Γιατί οι αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί (DAO) είναι απαραίτητοι για το DeFi

blog 1ΕιδήσειςΑναπτυσσόμενοιΕξέτασηΕπεξήγηση BlockchainΕκδηλώσεις και ΣυνέδριαΠατήστεΕνημερωτικά δελτία

Εγγραφείτε στο newsletter μας.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Σεβόμαστε το απόρρητό σας

Αρχική ΣελίδαBlogCodefi

Γιατί οι αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί (DAO) είναι απαραίτητοι για το DeFi

Οι DAO (αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί) γίνονται τα κύρια μέσα διακυβέρνησης DeFi στην κρυπτογράφηση και επιβλέπουν συντηρητικά περισσότερα από 480 εκατομμύρια δολάρια. Από τον James Beck, Mattison Asher 3 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσιεύτηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2021

Q4 2020 DEFI REPORT blog 2 Λήψη αναφοράς


Αυτό είναι μέρος μιας σειράς άρθρων από την Έκθεση Ethereum DeFi Q4 2020 του ConsenSys Codefi. Κατεβάστε την πλήρη αναφορά για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα πρότυπα διακριτικών για περιουσιακά στοιχεία και πληρωμές, αγορές NFT, κοινωνικά και κοινοτικά διακριτικά, δάνεια flash, τυλιγμένα Bitcoin και Filecoin, έργα δανεισμού και άλλα.

Τώρα που έχουμε συζητήσει μερικές από τις βασικές καινοτομίες των εφαρμογών DeFi, ίσως αναρωτιέστε: Ποιος αποφασίζει το μέλλον αυτών των εφαρμογών; Σχεδόν όλες οι σημαντικότερες εφαρμογές DeFi, από το Uniswap έως το Aave έως το MakerDAO, διέπονται πλέον από DAO, που σημαίνει Αποκεντρωμένος Αυτόνομος Οργανισμός. 

Οι DAO είναι κυβερνητικοί φορείς που επιβλέπουν την κατανομή των πόρων που συνδέονται με τα έργα με τα οποία συνδέονται και έχουν επίσης την ευθύνη να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του έργου που υποστηρίζουν. Αυτό το καθήκον δεν είναι ούτε ένα μικρό επίτευγμα, καθώς οι DAOs επιβλέπουν συντηρητικά περισσότερα από 480 εκατομμύρια δολάρια

Σύνολο περιουσιακών στοιχείων DAO υπό διαχείριση. Πηγή: DeepDAO

Οι αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί καταγράφουν τόσα δικαιώματα και ευθύνες που κατά κανόνα διαχειρίζεται μια εταιρεία ή ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την εκτέλεση έξυπνων συμβάσεων. Τα μέλη των DAO χρησιμοποιούν μάρκες για να ψηφίσουν τους κανόνες ενός μεγαλύτερου αποκεντρωμένου πρωτοκόλλου ή συστήματος. Ενώ το πιο διάσημο “DAO” υποβλήθηκε σε μεγάλο χάκετ το 2016 ακριβώς όταν η Ethereum άρχισε να απογειώνεται (γράφεται στο νέο βιβλίο του Matt Leising, Από τον Αιθέρα), η έννοια των DAO εξακολουθεί να έχει ισχυρή έκκληση για έργα που θέλουν να επεκτείνουν τις αποφάσεις διακυβέρνησης στην κοινότητα των κατόχων διακριτικών. Το MakerDAO είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, όπου οι κάτοχοι του διακριτικού MKR ψηφίζουν για αλλαγές στο πρωτόκολλο DAI stablecoin. 

Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι DAO λειτουργούν στο ακόλουθο πλαίσιο. Όποιος κατέχει ένα συγκεκριμένο ποσό διακριτικών μπορεί να προτείνει αλλαγές στο υποκείμενο πρωτόκολλο. Αυτές οι προτάσεις μπορεί να είναι τεχνικής φύσης, όπως Πρόταση # 31 της Ένωσης, που προσπάθησαν να προσαρμόσουν τους αποθεματικούς παράγοντες για διάφορες αγορές της Ένωσης, ή περισσότερο ιδεολογικά, όπως το Ντάρμα Απενεργοποίηση Πρόταση # 2 για το Uniswap DAO, το οποίο κάλεσε το Uniswap να επιβραβεύσει τους χρήστες του με το UNI, δεδομένου ότι έμειναν εκτός της αρχικής διανομής διακριτικών.

Αφού προταθεί με επιτυχία μια πρόταση, η κοινότητα των κατόχων διακριτικών διακυβέρνησης για το αντίστοιχο έργο πρέπει να ψηφίσει εάν είναι «υπέρ» ή «κατά» της πρότασης. Διαφορετικοί DAO έχουν διαφορετικές απαιτήσεις απαρτίας για να περάσει μια πρόταση, αλλά εφόσον πληρούται αυτή η απαρτία, συνήθως οι κανόνες πλειοψηφίας. Κάθε DAO έχει κάποιες βασικές διαφορές, όπως κάθε δημοκρατία σε όλο τον κόσμο ποικίλλει στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν τις δημοκρατικές αρχές. Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ελέγχων και υπολοίπων στα διάφορα DAO.

Επειδή η σύνθεση έξυπνων συμβάσεων για τη δημιουργία DAOs είναι ανοιχτού κώδικα, γίνεται ευκολότερη η χρήση υφιστάμενων δομών DAO, όπως Αραγονία, MolochDAO, ή DXdao για τη διαχείριση έργων. Το Aragon είναι το πιο δημοφιλές πλαίσιο DAO, που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων από τους BarnBridge, PieDAO και Aavegotchi.. DAOstack (ή dxDAO), που αναπτύχθηκε από Γνώση, διαχειρίζεται το Omen.eth (μια πλατφόρμα αγοράς προβλέψεων), το Swapr.eth (έναν αυτοματοποιημένο κατασκευαστή αγοράς), το Mesa.eth (μια αποκεντρωμένη ανταλλαγή) και το Rails.eth (ένα σύστημα μικροπληρωμών). Συνολικά, το DXdao διαχειρίζεται 30,9 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 448 μελών. 

Κορυφαία DAO ανά περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Πηγή: DeepDAO

Ενώ πολλά από τα DAO που περιγράφονται παραπάνω πειραματίζονται με νέες δομές διακυβέρνησης, ορισμένοι DAO έχουν επιλέξει να αναπαράγουν πιο παραδοσιακά μοντέλα διακυβέρνησης. Για παράδειγμα, Ο ΛΑΟ (αυτόνομος οργανισμός περιορισμένης ευθύνης) είναι ένας DAO επενδύσεων που μοιάζει πολύ με μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων. Πρέπει να είστε διαπιστευμένος επενδυτής για να συμμετάσχετε σε αυτό το DAO, και αφού γίνει αποδεκτό, τα μέλη συζητούν διάφορα έργα για να διαθέσουν τα κεφάλαια του LAO. Όταν ένα έργο εξετάζεται σοβαρά, τα μέλη του ΛΑΟ ψηφίζουν στη συνέχεια εάν το έργο πρέπει να λάβει χρηματοδότηση από την ομάδα.  

Αποκεντρωμένοι DAO?

Φυσικά, είμαστε ακόμα πολύ νωρίς στο στάδιο πειραματισμού DAO και έχουμε δει ορισμένους DAO να αντιμετωπίζουν κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα, το Έτος «DAO» πέρασε πρόσφατα ένα YIP-57 με τίτλο “Funding Yearn’s Future”. Αυτή η ψηφοφορία θα οδηγήσει στην εκτύπωση περισσότερων YFI προκειμένου να παρακινήσει τη μελλοντική ανάπτυξη από τους συνεισφέροντες της κοινότητας.

Το πρόβλημα? Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Οι κάτοχοι διακριτικών διακυβέρνησης YFI ψήφισαν να κάψουν το κλειδί μέντας, που σημαίνει ότι υπήρχε ήδη μια ψήφος για να απαλλαγούμε από την ικανότητα εκτύπωσης περισσότερων YFI. Η βασική ομάδα ανάπτυξης του Yearn αποφάσισε να μην τηρήσει την αρχική ψηφοφορία, αλλά εκτελεί την ψηφοφορία για να εκτυπώσει περισσότερα YFI.

Οι ακριβείς δυνάμεις της βασικής ομάδας ανάπτυξης του Yearn δεν έχουν περιγραφεί ούτε ο ρόλος των κατόχων διακριτικών διακυβέρνησης YFI στη διαδικασία διακυβέρνησης. Αυτή η έλλειψη δομής έχει προκαλέσει σύγχυση στην κοινότητα του YFI και έχει οδηγήσει σε ορισμένους να αμφισβητήσουν την αποκέντρωση του «DAO» του Yearn.

Ανεξάρτητα, οι DAO θα συνεχίσουν να αποτελούν μια αυξανόμενη δύναμη στο DeFi και πέραν αυτής. Βρισκόμαστε στις πρώτες φάσεις του πειραματισμού για το πώς θα μοιάζουν αυτές οι νέες δομές διακυβέρνησης και πώς θα λειτουργούν.

DAOsDeFiEthereumGovernanceMetaMaskNewsletterΕγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για τις τελευταίες ειδήσεις Ethereum, εταιρικές λύσεις, πόρους προγραμματιστών και πολλά άλλα. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me