Θέλετε να κατανοήσετε πραγματικά το Blockchain; Πρέπει να κατανοήσετε την κατάσταση

blog 1ΕιδήσειςΑναπτυσσόμενοιΕξέτασηΕπεξήγηση BlockchainΕκδηλώσεις και ΣυνέδριαΠατήστεΕνημερωτικά δελτία

Εγγραφείτε στο newsletter μας.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Σεβόμαστε το απόρρητό σας

Εξήγησε το HomeBlogBlockchain

Θέλετε να κατανοήσετε πραγματικά το Blockchain; Πρέπει να κατανοήσετε την κατάσταση

Η ιστορία του Διαδικτύου και τι σημαίνουν τα αποκεντρωμένα δίκτυα για την κυριαρχία των δεδομένων και το μέλλον της εμπιστοσύνης στο διαδίκτυο. Από τον Coogan Brennan 20 Μαρτίου 2020 Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου 2020

Κατανοήστε το State Hero


Web 1.0: Gen X, HTML και Διαδίκτυο βάσει κειμένου

Στη δεκαετία του ’90, τα Reality Bites and Friends κυριάρχησαν σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του αμερικανικού πολιτισμού, οι προσωπικοί υπολογιστές και η τεχνολογία του Διαδικτύου δημιούργησαν τον Ιστό. Έχουμε ήδη γράψει εκτενώς για την άνοδο της δικτύωσης υπολογιστών της δεκαετίας του ’90, οπότε δεν θα μιλήσουμε πολύ για αυτές τις δυναμικές (εκτός από την εκ νέου δημοσίευση, για τη χίλια φορά, το αγαπημένο μου βίντεο από εκείνη την εποχή). Αλλά θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να συζητήσουμε τους συγκεκριμένους μηχανισμούς που διέπουν την ανάπτυξη ιστού εκείνη τη στιγμή.

Υπάρχουν αρκετοί καταπληκτικοί ιστότοποι από τη δεκαετία του ’90 που έχουν αποθηκευτεί από το Wayback Machine του Archive.org (Quick Tangent: Ένας μεγάλος αριθμός δεν έχει αρχειοθετηθεί, κάτι που οδήγησε τους ανθρώπους να περιγράψουν την εποχή στην οποία ζούμε ως «σκοτεινή εποχή» του Διαδικτύου), λοιπόν, ήταν μια απόλαυση που αποφάσισε ποιο να διαλέξει (Πρώτο αρχείο Craigslist?). Εγκαταστάσαμε στην αρχική σελίδα του Yahoo, καθώς ήταν από τις πιο δημοφιλείς εκείνη την εποχή.

αρχική σελίδα yahoo 1Yahoo! αρχική σελίδα, 1996

Γιατί αυτός ο ιστότοπος φαίνεται τόσο αξιολάτρευτο από το πλεονεκτικό μας σημείο πολλές δεκαετίες αργότερα; Λοιπόν, είναι ένα έγγραφο βασισμένο σε κείμενο που διαβάζεται από το πρόγραμμα περιήγησης και στη συνέχεια αποδίδεται. Χωρίς διαφημίσεις βίντεο, χωρίς κινούμενα μέρη, χωρίς κουμπιά “like” για κλικ.

Αυτή είναι βασική HTML ή HyperText Markup Language, η πρώτη γλώσσα του World Wide Web. Είναι ένα απλό έγγραφο που είναι σχετικά εύκολο να διαβαστεί, ακόμη και για μη τεχνικούς. Είναι δομημένο με καθαρό τρόπο και, όταν αρπάζουμε τον πηγαίο κώδικα και τον συνδυάζουμε με τις αντίστοιχες αποδόσεις τους, δεν είναι τρομακτικά εκφοβιστικό.

Ο πηγαίος κώδικας για αυτόν τον ιστότοπο είναι ένα εφηβικό 10KB. (Για λόγους σύγκρισης, ο πηγαίος κώδικας ιστότοπου του Yahoo για το 2019 είναι 6.940% μεγαλύτερος σε ένα επιβλητικό 694KB, χωρίς να περιλαμβάνονται εξωτερικές βιβλιοθήκες.) Το 1996 το Yahoo.com είναι βασικό, καθαρό και καθαρό –– και εξαιρετικά συναρπαστικό για την ώρα! Το IPO της Yahoo είχε μόλις συμβεί τον Απρίλιο του 1996 και την πρώτη ημέρα, η τιμή είχε φτάσει τα 1,6 δισ. Δολάρια στα σημερινά δολάρια. Με βάση αυτόν τον ιστότοπο! Έτσι, στο πλαίσιο, αυτό θεωρήθηκε αιχμής για το 1996.

Από την προοπτική του 2019, το 1996 είναι το Yahoo.com απλός (μερικοί ίσως λένε ακόμη και, βαρετό). Αλλά ξέρετε πώς είναι αυτά τα Gen Xers, σωστά; Έγινε σούπερ ενθουσιασμένος ένα ανόητο διαφημιστικό που παρακολούθησαν σε μια πραγματική τηλεόραση. Τι γίνεται με τη γενιά αμέσως μετά από αυτούς; Αυτά τα παιδιά που δεν μπορούν να καθίσουν για περισσότερο από τρία λεπτά; Πώς θα τους κρατήσουμε κολλημένους στην οθόνη?

consensys plexus εικονίδιο γύρο Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις blockchain, εξηγητές και άλλα.

Web 2.0: Millennials, Περιεχόμενο που δημιουργείται από τον χρήστη και το Rise of State

Η εμπειρία ιστού της δεκαετίας του 1990 δεν θα την κόψει για χιλιετίες, αυτό είναι σίγουρο. Αντ ‘αυτού, αυτή η γενιά εισήγαγε αυτό που συνήθως ονομάζεται Web 2.0. Όπως όλοι οι όροι που εφευρέθηκαν από τη Silicon Valley, είναι ασαφής, αλλά ουσιαστικά καταγράφει μερικές διαφορετικές αλλαγές που εισάγονται από την άνοδο των κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το Twitter:

  • Στο Web 1.0, οι χρήστες ενός ιστότοπου καταναλώνουν πληροφορίες, αλλά στο Web 2.0, οι χρήστες δημιουργούν πληροφορίες για κοινή χρήση και κατανάλωση από άλλους. 
  • Οι πληροφορίες που δημιουργούνται από το Web 2.0 προέρχονται από ιστότοπους κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το Twitter.
  • Οι δημοφιλείς ιστότοποι έδωσαν τώρα εξατομικευμένο περιεχόμενο και έλαβαν εξατομικευμένες ενημερώσεις, αντί να παρουσιάζουν απλώς στον χρήστη ένα στατικό έγγραφο HTML.

Η μετατόπιση παραδείγματος Web 2.0 μετέφερε μια εμπειρία ιστού βασισμένη σε έγγραφα (όπου οι ιστότοποι είναι έγγραφα κειμένου) σε διαδραστικούς ιστότοπους, όπως το Facebook ή το Twitter, με περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστη και συγκεκριμένο χρήστη (το προφίλ μου στο Facebook φαίνεται διαφορετικό από το δικό σας ).

Πολλοί άνθρωποι έχουν γράψει για αυτή τη μετατόπιση από τη συμπεριφορά και την προοπτική των καταναλωτών, δηλαδή πώς τα κοινωνικά μέσα άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και καταναλώνουμε πληροφορίες στον κόσμο. Αυτό που συζητάμε λιγότερο είναι πώς αυτή η μετατόπιση προκάλεσε μια επανεξέταση του ουσιαστικού χαρακτήρα του Διαδικτύου – μια μετατόπιση που κρατά επίσης το κλειδί για την κατανόηση της υπόσχεσης του Ethereum και του Web 3.0.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης απαιτούν τεράστιο υπολογισμό και συντονισμό. Όταν κοιτάζετε το Twitter, για παράδειγμα, ο ιστότοπος πρέπει να προβάλλει αμέσως όλο το περιεχόμενο που αφορά το προφίλ σας. Στη συνέχεια, πρέπει να δηλώσει οτιδήποτε κάνετε στον ιστότοπο –– δημοσιεύοντας, συμπαθείτε, κάντε κλικ–– και μεταφέρετε αυτό στους διακομιστές του. Φανταστείτε ότι ο εξαντλητικός κυκλικός κύκλος πολλαπλασιάζεται με πολλά εκατομμύρια (ή δισεκατομμύρια!) Χρηστών σε μια πλατφόρμα, όλοι αλληλεπιδρούν ο ένας με τον άλλον και έναν ιστότοπο ταυτόχρονα.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι μηχανικοί απλώς ανέβασαν αυτήν την επεξεργασία στο πίσω μέρος των στατικών ιστότοπων. Το πρότυπο που βασίζεται σε έγγραφα του Web 1.0 έσπασε και έσπασε κάτω από το αυξανόμενο βάρος του Αϊάς, έναν ευρύ όρο που περιγράφει αυτές τις νέες τάσεις ανάπτυξης του Web 2.0. 

Ήταν επισφαλής. Περιγράφηκε ένας μηχανικός το πρόγραμμά του στο Facebook τις πρώτες μέρες: για να βεβαιωθείτε ότι το TheFacebook.com δεν συντριβή παρά τις συνεχείς ενημερώσεις, «θα έπινε ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν πάω για ύπνο για να βεβαιωθώ ότι θα ξυπνήσω σε δύο ώρες, ώστε να μπορώ να ελέγξω τα πάντα και να βεβαιωθώ στο μεταξύ δεν το είχαμε σπάσει. Ήταν όλη μέρα, όλη τη νύχτα. “

Όλοι αυτοί οι ιστότοποι συνέχισαν να κερδίζουν χρήστες από τις χιλιάδες, οι οποίες πρόσθεσαν μόνο την πίεση. Οι ενεργοί χρήστες χρειάζονταν περισσότερες λειτουργίες, γρηγορότερους χρόνους φόρτωσης – τα πράγματα γίνονταν πιο περίπλοκα καθώς περισσότεροι χρήστες εντάχθηκαν σε αυτές τις πλατφόρμες. Αναζητώντας μια λύση, οι μηχανικοί άρχισαν να περιστρέφονται γύρω από μια ιδέα που θα μεταμόρφωσε την ανάπτυξη ιστού.

κατάσταση

Η κατάσταση μπορεί να οριστεί ως ένα σύνολο μεταβλητών που περιγράφουν ένα συγκεκριμένο σύστημα σε μια συγκεκριμένη ώρα. Ας το περιγράψουμε αυτό σε μια πραγματική κατάσταση. Ρίξτε μια ματιά σε οποιοδήποτε περιβάλλον βρίσκεστε –– σταθμό λεωφορείων, καφετέρια, γραφείο–– και διαλέξτε μερικές μεταβλητές που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να την περιγράψετε. Εάν βρίσκεστε μέσα σε ένα δωμάτιο, μπορείτε να περιγράψετε πολλά πράγματα:

  • Ο αριθμός των τοίχων
  • Τα είδη επίπλων
  • Η τοποθέτηση επίπλων
  • Ο αριθμός των ανθρώπων
  • Το είδος του φωτός στο δωμάτιο

Όσο περισσότερες μεταβλητές έχουμε, τόσο πιο καθαρή είναι η εικόνα του δωματίου στο μυαλό μας, ναι; Και, εάν αλλάξει κάτι στο περιβάλλον (για παράδειγμα, κάποιος φεύγει από το δωμάτιο) δεν χρειάζεται να περιγράψουμε ξανά τα πάντα στο δωμάτιο. Ενημερώνουμε απλώς τις συγκεκριμένες μεταβλητές που επηρεάζονται από την αλλαγή και αφήνουμε τις άλλες μεταβλητές μόνες τους.

Σε συνεργασία με το μοντέλο εγγράφων του Web 1.0, ένα πρόγραμμα περιήγησης έπρεπε να δημιουργεί αποτελεσματικά ένα νέο έγγραφο κάθε φορά που πραγματοποιείται ενημέρωση σε έναν ιστότοπο, ανεξάρτητα από το πόσο μικρές. Αυτό δημιούργησε σημεία συμφόρησης όταν υπήρχαν μικρές ενημερώσεις εκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο στο δίκτυο. Οι μηχανικοί συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να ανακουφίσουν το πρόβλημα χωρίζοντας την ανάπτυξη ιστού σε δύο μέρη: τον HTML πρότυπο ενός ιστότοπου και του κατάσταση περιγράφοντας τι πηγαίνει στο πρότυπο.

Το HTML πρότυπο θα ήταν το βασικό περίγραμμα του ιστότοπου και θα μοιάζει το ίδιο για όλους τους χρήστες – το λογότυπο του ιστότοπου, τη γενική διάταξη, το συνδυασμό χρωμάτων. Το συγκεκριμένο χρήστη κατάσταση θα συμπληρώσει αυτό το περίγραμμα, παρέχοντας μια περιγραφή του περιβάλλοντος ειδικά για αυτόν τον χρήστη – το προφίλ του, τους φίλους τους, τις αγαπημένες τους αναρτήσεις κ.λπ. Κρίμα, αν κάτι αλλάξει στην κατάσταση, το μόνο που έπρεπε να κάνει το πρόγραμμα περιήγησης ήταν να βρει τα μέρη επηρεάζεται η δομή και ενημερώστε τα. Δεν χρειάζεται πλέον μαζική επαναφόρτωση σελίδας.

Αυτό το μοντέλο ενός προτύπου HTML και η κατάστασή του είναι γνωστό ως δομή. Διαφορετικές ομάδες Web 2.0 δημιούργησαν τα δικά τους πλαίσια, με δύο δημοφιλή Αντιδρώ (κατασκευάστηκε από το Facebook) και Βουε (κατασκευάστηκε από την Google). [Σημείωση για τους ανθρώπους που χλευάζουν τώρα: Ξέρω ότι το React είναι μια βιβλιοθήκη, ακριβώς το «V στο MVC». Αυτή η ταξινόμηση πλαισίου σκοπεύει να κάνει ένα μεγαλύτερο σημείο.] Τα πλαίσια έκαναν τη δυναμική του Web 2.0 στην υποδοχή Web 1.0 και επέτρεψε σε ιστότοπους όπως το Facebook να επεκταθούν περαιτέρω. Το μοντέλο πλαισίου εξαγοράς της ανάπτυξης Ιστού ήταν δραματικό όχι μόνο στο σύνολό του αλλά και στην εικονική του αόρατη για το ευρύ κοινό. 

Συχνά, μη τεχνικοί λαοί μπορεί να ακούσουν για την τρέχουσα ανάγκη σε εταιρείες τεχνολογίας για προγραμματιστές front-end. Πρόκειται για άτομα που μπορούν να δημιουργήσουν ιστότοπους σε πλαίσια όπως το React ή το Vue. Λιγότερο συχνά αυτές οι ίδιες εταιρείες χρειάζονται προγραμματιστές HTML, μια βιώσιμη δουλειά πριν από δεκαπέντε χρόνια. Στην πραγματικότητα, η γλώσσα του προγραμματιστή πλαισίου δεν περιλαμβάνει πλέον τον όρο “ιστότοπος” πλέον. Αντ ‘αυτού, οι προγραμματιστές μιλούν για τη δημιουργία “εφαρμογών ιστού”.  

Η κυριαρχία των πλαισίων έχει φέρει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε το Διαδίκτυο. Προηγουμένως, εξαρτιόμασταν από τα προγράμματα περιήγησης για πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα. Τώρα, με τα πλαίσια, είναι πραγματικά πιο εύκολο να παραδώσετε κατάσταση σε μια εφαρμογή, όχι μόνο για τη σύλληψη και την παρακολούθηση χρηστών, αλλά και όσον αφορά τη βελτιστοποίηση της απόδοσης για κινητά τηλέφωνα, η οποία έγινε σημαντικό σημείο πρόσβασης για πολλούς χρήστες. Ενώ οι Millennials μεγάλωσαν «σερφάροντας στο Διαδίκτυο» (πέφτοντας στις τρύπες κουνελιών της Wikipedia, κάνοντας κλικ σε συνδέσμους για ηλικίες), η εμπειρία περιήγησης τώρα είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην πλατφόρμα. Έχουμε προχωρήσει από την άγρια ​​δύση των ιστότοπων, περιφραγμένη από πλατφόρμες στους πιο προβλέψιμους κήπους εφαρμογών.

Web 3.0: Gen Z και η μάχη για το κράτος

Ας ξεκινήσουμε με μερικούς ορισμούς. Ο όρος “Ιστός 3.0“Μπορεί να οριστεί ως κίνηση για σύνδεση και συσχέτιση δεδομένων με τρόπο αναγνώσιμο από μηχανή. Ο Tim Berners-Lee οραματίζεται αυτήν την αλλαγή όσον αφορά ο Σημασιολογικός Ιστός και ο γκουρού blockchain John Wolpert το βλέπει από την άποψη του Stateful Internet. Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, θα ορίσουμε μπλοκ αλυσίδας ως τρόπος δημιουργίας, διασφάλισης και διατήρησης δεδομένων κατάστασης χωρίς να βασίζεστε σε ένα μόνο, κεντρικό σημείο αλήθειας.

Ο όρος “Gen Z” περιγράφει μια γενιά που γεννήθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90, η οποία, σε ορισμένες τάξεις ή περιοχές, γνώρισε μόνο έναν κόσμο με το Διαδίκτυο και τα smartphone. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτής της γενιάς είναι εγγενής πλατφόρμας – μεγάλωσε και αλληλεπιδρά κυρίως με εφαρμογές που βασίζονται στο κράτος. 

Στην προηγούμενη ενότητα, είδαμε πώς οι κρατικές εφαρμογές ξεπέρασαν τα σημεία συμφόρησης του Web 1.0, αλλά το μοντέλο έχει επίσης ένα ισχυρό δευτερεύον αποτέλεσμα. Οι κρατικές αλλαγές, σημαντικές και δευτερεύουσες, που συλλέγονται με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να αρχίσουν να ζωγραφίζουν μια πολύ λεπτομερή εικόνα των ατόμων που τις κάνουν. Αυτό που κάνατε κλικ, όταν το κάνατε κλικ, αυτό που κοιτάξατε για πρώτη φορά όταν συνδεθήκατε, το τελευταίο πράγμα που είδατε πριν αποσυνδεθείτε: όλες αυτές οι καταστάσεις ξετυλίγονται σαν ρολό ταινίας για να συγκεντρώσετε μια οικεία προβολή σας ως χρήστη.

Πόσο οικείο; Ίσως έχετε ακούσει τον αστικό μύθο ενός φίλου που έχει συνομιλία προσωπικά και, αργότερα, κάτι που ανέφεραν εμφανίζεται ως διαφήμιση στη ροή τους στο Facebook. Οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο είναι πεπεισμένοι ότι τους κατασκοπεύουν. Ωστόσο, ερευνητές μελέτησαν το ζήτημα για ένα χρόνο και έχουν αποδείξει ότι αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Αυτό όμως δεν θα σας παρηγορήσει. Επειδή συνεπάγεται μια ακόμη πιο σκοτεινή αλήθεια: το Facebook έχει συλλέξει αρκετές συνδεδεμένες πληροφορίες για συγκεκριμένους χρήστες, με τόσο λεπτομερή, συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μπορεί να προβλέψει τι θα σκεφτούν ή θα θέλουν να αγοράσουν –– δεν χρειάζεται να ακούσει τις συνομιλίες σας για να ξέρεις. 

Έχουν σίγουρα τα δεδομένα. Το Facebook έχει μια τεράστια βάση χρηστών περίπου 2 δισεκατομμυρίων ατόμων και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών από τις οποίες μπορεί να συλλέξει πληροφορίες χρηστών. Δεδομένου ότι το Facebook είναι μια εταιρεία της οποίας το επιχειρηματικό μοντέλο εξαρτάται κυρίως από τις πωλήσεις διαφημίσεων, έχουν δημιουργήσει μια πλούσια βάση δεδομένων αλληλοσυνδεόμενων μεμονωμένων πληροφοριών. Όχι μόνο μοντελοποιούν την ατομική σας συμπεριφορά, αλλά συνδέουν επίσης αυτήν τη συμπεριφορά με τις συμπεριφορές των φίλων σας. Αυτές οι συνδέσεις συνθέτουν την αναλυτική δύναμη που έχει το Facebook. Είναι το δικό του, το εσωτερικό Web 3.0 του Facebook, ένα “stateful internet” που συνδυάζεται σε ένα σύστημα που καλούν το κοινωνικό γράφημα ή μερικές φορές απλά το γράφημα. Είναι ένα τόσο αποτελεσματικό εργαλείο στόχευσης για τη διαφήμιση που έκανε το Facebook Έσοδα 40 δισ. $ Το 2017, σχεδόν το 90% προέρχεται από τη διαφήμιση.

Τι είναι τόσο κακό γι ‘αυτό; Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τον αριθμό των διαφορετικών αντιπαραθέσεων που έχει προκαλέσει το Facebook τα τελευταία χρόνια, από παραβιάσεις δεδομένων έως καταστροφή του δημόσιου λόγου. Για χάρη αυτού του επιχειρήματος, ας επικεντρωθούμε κυριαρχία δεδομένων: ποιος κατέχει τα δεδομένα που περιγράφουν τη συμπεριφορά σας?

Η προφανής απάντηση θα πρέπει να είστε εσείς. Ωστόσο, πρέπει τώρα να είναι σαφές ότι η πορεία της ανάπτυξης ιστού τις τελευταίες δεκαετίες δημιούργησε ένα περιβάλλον στο οποίο τα δεδομένα σας δεν ανήκουν σε εσάς. Η ανάπτυξη της κατάστασης που συλλέχθηκε σε πλατφόρμες, αρχικά αποσκοπούσε στη βελτιστοποίηση της απόδοσης, έχει επίσης αποθηκεύσει τις αλλαγές κατάστασης σε οποιονδήποτε διακομιστή της εταιρείας στην οποία εκτελείται η πλατφόρμα. 

Των δεδομένων?

Η έκδοση του Web 3.0 του Blockchain είναι μια κατάσταση στην οποία η κατάσταση δεν είναι σιωπηλή σε μία πλατφόρμα, ούτε αποθηκεύεται σε έναν διακομιστή. Αντ ‘αυτού, ένα παγκόσμιο κράτος διατηρείται σε ένα ανοιχτό και κατανεμημένο δίκτυο ασφαλισμένο μέσω αποκεντρωμένων μεθόδων. Όλοι μπορούν να δουν και να επαληθεύσουν την κατάσταση του δικτύου ανά πάσα στιγμή. Οι άνθρωποι σε αυτό το δίκτυο δεν είναι απαραίτητα εκεί για έναν ιδεαλιστικό σκοπό – ένα ισχυρό δίκτυο blockchain υποθέτει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος και ως εκ τούτου μεταβιβάζει την εμπιστοσύνη σε κρυπτογραφικά εργαλεία.

Το Web 3.0 επιτρέπει ένα παγκόσμιο κοινό για το κράτος. Αντί να κρατούμε (δηλαδή τα δεδομένα μας) από εταιρείες, δημιουργούμε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο όπου δημιουργείται εμπιστοσύνη σε επίπεδο πρωτοκόλλου. Προέρχεται από τα μαθηματικά και την κρυπτογραφία στο πρωτόκολλο. Το πρωτόκολλο ονομάζεται ευρέως blockchain, αλλά έχει διαφορετικές εφαρμογές. Ακριβώς όπως μπορείτε να έχετε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα στο τηλέφωνό σας (Apple ή Android), υπάρχουν διαφορετικά πρωτόκολλα blockchain, όπως το Ethereum ή το Bitcoin. 

Κάθε blockchain έχει τις δικές του παραδοχές σχετικά με τους συμμετέχοντες στο δίκτυο και τις μοναδικές δυνατότητες πρωτοκόλλου, αλλά όλοι τονίζουν την ιδιοκτησία των δεδομένων από το άτομο. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα blockchain είναι δημόσια κοινά και μόνο εσείς μπορείτε να αλλάξετε τα δικά σας δεδομένα. Ποιος είναι ο πρακτικός αντίκτυπος αυτής της θεωρητικής δήλωσης; Ας εξερευνήσουμε την ιδέα με ένα παράδειγμα: ένα δραματικό παράδειγμα που περιλαμβάνει την παγκόσμια χρηματοδότηση.

Στην αρχική μας συζήτηση για το κράτος, χρησιμοποιήσαμε το παράδειγμα της περιγραφής ενός δωματίου. Είναι μια απλή περιγραφή που διακυβεύεται πολύ – κανείς δεν πρόκειται να αγοράσει το υποθετικό μας δωμάτιο, απλά μιλάμε για αυτό. Ωστόσο, εάν κάποιος ήθελε να αγοράσει αυτό το δωμάτιο, η κατάσταση αλλάζει. Θα ήθελαν να ελέγξουν την περιγραφή της κατάστασής μας, δηλαδή να δουν το δωμάτιο για τον εαυτό τους και θα θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι είχαν πραγματικά αρκετά χρήματα για να το αγοράσουν. Για να ελέγξετε μια κατάσταση όπως αυτή –– επιβεβαιώνοντας εάν κάποιος έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει για ένα είδος–– δημιουργήσαμε ένα αξιόπιστο τρίτο μέρος: τράπεζες. Σήμερα, για να επικυρώσει την οικονομική κατάσταση κάποιου, ο πωλητής δωματίου μπορεί απλά να σύρει μια πιστωτική κάρτα, η οποία ζητά αποτελεσματικά από μια τράπεζα εάν ο αγοραστής έχει αρκετά χρήματα για να αγοράσει.

Οι blockchain όπως το Bitcoin και το Ethereum επιτρέπουν στους ανθρώπους να πραγματοποιούν χρηματοοικονομικές ανταλλαγές ψηφιακά και σχεδόν στιγμιαία, σήμερα, χωρίς τράπεζες. Το κάνουν αυτό δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κράτος το οποίο διασφαλίζεται όχι μέσω της κοινωνικής εμπιστοσύνης (που συγκεντρώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στον τρίτο φορέα των τραπεζών), αλλά σε κώδικα, μέσω ενός πρωτοκόλλου. Με τον ίδιο τρόπο δεν χρειάζεται πλέον να μιλήσουμε με έναν χειριστή για να συνδέσουμε ένα τηλεφώνημα, το blockchain κάνει οικονομικές συναλλαγές σε ένα πρωτόκολλο peer-to-peer. Κρίσιμο, ωστόσο, το πρωτόκολλο αποκεντρώνεται και διανέμεται –– περιλαμβάνει μια παγκόσμια, δημόσια αλυσίδα που προστατεύεται από ολόκληρο το δίκτυο των ατόμων που το εκτελούν.

Ο Gen Z φαίνεται απίστευτα παρακινημένος να λύσει σοβαρά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Το πιο σημαντικό, φαίνεται να το κάνουν με λιγότερη σημασία για τη σύμβαση ή την παράδοση. Οι υποστηρικτές του Blockchain πιστεύουν ότι ένα δημόσιο Web 3.0 θα επιδιορθώσει μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο τρέχον κλειστό σύστημα που εφαρμόζονται και αξιοποιούνται από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας Web 2.0. Τα πρόσφατα σκάνδαλα απορρήτου σε εταιρείες όπως το Facebook και το Google δείχνουν τη σκοτεινή πλευρά αυτής της σιγασμένης γνώσης –– και τις τεράστιες περιουσίες που έχουν κερδίσει με την πώληση δεδομένων των χρηστών, ενώ απέτυχαν επίσης να τα προστατεύσουν. 

Και αυτές οι παραβιάσεις έχουν προωθήσει πολύ πέρα ​​από το πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας. Ένα ανοιχτό, συμφωνημένο από όλα, κράτος, ή «αλήθεια», είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί στη γενική δημόσια συζήτηση. Τα γρανάζια της πολιτικής μας έχουν γεμίσει με άμμο κακής επικοινωνίας, ψεύτικες ειδήσεις και κατάφωρα ψέματα. Ένας συγγραφέας το περιέγραψε ως «θραύση της πραγματικής συναίνεσης». Είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο αγώνας του Ζεν Ζ για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Το ότι τα σημερινά συστήματα μετέτρεψαν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και οι βασικοί τρόποι αλληλεπίδρασης των ανθρώπων είναι αναμφισβήτητος: η κοινωνική εμπειρία των Gen X και Gen Z θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική, παρόλο που μόλις 20 χρόνια τα χωρίζουν. Όμως αυτό που ξεκίνησε ως ένα εκπληκτικό άλμα προς τα εμπρός για την παγκόσμια επικοινωνία και την πρόσβαση στις πληροφορίες με την έλευση του Web 2.0, είχε ως αποτέλεσμα μια δραματική ασυμμετρία πληροφοριών μεταξύ των πλατφορμών και των χρηστών τους. Αυτό έχει επιπτώσεις σε μεγάλα παγκόσμια γεγονότα, όπως εκλογές, μαζικές διαμαρτυρίες και επαναστάσεις. 

Οι δημιουργοί των συστημάτων Web 3.0 και blockchain, στον πυρήνα τους, στοχεύουν στην εξισορρόπηση αυτής της ασυμμετρίας ισχύος μέσω της ανοιχτής κατάστασης. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλα τα προβλήματα του Ιστού θα επιλυθούν μαγικά. καμία τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Αλλά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο διαδίκτυο, ίσως μπορούμε να πλησιάσουμε την πραγματοποίηση της αρχικής υπόσχεσης του Διαδικτύου. Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια θα αποφασιστεί από την επόμενη γενιά κατασκευαστών.

Θέλετε περισσότερους εξηγητές blockchain?

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λάβετε τα πιο πρόσφατα σεμινάρια blockchain, διαδικτυακά σεμινάρια, πόρους και πιο άμεσα στα εισερχόμενά σας. Εγγραφείτε Ενημερωτικό δελτίο Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μας για τις τελευταίες ειδήσεις Ethereum, εταιρικές λύσεις, πόρους προγραμματιστών και πολλά άλλα. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αποκλειστικό περιεχόμενοΈκθεση Ethereum Q3 2020 DeFiΚανω ΑΝΑΦΟΡΑ

Έκθεση Ethereum Q3 2020 DeFi

Έκθεση Ethereum Q2 2020 DeFiΚανω ΑΝΑΦΟΡΑ

Έκθεση Ethereum Q2 2020 DeFi

Πλήρης οδηγός για επιχειρηματικά δίκτυα BlockchainΟδηγός

Πλήρης οδηγός για επιχειρηματικά δίκτυα Blockchain

Πώς να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο προϊόν BlockchainΔιαδικτυακό σεμινάριο

Πώς να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο προϊόν Blockchain

Εισαγωγή στο TokenizationΔιαδικτυακό σεμινάριο

Εισαγωγή στο Tokenization

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me