Ο αντίκτυπος της εξόρυξης ρευστότητας στην ανάπτυξη χρηστών DeFi

blog 1ΕιδήσειςΑναπτυσσόμενοιΕξέτασηΕπεξήγηση BlockchainΕκδηλώσεις και ΣυνέδριαΠατήστεΕνημερωτικά δελτία

Εγγραφείτε στο newsletter μας.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Σεβόμαστε το απόρρητό σας

Αρχική ΣελίδαBlogCodefi

Ο αντίκτυπος της εξόρυξης ρευστότητας στην ανάπτυξη χρηστών DeFi

Μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η φρενίτιδα της εξόρυξης ρευστότητας από τα τέλη Ιουλίου επηρέασε την ανάπτυξη των χρηστών DeFi στο Ethereum.

από τον Everett Muzzy 24 Αυγούστου 2020 Δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου 2020

Ρευστότητα DeFi 2

Δεδομένα και ανάλυση από τον Danning Sui

Επισκόπηση της βάσης χρηστών DeFi

Μέχρι τις 10 Αυγούστου, περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια Το USD είχε πλημμυρίσει στο DeFi, με μεγάλη συσχέτιση με την πρόσφατη εισαγωγή μηχανισμών εξόρυξης ρευστότητας / απόδοσης. Στο παρακάτω γράφημα, βλέπουμε ότι αθροιστικά, η βάση χρηστών του DeFi έχει αυξηθεί σε 289.072 μοναδικές διευθύνσεις (εξαιρουμένης της διπλής καταμέτρησης των αλληλεπικαλυπτόμενων χρηστών, κάτι που διαφορετικά καθιστά το σύνολο του γραφήματος ως ~ 350k) μεταξύ μόνο των 14 πρωτοκόλλων.

Εικόνα 1: Ανάπτυξη χρηστών σε 14 κύρια πρωτόκολλα DeFi (έως τις 10 Αυγούστου 2020)

Εικόνα 1: Ανάπτυξη χρηστών σε 14 κύρια πρωτόκολλα DeFi (έως τις 10 Αυγούστου 2020)


Μεταξύ των 14 πρωτοκόλλων που παρακολουθούνται, η Uniswap οδηγεί το διοικητικό συμβούλιο με πάνω από 100.000 μοναδικές διευθύνσεις Ethereum που αλληλεπιδρούν μαζί τους μέχρι σήμερα. Το δεύτερο είναι το Augur, αν και πρόσφατα χωρίς μεγάλη ανάπτυξη.

Το πρωτόκολλο με την υψηλότερη ανάπτυξη τον τελευταίο μήνα ήταν το Balancer. Το παρακάτω ημερήσιο ενεργό γράφημα χρήστη δίνει μια σαφή εικόνα.

Πόσοι καθημερινά ενεργοί χρήστες βλέπουν σε όλες τις πλατφόρμες?

Εικόνα 2: DAU από 14 πρωτόκολλα DeFi. Απρίλιος - Αύγουστος, 2020

Εικόνα 2: DAU από 14 πρωτόκολλα DeFi. Απρίλιος – Αύγουστος, 2020

Χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις DAU, βλέπουμε μια σαφή τάση στο Compound, Curve και Balancer που δείχνει την πρόσφατη φρενίτιδα της εξόρυξης ρευστότητας στην κοινότητα. Στις 20 Ιουνίου, ο αριθμός των ενεργών διευθύνσεων χρηστών DeFi διπλασιάστηκε από ~ 4k σε ~ 8k, με σημαντικές αυξήσεις να αποδίδονται στην καμπύλη (1.098 διευθύνσεις στις 20) και στην ένωση (2.877 διευθύνσεις την 20η). Στα μέσα Ιουλίου, το Balancer ήταν το κυρίαρχο πρωτόκολλο (3.041 διευθύνσεις στις 21) σε σχέση με την DAU και αποτελούσε σχεδόν το 40% όλων των ενεργών χρηστών. Αυτή η κυριαρχία συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές Αυγούστου όταν συλλέξαμε αυτό το σύνολο δεδομένων (10 Αυγούστου).

Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα δεδομένα παρακολουθούν μόνο συμβόλαια Uniswap V1 και αυτός μπορεί να είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο βλέπουμε μια πτώση στην ροζ ενότητα Uniswap.

Στην ακόλουθη ενότητα, θα θέλαμε να συζητήσουμε τον αντίκτυπο της εξόρυξης ρευστότητας στην ανάπτυξη των χρηστών DeFi. Το DeFi, η καλλιέργεια αποδόσεων, τα διαλείμματα, τα τέλη φυσικού αερίου και οι τιμές των token έχουν κυριαρχήσει στο διαδικτυακό διάλογο σε κοινωνικά μέσα και πλατφόρμες κοινότητας. Αλλά θέλαμε να απαντήσουμε στην ερώτηση: η πρόσφατη φρενίτιδα στο DeFi αποδίδεται σε περισσότερα άτομα που χρησιμοποιούν Ethereum; Κοιτάζοντας τα δεδομένα, έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής το DeFi ως η «εφαρμογή δολοφόνων» που φέρνει περισσότερους χρήστες στο οικονομικό οικοσύστημα Web3?

Θα εξετάσουμε τους Compound, Curve.fi και Balancer για να απαντήσουμε σε δύο ερωτήσεις:

  1. Κοιτάζοντας τους καθημερινούς ενεργούς χρήστες (DAU), πόσους νέους χρήστες εισήχθησαν σε κάθε συγκεκριμένο πρωτόκολλο κατά τη διάρκεια της φρενίτιδας καλλιέργειας απόδοσης?

  2. Μεταξύ αυτών των νεοσύστατων χρηστών, πόσοι είναι νέοι στο DeFi εξ ολοκλήρου; Εάν δεν είναι νέοι, αλλά μάλλον υπάρχοντες χρήστες DeFi, από ποιες άλλες πλατφόρμες προέρχονται?

Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις βήμα προς βήμα, μπορούμε να διοχετεύσουμε την κοόρτη χρηστών και να αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η φρενίτιδα DeFi, όπως η καλλιέργεια απόδοσης, επηρεάζει πραγματικά την ανάπτυξη των χρηστών της τεχνολογίας blockchain και λαμβάνουμε μαθήματα από αυτήν την αγορά ταύρων και την εφαρμόζουμε στο μέλλον..

Μεθοδολογίες

Προσέγγιση: Ο αριθμός των νέων χρηστών που προέρχονται από εκστρατείες εξόρυξης ρευστότητας

Δεδομένου ότι προσπαθούμε να εντοπίσουμε τους νεοεισερχόμενους από τις εκδηλώσεις καλλιέργειας απόδοσης, ο “αριθμός των καθημερινών νέων χρηστών” είναι μια πιο λογική μέτρηση που πρέπει να δούμε, αντί για “αριθμός ενεργών καθημερινών χρηστών”.

Στην επόμενη συζήτηση, υποθέτουμε ότι όλοι οι νέοι χρήστες που έρχονται σε πλατφόρμες κατά τη διάρκεια των αναλυόμενων χρονικών παραθύρων μας προέρχονται από εξόρυξη ρευστότητας, αν και στην πραγματικότητα ορισμένοι μπορεί να έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το DeFi με διαφορετικές ανάγκες ή προθέσεις. Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνει πιο περίπλοκη εργασία για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων προθέσεων πίσω από μια συμπεριφορά των χρηστών. Με άλλα λόγια, πρέπει να συνδυάσουμε άλλα δεδομένα συμπεριφοράς για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια εάν μια διεύθυνση (εμφανίζεται ως χρήστης DeFi σε αυτό το άρθρο) αλληλεπίδρασε με το πρωτόκολλο για ανάγκες καθαρής δανεισμού ή μόνο για ανταμοιβές εξόρυξης ρευστότητας. Ωστόσο, για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, μπορούμε να εντοπίσουμε ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι νέοι χρήστες της Compound ανέβηκαν στα ύψη γύρω από την κυκλοφορία του COMP $ και υποθέτουμε με ακρίβεια ότι η αύξηση της δραστηριότητας των νέων χρηστών οφείλεται στην προσοχή στο διακριτικό. Εφαρμόζουμε την ίδια λογική και στα άλλα πρωτόκολλα.

Τα χρονικά διαστήματα όταν οι καμπάνιες φέρνουν αποτελεσματικά νέους χρήστες επισημαίνονται σε σκιασμένες ενότητες στα ακόλουθα γραφήματα. Επισημαίνουμε την πρώτη ημερομηνία όπου υπάρχει απότομη αύξηση με σημαντικά υψηλότερο επίπεδο νέων χρηστών, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μέσο όρο.

Χημική ένωση

Στο σχήμα 2, βλέπουμε ότι οι ημερήσιοι ενεργοί χρήστες στο Compound αυξήθηκαν σημαντικά ξεκινώντας από τα μέσα Ιουνίου και μειώθηκαν ελαφρά μετά τα μέσα Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, το DAU ήταν ~ 3x σε σύγκριση με το χρόνο πριν από την καλλιέργεια της απόδοσης.

Όταν εξετάζουμε τον αριθμό των καθημερινών νέων χρηστών στο σχήμα 3, βλέπουμε ότι στις 15 Ιουνίου, οι νέοι χρήστες άρχισαν να εισέρχονται στην Ένωση για $ COMP. Η υψηλότερη κορυφή εμφανίστηκε στις 21 Ιουνίου, όταν υπήρχαν 1.319 νέοι χρήστες σε μια μέρα στο Compound.

Σχήμα 3: Ημερήσιοι νέοι χρήστες της Compound το 2020

Σχήμα 3: Ημερήσιοι νέοι χρήστες της Compound το 2020

Μετρώντας από τις 15 Ιουνίου έως την τελευταία ημερομηνία (10 Αυγούστου), ο συνολικός αριθμός των νέων διευθύνσεων ήταν 20.350, ενώ ο συνολικός αριθμός των μοναδικών ενεργών χρηστών είναι 25.589. Αυτό σημαίνει ότι το 79,5% των πρόσφατων ενεργών χρηστών στο Compound αποκτήθηκε με επιτυχία από την εκστρατεία καλλιέργειας απόδοσης.

Θέλουμε να παρακολουθήσουμε περαιτέρω για να απαντήσουμε στην ερώτηση: πόσο μεγάλη ήταν η επίδραση της εξόρυξης ρευστότητας της Compound σε ολόκληρο το οικοσύστημα DeFi; Έφεραν πράγματι περισσότερους από 20 χιλιάδες νέους χρήστες DeFi ή ήταν αυτές οι διευθύνσεις μόνο υπάρχοντες χρήστες DeFi από άλλες πλατφόρμες που έτυχαν να χρησιμοποιούν το Compound για πρώτη φορά όταν άκουσαν για καλλιέργεια απόδοσης?

Από την παρακολουθούμενη λίστα των 14 πρωτοκόλλων, διαπιστώσαμε ότι από τους 20.350 νέους χρήστες της Compound, 2.462 είχαν προβληθεί σε άλλες 13 πλατφόρμες σε όλη την ιστορία του Ethereum. Αυτό σημαίνει ότι το 88% των νεοαποκτηθέντων χρηστών τους είναι επίσης νέοι στο DeFi (αυτό προϋποθέτει ότι μια νέα διεύθυνση είναι νέος χρήστης · ορισμένοι συνηθισμένοι χρήστες DeFi, φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικές διευθύνσεις για διαφορετικές δραστηριότητες στην αλυσίδα).

Παρακολουθώντας την πηγή αυτών των υπαρχόντων χρηστών από άλλες πλατφόρμες, βλέπουμε την κατάτμηση αλληλεπικάλυψης και ροής χρηστών στο σχήμα 4 παρακάτω.

Σχήμα 4: ανάλυση των νέων χρηστών του συγκροτήματος που προέρχονται από άλλα DeFi

Σχήμα 4: ανάλυση των νέων χρηστών του συγκροτήματος που προέρχονται από άλλα DeFi

Καμπύλη

Με παρόμοια προσέγγιση, εξετάσαμε τα δεδομένα του Curve.fi. Η διαφημιστική τάση ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου, η οποία είναι συνεπής με τις πληροφορίες που είδαμε από το γράφημα DAU. Διαφορετικά από το Compound, ωστόσο, το Curve εμφανίζει 2 αιχμές σε νέους χρήστες καθημερινά – μία στα μέσα Ιουνίου και στη συνέχεια στα μέσα Ιουλίου. Στις 20 Ιουνίου, η Curve είχε 523 νέους χρήστες και στη συνέχεια στις 21 Ιουλίου, είχε 628 νέους χρήστες.

Εικόνα 5: Καθημερινά νέοι χρήστες της καμπύλης

Εικόνα 5: Καθημερινά νέοι χρήστες της καμπύλης

Από τις 15 Ιουνίου, υπήρχαν 13.207 μοναδικές ενεργές διευθύνσεις στο Curve και απέκτησαν 11.306 νέοι χρήστες μέχρι σήμερα (10 Αυγούστου). Αυτό σημαίνει ότι η εξόρυξη τους βοήθησε να προσελκύσουν το 85,6% των υπαρχόντων χρηστών τους.

8.091 από αυτούς τους 11.306 νέους χρήστες εμφανίστηκαν πριν από τις 15 Ιουνίου σε άλλα DeFi, πράγμα που σημαίνει ότι το 71,56% των αποκτηθέντων χρηστών τους είναι υπάρχοντες χρήστες DeFi, ενώ το 28,44% είναι νέοι στην κοινότητα DeFi.

Όταν εξετάζουμε το γράφημα πίτας για την ανάλυση της νέας πηγής χρήστη, παρατηρούμε μια μεγάλη αλλαγή στην αλληλεπικάλυψη με το AAVE, το οποίο εμφανίστηκε ως η 2η μεγαλύτερη πηγή για νέους χρήστες Compound, αλλά είχε πολύ μικρότερη αλληλεπικάλυψη με την καμπύλη (και Balancer, που συζητήθηκε στο επόμενη ενότητα). Αυτό είναι πιθανό επειδή η AAVE και η Compound εξυπηρετούν και τους δύο σκοπούς δανεισμού, ενώ το Curve και το Balancer είναι DEXes.

Σχήμα 6: ανάλυση των νέων χρηστών του Curve που προέρχονται από άλλα DeFi

Σχήμα 6: ανάλυση των νέων χρηστών του Curve που προέρχονται από άλλα DeFi

Ισορροπητής

Ο Balancer μοιράστηκε ένα παρόμοιο μοτίβο με την Curve. και οι δύο είχαν 2 αιχμές σε νέους καθημερινούς χρήστες. Στις 23 Ιουνίου, ο Balancer είχε 817 νέους χρήστες. στις 18 Ιουλίου, είχε 810 νέους χρήστες. Με την καμπύλη, οι τάσεις αύξησης των νέων χρηστών έφτασαν ξαφνικά στο υψηλότερο σημείο και μετά σταδιακά δονήθηκαν. Στο Balancer, τα κύματα ήρθαν ως βήμα, υψηλή κορυφή και, στη συνέχεια, μια σταθερή σειρά χαμηλότερων κορυφών, που το βοήθησαν να γίνει κυρίαρχο μεταξύ της DAU στο σχήμα 1.

Εικόνα 7: Ημερήσιοι νέοι χρήστες του Balancer

Εικόνα 7: Ημερήσιοι νέοι χρήστες του Balancer

Από τις 29 Μαΐου όταν εξισορροπήθηκε ξεκίνησε στην εξόρυξη ρευστότητας, παρατηρήθηκαν 19.300 μοναδικές ενεργές διευθύνσεις και αποκτήθηκαν 18.515 νέοι χρήστες έως τις 10 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι η εξόρυξη τους βοήθησε αποτελεσματικά να προσελκύσουν το 95,93% των υπαρχόντων χρηστών τους.

6.892 από αυτούς τους 18.515 νέους χρήστες εμφανίστηκαν πριν από τις 29 Μαΐου αλλού στο δίκτυο DeFi, πράγμα που σημαίνει ότι το 37,22% των αποκτηθέντων χρηστών τους ήταν υπάρχοντες χρήστες DeFi, ενώ το 62,78% ήταν νέοι στην κοινότητα του DeFi.

Όταν συγκρίνονται και τα 3 διαγράμματα πίτας, ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι το Uniswap αποτελεί ένα τόσο σταθερό τμήμα αλληλεπικάλυψης σε διαφορετικές πλατφόρμες. Η διαλειτουργικότητα και η υιοθέτησή της είναι αναμφίβολα γιατί το Uniswap είναι ένα ανερχόμενο αστέρι που συνδέει όλους τους τροχούς DeFi.

Σχήμα 8: ανάλυση των νέων χρηστών του Balancer που προέρχονται από άλλα DeFi

Σχήμα 8: ανάλυση των νέων χρηστών του Balancer που προέρχονται από άλλα DeFi

συμπέρασμα

Συνολικά, καταλήγουμε στα ακόλουθα ευρήματα:

  • Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Balancer ξεκίνησε τον μηχανισμό εξόρυξης ρευστότητας ως τον πρώτο πρωτοπόρο, στις 29 Μαΐου. ενώ μόνο μέχρι τις 15 Ιουνίου όταν η Compound ξεκίνησε την καμπάνια τους, η εξόρυξη ρευστότητας τέθηκε στα μάτια της πλειοψηφίας, λόγω της ευρείας υιοθέτησης και της βάσης χρηστών της Compound.

  • Λόγω της καλλιέργειας απόδοσης, το 88% των Compound, το 28% των Curve και το 63% των νέων χρηστών του Balancer ήταν επίσης εντελώς καινούργιοι στο DeFi. Συγκριτικά, το Compound και το Balancer είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επέκταση της βάσης χρηστών της κοινότητας.

  • Μετά από μια σύντομη διαφημιστική εκστρατεία για λίγες ημέρες, μεταξύ αυτών των 3 πρωτοκόλλων, ο Balancer παρουσίασε την πιο βιώσιμη ανάπτυξη χρηστών με σταθερή τάση.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο σύνολο δεδομένων που έχουμε διαθέσιμο καθώς συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε το οικοσύστημα DeFi. Υποδηλώνει ότι νέοι χρηματοοικονομικοί μηχανισμοί, όπως η καλλιέργεια αποδόσεων χωρίς άδεια, δεν εξυπηρετούν μόνο μια εξειδικευμένη κοινότητα ατόμων με υψηλή γνώση (αν και σίγουρα η ικανότητα μεγιστοποίησης αυτών των ευκαιριών βοηθάται από προϋπάρχουσες γνώσεις DeFi). Η κοινότητα DeFi μεγαλώνει. Όχι μόνο η δραστηριότητα μέσα στο υπάρχον δίκτυο, αλλά και έξω από τον κόσμο του DeFi. Αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα για τη μελλοντική ανάπτυξη του DeFi. Καθώς κυκλοφορούν νέοι μηχανισμοί, πρέπει να περιμένουμε ότι η κοινότητα DeFi θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και η πίτα θα μεγαλώνει καθώς τα ανοιχτά χρηματοοικονομικά πρωτόκολλα αναπτύσσονται.

DeFiIndustry InsightNewsletterΕγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για τις τελευταίες ειδήσεις Ethereum, εταιρικές λύσεις, πόρους προγραμματιστών και πολλά άλλα. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map