Παρουσιάζοντας το DeFi Score – μια μεθοδολογία ανοιχτού κώδικα για την αξιολόγηση του κώδικα και του χρηματοοικονομικού κινδύνου στον δανεισμό DeFi

blog 1ΕιδήσειςΑναπτυσσόμενοιΕξέτασηΕπεξήγηση BlockchainΕκδηλώσεις και ΣυνέδριαΠατήστεΕνημερωτικά δελτία

Εγγραφείτε στο newsletter μας.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Σεβόμαστε το απόρρητό σας

Αρχική ΣελίδαBlogCodefi Δεδομένα

Παρουσιάζοντας το DeFi Score – μια μεθοδολογία ανοιχτού κώδικα για την αξιολόγηση του κώδικα και του χρηματοοικονομικού κινδύνου στον δανεισμό DeFi

από την Nicole Adarme 20 Σεπτεμβρίου 2019 Δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019

0 fhlnj4QSRyGLRVn0

Υπάρχουν περισσότερα για το δανεισμό DeFi από τα APR.

Ήταν μια μεγάλη χρονιά για το DeFi με τριψήφια ανάπτυξη και πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια κλειδωμένα σε διάφορες πλατφόρμες δανεισμού. Εμπνευζόμαστε συνεχώς από τον τεράστιο αριθμό πειραματισμών και αποδιαμεσολάβησης στον τομέα, συνεχίζοντας παράλληλα την αργή πορεία προς πραγματικά αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Δυστυχώς, η ευαισθητοποίηση του κοινού στο DeFi επικεντρώνεται συχνά στις δυνατότητες αποδόσεων μεγάλου μεγέθους ενώ αποφεύγει τους νέους τύπους κινδύνων που συνοδεύουν τις πλατφόρμες έξυπνου δανεισμού συμβολαίων Μερικές από τις πιο κοινές πλατφόρμες δανεισμού και δανεισμού περιλαμβάνουν Compound, DyDx, Fulcrum και Nuo.

Οι έμπειροι χρήστες αυτών των πρωτοκόλλων ενδέχεται να αναγνωρίσουν κοινές ανησυχίες:

 • Πώς μπορώ να εμπιστευτώ ότι τα έξυπνα συμβόλαια ενός πρωτοκόλλου δεν περιέχουν σφάλματα ή ευπάθειες που θέτουν σε κίνδυνο τα χρήματά μου?

 • Είναι το προϊόν πραγματικά αποκεντρωμένο; Μπορεί οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα να επηρεάσει την επένδυσή μου χειρίζοντας χρησμούς, διοικητικούς ελέγχους ή μέτρα έκτακτης ανάγκης?

 • Υπάρχει σενάριο στο οποίο δεν θα μπορώ να αποσύρω τα χρήματά μου κατά βούληση?

 • Πώς θα επηρεάσει η αστάθεια των τιμών τη θέση μου; Ποιοι τύποι εξασφαλίσεων υποστηρίζουν ολόκληρο το σύστημα?

Αξιολογεί η κοινότητα DeFi τις ευκαιρίες δανεισμού λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο, ή απλώς κυνηγούμε το καλύτερο ποσοστό απόδοσης?


Μια ολιστική προσέγγιση για τον κίνδυνο στο DeFi

Η ConsenSys Codefi είναι ενθουσιασμένη για την κυκλοφορία της μεθοδολογίας DeFi Score για την προώθηση της διαφάνειας και της κατανόησης γύρω από τους τεχνικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους που επηρεάζουν τις αγορές δανεισμού της DeFi. Η αρχική μεθοδολογία είναι ανοιχτή GitHub, με ένα δείγμα υλοποίησης που θα ακολουθήσει. Στόχος μας είναι οι κοινότητες προγραμματιστών DeFi και Ethereum να επεκτείνουν, να δοκιμάσουν και να χρησιμοποιήσουν τη μεθοδολογία καθώς ωριμάζει το DeFi.

Παρακάτω είναι ένα οπτικό παράδειγμα για το πώς το DeFi Score θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια εφαρμογή καταναλωτή που αξιολογεί μια συγκεκριμένη αγορά δανεισμού.

0_7vgb68IHHqpmlwWX.png

Το μοντέλο παράγει ένα εύχρηστο σκορ 0-10 που μπορεί να παρουσιαστεί στους χρήστες ή να ενσωματωθεί σε άλλα συστήματα. Αυτό το παράδειγμα περιλαμβάνει επίσης μια περίληψη των χαρακτηριστικών που συμβάλλουν στη βαθμολογία: ισχυρές τεχνικές ιδιότητες, χαμηλή ρευστότητα και υψηλός κανονιστικός κίνδυνος.

Μοντέλο κινδύνου & Είσοδοι δεδομένων

Υπάρχουν δύο ευρείες κατηγορίες που καταγράφουν τα χαρακτηριστικά κινδύνου της αγοράς κρυπτογράφησης: έξυπνο συμβόλαιο και χρηματοοικονομικό κίνδυνο.

0_YFMpb2VDiKX7Eiea.png

Έξυπνος κίνδυνος συμβολαίου

Οι πλατφόρμες δανεισμού τείνουν να μοιράζονται τα ίδια έξυπνα συμβόλαια σε όλες τις αγορές τους, επομένως ο κίνδυνος έξυπνων συμβολαίων θα είναι ο πιο σχετικός παράγοντας κατά τη σύγκριση των πλατφορμών. Η απάντηση σημαντικών ερωτήσεων σχετικά με τις έξυπνες συμβάσεις μιας πλατφόρμας ή πρωτοκόλλου μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του κινδύνου που σχετίζεται με τις έξυπνες συμβάσεις τους. Για παράδειγμα, ποιο τμήμα του κώδικα έχει ελεγχθεί από αξιόπιστες εταιρείες; Πραγματοποιήθηκε επίσημη επαλήθευση; Είναι ο κωδικός ανοιχτός κώδικας; Προσφέρεται bounty bug?

Οικονομικός κίνδυνος

Ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος εστιάζει σε θέματα ρευστότητας και εξασφάλισης εντός μεμονωμένων αγορών και θα αλλάξει ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Για παράδειγμα, εάν μια αγορά έχει χαμηλή ρευστότητα σε σύγκριση με τους συναδέλφους της, τότε η βαθμολογία θα υποφέρει.

Οι δανειολήπτες είναι υπερβολικά εξασφαλισμένοι για να διασφαλίσουν την αποπληρωμή, ωστόσο, η ασταθής φύση των κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων σημαίνει ότι οι υψηλοί παράγοντες ασφάλειας μπορεί να είναι ανεπαρκείς. Η σύνθεση των πλατφορμών DeFi που υποστηρίζονται σήμερα έχει υψηλό επίπεδο παραλλαγής, με ορισμένες να αποτελούνται από πολύ πιο ρευστά, σταθερά περιουσιακά στοιχεία από άλλα. Τα δεδομένα εντός της αλυσίδας σχετικά με την αναλογία ασφάλειας και το χαρτοφυλάκιο ασφάλειας επηρεάζουν επίσης τη βαθμολογία DeFi.

Άλλες εκτιμήσεις

Ο ασφαλιστικός και κανονιστικός κίνδυνος είναι δύο τομείς όπου αρχίζουμε να βλέπουμε απόκλιση. Ορισμένες πλατφόρμες συμβάλλουν σε ασφαλιστικά ταμεία για την προστασία από εκδηλώσεις μαύρου κύκνου, ωστόσο, οι ομάδες θεωρούνται γενικά ανεπαρκείς. Ορισμένες πλατφόρμες αναγνωρίζουν τις κανονιστικές ανησυχίες, ενώ άλλες λαμβάνουν ισχυρότερες αντιρρυθμιστικές θέσεις. Καθώς οι πλατφόρμες δανεισμού ωριμάζουν, αναμένουμε να δούμε αυτούς τους τομείς να έχουν μεγαλύτερο βάρος στη βαθμολογία DeFi.

Δεδομένης της δημιουργούμενης κατάστασης του DeFi και του περιορισμένου ιστορικού ιστορικού, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτό δεν είναι επικυρωμένο στατιστικό μοντέλο που έχει υποβληθεί σε δοκιμή παλινδρόμησης. Είναι ένα πλαίσιο που βασίζεται στη γνώμη για να ξεκινήσετε μια συνομιλία για την εκτίμηση και την επικοινωνία του κινδύνου σε αυτές τις αναδυόμενες αγορές. Τα βάρη έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιούν την τιμή ενός φάσματος βαθμολογίας 10 πόντων και αρχικά συντονίζονται για Compound, dYdX, Nuo και Fulcrum.

Τι έπεται?

Εξετάζουμε ενεργά νέα σημεία δεδομένων και μεθόδους για τη βελτίωση της χρησιμότητας της βαθμολογίας:

 • Αντιμετώπιση πρόσθετων παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων κινδύνων συγκέντρωσης (διακυβέρνησης), κινδύνων μαντείας και κινδύνου ρευστότητας στην αγορά μέσω πολιτικών εκκαθάρισης

 • Διαχωρίστε τα υποσυστήματα βαθμολογίας σε μεμονωμένες βαθμολογίες

 • Αποκεντρωμένες μέθοδοι για την επικύρωση μεταδεδομένων αγοράς

 • Προσαρμόστε το μοντέλο για προϊόντα DeFi πέρα ​​από το δανεισμό

 • DAO-ify η διαχείριση αυτού του αλγορίθμου βαθμολογίας

Ενθαρρύνουμε την κοινότητα να παρέχει σχόλια σχετικά με τη μεθοδολογία και να έρθετε σε επαφή!

 • Συνεισφέρετε στις GitHub

 • Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του DeFi Score

 • Συμμετάσχετε στη συζήτηση Τηλεγράφημα

DeFiDeFi Score Ανακοίνωση προϊόντοςΕνημερωτικό δελτίοΕγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μας για τις τελευταίες ειδήσεις Ethereum, εταιρικές λύσεις, πόρους προγραμματιστών και πολλά άλλα. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map