The State of Stablecoins 2019

blog 1ΕιδήσειςΑναπτυσσόμενοιΕξέτασηΕπεξήγηση BlockchainΕκδηλώσεις και ΣυνέδριαΠατήστεΕνημερωτικά δελτία

Εγγραφείτε στο newsletter μας.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Σεβόμαστε το απόρρητό σας

ΑρχικήBlogNews

The State of Stablecoins 2019

Με πάνω από 200 stablecoins για να διαλέξετε, εδώ είναι όσα πρέπει να γνωρίζετε για έναν από τους πιο ενεργούς τομείς στο blockchain techby ConsenSys 16 Αυγούστου 2019 Δημοσιεύτηκε στις 16 Αυγούστου 2019

σταθερά νομίσματα

Το 2019 έχει αποδειχθεί μια τεράστια χρονιά για την ανάπτυξη σταθερών νομισμάτων και αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, ιδίως σε ό, τι αφορά έργα που έχουν κατασκευαστεί στο blockchain Ethereum. Μια εξαιρετική και διεξοδική έκθεση του Blockdata, αξιοποιώντας την πρόσφατη εργασία των Blockchain.com, Stable Report και ConsenSys, πραγματοποίησε μια τεράστια μελέτη για το τρέχον οικοσύστημα των σταθερών νομισμάτων και αποκάλυψε πληθώρα αξιοσημείωτων πληροφοριών.

Μερικά βασικά σημεία: Πρώτον, από τις αρχές του 2017, έχουν ανακοινωθεί περισσότερα από 200 έργα, αλλά μόνο το 30% δεν έχει ακόμη ξεκινήσει δημόσια, με κυκλοφορία 66 δημόσια και ενεργά σταθερά νομίσματα κατά τη στιγμή της γραφής. Η έκθεση συνέχισε να δηλώνει ότι το 2019/2010 είναι πιθανότατα να είναι το μεγαλύτερο έτος ως προς την κυκλοφορία των σταθερών νομισμάτων.

Από τα stablecoins που έχουν ξεκινήσει, το 50% όλων των ενεργών stablecoins αναπτύσσονται στο δίκτυο Ethereum. Επιπλέον, τα σταθερά νομίσματα που υποστηρίζονται από το USD όπως το Tether, το USDCoin του Coinbase και το Gemini Dollar του Gemini είναι τα πιο ενεργά, ενώ εκείνα που υποστηρίζονται από χρυσό είναι πιθανότερο να έχουν αποτύχει. Από όλα τα σταθερά νομίσματα που υπάρχουν, ο Tether έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης, με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια να συγκεντρώνονται μέσω ενός IEO φέτος.

Stablecoin 101

Για να ξεκινήσετε, ακολουθούν ορισμένες βασικές πληροφορίες για τα stablecoins, όπως αναφέρεται στην αρχική κατάσταση των Stablecoins του ConsenSys (γράφτηκε από τον Nathan Sexer).

Τα σταθερά νομίσματα είναι κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν σταθερή τιμή έναντι τιμής-στόχου (π.χ. USD). Τα Stablecoins έχουν σχεδιαστεί για οποιαδήποτε (αποκεντρωμένη) εφαρμογή που απαιτεί χαμηλό όριο μεταβλητότητας για να είναι βιώσιμη σε ένα blockchain.

Η μεταβλητότητα αποτρέπει την ευρεία υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων ως αποθήκη αξίας. Επειδή υπόκεινται σε τεράστιες διακυμάνσεις, δεν αποτελούν κατάλληλο μέσο ανταλλαγής ούτε μονάδα λογαριασμού. Πράγματι, καμία επιχείρηση δεν θα ήταν ποτέ πιθανό να δεχτεί ψηφιακό νόμισμα όταν η αξία τους μπορεί να μειωθεί δραστικά την επόμενη μέρα.

Η μεταβλητότητα καθιστά επίσης πιο δύσκολο για οποιονδήποτε να αποδεχτεί ένα νόμισμα ως «μονάδα», καθώς δεν υπάρχει κοινή αποδοχή σχετικά με το πόσο αξίζει ή τι αξίζει. Μια μονάδα μέτρησης, εξ ορισμού, πρέπει να παραμένει σταθερή. Έτσι, η μεταβλητότητα μετατρέπει τα κρυπτονομίσματα σε κερδοσκοπικά κρυπτονομίσματα. Με λιγότερη μεταβλητότητα, τα κρυπτονομικά στοιχεία ενδέχεται να έχουν ήδη φτάσει σε πολύ ευρύτερο κοινό.

Η μεταβλητότητα έχει πολλές αιτίες, όπως:


 • αλλάζει συνεχώς την αντίληψη του κοινού
 • αναδυόμενες αγορές
 • στατικές νομισματικές πολιτικές
 • μη ρυθμιζόμενες αγορές

Θήκες χρήσης Stablecoin

Παραδείγματα εφαρμογών στις οποίες πρέπει να μειωθεί η μεταβλητότητα:

 1. Έμβασμα, για την κάλυψη των δέλτα τιμών κατά την επεξεργασία των πληρωμών
 2. Εμπόριο & Πληρωμές, για οποιαδήποτε επιχείρηση δέχεται καθημερινές πληρωμές, fiat ή cryptos αποφεύγοντας την αστάθεια
 3. Μισθοί & Μισθώματα ή οποιαδήποτε άλλη επαναλαμβανόμενη πληρωμή
 4. Δανεισμός & Αγορά προβλέψεων (μακροπρόθεσμες εκδόσεις)
 5. Εμπορία & Διαχείριση περιουσίας. Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζονται σταθερά νομίσματα επειδή:

  • Ενεργοποιήστε την ονομαστική αξία των ζευγών συναλλαγών σε δολάρια ΗΠΑ αντί για bitcoin ή αιθέρα

  • Ενεργοποίηση έκθεσης σε τιμές fiat (εκτός από ETH ή BTC)

  • Ενεργοποιήστε μια ευκολότερη ορατότητα και υιοθέτηση, δείχνοντας απλώς τις διακυμάνσεις στα fiats

  • Ενεργοποιήστε τις ευκαιρίες arbitrage

 6. Αποθήκευση αξίας, για μακροπρόθεσμη αντιστάθμιση: π.χ. ανθρακωρύχους για την κάλυψη του επαναλαμβανόμενου κόστους εξασφαλίζοντας ένα σταθερό εισόδημα

Με άλλα λόγια, όποιος θέλει να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας blockchain (διαφάνεια, ασφάλεια, αμετάβλητη…) χωρίς να χάσει εγγυήσεις (π.χ. εμπιστοσύνη και σταθερότητα) που παρέχονται από τα νομίσματα fiat χρειάζεται ένα σταθερό κρυπτογράφηση.

Τύποι Stablecoins

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες σταθερών νομισμάτων – όλες πολύ καλά λεπτομερείς σε επισκοπήσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε για να κατηγοριοποιήσουμε στη χαρτογράφηση που ακολουθεί:

κατάσταση σταθερών νομισμάτων 01από τον Haseeb Qureshi, “Stablecoins: σχεδιασμός κρυπτονομίσματος σταθερής τιμής”

Fiat-εξασφάλιση

IOU «Κεντρικά» σταθερά νομίσματα / υποστηρίζονται από νομίσματα fiat ή εμπορεύματα με ασφάλεια. Παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν Tether, USD Coin, Gemini και Digix.

Κρυπτο-εξασφάλισε

IOU “Αποκεντρωμένα” σταθερά νομίσματα / υποστηριζόμενα από κρυπτογράφηση ή / και πολλαπλά περιουσιακά στοιχεία, με εξασφάλιση. Παραδείγματα αυτού του είδους stablecoin περιλαμβάνουν το MakerDAO, το Steem και το Alchemint.

Μη εξασφαλισμένη

Μετοχές Seigniorage / Αποκεντρωμένη Τράπεζα / Αλγοριθμικοί μηχανισμοί σταθεροποίησης. Παραδείγματα αυτού του είδους stablecoin περιλαμβάνουν τα Terra, Ampleforth και Element Zero

Το πιο δημοφιλές Blockchain για Stablecoins

Το Ethereum είναι ο ξεκάθαρος ηγέτης του stablecoin με 33 stablecoin που αναπτύχθηκαν στο πρωτόκολλο. Η Bitshares έρχεται στη δεύτερη θέση με 8 stablecoin και η Stellar ολοκληρώνει το πακέτο στην τρίτη θέση με 6 stablecoin. Η κυριαρχία του Ethereum οφείλεται σε διάφορους λόγους. Πρώτον, η Ethereum επωφελήθηκε από το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης και πρώιμα έργα όπως το MakerDAO επέλεξαν να εκδώσουν dai πάνω από το Ethereum. Δεύτερον, τα stablecoins στο Ethereum επωφελούνται από την ισχυρή υπάρχουσα υποδομή και την ευκολία χρήσης των προτύπων ERC20 token.

Για παράδειγμα, υπάρχει ήδη συμβατότητα με πορτοφόλια, ανταλλαγές και εργαλεία ανάλυσης όπως Αλέθιο, Ethercan, MyCrypto και πολλά άλλα. Όταν τα νέα stablecoins σκοπεύουν να επεκταθούν και να αναπτυχθούν γρήγορα, είναι ευκολότερο να το κάνετε στο Ethereum σε αντίθεση με άλλα blockchain. Οι εταιρικές εκδόσεις του Ethereum, όπως το Korum που χρησιμοποιεί η JP Morgan, ανέπτυξαν περαιτέρω το Ethereum ως τον πρώτο υποψήφιο για έκδοση stablecoin.

κατάσταση των σταθερών νομισμάτων 02Μέσω BlockData

Χρηματοδότηση Stablecoin

κατάσταση σταθερών νομισμάτων 04Μέσω BlockData

Οι αρχικές προσφορές ανταλλαγής ήταν τάσεις το 2019 ως ένας νέος τρόπος άντλησης κεφαλαίων στον κλάδο κρυπτογράφησης. Συγκεκριμένα, ο Tether ολοκλήρωσε ένα IEO συγκεντρώνοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ενώ η Tether επισκίασε μεγάλο μέρος του ανταγωνισμού της όσον αφορά τη συγκέντρωση κεφαλαίων, άλλα κορυφαία έργα και εταιρείες σταθερών νομισμάτων συγκέντρωσαν ακόμη περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαιο τα τελευταία δύο χρόνια. Για παράδειγμα, το Coinbase USD Coin συγκέντρωσε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια μέσω τριών γύρων χρηματοδότησης.κατάσταση των σταθερών νομισμάτων 03

Οι επιχειρηματίες κεφαλαίων καταλαβαίνουν ότι εάν ένα stablecoin πετύχει, θα μπορούσε να αποφέρει εντυπωσιακά κέρδη. Κορυφαίες εταιρείες, όπως το Digital Currency Group, το Blockchain Capital και το Andreessen Horowitz έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε crypto, ειδικά σε stablecoin. Στην πραγματικότητα, σχεδόν τα μισά από τα ενεργά σταθερά νομίσματα υποστηρίζονται από την επιχείρηση.

Η ποσότητα των σταθερών νομισμάτων αυξήθηκε ταχέως τα τελευταία δύο χρόνια. Έτσι, ενώ τα πρωτοποριακά σταθερά νομίσματα, όπως τα Tether, TrustToken και Dai διατηρούν ακόμη κυρίαρχο ποσό μεριδίου αγοράς, αλλά ο ανταγωνισμός πλησιάζει γρήγορα. Βεβαίως, δεν θα επιτύχουν όλα αυτά τα έργα, αλλά η δραστική αύξηση των σταθερών νομισμάτων τα τελευταία δύο χρόνια καταδεικνύει σαφώς ότι πολλά άτομα, επιχειρηματίες και επιχειρήσεις πιστεύουν ότι τα σταθερά νομίσματα θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον κόσμο.

κατάσταση των σταθερών νομισμάτων 05Μέσω BlockData

Παρακάτω είναι μια μη εξαντλητική λίστα με σταθερά νομίσματα που ζουν ή βρίσκονται σε παραγωγή:

IOU Κεντρικά, Σταθερά νομίσματα με ασφάλεια

Υποστηρίζεται από αποθεματικά fiat (ή παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία)

USDCoin: Το νόμισμα που συνδέεται με το δολάριο της Coinbase.

Δολάριο Δίδυμων: Σταθερό Bitcoin που υποστηρίζεται από το χρηματιστήριο Gemini.

Τριχιά: Σταθερά διακριτικά με υποστήριξη USD (USDT) χτισμένο πάνω στο Omni, πρωτοπόρο στην αγορά.

TrueUSD (με Ομάδα TrustToken): Σταθερό κρυπτονόμισμα με υποστήριξη USD (TUSDεστιάζοντας στη διαφάνεια, βασισμένη στο Ethereum.

Διακριτικά Digix Gold: Διακριτικά χρυσά (DGX). 1DGX = 1 γραμμάριο χρυσού σε θησαυροφυλάκιο της Σιγκαπούρης.

EURS (από τη Stasis): Σταθερό διακριτικό EIP-20 με ασφάλεια Fiat που υποστηρίζεται από EUR, με ροές επαλήθευσης, υποστηριζόμενες από το STASIS.

Globcoin.io: Stablecoins (GLX) συνδεδεμένα σε ένα καλάθι νομισμάτων fiat που κρατούνται υπό κράτηση.

ΜΙΚΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Σταθερό Bitcoin που υποστηρίζεται από το Paxos Standard.

Μονήριο: Το Monerium με έδρα το Ρέικιαβικ έχει εγκριθεί από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ισλανδίας και υποστηρίζεται από ένα καλάθι χρηματοοικονομικών μέσων.

StrongholdUSD: Ένα σταθεροποιημένο δολάριο USD από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες Stronghold.

Τζάβρελ (από το Jibrel Network): Stablecoins (jUSD, jEUR…) που υποστηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων, βασισμένο στο blockchain Ethereum.

PHI (από dfinity-network): IOU stablecoins (PHI) που υποστηρίζονται από εξασφαλίσεις δανείου που διατηρούνται αλγοριθμικά.

Επος: Η κρυπτογράφηση με υποστήριξη περιουσιακών στοιχείων (SGA) διατηρείται με αποθεματικό που διατηρείται σε ρυθμιζόμενο τραπεζικό ίδρυμα, σταθερό έναντι SDR (καλάθι νομισμάτων).

PHP Bitspark: Ένα stablecoin από το χρηματιστήριο Bitspark, συνδεδεμένο με το Πέσο Φιλιππίνων.

GBT: Ένα σταθερό κλαδί με υποστήριξη χρυσού από την Hellogold

ΖΥΓΟΣ: Δημιουργήθηκε από το Facebook και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2020, υποστηριζόμενο από ένα «καλάθι χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων».

Σταθερώς: Σταθερά νομίσματα που υποστηρίζονται από το αποθεματικό (StableUSD) με προσαρμογή προσφοράς μέσω λειτουργιών ανοικτής αγοράς.

Εγγενή κουπόνια eToro: Το χρηματιστήριο του Γιβραλτάρ ξεκίνησε μια σειρά από σταθερά νομίσματα συνδεδεμένα σε παγκόσμια νομίσματα, όπως το eToro Ruble (RUBX) και το eToro Yuan (CNYX)

THBEX: Παρουσιάζεται από την Everex, το THBEX είναι ένα stablecoin συνδεδεμένο με το Thai Bhat

Ισχυρό USD (από το Stronghold & IBM): Διακριτικό USD που υποστηρίζεται από πολλαπλά νομίσματα fiat με βάση το Stellar δίκτυο, με εγγύηση από την Federal Deposit Insurance Corporation.

Νόμισμα USD (από τον Κύκλο & ΚΕΝΤΡΟ): Διακριτικά Fiat (USDC) για πληρωμές και συναλλαγές κρυπτογράφησης (χρησιμοποιώντας ΚΕΝΤΡΟ, ένα πλαίσιο για το έργο stablecoins που περιλαμβάνει αποθεματικά περιουσιακών στοιχείων πραγματικού κόσμου, εκδοθέντα από μέλη του δικτύου CENTER και ελεγμένα από το CENTER).

X8 νόμισμα: Σταθερό cryptocurrency (X8X) που υποστηρίζεται από ένα καλάθι νομισμάτων fiat και φυσικό αποθεματικό χρυσού.

«Ημι-αποκεντρωμένο», Σταθεροί νόμοι με ασφάλεια

Υποστηρίζεται από κρυπτονομικά στοιχεία.

Μπιτσάρες: Σταθερή κρυπτογράφηση (Smarctoins: BitUSD, BitCNY) με αξία που υποστηρίζεται από πολλαπλά περιουσιακά στοιχεία (συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογράφησης) χρησιμοποιώντας παράγωγα μέσα.

Havven.io: Stablecoins (nUSD) που υποστηρίζονται από προμήθειες, ένα κατανεμημένο σύνολο ασφάλειας και μηχανισμούς έκδοσης).

MakerDAO: Αποκεντρωμένο σύστημα έκδοσης σταθερών νομισμάτων (ΝΑΙ), σταθερό έναντι του ETH και υποστηρίζεται από πολλαπλά περιουσιακά στοιχεία (μόνο ETH προς το παρόν, αλλά στοχεύει να ανοίξει μια έκδοση πολλαπλών εξασφαλίσεων). Συντηρείται από τους κατόχους MKR. Εξομοιώσιμο με παράγωγα μέσα.

StatiCoin: Stablecoins που υποστηρίζονται από την ETH με ένα σύστημα που ταιριάζει με κερδοσκόπους για να αγοράσουν μάρκες έναντι αντιστάθμισης που αγοράζουν “stablecoins” (Staticoin) για να δημιουργήσουν σταθερότητα.

Alchemint: Stablecoins (SDUSD) χτισμένο πάνω από το NEO, υποστηριζόμενο από ένα σύνολο στοιχείων (fiats και cryptocurrencies).

Augmint: Ψηφιακά tokens (A-EUR, το σταθερό token €) που στοχεύουν σε νομίσματα fiat που αντιγράφουν τους μηχανισμούς τους χρησιμοποιώντας αποθεματικά σταθερότητας και έξυπνα συμβόλαια.

Βόρεια (με aurora-dao): Σταθερά κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία (Boreals) που υποστηρίζονται από συνδυασμό αποθεματικών αιθέρα, χρέους από δάνεια και έγκριση dapp.

Σέλο: Σταθερά διακριτικά συνδεδεμένα σε νομίσματα fiat, υποστηριζόμενα από ένα διαφοροποιημένο, υπερβολικά εξασφαλισμένο και ελεγχόμενο αποθεματικό κρυπτονομισμάτων.

Ισορροπία (EOSDT): Ένα σταθερό Bitcoin που βασίζεται σε EOS συνδεδεμένο με 1USD και εξασφαλίθηκε από άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Αποθεματικό (από την Reserve Research Team): Διακριτικά σταθεροποιημένα από κρυπτονομικά στοιχεία που είναι κλειδωμένα σε μια έξυπνη σύμβαση, «πλήρως» αποκεντρωμένα.

Γλυκόμπριτζ: Σταθερά νομίσματα με ασφάλεια που υποστηρίζονται από την αλυσίδα (Bridgecoins).

Ομ: Σταθερά νομίσματα που υποστηρίζονται από πολλά κρυπτονομίσματα και απλούς μηχανισμούς αποθεματικών.

Μετοχές Seigniorage

Λειτουργεί ως (εν μέρει) αποκεντρωμένη τράπεζα και ενσωματώνει ελαστικούς μηχανισμούς εφοδιασμού. Συχνά εμπλέκονται ορισμένες παράπλευρες θέσεις, αλγοριθμικοί κανονισμοί και σύνθετοι μηχανισμοί σταθερότητας [Περαιτέρω αναγνώσεις εδώ]:

BitBay Official: Το Cryptocurrency (BAY) στοχεύει να σταθεροποιηθεί μέσω ενός δυναμικού μανταλάκι χρησιμοποιώντας «ρευστά» και «παγωμένα» μάρκες και αποκεντρωμένους μηχανισμούς διακυβέρνησης.

NuBits: Κρυπτονόμισμα (USNBT) σταθεροποιήθηκε με μηχανισμούς έκδοσης και θεματοφυλακές.

SteemDollar (από Steemit): Διακριτικά (SBD) να σταθεροποιηθεί στο blockchain Steem με ποσοστό μετατροπής 1: 1 USD – με βάση ένα σύστημα μετατρέψιμων σημειώσεων.

Ανθρακας: Το Cryptocurrency παρακολουθείται (Carbon) από μια ελαστική προσφορά μέσω των συμμετεχόντων στην αγορά, με την υποστήριξη της Hedera Hashgraph.

Corion: Cryptocurrency της οποίας η τιμή διατηρείται από έναν αυτοματοποιημένο έλεγχο πληθωρισμού / αποπληθωρισμού.

Θραύσματα: Σταθερά διακριτικά (χαμηλή μεταβλητότητα) (Fragment USD) με ελεγχόμενο αποθεματικό και νομισματική πολιτική εφοδιασμού.

Κοβάλα (από την Kowala Tech): Το Cryptocurrency (kCoin) είναι σταθερό έναντι των fiats, των cryptos και άλλων τύπων περιουσιακών στοιχείων που διατηρούνται με αλγόριθμους και χρησμούς που βασίζονται στην αγορά.

Topl: Σταθερό κρυπτογράφηση (Polys) που υποστηρίζεται από ένα καλάθι στοιχείων που σταθεροποιούνται από το ίδρυμα Topl που εκδίδει και εξαργυρώνει διακριτικά.

Σταθερός: Διακριτικά (STB) να σταθεροποιηθεί μέσω μιας ευέλικτης προσφοράς και ζήτησης με μηχανισμούς περιορισμού του πληθωρισμού.

Σταθερή μονάδα: Κουπόνια των οποίων η τιμή διατηρείται μέσω πολλαπλών μηχανισμών σταθεροποίησης που περιλαμβάνουν DAO, τα αποθεματικά κρυπτονομισμάτων εφαρμόζουν διάφορα νομισματικά συστήματα.

TerraMoney: Το Cryptocurrency συνδέεται με ένα καλάθι νομισμάτων (π.χ. SDR) και περιουσιακών στοιχείων με την αξία του αλγοριθμικά σταθεροποιημένη. περιλαμβάνει αποκεντρωμένους ελαστικούς μηχανισμούς εφοδιασμού.

***

Θέλετε τις τελευταίες ειδήσεις και αναλύσεις Ethereum απευθείας στα εισερχόμενά σας?

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία του ConsenSys

CBDCDeFiPaymentsStablecoinNewsletterΕγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για τις τελευταίες ειδήσεις Ethereum, εταιρικές λύσεις, πόρους προγραμματιστών και πολλά άλλα. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αποκλειστικό περιεχόμενοΈκθεση Ethereum Q3 2020 DeFiΚανω ΑΝΑΦΟΡΑ

Έκθεση Ethereum Q3 2020 DeFi

Έκθεση Ethereum Q2 2020 DeFiΚανω ΑΝΑΦΟΡΑ

Έκθεση Ethereum Q2 2020 DeFi

Έκθεση Ethereum 2 0 Staking EcosystemΚανω ΑΝΑΦΟΡΑ

Έκθεση σχετικά με το οικολογικό σύστημα Ethereum 2.0

Πλήρης οδηγός για επιχειρηματικά δίκτυα BlockchainΟδηγός

Πλήρης οδηγός για επιχειρηματικά δίκτυα Blockchain

Πώς να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο προϊόν BlockchainΔιαδικτυακό σεμινάριο

Πώς να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο προϊόν Blockchain

Κεντρικές τράπεζες και το μέλλον του χρήματοςΛευκό χαρτί

Κεντρικές τράπεζες και το μέλλον του χρήματος

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map