Blockchain για φιλανθρωπία και βιωσιμότητα: Μελέτη περιπτώσεων Impactio

Πραγματοποίηση των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ έως το 2030

Η πρόκληση

ο 17 Στόχοι Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) που δημιουργήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είναι το καλύτερο σχέδιο στον κόσμο για την οικοδόμηση μιας καλύτερης πραγματικότητας για όλα και για όλους στον πλανήτη μας έως το 2030. Εγκρίθηκε από όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών το 2015, οι SDGs είναι μια έκκληση για δράση για όλες τις χώρες – φτωχές, πλούσιο και μεσαίου εισοδήματος – για την προώθηση της ευημερίας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Οι SDGs αναγνωρίζουν ότι ο τερματισμός της φτώχειας πρέπει να συμβαδίζει με στρατηγικές που οικοδομούν την οικονομική ανάπτυξη και αντιμετωπίζουν μια σειρά κοινωνικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της υγείας, της ισότητας και των ευκαιριών απασχόλησης, ενώ αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή και εργάζονται για τη διατήρηση των ωκεανών και των δασών μας. 

Επί του παρόντος, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει ένα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κενό χρηματοδότησης για την επίτευξη των SDGs έως το 2030. Αυτό το χάσμα δεν οφείλεται στην έλλειψη κεφαλαίων, αλλά σε μια κακή ευθυγράμμιση μεταξύ των διαθέσιμων πόρων και των βιώσιμων έργων που χρειάζονται χρηματοδότηση. Η Blackrock Investments μόνη της χρησιμοποιεί 6 τρισεκατομμύρια δολάρια για να ζητήσει από τις επενδυτικές επιχειρήσεις να αποδείξουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με το WWF, θα κόστιζε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την επίτευξη των SDGs, υπό την προϋπόθεση ότι οι προϋπάρχουσες, ετήσιες, παγκόσμιες συνεισφορές ύψους 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι φιλανθρωπικές δωρεές 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιούνται για αναπτυξιακά έργα. 

Πώς μπορούμε να διορθώσουμε την κεφαλαιακή ανισορροπία μεταξύ επιπτώσεων έργων σε ανάγκη και ικανών χρηματοδοτών που αναζητούν βιώσιμα έργα κοινωνικού αντίκτυπου?  

Αλλαγή τάσεων στον τομέα φιλανθρωπίας

Το να είσαι κοινωνικά υπεύθυνος δεν είναι πλέον επιλογή για εταιρείες – είναι απαραίτητο. Το 2017, δωρεές σε Η φιλανθρωπική οργάνωση έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών στις ΗΠΑ, με εκτιμώμενα 410 δισεκατομμύρια δολάρια που δωρίστηκαν σε διάφορες αιτίες από ομάδες και άτομα. Σύμφωνα με το Millennial Impact Report, οι millennials υποστηρίζουν κατά μέσο όρο πέντε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς το χρόνο. Οι Millennials έχουν μια νέα προσδοκία παράλληλα με τις φιλανθρωπικές δωρεές τους: Διαφάνεια και λογοδοσία. Το 90% των Millennials που ερωτήθηκαν θα σταματούσαν να δίνουν εάν δεν εμπιστεύονταν έναν οργανισμό. Καθώς το ενημερωμένο κοινό συνεχίζει να χάνει την εμπιστοσύνη του στις κοινές φιλανθρωπικές οργανώσεις, αναζητούν ένα άλλο μέρος για την παροχή σημαντικών έργων για υποστήριξη.

Παράθεση ConsenSys στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αυτό που λείπει είναι ένας ισχυρός μηχανισμός για τη σύνδεση αυτών των ιδιωτικών δολαρίων με βιώσιμα, μεγάλης κλίμακας, έργα προόδου SDG. Η απαίτηση είναι σαφής: Βάλτε τα έργα στο τραπέζι. Θα ακολουθήσει η πρωτεύουσα.

Τζούλι Φέστερστον

Boston Consulting Group, Κέντρο Επιπτώσεων

Η Λύση Ethereum 

Οι ConsenSys και WWF συνεργάστηκαν για να ξεκινήσουν Impactio, μια πλατφόρμα επιμέλειας και χρηματοδότησης έργων για τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης. Το Impactio χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain και ένα πλαίσιο tokenization για να μεγιστοποιήσει τη συνεργασία μεταξύ χρηματοδοτών / επενδυτών, εμπειρογνωμόνων θεμάτων και οργανισμών για τη ζωή των έργων κοινωνικού αντίκτυπου.

Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί ένα σύστημα εμπνευσμένο από την έρευνα της ConsenSys σχετικά με το Token Curated Registry (TCR) για την επιμέλεια μιας λίστας έργων υψηλού αντίκτυπου και υψηλού δυναμικού για παρουσίαση σε πιθανούς χρηματοδότες. Συνολικά, το Impactio δημιουργεί ένα θετικό εφέ δικτύου μέσω της συναίνεσης στη λήψη αντικειμενικών αποφάσεων, όπου οι εμπειρογνώμονες εκτελούν τη δέουσα επιμέλεια συνεργατικά και οι δωρητές αισθάνονται σίγουροι ότι υποστηρίζουν εγκεκριμένα έργα.

Στιγμιότυπο οθόνης Impactio

 
Το Impactio συνδέει τρεις τύπους χρηστών:
 1. Χρηματοδότες και επενδυτές


  Οι χρηματοδοτικές οντότητες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος αναζήτησης έργων αξιοποιώντας μια επιμελημένη λίστα ευκαιριών αντίκτυπου για υποστήριξη. 

 2. Επιμελητές / ειδικοί σε θέματα

  Οι ειδικοί μπορούν να συνδεθούν στην ενοποιημένη πλατφόρμα για να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους με κορυφαία έργα με επιπτώσεις.

 3. Επικεφαλής έργου

  Στο Impactio, οι υπεύθυνοι έργου λαμβάνουν σχόλια σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την αίτησή τους, έτσι ώστε να μπορούν να υποβάλουν μια τυποποιημένη, υψηλής ποιότητας εφαρμογή σε χρηματοδότες.

 

Πως δουλεύει 

Το Impactio διευκολύνει τη διαφανή υποβολή αιτήσεων, την έγκριση, την αξιολόγηση, την επιλογή και τη χρηματοδότηση με τρόπο που αξιοποιεί μια αποκεντρωμένη ομάδα γνώσεων ειδικών σε θέματα κοινωνικού και εμπορικού τομέα. Διευκολύνοντας τη σύνδεση χρηματοδοτών, εμπειρογνωμόνων και ηγετών έργων, το Impactio διευκολύνει τον συντονισμό της ανακάλυψης, της αξιολόγησης και της χρηματοδότησης βιώσιμων έργων που θέλουν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε παγκόσμια κλίμακα.. 

 

Διαδικασία Impactio

 

Η διαδικασία δημοκρατικής επιλογής του Impactio

Υποβολή

 • Οι υπεύθυνοι του έργου υποβάλλουν τα έργα τους με σαφείς στόχους βάσει του 17 Στόχοι Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs).
 • Λαμβάνει ένα παγκόσμιο δίκτυο ειδικών θεμάτων που σχετίζονται με το θέμα Διακριτικά Impactio στο ψηφιακό τους πορτοφόλι.
 • Στη συνέχεια, οι επιμελητές ενθαρρύνονται να παρέχουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση για κάθε έργο.
 • Οι υπεύθυνοι του έργου μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συμβουλές για να βελτιώσουν τα έργα τους, ενώ οι αιτίες τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν καρπούς. Αυτή η διαφάνεια και η πρόσβαση στην τεχνογνωσία είναι ανεκτίμητη και είναι αναμφισβήτητα το πιο συναρπαστικό χαρακτηριστικό της πλατφόρμας και της ροής εργασίας της.
 • Μόλις οι επιμελητές επανεξετάσουν τα έργα με τους αρχηγούς του έργου και τους συναδέλφους τους, είναι κρίσιμο σε αυτό το στάδιο οι αποφάσεις να λαμβάνονται αντικειμενικά και να επιτρέπουν σε όλους τους επιμελητές να έχουν λόγο. Αυτό είναι όπου ένα TCR – ένα Token Curated Registry – μπαίνει στη διαδικασία.

Εγγραφή με επιμέλεια διακριτικών

 • Κάθε TCR έχει ένα εσωτερικό διακριτικό, το οποίο χρησιμοποιείται για το συντονισμό και την παροχή κινήτρων για έντιμη συμπεριφορά.
 • Οι επιμελητές ποντάρουν τα κουπόνια τους για να υποστηρίξουν ένα έργο. Οι επιμελητές που επιθυμούν να αμφισβητήσουν αυτό το έργο στοιχίζουν το ίδιο ποσό μαρκών. Εάν κανένας επιμελητής δεν αντιταχθεί σε ένα έργο, θα εγκριθεί και θα εμφανιστεί στους δωρητές να αποφασίσουν σχετικά με τη χρηματοδότηση. 
 • Εάν ένα έργο λάβει αντιρρήσεις, περνά από μια διαδικασία διαφωνίας:
 • Οι επιμελητές που αντιτίθενται σε ένα έργο ποντάρουν το ίδιο ποσό διακριτικών με τους επιμελητές που υποστηρίζουν το έργο. 
 • Πραγματοποιείται ψηφοφορία, όπου οι υπόλοιποι επιμελητές αξιολογούν τα πλεονεκτήματα του έργου 
 • Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιλύει την πρόκληση
 • Εάν ένα έργο εγκριθεί με συναίνεση με ψηφοφορία, ο επιμελητής που υποστηρίζει το έργο θα επιστρέψει τα στοιχήματα που έχουν στοιχηματίσει και θα λάβει επιπλέον διακριτικά ως ανταμοιβή για την επένδυση του χρόνου και της δέσμευσής τους για την υποστήριξη ενός έργου. 
 • Συνάδελφοι επιμελητές που ψήφισαν το εγκεκριμένο έργο θα λάβουν επίσης μάρκες ως ανταμοιβή για τη δέουσα επιμέλεια τους στην αξιολόγηση και επίλυση μιας πρόκλησης. Οι ανταμοιβές καταβάλλονται από το μερίδιο του επιμελητή που αμφισβήτησε το έργο, ένα βασικό μέτρο για την αποπροσανατολισμό των μη κινητοποιημένων και παράλογων προκλήσεων.
 • Εάν ένα έργο απορριφθεί με συναίνεση ψηφοφορίας, ο διεκδικητής λαμβάνει τα στοιχήματά τους και κερδίζει μάρκες ανταμοιβής, ενώ ο επιμελητής που υποστηρίζει το έργο χάνει τα στοιχήματα.
  • Αυτός ο μηχανισμός εξασφαλίζει ότι υποστηρίζονται μόνο αξιόλογα έργα και τελικά εμφανίζονται στους δωρητές. 
  • Αυτή η διαδικασία δημοκρατικής επιλογής διαρκεί το πολύ έξι εβδομάδες. Τα επιλεγμένα έργα που κατατάσσονται στη λίστα επιπτώσεων του Impactio περνούν από μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους από ειδικούς σε θέματα από όλο τον κόσμο. Αυτό δίνει στους φιλάνθρωπους, τους επενδυτές και τους δωρητές περισσότερη εμπιστοσύνη στην εγκυρότητα και την αξιοπιστία ενός έργου.

    

   Ο ρόλος του Ethereum

   Το Impactio δοκιμάστηκε αρχικά και έγινε πρωτότυπο στο δοκιμαστικό δίκτυο Rinkeby της Ethereum και προς το παρόν χρησιμοποιεί ένα δίκτυο Enterprise Ethereum που φιλοξενείται στο Καλέιντο. Το Impactio χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο έξυπνης σύμβασης Token Curated Registry για να διασφαλίσει ότι οι διαδικασίες υποβολής, αξιολόγησης και επιλογής της εφαρμογής του είναι αδιάβροχες και διαφανείς.

    

   Επιτεύχθηκαν στόχοι 

   Το Impactio πειραματίστηκε για δύο χρόνια σε πολλούς πιλότους για να πετύχει αυτό που έχει σήμερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πλατφόρμα καθιέρωσε την αγορά προϊόντων κατάλληλη και βελτίωσε την κατάσταση της εμπειρίας χρήστη. Ο πρώτος ζωντανός πιλότος επικύρωσε περαιτέρω το όραμά μας με σημαντική αφοσίωση και αποτελέσματα: 

   • Έργα που υποβλήθηκαν από 17 χώρες
   • 70 επιμελητές σε 20+ κλάδους και τομείς εμπειρογνωμοσύνης
   • 250+ ώρες επιμέλειας στις τέσσερις φάσεις της διαδικασίας επιλογής εφαρμογής
   • 500+ ενέργειες επιμέλειας που ολοκληρώθηκαν από τους επιμελητές για να καταρτίσουν τη λίστα επιμέλειας

   Κατά τη διάρκεια ενός πιλοτικού προγράμματος επτά εβδομάδων από την 1η Ιουλίου έως τις 21 Αυγούστου, το Impactio προσέλκυσε περισσότερους από 100 συμμετέχοντες που ενέκριναν 17 κοινωνικά και περιβαλλοντικά έργα μέσω της διαδικασίας επιμέλειας που βασίζεται σε διακριτικά.

   • Υποβλήθηκαν και αναθεωρήθηκαν 34 έργα
   • Υιοθετήθηκαν 30 έργα
   • Προβλήθηκαν 21 έργα
   • 195 ψήφοι για αμφισβητούμενα έργα 
   • 17 έργα έφτασαν στη λίστα επιπτώσεων του Impactio
   • Κατά τη φάση της αναθεώρησης, υπήρχαν πάνω από 220 αλληλεπιδράσεις προστιθέμενης αξίας στην πλατφόρμα μεταξύ επιμελητών και ηγετών έργων.

    

   Δείγμα επιτυχούς έργου Impactio
   Xinnani: Από την ιδεολογία έως το πλήρως χρηματοδοτούμενο έργο κοινωνικών επιπτώσεων

   Η Gabriella, ένας χρήστης του Impactio από την Ινδία, παρουσίασε μια ιδέα: Καλλιέργεια φυσικών φυκιών στην ξηρά. Το Xinnani ήταν μια χερσαία μονάδα καλλιέργειας φυκιών που μπορεί να δημιουργηθεί σε γαρίδες για να φιλτράρει τα λύματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν άνθηση φυκών και νεκρές ζώνες. Η καλλιέργεια φυκιών στην ξηρά είναι μια πιο βιώσιμη επιλογή από την εκμετάλλευση αποθεμάτων φυκιών σε παράκτια ύδατα και την εξωτερική ανάθεση αυτών των μονάδων σε τοπικές παράκτιες κοινότητες.

   Συνήθως, ένα έργο σαν αυτό δεν θα το έκανε μέσω παραδοσιακών διαδικασιών χρηματοδότησης επιχορηγήσεων ως πολύ πρώιμο στάδιο. 

   Ξινάνι

   Χρησιμοποιώντας το Impactio, η Gabriella ενημέρωσε την εφαρμογή του έργου της αφού έλαβε σχόλια από 3 επιμελητές. Το Xinnani έγινε ένα από τα πρώτα έργα που εγκρίθηκε από τον Horace Wu, ο οποίος έβαλε 200 μάρκες και επαίνεσε το έργο για τις «σαφείς δράσεις» του, «διεξοδική… [έρευνα]» και «άμεσος… αντίκτυπος». Δεδομένου ότι αυτό το έργο δεν αμφισβητήθηκε ή επισημάνθηκε για περαιτέρω αναθεώρηση, το έφτασε κατευθείαν στη λίστα επιπτώσεων Impactio. Ως αποτέλεσμα, αυτό το έργο χρηματοδοτήθηκε πλήρως μέσω της πλατφόρμας και πρόκειται να ξεκινήσει την εφαρμογή και την παρακολούθηση των επιπτώσεων.

    

   Επόμενα βήματα

   Προχωρώντας προς τα εμπρός, το Impactio θα επαναλάβει τα σχόλια που παρέχονται κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος προς μια πλατφόρμα που μπορεί να υποστηρίξει νέες πιθανές εξελίξεις υπό την καθοδήγηση των συνεργατών. Η ομάδα θα εφαρμόσει επίσης νέες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των εξής: 

   • Σχόλια και θετικές ψήφοι / θετικές ψήφοι
   • Προσθήκη ετικετών έργου και αυτόματη αντιστοίχιση με ενδιαφέροντα επιμελητών και χρηματοδοτών
   • Αναθεωρημένη διαδικασία επιμέλειας με πολλαπλά 
   • εγκρίσεις και προκλήσεις 
   • Βελτιωμένη απεικόνιση περιεχομένου έργου (περιλήψεις, γραφήματα, περιεχόμενο βίντεο)

   Για την καλύτερη υποστήριξη των προκλήσεων και της λειτουργικότητας των συνεργατών στην πλατφόρμα, το Impactio θα προσθέσει τα εξής: 

   • Αναφορά και παρακολούθηση αντικτύπου
   • Διακριτικές δωρεές και συγκέντρωση χρημάτων
   • Περισσότερες ανταμοιβές στους επιμελητές καθ ‘όλη τη διάρκεια του έργου, “Bounties” και “kudos” 
   • Πολλαπλές ταυτόχρονες προκλήσεις
   • Προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης διαχειριστή και πλατφόρμας 

   Το Impactio επιδιώκει να συνεργαστεί με οργανισμούς που ενδιαφέρονται για επιμέλεια λύσεων σε ολόκληρο τον κοινωνικό τομέα και προσκαλεί νέες συνομιλίες για περαιτέρω βελτίωση αυτών των λύσεων.

   Λύσεις ConsenSys

   Εγγραφείτε για μια συμβουλή blockchain

   Η ConsenSys Solutions φέρνει το blockchain στην επιχείρηση. Συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και νεοσύστατες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία, δοκιμή και ανάπτυξη δημόσιων και ιδιωτικών λύσεων blockchain.

   Συνδεθείτε με έναν ειδικό blockchainΕγγραφείτε για μια συμβουλή blockchain

   Συνεργάτες τεχνολογίας

   εργαστήρια panda wwf 1αυστραλιανή ηθικήαυστραλιανή ηθική

   Μάθετε περισσότερα για το Impactio

   Mike Owergreen Administrator
   Sorry! The Author has not filled his profile.
   follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map