Τι είναι το Ethereum 2.0;

blog 1ΕιδήσειςΑναπτυσσόμενοιΕξέτασηΕπεξήγηση BlockchainΕκδηλώσεις και ΣυνέδριαΠατήστεΕνημερωτικά δελτία

Εγγραφείτε στο newsletter μας.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Σεβόμαστε το απόρρητό σας

Εξήγησε το HomeBlogBlockchain

Τι είναι το Ethereum 2.0?

Αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2020, το Ethereum 2.0 σηματοδοτεί μια πολυαναμενόμενη αναβάθμιση στο δημόσιο κεντρικό δίκτυο Ethereum. Μάθετε τι είναι και προετοιμαστείτε για την επόμενη φάση ανάπτυξης. Από τον Everett Muzzy 12 Μαΐου 2020 Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαΐου 2020

τι είναι ο ήρωας ethereum 2

Το Ethereum 2.0 (Eth2) είναι μια σημαντική αναβάθμιση στο τρέχον δημόσιο δίκτυο Ethereum, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τη χρήση και την υιοθέτηση του Ethereum βελτιώνοντας την απόδοσή του.

Η Ιστορία του Ethereum 2.0

Το Ethereum 2.0 δεν είναι μια νέα ιδέα στην κοινότητα Ethereum. Από τότε που δημιουργήθηκε το blockchain, υπήρξε μια αλλαγή στον υποκείμενο μηχανισμό συναίνεσης της Ethereum για την αντιμετώπιση των περιορισμών ενός blockchain Proof of Work. Το Ethereum 2.0 φτάνει στα τακούνια πολλών προγραμματισμένων αναβαθμίσεων στο mainnet Ethereum μετά την έναρξη του mainnet Frontier τον Ιούλιο του 2015, συγκεκριμένα:

  • Homestead, Μάρτιος 2016
  • Metropolis: Βυζάντιο, Οκτώβριος 2017
  • Metropolis: Κωνσταντινούπολη, Φεβρουάριος 2019
  • Κωνσταντινούπολη, Δεκέμβριος 2019

Η κυκλοφορία του Ethereum 2.0 είναι ιδιαίτερα σημαντική σε σύγκριση με τις προηγούμενες αναβαθμίσεις λόγω της εφαρμογής ενός Απόδειξη πονταρίσματος μηχανισμός συναίνεσης, απομακρύνοντας το δίκτυο από την υπάρχουσα αρχιτεκτονική απόδειξης εργασίας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία των αναβαθμίσεων του Ethereum, διαβάστε μια σύντομη ιστορία του Ethereum.

Απόδειξη πονταρίσματος

Το Proof of Stake (PoS) είναι η πιο σημαντική αλλαγή στο Ethereum 2.0, επειδή μεταρρυθμίζει την κρυπτοοικονομική δομή κινήτρων για την επικύρωση του blockchain. Η τρέχουσα αρχιτεκτονική του Ethereum διατηρείται από έναν μηχανισμό συναίνεσης Proof of Work (PoW). Τα στοιχεία του Proof of Work είναι γνωστά στην κοινότητα blockchain: είναι η αρχιτεκτονική που χρησιμοποιείται για τις πιο χρησιμοποιούμενες blockchains μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των Bitcoin, Ethereum, Litecoin και άλλων. Στο Proof of Work, οι ανθρακωρύχοι εκτελούν κόμβους και ξοδεύουν υπολογιστική ενέργεια για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων σε έναν διαγωνισμό για την εξόρυξη του επόμενου μπλοκ. 

Ο χρόνος και τα χρήματα που χρειάζονται οι ανθρακωρύχοι για να τρέχουν υλικό και να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα στις αλυσίδες PoW επικυρώνονται από ανταμοιβές μπλοκ, οι οποίες διανέμονται σε ανθρακωρύχους που ορυχείο με επιτυχία ένα μπλοκ. Οι αλυσίδες PoW είναι εξαιρετικά ασφαλείς. η συνδυασμένη υπολογιστική ισχύς που απαιτείται για ένα άτομο να θέσει σε κίνδυνο ένα καλά εδραιωμένο PoW blockchain όπως το Bitcoin ή το Ethereum θα κόστιζε ένα εξαιρετικό χρηματικό ποσό και μπορεί να μην υπάρχει καν.

Παρόλο που είναι εξαιρετικά ασφαλές, οι μπλοκ PoW αντιμετωπίζουν προβλήματα επεκτασιμότητας και προσβασιμότητας. 


Επεκτασιμότητα: Επειδή κάθε μπλοκ εξορύσσεται διαδοχικά, και υπάρχει μια πεπερασμένη ποσότητα δεδομένων που μπορούν να καταγραφούν σε κάθε μπλοκ (μια μέτρηση γνωστή ως μέγεθος μπλοκ), το Ethereum μπορεί να επεξεργαστεί μόνο μια περιορισμένη ποσότητα πληροφοριών σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Εάν ο αριθμός των εκκρεμών συναλλαγών υπερβαίνει αυτό που μπορεί να χωρέσει ένα μπλοκ, τότε οι υπόλοιπες συναλλαγές πρέπει να περιμένουν το ακόλουθο μπλοκ και ούτω καθεξής. Αυτό το ζήτημα επεκτασιμότητας θα επιλυθεί με την εφαρμογή sharding [δείτε παρακάτω] στο δίκτυο PoS.

Προσιτότητα: Οι ανθρακωρύχοι PoW υπήρξαν θεμελιώδεις για τη δημιουργία και τη διατήρηση της αύξησης των αποκεντρωμένων τεχνολογιών που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία. Αν και τα μπλοκ PoW είναι λειτουργικά, τα εμπόδια για την είσοδο στον ανθρακωρύχο είναι αρκετά υψηλά. Ένα άτομο πρέπει να αγοράσει και να ρυθμίσει όλο το απαραίτητο υλικό. Για να κερδίσει σημαντικές αποδόσεις από επιβράβευση, αυτό το άτομο πιθανότατα πρέπει να ζει σε μια περιοχή με χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένα άλλο βαθύτερο επίπεδο, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται συχνά για τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες, πράγμα που σημαίνει ότι ένας ανθρακωρύχος που αναζητά τη μέγιστη κερδοφορία θα πρέπει επίσης να σχηματίσει μια εταιρεία και να αγοράσει αρκετό εξοπλισμό εξόρυξης για να δικαιολογήσει την προσπάθειά τους. Αρκετοί από τους μεγαλύτερους ομίλους εξόρυξης αντισταθμίζουν την πλειοψηφία των τακτικών χρηστών blockchain από την πραγματική συμμετοχή τους στη συντήρηση του δικτύου, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση των ανθρακωρύχων. Στο Ethereum 2.0, ένας από τους στόχους είναι το PoS να ισορροπήσει το πεδίο ανταγωνισμού για να συμμετάσχουν περισσότεροι μεμονωμένοι επικυρωτές, κερδίζοντας μια κοινή απόδοση για τη διατήρηση της αλήθειας του δικτύου. 

consensys plexus εικονίδιο γύρο Επισκεφτείτε το Ethereum 2.0 FAQ Διαβάστε τις Συχνές Ερωτήσεις

Το Proof of Stake αντικαθιστά τα δύο κύρια συστατικά του PoW (ανθρακωρύχοι & ηλεκτρικής ενέργειας) με επικυρωτές και μερίδιο στο Ethereum 2.0. Σε γενικές γραμμές, οι επικυρωτές αντικαθιστούν τους ανθρακωρύχους ως άτομα που διατηρούν τη συμφωνημένη κατάσταση του δικτύου και λαμβάνουν ανταμοιβές για την τυχαία επιλογή του επόμενου μπλοκ δεδομένων. Σε αντίθεση με το PoW, στο οποίο οι ανθρακωρύχοι ξοδεύουν φυσική ενέργεια (που ονομάζεται hash power) καίγοντας ηλεκτρικό ρεύμα για να επιβεβαιώσουν μπλοκ, οι επικυρωτές σε ένα σύστημα PoS δεσμεύουν 32 ETH ως «δέρμα στο παιχνίδι». 

Στο Ethereum 2.0, οι επικυρωτές θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 32 ETH καταθέτοντας τα χρήματα στο επίσημη σύμβαση κατάθεσης που έχει αναπτυχθεί από το Ίδρυμα Ethereum. Οι επικυρωτές θα κατεβάσουν και θα εκτελέσουν λογισμικό πελάτη Ethereum 2.0. Κατά την εκτέλεση λογισμικού πελάτη, θα επιλεγούν τυχαία για να προτείνουν και να επιβεβαιώσουν μπλοκ στο blockchain Ethereum 2.0. Οι επικυρωτές που προτείνουν σωστά και επιβεβαιώνουν μπλοκ θα λάβουν ανταμοιβή ETH ως ποσοστό του ποσοστού τους.

Σύμβαση κατάθεσης Ethereum Foundation Eth2: https://github.com/ethereum/eth2.0-specs/tree/dev/deposit_contract

Στο Ethereum 2.0, εάν ένας επικυρωτής δεν παραμείνει συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο και δεν εκτελέσει το μερίδιό του στις υπολογιστικές ευθύνες, η ανταμοιβή του μπλοκ θα μειωθεί μετριοπαθώς προκειμένου να παρακινήσει τους επικυρωτές να παραμείνουν συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο όσο το δυνατόν πιο σταθερά. Εάν ένας επικυρωτής προσπαθήσει κακόβουλα να θέσει σε κίνδυνο το δίκτυο (δηλαδή επικύρωση λανθασμένου ιστορικού δεδομένων), το σύνολο ή μέρος των 32 στοιχημένων ETH τους θα περικοπούν.

Τα κρυπτοοικονομικά κίνητρα εναντίον κακόβουλων παραγόντων είναι ισχυρότερα σε ένα δίκτυο PoS. Ενώ στο PoW, ο οικονομικός κίνδυνος μιας αποτυχημένης επίθεσης ισούται με το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την επίτευξη της απαιτούμενης ισχύος κατακερματισμού, στο PoS το κόστος εκκίνησης μιας επίθεσης ισούται με το ποσό του στοιχημένου ETH, και επομένως ισχύει και η ποινή. Οι πιθανότητες είναι υψηλότερες ότι ένα άτομο είναι πιο προσεκτικό να διακινδυνεύσει άμεσα χρήματα με τη μορφή στοιχήματος κρυπτογράφησης για να ξεκινήσει μια επίθεση σε σύγκριση με το πιο αφηρημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ μια αποτυχημένη επίθεση PoW έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, η μείωση του στοιχήματος ενός επικυρωτή είναι το ισοδύναμο PoS ενός ανθρακωρύχου που καίει ολόκληρο ένα αγρόκτημα διακομιστή PoW σε μια αποτυχημένη επίθεση. Εν ολίγοις, το οικονομικό κίνητρο για δράση προς το συμφέρον του δικτύου είναι ισχυρότερο.

Παρόλο που η επικύρωση έχει μικρότερο εμπόδιο στην είσοδο από το να γίνει ανθρακωρύχος λόγω της εξάλειψης του κόστους υλικού, το γεγονός είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν 32 ETH ή είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν να στοιχηματίσουν σχεδόν 6.000 $ (~ $ 190 / ETH εκείνη τη στιγμή) αυτού του γραψίματος). Επιπλέον, ο αριθμός των ενδιαφερόμενων ατόμων είναι τεχνικά ικανός για να τρέξει και να διαχειριστεί έναν πελάτη χωρίς να διακινδυνεύσει τη διακοπή λειτουργίας και πιθανή περικοπή κεφαλαίων δεν είναι ευρέως γνωστός.

Υπάρχουν δύο λύσεις στα εμπόδια εισόδου που αναμένονται επί του παρόντος στο Eth2. Για να ξεπεράσουν τις τεχνικές γνώσεις σχετικά με τη λειτουργία ενός πελάτη, οι εταιρείες αρχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες στοιχήματος μέσω των οποίων θα διαχειρίζονται τη λειτουργία του πελάτη για ένα άτομο που στοιχηματίζει 32 ETH σε αντάλλαγμα με μια μικρή χρέωση. Εάν ένας κάτοχος ETH επιθυμεί μόνο ή μπορεί να ποντάρει λιγότερο από 32 ETH, μπορεί να συμμετάσχει σε ένα στοίχημα, όπου τα κεφάλαιά του συγκεντρώνονται με άλλους για να φτάσουν στο απαιτούμενο 32 ETH. Οι ανταμοιβές της, λοιπόν, θα ήταν ανάλογες της συνολικής συνεισφοράς της.

Το Proof of Stake θα κυκλοφορήσει στο πρώτο στάδιο της αναβάθμισης του Ethereum 2.0, γνωστό ως Φάση 0.

consensys plexus εικονίδιο γύρο Λήψη της έκθεσης Ethereum 2.0 Staking Ecosystem

Φάση 0

Το Eth2 είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει σε φάσεις, ξεκινώντας με τη Φάση 0 το 2020. Η Φάση 0 θα ξεκινήσει την αλυσίδα beacon του δικτύου Ethereum 2.0. Η αλυσίδα beacon θα εφαρμόσει το Proof of Stake και θα διαχειριστεί το μητρώο των επικυρωτών, οι οποίοι θα αρχίσουν να βεβαιώνουν ότι υπάρχουν μπλοκ στο Ethereum 2.0. 

Προκειμένου η αλυσίδα beacon να ξεκινήσει το μπλοκ γένεσης, τουλάχιστον 524.288 ETH πρέπει να στοιχηματιστεί στο δίκτυο, χωρισμένο σε τουλάχιστον 16.384 επικυρωτές (οι αριθμοί αυτοί αποφασίστηκαν για να εξασφαλίσουν επαρκή ασφάλεια και αποκέντρωση). Οι στοιχηματικές ανταμοιβές δεν θα διανεμηθούν έως ότου επιτευχθεί αυτό το κατώτατο όριο, γι ‘αυτό απαιτείται κάποια αλτρουιστική συμπεριφορά μεταξύ των πρώτων συμμετεχόντων στη φάση 0. [Για μια αναφορά για το τι σκέφτονται οι κάτοχοι ETH όταν αποφασίζουν εάν θα διακυβεύσουν το ETH τους ή όχι, δείτε την έκθεση στοιχήματος ConsenSys Codefi Ethereum 2.0].

Καθώς η αλυσίδα beacon γίνεται ζωντανή και εφαρμόζεται το Proof of Stake, το αρχικό blockchain Ethereum PoW θα συνεχίσει να υπάρχει. Στην πραγματικότητα, η αλυσίδα φάρων δεν θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την πλειονότητα των χρηστών Ethereum στη Φάση 0. Δεν θα είναι σε θέση να επεξεργάζεται συναλλαγές, να εκτελεί έξυπνα συμβόλαια ή να φιλοξενεί dapps. Αυτό γίνεται από το σχεδιασμό, διασφαλίζοντας ότι το Proof of Stake υποβάλλεται σε σημαντικές δοκιμές ως ένα ζωντανό, λειτουργικό δίκτυο πριν οι dapps και οι χρήστες αρχίσουν να πραγματοποιούν συναλλαγές από τα εκατομμύρια σε καθημερινή βάση. Για να διασφαλιστεί ότι η κυκλοφορία του Ethereum 2.0 δεν θα διαταράξει το υπάρχον οικοσύστημα Ethereum, ως εκ τούτου, το αρχικό blockchain Ethereum 1.0 θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα και θα λαμβάνει αναβαθμίσεις κατά τη Φάση 0. Στη Φάση 1.5, οι δύο blockchain θα συγχωνευθούν για να διασφαλιστεί η συνέχεια και ένα ενιαίο Δίκτυο Ethereum.

Φάση 1

Δεν υπάρχει ακόμη σταθερή ημερομηνία έναρξης για τη Φάση 1, αλλά αναμένεται το επόμενο έτος μετά την έναρξη της αλυσίδας beacon στη Φάση 0. Η κύρια βελτίωση της Φάσης 1 είναι η εφαρμογή αλυσίδων θραύσης, η λύση κλιμάκωσης που αναφέρθηκε προηγουμένως σε αυτό το άρθρο . Για το Ethereum 2.0, το sharding θα έχει ως αποτέλεσμα το Ethereum blockchain να χωριστεί σε 64 ξεχωριστές αλυσίδες (που ονομάζονται θραύσματα αλυσίδων) που λειτουργούν παράλληλα μεταξύ τους και λειτουργούν απρόσκοπτα. Το Sharding αντιμετωπίζει την επεκτασιμότητα επιτρέποντας στο Ethereum να επεξεργάζεται ταυτόχρονα πολλαπλές συναλλαγές: θεωρητικά, 64 μπλοκ κάθε φορά.

Αυτήν τη στιγμή, το Ethereum (και άλλες αλυσίδες PoW) είναι σε θέση να επεξεργάζεται μόνο ένα διαδοχικό μπλοκ κάθε φορά, πράγμα που σημαίνει ότι εάν υπάρχει εφεδρική συναλλαγή, αυτές οι συναλλαγές πρέπει να περιμένουν έως ότου επεξεργαστεί ένα μπλοκ προτού επιβεβαιωθούν τα ακόλουθα . Με δεκάδες ταυτόχρονες αλυσίδες να λειτουργούν το ένα δίπλα στο άλλο, η επιβάρυνση δεδομένων μπορεί να εξαπλωθεί σε μπλοκ που επεξεργάζονται ταυτόχρονα.

Φάση 1.5

Μια σημαντική στιγμή στη Φάση 1 είναι η συγχώνευση του αρχικού μπλοκ PoW Ethereum με τη νέα αλυσίδα PoS. Αυτή η στιγμή αναφέρεται ως Φάση 1.5 στην κοινότητα Ethereum. Συγκεκριμένα, το μπλοκ PoW Ethereum θα εισαχθεί στο Ethereum 2.0 και θα υπάρχει ως μία από τις 64 αλυσίδες θραυσμάτων παράλληλα με την αλυσίδα beacon, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει διακοπή στη συνέχεια ή στο ιστορικό δεδομένων.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι κάτοχοι ETH δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε οποιοδήποτε είδος μεταφοράς διακριτικών ή ανταλλαγής μεταξύ Ethereum 1.0 και 2.0. Αντίθετα, θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ETH τους στο Ethereum 2.0 απρόσκοπτα, χωρίς καμία αναμενόμενη επιπλέον δουλειά στο τέλος τους ή τον κίνδυνο να καταστεί παρωχημένο το ETH τους. Αν και η ιστορία της αρχικής αλυσίδας PoW θα εξακολουθεί να υπάρχει, δεν θα χρειάζεται πλέον να διατηρείται ο μηχανισμός συναίνεσης PoW. Θα λειτουργήσει όπως οποιοδήποτε άλλο θραύσμα PoS στο Ethereum 2.0.

Φάση 2

Η Φάση 2 είναι προς το παρόν λιγότερο καθορισμένη από τη Φάση 0 ή τη Φάση 1. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι τόσο με την απόδειξη του Stake όσο και με το sharding με επιτυχία, η Φάση 2 θα επιτρέψει –– μεταξύ άλλων–– λογαριασμούς αιθέρων, συναλλαγές, μεταφορές και αναλήψεις και έξυπνη εκτέλεση συμβολαίου.

Πέρα από τη Φάση 2

Το blockchain Ethereum δεν θα γίνει με την εξέλιξή του μετά τη Φάση 2. Στα χρόνια που ακολουθούν τη Φάση 2, θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες για αύξηση της εμβέλειας και της λειτουργικότητας του δικτύου Ethereum. Για μια ιδέα για το πώς θα μοιάζει το μακροπρόθεσμο μέλλον του Ethereum, ανασκοπήστε Η ανάρτηση του Vitalik Buterin για τον χάρτη πορείας του Ethereum.

Αιθέριο 1.x

Αν και σημειώθηκε παραπάνω, αξίζει να τονιστεί ξανά ότι το Ethereum 2.0 δεν αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι τη Φάση 2. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το οικοσύστημα blockchain θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το Ethereum θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προγραμματιστών, dapp κτίρια, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και άλλα. Η αλυσίδα Ethereum PoW, συνεπώς, θα συνεχίσει να υπάρχει έως ότου τουλάχιστον η Φάση 1 σε μια μορφή που αναφέρεται ως Ethereum 1.x. Οι προγραμματιστές θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται για τη βελτίωση του Ethereum 1.x ακόμη και όταν χτίζεται το μέλλον του Ethereum 2.0.

συμπέρασμα

Το Ethereum 2.0 ήταν πολυαναμενόμενο και συζητήθηκε πολύ στο οικοσύστημα blockchain. Το Proof of Stake και το sharding θα επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην επεκτασιμότητα, την ασφάλεια και την προσβασιμότητα. Για τους κατόχους ETH, το Ethereum 2.0 παρέχει μια νέα ευκαιρία για συμμετοχή και λήψη ανταμοιβών για τη συντήρηση του δικτύου. Για όσους επιθυμούν να εκτελέσουν τους δικούς τους επικυρωτές με 32 ETH, χρησιμοποιήστε έναν τρίτο πάροχο για να ποντάρουν τα 32 ETH τους ή συγκεντρώσουν τα χρήματά τους με άλλους, το οικοσύστημα Ethereum θα φιλοξενήσει διάφορα προϊόντα και λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του ConsenSys PegaSys και οι ομάδες Codefi.

Εξερευνήστε τη Γνωσιακή Βάση Ethereum 2.0 για μια ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη με ερωτήσεις, πόρους, προϊόντα και αναφορές Eth2.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο ConsenSys

Μείνετε ενημερωμένοι με την επόμενη φάση του blockchain Ethereum. Εγγραφείτε

Χάρη στους Mally Anderson, Ben Edgington και James Beck.

 

CodefiEthereum 2.0QuorumNewsletterΕγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για τις πιο πρόσφατες ειδήσεις Ethereum, εταιρικές λύσεις, πόρους προγραμματιστών και πολλά άλλα. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αποκλειστικό περιεχόμενοΈκθεση Ethereum Q3 2020 DeFiΚανω ΑΝΑΦΟΡΑ

Έκθεση Ethereum Q3 2020 DeFi

Έκθεση Ethereum Q2 2020 DeFiΚανω ΑΝΑΦΟΡΑ

Έκθεση Ethereum Q2 2020 DeFi

Πλήρης οδηγός για επιχειρηματικά δίκτυα BlockchainΟδηγός

Πλήρης οδηγός για επιχειρηματικά δίκτυα Blockchain

Πώς να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο προϊόν BlockchainΔιαδικτυακό σεμινάριο

Πώς να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο προϊόν Blockchain

Εισαγωγή στο TokenizationΔιαδικτυακό σεμινάριο

Εισαγωγή στο Tokenization

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map