Τι είναι το #cryptocurrency; AKA # Κρυπτό

Cryptocurrency εναντίον Blockchain

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ κρυπτονομισμάτων και τεχνολογίας blockchain. Δεν λειτουργούν όλα τα κρυπτονομίσματα σε ένα blockchain και δεν χρησιμοποιούν όλα τα blockchain κρυπτονομίσματα ως μέρος του σχεδιασμού τους.

ΕΝΑ κρυπτονόμισμα είναι μια μορφή ψηφιακού νομίσματος που δημιουργείται, συντηρείται και ασφαλίζεται με ισχυρή κρυπτογραφία. Αυτό καθιστά τις συναλλαγές του εξαιρετικά δύσκολο να πειραχτούν ή να παραποιηθούν. Σε αντίθεση με άλλες μορφές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων – όπως ο χρυσός που ανταλλάσσεται σε χρηματιστήρια, χρήματα που χρησιμοποιούνται σε διαδικτυακά παιχνίδια ή μοναδικά εικονικά περιουσιακά στοιχεία, όπως πόντοι επιβράβευσης που διαχειρίζεται η εταιρεία – ένα κρυπτογράφηση συνήθως είναι ανθεκτικό στη λογοκρισία επειδή δεν ελέγχεται από μια κεντρική αρχή. Αυτό αντιστρέφει το παλιό παράδειγμα νομίσματος, σύμφωνα με το οποίο το νόμισμα δημιουργήθηκε και εκδόθηκε από κυβερνητικές νομισματικές αρχές και ελέγχεται από κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Cryptocurrency έναντι παραδοσιακού νομίσματος

Οι παραδοσιακές μορφές νομίσματος είναι γνωστές ως νόμισμα fiat, επειδή υποστηρίζονται αποκλειστικά από την αρχή της εκδίδουσας κυβέρνησής της σε αντίθεση με το νόμισμα εμπορευμάτων που υποστηρίζεται από φυσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός.

Οι κυβερνήσεις που εκδίδουν νόμισμα χωρίς την υποστήριξη οποιουδήποτε φυσικού περιουσιακού στοιχείου το πράττουν διάταγμα, και αν δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν το εθνικό τους νόμισμα με στρατιωτική ή οικονομική δύναμη, αυτά τα νομίσματα μπορούν να χάσουν πολύ ή όλη την εγγενή αξία τους.


Για παράδειγμα, η Ζιμπάμπουε προσπάθησε να καταπολεμήσει τα εσωτερικά οικονομικά προβλήματα στις αρχές του 20ού αιώνα εκτυπώνοντας περισσότερο από το εθνικό της νόμισμα. Ωστόσο, δεδομένου ότι η χώρα δεν είχε την εξουσία να επιβάλλει τις νομισματικές αξίες της εσωτερικά ή στη διεθνή σκηνή, τα έντυπα χαρτονομίσματα έγιναν γρήγορα αλλά χωρίς αξία. Η Ζιμπάμπουε αναγκάστηκε τελικά να εγκαταλείψει το νόμισμά της και ουσιαστικά έχασε την ικανότητα έκδοσης ή ελέγχου της αξίας των τραπεζογραμματίων της. Οι πολίτες του χρησιμοποιούν πλέον διάφορα ξένα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου ΗΠΑ και του κινεζικού γιουάν, ως νόμιμο χρήμα.

Ιστορικά, οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν συνδέσει την αξία των εκδοθέντων νομισμάτων τους με μια συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού, η οποία ήταν γνωστή ως χρυσός κανόνας. Το χρυσό πρότυπο έπεσε από την πρακτική κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης καθώς οι χώρες βρέθηκαν να μπλοκάρουν τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν την οικονομική παρακμή από την ποσότητα του χρυσού στα αποθέματά τους. Το χρυσό πρότυπο εγκαταλείφθηκε παγκοσμίως τη δεκαετία του 1970, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Richard Nixon τερμάτισε μια πολιτική που επέτρεπε σε άλλες χώρες να μετατρέψουν τις προμήθειές τους σε δολάρια ΗΠΑ σε χρυσό.

Κρυπτονομίσματα και Bitcoin

Το Bitcoin θεωρείται γενικά το πρώτο σύγχρονο κρυπτονόμισμα επειδή ήταν το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που σχεδιάστηκε να λειτουργεί με πλήρως αποκεντρωμένο τρόπο χωρίς την ανάγκη κεντρικής αρχής. Οι προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας κρυπτονομισμάτων απέτυχαν λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης του κοινού και ανεπαρκούς τεχνολογίας για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας. Απλώς δεν ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό κατανεμημένο κρυπτογράφηση με την τεχνολογία και τις ταχύτητες σύνδεσης της δεκαετίας του 1990. Η δημιουργία του Bitcoin παρήγαγε επίσης το πρώτο λειτουργικό blockchain στον κόσμο. 

Η αξία των κρυπτονομισμάτων

Τα σύγχρονα κρυπτονομίσματα είναι συχνά ευρέως ανταλλάξιμα για νομίσματα fiat, ειδικά εάν η κρυπτογράφηση απολαμβάνει ευρεία αναγνώριση και μπορεί να αγοραστεί ή να πωληθεί σε ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων. Μπορεί να έχουν ελεύθερες κυμαινόμενες τιμές που υπολογίζονται, ομοίως για τις τιμές μετοχών στο χρηματιστήριο, σε συνάρτηση με τη σχετική προσφορά και ζήτηση τους ανά πάσα στιγμή. Ορισμένα κρυπτονομίσματα προσπαθούν να «κολλήσουν» ή να συνδέσουν τις αξίες τους με την αξία κάποιου άλλου, όπως το Bitcoin ή το δολάριο ΗΠΑ.

Πώς χρησιμοποιούν οι εταιρείες blockchain σήμερα

Blockchain Εξηγείται από τον Joe Lubin

Πώς χρησιμοποιούν οι εταιρείες blockchain σήμερα?

Δες το βίντεο

Χρησιμοποιήστε περιπτώσεις και εφαρμογές για κρυπτονομίσματα

Ένα cryptocurrency μπορεί να χρησιμεύσει ως αποθήκη αξίας που οι άνθρωποι επιλέγουν να αποθηκεύσουν εν αναμονή υψηλότερων τιμών ή καλύτερων συναλλαγματικών ισοτιμιών στο μέλλον. Ορισμένα κρυπτονομίσματα μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν ως πληρωμή για την απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών, γεγονός που τις καθιστά μέσο ανταλλαγής. Όπως τα νομίσματα fiat, ορισμένα κρυπτονομίσματα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά σε αυτούς τους ρόλους από άλλα κρυπτονομίσματα.

Κατάστημα αξίας (SoV)

Οτιδήποτε μπορεί να είναι ένα απόθεμα αξίας. Για χιλιετίες, ο χρυσός (και εξακολουθεί να θεωρείται) θεωρείται ένα καλό απόθεμα αξίας επειδή τα άτομα και οι κυβερνήσεις πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να παραμένει πολύτιμο στο μέλλον. Σήμερα, τα παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα, όπως το δολάριο ΗΠΑ και η βρετανική λίρα έχουν γίνει σχετικά καλά αποθέματα αξίας. Ένα απόθεμα αξίας δεν χρειάζεται να παραμείνει απαραίτητα στην ίδια τιμή, αλλά δεν μπορεί να κυμαίνεται δραστικά και πρέπει να διατηρήσει την παγκόσμια αντίληψη ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Τα Bitcoin, Ether (το εγγενές διακριτικό της πλατφόρμας Ethereum) και άλλα κρυπτονομίσματα αναγνωρίζονται αργά από τα παγκόσμια ιδρύματα και τις εθνικές κυβερνήσεις ως δυνητικά μακροπρόθεσμα αποθέματα αξίας επειδή δεν ελέγχονται από μια μόνο χώρα και έχουν προγραμματισμένα επίπεδα πληθωρισμού. 

Πληρωμή

Σήμερα, τα μετρητά και οι πιστωτικές κάρτες είναι κοινά μέσα ανταλλαγής, που σημαίνει ότι είναι παγκοσμίως αποδεκτά για την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουν δημιουργηθεί πιο σύγχρονες διαδικασίες πληρωμής, όπως Paypal, Venmo, WeChat και άλλες μορφές πληρωμών μέσω κινητού / ηλεκτρονικού. Ωστόσο, όλες αυτές οι μορφές πληρωμής εκφράζονται κυρίως σε δολάρια ΗΠΑ ή σε άλλο σημαντικό νόμισμα. Το Bitcoin, ο αιθέρας και άλλα κρυπτονομίσματα ενσωματώθηκαν αργά στον κόσμο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή συνήθων αγαθών και υπηρεσιών, ενισχύοντας περαιτέρω την ικανότητά τους να χρησιμοποιηθούν ως μέσο ανταλλαγής. Η UnionBank των Φιλιππίνων σε συνεργασία με τις ConsenSys Solutions, Kaleido, Amazon AWS, ConsenSys Diligence, Microsoft Azure και επτά αγροτικές τράπεζες των Φιλιππίνων πιλότισαν πρόσφατα το Project i2i, μια πλατφόρμα πληρωμών μεταξύ αγροτικών τραπεζών που βασίστηκε στο Enterprise Ethereum. Μια νέα κατηγορία κρυπτονομισμάτων, που ονομάζεται stablecoins, άρχισαν επίσης να κερδίζουν έλξη ως μέσο ανταλλαγής, επειδή γενικά συνδέονται με το δολάριο ΗΠΑ ή τη μονάδα ενός.

Tokenization

Το διακριτικό είναι μια ψηφιακή αναπαράσταση μιας μονάδας αξίας. Αυτή η μονάδα αξίας μπορεί να εκχωρηθεί σε οτιδήποτε θεωρείται πολύτιμο από την κοινωνία, είτε πρόκειται για εικονικά περιουσιακά στοιχεία είτε για ψηφιακές αναπαραστάσεις πραγματικών στοιχείων. Τα διακριτικά δημιουργούνται χρησιμοποιώντας έξυπνες πλατφόρμες συμβολαίων, όπως το Ethereum και κάθε διακριτικό μπορεί να προγραμματιστεί με διάφορες δυνατότητες.

Διαδικτυακά σεμινάρια ConsenSys

Εισαγωγή στο Tokenization

Μια βαθιά κατάδυση στην αποκωδικοποίηση blockchain και τα επιχειρηματικά της οφέλη με ειδικούς από την ConsenSys.

Εγγράψου σήμεραΕισαγωγή στο Tokenization

Μηχανισμός κινήτρων

Πολλά κρυπτονομίσματα χρησιμεύουν επίσης ως βάση των κρυπτοοικονομικών συστημάτων, στα οποία οι συμμετέχοντες έχουν κίνητρα να συμπεριφέρονται με έναν αυτοτελή τρόπο που ταυτόχρονα ωφελεί και προάγει το σύστημα στο σύνολό του. Το κρυπτο-οικονομικό σύστημα πίσω από πολλά κρυπτονομίσματα έχει έντονη ομοιότητα με την ελεύθερη ελεύθερη αγορά που οραματίζεται ο πρωτοπόρος οικονομολόγος Adam Smith, του οποίου η αρχή του «αόρατου χεριού» υπαγορεύει ότι οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες σε μια ελεύθερη οικονομία της αγοράς θα φτάσουν αυτόματα σε κατάσταση ισορροπίας. μεταξύ αγοραστών και πωλητών τυχόν περιουσιακών στοιχείων. Ο βαθμός στον οποίο τα οικοσυστήματα αυτών των κρυπτονομισμάτων μοιάζουν με ανεξέλεγκτες ελεύθερες αγορές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό στον οποίο οι δημιουργοί του ασκούν έλεγχο στην έκδοση και ανάπτυξη κρυπτογράφησης.

Αυτές είναι μερικές από τις ευρείες εφαρμογές των κρυπτονομισμάτων. Καθώς τα κρυπτονομίσματα υφίστανται περαιτέρω ανάπτυξη και πειραματισμούς, αποκτούν νέες περιπτώσεις χρήσης και πιθανές εφαρμογές. Αν και είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κρυπτονομίσματα στο μέλλον, οι υπάρχουσες περιπτώσεις χρήσης και οι εφαρμογές εγγυώνται σίγουρα ότι θα είναι μια αναστατωτική τεχνολογία. Η ίδια η τεχνολογία Blockchain, η οποία τροφοδοτεί κρυπτονομίσματα, έχει επίσης ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων χρήσης και πιθανά οφέλη για διάφορους κλάδους.

Μάθετε περισσότερα για την τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα

  • Γνωσιακή βάση Τι είναι η τεχνολογία Blockchain?
  • Γνωσιακή βάση Τι είναι το Ethereum?
  • Εταιρικές περιπτώσεις EthereumBlockchain και εφαρμογές από τη βιομηχανία

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me