Η Σιγκαπούρη, η Νότια Αφρική και οι Φιλιππίνες δημιουργούν πιο έξυπνα χρήματα

blog 1ΕιδήσειςΑναπτυσσόμενοιΕξέτασηΕπεξήγηση BlockchainΕκδηλώσεις και ΣυνέδριαΠατήστεΕνημερωτικά δελτία

Εγγραφείτε στο newsletter μας.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Σεβόμαστε το απόρρητό σας

HomeBlogΕμπλοκή Blockchain

Η Σιγκαπούρη, η Νότια Αφρική και οι Φιλιππίνες δημιουργούν εξυπνότερα χρήματα

Το Project i2i, το Project Ubin και το Project Khokha δείχνουν πώς τα έθνη και οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν λύσεις blockchain. Από ConsenSys 9 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσιεύτηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2019

ήρωας της Σιγκαπούρης Νότια Αφρική


Οι πληρωμές μεταξύ ατόμων, επιχειρήσεων και τραπεζών εξελίσσονται με πρωτοφανή τιμή. Κάνουμε ανεπαφικές πληρωμές σε καθημερινή βάση, μεταφέρουμε χρήματα σε φίλους χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στα τηλέφωνά μας και πληρώνουμε λογαριασμούς στο διαδίκτυο. Οι περισσότερες χιλιετίες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ μια επιταγή χαρτιού, και αυτό το ποσοστό αναμένεται ότι η επόμενη γενιά δεν θα χρησιμοποιήσει καθόλου μετρητά. 

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να το αναγνωρίζουν με χώρες, συμπεριλαμβανομένων Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, για την κατάρτιση σχεδίων για μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, η μεταφορά χρημάτων ψηφιακά τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων είναι ο νέος κανόνας. Καθώς συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε, η ζήτηση για ένα καλύτερο σύστημα αυξάνεται, αυτό που είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και πιο συμμορφωμένο φιλικό. Για τον τραπεζικό κλάδο, το κόστος παροχής της μέγιστης αξιοπιστίας, διαθεσιμότητας και ανθεκτικότητας έναντι επιθέσεων ή αστοχίας εξοπλισμού είναι υψηλό. Ο συνδυασμός πληρωμών εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματικός και το βάρος της αναφοράς ύποπτων συναλλαγών βαρύνει τις τράπεζες, καθιστώντας τις συνολικές λειτουργίες τους δαπανηρές..

Ένας άλλος τομέας βελτίωσης των υπαρχόντων χρηματοπιστωτικών συστημάτων είναι η αποτελεσματικότητά του όταν πρόκειται για το χρόνο που απαιτείται για τον διακανονισμό. Μπορεί να χρειαστούν μέρες για να διευθετηθούν οι μεταφορές και οι πληρωμές, ενώ συνεπάγονται μεγάλο γενικό κόστος. Για παράδειγμα, όταν αγοράζετε ή πουλάτε χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως μετοχές, ο τίτλος ή η νόμιμη ιδιοκτησία αυτών των χρηματοοικονομικών προϊόντων ανταλλάσσεται με χρήματα. Αυτή η ανταλλαγή ονομάζεται διακανονισμός και στην περίπτωση του Χρηματιστήριο Αυστραλίας, Αυτό συμβαίνει μόνο 2 ημέρες μετά την πραγματοποίηση συναλλαγών. Αυτή η διαδικασία αναφέρεται ως «παράδοση έναντι πληρωμής» (DvP). Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το 2019, χρειάζονται μέρες ακόμη για την εξόφληση μιας πληρωμής, ενώ μη χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες μπορούν να παραδοθούν άμεσα.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που οδήγησαν στη δημιουργία τεχνολογίας blockchain που γεννήθηκε κρυπτογράφηση όπως το Bitcoin και το Ethereum. Ένα βασικό μέρος του blockchain που θα φέρει επανάσταση στις πληρωμές είναι η εξισορρόπηση. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν την έννοια του κρυπτονομίσματος, η εξισορρόπηση εξακολουθεί να είναι πολύ νέα για πολλούς. Στο blockchain, ένα διακριτικό είναι μια ψηφιακή αναπαράσταση μιας μονάδας αξίας. Αυτή η μονάδα αξίας μπορεί να αποδοθεί στην αξία οποιουδήποτε ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου ή ψηφιακής αναπαράστασης πραγματικών στοιχείων ενεργητικού. Με άλλα λόγια, επιτρέπει την κατασκευή ενός απλού και αποτελεσματικού συστήματος επαλήθευσης και μεταφοράς ιδιοκτησίας. Υπάρχουν γενικά δύο κατηγορίες διακριτικών, διακριτικά ασφαλείας και διακριτικά χρησιμότητας.

Τα διακριτικά ασφαλείας αντιπροσωπεύουν περιουσιακά στοιχεία, όπως συμμετοχή σε πραγματικούς φυσικούς υποκείμενους, εταιρείες ή ροές κερδών, ή δικαίωμα σε μερίσματα ή πληρωμές τόκων. Αυτό συνεπάγεται τη λήψη φυσικών περιουσιακών στοιχείων και την τοποθέτηση της αξίας τους στο blockchain διαιρώντας τη συνολική συνολική αξία σε ψηφιακά token αντιπροσωπευτικής αξίας με κρυπτογραφικά ασφαλή. Ένα καλό παράδειγμα είναι η εξισορρόπηση μιας εταιρείας, παρόμοια με αυτά που κάνουν οι μετοχές σήμερα, εκτός από όλα που γίνονται στο blockchain.

Τα βοηθητικά δελτία παρέχουν πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα ξεκινήσει το έργο στο μέλλον. Δίνουν στους κατόχους το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το δίκτυο και να ψηφίζουν. Χρησιμοποιούνται γενικά για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης και την οικοδόμηση μιας εσωτερικής οικονομίας εντός του συστήματος. Δύο καλά παραδείγματα βοηθητικών συμβόλων είναι το Power Ledger και το Grid+. 

Το Power Ledger είναι μια αυστραλιανή πλατφόρμα βασισμένη σε blockchain που επιτρέπει αποκεντρωμένη εμπορία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόγραμμα τροφοδοσίας πρόσφατα ανακοίνωσε μια συνεργασία με την BSES Rajdhani Power Limited (BRPL), τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο Δελχί, να δοκιμάσει ένα σύστημα ηλιακής διαπραγμάτευσης peer-to-peer. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, οι κάτοικοι με ηλιακά πάνελ στον τελευταίο όροφο μπορούν να αποκομίσουν εισόδημα πωλώντας υπερβολική ηλιακή ενέργεια σε γείτονες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε φθηνότερη ανανεώσιμη ενέργεια για τους καταναλωτές στην περιοχή και εισόδημα για όσους έχουν οικιακή ηλιακή ενέργεια. 

Πλέγμα+ επιτρέπει στους πελάτες να μειώσουν τη σήμανση που χρεώνεται παρέχοντας στους πελάτες πρόσβαση σε τιμές χονδρικής, κάτι που έγινε εφικτό χρησιμοποιώντας το blockchain Ethereum. Σε 2017, Το Grid + δημιούργησε περιορισμένη προσφορά 300.000.000 μάρκων GRID. Κάθε διακριτικό μπορεί να εξαργυρωθεί για το δικαίωμα αγοράς 500 kWh ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας στη χονδρική τιμή χωρίς σήμανση. Αυτά τα διακριτικά κυκλοφορούν ελεύθερα στην πλατφόρμα Ethereum και ο καθένας μπορεί να αρχίσει να τα αγοράζει και να τα εξαργυρώνει.

 

Πρόγραμμα Ubin στη Σιγκαπούρη

ProjectUbin Booth

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Σιγκαπούρης αναγνωρίζονται για την αποτελεσματικότητά τους. Η δημόσια πολιτική του εθνικού κράτους εξάγεται ως προσχέδιο για άλλα κεντρικά συστήματα σε όλο τον κόσμο. Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) ανέλαβε επίσης ηγετικό πανδοχείο για να διερευνήσει τις δυνατότητες της κατανεμημένης τεχνολογίας καθολικών σε θέματα χρηματοδότησης και τραπεζικών εφαρμογών.

Η MAS συνεργάστηκε με έναν αριθμό χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών τεχνολογίας blockchain για τη δημιουργία του Project Ubin. Υλοποίησε με επιτυχία συστήματα ακαθάριστου διακανονισμού σε πραγματικό χρόνο (RTGS) με πλήρη προστασία της ιδιωτικής ζωής των συναλλαγών και του οριστικού διακανονισμού, αποτρέποντας ταυτόχρονα τα σημεία αποτυχίας. Το Project Ubin επαναπροσδιορίστηκε αποτελεσματικά τη θεσμική υποδομή στη Σιγκαπούρη εφαρμόζοντας πλατφόρμες blockchain.

Με τον πειραματισμό με τεχνολογίες που στοχεύουν στην αύξηση της διαφάνειας και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, η MAS σηματοδοτεί ότι είναι έτοιμη να αποδείξει στο μέλλον τις καθιερωμένες διαδικασίες της. Η MAS ξεκίνησε μια πολυφασική άσκηση σε συνεργασία με μια κοινοπραξία διεθνών τραπεζών, κατανεμημένων τεχνολογιών καθολικών και παρόχων blockchain. Με την έναρξη του Project Ubin, η MAS σταθεροποιεί τη νόμιμη θέση τους στην πρώτη γραμμή της τραπεζικής καινοτομίας και της ηγετικής βιομηχανίας. 

«Η DLT έχει δείξει δυνατότητες να κάνει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τις διαδικασίες πιο διαφανείς, ανθεκτικές και με χαμηλότερο κόστος. Το έργο στοχεύει να βοηθήσει την MAS και τη βιομηχανία να κατανοήσουν καλύτερα την τεχνολογία και τα πιθανά οφέλη που μπορεί να αποφέρει μέσω πρακτικού πειραματισμού. Αυτό γίνεται με τον τελικό στόχο της ανάπτυξης απλούστερων στη χρήση και αποτελεσματικότερων εναλλακτικών λύσεων σε σχέση με τα σημερινά συστήματα που βασίζονται σε διακριτικά που εκδίδονται από την κεντρική τράπεζα. – Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης

Κατά τη δεύτερη φάση, η MAS συνεργάστηκε με την πλατφόρμα ConsenSys Solutions και την πλατφόρμα JP Morgan. Μαζί, έδειξαν με επιτυχία πώς ένα νομισματικό δολάριο της Σιγκαπούρης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μέσο καθημερινής διατραπεζικής διευθέτησης. Ο στόχος ήταν να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο οι συναλλαγές διευθετούνται σε σύγκριση με το τρέχον σύστημα, όπου πραγματοποιούνται σε ουρά και περιοδικά συμψηφίζονται. Το έργο καθόρισε ότι οι πλατφόρμες που δοκιμάστηκαν θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάσεις για κατανεμημένα συστήματα RTGS με βάση το καθολικό. Στο τέλος της Φάσης 2, η MAS παρείχε πρόσβαση ανοιχτού κώδικα στον κώδικα και υποστηρικτικές πληροφορίες από την άσκηση. ο Τράπεζα Αποθεμάτων Νότιας Αφρικής (SARB) χρησιμοποίησε αυτήν τη γνώση και μοιράστηκε βάση κώδικα για την κατασκευή του Project Khokha. 

Έχοντας αποδείξει ότι η τεχνολογία blockchain λειτουργεί για διατραπεζικό διακανονισμό, το Project Ubin προχώρησε σε διασύνδεση δικτύων blockchain. Η Φάση 3 (Παράδοση-έναντι-Πληρωμή) ήταν ένα έργο με SGX για την ανάπτυξη δυνατοτήτων για ταυτόχρονη ανταλλαγή και τελικό διακανονισμό ψηφιακών νομισμάτων και περιουσιακών στοιχείων κινητών αξιών σε διαφορετικές πλατφόρμες blockchain. Η ικανότητα εκτέλεσης αυτών των δραστηριοτήτων βελτιώνει ταυτόχρονα τη λειτουργική αποδοτικότητα και μειώνει τους κινδύνους διακανονισμού.

Η Φάση 4 (Πληρωμή έναντι Πληρωμής) εξετάζει τη σύνδεση δικτύων πληρωμών blockchain για διασυνοριακές πληρωμές. Η Φάση 4 ξεκίνησε ως συνεργασία με την Bank of Canada και την Bank of England σε μια τεχνολογική-διαγνωστική αναθεώρηση υφιστάμενων μοντέλων πληρωμών και νέων εναλλακτικών μοντέλων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις διασυνοριακές πληρωμές και διακανονισμούς. Στη συνέχεια συνεχίστηκε ως ένα τεχνικό πείραμα για τη σύνδεση των πειραματικών εγχώριων δικτύων πληρωμών Ubin και Jasper από την Bank of Canada, για διασυνοριακές πληρωμές. Το έργο απέδειξε τη δυνατότητα σύνδεσης των δύο δικτύων και επιτρέπει τη διευθέτηση Πληρωμής έναντι Πληρωμής (PvP) χωρίς την ανάγκη ενός αξιόπιστου τρίτου μέρους να ενεργήσει ως μεσάζων.

Το έργο βρίσκεται τώρα στην πέμπτη φάση του – Φάση V. Αυτή η φάση επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του μοντέλου πληρωμών πολλαπλών νομισμάτων, ένα από τα εναλλακτικά μοντέλα που περιγράφονται στη Φάση 4, με σκοπό τη δοκιμή της βιομηχανίας με εμπορικές εφαρμογές. Αυτή η φάση προχωρεί ένα βήμα πέρα ​​από τον τεχνικό πειραματισμό, διερευνώντας και κατανοώντας τα ευρύτερα οφέλη του οικοσυστήματος από την παροχή επιχειρηματικών ευκαιριών που στο παρελθόν δεν ήταν πιθανές ή δεν ήταν οικονομικά αποδοτικές. Το δίκτυο Phase V θα παρέχει διασυνδέσεις συνδεσιμότητας για άλλα δίκτυα DLT που θα συνδέονται και θα ενοποιούνται απρόσκοπτα, παρέχοντας πρόσθετες δυνατότητες για την υποστήριξη περιπτώσεων χρήσης, όπως το DvP με ανταλλαγές, προγραμματική διαμεσολάβηση και πληρωμές υπό όρους για το Trade and Trade Finance. 

 

Πρόγραμμα Khohka στη Νότια Αφρική

2a37479bf1a843ba88ddd3c174a14843

Η SARB, σε κοινοπραξία με επτά εμπορικές τράπεζες, χρησιμοποίησε την Korum, μια εφαρμογή Ethereum σε επίπεδο επιχείρησης, για να δημιουργήσει ένα διατραπεζικό σύστημα βασισμένο σε blockchain που επεξεργάστηκε τον τυπικό ημερήσιο όγκο πληρωμών με πλήρη εμπιστευτικότητα και τελικό σε χρόνο ρεκόρ.

Η SARB συνεργάστηκε με την ConsenSys Solutions και την Adhara για να δημιουργήσει μια απόδειξη της έννοιας που βασίζεται σε πραγματικές επιδόσεις, απαιτήσεις εμπιστευτικότητας και διαφορετικό τραπεζικό υλικό στο blockchain. Αξιοποιώντας ένα επιτρεπόμενο δίκτυο blockchain, το Project Khokha μπόρεσε να αναπαράγει διατραπεζική εκκαθάριση και διακανονισμό σε λιγότερο από δύο ώρες χωρίς κανένα σημείο αποτυχίας.

«Οι συναλλαγές υποβλήθηκαν σε επεξεργασία εντός δύο δευτερολέπτων, σε ένα δίκτυο γεωγραφικά κατανεμημένων κόμβων, με κατανεμημένη συναίνεση που παρέχει την απαιτούμενη ανθεκτικότητα. Το SARB μπόρεσε να δει τις λεπτομέρειες όλων των συναλλαγών για να επιτρέψει την εποπτική εποπτεία. ” ο Ο SARB είπε.

Το Project Khohka δεν ήταν το μόνο έργο που επωφελήθηκε από τα ευρήματα του Project Ubin. Η UnionBank στις Φιλιππίνες και η ConsenSys εξέτασαν τα ευρήματα του Project Ubin για να συμπεριλάβουν τη μεταφορά διεθνών χρημάτων στη δική τους πλατφόρμα, i2i.

 

Έργο i2i στις Φιλιππίνες

1 XDdYxoJgPHQVH82wxhICyw

Οι Φιλιππίνες είναι μια ταχέως αναδυόμενη οικονομία με πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων. Ωστόσο, τα δύο τρίτα του πληθυσμού παραμένουν χωρίς τράπεζα. Το ένα τρίτο του πληθυσμού των Φιλιππίνων ζει με λιγότερα από 2 $ την ημέρα, ενώ το 56% των Φιλιππίνων που διαμένουν σε αγροτικές κοινότητες έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. 70 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι έχουν περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση τόσο στα εγχώρια όσο και σε παγκόσμια χρηματοοικονομικά οικοσυστήματα. Αυτό δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα όταν έως και το 10% του ΑΕΠ των Φιλιππίνων αποτελείται από διεθνή εμβάσματα που αποστέλλονται από υπερπόντιους εργαζόμενους σε μέλη της οικογένειας σε όλη τη χώρα.

Η UnionBank των Φιλιππίνων, ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση συνεργαζόμενη με τις ConsenSys Solutions, Kaleido, Amazon AWS, ConsenSys Diligence, Microsoft Azure και επτά αγροτικές τράπεζες των Φιλιππίνων για να δημιουργήσουν μια πληρωμή μεταξύ αγροτικών τραπεζών πλατφόρμα χρησιμοποιώντας το Enterprise Ethereum.

Οι ίδιες οι αγροτικές τράπεζες αποσυνδέθηκαν από τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής και τα εγχώρια δίκτυα μεταφοράς χρημάτων, καθιστώντας δύσκολο για την UnionBank να θέσει τις βάσεις για χρηματοοικονομική ένταξη. Για να επιλυθεί αυτό, το Project i2i εφάρμοσε το Enterprise Ethereum για να δημιουργήσει μια αποκεντρωμένη, οικονομικά αποδοτική, πλατφόρμα πληρωμών μεταξύ αγροτικών τραπεζών σε πραγματικό χρόνο, η οποία λειτουργεί αυτόνομα εκτός των υφιστάμενων υποδομών πληρωμών και των διαμεσολαβητών, όπως το PhilPass και το SWIFT των Φιλιππίνων. Η πλατφόρμα Project i2i λειτουργεί για τη σύνδεση αγροτικών τραπεζών καθώς και εθνικών εμπορικών τραπεζών με την κεντρική τράπεζα, βοηθώντας τις απομακρυσμένες τράπεζες να ενσωματωθούν στο εγχώριο χρηματοοικονομικό σύστημα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την τραπεζική πρόσβαση για τους ντόπιους πολίτες.

Η Unionbank το έκανε ένα βήμα παραπέρα και μέσα Ιούλιος 2019, ξεκίνησε με επιτυχία το PHX stablecoin. Το stablecoin είναι ένα κρυπτογράφηση που συνδέεται με ένα άλλο σταθερό περιουσιακό στοιχείο όπως ο χρυσός ή το νόμισμα. Η Unionbank μετέφερε επιτυχώς ένα tokened fiat χρησιμοποιώντας PHX από την OCBC Bank στη Σιγκαπούρη σε έναν λογαριασμό στην Cantilan Bank στο Surigao del Sur, μέσω της πλατφόρμας blockchain i2i. Αυτό απέδειξε περαιτέρω ότι οι πληρωμές με συμπλήρωση μπορούν να κάνουν τις διασυνοριακές πληρωμές μεταξύ τραπεζών απλούστερες και πιο αποτελεσματικές, ενώ παραμένουν ασφαλείς.

συμπέρασμα

Από τις ΗΠΑ έως τις Φιλιππίνες, τράπεζες σε όλο τον κόσμο διερευνούν τη χρήση του blockchain για να αντικαταστήσουν ή να συμπληρώσουν τα υπάρχοντα χρηματοοικονομικά συστήματα. Πρόσφατα, Γουέλς Φάργκο ανακοίνωσαν επίσης ότι ανέπτυξαν ένα σταθερό Bitcoin που συνδέεται με το δολάριο, το οποίο ονομάστηκε Wells Fargo Digital Cash, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε πιλοτικό αρχικά για εσωτερική διευθέτηση σε όλη την επιχείρηση της εταιρείας. Τα οφέλη από τη χρήση blockchain για διατραπεζικούς διακανονισμούς περιλαμβάνουν καλύτερη απόδοση λόγω λιγότερων διαμεσολαβητών, ασφάλεια λόγω της ταχύτητάς του, αναντίρρητες καταχωρήσεις και κλειδιά ασφαλείας και το χαμηλότερο κόστος του.

Συνολικά, το Οι εκτιμήσεις της International Data Corporation (IDC) παγκοσμίως οι «δαπάνες blockchain» το 2019 θα φθάσουν τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια με τραπεζικές συναλλαγές να αντιπροσωπεύουν περίπου το 30 τοις εκατό των προβλεπόμενων δαπανών blockchain έως τουλάχιστον το 2023. Με αυτήν την τάση να μην υπάρχουν ενδείξεις διακοπής και οι άνθρωποι να αλλάζουν τον τρόπο που χρησιμοποιούν και να βλέπουν χρήματα, τράπεζες και εταιρείες fintech δεν μπορεί να μην διερευνήσει την εφαρμογή λύσεων blockchain.

Μελέτη περίπτωσηςCBDCNewsletterΕγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για τις τελευταίες ειδήσεις Ethereum, εταιρικές λύσεις, πόρους προγραμματιστών και πολλά άλλα. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αποκλειστικό περιεχόμενοΠλήρης οδηγός για επιχειρηματικά δίκτυα BlockchainΟδηγός

Πλήρης οδηγός για επιχειρηματικά δίκτυα Blockchain

Εισαγωγή στο TokenizationΔιαδικτυακό σεμινάριο

Εισαγωγή στο Tokenization

Το μέλλον των ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού και του DeFiΔιαδικτυακό σεμινάριο

Το μέλλον των οικονομικών: Ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και DeFi

Τι είναι το Enterprise EthereumΔιαδικτυακό σεμινάριο

Τι είναι το Enterprise Ethereum?

Κεντρικές τράπεζες και το μέλλον του χρήματοςΛευκό χαρτί

Κεντρικές τράπεζες και το μέλλον του χρήματος

Komgo Blockchain για εμπορία εμπορίου εμπορευμάτωνΜελέτη περίπτωσης

Komgo: Blockchain για εμπορία εμπορευμάτων εμπορευμάτων

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me