Πώς θα επηρεάσει το Quantum Computing Blockchain;

blog 1ΕιδήσειςΑναπτυσσόμενοιΕξέτασηΕπεξήγηση BlockchainΕκδηλώσεις και ΣυνέδριαΠατήστεΕνημερωτικά δελτία

Contents

Εγγραφείτε στο newsletter μας.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Σεβόμαστε το απόρρητό σας

HomeBlogBlockchain Ανάπτυξη

Πώς θα επηρεάσει το Quantum Computing Blockchain?

Πληροφορίες για τον κβαντικό υπολογισμό, τον πιθανό κίνδυνο για το Ethereum και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την τυποποίηση των κβαντικών αλγορίθμων δημόσιου κλειδιού ανθεκτικών σε κβαντικά. Από την Amira Bouguera 3 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019

κβαντικός ήρωας υπεροχής


Ανακαλύπτουμε μια νέα πραγματικότητα. Πράγματα που κάποτε ήταν αδιανόητα γίνονται πραγματικά και μέρος του κόσμου μας. Η επίτευξη της κβαντικής υπεροχής είναι μία από τις μνημειακές ανακαλύψεις που θα φέρουν επανάσταση στην ιστορία. Αλλά, τι επίδραση θα έχει στο Ethereum; Η κρυπτογράφος και η ερευνητής blockchain, Amira Bouguera, εξηγούν στο ακόλουθο άρθρο.

Ένα Ένα “κβαντικό ψυγείο” διατηρεί τα qubits στην εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία που απαιτείται για τον υπολογισμό Πηγή: Microsoft

«Η επιστήμη προσφέρει την τολμηρή μεταφυσική της εποχής μας Είναι ένα εντελώς ανθρώπινο κατασκεύασμα, καθοδηγούμενο από την πίστη ότι αν ονειρευτούμε, πιέσουμε για να ανακαλύψουμε, να εξηγήσουμε και να ονειρευτούμε ξανά, ο κόσμος θα γίνει κάπως πιο ξεκάθαρος και θα κατανοήσουμε την πραγματική παράξενη φύση του σύμπαντος.

TL; DR:

  • Ο κβαντικός υπολογιστής έχει τη δυνατότητα προσομοίωσης της κβαντικής φυσικής σε έναν υπολογιστή.
  • Οι ερευνητές στο Google ισχυρίστηκαν ότι έχουν φτάσει στην Κβαντική Υπεροχή.
  • Ωστόσο, υπάρχουν πολλά χρόνια ακόμη μέχρι το Ethereum να βιώσει απειλή για τις τρέχουσες κρυπτογραφικές υπογραφές.
  • Το σύστημα ECDSA για την υπογραφή συναλλαγών απειλείται, αλλά θα αντικατασταθεί κατά την ενημέρωση του Ethereum 2.0 Serenity.
  • Οι προγραμματιστές δοκιμάζουν διάφορες επιλογές κβαντικής αντοχής όπως XMSS, υπογραφές κατακερματισμού και SPHINCS για αντικατάσταση του ECDSA. 
  • Κανείς δεν ξέρει πότε θα κτυπήσει η κβαντική δύναμη, αλλά όταν συμβαίνει αυτό, το Ethereum θα είναι προετοιμασμένο.

Το ταξίδι μας στην κβαντική πληροφορική ξεκινά το 1981 όταν ο λαμπρός νικητής του βραβείου Νόμπελ Feynman έθεσε το ακόλουθο ερώτημα σε ένα συνέδριο MIT για τη φυσική και τον υπολογισμό:

«Μπορούμε να προσομοιώσουμε τη φυσική σε υπολογιστή;»

Εκείνη την εποχή, κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν δυνατό. Αυτό επανέρχεται στον ορισμό της φυσικής και στα όρια των κλασικών υπολογιστών. Η Φυσική είναι η μελέτη της ενέργειας, της ύλης και της αλληλεπίδρασης μεταξύ τους. Ο κόσμος μας, και η πραγματικότητα από μόνη της είναι κβαντική στη φύση. Τα ηλεκτρόνια υπάρχουν σε πολλές καταστάσεις ταυτόχρονα και δεν μπορούμε να το μοντελοποιήσουμε σωστά με τους κλασικούς υπολογιστές. Ο υπολογισμός κάθε δυνατότητας είναι πάρα πολύ για αυτούς, για παράδειγμα:

Μόριο με 10 ηλεκτρόνια = 1000 πιθανές καταστάσεις

Μόριο με 20 ηλεκτρόνια = πάνω από 1 εκατομμύριο πιθανές καταστάσεις

Η ομιλία του Feynman και συνοδευτικό χαρτί το 1982 είναι το πρώτο έργο που συζητά ρητά την κατασκευή μιας μηχανής που θα λειτουργούσε βάσει κβαντικών μηχανικών αρχών. Συζήτησε την ιδέα ενός παγκόσμιου κβαντικού προσομοιωτή, δηλαδή μιας μηχανής που θα χρησιμοποιούσε κβαντικά εφέ για να εξερευνήσει άλλα κβαντικά εφέ και να εκτελέσει προσομοιώσεις..

Τεχνολογία Οι γίγαντες αγωνίζονται για την κατασκευή του πρώτου κβαντικού υπολογιστή, μια συσκευή με εκατομμύρια φορές περισσότερη ισχύ επεξεργασίας από όλους τους υπολογιστές που βρίσκονται σήμερα στη Γη σε συνδυασμό. Πρόσφατα, σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Φύση, Η Google ανακοίνωσε ότι συνειδητοποίησε αυτό που κάποτε θεωρούνταν αδύνατο: επίτευξη κβαντικής υπεροχής. 

Τι είναι η κβαντική υπεροχή?

Για να εξηγήσετε την κβαντική υπεροχή, αξίζει να περιγράψετε πώς λειτουργούν οι κβαντικοί υπολογιστές. 

Σε έναν κβαντικό υπολογιστή, έχουμε κβαντικά bits (qubits), τα οποία μπορούν να βρίσκονται στην κατάσταση 0 ή 1 ή και τα δύο ταυτόχρονα, ενώ οι κλασικοί υπολογιστές αντιπροσωπεύονται από bits, τα οποία μπορεί να είναι είτε στην κατάσταση 0 ή 1.

Το Qubits μπορεί να είναι οτιδήποτε εμφανίζει κβαντική συμπεριφορά: ένα ηλεκτρόνιο, ένα άτομο ή ένα μόριο. 

Η διαφορά μεταξύ bit και qubitΗ διαφορά μεταξύ bit και qubit

Δύο βασικές πτυχές της κβαντικής μηχανικής είναι προσθήκη και μπλέξιμο. Αυτές οι δύο έννοιες είναι το μυστικό πίσω από την υπερδύναμη του κβαντικού υπολογιστή.

Η υπέρθεση είναι ένα εξαιρετικό φαινόμενο στην κβαντική φυσική που χρησιμοποιούν οι κβαντικοί υπολογιστές. Επιτρέπει ένα σωματίδιο να υπάρχει σε δύο ξεχωριστές καταστάσεις ταυτόχρονα, ως αποτέλεσμα της σύνδεσης με ένα τυχαίο υποατομικός συμβάν που μπορεί να συμβεί ή όχι. 

Πείραμα γάτας SchrödererΤο πείραμα της γάτας του Schrödinger

Μια γάτα, με μετρητή Geiger, και λίγο δηλητήριο σε σφραγισμένο κουτί. Η κβαντομηχανική λέει ότι μετά από λίγο, η γάτα είναι ζωντανή και νεκρή. “                        

Μπορεί μια γάτα να είναι νεκρή και ζωντανή ταυτόχρονα? 

Πείραμα γάτας Schrödinger: πιθανότητα αποτελέσματοςΠείραμα γάτας Schrödinger: πιθανότητα αποτελέσματος

Δεν ξέρουμε αν η γάτα είναι νεκρή ή ζωντανή μέχρι να κοιτάξουμε, και όταν το κάνουμε, είναι είτε νεκρό είτε ζωντανό, αλλά αν επαναλάβουμε το ίδιο πείραμα με αρκετές γάτες, βλέπουμε ότι τη μισή ώρα, η γάτα επιβιώνει και μισή φορά που πεθαίνει.

Πότε σταματά ένα κβαντικό σύστημα ως υπέρθεση των καταστάσεων και γίνεται το ένα ή το άλλο?

Στην κβαντική φυσική, το μπλέξιμο των σωματιδίων περιγράφει μια σχέση μεταξύ των θεμελιωδών ιδιοτήτων τους που δεν μπορούν να συμβούν κατά τύχη. Αυτό θα μπορούσε να αναφέρεται σε καταστάσεις όπως η ορμή, η θέση ή η πόλωση τους.

Το πείραμα του Schrödinger: μπλεγμένη γάταΤο πείραμα του Schrödinger: μπλεγμένη γάτα

Η γνώση κάτι για ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά για ένα σωματίδιο σας λέει κάτι για το ίδιο χαρακτηριστικό για το άλλο. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο που άνοιξε το κουτί στην προηγούμενη εμπειρία είναι μπερδεμένος ή συνδεδεμένος με τη γάτα και ότι η «παρατήρηση της κατάστασης της γάτας» και η «κατάσταση της γάτας» αντιστοιχούν μεταξύ τους.

Η κατάσταση των κβαντικών υπολογιστών σήμερα

Σήμερα, η χρήση του όρου «κβαντικοί υπολογιστές» δεν περιορίζεται πλέον σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια φυσικής. Πολλοί παίκτες συμμετέχουν σε μια μάχη για το ποιος μπορεί να κατασκευάσει τον πρώτο ισχυρό κβαντικό υπολογιστή. Σε αυτά περιλαμβάνονται εμπορικές οντότητες όπως η Google, η Rigetti, η IBM, η Intel, η D-Wave, η IonQ και η Microsoft. Επιπροσθέτως, Σχεδόν όλα τα μεγάλα εθνικά κράτη ξοδεύουν επί του παρόντος δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και έρευνα κβαντικών υπολογιστών.

Πηγή: StatistaΠηγή: Στατιστα

Ο αγώνας για την κβαντική υπεροχή 

Η κβαντική υπεροχή είναι η έννοια ενός κβαντικού υπολογιστή που κάνει κάτι που οι κλασικοί υπολογιστές απλά δεν μπορούν εύλογα να κάνουν. Σε αυτήν την περίπτωση, το αναφερόμενο έγγραφο Google ισχυρίστηκε ότι μπόρεσε να εκτελέσει μια εργασία (συγκεκριμένη παραγωγή τυχαίων αριθμών) στο QC του σε 200 δευτερόλεπτα (3 λεπτά 20 δευτερόλεπτα) έναντι αυτού που θα απαιτούσε 10.000 χρόνια σε έναν υπερυπολογιστή. 

Η Google χρησιμοποίησε το Sycamore, τον πρόσφατα αναπτυγμένο κβαντικό επεξεργαστή 53 qubit, για να επιτύχει την κβαντική υπεροχή. Ο σκοπός αυτού του υπεραγώγιμου συστήματος με βάση την πύλη είναι να παρέχει μια βάση δοκιμών για έρευνα σχετικά με τα ποσοστά σφάλματος του συστήματος και την επεκτασιμότητα των τεχνολογία qubit, καθώς και εφαρμογές σε κβαντική προσομοίωση, βελτιστοποίηση, και μηχανική εκμάθηση.

Το τσιπ SycamoreΤο τσιπ Sycamore (Πηγή)

Παρόλο που το επίτευγμα της Google ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην πρόοδο των κβαντικών υπολογιστών, σημαντικά ορόσημα παραμένουν μπροστά πριν μπορέσει να υπάρξει ένας εμπορικά βιώσιμος κβαντικός υπολογιστής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων.

Είναι ο κβαντικός υπολογισμός απειλή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο?

Ο κβαντικός υπολογισμός είναι μια αδέσμευτη δύναμη με δύο πλευρές. Από τη μία πλευρά, αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανακάλυψη σε τομείς όπως η επιστήμη, η ιατρική πρόοδος που σώζει τη ζωή και οι οικονομικές στρατηγικές. Από την άλλη πλευρά, έχει τη δύναμη να σπάσει τα τρέχοντα συστήματα κρυπτογράφησής μας που χρησιμοποιούνται για την προστασία των πληροφοριών.

Η ασφάλεια των περισσότερων κρυπτογραφικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή, είτε για κρυπτογράφηση είτε για ψηφιακή υπογραφή, βασίζεται στην σκληρότητα επίλυσης ορισμένων μαθηματικών προβλημάτων.

Ας πάρουμε τα ακόλουθα παραδείγματα:

Κατά τον υπολογισμό διακριτών λογάριθμων και ακέραιοι αριθμοί factoring είναι διαφορετικά προβλήματα, και οι δύο επιλύονται χρησιμοποιώντας κβαντικούς υπολογιστές.

  • Το 1994, ο Αμερικανός μαθηματικός Peter Shor εφηύρε ένας κβαντικός αλγόριθμος που σπάει τον αλγόριθμο RSA σε πολυωνυμικό χρόνο έναντι 300 τρισεκατομμυρίων ετών σε έναν κλασικό υπολογιστή για RSA με 2048-bit.
  • Το ECDSA έχει αποδειχθεί ευάλωτο σε α τροποποιημένη έκδοση του αλγορίθμου Shor και είναι ακόμη πιο εύκολο να επιλυθεί από το RSA χρησιμοποιώντας κβαντικούς υπολογιστές λόγω του μικρότερου χώρου κλειδιών.  
  • Ένα κρυπτογραφικό κλειδί 160-bit ελλειπτικής καμπύλης θα μπορούσε να σπάσει σε έναν κβαντικό υπολογιστή χρησιμοποιώντας περίπου 1000 qubit, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι το ισοδύναμο μέτρο RSA 1024-bit θα απαιτούσε περίπου 2000 qubit.
Πώς θα επηρέαζε αυτό το Ethereum? 

Το Ethereum χρησιμοποιεί επί του παρόντος σχήματα με ελλειπτική καμπύλη όπως το σύστημα ECDSA για την υπογραφή συναλλαγών και το BLS για συγκέντρωση υπογραφών; Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η κρυπτογραφία ελλειπτικής καμπύλης στην οποία η ασφάλεια βασίζεται στη δυσκολία επίλυσης του διακριτού λογάριθμου είναι ευάλωτη στον κβαντικό υπολογισμό και πρέπει να αντικατασταθεί με ένα κβαντο-ανθεκτικό σχήμα.

Η συνάρτηση κατακερματισμού SHA-256 είναι κβαντο-ασφαλής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικός γνωστός αλγόριθμος, κλασικός ή κβαντικός, που μπορεί να τον αντιστρέψει.

Ενώ υπάρχει ένας γνωστός κβαντικός αλγόριθμος, Ο αλγόριθμος του Grover, που εκτελεί «κβαντική αναζήτηση» μέσω μιας λειτουργίας μαύρου κουτιού, το SHA-256 έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές τόσο από τις συγκρούσεις όσο και από τις επιθέσεις προ της εικόνας. Στην πραγματικότητα, ο αλγόριθμος του Grover μπορεί να μειώσει μόνο �� τα ερωτήματα της λειτουργίας μαύρου κουτιού, SHA σε αυτήν την περίπτωση, σε √N, οπότε αντί να ψάχνουμε 2 ^ 256 δυνατότητες, πρέπει να ψάξουμε μόνο 2 ^ 128, κάτι που είναι ακόμη πιο αργό από τους αλγόριθμους αρέσει Αλγόριθμος van Oorschot – Wiener για γενική αναζήτηση σύγκρουσης και Τραπέζια ουράνιου τόξου Oechslin για γενική αναζήτηση προ-εικόνας σε κλασικούς υπολογιστές. 

Ο Vitalik Buterin, συνιδρυτής και εφευρέτης του Ethereum, δήλωσε σε ένα πρόσφατο tweet ότι δεν ανησυχεί ακόμη για την κβαντική υπεροχή και πιστεύει ότι η απειλή είναι ακόμη πολύ μακριά.Ο Vitalik Buterin, συνιδρυτής και εφευρέτης του Ethereum, δήλωσε πρόσφατα τιτίβισμα ότι δεν ανησυχεί ακόμη για την κβαντική υπεροχή και πιστεύει ότι η απειλή είναι ακόμη μακριά.

Το Ethereum 2.0 θα είναι κβαντικό ανθεκτικό

Στην αναβάθμιση Ethereum 2.0 Serenity, οι λογαριασμοί θα μπορούν να καθορίσουν το δικό τους σχήμα για την επικύρωση συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων την επιλογή εναλλαγής σε ένα σχήμα κβαντικής ασφαλούς υπογραφής.

Σχέδια υπογραφών με βάση το Hash όπως το Υπογραφή Lamport πιστεύεται ότι είναι κβαντική ανθεκτικότητα, γρηγορότερα και λιγότερο περίπλοκα από το ECDSA. Δυστυχώς, αυτό το σχήμα υποφέρει από προβλήματα μεγέθους. Το μέγεθος του δημόσιου κλειδιού και της υπογραφής Lamport είναι 231 φορές (106 bytes έναντι 24 KB) περισσότερο από το δημόσιο κλειδί και την υπογραφή του ECDSA. Έτσι, η χρήση του σχήματος Lamport Signature θα χρειαστεί 231 φορές περισσότερο χώρο αποθήκευσης από το ECDSA, το οποίο δυστυχώς είναι πολύ μεγάλο για να είναι πρακτικό αυτή τη στιγμή.

Οι προγραμματιστές Ethereum δοκιμάζουν άλλες επιλογές υπογραφής ανθεκτικές στην κβαντική XMSS (Σχέδιο υπογραφής eXtended Merkle) υπογραφές που χρησιμοποιούνται από Το κβαντικό ανθεκτικό καθολικό μπλοκ αλυσίδας, υπογραφές κατακερματισμού, και SPHINCS.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη μετάβαση σε σχήματα καταγραφής που βασίζονται σε κατακερματισμό όπως το XMSS, καθώς είναι γρήγορο και αποδίδουν μικρές υπογραφές. Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι τα σχήματα υπογραφής XMSS είναι stateful, λόγω των δέντρων Merkle με πολλές μοναδικές υπογραφές. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση πρέπει να αποθηκευτεί για να θυμόμαστε ποια ζεύγη κλειδιών μίας χρήσης χρησιμοποιήθηκαν ήδη για τη δημιουργία μιας υπογραφής. Από την άλλη πλευρά, οι υπογραφές SPHINCS είναι ανιθαγενείς καθώς χρησιμοποιούν λίγες υπογραφές χρόνου με δέντρα Merkle, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να αποθηκεύουμε την κατάσταση, καθώς μία υπογραφή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. 

Βασισμένο σε κατακερματισμό ΡΑΝΤΑΟ Οι συναρτήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τυχαίων αριθμών στην αλυσίδα φάρων στο Ethereum 2.0, πιστεύεται ήδη ότι είναι μετα-κβαντικές.

Ένα όραμα για ένα πιο ανθεκτικό Post-Quantum Ethereum 3.0

Κατά τη διάρκεια του Ethereal, Ο Justin Drake από το Ίδρυμα Ethereum αποκάλυψε το σχέδιο Ethereum 3.0 του 2027 για μετάβαση από το zk-SNARKs στο πρωτόκολλο zk-STARKs. Και οι δύο τεχνικές επιτρέπουν στον πανεπιστήμιο να πείσει έναν επαληθευτή για μια συγκεκριμένη αξίωση, κοινοποιώντας μόνο μια απόδειξη που υποστηρίζει την αξίωση του παρόχου, χωρίς να μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες. Αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιούνται συνήθως ως μέθοδος απορρήτου και κλιμάκωσης για αποστολή εμπιστευτικές συναλλαγές στο Ethereum ή ως αντικατάσταση των υπογραφών BLS για συγκέντρωση υπογραφών. Ωστόσο, το zk-SNARKS βασίζεται σε ζευγάρια που δεν είναι κβαντικά ανθεκτικά. Το zk-SNARKS χρησιμοποιεί μια αξιόπιστη εγκατάσταση, η οποία κινδυνεύει να παραβιαστεί, να διακυβεύσει ολόκληρο το σύστημα και να επιτρέψει τη δημιουργία ψευδών αποδείξεων.

Τα ZK-STARK, από την άλλη πλευρά, είναι κβαντικά ασφαλή καθώς βασίζονται σε hash και όχι σε ζευγάρια. Βελτιώνουν αυτήν την τεχνολογία αφαιρώντας την ανάγκη για αξιόπιστη εγκατάσταση.

Συμπέρασμα

Η Google πέτυχε ένα μεγάλο επίτευγμα. Αυτή η τεχνολογία θα αξιοποιήσει τους ασυνήθιστους νόμους της κβαντικής μηχανικής για να φέρει αδιανόητη πρόοδο σε τομείς όπως η επιστήμη των υλικών και η ιατρική. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ευτυχώς, η απειλή δεν είναι ακόμη εδώ. Κανείς δεν ξέρει πότε θα κτυπήσει η κβαντική δύναμη, αλλά όταν συμβαίνει αυτό, το Ethereum θα είναι προετοιμασμένο.

Οι προγραμματιστές από την κοινότητα Ethereum έχουν αρχίσει να εργάζονται σε εναλλακτικά σχήματα κρυπτογραφικής υπογραφής για να αντικαταστήσουν αυτά τα ευάλωτα και να δημιουργήσουν ένα ασφαλές, ανθεκτικό μετα-κβαντικό πρωτόκολλο Ethereum. Επιπλέον, το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) ξεκίνησε μια διαδικασία για τη συγκέντρωση, την αξιολόγηση και την τυποποίηση ενός ή περισσότερων κρυπτογραφικών αλγορίθμων δημόσιου κλειδιού ανθεκτικών σε κβαντικά. Τη στιγμή αυτής της ανάρτησης, το NIST έχει βραχυπρόθεσμοι 26 αλγόριθμοι για την τυποποίηση μετα-κβαντικής κρυπτογραφίας για να προχωρήσει στον επόμενο γύρο δοκιμών.

Η Amira Bouguera είναι κρυπτογράφος και μηχανικός ασφαλείας στο ConsenSys Paris. Διδάσκει κρυπτογραφία Université Paris 8.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Ethereum 2.0?

Δείτε τον χάρτη πορείας μας για το Serenity 

Μάθετε περισσότερα για τους σχεδιαστικούς στόχους Ethereum 2.0.

Λέξεις από τον Ben Edgington 

Ενημερωτικό δελτίο Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μας για τις τελευταίες ειδήσεις Ethereum, εταιρικές λύσεις, πόρους προγραμματιστών και πολλά άλλα. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αποκλειστικό περιεχόμενοΠώς να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο προϊόν BlockchainΔιαδικτυακό σεμινάριο

Πώς να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο προϊόν Blockchain

Πώς να ρυθμίσετε και να εκτελέσετε έναν κόμβο EthereumΔιαδικτυακό σεμινάριο

Πώς να ρυθμίσετε και να εκτελέσετε έναν κόμβο Ethereum

Πώς να φτιάξετε το δικό σας API EthereumΔιαδικτυακό σεμινάριο

Πώς να φτιάξετε το δικό σας API Ethereum

Πώς να δημιουργήσετε ένα κοινωνικό κουπόνιΔιαδικτυακό σεμινάριο

Πώς να δημιουργήσετε ένα κοινωνικό κουπόνι

Χρήση εργαλείων ασφαλείας στην ανάπτυξη έξυπνων συμβάσεωνΔιαδικτυακό σεμινάριο

Χρήση εργαλείων ασφαλείας στην ανάπτυξη έξυπνων συμβάσεων

Το μέλλον των ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού και του DeFiΔιαδικτυακό σεμινάριο

Το μέλλον των οικονομικών: Ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και DeFi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me