CBDCs: Τι συμβαίνει όταν το νόμισμα Fiat προσγειώνεται στο δημόσιο Ethereum;

blog 1ΕιδήσειςΑναπτυσσόμενοιΕξέτασηΕπεξήγηση BlockchainΕκδηλώσεις και ΣυνέδριαΠατήστεΕνημερωτικά δελτία

Εγγραφείτε στο newsletter μας.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Σεβόμαστε το απόρρητό σας

Εξήγησε το HomeBlogBlockchain

CBDC: Τι συμβαίνει όταν το νόμισμα Fiat προσγειώνεται στο δημόσιο Ethereum?

Το Public Ethereum έχει ήδη ψηφιακά δολάρια – αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πώς θα μοιάζει με ένα ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας στο κεντρικό δίκτυο Ethereum; από τον Mattison Asher 19 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2021

Q4 2020 DEFI REPORT blog 7 Λήψη αναφοράς


Αυτό είναι μέρος μιας σειράς άρθρων από την Έκθεση Ethereum DeFi Q4 2020 του ConsenSys Codefi. Κατεβάστε την πλήρη αναφορά για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα πρότυπα διακριτικών για περιουσιακά στοιχεία και πληρωμές, αγορές NFT, κοινωνικά και κοινοτικά διακριτικά, δάνεια flash, τυλιγμένα Bitcoin και Filecoin, έργα δανεισμού και άλλα.

Το Public Ethereum έχει ήδη ιδιωτικά ψηφιακά δολάρια – περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνολική έκδοση σταθερών νομισμάτων στο Ethereum. Πηγή: Dune Analytics

Όταν η ConsenSys δημοσίευσε τη Λευκή Βίβλο της, «Κεντρικές Τράπεζες και το Μέλλον του Ψηφιακού Νομίσματος», στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2020, το σκηνικό ήταν μια δραματική αλλαγή στη μηχανική του χρήματος. Έκτοτε, η ConsenSys ανακοίνωσε τέσσερα ξεχωριστά έργα ψηφιακού νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) με τη Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ, την Τράπεζα της Ταϊλάνδης, την Αυστραλιανή Τράπεζα Αποθεμάτων και την Societe Generale. Κάθε ένα από αυτά τα έργα χρησιμοποιεί την ConsenSysorum, μια παραλλαγή του Ethereum mainnet που επιτρέπει δίκτυα με άδεια, ενσωματωμένο απόρρητο και υψηλότερη απόδοση συναλλαγών. Πώς φαίνεται να μπορεί να αναπτυχθεί μια CBDC στο Ethnetum mainnet? 

Η απόφαση σχεδιασμού γύρω από το σχεδιασμό CBDCs συχνά χωρίζεται σε (1) χονδρικές CBDCs, οι οποίες ενισχύουν και βελτιστοποιούν σε μεγάλο βαθμό το ρόλο των τραπεζικών ιδρυμάτων σε σχέση με την αρχή διαχείρισης χρημάτων της κεντρικής τράπεζας για διατραπεζικούς διακανονισμούς και διασυνοριακές πληρωμές, (2) λιανικές CBDC, οι οποίες χρησιμοποιήστε τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών όπως εμπορικά συγκροτήματα και Codefi για να διανεμηθούν στα ψηφιακά πορτοφόλια των καταναλωτών. Η πρώτη επιλογή είναι η αποτελεσματικότητα και η αμοιβαιοποίηση του κόστους της βιομηχανίας. Το δεύτερο είναι βαθύτερα μεταμορφωτικό, και αναλογεί πιο κοντά στην κατοχή ενός διακριτικού Ethereum και τη χρήση του για συναλλαγές.

Πιθανές παγίδες της CBDC της Κίνας

Το έργο CBDC της Κίνας (το αποκαλούν Ψηφιακό Νόμισμα και Σύστημα Ηλεκτρονικών Πληρωμών ή DCEP) είναι ένα ενδιαφέρον παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα ψηφιακό νόμισμα, το οποίο διαχειρίζεται ένα DLT. Καθώς το ψηφιακό γιουάν μεταφέρεται σε διαφορετικά πορτοφόλια και εμπορικούς ιστότοπους με βάση το τηλέφωνο, η συνολική κυκλοφορία θα συμφιλιωθεί με μια βάση δεδομένων που κατέχει η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Αυτό δεν διαφέρει πολύ από τους τρόπους με τους οποίους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διατηρούν ήδη λογαριασμούς σε κεντρικές τράπεζες. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους τα προγραμματιζόμενα περιουσιακά στοιχεία τα ίδια, όπως το ψηφιακό γιουάν, θα μπορούσαν να είναι διαταρακτικά – θα μπορούσατε να ενσωματώσετε τη φορολογία απευθείας στις ροές συναλλαγών των καταναλωτών, ή να εφαρμόσετε καθολικά βασικά έσοδα, ή να παραδώσετε εύκολα διανομές που σχετίζονται με το Covid Αλλά στην ουσία, τα δεδομένα από τα οποία βασίζεται το σύστημα είναι υπεύθυνα μόνο για τον διακανονισμό του ψηφιακού γιουάν. 

Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα με ένα τέτοιο κλειστό σύστημα. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο ιδιωτικό δίκτυο δεν θα μπορούσε φυσικά να αλληλεπιδράσει με το υπάρχον οικοσύστημα Ethereum χωρίς κανονιστική έγκριση, πράγμα που σημαίνει ότι οι Κινέζοι πολίτες δεν θα μπορούσαν εύκολα να έχουν πρόσβαση στις διάφορες νέες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που επέτρεψε η DeFi. Ο αποκεντρωμένος δανεισμός, η ανταλλαγή και τα παράγωγα θα πρέπει να συνδεθούν με API που έχουν εγκριθεί από την αρχιτεκτονική DCEP της Κίνας για να αλληλεπιδράσουν με την CBDC της Κίνας λόγω της ιδιωτικής τους φύσης.

Προκειμένου οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών και οι τράπεζες να δημιουργήσουν χρηματοοικονομικές εφαρμογές και υπηρεσίες πάνω από ένα ιδιωτικό δίκτυο, θα χρειαζόταν έναν τρόπο αλληλεπίδρασης με το δίκτυο CBDC της Κίνας. Ένα έργο που ξεκίνησε από το Κρατικό Κέντρο Πληροφοριών της Κίνας είναι το Network Services (ή BSN) που βασίζεται στο Blockchain. Η Κίνα θα έχει δύο BSN: ένα για διεθνείς συναλλαγές και ένα για εσωτερικές συναλλαγές. Ενώ το διεθνές BSN θα μπορεί να αλληλεπιδρά με δημόσια δίκτυα όπως το Ethereum, το εγχώριο BSN δεν θα το κάνει.

Το διεθνές BSN είναι μια υποδομή υπηρεσιών που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν αποκεντρωμένες εφαρμογές πάνω από δημόσιους και επιτρεπόμενους αποκλεισμούς που υποστηρίζει, όπως το Ethereum και το Polkadot. Ξεχωριστά, η ConsenSys ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η απαρτία ConsenSys θα είναι διαθέσιμη σε περίπου 80 διαφορετικές πόλεις μέσω των δημόσιων κόμβων της εγχώριας BSN σε όλη την ηπειρωτική Κίνα.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η Κίνα και άλλες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πιο διαλειτουργικά δίκτυα είναι μέσω της χρήσης του Codefi Asset Sandbox. Το Codefi επιτρέπει στις κυβερνήσεις να πειραματιστούν με την έκδοση CBDC. Επιπλέον, το sandbox επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εισάγουν διάφορα χρηματοοικονομικά μέσα στο οικοσύστημα, όπως μέσα αγοράς κεφαλαίων χρέους. Επιπλέον, το sandbox δίνει στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να παρακολουθούν αποτελεσματικά όλους τους συμμετέχοντες στο δίκτυο, διασφαλίζοντας ότι η κανονιστική συμμόρφωση διατηρείται πάντα σε κάθε συναλλαγή. Τέλος, το sandbox διασφαλίζει ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μπορούν να δοκιμάσουν πώς θα αλληλεπιδράσουν οι CBDC τους με το Ethereum σε ένα περιβάλλον.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δοκιμάζουν τις CBDCs χρησιμοποιώντας την απαρτία ConsenSys και τον Codefi

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται με την ConsenSys για να δοκιμάσουν τα αναδυόμενα δίκτυα CBDC. Για παράδειγμα, η ConsenSys συνεργάζεται με το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη σε ένα διασυνοριακό έργο χονδρικής CBDC. Σε αυτό το πείραμα, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊλάνδη μπόρεσαν να λύσουν ζητήματα με διασυνοριακές πληρωμές, όπως υψηλό κόστος, αναποτελεσματικότητα και καθυστερήσεις.

Η ConsenSys συνεργάζεται επίσης με την Τράπεζα της Ταϊλάνδης για τη δοκιμή μιας λιανικής CBDC. Αυτή η δοκιμή αφορούσε το CBDC της Ταϊλάνδης που εκτελείται σε ένα δίκτυο Hyperledger Besu με άδεια ιδιωτικής χρήσης και σχεδιάστηκε για να ικανοποιεί τόσο τις λειτουργικές όσο και τις μη λειτουργικές απαιτήσεις μιας λιανικής CBDC. Αυτό το πείραμα προσομοίωσε εμπορικές συναλλαγές, υποστήριξη προμηθειών, τοποθέτηση τιμολογίου και αυτόματες πληρωμές.

Με προγραμματιζόμενα πρότυπα διακριτικών στο Ethereum, νέοι τύποι επιχειρηματικής λογικής μπορούν να ενσωματωθούν απευθείας στο Ethereum, αντί να λειτουργούν ως εφαρμογές εκτός του δικτύου. Τα έργα CBDC σήμερα θέτουν το ερώτημα πώς να μετακινούνται χρήματα. Το Bitcoin απάντησε σε αυτήν την ερώτηση και ίσως μια εφαρμοσμένη αρχιτεκτονική όπως το Ethereum με άδεια, θα το λύσει για τα εθνικά νομίσματα. Το βαθύτερο ερώτημα είναι – πώς μοιάζει μια οικονομία συνδεδεμένη με μια CBDC; Ποιο είναι το σχήμα των εμπόρων και των εφαρμογών που δέχονται ψηφιακό νόμισμα; Πού ασκούν τις οικονομικές τους λειτουργίες; Εάν πιστεύουμε ότι ο χώρος υπολογισμού θα είναι όλο και περισσότερο σε blockchains, αυτό σημαίνει ότι οι ράγες CBDC δεν πρέπει να έρχονται μόνο με προεγκατεστημένα εθνικά χρήματα, αλλά και προεγκατεστημένες εφαρμογές για τη χρήση αυτών των χρημάτων. Μια γραμμή πληρωμών θα εγκριθεί μόνο εάν είναι χρήσιμη και εάν ισχύει για ένα σημαντικό τμήμα της ανθρώπινης οικονομικής δραστηριότητας. Θα προτιμούσατε να αποθηκεύσετε την αξία ή να τη δημιουργήσετε?

CBDCQ4 2020 DeFi ReportNewsletterΕγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για τις τελευταίες ειδήσεις Ethereum, εταιρικές λύσεις, πόρους προγραμματιστών και πολλά άλλα. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αποκλειστικό περιεχόμενοΈκθεση Ethereum Q3 2020 DeFiΚανω ΑΝΑΦΟΡΑ

Έκθεση Ethereum Q3 2020 DeFi

Έκθεση Ethereum Q2 2020 DeFiΚανω ΑΝΑΦΟΡΑ

Έκθεση Ethereum Q2 2020 DeFi

Πλήρης οδηγός για επιχειρηματικά δίκτυα BlockchainΟδηγός

Πλήρης οδηγός για επιχειρηματικά δίκτυα Blockchain

Πώς να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο προϊόν BlockchainΔιαδικτυακό σεμινάριο

Πώς να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο προϊόν Blockchain

Εισαγωγή στο TokenizationΔιαδικτυακό σεμινάριο

Εισαγωγή στο Tokenization

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me