Λευκή Βίβλος: Δίκαιη κατανομή δημόσιου αγαθού μέσω αγορών βάσει διακριτικών

blog 1ΕιδήσειςΑναπτυσσόμενοιΕξέτασηΕπεξήγηση BlockchainΕκδηλώσεις και ΣυνέδριαΠατήστεΕνημερωτικά δελτία

Εγγραφείτε στο newsletter μας.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Σεβόμαστε το απόρρητό σας

HomeBlogΕμπλοκή Blockchain

Λευκή Βίβλος: Δίκαιη κατανομή δημόσιου αγαθού μέσω αγορών βάσει διακριτικών

Ξεκλείδωμα οικονομικής αξίας και δίκαιης διανομής μέσω αγορών βάσει διακριτικών από το ConsenSys 21 Νοεμβρίου 2019 Δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019

Ισότιμη κατανομή δημοσίου αγαθού και το ξεκλείδωμα της οικονομικής αξίας μέσω αγορών με βάση τα διακριτικά


Τι θα συνέβαινε αν θεωρούσαμε μια πολύ ευρύτερη ποικιλία δημόσιων αγαθών ως ευαίσθητα στην ανακάλυψη τιμών με βάση την αγορά, για παράδειγμα, με τον τρόπο με τον οποίο εμπορεύονται προϊόντα όπως ο χρυσός ή το πετρέλαιο τόσο στις αγορές spot όσο και σε futures?

Andreas Freund (The Blockchain Swiss Army Knife, ConsenSys) και Λιούις Κοέν (Συνιδρυτής, DLx Law) επαναπροσδιορίστε τη δίκαιη κατανομή των δημόσιων αγαθών μέσω tokenization. Αυτή η Λευκή Βίβλος εισάγει μια νέα, δίκαιη μέθοδο συμβολισμού μη καθαρών δημόσιων αγαθών που έχουν κάποιο επίπεδο έλλειψης.

***

Τα δημόσια αγαθά που απαντώνται στη φύση (π.χ. νερό, δάση, παραλίες) συχνά θεωρούνται “δωρεάν” δημόσια βοηθήματα – κάτι με σχεδόν απεριόριστη προσφορά που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς άμεσο οικονομικό κόστος. 

Όλοι θεωρούμε τους «ιδιοκτήτες» αυτών των δημόσιων αγαθών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν περιμένουμε να χρεωθούμε για την κατανάλωσή τους. Επειδή τείνουμε να θεωρούμε αυτά τα δημόσια αγαθά ως άφθονα, δεν μπορούμε να σκεφτούμε την πραγματικά περιορισμένη προσφορά τους ή την ανάγκη παροχής δίκαιης πρόσβασης και δίκαιης κατανομής. 

Αν και υπάρχει μια γενική αναγνώριση ενός οικονομικού κόστους για πολλά ανθρώπινα δημόσια αγαθά όπως αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια και βιβλιοθήκες, δεν δίνεται λίγη σκέψη στην αποτελεσματικότητα των συστημάτων ανάκτησης κόστους. 

Καθαρά εναντίον Αθέμιτα δημόσια αγαθά

 • Στα οικονομικά, ένα δημόσιο αγαθό είναι ένα αγαθό που δεν είναι εξαιρούμενο και μη ανταγωνιστικό. Οι οικονομολόγοι χωρίζουν περαιτέρω τα δημόσια αγαθά σε «καθαρά» και «ακάθαρτα».
 • Ένα «καθαρό» δημόσιο αγαθό είναι εκείνο όπου η κατανάλωση ενός αγαθού ενός ατόμου δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο την ευκαιρία των άλλων να καταναλώνουν το ίδιο αγαθό και όπου, ως πρακτικό ζήτημα, τα άτομα δεν μπορούν να αρνηθούν το ένα στο άλλο την ευκαιρία να καταναλώσουν το αγαθό.
 • Ένα παράδειγμα «καθαρού» δημόσιου αγαθού είναι ο φωτισμός του δρόμου: η απόλαυση ενός ατόμου από τον φωτισμένο δρόμο δεν μειώνει με κανέναν τρόπο την ίδια απόλαυση των άλλων. Ομοίως, δεν είναι δυνατό να φωτίσετε έναν δρόμο για ορισμένα άτομα, αποκλείοντας άλλους.
 • Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι «ακάθαρτα» δημόσια αγαθά – αυτά όπου τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό η κατανάλωση από ένα άτομο επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα των άλλων να το πράξουν (δηλαδή, υπάρχει κάποιο επίπεδο έλλειψης). 

Προκλήσεις με την τρέχουσα ακάθαρτη δομή τελών δημοσίων αγαθών

 • Λόγω πολλών παραγόντων, είναι δύσκολο να οικοδομηθεί μια αγορά για πολλά ακάθαρτα δημόσια αγαθά.
 • Υπάρχουν οικονομικά κόστη και περιορισμοί στην πρόσβαση (δεν μπορούν όλοι να επισκεφθούν ένα πάρκο, να απολαύσουν μια παραλία ή ταυτόχρονα να εισέλθουν σε μια συμφόρηση στο κέντρο της πόλης).
 • Επιπλέον, πολλές πρακτικές τριβές περιορίζουν τον τρόπο κατανομής των διαθέσιμων πόρων και τον τρόπο ανάκτησης του κόστους.
 • Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η πραγματική οικονομική αξία των ακάθαρτων δημόσιων αγαθών και η βέλτιστη χρήση τους. 
 • Τα τέλη πρόσβασης και συντήρησης δημόσιων αγαθών είτε πρόκειται για διόδια είτε για τέλη εισόδου, τείνουν να διαρθρώνονται ως κατ ‘αποκοπή ποσά που δεν αντικατοπτρίζουν την περίπλοκη δυναμική τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης.
 • Μέχρι πρόσφατα, δεν είχαμε τα τεχνολογικά μέσα για να επιτρέψουμε στις αγορές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα κατανομής κόστους των δημόσιων αγαθών σε κλίμακα.
 • Blockchain ConsenSys σε δημόσια κατανομή αγαθών wp cta

  Μια αρχιτεκτονική τιμολόγησης με βάση την αγορά για ακάθαρτα δημόσια αγαθά

  • Θα χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα τιμολόγησης συμφόρησης σε μια αστική πόλη για να δείξουμε τις τιμές που καθοδηγούνται από την αγορά για τα ακάθαρτα προϊόντα.
  • Η τιμολόγηση συμφόρησης είναι ένα διδακτικό παράδειγμα «ακάθαρτου» δημόσιου αγαθού. Υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός οχημάτων που μπορούν να καταλάβουν με ασφάλεια μια γεωγραφική περιοχή σε ένα μόνο χρονικό σημείο (έλλειψη) και, με κάποια προσπάθεια, η πρόσβαση σε αυτήν την περιοχή μπορεί να είναι περιορισμένη ή τουλάχιστον να παρατηρηθεί (αποκλεισμός).
  Διακριτικό μοντέλο, διανομή και χρήση

  Πιθανά μοντέλα για τιμολόγηση συμφόρησης με βάση την αγορά είναι εύκολο να κατασκευαστούν: 

  • Σε κάθε κάτοικο μιας πόλης εκδίδεται ένας πεπερασμένος αριθμός αποδείξεων ψηφιακής πρόσβασης για την περιοχή συμφόρησης χωρίς χρέωση. Σε αυτήν την άσκηση, θα πούμε μία απόδειξη πρόσβασης ανά ημέρα για ένα χρόνο για απλότητα. Ας καλέσουμε αυτές τις αποδείξεις «διακριτικά» – αυτός ο όρος θα είναι εξοικειωμένος δεδομένου του τρόπου με τον οποίο τα συστήματα μαζικής διαμετακόμισης χρησιμοποίησαν φυσικά διακριτικά στο παρελθόν.
  • Αυτά τα κουπόνια ισχύουν για μια συμφωνημένη περίοδο (ας πούμε, ένα έτος) και νέα κουπόνια εκδίδονται περιοδικά σε επιλέξιμους πολίτες.
  • Κάθε οδηγός ενός οχήματος πρέπει να πληρώσει (δηλαδή, μεταφορά στον δήμο), για παράδειγμα, ένα σημάδι, όταν εισέρχεται στη ζώνη συμφόρησης της πόλης κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ωρών της ημέρας. Το δικαίωμα πρόσβασης του διακριτικού λήγει μόλις ο οδηγός και το όχημα εγκαταλείψουν τη ζώνη συμφόρησης.
  • Τα κουπόνια καταστρέφονται μόλις χρησιμοποιηθούν.
  • Οι οδηγοί οχημάτων μπορούν να αγοράσουν ένα ή περισσότερα κουπόνια σε ανοιχτή αγορά.
  • Οι τιμές κουπονιών καθορίζονται στην αγορά με βάση την προσφορά και τη ζήτηση (ίσως τουλάχιστον αρχικά με ελάχιστες και μέγιστες τιμές που καθορίζονται από την κυβέρνηση).
  • Τα αλγοριθμικά εργαλεία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να επιτρέψουν στους ταξιδιώτες που χρειάζονται πρόσβαση, αλλά χωρίς διακριτικά να απλοποιήσουν τις αγορές με προκαθορισμό παραμέτρων σε διάφορες προτιμήσεις (π.χ. ελαχιστοποίηση του κόστους, προγραμματισμός όσο το δυνατόν περισσότερο, προτεραιότητα στην ευελιξία ταξιδιού κ.λπ.).
  • Το διακριτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για πρόσβαση στη ζώνη συμφόρησης της πόλης και τίποτα άλλο. 
  • Η πόλη μπορεί να διατηρήσει το δικαίωμα να εκδώσει επιπλέον διακριτικά ως «βαλβίδα ασφαλείας» εάν η ζήτηση για μάρκες υπερβαίνει σημαντικά την προσφορά διακριτικών σε οποιοδήποτε σημείο. Η ανάθεση συμπληρωματικών κουπονιών αποφεύγει την πιθανότητα υπερβολικής «τιμολογιακής αύξησης» – παρόμοια με αυτό που χρησιμοποιούν οι πάροχοι κοινής χρήσης για να παρακινήσουν τους οδηγούς να συνδεθούν στο διαδίκτυο για να αυξήσουν την προσφορά οδηγών όταν η ζήτηση για βόλτες ξεπερνά σημαντικά την προσφορά. Αναγνωρίζουμε ότι μια εντελώς ανεξέλεγκτη αγορά μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις τιμών. Αυτές οι στρεβλώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται είτε κεντρικά μέσω τρίτου, όπως ένας δημοτικός οργανισμός που υπόκειται σε κατάλληλη εποπτεία και διαφάνεια, ή μέσω προγραμματισμού μέσω κανόνων που ενσωματώνονται στο πρωτόκολλο ανταλλαγής. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο με εκτεταμένες συνέπειες και θα το συζητήσουμε λεπτομερέστερα όταν διερευνήσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του μοντέλου μας.

  Δεδομένου ότι τα ακάθαρτα δημόσια αγαθά εξ ορισμού έχουν κάποιο επίπεδο έλλειψης, θα μπορούσαν να γίνουν δαπανηρά στην πρόσβαση. Εάν δημιουργηθεί μια αγορά για αυτήν την πρόσβαση, αναμένεται από ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά να προσπαθήσουν να παίξουν το σύστημα για να αποκτήσουν ένα «άδικο» πλεονέκτημα, όπως φαίνεται σε όλες σχεδόν τις ανοιχτές αγορές. Θα συζητήσουμε παραδείγματα δυνητικά κακόβουλης συμπεριφοράς των συμμετεχόντων και πώς να το μετριάσουμε μόλις συζητήσουμε τη λειτουργία της ίδιας της αγοράς.

  Διαδικασία κύκλου ζωής διακριτικών τιμών συμφόρησης

  Περιγραφή και δυναμική αγοράς

  Μια αγορά για την ανταλλαγή αυτών των μαρκών είναι απλό να φανταστεί κανείς:

  • Όλα τα άτομα που ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση στη ζώνη συμφόρησης θα πρέπει πρώτα να καταχωρίσουν την ταυτότητά τους. Η εγγραφή ταυτότητας θα μπορούσε να είναι μια απλή διαδικασία που αντιμετωπίζεται μέσω μιας εφαρμογής για κινητά (για όσους βρίσκονται εκτός της περιοχής που ενδέχεται να εισέρχονται για πρώτη φορά). Ο καθένας θα μπορούσε να εγγραφεί στην αγορά. Ωστόσο, θα υπάρξει ένα ορισμένο επίπεδο αυτοματοποιημένων ελέγχων «γνωρίστε τον πελάτη σας» (KYC), όπως επικύρωση πιστωτικής κάρτας (για αγορά tokens) ή επαλήθευση του τοπικού λογαριασμού κοινής χρήσης (για έκδοση token).
  • Κάθε εγγεγραμμένος συμμετέχων θα μπορούσε να αγοράσει ή να πουλήσει μάρκες σε μια εύχρηστη διαδικτυακή αγορά.
  • Οι προσφορές και τα αιτήματα για διακριτικά θα καταγράφονταν στην αγορά και θα αντιστοιχούν με βάση τους κανόνες που καθορίζονται από αγοραστές και πωλητές στην προσφορά / ερώτηση. Κατασκευασμένα σωστά, αυτές οι συναλλαγές θα μπορούσαν, θεωρητικά, να πραγματοποιηθούν σε επίπεδο peer-to-peer χωρίς ανάγκη διαμεσολαβητών τρίτων.
  • Κάθε εμπόριο μπορεί να υπόκειται σε μια μικρή σταθερή χρέωση συναλλαγής που αφαιρείται μέσω προγραμματισμού που θα πήγαινε στον δήμο για να υποστηρίξει τη συντήρηση του συστήματος.
  • Θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια ποικιλία άλλων κανόνων, όπως ένας κανόνας που απαιτεί ότι κανένας εγγεγραμμένος συμμετέχων δεν μπορεί να κρατά περισσότερο από δύο έως τρεις φορές τον αριθμό των διακριτικών που εκδίδονται τακτικά σε ένα άτομο σε οποιαδήποτε στιγμή. Ένας ρόλος αυτού του τύπου θα απέφευγε τις συγκεντρώσεις συμβόλων στα χέρια μερικών ατόμων.
  • Οι συναλλαγές μεταξύ αγοραστών και πωλητών θα μπορούσαν να διευθετηθούν με ένα 100% μετρητά σταθερό νόμισμα διακανονισμού (το «νόμισμα») συνδεδεμένο, π.χ. στο δολάριο ΗΠΑ (ή το ευρώ, εάν στην ευρωζώνη κ.λπ.) για να αποφευχθούν περίπλοκες τραπεζικές μεταφορές μεταξύ τα άτομα.

  Το νόμισμα θα λειτουργούσε ως εξής:

  • Ένας αγοραστής πληρώνει 100 $ με την πιστωτική του κάρτα για να αποκτήσει 100 νομίσματα συν μια χρέωση συναλλαγής, τα οποία εκδίδονται μόλις ληφθεί η πληρωμή με πιστωτική κάρτα. Το πρώτο νόμισμα που πληρώθηκε θα μπορούσε να κρατηθεί σε τράπεζα ή άλλη ρυθμιζόμενη οντότητα. Τα 100 νομίσματα θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την αγορά περισσότερων μαρκών.
  • Τα νομίσματα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα σχετικό νόμισμα fiat όπως το USD, οπότε θα έπρεπε να χρεωθεί μια χρέωση μετατροπής. Εναλλακτικά, οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κέρματα για να πληρώσουν για άλλες υπηρεσίες ή χρεώσεις που ανήκουν στην πόλη. Παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών και χρεώσεων είναι πρόστιμα στάθμευσης, τέλη δημοτικής άδειας επιχειρήσεων, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας ή εισιτήρια δημόσιας συγκοινωνίας.
  • Οι συμμετέχοντες μπορούν να «δώσουν» μάρκες και κέρματα σε άλλους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες. Μόνο το τυπικό τέλος συναλλαγών θα ισχύει για τις προικισμένες συναλλαγές. 
  • Τα τέλη Marketplace κ.λπ. πρέπει να καταβληθούν στο νόμισμα.

  Η προσδοκία είναι ότι με αρκετή συμμετοχή και ρευστότητα στην αγορά, θα εξελιχθεί μια πολύ δυναμική εικόνα των τιμών. Όταν η ζήτηση είναι υψηλή, οι τιμές θα αυξηθούν και όταν η ζήτηση είναι χαμηλή, θα βυθιστούν. Οι συμμετέχοντες μπορούν να επινοήσουν ένα σχέδιο για να σώσουν τα κουπόνια τους μέσω του ridesares και να τα πουλήσουν στην αγορά για κέρδος που πληρώνουν, για παράδειγμα, για διακοπές ή άλλα διακριτικά στοιχεία.. 

  Μηχανικοί Token Marketplace

  Μηχανικοί Token Marketplace

  ***

  Για να εμβαθύνετε σε μηχανικούς αγοράς συμβόλων, αναμενόμενους φορείς επίθεσης, εκτιμήσεις εφαρμογής και προτάσεις:

  Κατεβάστε τη Λευκή Βίβλο →

  Ενημερωτικό δελτίο Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μας για τις τελευταίες ειδήσεις Ethereum, εταιρικές λύσεις, πόρους προγραμματιστών και πολλά άλλα. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αποκλειστικό περιεχόμενοΠλήρης οδηγός για επιχειρηματικά δίκτυα BlockchainΟδηγός

  Πλήρης οδηγός για επιχειρηματικά δίκτυα Blockchain

  Εισαγωγή στο TokenizationΔιαδικτυακό σεμινάριο

  Εισαγωγή στο Tokenization

  Το μέλλον των ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού και του DeFiΔιαδικτυακό σεμινάριο

  Το μέλλον των οικονομικών: Ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και DeFi

  Τι είναι το Enterprise EthereumΔιαδικτυακό σεμινάριο

  Τι είναι το Enterprise Ethereum?

  Κεντρικές τράπεζες και το μέλλον του χρήματοςΛευκό χαρτί

  Κεντρικές τράπεζες και το μέλλον του χρήματος

  Komgo Blockchain για εμπορία εμπορίου εμπορευμάτωνΜελέτη περίπτωσης

  Komgo: Blockchain για εμπορία εμπορευμάτων εμπορευμάτων

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me