Τι είναι το ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας λιανικής;

blog 1ΕιδήσειςΑναπτυσσόμενοιΕξέτασηΕπεξήγηση BlockchainΕκδηλώσεις και ΣυνέδριαΠατήστεΕνημερωτικά δελτία

Εγγραφείτε στο newsletter μας.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Σεβόμαστε το απόρρητό σας

HomeBlogΕμπλοκή Blockchain

Τι είναι το ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας λιανικής?

Βασικές αρχές της λιανικής CBDC και η κατάσταση της υιοθέτησης blockchain της κεντρικής τράπεζας σε όλο τον κόσμο. από Matthieu Saint Olive 8 Ιουνίου 2020 Δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουνίου 2020

τι είναι ο ήρωας του cbdc


Εάν παρακολουθείτε καινοτομίες στον τομέα των χρηματοοικονομικών και του κρυπτονομίσματος, ενδέχεται να έχετε ακούσει υπερβολικό φήμη γύρω από την έννοια των ψηφιακών νομισμάτων της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC). Ωστόσο, μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολο να κατανοήσουμε ποιες κεντρικές τράπεζες είναι πιο απομακρυσμένες κατά τη δημιουργία μιας CBDC και ποιες είναι οι βασικές αρχές σχεδιασμού που εξετάζουν. Ο στόχος αυτής της ανάρτησης είναι να εισαγάγει τις βασικές αρχές της λιανικής CBDC και να μοιραστεί ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς διαφορετικές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν να εφαρμόσουν την τεχνολογία.

Σύντομο ιστορικό πληρωμών

Το χρήμα είναι ένα κρίσιμο συστατικό για την οικονομική δραστηριότητα και η φυσική του μορφή συνδέεται στενά με τις ανάγκες των χρηστών του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το χρήμα εξελίσσεται συνεχώς από τις πιο πρωτόγονες μορφές της προϊστορίας (κοχύλια, χάντρες) στις πιο πρόσφατες μορφές (μετρητά, τραπεζικές εφαρμογές), μετά από μια συνεχή διαδικασία αποϋλοποίησης. Τα τελευταία δύο χρόνια, η εμφάνιση προϊόντων και υπηρεσιών που βασίζονται στο Διαδίκτυο οδήγησε σε αλλαγή παραδείγματος με τις συναλλαγές του κόσμου να μετακινούνται σε μια ψηφιακά συνδεδεμένη οικονομία. Η ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων πληρωμών σχετίζεται σαφώς με τη μείωση της χρηστικότητας μετρητών στην ψηφιακή μας οικονομία. Εταιρείες όπως οι PayPal, Stripe, Ant Financial και Revolut έχουν αναδειχθεί ως ηγέτες της βιομηχανίας και έχουν επωφεληθεί από αυτήν τη μετάβαση στο διαδικτυακό και ψηφιακό εμπόριο.

Πιο πρόσφατα, έχουμε δει την εμφάνιση νέων καινοτομιών στον κλάδο των πληρωμών. Ξεκίνησε με το Bitcoin και στη συνέχεια stablecoin που χτίστηκαν πάνω από το Ethereum blockchain όπως το Tether (USDT) με δισεκατομμύρια δολάρια να διαπραγματεύονται καθημερινά. Πέρυσι, το Facebook ανακοίνωσε τη φιλοδοξία του να εισέλθει στη βιομηχανία χρημάτων και πληρωμών με το έργο Libra: ένα παγκόσμιο stablecoin που ισχυρίζονται ότι θα βελτιώσει την οικονομική ένταξη σε περιοχές όπου οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν το Facebook, αλλά εξακολουθούν να στερούνται τραπεζικού λογαριασμού.

Επειδή η βασική εντολή των κεντρικών τραπεζών είναι να διασφαλίσει τη νομισματική και χρηματοοικονομική σταθερότητα, η καινοτομία των τεχνολογιών blockchain και stablecoin ανάγκασε αυτά τα ιδρύματα να εκτιμήσουν εάν ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας πληρωμών ενέχει κίνδυνο. Μεταξύ των προτεινόμενων λύσεων είναι οι κεντρικές τράπεζες να παρέχουν μια εναλλακτική λύση στα ιδιωτικά ψηφιακά μέσα πληρωμής, με μια ψηφιακή μορφή μετρητών. Αυτό ονομάζουμε ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας.

consensys plexus εικονίδιο γύρο Κατεβάστε τη Λευκή Βίβλο μας, “Κεντρικές τράπεζες και το μέλλον του ψηφιακού χρήματος”. Κατεβάστε

Τι είναι τα χρήματα της Κεντρικής Τράπεζας σήμερα?

Η πιο αναγνωρίσιμη μορφή των χρημάτων της κεντρικής τράπεζας είναι τα μετρητά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ευρύ κοινό και χρησιμοποιούνται κυρίως για συναλλαγές μικρότερης αξίας. Η άλλη μορφή χρημάτων της κεντρικής τράπεζας είναι μια νόμιμη προσφορά που εκδίδεται από μια κεντρική τράπεζα και αντιπροσωπεύει αξίωση κατά της κεντρικής τράπεζας. Αυτό διαφέρει από τα χρήματα της εμπορικής τράπεζας, το οποίο αντιπροσωπεύει αξίωση κατά της εμπορικής τράπεζας. Ωστόσο, από άποψη αξίας, τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας χρησιμοποιούνται κυρίως από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για διατραπεζική διευθέτηση. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν τραπεζικό λογαριασμό στην κεντρική τράπεζα, ενώ εσείς και εγώ (ως ιδιώτες) δεν μπορούμε. Αυτοί οι λογαριασμοί διαχειρίζονται ήδη ψηφιακά και επιτρέπουν συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο με συστήματα που ονομάζονται Real Time Gross Settlement (RTGS). Για παράδειγμα, καλείται το ευρωπαϊκό σύστημα RTGS Στόχος 2.

Οι δύο τύποι CBDC

Ακριβώς όπως αξιώσεις μετρητών και εμπορικών τραπεζών εναντίον της κεντρικής τράπεζας, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι CBDC που εξετάζονται σε όλο τον κόσμο:

 • Χονδρική CBDC: Αυτός ο τύπος νομίσματος θα χρησιμοποιείται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αγοράζουν και να πωλούν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και θα αντικαθιστούν τα συστήματα RTGS.
 • Λιανική CBDC: αυτός ο τύπος νομίσματος θα χρησιμοποιείται για την πληρωμή πραγμάτων, για την αποστολή χρημάτων σε φίλους και συγγενείς και ενδεχομένως για κρατικά κίνητρα και επιδοτήσεις.

Για το πεδίο αυτής της ανάρτησης, θα επικεντρωθώ μόνο στη λιανική CBDC, η οποία μοιάζει με μια ψηφιακή μορφή μετρητών. Από τώρα και στο εξής, ο όρος «CBDC» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια «λιανική CBDC».

Οι βασικές αρχές της λιανικής CBDC

Παρόλο που υπάρχουν πολλές δυνατότητες σχεδιασμού για μια λιανική CBDC, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο συμφωνούν στις ακόλουθες βασικές αρχές:

 • Η CBDC θα ήταν μια νέα μορφή χρήματος κεντρικής τράπεζας, που θα εκδίδεται και θα ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα. Η προσφορά CBDC καθορίζεται από τη νομισματική πολιτική και ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα. 
 • Η CBDC είναι ευθύνη έναντι του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας (σε αντίθεση με τα χρήματα της εμπορικής τράπεζας που είναι αξίωση έναντι εμπορικής τράπεζας).
 • Η CBDC πρέπει να γίνει αποδεκτή ως μέσο πληρωμής, νόμιμο χρήμα και ασφαλές απόθεμα αξίας από όλους τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνητικές υπηρεσίες. 
 • Η CBDC διανέμεται σε ισοτιμία πρόσωπο προς ένα με σχετικό fiat από την κεντρική τράπεζα και θα πρέπει να είναι απρόσκοπτα και ελεύθερα μετατρέψιμο έναντι χρημάτων και μετρητών εμπορικής τράπεζας.
 • Οι καταναλωτές δεν πρέπει να χρειάζονται τραπεζικό λογαριασμό για να αποκτήσουν και να χρησιμοποιήσουν μια CBDC.
 • Η CBDC πρέπει να βασίζεται σε ανοιχτή υποδομή, ώστε να επιτρέπεται στις ιδιωτικές εταιρείες να δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. 
 • Το κόστος συναλλαγής θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από τα τρέχοντα συστήματα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, περισσότερο από το 80% των κεντρικών τραπεζών ασχολούνται με κάποια εργασία στο CBDC. Η Κίνα, η Σουηδία, η Καμπότζη, οι Μπαχάμες και η Ανατολική Καραϊβική είναι από τις πιο προηγμένες πρωτοβουλίες της λιανικής CBDC. Διευθύνουν ζωντανά πιλότους και οι περισσότεροι από αυτούς σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν ζωντανά μέχρι το τέλος του 2021. Επίσης, κάθε λίγες εβδομάδες, μια άλλη κεντρική τράπεζα ανακοινώνει ένα σχέδιο για την έναρξη ενός πιλότου CBDC. Οι πιο πρόσφατες χώρες περιλαμβάνουν το Ολλανδία και Νότια Κορέα. Ωστόσο, μεταξύ αυτών των κεντρικών τραπεζών, δεν σχεδιάζουν όλοι να ζήσουν ζωντανά με την CBDC. Ορισμένοι από αυτούς, όπως η Τράπεζα του Καναδά και η Τράπεζα Αποθεμάτων της Νότιας Αφρικής, εξήγησαν ότι ξεκινούν αυτούς τους πιλότους για να εκτιμήσουν σωστά τις ευκαιρίες και τους κινδύνους μιας CBDC και να ετοιμαστούν όσο το δυνατόν πιο έτοιμα να εκδώσουν μια CBDC εάν είναι απαραίτητο.

υιοθέτηση cbdc

Πώς εφαρμόζουν CBDC διαφορετικές χώρες

Ενώ ορισμένες κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα εκδώσουν CBDC τα επόμενα χρόνια, είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα είναι ακριβώς τα ίδια. Υπάρχουν πολλές επιλογές σχεδιασμού που εξαρτώνται από το εθνικό πλαίσιο και ερωτήματα όπως: 

 • Χρησιμοποιείται μετρητά? 
 • Είναι άτομα που συνδέονται με το απόρρητο που παρέχεται με μετρητά? 
 • Θεωρούνται ασφαλή χρηματικά τραπεζικά χρήματα? 
 • Ποιο είναι το επίπεδο της οικονομικής ένταξης? 

Μεταξύ των εν εξελίξει πρωτοβουλιών, μπορούμε ήδη να παρατηρήσουμε κάποιες διαφορές. Για παράδειγμα, το έργο που ονομάζεται «Δολάριο άμμου“Στις Μπαχάμες έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους κατοίκους ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες υπό το φως των οικονομικών δυσκολιών μετά τις ζημιές του τυφώνα Dorian στην χρηματοοικονομική υποδομή. Ως εκ τούτου, επιτρέπουν στο κοινό να χρησιμοποιεί το πορτοφόλι CBDC χωρίς τραπεζικό λογαριασμό και χωρίς να ζητά ταυτοποίηση χρήστη για μικρά ποσά. Σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν ήδη από το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Ο στόχος της Κίνας είναι διαφορετικός. Εργάζονται στο έργο Ψηφιακό Νόμισμα και Ηλεκτρονική Πληρωμή (DCEP) από το 2014, προκειμένου να ανταγωνιστούν την κυριαρχία του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής Belt and Road. Υπάρχουν συνεχείς πιλότοι σε 4 πόλεις και 20 ιδιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των McDonald’s και Starbucks, είναι μέρος του πειράματος. Προφανώς, η κινεζική CBDC δεν χρησιμοποιεί blockchain, αλλά χρησιμοποιεί ορισμένα από τα βασικά της στοιχεία, όπως ασύμμετρη κρυπτογραφία και έξυπνα συμβόλαια. 

Η Σουηδία έχει μια μοναδική οικονομική θέση: είναι η λιγότερο εξαρτώμενη χώρα σε μετρητά στον κόσμο με μόνο 1% του ΑΕΠ σε μετρητά, σε σύγκριση με το 11% για την ευρωζώνη. Η μείωση της χρήσης μετρητών που παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια οδήγησε ορισμένους εμπόρους να το αρνηθούν ως μέσο πληρωμής επειδή ήταν πολύ δαπανηρό. Δεν σκοπεύουν ακόμη να μεταδοθούν ζωντανά, αλλά συχνά περιγράφονται ως μία από τις πιο προηγμένες πρωτοβουλίες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει δημιουργήσει ακόμη καμία τεχνολογία για την CBDC, αλλά έχουν δημοσιεύσει μια πολύ εμπεριστατωμένη έγγραφο συζήτησης. Περιγράφουν έναν πιθανό σχεδιασμό αρχιτεκτονικής που βασίζεται σε ένα μοντέλο πλατφόρμας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Η ιδέα είναι ότι η CBDC, ως αποθεματικό αξίας, θα λογοδοτούσε σε ένα βασικό καθολικό που λειτουργεί από την κεντρική τράπεζα, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει μια ιδιωτική και επιτρεπόμενη blockchain. Ενώ το βασικό καθολικό θα παρέχει τις απλούστερες λειτουργίες πληρωμής, ορισμένες εξουσιοδοτημένες ιδιωτικές εταιρείες θα παρέχουν φιλικές προς το χρήστη διεπαφές για τη χρήση της CBDC, αλλά θα παρέχουν επίσης πρόσθετες υπηρεσίες, όπως δάνεια και τοκοφόρους αποταμιευτικούς λογαριασμούς. Αυτή η συνεργασία μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και των εμπορικών τραπεζών θα σήμαινε ότι η CBDC όχι μόνο θα παρέχει αξιόπιστη και αποτελεσματική υποδομή πληρωμών, αλλά και θα προωθήσει την ψηφιακή καινοτομία από ιδιωτικές εταιρείες.

Πέρα από τις εθνικές CBDC που δοκιμάζονται, τι γίνεται αν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για τη δημιουργία κοινών προτύπων για την CBDC; Τέτοια παγκόσμια πρότυπα θα απλοποιήσουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ αυτών των συστημάτων κεντρικής τράπεζας, γεγονός που θα μείωνε σημαντικά το κόστος και την πολυπλοκότητα των διασυνοριακών πληρωμών. Υπάρχουν μερικές πρωτοβουλίες σε αυτόν τον δρόμο, συμπεριλαμβανομένης της νέας Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών κεντρική τράπεζα, μαζί με έξι άλλες κεντρικές τράπεζες που δημιούργησαν μια ομάδα εργασίας νωρίτερα αυτό το έτος για να διερευνήσουν κοινά πρότυπα. Δυστυχώς, αυτή η πρωτοβουλία είναι ακόμη απομονωμένη και δεν κοινοποιήθηκαν δημοσίως ακόμη πληροφορίες σχετικά με τα παραδοτέα.

Πώς θα γίνει το CBDC Changer Game για Λιανικές Πληρωμές

Νομίζω ότι είναι προφανές ότι τα επόμενα δύο χρόνια, θα δούμε μερικά CBDC να εκδίδονται «για πραγματικό» σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα επικεντρώνονται στο να καταλάβουν ποιος θα είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που θα εκδώσει CBDC, νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε πιο κοντά «ποιος θα φτιάξει το καλύτερο;» Ποια CBDC θα αλλάξει πραγματικά το παιχνίδι όσον αφορά τις πληρωμές λιανικής?

Κατά τη γνώμη μου, μια CBDC έχει τη δυνατότητα να είναι ένας πραγματικός παίκτης αλλαγής παιχνιδιών για τον κλάδο των πληρωμών, εάν πληρούται μία προϋπόθεση: το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας πρέπει να χτιστεί ως μια ανοιχτή και κοινόχρηστη υποδομή ώστε ο ιδιωτικός τομέας να οικοδομήσει εύκολα πάνω του . Πρέπει να είναι ανοιχτό, διαφανές και προσβάσιμο, γιατί κανείς δεν θέλει πλέον να κατασκευάζει και να χρησιμοποιεί συστήματα σίγασης! Κατά συνέπεια, συνιστώ ανεπιφύλακτα στις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να δώσουν προσοχή στους σημαντικούς μετασχηματισμούς που λαμβάνουν χώρα με τα δημόσια οικοσυστήματα blockchain, ιδίως το Ethereum, και να βρουν το θάρρος να χτίσουν μια παρόμοια ανοιχτή υποδομή που θα προωθήσει την ψηφιακή καινοτομία. Ας αγκαλιάσουμε τα οφέλη της αποκέντρωσης σε συνδυασμό με τη σταθερή εμπιστοσύνη που προσφέρουν οι κεντρικές τράπεζες!

Παρακολουθήστε το διαδικτυακό μας σεμινάριο για CBDC και Stablecoins

Μάθετε τι σημαίνουν οι CBDC για το μέλλον των χρημάτων. Παρακολουθήστε CBDCIndustry InsightPaymentsNewsletterΕγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για τις τελευταίες ειδήσεις Ethereum, εταιρικές λύσεις, πόρους προγραμματιστών και πολλά άλλα. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αποκλειστικό περιεχόμενοΠλήρης οδηγός για επιχειρηματικά δίκτυα BlockchainΟδηγός

Πλήρης οδηγός για επιχειρηματικά δίκτυα Blockchain

Εισαγωγή στο TokenizationΔιαδικτυακό σεμινάριο

Εισαγωγή στο Tokenization

Το μέλλον των ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού και του DeFiΔιαδικτυακό σεμινάριο

Το μέλλον των οικονομικών: Ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και DeFi

Τι είναι το Enterprise EthereumΔιαδικτυακό σεμινάριο

Τι είναι το Enterprise Ethereum?

Κεντρικές τράπεζες και το μέλλον του χρήματοςΛευκό χαρτί

Κεντρικές τράπεζες και το μέλλον του χρήματος

Komgo Blockchain για εμπορία εμπορίου εμπορευμάτωνΜελέτη περίπτωσης

Komgo: Blockchain για εμπορία εμπορευμάτων εμπορευμάτων

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me