Κατανόηση του καθολικού διακριτικού για περιουσιακά στοιχεία και πληρωμές

blog 1ΕιδήσειςΑναπτυσσόμενοιΕξέτασηΕπεξήγηση BlockchainΕκδηλώσεις και ΣυνέδριαΠατήστεΕνημερωτικά δελτία

Contents

Εγγραφείτε στο newsletter μας.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Σεβόμαστε το απόρρητό σας

Αρχική ΣελίδαBlogCodefi

Κατανόηση του καθολικού διακριτικού για περιουσιακά στοιχεία και πληρωμές

από τον Matthieu Bouchaud 19 Οκτωβρίου 2020 Δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020

ramon salinero vEE00Hx5d0Q ξεμπλοκάρετε

Στιγμιότυπο οθόνης 2020-10-15 στις 5.37.08 ΜΜ. Png

Όταν η ομάδα του Codefi άρχισε να αναπτύσσει το Universal Token για περιουσιακά στοιχεία και πληρωμές, γνωρίζαμε ότι το μέλλον της χρηματοδότησης θα έμενε στη διασταύρωση της παραδοσιακής χρηματοδότησης και της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης. 

Η φιλοδοξία μας ήταν να βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε μια γέφυρα μεταξύ των δύο κόσμων.

Αλλά από σήμερα, αυτοί οι δύο κόσμοι έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά:

 • Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) διατηρείται σε μεγάλο βαθμό για επενδυτές φιλικούς προς την κρυπτογράφηση και αντιμετωπίζει δυσκολίες προσέλκυσης περισσότερων παραδοσιακών επενδυτών.

 • Η παραδοσιακή χρηματοδότηση εξακολουθεί να απαιτεί ισχυρές δυνατότητες ελέγχου των εκδοθέντων περιουσιακών στοιχείων, ενώ η DeFi ενισχύει την απλότητα της πρόσβασης και της αυτοματοποίησης της διαδικασίας.

 • Τέλος, η κεντρική χρηματοδότηση (CeFi) βασίζεται στην εμπιστοσύνη στο νόμο και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ η DeFi βασίζεται στην εμπιστοσύνη στον κώδικα.


Τώρα οι ερωτήσεις είναι:

 • Πώς συνδυάζουμε αυτούς τους δύο κόσμους?

 • Πώς αυξάνουμε την ποικιλομορφία και τον όγκο των περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο της DeFi?

 • Πώς μπορούμε να απελευθερώσουμε τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία στην οικονομία DeFi, προκειμένου να επωφεληθούμε από τα πλεονεκτήματα που παρέχει?

Screen Shot 2020-10-15 στις 5.37.24 ΜΜ.png

Το μέλλον μοιάζει με αυτό…

Ένας κόσμος όπου οι μηχανισμοί αυτοματοποίησης DeFi επεκτείνονται σε παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, ενώ παραμένουν συμβατοί με τους υπάρχοντες κανονιστικούς περιορισμούς.

Φυσικά, αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί. Για να ολοκληρώσουμε την αποστολή της Codefi να κάνει αυτή τη μετάβαση ανώδυνη, θέλουμε να εισαγάγουμε ομαλά τους παραδοσιακούς επενδυτές στον κόσμο της DeFi, λαμβάνοντας ταυτόχρονα προσεκτικά υπόψη τις απαιτήσεις των υπαρχόντων συστημάτων.

Η αποδοχή των περιορισμών του υπάρχοντος συστήματος (συμπεριλαμβανομένων ισχυρών δυνατοτήτων ελέγχου εκδότη ή ρυθμιστή, νομικές συμφωνίες, επαλήθευση επενδυτών κ.λπ.) είναι ο μόνος τρόπος να πείσει την «πρώιμη πλειοψηφία» να υιοθετήσει μια νέα νοοτροπία.

Προκειμένου να πείσουμε την πρώιμη πλειοψηφία, η στρατηγική μας είναι να αφαιρέσουμε την πολυπλοκότητα του blockchain (συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων Ethereum, του ασύγχρονου συναλλαγών, των πληρωμών φυσικού αερίου, της κράτησης ιδιωτικών κλειδιών κ.λπ.). Εάν πετύχουμε, αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να είναι αόρατες για τους τελικούς χρήστες.

Η αξιοποίηση του υπάρχοντος συστήματος είναι ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί η υιοθέτηση.

Στιγμιότυπο οθόνης 2020-10-15 στις 5.37.38 ΜΜ.png Παρακολουθήστε το διαδικτυακό σεμινάριο Ελάτε σε επαφή με τους ειδικούς της κωδικοποίησης στο Codefi για να μάθετε περισσότερα

Αυτό που αναμένεται από ένα τυποποιημένο πρότυπο για να γίνει αυτή η σύγκλιση πραγματικότητα?

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν?

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τέσσερις βασικές απαιτήσεις:

 • Πρώτον: Προσαρμοσμένοι μηχανισμοί ελέγχου. Είναι νομική απαίτηση για τους εκδότες περιουσιακών στοιχείων στην παραδοσιακή χρηματοδότηση να διαθέτουν ισχυρές δυνατότητες ελέγχου των εκδοθέντων περιουσιακών στοιχείων.

 • Δεύτερον: Οι εκδότες περιουσιακών στοιχείων είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση ενός αξιόπιστου μητρώου επενδυτών.

 • Τρίτον: Οι πράξεις παράδοσης έναντι πληρωμής στη δευτερογενή αγορά, πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μηχανισμών που δεν μπορούν να αποτύχουν.

 • Τέλος, όλες αυτές οι απαιτήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη ενώ διατηρείται η συμβατότητα με το οικοσύστημα Ethereum και πιο συγκεκριμένα με τα εργαλεία DeFi.

Τώρα θα εμβαθύνουμε σε αυτές τις τέσσερις απαιτήσεις για να διερευνήσουμε τις βασικές δυνατότητες που προσφέρει το Universal Token για περιουσιακά στοιχεία και πληρωμές.

Στιγμιότυπο οθόνης 2020-10-15 στις 5.37.49 ΜΜ.png

Ας ξεκινήσουμε με διαλειτουργικότητα.

Ένα από τα πράγματα που έχει κάνει το Ethereum καλύτερα είναι τα πρότυπα του.

Ολόκληρη η κοινότητα Ethereum κατέληξε σε συναίνεση σχετικά με αυτά τα πρότυπα.

Έχει προκύψει ένα πλούσιο οικοσύστημα εργαλείων και πλατφορμών.

Το πιο γνωστό πρότυπο διακριτικών ονομάζεται ERC20: Πρόκειται για μια διεπαφή για fungible tokens.

Οι λειτουργίες “μεταφοράς” και “balanceOf” είναι πλέον απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι συμβατές με πορτοφόλια και βασικές λύσεις φύλαξης, όπως πορτοφόλια υλικού MetaMask ή Ledger.

Οι λειτουργίες «allowance» και «transferFrom» είναι σημαντικές για τη διαλειτουργικότητα με άλλες έξυπνες συμβάσεις. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα συναλλαγών p2p της AirSwap χρησιμοποιεί αυτές τις λειτουργίες για την εκτέλεση πράξεων παράδοσης έναντι πληρωμής.

Τέλος, μια σημαντική πτυχή της διαλειτουργικότητας είναι η δυνατότητα απόκρυψης διακριτικών. Η απόσυρση ενός διακριτικού σημαίνει αποδοχή ενός έξυπνου συμβολαίου για την ιδιοκτησία του διακριτικού (αντί για ανθρώπινο άτομο).

Οι μηχανισμοί Token escrow χρησιμοποιούνται από πολλές έξυπνες συμβάσεις DeFi:

 • Τα συμβόλαια δανεισμού όπως η Compound χρειάζονται χρηματικά ποσά για την αποθήκευση εξασφαλισμένων μαρκών.

 • Οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές όπως το Uniswap ή οι πλατφόρμες παραγώγων όπως το Synthetix, χρειάζονται μεσεγγύηση για να δημιουργήσουν ομάδες ρευστότητας.

Στο τέλος, μια διεπαφή ERC20 και η δυνατότητα να διαφυλάξετε τα διακριτικά είναι υποχρεωτικά για τη συμβατότητα του οικοσυστήματος Ethereum.

Στιγμιότυπο 2020-10-15 στις 5.38.00 ΜΜ.png

Το δεύτερο σημαντικό θέμα για περιουσιακά στοιχεία και πληρωμές είναι μηχανισμοί ελέγχου.

Κατά τη δημιουργία χρηματοοικονομικών μέσων, ο έλεγχος του ποιος έχει πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο μέσο είναι υψίστης σημασίας. Κάθε διανομή περιουσιακών στοιχείων ή μεταφορά στοιχείων πρέπει να ελέγχεται από τον εκδότη του περιουσιακού στοιχείου.

Υπάρχουν δύο κύριες λύσεις που έχουμε εφαρμόσει για να διασφαλίσουμε αυτό:

 • Το ένα στα αριστερά βασίζεται σε πιστοποιητικά που δημιουργούνται εκτός αλυσίδας. Ένα πιστοποιητικό είναι ένα υπογεγραμμένο κατακερματισμό παραμέτρων συναλλαγής. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πιστοποιητικό για κάθε νέα μεταφορά. Αυτό προσφέρει πολύ ισχυρές δυνατότητες ελέγχου. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι συμβατό με τη διεπαφή ERC20, καθιστώντας έτσι τα πράγματα πιο περίπλοκα όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα με το οικοσύστημα Ethereum.

 • Η δεύτερη λύση, στα δεξιά, βασίζεται σε μια λίστα επικυρωμένων επενδυτών που είναι αποθηκευμένοι στην αλυσίδα. Το έξυπνο συμβόλαιο token συμβουλεύεται αυτήν τη λίστα κάθε φορά που χρειάζεται για να πραγματοποιήσει μια μεταφορά. Στο μέλλον, οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου τέτοιοι παγκόσμιοι κατάλογοι αδειών θα επιμεληθούν από κοινοπραξίες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή ακόμη και από τους ίδιους τους ρυθμιστικούς φορείς, αλλά σήμερα, αυτοί δεν υπάρχουν. Αυτή η μέθοδος στερείται ευελιξίας, καθώς απαιτείται συναλλαγή Ethereum κάθε φορά που η λίστα πρέπει να τροποποιηθεί. Αλλά το καλό είναι ότι επιτρέπει τη χρήση της λειτουργίας μεταφοράς ERC20, καθιστώντας την έτσι διαλειτουργική με το οικοσύστημα Ethereum.

Στιγμιότυπο οθόνης 2020-10-15 στις 5.38.11 ΜΜ.png

Στην παραδοσιακή χρηματοδότηση, η σωστή συντήρηση ενός μητρώου είναι ευθύνη πολύ μεγάλων ιδρυμάτων, όπως τα Κεντρικά αποθετήρια ασφαλείας, οι μεταφορείς ή ακόμη και οι ίδιοι οι εκδότες σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτά τα ιδρύματα πρέπει να διατηρήσουν τον πλήρη έλεγχο του μητρώου. Όταν το διακριτικό έχει διαμορφωθεί ώστε να είναι “ελεγχόμενο”, παρέχει στον εκδότη τη δυνατότητα να επιβάλλει μεταφορές διακριτικών, δημιουργία token ή καταστροφή.

Αυτό δεν συμβαίνει στο DeFi, όπου κανένας εκτός από τον κάτοχο του διακριτικού δεν μπορεί να αποφασίσει να μεταφέρει ένα διακριτικό.

Αυτό το βλέπουν ορισμένοι ως ένα πραγματικά ισχυρό χαρακτηριστικό, μεταφέροντας την εμπιστοσύνη στον πυρήνα ενός πρωτοκόλλου αντί να το αφήνουμε σε δημόσια ή ιδιωτική αρχή.

Και οι δύο ρυθμίσεις, ελεγχόμενες ή όχι, μπορούν να προσαρμοστούν, ανάλογα με την περίπτωση χρήσης και η λειτουργία “renounceControl” επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν από τη μία ρύθμιση στην άλλη.

Στιγμιότυπο οθόνης 2020-10-15 στις 5.38.21 ΜΜ.png

Ας προχωρήσουμε στο επόμενο θέμα: Η αξιοπιστία του μητρώου επενδυτών.

Κατά τη μεταφορά παραδοσιακών κινητών αξιών σε δημόσιο δίκτυο blockchain, πρέπει να τηρείται μια θεμελιώδης αρχή: το δημιουργημένο μητρώο ιδιοκτησίας πρέπει ανά πάσα στιγμή να αντικατοπτρίζει τον πραγματικό κάτοχο των περιουσιακών στοιχείων.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν αυτή η απαίτηση δεν είναι συμβατή με τον μηχανισμό διαφυγής.

Πράγματι, στα δεξιά αυτής της διαφάνειας, όταν το 4 token του Joe escrow σε ένα συμβόλαιο escrow, ο ιδιοκτήτης του token είναι το escrow, όπως φαίνεται στο blockchain είναι το έξυπνο συμβόλαιο και όχι ο Joe.

Αυτό το ζήτημα το καθιστά περίπλοκο, ή ακόμη και μερικές φορές αδύνατο να γνωρίζουμε, ότι ο Joe εξακολουθεί να είναι ο πραγματικός κάτοχος των περιουσιακών στοιχείων. Χάνουμε ένα βασικό χαρακτηριστικό του blockchain ως εργαλείο συντήρησης μητρώου.

Αρχικά, ο λόγος για τον οποίο πρέπει να στείλουμε μάρκες σε χρηματιστήριο, είναι να τα κλειδώσουμε και να βεβαιωθούμε ότι δεν μπορούν να δαπανηθούν.

Το κουπόνι κουκίδων, το οποίο μπορείτε να δείτε στα αριστερά, είναι μια εναλλακτική λύση για τα χρηματικά ποσά, επιτρέποντας το κλείδωμα των κουπονιών ενώ τα κρατάτε στο πορτοφόλι του επενδυτή. Το πλεονέκτημα των διακριτικών είναι ότι διατηρούν το μητρώο επενδυτών και διασφαλίζουν ότι γνωρίζουμε ποιος είναι ο πραγματικός κάτοχος του περιουσιακού στοιχείου ανά πάσα στιγμή.

Οι διακρατήσεις κουπονιών είναι επίσης πολύ χρήσιμες όσον αφορά τη διανομή μερισμάτων στους επενδυτές, ανάλογα με το ποσό των διακριτικών που κατέχουν, επειδή είμαστε σίγουροι ότι το μητρώο επενδυτών είναι αξιόπιστο.

Στιγμιότυπο 2020-10-15 στις 5.38.31 ΜΜ.png

Τέλος, η τελευταία εστίαση που θα έχουμε είναι τη δευτερογενή αγορά και τη βεβαιότητα εκτέλεσης για πράξεις παράδοσης έναντι πληρωμής (DvP).

Το DvP είναι μια λειτουργία που συνίσταται στην ανταλλαγή διακριτικών που αντιπροσωπεύουν μετρητά έναντι διακριτικών που αντιπροσωπεύουν περιουσιακά στοιχεία.

Το DvP είναι βασικό χαρακτηριστικό του τρέχοντος χρηματοοικονομικού συστήματος και βρίσκεται στον πυρήνα όλων των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Το DvP στο blockchain είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς αυτή η νέα τεχνολογία επιτρέπει την εκτέλεση αυτών των λειτουργιών χωρίς μεσάζοντες και με βεβαιότητα εκτέλεσης.

Στο σημερινό DeFi, οι περισσότερες διαδικασίες DvP βασίζονται είτε σε δικαιώματα είτε σε μεσεγγύηση προκειμένου να διαχειριστούν ανταλλαγές token. Αλλά τόσο τα επιδόματα όσο και τα χρηματικά ποσά δεν είναι βέλτιστα:

 • Οι μηχανισμοί αποζημίωσης (κέντρο) δεν παρέχουν βεβαιότητα εκτέλεσης για το DvP (καθώς το επίδομα δεν εμποδίζει τον χρήστη να ξοδεύει τα διακριτικά του για κάτι άλλο μετά τη δημιουργία μιας εντολής συναλλαγής)

 • Οι μηχανισμοί Escrow (δεξιά), παρέχουν βεβαιότητα εκτέλεσης, αλλά όπως περιγράφεται στην προηγούμενη διαφάνεια, τα escrows δεν διατηρούν την ακρίβεια του μητρώου (δεδομένου ότι η σύμβαση μεσεγγύησης γίνεται ιδιοκτήτης των διακριτικών, αντί του επενδυτή).

Δεδομένου ότι τα επιδόματα και τα χρηματικά ποσά δεν είναι βέλτιστα, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε παρακρατήσεις.

Η αναστολή, παρόμοια με μια αποζημίωση, είναι μια εξουσιοδότηση που δημιουργήθηκε από τον κάτοχο του διακριτικού, για να επιτρέψει σε κάποιον άλλο να μεταφέρει τα κουπόνια του για λογαριασμό του. Αλλά μια αναμονή υπερβαίνει το επίδομα, απαγορεύοντας στον κάτοχο να ξοδέψει τα κουπόνια για κάτι άλλο, μόλις δημιουργηθεί η αναμονή. Τα διακριτικά είναι κλειδωμένα στον δικό του λογαριασμό.

Η παράδοση έναντι πληρωμής βάσει παρακρατήσεων διακριτικών (αριστερά) συνδυάζει και τα δύο:

 • Το πλεονέκτημα του χρηματιστηρίου, ότι τα διακριτικά δεν μπορούν να δαπανηθούν για κάτι άλλο πριν από την εκτέλεση της συναλλαγής

 • Το πλεονέκτημα του επιδόματος, που διατηρεί ένα αξιόπιστο μητρώο διακριτικών

Επιπλέον, οι διακρατήσεις διακριτικών είναι συμβατές με Μηχανισμοί HTLC, ένας μηχανισμός που επιτρέπει τη διαχείριση περιπτώσεων όπου δεν είναι δυνατή η εκτέλεση ατομικού DvP:

 • Είτε όταν το διακριτικό μετρητών και τα διακριτικά περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται σε 2 διαφορετικά δίκτυα blockchain

 • Ή όταν το διακριτικό μετρητών και τα διακριτικά στοιχείων είναι ιδιωτικά έξυπνα συμβόλαια (ομάδες απορρήτου ή zkAssets)

Στιγμιότυπο οθόνης 2020-10-15 στις 5.38.42 ΜΜ.png

Τώρα που έχουμε όλες αυτές τις απαιτήσεις κατά νου, ακολουθεί μια επισκόπηση του Universal Token for Assets and Payments.

Ως υβριδικό διακριτικό, επωφελείται και από τα δύο:

 • Τα πλεονεκτήματα της ευφλεκτότητας

 • Τα πλεονεκτήματα της μη ευδιάκριτης λειτουργίας

Συνδυάζει όλες τις απαιτήσεις που αναφέρονται σε αυτήν την παρουσίαση:

 • Για μηχανισμούς ελέγχου, προσφέρει μια ενότητα για ελέγχους πιστοποιητικών, μια ενότητα για ελέγχους λιστών επιτρεπόμενων, προσφέρει τη δυνατότητα επιβολής μεταφορών

 • Για την αξιοπιστία του μητρώου επενδυτών, παρέχει μια ενότητα για τη δημιουργία διακρατήσεων διακριτικών

 • Για βεβαιότητα εκτέλεσης παράδοσης έναντι πληρωμής, περιλαμβάνει δεσμεύσεις διακριτικών για ατομικά DvP και μηχανισμούς HTLC για μη ατομικά DVP

 • Για διαλειτουργικότητα, προσφέρει μια διεπαφή ERC20

Κάθε μία από αυτές τις δυνατότητες μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του διακριτικού.

Πιστεύουμε ότι αυτή η αρθρωτή προσέγγιση προσφέρει αρκετή ευελιξία για να ικανοποιήσει τόσο τους παραδοσιακούς ενδιαφερόμενους όσο και τις φιλικές προς την κρυπτογράφηση δημόσιες, προκειμένου να γίνει το <> Η σύγκλιση CeFi είναι πραγματικότητα.

Επισκεφτείτε το Github Repo για το Universal Token

Στιγμιότυπο οθόνης 2020-10-15 στις 5.38.51 ΜΜ.png

Η υβριδική δομή του διακριτικού επιτρέπει ακόμη και τη ρύθμιση διαφορετικών ενοτήτων για διαφορετικές τάξεις διακριτικών:

 • Ορισμένες κατηγορίες μπορούν να ρυθμιστούν για την παραδοσιακή χρηματοδότηση, ελέγχοντας και συμπεριλαμβάνοντας την ενότητα πιστοποιητικών

 • άλλες κατηγορίες μπορούν να ρυθμιστούν για αποκεντρωμένη χρηματοδότηση και να βασίζονται σε μια μονάδα επιτρεπόμενων λιστών

Τα κουπόνια μπορούν να αλλάξουν από τη μία τάξη σε άλλη, με έναν μηχανισμό on-ramp / off-ramp. Η μετακίνηση των διακριτικών από τη μία τάξη στην άλλη επιτρέπει στους εκδότες να αλλάζουν εύκολα τον τρόπο ελέγχου τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκδότες μπορούν να εκδίδουν χρηματοοικονομικά μέσα αυτήν τη στιγμή με μια ρύθμιση προσαρμοσμένη στο τρέχον κανονιστικό πλαίσιο και να αποφασίσουν να προσαρμόσουν σταδιακά μια ρύθμιση για την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση όταν ο κανονισμός γίνει σαφέστερος.

Παρακολουθήστε το διαδικτυακό σεμινάριο

Στιγμιότυπο οθόνης 2020-10-15 στις 5.39.01 ΜΜ.png

Συμπερασματικά, το καθολικό διακριτικό είναι αρθρωτό, εξελισσόμενο και μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλαπλές περιπτώσεις χρήσης, καθιστώντας έτσι ένα σχετικό πρότυπο για την επίτευξη της ενοποίησης δύο κόσμων.

Η δυνατότητα ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των λειτουργιών ανά πάσα στιγμή, επιτρέπει στους εκδότες να μεταβαίνουν από το CeFi στο DeFi με το ίδιο διακριτικό.

 • Η εξέλιξη του νόμου θα επιτρέψει στα παραδοσιακά οικονομικά να μεταναστεύσουν αργά σε πιο «αποκεντρωμένες» ρυθμίσεις

 • Από την άλλη πλευρά, οι διεπαφές εργαλείων DeFi θα εξελιχθούν ώστε να καταστούν συμβατές με υψηλότερο αριθμό προτύπων (υποστηρίζοντας διακρατήσεις διακριτικών, πιστοποιητικά κ.λπ.)

Ελάτε σε επαφή με τους ειδικούς της κωδικοποίησης στο Codefi για να μάθετε περισσότερα Εξερευνήστε το Codefi Assets

Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων TokenizationUniversal TokenNewsletterΕγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για τις τελευταίες ειδήσεις Ethereum, εταιρικές λύσεις, πόρους προγραμματιστών και πολλά άλλα. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map