η παροχή βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται, είναι γρήγορα προτεραιότητα. Τα τελευταία χρόνια, το Cash and Voucher Assistance (CVA) έχει γίνει όλο και περισσότερο η επιλεγμένη μέθοδος παροχής βοήθειας στον ανθρωπιστικό τομέα. Ένα πρόγραμμα CVA προβλέπει τη μεταφορά μετρητών ή κουπονιών απευθείας σε άτομα ή νοικοκυριά μέσα σε μια κοινότητα για να δαπανήσει κατά την κρίση τους, αντί να δώσει τα χρήματα σε κυβερνήσεις ή άλλους κρατικούς φορείς. Μόνο το 2016, εκτιμάται ότι 2,8 δισ. Δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια εκταμιεύθηκαν μέσω μετρητών και κουπονιών (Παγκόσμια έκθεση ανθρωπιστικής βοήθειας 2018; σελ. 6). Ωστόσο, το μοντέλο CVA μπορεί να είναι ακριβό, αναποτελεσματικό και αδιαφανές. συχνά μια μακρά διαδικασία, που απαιτεί πολλές εθελοντικές ώρες διοικητικής εργασίας κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης χρονικής περιόδου. 

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ssa-ku22w0k]

 

Η πρόκληση

Όπως πολλά νησιά του Ειρηνικού, το Βανουάτου είναι ευάλωτο σε μεγάλο όγκο ακραίων καιρικών φαινομένων. Τοποθετημένο μέσα στο «δακτύλιο της φωτιάς» που είναι επιρρεπές στον σεισμό και στο κέντρο της ζώνης του κυκλώνα του Ειρηνικού, το νησί αντιμετωπίζει υψηλή συχνότητα ηφαιστειακών εκρήξεων, κυκλώνων, σεισμών, τσουνάμι και κατολισθήσεων. Πώς μπορούν οι ΜΚΟ να αναπτύξουν προγράμματα βοήθειας μετρητών και κουπονιών που συνδέουν άμεσα μετρητά με ευάλωτα άτομα, διασφαλίζουν ότι αυτά τα χρήματα δεν καταναλώνονται από το μεγάλο κόστος συναλλαγής και εξάγουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για να οδηγήσουν στη βελτιστοποίηση προγραμμάτων?

 

Η Λύση Ethereum

Οξφάμ αρραβωνιασμένος Sempo και ConsenSys Solutions για την αξιολόγηση του χρόνου, του κόστους και της ποιότητας των ψηφιακών προγραμμάτων μεταφοράς μετρητών. Τον Μάιο του 2019 ξεκίνησαν Μη δεσμευμένα μετρητά έργου: Πιλότος προγράμματος βοήθειας μετρητών και κουπονιών που έχει δημιουργηθεί στο κεντρικό δίκτυο Ethereum blockchain. Συνδέει τα θύματα καταστροφών με βοήθεια «μετρητών» γρηγορότερα, παρέχοντας ταυτόχρονα προβολή σε πραγματικό χρόνο στη ροή κεφαλαίων. Ο πιλότος, που δοκιμάστηκε στο Βανουάτου στα χωριά Pango και Melemaat, στόχευε να παράσχει στην Oxfam ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός πιο γρήγορου, αποτελεσματικού και διαφανούς μηχανισμού CVA για μελλοντικά προγράμματα βοήθειας σε καταστροφές..

Η Sempo, μια πλατφόρμα μεταφοράς μετρητών με υποστήριξη blockchain για ΜΚΟ, παρείχε την τεχνική λύση. Η Oxfam Vanuatu χειρίστηκε την εφαρμογή του πιλότου. Το ConsenSys βοήθησε στον αρχικό σχεδιασμό του πιλότου, παρείχε συμβουλευτική και επικοινωνιακή υποστήριξη blockchain και αξιολόγησε τον πιλότο για να κάνει συστάσεις για μελλοντική χρήση και δυνατότητα κλιμάκωσης.

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στο Pango. Σε αυτήν την κοινότητα, δεκαεννέα ιδιοκτήτες καταστημάτων επιβιβάστηκαν στο σύστημα, και στους διακόσιους παραλήπτες δόθηκαν κάρτες NFC που κρατούσαν το υπόλοιπο του ψηφιακού πορτοφολιού τους. Το ConsenSys βρισκόταν επί τόπου στο Βανουάτου με την Oxfam και τη Sempo για τον πιλότο τον Μάιο του 2019 για να παρακολουθήσει τόσο την επιβίβαση των παραληπτών στο σύστημα, όσο και τη χρήση του συστήματος στην κοινότητα. 

Η λύση διανέμει κεφάλαιο με τη μορφή καρτών NFC που διατηρούσαν υπόλοιπο χρημάτων. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τις κάρτες NFC σε καταστήματα που συμμετείχαν σε όλες τις κοινότητές τους. Η λύση αποτελούνταν από τρία κύρια συστατικά:

  • Προχρηματοδοτημένες κάρτες κουπονιών που δίδονται σε καθέναν από τους παραλήπτες
  • Τηλέφωνα που έχουν εκδοθεί στους καταστηματάρχες με εγκατεστημένη την εφαρμογή κινητού τηλεφώνου Sempo
  • Ένα backend blockchain Ethereum για τον έλεγχο της ροής των ψηφιακών μετρητών

«Χρησιμοποιώντας κουπόνια που υποστηρίζονται από stablecoins δημιουργούμε κάτι που μεγαλώνει οργανικά. Είναι ένα σύστημα που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα ακμάζον οικοσύστημα προμηθευτών και μιας κοινότητας – [ένα σύστημα που] μπορεί πραγματικά να πάρει τη δική του ζωή. ” 

– Nick Williams, συνιδρυτής της SEMPO


Το σύστημα σε δράση

 

διάγραμμα ροής oxfam

Οι παραλήπτες βοήθειας εκδόθηκαν μια χρηματοδοτούμενη κάρτα NFC για να κάνουν αγορές σε τοπικά συμμετέχοντα καταστήματα. Οι ίδιες οι κάρτες NFC διατηρούσαν υπόλοιπο με τη μορφή κρυπτογραφημένης ακολουθίας καταθέσεων και αναλήψεων.

Στους τοπικούς καταστηματάρχες δόθηκε ένα κινητό τηλέφωνο προφορτωμένο με την εφαρμογή Sempo για κινητά. Είχε μια τοπική προσωρινή μνήμη βάσης δεδομένων των καρτών NFC και τα υπόλοιπά τους, επιτρέποντάς της να λειτουργεί εκτός σύνδεσης. Οι προμηθευτές χρειάστηκαν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο μόνο μία φορά την εβδομάδα για να συγχρονίσουν τις συσκευές τους με έναν διαδικτυακό διακομιστή, καθιστώντας το μια λογική λύση για ένα περιβάλλον χαμηλής συνδεσιμότητας. Τα υπόλοιπα που εμφανίζονται στη διεπαφή χρήστη της εφαρμογής για κινητά και στο backend Sempo, ήταν όλα στο εθνικό νόμισμα του Βανουάτου του Vatu (VT). Η μετατροπή έγινε στο λογισμικό έναντι σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας VT σε USD. 

Ο πίνακας εργαλείων υποστήριξης Sempo παρείχε μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή για την προβολή του blockchain Ethereum και για τη διευκόλυνση μαζικών συναλλαγών, εξουσιοδοτώντας την Oxfam να λαμβάνει αποφάσεις πιο γρήγορα και να βελτιστοποιεί την εκταμίευση.

Το blockchain που χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση οικονομικών συναλλαγών σε αυτήν τη λύση ήταν το δημόσιο blockchain Ethereum. 

 

Γιατί η δημόσια αλυσίδα Ethereum?

Ιχνηλασιμότητα

Μια λύση δημόσιας αλυσίδας Ethereum επέτρεψε στους δωρητές να δουν τα κεφάλαιά τους να πηγαίνουν κατευθείαν στο έργο και η Oxfam να έχει τη δυνατότητα να βλέπει τη διανομή κεφαλαίων σε πραγματικό χρόνο, που απεικονίζεται μέσω του ταμπλό Sempo. 

Καθορίστηκε νομισματική αξία του διακριτικού Ethereum “DAI”

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης της δημόσιας αλυσίδας είναι ότι η νομισματική αξία έχει ήδη καθοριστεί. Η λύση του Sempo διατηρούσε συνήθως υπόλοιπα σε ένα διακριτικό που ονομάζεται DAI: ένα διακριτικό Ethereum ή stablecoin με καθορισμένη αξία 1 $ USD. Το διακριτικό που χρησιμοποιήθηκε στο πρόγραμμα Oxfam Vanuatu ήταν ένα «Crypto Collateralized Voucher» (CCV) που «τυλίγει» το διακριτικό DAI. Αυτό εξασφάλισε ότι τα διακριτικά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο από συμμετέχοντες στο σύστημα Sempo. Τα διακριτικά θα μπορούσαν να «ξετυλιχτούν» μόνο στην αρχική τους μορφή DAI από εκείνους που βρίσκονται στη λίστα επιτρεπόμενων. Ο μηχανισμός CCV εισήχθη ως μηχανισμός AML, ενισχύοντας περαιτέρω την ασφάλεια και τις κανονιστικές πτυχές της λύσης της Sempo. 

Αξιοποιώντας την καθιερωμένη νομισματική αξία του Ethereum, η Oxfam απέφυγε την ευθύνη να καθορίσει την αξία κάθε διακριτικού που εξέδωσαν σε μια ιδιωτική αλυσίδα και στη συνέχεια να πείσει τον κόσμο ότι θα μπορούσαν να τιμήσουν την αξία αυτών των μαρκών. 

«Μια ΜΚΟ όπως η Oxfam έχει τώρα στη διάθεσή της ένα εργαλείο για να προσεγγίσει γρήγορα ανθρώπους και να βοηθήσει τους ανθρώπους μετά από μια κρίση, αυτό είναι ευκολότερο και φθηνότερο από τις υπάρχουσες διαδικασίες», 

– Nick Williams, συνιδρυτής της SEMPO

Αποτελέσματα

Η Oxfam στο Βανουάτου έχει εφαρμόσει διάφορους τρόπους προγραμμάτων μετρητών και κουπονιών. Στην εμπειρία τους? Η λύση του Sempo βρέθηκε να είναι πιο αποτελεσματική από τα μετρητά, τις επιταγές ή τα κουπόνια με τους ακόλουθους τρόπους:

Ταχύτερη επιβίβαση

Ένα από τα σημαντικότερα κέρδη απόδοσης ήταν η αρχική επιβίβαση των παραληπτών. Στο παραδοσιακό μοντέλο, έπρεπε να οριστούν ημερομηνίες εκταμίευσης για κάθε παραλήπτη. Οι παραλήπτες έπρεπε τότε να επιστρέψουν, να ταυτοποιηθούν εκ νέου και να λάβουν επιταγή, κουπόνι ή άλλη μορφή δικαιώματος μετρητών, όπως μετρητά σε φάκελο ή χρεωστική κάρτα. Μόνο σε αυτό το σημείο θα μπορούσε ο παραλήπτης να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να αγοράσει αυτό που χρειάζονται.

Παροχή διαφάνειας σε χρήστες με άδεια

Οι πιλότοι Pango και Melemaat απέδειξαν ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα μιας λύσης που βασίζεται σε blockchain: την ευκολία παρακολούθησης της ροής κεφαλαίων. τη δυνατότητα να δούμε πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα της βοήθειας, σε πραγματικό χρόνο.  

Μειωμένοι μεσάζοντες

Η λύση Sempo έδειξε ότι οι άμεσες δωρεές (χωρίς μεσάζοντες ή διοίκηση) είναι δυνατές χρησιμοποιώντας τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού. Εάν η Oxfam δημοσίευσε τη διεύθυνση Ethereum του χειριστή του προγράμματος, οποιοδήποτε άτομο ή οργανισμός ικανός να στείλει την κρυπτογράφηση DAI θα μπορούσε να δωρίσει απευθείας στο πρόγραμμα

Αποδοτικότητα κόστους

Αυτή η μέθοδος μεταφοράς ήταν επίσης σημαντικά φθηνότερη για μικρές δωρεές. Για παράδειγμα, οι τραπεζικές μεταφορές στο Βανουάτου από την Αυστραλία κοστίζουν περίπου $ 20 AUD. Αντίθετα, μια συναλλαγή Ethereum, έχει μέσο όρο λιγότερο από 10 σεντ σε AUD. 

Μια ανθρώπινη διεπαφή

Η τεχνολογία ήταν εύχρηστη για τους παραλήπτες, τους πωλητές και για την Oxfam και τα σχόλια των συμμετεχόντων αποκάλυψαν ότι είναι η προτιμώμενη λύση για μελλοντικά περιβάλλοντα καταστροφών. Η συμμετοχή της κοινότητας στο πρόγραμμα ήταν υψηλή και τα σχόλια ήταν θετικά. Η ConsenSys κάνει τώρα βασικές προτάσεις στην Oxfam για βελτίωση και επέκταση του προγράμματος.

Πραγματοποιήστε λήψη της μελέτης περίπτωσης Unblocked Project

Μια έκθεση 30 σελίδων που περιγράφει λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν, τις λύσεις Enterprise Ethereum και τους στόχους που επιτεύχθηκαν από τις λύσεις Sempo, Oxfam και ConsenSys.

Λήψη μελέτης περίπτωσηςΠραγματοποιήστε λήψη της μελέτης περίπτωσης Unblocked Project

Συνεργάτες τεχνολογίας

συνεργάτες sempoυπηρεσίες διαδικτύου amazonυπηρεσίες διαδικτύου amazonνέο λογότυπο kaleidoαλέθιοαλέθιοβό v πράσινο

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το Project Unblocked

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map